2024-11-09
星期五晚上,7點幾入座,都有七成滿,攞枱嗰陣侍應已提醒食100分鐘。咁好啦,得100分鐘又要睇餐牌又要落單又要燒又要食,都預咗趕頭趕命,就快快手落單快快手食。食到咁上下,都好多人食完埋單,吉枱越來越多,又冇第二輪嘅客,即係冇人等我地張枱啦?咁我地就繼續食,諗住嗌多轉肉,嗌多幾杯飲品⋯點知嗰位廣東話麻麻嘅男侍應好有趣,可能想早啲收工,唔想幫老細搵錢,同我地講last order,又隊張單過唻催我地埋單。咁冇計啦,我想幫襯畀多少少生意佢做,都唔做喎!我地就埋單啦,淨係坐多陣,飲吓水、吹吓水,又畀嗰位男侍應催我地走,指我地已坐咗超過100分鐘。如果有人等枱,我會明白佢有理由催我地走。但全場吉咗一半,我地又淨係坐喺度飲枱面支水,為咩事要係咁趕客??係咪想盡早清晒啲枱,就可以早啲收工?!