天氣終於轉涼啦 朋友就帶左我去左銅鑼灣食韓國菜估唔到係係間酒店入面 lunch time 時間黎 唔算好多人 唔洗排就入得叫左野食之後 最先上嘅係小菜 呢到仲有我最鐘意嘅小魚乾同醃海帶💕原味五花肉 個五花肉好厚切 但仲好冰鮮 未解凍😂二人枱個火爐好迷你 好可愛😂呢到侍應會幫你手燒埋 服務幾好生菜籃呢到食燒肉唔會送埋生菜籃 要另叫 食一份肉嘅份量岩岩好牛肉石頭拌飯個辣醬係另上嘅 我就鐘意加多d 咁先夠未而且配料都好足 幾好食👍🏻👍🏻人蔘雞湯等左差唔多半個鐘先到 但一切都係有價值嫁💕呢個係我係香港食過最夠味嘅人蔘雞d 雞肉煲到好綿 就連d 骨都煲到軟曬😍而且好足料 人蔘有兩條 仲有糯米 連埋d 湯一齊食真係好正😍😍😋😋食完真係好滋補💕韓式梅子茶呢個幾好飲 唔會太酸太甜
天氣終於轉涼啦 朋友就帶左我去左銅鑼灣食韓國菜

韓式梅子茶
呢個幾好飲 唔會太酸太甜
  • 人蔘雞湯
2017-10-28 308 views
跟朋友相約在銅鑼灣吃飯,他問我會不會有餐廳可以吃烤肉又有炸雞,我記起首爾家的韓式料理選擇很多!地點很特別,在隆堡柏寧酒店的1樓,餐廳環境很有韓國feel,裝修都是木製的!韓式料理必有的小碟,有泡菜、大荳芽、魚仔等等。我們兩人點了三款食物,有燒的和韓式料理。牛排骨湯奶白色的牛排骨湯,裡面除了有5件大大件的牛排骨肉,還有一些蛋絲和粗粉絲!挺大碗的!先呷一口湯,很清,完全沒有油,濃濃的牛味!侍應另外有遞上餐桌鹽,可以沾牛排骨,但我們都沒有用,想吃出肉的原汁原味!牛排骨肉很軟稔,肥瘦適中!還有一碗白飯附送!醃牛肋骨肉這個是要燒的,已經醃好的牛肋骨肉,沒有骨,吃起來特別方便,肉調味得好,微微的甜醬油味,燒出來很香!韓式炸雞肉加沙拉這個炸雞是雙拼的,一款是原味帶骨的雞搥,另一款是甜辣醬無骨炸雞,我們都很喜歡甜辣醬那邊,皮炸得特別脆口,甜辣醬非常惹味!雞肉又嫩滑!這餐真的滿足了朋友的兩個願望,韓燒加炸雞,食物又好吃,價錢又合理,good!
韓式料理必有的小碟,有泡菜、大荳芽、魚仔等等。

我們兩人點了三款食物,有燒的和韓式料理。
牛排骨湯

先呷一口湯,很清,完全沒有油,濃濃的牛味!
醃牛肋骨肉

韓式炸雞肉加沙拉

2017-10-26
  • 韓式炸雞
2017-10-25 313 views
我係食肉獸,就算唔係韓迷都會鍾意食燒肉!LEE次同班兄弟食,好盡興!D前菜好大堆頭,有六款咁多!泡菜辣得嚟唔係好酸,好岩我!昆布少見D,酸得開胃!薯仔甜甜地都好正!食肉之前燒o左海鮮先!帆立貝一客六粒,都幾厚肉!唔使燒GE韓式炸雞同沙律,哈哈!揀o左醃GE炸雞,酸酸甜甜口味過癮D!個沙律有雜果,健康好食!醃牛肋骨大大塊,見到都流哂口水!不過店員教路,LEE隻牛肉味道濃郁D,要擺最後先燒!五花肉唔係好肥,燒到好香脆,令人食指大動!醃牛肋骨肉本身都醃得夠味,落埋洋蔥一齊燒仲香!水冷麵冰冰涼涼,食完燒肉食返碗就岩哂!個酸汁係自己加GE,鍾意點調味都得!

食肉之前燒o左海鮮先!帆立貝一客六粒,都幾厚肉!

五花肉唔係好肥,燒到好香脆,令人食指大動!

醃牛肋骨肉本身都醃得夠味,落埋洋蔥一齊燒仲香!

2017-10-23 538 views
與朋友聚會,友人提議食韓國烤肉。首爾家在酒店一樓,環境企理。我們的座位有屏風阻隔,很有私隱度。醃燒牛肉份量頗多,而且牛肉已經調過味,燒完包生菜食一流!五花肉切得四四正正,厚薄適中。店員不時會幫忙烤肉,服務很周到!她把五花肉擺放得很整齊,哈哈。五花肉的皮烤得有點焦脆,惹味得很。再度 encore 牛肉,今次試了醃LA牛肋骨。牛肉味更濃,好美味。包牛肉的鮮生菜籃,有生菜和白菜兩種,蔬果條都頗新鮮爽甜。紫菜牛肉包飯相當足料,卷得漂亮。

醃燒牛肉

醃燒牛肉份量頗多,而且牛肉已經調過味,燒完包生菜食一流!

五花肉

五花肉切得四四正正,厚薄適中。

五花肉

店員不時會幫忙烤肉,服務很周到!
她把五花肉擺放得很整齊,哈哈。

五花肉

五花肉的皮烤得有點焦脆,惹味得很。

醃LA牛肋骨

再度 encore 牛肉,今次試了醃LA牛肋骨。

醃LA牛肋骨

牛肉味更濃,好美味。

鮮生菜籃

包牛肉的鮮生菜籃,有生菜和白菜兩種,蔬果條都頗新鮮爽甜。

紫菜牛肉包飯
紫菜牛肉包飯相當足料,卷得漂亮。
2017-10-22 369 views
老闆午市唔係到啲員工就懶散,態度仲勁差,唔想答你唔想做咁😑 個午市套餐70幾蚊再加一,但所謂套餐無野飲,四小碟小食得個少少,仲只可refill兩碟一次,何謂正宗韓國餐館!午市唔會再黎!
午市唔會再黎!
2017-10-22
$86 (Lunch)
2017-10-18 317 views
女神說想吃韓國菜, 只好上來openrice找餐廳. 見到這家店評語不錯, 便決定試一下.早早訂了位, 當日也準時到達.進場時無意中發現廚房裡的女生是韓國人, 心想不會再中伏了吧.可是帶位的是香港人, 她問我們烤不烤肉.(因為桌子有分有烤爐和沒有的.)這問題當然由女神答. 女神說想看一下餐牌, 對方馬上不悅, 指示我們坐沒有爐近洗手間的桌子.我已經心中不妙, 馬上跟女神說, 不如試一下烤肉以外的東西吧!我們點了"炒辣芝士年糕拉麵","韓式冷湯麵","炸雞(醬)併沙律".原本還想點更多, 但不知道份量不想浪費, 只好先點3樣.小菜看上去不錯, 但吃下去感覺一般. 不過不失.韓式冷湯麵, 賣相不錯, 但吃起來沒有食評那麼好, 有點失望.芝士年糕拉麵除了有點辣以外, 真的不特別. 炸雞併沙律是唯一我們欣賞的! 炸雞脆但不厚粉, 甜而不辣, 是唯一我推薦的.當我們吃完3樣菜, 馬上有服務員來問可否收盤子, 我也禮貌地回可以. 誰知她馬上把全桌收乾淨, 連食具也收了.當我馬上跟服務員說要加菜時, 她居然說已收餐具不可以!?那我問我點個紅豆冰也可以吧? 她馬上說他們沒有!可惡! 你的餐牌難道是騙人
早早訂了位, 當日也準時到達.
原本還想點更多, 但不知道份量不想浪費, 只好先點3樣.

餐前小菜

韓式冷湯麵

炒辣芝士年糕拉麵 和 炸雞併沙律

小菜看上去不錯, 但吃下去感覺一般. 不過不失.
芝士年糕拉麵除了有點辣以外, 真的不特別.

當我馬上跟服務員說要加菜時, 她居然說已收餐具不可以!?
那我問我點個紅豆冰也可以吧? 她馬上說他們沒有!
可惡! 你的餐牌難道是騙人的嗎!?
更過份的是, 同一時間有另一個服務員拿出單來要我們馬上付錢!?
我還沒吃飽, 要我馬上付錢走人!? 這是什麼服務態度!? 我們用餐時間還不到一小時!? 當時全場只坐了一半人, 其中一張8人桌跟我同時入場但還沒開始點餐呢! 到底我們有多阻他們!? 太過份了吧!
當著女神的面前, 我忍.....
但女神已經非常不高興, 離開餐廳後說要回家.... 原本我想好的節目也泡湯了......
我可是等了一年才約到我的女神..... 真的氣死我了!
Other Info. : 衛生ok. 環境一般. 食物素質一般, 跟食評有很大出入. 價格, 不貴也不便宜. 3個菜,$400. 服務, 垃圾級. 就算食品再好, 不懂得尊重客人是沒有意義的. 我不會再考慮光顧這餐廳了!
2017-10-13
2017-10-16 252 views
看食評不錯,就不妨一試。一打去訂位,表明晚上9:15才到,那接線既已不滿地講一句:咁夜呀!好似阻佢收工咁既語氣,不過最終都幫我哋留咗位啦!去到地方不大,我哋散叫咗兩份烤肉同埋其他餸,味道還不錯。不過前菜就只能添其中兩款,喺試過咁多間韓國餐廳嚟講,依間係幾孤寒~自己烤肉到咁上下,啲肉都開始痴底,正常都應該幫我哋換咗個烤板啦,點知個女服務員不發一言,就過嚟用紅蘿蔔狂擦過烤板,跟住就將污糟晒既紅蘿蔔就咁放咗喺烤板旁邊,然後又將我哋所有肉一次過放晒落烤板一獲熟,我真係忍唔住問佢哋係幾點收工,佢又好坦白咁同我講無客就可以早收工。我哋真係未見過咁差既服務態度,臨走就同佢哋個韓國老闆投訴,點知個老闆話韓國文化同中國文化唔同啫。真係俾佢吹到賬晒,其實香港韓風咁盛,我哋都試過N間韓國餐廳啦,未試過好似今次咁一肚氣!既然連個老闆都咁唔重視客人對服務既不滿,我就決定寫出嚟啦,等想食得開心既朋友唔洗中伏!

2017-10-13 274 views
有一天,我跟幾位朋友在銅鑼灣逛街後,心血來潮想吃韓燒。我們點了一份四人餐,食物份量很多。我們剛到達餐廳的時候,並沒有太多的客人。餐廳門口的裝飾很美,有非常濃厚的韓式風情。一共有八款不同的泡菜,種類很多。肉類包括牛肋骨、五花腩及雞肉。店員不斷地幫我們燒熟食物。他們十分趕急,似乎是因為稍後有不少訂了枱的客人。四人套餐包括韓式泡菜餅,我一向不太喜歡韓式泡菜餅,但套餐不能夠更改菜式。鮮牛肉鍋麵七彩繽紛的,非常吸引,而味道亦相當不錯。套餐還包括石頭拌飯,味道不過不失。不過,餐廳位於酒店一樓,而套餐食物分量多,所以都算抵食。
我們剛到達餐廳的時候,並沒有太多的客人。
餐廳門口的裝飾很美,有非常濃厚的韓式風情。
一共有八款不同的泡菜,種類很多。
鮮牛肉鍋麵七彩繽紛的,非常吸引,而味道亦相當不錯。
2017-10-13 210 views
一直都想食韓燒,可能係最近睇左幾套韓劇所以迷韓癮起,於是同朋友一齊黎左間聽講係韓國人主理既韓燒店,一試佢既味道夠唔夠正宗!一坐底order左個二人套餐,無耐就有個韓國姐姐送左一枱配菜過黎,全部唔洗額外加錢,非常驚喜!牛肉油脂算平均,全部有用韓國醬料醃製過可能係醃製過既緣故,特製既醬汁味道入曬肉,本身舊肉已經juicy,宜家仲多一陣香濃既醬汁味。韓式豬肉最好味,望見好似好辣咁其實落左甜辣醬同豬肉好夾。店員主動會幫你烤埋,不時會埋黎幫你睇爐,呢個時候就可以自己影下相,send比朋友睇等佢地葡萄下,有佢地控制火候就點都唔怕自己論盡燒燶肉啦。如果唔夠飽可以追加一個石頭鍋飯,上到黎熱辣辣,我習慣等佢烘耐d先撈,因為飯焦加埋d配菜同醬汁真係無得輸。飲品方面都有特色飲品,一杯係檸檬梳打,一杯係檸檬梳打,味道上係各自酸味不同外無咩太大差別,不過欣賞佢夠大杯,絕對夠飲!

牛肉油脂算平均,全部有用韓國醬料醃製過

韓式豬肉最好味,望見好似好辣咁其實落左甜辣醬同豬肉好夾。

2017-07-19
2017-10-13 6183 views
首爾家已不是第一次幫襯了吧,記憶中這裏的老闆是韓國人來的,感覺較坊間的韓國餐廳正宗,當朋友說想在銅鑼灣吃韓菜,第一時間就食想到它。 餐廳離地鐵站不遠,大約步行5分鐘,由隆堡柏寧頓酒店步入,1樓就到達。 7時許來到,人客已經不少,坐下後,店員火速送上熱茶及前菜,感覺窩心。 很愛吃他們的蜜糖蕃薯,蕃薯味道就是甜甜的,口感又粉又綿。 海鮮刀削麵送上來時熱辣辣的,而湯內的的材料挺好,有大蝦、青口、蜆肉及魷魚粒。刀削麵的質地有點軟身,和想像中煙韌口感有點距離,幸好放了大量蜆肉及魷魚粒,令口感提升。加上大蝦爽甜彈牙,青口亦夠肥美,才挽回不少分數。 韓式拌飯是可以選擇牛肉、豬肉、雞肉及蔬菜做配料,而這次就來試試牛肉,說實,這個拌飯的口感超級豐富,內裏除了有紅蘿蔔絲,還有紫菜、芽菜及流心太陽蛋,吃時將雞蛋刺穿,讓蛋汁流出,再混在拌飯中,這樣拌飯會變得甘香美味。 辣炒年糕的味道與平日吃到的不太一樣,平日吃到的辣味很重,幾乎吃了一口就收手了,但這個完全不一樣,它的味道偏甜,一點都不辣,而年糕口感煙韌,挺好吃的。 韓式炸雞肉 + 沙律,炸雞全都用上雞搥,入口非常香脆,炸漿不厚重,而雞肉入口嫩滑,肉汁

很愛吃他們的蜜糖蕃薯,蕃薯味道就是甜甜的,口感又粉又綿。

韓式炸雞肉 + 沙律,炸雞全都用上雞搥,入口非常香脆,炸漿不厚重,而雞肉入口嫩滑,肉汁豐富不粗鞋,啖啖肉的,非常好吃。
旁邊的沙律雖然不是重點,但味道不錯,酸酸甜甜的,可以減低吃雞後的油膩感覺。
2017-10-10
Type of Meal
Dinner
2017-10-03 2404 views
年尾真係特別多人生日,又是同事生日午餐今次選在很近公司的,但從來沒有望過這家餐廳一眼的首爾家!完全估佢唔到,因為原來午餐他們已有36個不同的給你選擇!我們選的很久很久!最後叫了8個餐,但我們只有6個人,誇張了吧餐廳原來很大,可以容納30-40人的先來前菜,吃韓國餐必有的。泡菜,菠菜,芽菜,瓜類燒鯖魚餐+豆醬雜錦湯 $98我們有兩個人都了這個餐,因為不太想吃辣,而且是menu 第一個餐,一看到便點了!可以不用多想,看到這個餐非常豐富!鐵板牛肋骨餐 $98午餐來說,份量好像有點多辣炆牛肋骨餐 $98喜歡吃辣的朋友可以試這個,非常惹味!人蔘雞湯 $108有兩個一同叫了這個餐,但原來份量十足,整整半隻雞在內!韓式煎餃子 (8件) $58這個是用來share 吃的,由於好耐無吃過餃子,所以大家都想叫來試試這家的好不好吃海鮮煎蔥餅 $68又是share 吃的,但這個比較油,下次試下吃泡菜煎餅!
年尾真係特別多人生日,又是同事生日午餐

今次選在很近公司的,但從來沒有望過這家餐廳一眼的首爾家!

完全估佢唔到,因為原來午餐他們已有36個不同的給你選擇!

餐廳原來很大,可以容納30-40人的
先來前菜,吃韓國餐必有的。
泡菜,菠菜,芽菜,瓜類

燒鯖魚餐+豆醬雜錦湯 $98

可以不用多想,看到這個餐非常豐富!

鐵板牛肋骨餐 $98
午餐來說,份量好像有點多

辣炆牛肋骨餐 $98
喜歡吃辣的朋友可以試這個,非常惹味!

人蔘雞湯 $108
有兩個一同叫了這個餐,但原來份量十足,整整半隻雞在內!

韓式煎餃子 (8件) $58

海鮮煎蔥餅 $68
又是share 吃的,但這個比較油,下次試下吃泡菜煎餅!
$135 (Lunch)
  • 韓式煎餃子,
  • 燒鯖魚餐+豆醬雜錦湯
2017-09-30 200 views
係酒店一樓嘅韓國野室內裝修好靚好舒服一坐低已經有8樣小食前菜平時最多都得三樣但呢到有好多我係其他韓國餐廳冇見過嘅感覺非常正宗炸醬麵麵質彈牙炸醬亦都好好味唔會太濃或者太淡韓國壽司件件都好足料肉同青瓜蘿蔔都唔係剩係得一兩片炸雞配沙律都好大份懷疑呢會有人到有半隻雞咁多每一件都炸得好脆 醬亦都好足每一件炸雞都均勻咁包住我本人本身唔係好中意食泡菜餅但係呢個整得好好食兩面都煎得好脆 泡菜亦都十分爽口打破我對一般泡菜餅嘅偏見因為除咗正宗韓國嘢仲想食烤肉所以帶咗五花肉 每一夠五花肉都有好適當嘅肥膏 食落有適量油分包住仲有人會幫你燒添估唔到仲有飯後生果送我哋完全低估左佢食物嘅份量所以帶多咗好多食唔晒 打包嘅份量可以食多一餐午餐抵食!
係酒店一樓嘅韓國野

所以帶多咗好多食唔晒 打包嘅份量可以食多一餐午餐

抵食!
  • 五花肉
2017-09-27 162 views
傳統韓國野 依間係幾好食😋,老闆都係韓國人泥唔知係咪新開所以間野都唔算多人環境都幾舒服啲燒肉雖然唔係最好食但夠肉汁唔乾💦,同埋有舊大肉我地唔係好識得燒個待應仲走過泥幫我地燒服務態度勁好個待應仲要係韓仔😍人參雞湯就比較清不過入雞入面啲飯好正吸哂湯汁,最好食係年糕拉麵同紫菜包飯😍,入面啲牛肉都好多汁年糕拉麵夠多芝士,年糕軟度岩岩好,仲有魚糕👍🏻紫菜包飯入面夠牛肉好多汁好正,連啲配菜都好好食😋
傳統韓國野 依間係幾好食😋,
老闆都係韓國人泥
唔知係咪新開所以間野都唔算多人
環境都幾舒服
啲燒肉雖然唔係最好食但夠肉汁唔乾💦,
同埋有舊大肉我地唔係好識得燒
個待應仲走過泥幫我地燒
服務態度勁好
個待應仲要係韓仔😍
人參雞湯就比較清不過入雞入面啲飯好正吸哂湯汁,
最好食係年糕拉麵同紫菜包飯😍,
入面啲牛肉都好多汁
年糕拉麵夠多芝士,年糕軟度岩岩好,
2016-09-28
$294 (Dinner)
2017-09-15 607 views
呢間餐廳個名我聽過好多次,見到評價都OK,所以決定去試一試。餐廳地方尚算優雅,今晚唔想食韓燒,所以只係集中係熟食上面。男朋友叫左個牛肉石頭飯,賣相好好,叫佢少油真係少油,份量同味道都唔錯。我叫左個韓式辣拌冷麵做晚餐,唔知點解好似有少少花生醬味,對我黎講一d都唔辣,拌麵比較杰身,份量都幾多,食到最後有d濟,如果有碗湯撈下會更好。由於我地兩個都係食肉獸既關係,我都仲叫左個炆牛肋骨同炸雞。炆牛肋骨好淋好入味,不過甜左少少,係到好漏。反而我鐘意個炸雞冇骨,又香又脆,不過炸粉就厚左少少。
前菜
牛肉石鍋飯
辣拌冷麵
韓式炸雞肉
韓式炸雞肉
2017-09-07
$250 (Dinner)
2017-09-13 203 views
今晚約左表弟妹一齊食晚飯,表妹推介去銅鑼灣首爾家嘆韓菜同燒物,話食過唔錯好彩佢一早book訂埋位,晚飯時間好full。依間餐廳環境乾淨闊落,食物質素唔錯而且價錢相宜炆牛肋骨牛肋骨煮到入晒味, 可以炆到骨同肉分離 鬆軟得黎有嚼口, 蘿蔔同紅蘿蔔紅棗配料亦吸晒d汁, 非常出色,送飯一流紫菜牛肉包飯我最鍾意食嘅紫菜包飯,味道唔錯,大大件夠飽肚生菜拼盤,除咗菜之外都有青瓜紅蘿蔔條,選擇都幾多包住燒肉食,味道一流,可以食得更加多牛肋骨 (醃) 牛肉本非常嫩滑,而且醃得好入味,燒到微焦好香好美味,職員會黎幫手燒,而且幫手剪開服務唔錯醃豬皮 非常惹味又夠彈牙,帶小小辣味,更加香口醃燒牛肉 好香既牛味,加埋洋蔥一齊炒,味道更出眾,更野味,不過份量就唔算多,可以叫多幾樣試多幾款唔同嘅

紫菜牛肉包飯
我最鍾意食嘅紫菜包飯,味道唔錯,大大件夠飽肚

生菜拼盤,除咗菜之外都有青瓜紅蘿蔔條,選擇都幾多
包住燒肉食,味道一流,可以食得更加多

牛肋骨 (醃)
服務唔錯

醃豬皮
非常惹味又夠彈牙,帶小小辣味,更加香口