Restaurant: sensory ZERO (太古城中心)
Terms & Details:
下午茶時段黎試下呢間普遍好評甚多嘅cafe叫左雙份炒蛋牛油果芥末醬牛角包加杯Flat White價錢黎講偏貴少少但炒蛋好滑而且好足料,個牛油果芥末醬係精髓叫左Flat White,個奶泡太多了btw拉花好靚下午茶冇乜人可以坐好耐雖然食物咖啡都不錯,但性價比不高
下午茶時段黎試下呢間普遍好評甚多嘅cafe
叫左雙份炒蛋牛油果芥末醬牛角包
加杯Flat White

價錢黎講偏貴少少
但炒蛋好滑而且好足料,個牛油果芥末醬係精髓
叫左Flat White,個奶泡太多了
btw拉花好靚

下午茶冇乜人可以坐好耐
雖然食物咖啡都不錯,但性價比不高
雙份炒蛋牛油果芥末醬牛角包
Flat  White
2021-07-09
$63 (Tea)
雙份炒蛋牛油果芥末醬牛角包
成日見人po呢度嘅Crazy Chocolate,今日就來試下飲完係咪會大嗌一聲’痴x線’先🤪痴_線朱古力$50🍫視覺上覺得會好漏,但實際上係好rich嘅真朱古力味,濃得來唔係好甜👌🏻無肉大滿足早餐配自家製果醬$128🍳超級豐富😍喵喵多士好可愛😽自家製果醬味道唔錯。加埋又淋又邪惡嘅芝士椰菜,滋味十足👍🏻

痴_線朱古力$50🍫

無肉大滿足早餐配自家製果醬$128🍳
2021-07-16 174 views
.廚師幫你諗好米鑒定士迷你丼套餐 $128依個餐真係幾驚喜😆食到最後都唔知其實個飯同湯係咩黎,所以都係估估下🤣每道菜都係迷你size但係加埋一齊都唔少嘢,好飽啊🤣🍛迷你滑蛋咖哩炸豬排飯應該係日日都唔同嘅,咁啱我去嗰日係咖哩飯😍滑蛋生熟度啱啱好,好香滑!咖哩飯嘅份量真係迷你嘅,鍾意食飯嘅朋友可能會唔滿足,但係味道方面係甜甜地嘅日式咖哩,好食!炸豬排大過我手掌😆夠熱夠脆,炸粉略厚。🥕迷你南瓜蘿蔔濃湯應該係真係用蔬菜blend成嘅!個樣睇落似南瓜湯其實唔算好甜,蘿蔔同西芹味都重,飲到最後見到有兩舊胡蘿蔔。個人覺得不過不失,不過未必個個人都鍾意。🥗迷你藜麥沙律Super food藜麥夠晒健康😉係日式柚子味嘅salad dressing!清清爽爽好啱夏天😆嘢飲☕️ (套餐包40蚊quota🤤)🍫☕️痴_線朱古力(朋友的,加$10)超級打卡able!!!仲以為會好似其他人咁滿瀉出嚟添 但係見到咁多種朱古力都係加拾蚊又覺得好okay🤣 朱古力味其實好濃,但係感覺係用粉沖嘅,唔係真係用朱古力整融加cream嗰種!☕️🍨意式特濃咖啡加雪糕(加$15)其實係俾個藉口自己食雪糕☺️依個雪糕又唔算好馬虎喎🤤一路食一
廚師幫你諗好米鑒定士迷你丼套餐 $128

🍛迷你滑蛋咖哩炸豬排飯

🥕迷你南瓜蘿蔔濃湯

🥗迷你藜麥沙律

嘢飲☕️ (套餐包40蚊quota🤤)
🍫☕️痴_線朱古力(朋友的,加$10)
超級打卡able!!!仲以為會好似其他人咁滿瀉出嚟添

☕️🍨意式特濃咖啡加雪糕(加$15)
其實係俾個藉口自己食雪糕☺️依個雪糕又唔算好馬虎喎🤤一路食一路見到啲雲呢拿籽,好易出事嘅雲呢拿味道都唔算好假👌🏻配埋expresso一齊作為一餐嘅結尾,大滿足des~~~

📍Sensory Zero

#ohlala_taikoo
#ohlala_日式餐廳
#ohlala_cafe
2021-07-12 176 views
今日放假要去誠品買書,順便食個tea,突然又熄食下牛肉飯,又有張100hkd coupon ,用盡佢,點左m5和牛溫泉蛋飯同堆crazy chocolate (因為見到旁邊有人點左好似好飲)牛肉飯先到,有紫菜同溫泉蛋,醬汁比較少,牛肉係有牛肉味同唔算好熟所以咬落比較軟淋,醬汁偏少,牛肉同蛋汁和飯一起吃唔錯,但食完會口乾。整體還可以,唔算特別會走去吃。Crazy chocolate ,表面有朱古力粉,白朱古力碎同黑朱古力碎,感覺好奇怪,影相打卡ok,但飲落去時會黏哂落咀,但奇怪既唔係裝飾既表面,而係佢既base,講係一杯熱朱古力作base ,但係朱古力味道偏啖,同堆朱古力面融左仲油油地。我覺得呢杯野只係gimmick 同裝飾好,下次都係點返佢比較出色既coffee 啦,呢杯野我唔覺好好飲但員工都幾有禮貌同會努力加水,又會問口味如何,補償返食物普通既失分。

2021-06-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2021-07-08 307 views
成日見人係呢間餐廳打卡,朱古力飲品勁吸引咁,終於真係去到試🤫杯朱古力特飲果然冇令我失望!😆係超級濃嘅朱古力奶!!賣相勁靚,爆曬出嚟咁,好吸引🤤當日叫咗一個澳洲牛肉飯,同一個配魚嘅意大利飯。兩個都好好食!但我會話牛肉飯性價比高啲,不但價錢比魚飯平,味道亦比魚飯好~餐廳係喺誠品入邊,環境唔算好靚,唔係嗰種有特別裝修,可以打卡嘅Cafe~ 而且同隔離枱距離有啲近,所以環境算係中規中矩~性價比: 中等😆

杯朱古力特飲果然冇令我失望!😆
係超級濃嘅朱古力奶!!
賣相勁靚,爆曬出嚟咁,好吸引🤤

性價比: 中等😆
$200 (Dinner)
2021-07-04 354 views
一向幫襯開銅鑼灣分店,態度比太古城好得多,只係咁啱唔好彩,當天路過太古城sensory,量完體温後,向服務人員講沒有訂位……員工:幾多位?我:兩位,想請問需要先填安心資料嗎?員工: 填唔填你都要排隊架!!(態度惡劣)阿員工小姐,我係問你需唔需要先填資料,而唔係問你洗唔洗排隊呀……當日7月1號係比較繁忙,趕吓客都好正常嘅~
一向幫襯開銅鑼灣分店,態度比太古城好得多,
只係咁啱唔好彩,當天路過太古城sensory,
量完體温後,向服務人員講沒有訂位……

員工:幾多位?

我:兩位,想請問需要先填安心資料嗎?

員工: 填唔填你都要排隊架!!(態度惡劣)

當日7月1號係比較繁忙,趕吓客都好正常嘅~

2021-07-01
2021-06-28 299 views
行行下街有啲攰, 有啲口渴, 有啲肚餓, 咁要食個 tea 既🤭喺太古城中心誠品生活內, 有間 sensory zero, 見有 tea set, 要環境又ok, 咁就試下喇🙌🏻叫幾樣野都幾好食😋🥐巨午餐肉芝士炒蛋牛角包🥐超厚午餐肉, 烘到脆邊, 食哂兩條都唔夠喉🤣 炒蛋亦都非常滑😋🥐原味牛角包🥐 牛油味好香但唔油, 少少脆面好食😋☕Flat white☕正常 flat white🤣☕橙香美式有氣咖啡☕推介👍🏻 咖啡香配上有氣梳打本身已經好飲, 再加上淡淡 🍊橙香, 夏天飲一流👍🏻

叫幾樣野都幾好食😋
🥐巨午餐肉芝士炒蛋牛角包🥐
🥐原味牛角包🥐
牛油味好香但唔油, 少少脆面好食😋
☕Flat white☕
正常 flat white🤣
☕橙香美式有氣咖啡☕
2021-06-28
$60 (Tea)
2021-06-15 450 views
之前差不多每個星期日都會來這裏吃早餐,因為喜歡這裏的flat white及all day breakfast,而且在香港不是每間cafe 的flat white 及all day breakfast 都沖得好飲整得好食。後來,因疫情關係及發覺佢哋嘅coffee質素下降(有幾次飲到濃味),所以好耐冇幫襯佢哋。今日因原本想去食早餐的地方冇位,所以再來試吓佢哋嘅早餐睇吓佢哋嘅coffee 有冇改善。今日食的all day breakfast 水準上算唔錯,炒蛋好味salad 菜新鮮,並要讚吓佢哋嘅無花果Earl Grey 果jam 好味,貓形多士既可愛又好味。Flat White 今日沖得好飲拉花亦拉得不錯。但佢哋仍有地方需要改善,就係收錢的男侍應對客人的態度麻麻,收得這個價錢,除了食物及飲品要有質素,對客人要有好的服務態度亦應要有。否則未必留到客人再來幫襯。
Flat White 今日沖得好飲拉花亦拉得不錯。
All  Day  Breakfast,  Flat  White
2021-06-15
$143 (Breakfast)
  • 澳洲M5+和牛肩肉溫泉蛋飯
  • All day breakfast
  • Flat  White
2021-06-06 433 views
餐廳位於誠品裏面,路過仲會見到有人排隊等候,上次無試到既鰻魚滑蛋飯今次有食到啦。餐牌上係沒有提及daily推介,只在門口位置可以睇到,下次排隊時可以留意,可以多一個選擇嗎。芝麻雞翼炸得好香趣,外皮趣卜卜,雞肉仍juice,唔會乾曾曾。daily 意粉賣相已經唔錯,味道更加唔駛講,好食。睇落去都成條鰻魚比你,加上滑蛋全部舖滿整個飯,每一啖鰻魚蛋飯一齊食真係又香又滑又可口。

芝麻雞翼
炸得好香趣,外皮趣卜卜,雞肉仍juice,唔會乾曾曾。

daily 意粉
賣相已經唔錯,味道更加唔駛講,好食。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
晚飯時間竟然唔使排隊,一於try try佢😆💛.🍴蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($118)/ 鰻魚非常厚身,燒到有小小微焦,口感唔錯😋醬汁都足夠 (我平時係要好多汁嚟撈飯的🤪)/ 滑蛋不過不失,唔會炒到太乾身/ 用上日本米,無得輸.🦦💭食飽之後門口就有條長龍了🤣食飽就走,快快交枱Sensory ZERO喺港島區都多分店,尖沙咀亦有一間~簡單講,可以一戰🥳
晚飯時間竟然唔使排隊,一於try try佢😆💛
🍴蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($118)
/ 滑蛋不過不失,唔會炒到太乾身
/ 用上日本米,無得輸
🦦💭
食飽之後門口就有條長龍了🤣食飽就走,快快交枱

2021-06-02 124 views
Double egg+advocado wasabi paste croissant($41)Crazy chocolate ($50) Mmmm... 個牛角包好好食,同啲滿到overflowing嘅炒蛋放一齊係絕配!冇諗過啲advocado wasabi會夾到,本來以為會怪怪哋!超鍾意個chocolate, 好濃又唔會太甜,頂頂嘅chocolate你鍾意拌又得,唔拌直接食啲chocolate又得!

在太古城中心一帶,印象中是以往沒有素店出現過,當然現在仍是沒有,實在令人忍不住高唱「原來沒有,從來都沒有」🙈。還好的是,現時素食日漸流行,不少非素店也有素食的選擇🎉🎊。今次我們來到了太古誠品內的 sensory ZERO試試它的素食。 1️⃣和套餐的擦身而過 進入正題前,先說一下有點可惜的地方🥲…………在套餐的餐單內,也是有「無肉之選」的素食選擇的,而套餐包括了迷你藜麥沙律✔、主菜✔、飲品✔、單球雪糕✔、餐湯❌,睇落都幾豐富吸引的。可惜當晚的餐湯並非素湯,我們也只能和套餐緣慳一面了。 2️⃣得意系食品 🅰️喵喵和你講推銷 這兩塊多士,絕對詮釋了名字、外貌和包裝的重要🤣,如果它們只是叫做「烘多士」,而外型是四四方方的🍞,我應該不會提得起興趣的。 但是,當店方把它命名為「喵喵多士」,並且在食物下附加介紹💁‍♂️,說食品是採用「神戶天皇星昭和高筋麵粉」,並使用「日本阿拉丁焗爐」烘焗,這兩塊多士予人的觀感就頓時提升↗️不少了。 講返食物本身,多士的口感是很脆脆的,而且硬度適中,絕不會讓牙齒有一種「受到硬物襲擊」的感覺。而作為多士的配搭,店方提供了以下三款的果醬以供選擇: 士多啤梨・玫瑰果醬無花果・有機伯爵茶

1️⃣和套餐的擦身而過

2️⃣得意系食品

🅰️喵喵和你講推銷

士多啤梨・玫瑰果醬
無花果・有機伯爵茶果醬
粒粒草雜莓・紅茶果醬

我們今次選擇了「無花果・有機伯爵茶果醬」,味道不錯。挺重要的一點是,果醬的份量很足夠,足以讓我們為喵喵的面部敷上一塊完整的面膜 (即係把果醬塗滿在多士上),令多士更為美味。

🅱️當貓腳掌遇上兔妹妹

其實係講緊緊「白桃抹茶」和「兔莓莓」兩款蛋糕🍰。前者的上方有一個類似貓腳掌🐱的裝飾,而後者的上方則有一對兔耳朵🐇,兩者的得意外形,都是令我們把它們從蛋糕櫃中邀請出來的原因。

在味道方面,兩者的味道均頗清新,抹茶和草莓的味道不算濃,口感綿軟,是屬於一些吃了也不會覺得漏的甜品

3️⃣新潮系食品

其實已經新了好一段時間,只不過想不到怎形容,無以名之,姑且稱為新潮系🆕️吧。始終和傳統素食食材相比,它們也算是新潮的嘛

今次品嚐的食品是「我唔_係豬▪泰式肉碎飯-新豬肉」🐷🙅和「我堅唔_係韓牛▪牛肉飯-韓國植物牛」🐮🙅‍♀️。泰式肉碎飯即使用了九層塔來提味,味道仍然不算濃,「泰國風味」的指數不高,而女友就覺得肉碎飯的汁有少許的酸。

至於牛肉飯,可能因為較少吃「植物牛」的原因,反而覺得不錯😋。「植物牛」頗有咬感,口感煙靭、軟熟。如果兩者比較,牛肉飯是會比較吸引的。

4️⃣ 特別小記

點算飲品時,女友問侍應咖啡☕的拉花是甚麼圖案,侍應說也是由咖啡師發辦,隨心而為。女友說可否要求咖啡師「拉」一些得意💕的圖案來打咭,於是,一隻「躍然杯上」的飛馬🦄就出現了。衷心感謝侍應協助傳達我們的請求🤗,也感謝咖啡師的心思。

總體來說,如果和平時在素店的食品比較,今次的食品並不算很出色,不過在「素食沙漠」地區,能夠在非素店中找到一整頁的素食餐單,都是很值得高興的事,希望素食越來越普及這趨勢,可以一直延續下去。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #港島素食 #太古素食 #葷素共融 #SensoryZero #新豬肉 #植物牛
2021-05-22 5836 views
太古城sensory ZERO 睇住佢開,睇住佢個舖位越開越大,除咗戥佢地開心,當然係要用行動繼續支持啦痴_線朱古力叫得痴_線朱古力當然唔係浪得虛名,杯朱古力有法國牛奶朱古力,黑朱古力,白朱古力碎,濃濃既朱古力味係口入面爆發出黎,甜度亦都係我可以接受的橙香美式有氣咖啡橙味既sparkling 梳打同espresso 既配搭味道清新,橙味減低左咖啡既濃味,都幾岩唔接受太濃烈咖啡味既朋友無肉大滿足早餐配自家製果醬平時食all day我最唔鍾意就係個條腸,呢度有素食all day叫,我終於可以同條腸講bye bye芝士焗椰菜花焗到微燶,少少咸,個味我幾鍾意自家製果醬我揀左法國無花果有機伯爵茶果醬 & 法國士多啤梨玫瑰果醬,兩款果醬味道都好獨特,出面真係食唔到,茶味同果香都好出,搽上喵喵多士一齊食,真係好好味日式豬軟骨溫泉蛋飯豬軟骨煮得夠腍身入味,米係採用日本既一見鍾情米,溫泉蛋亦都用上日本蛋,成碗飯好有日本的味道sensory ZERO啡好飲,食物亦都好有水準,價錢真心唔平,不過淨係個喵喵多士,果醬都食得出係用心製作,所以我都會繼續幫襯

無肉大滿足早餐配自家製果醬
芝士焗椰菜花焗到微燶,少少咸,個味我幾鍾意

自家製果醬

日式豬軟骨溫泉蛋飯

自家製果醬
2021-05-20 245 views
在誠品旁邊的咖啡店,可以買本書過來嘆咖啡。下午4點左右到店,本來想食之前試過的和牛飯,但怕會太飽而食唔落晚餐,所以改為食同樣有和牛的 all day breakfast。正常 all day breakfast 有的都有齊,如茄汁豆、炒蛋、沙律菜,當然加上主角和牛,所以價錢要 $255。但最意想不到的是多士,不對,是多士加上無花果醬。多士已經是日本小麥製成,再加上新鮮的無花果醬,是意料之外的好食。凍 Latta 和熱可可就一如以往的好飲。
在誠品旁邊的咖啡店,可以買本書過來嘆咖啡。

凍 Latta 和熱可可就一如以往的好飲。

2021-05-19
$150 (Tea)
  • 無花果醬
2021-05-17 246 views
行過誠品都會食🤣澳洲荷斯坦牛溫泉蛋飯($198)套餐包括:沙律🥗、餐湯、熱飲及雪糕去到時和牛飯賣哂,兩次去都無得食🤣只得澳洲牛,牛肉都算嫩滑帶有嚼勁。 配溫泉♨️蛋及日本飯,蛋汁包住每塊牛及每粒米,真係好好食餐湯應該係南瓜甘筍湯,香濃幼滑,好味😋廚師幫你諗海鮮配日本🇯🇵米意大利飯($158)😆😆諗唔到咪廚師幫你囉,煎三文魚扒白汁露荀配日本米意大利飯。 三文魚都還可以,肉質幾嫩,飯就好入味,不過我覺得都係太綿炸番薯🍠條(跟餐+$38)炸得好脆,甜甜地唔錯手工啤酒(+$20)
行過誠品都會食🤣

澳洲荷斯坦牛溫泉蛋飯($198)
套餐包括:沙律🥗、餐湯、熱飲及雪糕
去到時和牛飯賣哂,兩次去都無得食🤣

餐湯應該係南瓜甘筍湯,香濃幼滑,好味😋

廚師幫你諗海鮮配日本🇯🇵米意大利飯($158)

炸番薯🍠條(跟餐+$38)
炸得好脆,甜甜地唔錯

手工啤酒(+$20)