2019-10-08 793 views
Came here with my friend for lunch. Easy to find and easy to grab a seat. Would be nice if there are smaller table.Food is good size and good taste. My coffee had been misplaced and they immediately follow it up upon questioning and get a coffee to me quickly. Nice place to relax and chat with friends.Price is not as cheap as it said on the estimate price. 2 of us got a salad, a pasta and a coffee for around 200$.
wagyu salad and daily pasta
wagyu salad and daily pasta
2019-10-06 614 views
因為公司活動 第一次入南區門口見到呢間餐廳設計幾好喎就入咗嚟啦佢有啲工廠式嘅設計 仲有好多唔同老香港嘅擺設叫咗set lunch 是日精選嘅意粉Very creamy! 份量啱啱好鮮奶咖啡最抵讚 真係近排飲過最好飲嘅
因為公司活動 第一次入南區
門口見到呢間餐廳設計幾好喎就入咗嚟啦
佢有啲工廠式嘅設計 仲有好多唔同老香港嘅擺設
叫咗set lunch 是日精選嘅意粉
Very creamy! 份量啱啱好
鮮奶咖啡最抵讚 真係近排飲過最好飲嘅

2019-10-06 617 views
超大同杯朱古力超正既cafè🤩! 呢間走工業風既cafè喺正黨鐵對面,位置非常方便。用咗落地大玻璃,空間感增大之餘又可以望到街上途人匆匆而過既景象🤣裝潢簡單但坐得好舒服👍🏻角落頭仲有個打拳場🥊重點係好少人!佢呢個用新豬肉(碌後長知識)整既飯都超好食😳!食落個質感帶點韌性,入面混咗啲大豆同冬菇,比真豬還要好食!仲有隻溫泉蛋我真係俾100分🤤,連埋啲醬汁撈飯食都食咗半碗去,好高質呀!一定會再嚟試埋佢其他野!.痴__線朱古力🤪佢menu真係咁寫...好好飲呀😍又唔會太甜,飲落去好香滑,有好濃既朱古力味,灑上大量朱古力碎同加咗塊佢地自家既朱古力,飲之前將佢地攪勻🤤等啲朱古力溶哂就可以令杯朱古力更加香濃幼滑!大概係我喺香港飲過最好飲同最盞鬼既朱古力,非試不可👍🏻!
Pan-dried omnipork patty rice w/ onsen egg

痴__線朱古力🤪佢menu真係咁寫...
Crazy  chocolate

$160 (Lunch)
Crazy  chocolate
  • Pan-dried  omnipork  patty  rice  w/  onsen  egg
2019-09-27 607 views
太古誠品那一間就常常去,說了很久一直也很想去嘗試一下這間在黃竹坑地鐵站附近的總店,樓底超高裝修又靚,再加上因為鋪頭內的那一對龍鳳就已經覺得一定要try try !中午時間到達已經好full但等左一陣就有位望一望佢嘅餐牌就已經決定要食呢一個肥仔到不得了嘅厚切午餐肉牛角包🥐無錯,肥係有原因,餐肉厚切打孖上仲要加cheese,入面個炒蛋下面仲有沙律醬,Prefect🤗! 不過如果上面塊cheese可以再融多一啲就更好!仲有試咗佢個新豬肉溫泉蛋滑飯就好麻麻,可能我自己麻麻哋齋豬肉,好假無咩味😖最後飲埋佢First kiss,係給北村樓但係Coco粉上再加左少少糖,味道似黑糖咖啡幾好味

中午時間到達已經好full但等左一陣就有位

厚切午餐肉牛角包
2019-09-22
厚切午餐肉牛角包
  • 牛角包
weekend嚟食lunch無諗過依間分店唔喺旺區都咁多人好在地方夠大兩個人都搵到位餐廳係自助形式自己搵位 出去order 之後睇no.取餐除左main menu 每日都會有daily special無論主菜、小食、野飲、甜品都非常多選擇睇落樣樣都好吸引 心大心細 揀咗好耐😆最後我地叫咗好多人話好食嘅澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯 ($158)同埋daily pasta: 燒雞肉粒扁意粉配蒜香忌廉汁 ($92)野飲就要一杯熱cappuccino ($40) 同一杯熱mocha ($45)和牛肩肉扒溫泉蛋飯好足料飯面舖滿牛肉不過牛肉有少少韌可能對佢個名「和牛」兩個字太有期望🙈但味道唔錯嘅燒雞肉粒扁意粉配蒜香忌廉汁有驚喜燒雞肉粒整得幾好 唔會乾同鞋個sauce好creamy 蒜味超香中意食garlic嘅我表示好滿意☺️仲有少少青瓜同蕃茄做配料食落即刻無咁漏 好好嘅配搭!😬cappuccino係我中意嘅味道🤩無酸味 比較nuttymocha嘅朱古力味好濃飲到後期先會飲到咖啡嘅味道唔經唔覺坐咗兩個幾鐘依間分店環境好舒服樓底好高 空間感好夠向街果邊係落地大玻璃我地坐喺隔離 自然光照入嚟好舒服餐廳入面
weekend嚟食lunch
無諗過依間分店唔喺旺區都咁多人
好在地方夠大
兩個人都搵到位

餐廳係自助形式
自己搵位 出去order 之後睇no.取餐
無論主菜、小食、野飲、甜品都非常多選擇
睇落樣樣都好吸引 心大心細 揀咗好耐😆

燒雞肉粒扁意粉配蒜香忌廉汁
Cappuccino
Mocha
2019-09-11 548 views
原來黃竹坑好多呢類型既cafe呢間ZERO Sensory成間 warehouse咁 空間感好大 有落地玻璃 陽光照入黎好舒服 適合同朋友黎食野吹吓水hea吓🤣條鰻魚肥美又無骨 滑蛋就算唔上係滑蛋只係炒蛋 不過個蛋同鰻魚飯都幾夾 仲好過好多奶既滑蛋 好好味極度推介👍🏻至於咖哩豬扒飯就一貫水準 無咩特別 🍛價錢有少少貴 因為佢d丼睇落同吉野家差唔多架姐 不過計埋鰻魚飯質素加咁舒適既環境 我覺得值得試吓👅
原來黃竹坑好多呢類型既cafe

條鰻魚肥美又無骨 滑蛋就算唔上係滑蛋只係炒蛋
至於咖哩豬扒飯就一貫水準 無咩特別 🍛

價錢有少少貴 因為佢d丼睇落同吉野家差唔多架姐
不過計埋鰻魚飯質素加咁舒適既環境 我覺得值得試吓👅
三層蒲燒鰻魚滑蛋飯 ($95)、日式咖哩吉列豬扒飯 ($85)
2019-05-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2019-09-01 681 views
黃竹坑附近食早餐,想不到原來咁荒蕪,試試唯一一間早餐店。空間寬敞明亮,好舒服好靚嘅裝修,市區應該無可能有咁大間。All day breakfast,打開盒已經聞到好香,沙律菜落咗黑醋,很不錯司華力腸、滑蛋配牛角包,包唔係新鮮,一啲都唔熱,有啲失望,雖然都好脆滑蛋水準之上〜成個Set仲有杯飲品,凍橙茶,好香橙味,幾清新。另外單點一個午餐肉牛角包,午餐肉好巨型加芝士、滑蛋、牛油果芥末醬,搭配得幾好,食完飽到上心口。整體都幾好,但價錢稍貴,試一次就夠。

另外單點一個午餐肉牛角包,午餐肉好巨型
加芝士、滑蛋、牛油果芥末醬,搭配得幾好,食完飽到上心口。

整體都幾好,但價錢稍貴,試一次就夠。
2019-08-25 783 views
呢間cafe好緊黃竹坑地鐵站一出出口行2mins就到地方非常大但枱凳擺得有d亂門口全部係落地大玻璃室內非常光猛餐牌有好多選擇無論pasta,飯或者light d嘅食物都有order左溫泉蛋日式叉燒飯日式叉燒飯嘅叉燒好味非常入味 配飯係好夾嘅飯嘅醬汁唔多所以食到後尾有d dry同乏味仲有蒜香雞肉長通粉呢個配搭其實唔會唔好食長通粉嘅硬軟度適中如果鍾意食蒜嘅更加會好鍾意呢碟但佢嘅味道比較單一食到一半已經有d寡叫左杯Latte飲有驚喜, 果味重再叫多左個double egg croissant 除左雙份炒蛋之外仲有芥末醬呢個非常惹味可以試下
呢間cafe好緊黃竹坑地鐵站
一出出口行2mins就到
地方非常大
但枱凳擺得有d亂

門口全部係落地大玻璃
室內非常光猛

餐牌有好多選擇
無論pasta,飯或者light d嘅食物都有

order左溫泉蛋日式叉燒飯

可以試下
Latte
Double  Egg  Croissant
2019-08-11 815 views
週日11點幾找個brunch, 用entertainer app找到這間手調飲品買一送一就過來試試。環境非常寬敞,裝飾也很cyber。之前試過同一公司在灣仔的咖啡,原來這間是總店!高樓底配工業風,餐桌餐椅也很有特式,很適合打卡!點了兩個hand drip coffee, 一個 barista’s choice 選了Ethiopia washed geisha village, 較citrus保守的,另外選了artisan choice, 是 geisha village natural small batch selection, 有佛手柑的風味。擺盤精緻,溫度也合宜,還有咖啡渣讓你聞聞。用中式茶杯很有趣。咖啡豆是不錯的,但沖岀來淡了點,不用香淳。膳良豬肉溫泉蛋飯 ($108), 貌相一流,看上去碗好像不太大,但份量很足,不論男女也夠吃。 喜歡蛋的熟度和醬汁的調味,新豬肉味道不錯但稍為實了點,整體上也是好吃的!邪惡大碗飯,鴨肝配蒲燒鰻魚紫菜飯($148) ,大滿足! 鰻魚很juicy很足量,啖啖肉,鴨肝也不得了,還有兩片呢!Brunch來說價錢合理,會再來吃大碗飯🤤

高樓底配工業風,餐桌餐椅也很有特式,很適合打卡!

邪惡大碗飯,鴨肝配蒲燒鰻魚紫菜飯($148) ,大滿足!
鰻魚很juicy很足量,啖啖肉,鴨肝也不得了,還有兩片呢!

Brunch來說價錢合理,會再來吃大碗飯🤤

2019-08-07 472 views
喺附近既gym 做完運動之後想搵啲嘢食下因爲間gym 喺one island south又餓又攰,懶得諗就入左呢間sensory zero 度呢間餐廳入面最特別既地方係入面有個mma 擂台呢一刻冇人喺入面,唔知其他時候係咪真係會有人係入面打嘅呢?之前已經食過喺太古城嗰間覺得啲咖啡唔錯,啲主食都ok不過可能做完運動冇乜胃口所以就冇叫主食反而就叫左個芝士炒蛋餐肉牛角包同一杯latte杯latte 有好香既咖啡味個牛角包同menu 入面個樣一模一樣😂啲料多到瀉出黎,邪惡得黎好好味食完感覺好滿足👍🏻
喺附近既gym 做完運動之後想搵啲嘢食下

因爲間gym 喺one island south
又餓又攰,懶得諗就入左呢間sensory zero 度

呢間餐廳入面最特別既地方係入面有個mma 擂台
呢一刻冇人喺入面,唔知其他時候係咪真係會有人係入面打嘅呢?

之前已經食過喺太古城嗰間
覺得啲咖啡唔錯,啲主食都ok

不過可能做完運動冇乜胃口
所以就冇叫主食
反而就叫左個芝士炒蛋餐肉牛角包同一杯latte

杯latte 有好香既咖啡味

個牛角包同menu 入面個樣一模一樣😂
啲料多到瀉出黎,邪惡得黎好好味

食完感覺好滿足👍🏻
2019-08-04
$100 (Lunch)
2019-08-01 472 views
約咗朋友在黃竹坑站附近, 出咗地鐵站就看見這間 cafe 吸引住 人少少感覺幾舒服所以入去嘆個早餐先,早餐選擇唔算多我哋揀咗炒蛋牛包配coffee, 這個牛角包都好香脆, 炒蛋滑。 略為失色是杯咖啡熱度不夠熱,其實咖啡豆味道都唔錯很香濃,但再熱啲就好喇,希望下次會有改善。
3K
2019-07-20 666 views
平常一杯咖啡都要四五十元,誰知早餐有套餐,價錢差不多平一半啊!雙份滑蛋牛油果醬芥末配牛角麵包,嶄新的配搭。炒蛋份量頗多,夾雜了芥末牛油果酱,味道非常特色。蛋香必然有的,芥末牛油果醬增加了炒蛋味道的複雜感。牛角麵包尚算軟熟。Cappuccino 品質上乘,苦澀中帶甘,帶來醒神的時光。

2019-07-19
$60 (Breakfast)
2019-07-17 480 views
有個準媽媽朋友住港島區我地入去探佢一齊食個飯Girls gathering要搵個坐得舒服既地方呢度好大,桌椅中西合璧,樓底高夜有落地玻璃陽光照入黎好舒服黎到cafe只要有all day breakfast我地都忍唔住要叫一份share牛角包香脆,好香牛油味炒蛋嫩滑,仲有腸仔皮脆,芝士芯澳洲M8和牛肩肉扒溫泉蛋飯寫著日本橄欖卵,食落蛋汁好似香濃d和牛有少少根,但牛肉份量多,一塊疊一塊Daily pasta忌廉汁加蛋汁味道似卡邦尼意粉重點在飲品Crazy Chocolate真係濃濃既朱古力仲有朱古力碎係面Dark Chocolate Mocha朱古力味較濃,唔甜
有個準媽媽朋友住港島區
我地入去探佢一齊食個飯
Girls gathering要搵個坐得舒服既地方
呢度好大,桌椅中西合璧,樓底高夜有落地玻璃陽光照入黎好舒服

牛角包香脆,好香牛油味
炒蛋嫩滑,仲有腸仔皮脆,芝士芯

澳洲M8和牛肩肉扒溫泉蛋飯
寫著日本橄欖卵,食落蛋汁好似香濃d
和牛有少少根,但牛肉份量多,一塊疊一塊

Daily pasta
忌廉汁加蛋汁味道似卡邦尼意粉

重點在飲品
Crazy Chocolate真係濃濃既朱古力
仲有朱古力碎係面
Dark Chocolate Mocha
朱古力味較濃,唔甜
雖然位置真係有啲遠 但係我覺得都幾值得一去🙆🏼‍♀️入到去環境比我想像中闊落好多 而且樓底好高 入面嘅裝飾佈置都好特別 有一種可以好舒服坐喺度好耐消磨時間嘅感覺😌除咗飲品以外 餐牌入邊嘅食物選擇亦都好多 西式日式港式嘅都有😛〰️✏️澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯 ($158) 雖然呢個飯定價比其他高 不過我覺得真心值得一試!! 佢啲飯都係珍珠米嚟 個重點係和牛肩肉扒肉質超級軟淋😍生熟度剛剛好 食落完全唔會un或者柴 仲要佢其實好慷慨咁俾咗好多塊😛重點係佢嘅調味都做得剛剛好 唔會蓋過左牛肉本身嘅味道 呢個好好食啊🥰〰️✏️蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 ($108)唔好睇佢好似細細碗 其實食落份量都幾多😆個飯係日本珍珠米嚟 食落幾有口感 不過 可以煮得再乾身少少個蛋都有啲滑嘟嘟嘅質感 不過就唔好expect真係好滑身炒蛋嘅感覺 係似蛋包飯啲蛋嘅滑身版🤣 不過如果再厚身少少會更加滿足主角鰻魚有好多舊 味道還好不過又冇話好正嘅感覺 當中食到有少少魚骨 唔算肥美個人覺得蒲燒汁少啲會更好 唔會蓋過左饅魚嘅味道🤔
〰️
✏️澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯 ($158)

雖然呢個飯定價比其他高 不過我覺得真心值得一試!!
〰️
✏️蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 ($108)

個人覺得蒲燒汁少啲會更好 唔會蓋過左饅魚嘅味道🤔
Type of Meal
Lunch
  • 澳洲M5+和牛肩肉扒溫泉蛋飯
經過黃竹坑站,見到馬路對面有一幅有趣的壁畫。壁畫旁邊有一間鋪面頗大,而且很裝修特別的餐廳Sensory Zero, 誤打誤撞便到這裏吃個晚餐。餐廳樓底很高, 座位寬敞。門口是一個cafe, 裡面有一個像中華拉麵店的開放式廚房。 餐廳放滿了很多關於咖啡的材料和用品, 有一部很特別的咖啡豆售賣機, 又有炒咖啡豆機。 原來這間餐廳除了售賣食物, 他們還有舉辦咖啡班。文靜的餐廳另一邊居然有一個boxing擂台! 吓!難道是用餐後要打boxing 消脂,哈哈!原來餐廳除了舉辦咖啡班,還有舉辦 boxing 班!Cafe x Boxing,很有趣的crossover!餐廳是以自助形式, 先在門口cafe 點餐, 然後留意螢幕的號碼取餐。 飲品是在cafe 那邊取,食物便要到廚房那邊取。見到餐牌的全日早餐很豐富, 所以點了這個。全日早餐($128)全日早餐跟牛角包 。牛角包外脆內軟, 層次分明。 牛油香味中帶點甜味,不錯。沙律菜新鮮,加入了酸甜的沙律汁, 味道很好很清新。炒蛋份量很大, 應該有兩至三隻蛋, 蛋味重,正!腸是芝士腸, 芝士是流心的。但芝士味不算濃。咖哩吉列豬扒飯 ($98)這個是是日晚

全日早餐

腸是芝士腸, 芝士是流心的。但芝士味不算濃。
全日早餐

咖哩吉列豬扒飯 ($98)
這個是是日晚餐。 吉列豬扒大塊, 肉厚,而且炸得很脆。 日式咖哩汁 不辣, 很香濃的咖哩味。
這裏的飯標榜是用日本米,日本米比較豐滿,軟熟。

咖哩吉列豬扒飯

First kiss ($40 跟餐有半價優惠!)
初吻應該是帶給人有甜蜜的感覺, 因此這杯咖啡是甜的。泡沫上加了微脆的焦糖, 當嘴唇碰上泡沫便沾上了焦糖, 這就是初吻甜蜜嘅感覺。 雖然咖啡加了糖,但也不算太甜。
First kiss

吃完晚飯後, 本來還想多點1個甜品, 看到他們玻璃櫃內的甜品很精緻, 還有雪糕櫃內的雪糕款式很多 。
可惜我們沒有留意餐廳的關門時間, 原來餐廳是八點關門, 七點十五分是最後點餐時間。 唯有留待下次再試甜品吧!

餐廳設計特別,座位舒適,食物也不錯, 大家不妨去試試!
$130 (Dinner)
First kiss