Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
2021-10-05 263 views
平日夜晚8點去到都full哂等咗5-10分鐘先有得入座印象中間野唔平所以都無特別意欲想幫襯但坐低睇下發現dinner set都真心幾貴最最最平都百二三蚊。。。嗌咗個是日迷你丼係靖魚同埋最出名嘅和牛丼🥲🥲薑汁紅茶黎陣時已經得少少暖唔係好够熱但幾好飲嘅自已再加埋啲薑粒甜甜地無薑嘅辛辣味幾好幾不錯但唔够熱真係麻麻沙律同湯都正常個魚飯好好食!幾滑!調味又不會太鹹百二蚊係呢間野我覺得算ok值得一試和牛丼飯幾好食 肉都真係不過但得果5塊一百尾嘅價錢實在份量好少又好貴。。。話咩dinner set會有雪糕比完錢行咗出去好遠先醒起無比我地Emmm就真係有啲蝕同唔得啦😂😂我覺得整體係味道ok但實在太貴真心唔抵食咁都食咗400幾500🙂🙂呢個價可以絕對食到更好嘅野
平日夜晚8點去到都full哂
等咗5-10分鐘先有得入座

印象中間野唔平所以都無特別意欲想幫襯

但坐低睇下發現dinner set都真心幾貴

最最最平都百二三蚊。。。

嗌咗個是日迷你丼係靖魚

和牛丼飯幾好食
肉都真係不過
但得果5塊
一百尾嘅價錢
實在份量好少又好貴。。。

話咩dinner set會有雪糕

咁都食咗400幾500🙂🙂
呢個價可以絕對食到更好嘅野
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
2021-10-05 342 views
終於試到佢地既痴_線朱古力 同我想像中一樣咁好飲 朱古力味好濃郁 上面有好多種唔同既朱古力 每種都好好味😋佢地既主食都唔錯 叫左韓式泡菜雞髀飯 同埋白汁煙肉意粉 個意粉好好味 好多煙肉同白醬🤤最可惜係平日既午飯時間無得叫牛角包 好想試個鰻魚炒蛋牛角包呀!!唯有下次啦

Rice  of  the  day

Pasta  of  the  day

2021-10-05
$200 (Lunch)
Pasta  of  the  day
2021-09-30 168 views
連續兩個禮拜平日都來一次,平日嘅晚上真係幾舒服,唔多人~ 真係約朋友傾偈食飯嘅好地方!不過當然9:30左右就要走人,因為閂門!今次食咗呢一個澳洲M5溫泉蛋飯,真係幾好味,見到餐牌上面又或者人哋啲照片,牛牛通常都係粉紅色的。好明顯我呢一個係有點熟,不過我個人唔喜歡太生,所以都可以接受。配埋溫泉蛋同埋佢嘅sauce~嚟到呢度,梗係要試吓佢杯痴線朱古力,真係幾好味,不過我覺得佢唔夠痴線,可以再痴多d~ 唔會得個甜字,但係一定要趁熱飲。所以好快就會想飲晒佢!真係幾有層次感~呢兩樣嘢都係令我想食/飲完再食/飲的。啲人話誠品可能做唔住,希望唔好啦~

2021-09-24 235 views
之前已經試過平日的lunch set,但因為想試一些假期才有的lunch 限定,就冒著星期六人多排隊的風險,相約友人去行展覽前踫踫運氣。大約12點半到達餐廳門口,排隊的大約有5-6人,不算十分誇張。餐廳內亦有部份應該已大致完成用餐,所以只靜靜地等了10多分鐘就可入座。朋友是這店的常客,一坐下已能點餐而無需太多掙扎。我的第一次就在和牛All Day Breakfast和牛角包兩者間選擇困難。最後朋友建議我選All Day Breakfast,因為餐內已包括麵包和果醬,比起散叫的價錢,一份早餐的價格較為化算。最後我選擇了無花果醬,那清甜的味道配合烘烤到剛好的貓貓多士,令人回味無窮。和牛的肉味和口感不會太heavy,薄薄的切法方便一件件放入口。吃完正餐,最重要的主角來了。Crazy Chocolate 一大杯!!! 滿滿的朱古力,溢出了杯邊,朱古力奶上面放上朱古力片,綿綿甜甜的口感,實在awful !!!!

2021-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-09-13 294 views
太古城呢間sensory ZERO 喺誠品書店入邊,好方便睇書前睇書後嚟到,不過個人就覺得佢唔係幾好坐,長時間都係好多人,枱亦比較细,枱同枱之間都比較窄,我哋一點前去到唔使排隊有位,但係見1:30后已經開始好多人排隊😅,試咗佢哋嘅Mini Don Weekend Combo ,迷你丼+迷你湯+迷你藜麥沙律+熱飲泰式肉碎(新猪肉)迷你丼套餐$158呢个因為有泰式香料同微辣味,所以都幾真實韓國植物牛迷你丼套餐$178呢個就好明顯係麵筋味道,有啲假😔日式豬軟骨迷你丼套餐$158- 豬軟骨夠味,不過講真男士未必夠食慢煮雞胸肉藜麥沙律 $105- 雞胸都做到嫩滑,ok 嘅橙香美式有氣咖啡 $50- 清新橙味襯上咖啡,清新消暑👍🏻

泰式肉碎(新猪肉)迷你丼套餐$158
呢个因為有泰式香料同微辣味,所以都幾真實

韓國植物牛迷你丼套餐$178
呢個就好明顯係麵筋味道,有啲假😔

日式豬軟骨迷你丼套餐$158
- 豬軟骨夠味,不過講真男士未必夠食

慢煮雞胸肉藜麥沙律 $105
- 雞胸都做到嫩滑,ok 嘅

橙香美式有氣咖啡 $50
- 清新橙味襯上咖啡,清新消暑👍🏻

2021-09-12 319 views
Crazy Chocolate ($50)王牌駐店朱古力必定要叫!!!一飲落去會飲到朱古力碎既甜味, 飲到中間會滲出朱古力香味同埋少少苦味…完美地將初頭嘅甜味中和返🥰鰻魚滑蛋牛油果芥末牛角包($78)身為牛油果同芥未醬控,見到呢一個牛角包一定要試吓! 牛角包好鬆脆啲…鰻魚都有三大嚿, 加埋個滑蛋同果醬絕對係Perfect match🤩日式鰻魚飯 ($118)同牛角包差唔多,只不過用飯做底同冇左個醬.但係配飯就有另一番風味! 用左日本米, 食落煙韌. 吸收埋鰻魚同滑蛋汁, 不知不覺成碗飯都食晒 (長肉)豬軟骨溫泉蛋飯Set ($178)個Set有齊晒沙律,西湯,主菜, 熱飲($40或以下)& 雪糕豬軟骨入口即溶👍🏻想飲crazy chocolate可以補差價想讚一讚店既細心位. 裝雪糕隻杯放落冰箱, 保持雪糕係冰凍嘅狀態之如, 又唔會令到個雪糕好硬. 夏天識落真係透心涼🥶
Crazy Chocolate ($50)
王牌駐店朱古力必定要叫!!!

鰻魚滑蛋牛油果芥末牛角包($78)
身為牛油果同芥未醬控,見到呢一個牛角包一定要試吓!

日式鰻魚飯 ($118)
同牛角包差唔多,只不過用飯做底同冇左個醬.

豬軟骨溫泉蛋飯Set ($178)
豬軟骨入口即溶👍🏻
想飲crazy chocolate可以補差價
TEA
2021-09-09 167 views
吃一口下午茶 爆料牛角包 巨型午餐肉滑蛋牛角包 配牛油果芥末醬今日食下午茶 呢度係CAFE菜式為主,即係輕食,麵包類最出名係爆料牛角包 入面真係爆曬料架 超大份午餐肉再加中間有滑蛋再加芝士半溶既芝士加上牛角酥既香脆,蛋既嫩滑,口感極豐富作為下午茶真係非常滿足 另外仲有好多特式飲品同咖啡 都可以一試另一位就唔食牛角酥,幫佢叫左份蛋糕加咖啡都係新鮮焗起,蛋糕鬆軟美味 咖啡就飲落幾濃香唔太甜幾順口係一個食下午茶幾好既地方sensory ZERO太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014號舖Shop G104, Eslite Spectrum, G/F, Cityplaza, 18 Taikoo Shing Road, Tai Koo評分7/10消費$155
今日食下午茶 呢度係CAFE菜式為主,即係輕食,麵包類
半溶既芝士加上牛角酥既香脆,蛋既嫩滑,口感極豐富
另一位就唔食牛角酥,幫佢叫左份蛋糕加咖啡
都係新鮮焗起,蛋糕鬆軟美味 咖啡就飲落幾濃香唔太甜幾順口
係一個食下午茶幾好既地方

sensory ZERO
太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014號舖
評分7/10
消費$155
2021-09-03 147 views
Sensory Zero📍太古💛🥐巨•午餐肉芝士配雙份滑蛋牛角包 $73牛角包份量好大,特別係滑蛋🍳午餐肉炸到脆卜卜,加埋芝士令到成個包更加惹味😋推薦程度:★★★★★☆☕️痴_線朱古力 +$10朱古力嘅面層加咗唔同嘅朱古力同埋可可粉🍫個人黎講好鍾意食朱古力,所以唔會覺得heavy🤤反而覺得sip上面層朱古力嘅時候sip埋可可粉有啲苦🥴值得一讚嘅係佢唔會太杰,飲落喉嚨好順滑🥰推薦程度:★★★★★☆
Sensory Zero📍太古💛

🥐巨•午餐肉芝士配雙份滑蛋牛角包 $73
推薦程度:★★★★★☆

☕️痴_線朱古力 +$10
推薦程度:★★★★★☆
2021-09-03 271 views
痴_線朱古力9.5分絕對係我最喜愛朱古力!睇圖就明佢有幾痴_線我第一次飲由咁多種類混合而成既朱古力初頭以為得個樣,只係用黎打卡但飲落發現味道超濃郁,超有層次感!上面半融既牛奶/黑/白朱古力碎同可可粉,配埋下面既熱朱古力令到每一啖個感覺都好豐富而且咁多種朱古力混合埋都唔會好甜!超級無敵正!澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯9分個牛真係超級無敵好味!!佢燒得岩岩好!唔會太熟搞到勁柴,亦唔會太生!肉質好嫩滑!勁重牛味! 温泉蛋同個醬汁超夾再配埋日本米真係好好味呀!滑蛋鰻魚飯套餐7分饅魚算厚身同埋份量算多可惜燒得唔算好香,比較偏淋身滑蛋炒得岩岩好,都幾滑味道唔差,但同和牛飯質素差好遠
9.5分
絕對係我最喜愛朱古力!
睇圖就明佢有幾痴_線
我第一次飲由咁多種類混合而成既朱古力
初頭以為得個樣,只係用黎打卡
但飲落發現味道超濃郁,超有層次感!
上面半融既牛奶/黑/白朱古力碎同可可粉,配埋下面既熱朱古力
令到每一啖個感覺都好豐富
而且咁多種朱古力混合埋都唔會好甜!
超級無敵正!
9分
個牛真係超級無敵好味!!
佢燒得岩岩好!
唔會太熟搞到勁柴,亦唔會太生!
肉質好嫩滑!勁重牛味!
温泉蛋同個醬汁超夾
再配埋日本米
真係好好味呀!
7分
饅魚算厚身同埋份量算多
可惜燒得唔算好香,比較偏淋身
滑蛋炒得岩岩好,都幾滑
味道唔差,但同和牛飯質素差好遠
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯;
2021-08-29 222 views
想搵間有文清feel的 All day breakfast 🍳🥞Zero 係 誠品生活館裏面。應該夠文清掛😆😆 我覺很。 又可以喺誠品再逛逛。已經可以玩半日。如果座椅可以換啲坐得更舒服的,更好。週末價錢比平日貴$30。 但平日實在沒辦法慢慢享受。蛋算滑, 芝士腸我一般, 如果有其他味道更好。貓型多士好 別緻。如果有多兩隻眼睛,會更可愛。打卡一流。以為係自己調教的Mix果汁,原來係超市支裝。不過這個牌子也是我喜歡飲的。 芒果味夠香濃🧋🧋

如果座椅可以換啲坐得更舒服的,更好。

週末價錢比平日貴$30。 但平日實在沒辦法慢慢享受。

蛋算滑, 芝士腸我一般, 如果有其他味道更好。
貓型多士好 別緻。如果有多兩隻眼睛,會更可愛。打卡一流。
All  day  breakfast

芒果味夠香濃🧋🧋
橙,芒果  mix果汁
2021-08-28
$180 (Breakfast)
All  day  breakfast
2021-08-27 157 views
這間在誠品書店內的餐廳,佈置採用開放式,用餐時可望到書店的情景,有點文青 feel,我們點的食物不是套餐,所以飲品也沒優惠價,單點價錢略貴,不過整體食物味道不錯:🌿~ 香煎北海道帶子配黑松露忌廉汁日本米意大利飯~ 芝士蕃茄雲吞配香草蝦肉忌廉汁~ 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯~ 自家製橙香冰紅茶🌿因為全店使用「日本米」,所以這個意大利飯很好吃,帶子都好味但只有兩粒,如果再多一粒帶子會更好 😆 另外兩款餐點都是正常水準,而橙香紅茶的茶味不是太濃,橙味適中尚算好喝,喝茶真要看每個人的不同味覺取捨了 🍹
🌿
~ 香煎北海道帶子配黑松露忌廉汁日本米意大利飯
~ 芝士蕃茄雲吞配香草蝦肉忌廉汁
~ 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
~ 自家製橙香冰紅茶
🌿
2021-08-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$153 (Lunch)
2021-08-11 299 views
行左陣街, 好想坐低抖下飲杯野, 聽人講 sensory zero 杯 🍫痴_線朱古力🍫好好飲, 咁啱又經過, 咁就去試下喇!😋杯朱古力一落枱確實係好驚喜, 好多朱古力碎喺面, 但飲落其實好淡, 無咩味道, 似係朱古力加水而成!😖 感覺杯🍫痴_線朱古力🍫喺用嚟打咭多過飲!🤣相反, 本自家鮮薑紅茶就好有驚喜😱 有一匙鮮薑粒, 但未落薑粒前, 紅茶已有淡淡薑味, 加埋嗰一匙鮮薑粒, 少少辣, 好好飲, 如果冬天飲, 一定更加正!!

2021-08-10
$40 (Tea)
2021-07-30 1005 views
今日早左到太古,但未夠鐘入場睇電影。於是搵左間舖頭諗住飲D 野和食D 野先入場。Weekday Breakfast & Teaset Combo. . . . . 包括$40 或以下的飲品. . . . . . 🥐感味爆料牛角包       雙份日本滑蛋➰牛油果芥茉醬($57)好大份,牛角包軟熟,蛋的份量非常多,配合牛油果芥茉醬非常合配。芥茉唔會太嗆👍🏻🍞喵喵當士(2片)配自家製果醬($55)      法國士多啤梨➰玫瑰果醬喵喵多士有少少濃,但脆和可愛。自家製果醬有新鮮的士多啤梨味及淡淡的玫瑰味。且內有士多啤梨的果肉,贊!🐙唐揚墨魚咀($48)份量比相像中的多。睡得剛剛好,外表炸的金黃且非常酥脆,內有軟軟的墨魚咀,非常有層次及口感。☕️痴_線朱古力(+$10)呢杯朱古力暫時係在香港飲過最好飲和最邪惡的一杯。平時飲一杯朱古力會覺得好甜,最後唔想飲。但呢杯「唔會」,佢有非常濃郁的朱古力,且好香滑,仲要不太甜,似完都唔覺得好膩的能覺。非常好飲。☕️痴_線朱古力咖啡(+$15)
今日早左到太古,但未夠鐘入場睇電影。
於是搵左間舖頭諗住飲D 野和食D 野先入場。

🥐感味爆料牛角包
      雙份日本滑蛋➰牛油果芥茉醬($57)
芥茉唔會太嗆👍🏻
雙份日本滑蛋➰牛油果芥茉醬

🍞喵喵當士(2片)配自家製果醬($55)
      法國士多啤梨➰玫瑰果醬
且內有士多啤梨的果肉,贊!
喵喵當士(2片)配自家製果醬

🐙唐揚墨魚咀($48)
唐揚墨魚咀

☕️痴_線朱古力(+$10)
呢杯朱古力暫時係在香港飲過最好飲和最邪惡的一杯。
平時飲一杯朱古力會覺得好甜,最後唔想飲。
非常好飲。
痴_線朱古力

☕️痴_線朱古力咖啡(+$15)
2021-07-29
$60 (Tea)
雙份日本滑蛋➰牛油果芥茉醬
喵喵當士(2片)配自家製果醬
唐揚墨魚咀
2021-07-30 328 views
今日睇戲前有啲肚餓同口渴,想揾間餐廳坐底食少少嘢,咁岩係誠品見到超型格Sensory Zero cafe,平時聽就聽得多,真係第一次入去食🤣Sensory Zero裝修型格,有一個好大嘅「感味宮匠」招牌下午茶menu叫嘢食,包一杯$40或以下飲品,不過大部分飲品都超過$40,如果想叫出名嘅crazy chocoolate 同crazy mocha就要加錢補差價🤣WEEKDAY BREAKFAST & TEA COMBO🔸包一杯$40或以下飲品🐈喵喵多士🍞(兩片)配自家果醬 $55➿🍓法國士多啤梨·玫瑰果醬🌹造型可愛,果醬係佢地自家出品,有三種不同口味揀,細細樽咁,食唔晒仲可以扭返個蓋拎走🤣果醬裏面有大大粒士多啤梨肉,超足料,食落仲有啖啖玫瑰花味🥐感味爆料牛角包 $57➿🥑雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬滑蛋炒得好滑,又唔會太多油🥚 滑蛋底下有牛油果芥末醬,芥末味道非常突出,唔太食到牛油果味,而且唔同出面嘅牛油醬,冇一粒粒嘅牛油果肉,不過我唔鍾意牛油果,所以呢個唔重牛油果味嘅醬汁我鍾意☺️🍫痴_線朱古力咖啡 ☕️Crazy Mocha +$15🍫痴_線朱古力 Crazy Chocoolate +

WEEKDAY BREAKFAST & TEA COMBO
🔸包一杯$40或以下飲品

🐈喵喵多士🍞(兩片)配自家果醬 $55
➿🍓法國士多啤梨·玫瑰果醬🌹

🥐感味爆料牛角包 $57
➿🥑雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬

🍫痴_線朱古力咖啡 ☕️Crazy Mocha +$15
🍫痴_線朱古力 Crazy Chocoolate +$10
Sensory zero招牌飲品之一,同飲品名一樣都係痴_線,飲品上面鋪滿黑朱古力同白朱古力,超邪惡,好好飲😋

🦑唐揚墨魚咀 $48
大大粒墨魚咀,份量比想像中多,唔會超油膩,食下食下好快清晒一碟☺️

除左欣賞佢地食物嘅賣相之外,不妨欣賞下佢地選用嘅杯碟,全部都好靚,充滿日本風,令食物加晒分🤣
2021-07-29
$65 (Tea)
  • 痴_線朱古力
太古城誠品,有一間小店,價錢唔平,但每日lunchtime都大排長龍。附近生活嘅人,自然知我講緊Sensory Zero 💛照燒雞排飯 ($117) (8/10)食呢間,識食一定食丼飯。店面當眼處展示咗一張「米·食味鑑定士」證書,標榜由「鑑定士」老闆本人挑選當造靚米由日本直送。圓潤、彈性、粒粒分明,果然與別不同。照燒雞排中上水準,厚切但肉質不會「鞋」,醬汁亦不會像吉__家太鹹。Crazy Chocolate痴__線朱古力($50/ lunch set+$10) (8.5/10) 物如其名,視覺效果幾痴__線吓。自從Awfully Chocolate結業後,好耐冇喺香港飲過咁濃厚(又不會過甜)嘅熱朱古力。濃厚朱古力,面層鋪上加上Dark/ Milk/ White朱古力牌/碎/可可粉,飲到一半,攪拌一吓,面層朱古力就會全溶,令熱朱古力濃上加濃。

照燒雞排飯 ($117) (8/10)

• 痴_線朱古力