2024-04-27 1162 views
📍將軍澳 Seoulmate相信大家都知道將軍澳海旁有好多正嘢食,今日想食啲打卡嘅食物,所以就揀咗呢間Seoulmate🩵呢間餐廳主打擺盤靚,打卡一流,食物嘅質素都相當唔錯。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و芝麻蜜糖雞翼 $68佢嘅雞翼小食有好多種唔同嘅味道可以選擇,仲可以揀雙拼,今日我就揀咗蜜糖芝麻味,雞翼啱啱好,所以非常香脆,配上酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃。香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168一開始唔知道貓耳朵係乜嘢,但係原來係意粉嚟,口感好煙靭,配埋龍蝦汁,仲有好大粒嘅帶子,感覺非常滿足。牛肉壽喜燒鍋 198佢嘅牛肉壽喜燒鍋非常足料,牛肉已經份量好多,配埋好多唔同嘅配菜,例如豆腐、菜、紅蘿蔔、公仔麵等等,一個人真係食唔晒。馬卡龍甜品拼盤 $148食完正餐梗係要食個甜品,佢呢一個甜品拼盤有齊五種唔同嘅甜品,分別係朱古力味雪糕、蛋糕、Tiramisu、馬卡龍同焦糖香蕉,同朋友share就唔使擔心有人會唔啱食。藍蝶花北極熊柑橘梳打 $52呢一個飲品絕對係打卡之選,用蝶豆花製成嘅熊啤啤冰塊,超級可愛,而且味道唔會過甜, 好fresh。拉花咖啡奶花咖啡個圖案超得意,係一個哈哈笑嚟,而且味道香濃,為呢一餐畫上
📍將軍澳 Seoulmate

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

芝麻蜜糖雞翼 $68

香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168

牛肉壽喜燒鍋 198

馬卡龍甜品拼盤 $148

藍蝶花北極熊柑橘梳打 $52

拉花咖啡
奶花咖啡個圖案超得意,係一個哈哈笑嚟,而且味道香濃,為呢一餐畫上一個完美嘅句號。

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
  • 藍蝶花冰極熊柑桔梳打
2024-08-27 42 views
驟眼望餐廳的名字:”Seoul” “mate”,和 “Soulmate” (靈魂伴侶) 的讀音差不多,而且也大約估計到這餐廳是吃精緻的韓國菜。。筆者和家姐共二人來用餐,當日為星期一晚上,所以點了兩份晚市套餐,更為化算。最便宜的晚市套餐加一後約為一百元一份。筆者認為餐廳的位置有點偏遠,相對適合住附近的居民。。整體來說,筆者和家姐也頗為滿意這頓晚餐,菜式的賣相漂亮吸精,而且味道也不錯。。📌三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵- HKD $138(Salmon Roe & Crispy Salmon Skin with Creamy Mentaiko Orechhiette)這款忌廉汁貓耳朵(Orechhiette)熱騰騰地吃,味道最好。淡粉紅色的明太子忌廉汁濃稠度適中,能夠適度地掛在「貓耳朵」上。「貓耳朵」的形狀也像一個微型小碗子,能夠承載着香滑的忌廉汁。飽滿的三文魚籽用料新鮮,卜卜脆,輕輕咬破,味道鮮香而不腥。其他配料還包括有三文魚脆脆、切得厚薄適中的香菇片等,口感頗為豐富。。筆者和家姐也是共同分享所有菜式,可以感受多幾款美食的味道。。藍蝶花接骨木荔枝梳打 - 升級價HKD $36晚

筆者和家姐也是共同分享所有菜式,可以感受多幾款美食的味道。

藍蝶花接骨木荔枝梳打 - 升級價HKD $36
晚市套餐包一杯是日精選果茶,也可以升級為其他飲品。開動前,先將飲品攪拌均勻,荔枝的味道相對突出,感覺冰爽清新。

📌韓式定食 (Korean Set)- HKD $98
主食:海鮮泡菜忌廉汁稻庭烏冬 或
韓式醬油牛肉飯
配湯、沙律、小食、甜品、果茶
Main Course:Creamy Kimchi Seafood with Inaniwa Udon / Ganjang Beef with Rice
with Soup, Salad, Snack, Dessert and fruit Tea

家姐則點了一客豐盛的韓式定食。筆者認為這款定食的性價比頗高,而且各樣配菜用小盤子盛載,感覺典雅整潔。

廚師特別體貼地將泡菜另上,食客可以按需要添加。這道忌廉汁稻庭烏冬比想像中更為香口、有鑊氣。忌廉汁濃稠度恰到好處,能夠完美地掛在烏冬及海鮮配料上。稻庭烏冬帶有微微的韌性,可見廚師的廚藝頗為精湛。

📌日本靜岡縣焙茶配特濃朱古力奶蓋雪山
加配價 HKD $38
家姐也是將果茶升級至這杯可愛的飲品。微鹹而且飽滿的奶蓋質感相當幼滑。焙茶的用料和沖調手法也相當用心,味濃而不會過苦。

📌香麻橄欖油配意大利巴馬火腿、溫泉蛋及酸種包
HKD - $78
(Italian Parma Ham & Onsen Egg in Sichuan Peppercorned Olive Oil with Sourdough Toast)

這款菜式也是其中一款夏季限定菜式。先將溫泉蛋輕輕弄破,再將所有材料攪拌均勻,放在烘得香脆的酸種多士上。

意大利巴馬火腿油香四溢,鹹味強勁而澎湃。這道菜式還加了少許花椒油,香氣和味道更有層次更多元。

📌韓式炸雞 (無骨) - HKD $188
Deep-fried Chicken (Boneless)
口味:甜辣、芝士、黃金皮蛋醬
(Sweet & Spicy, Cheese, Golden Salted Egg Yolk with Century Egg Sauce )

韓式炸雞有六款醬汁,每份可點選三款。炸雞即點即炸,新鮮可口。筆者最愛吃甜辣口味的炸雞,感覺有點像吃咕嚕雞球。

📌韓國米酒韓意芝士蛋糕 加配價 - HKD $53
Maggeoli Tiramisu
(叫起)
這款Tiramisu也是令筆者頗為有驚喜。傳統的Tiramisu 主要採用咖啡酒,而這款甜品則採用了微甜的韓國米酒,米的甜味滲進蛋糕內,頗為特別。

吃過這款蛋糕後,筆者有少許微醺的感覺。這道菜式,成人吃會較為適合啊。

點菜時,可以點選 「叫起」,待主菜吃過後,甜品才上桌,味道更佳。

Seoulmate
📍地址:將軍澳唐俊街23號 MONTEREY PLACE 地下G25B 至 G26A號舖
2024-07-29
  • 三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵
2024-08-19 207 views
🏠Seoulmate 🥘部隊鍋 $188超足料嘅部隊鍋,調味上比較溫和,辣味偏小又有少少蕃茄味,食落啱啱好~ 食材上,有唔同嘅菇類菜類,豆腐,魚片,仲有一餅麵,兩個人都唔係好食得晒🤣🍳自家製西班牙黑毛豬叉燒大拼本土午餐肉蔥油溫泉蛋蓋飯 $168午餐肉係韓國名物大家都知啦,所以嚟到韓國餐廳都會想叫嚟試吓。午餐肉煎得好香脆😍叉燒就同香港燒味舖嘅叉燒有少少唔同,咬落好有彈性,調味上亦唔會太重嘅蜜糖味,重點係個溫泉蛋撈飯配午餐肉真係絕配☺️☺️🦀炸軟殼蟹紫菜飯卷 $108食韓國嘢又點可以唔食飯卷呢,軟殼蟹飯卷就好少見所以叫嚟試吓,軟殼蟹爪炸得好香脆,香到有啲似魷魚鬚咁,配上清爽嘅紫菜飯卷就啱啱好啦~~🍹荔枝沙冰 $48荔枝沙冰甜度啱啱好,而且好解渴👍🏻👍🏻總括嚟講都係一個唔錯嘅用餐體驗,店員都好友善,座位上都好闊落好舒服,都幾適合一家大細過嚟食嘢👯👯‍♀️
🏠Seoulmate

🥘部隊鍋 $188

🦀炸軟殼蟹紫菜飯卷 $108

🍹荔枝沙冰 $48
荔枝沙冰甜度啱啱好,而且好解渴👍🏻👍🏻

2024-07-19
2024-08-18 197 views
Seoulmate將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $158明太子奶油醬汁好好味,明太子鹹香+奶油creamy充滿每一個貓耳朵,魚皮有d胡椒味增加口感同味覺嘅衝擊😗仲要意外地夾❤️順帶一提,貓耳朵係一口size,食得好方便~食落口感同少少硬身意粉差唔多😗☀️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108平時食開嘅韓式紫菜飯卷都係用白飯底,今次依個係炒飯底,係好港式嘅味道,配搭沙律醬 、生菜、蟹柳、同埋主角軟殼蟹,食材互相呼應,好夾😎☀️韓式炸雞(無骨) $188可選3款口味: 甜辣 黃金皮蛋 廚師推介首先炸雞比較似用左港式炸法,層炸衣相對上冇咁厚☺️甜辣味比較似中式辣醬,即係平時沾腸粉嗰啲🤣黃金皮蛋醬都好有特色😗我當日的廚師推介係吞拿魚醬,罐頭吞拿魚餅乾果隻🤩,有少少流沙feel!整體口味較清淡~☀️烤日本麻糬綿花糖窩夫 $78好難得搵到有綿花糖元素嘅甜品,諗都冇諗就嗌左佢🤓軟綿綿嘅麻糬綿花糖包裹住鬆脆嘅窩夫非常之夾!!!平時單食綿花糖好快就會fe

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

☄️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $158

☀️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108
韓式炸雞(無骨)

☀️韓式炸雞(無骨) $188
可選3款口味: 甜辣 黃金皮蛋 廚師推介
烤日本麻糬綿花糖窩夫

☀️烤日本麻糬綿花糖窩夫 $78
好難得搵到有綿花糖元素嘅甜品,諗都冇諗就嗌左佢🤓軟綿綿嘅麻糬綿花糖包裹住鬆脆嘅窩夫非常之夾!!!平時單食綿花糖好快就會feel到個口膩,宜家連埋窩夫食就稍稍中和翻個甜度,有機會一定要再encore🥹
洛神花冰極熊西柚白桃梳打

☄️洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52
梳打面頭有隻熊仔好嘆咁攤係到好可愛😍 一路飲熊仔就一路慢慢下降,好似成餐飯都陪住我食咁😂但依樣都唔係最驚喜嘅點!而係依杯野⋯會燃燒!店員會等大家手機ready再將杯邊燒著,好夢幻🤩白桃味梳打甜而不膩,配搭西柚好清爽,岩哂宜家夏天飲!
士多啤梨奶昔奶蓋雪山

☀️士多啤梨奶昔奶蓋雪山 (跟餐+$18)
賣相真係成座雪山咁🤓士多啤梨味突出,奶蓋嘅味道同平時飲果啲手搖唔同,芝士味較為強烈,連埋奶昔一齊飲都唔錯👍🏻

✅想睇更多食評就要follow @gulugirl102 🐰
炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷
韓式炸雞(無骨)
烤日本麻糬綿花糖窩夫
洛神花冰極熊西柚白桃梳打
2024-08-16 165 views
Seoulmate 是一家韓式Fusion 菜餐廳餐廳裝修走小清新格調用上木系為主 有2個位置更是鞦韆位置很搶手的坐位呀! 另外牆壁上畫作都很有趣味 很適合打卡. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🥚「三味玉子串燒」玉子串有3個口味分別是明太子 蜜糖芥末跟芝士三款口味都很不錯個人覺得蜜糖芥末 很特別 可一試🍜「鮑魚海膽醬忌廉意粉」熱辣辣期間限定菜式有2隻鮮鮑魚 🤩海膽醬忌廉 很濃厚 每一條都很掛汁🍢醬燒雞串燒拼盤串燒 有雞翼 雞皮 雞軟骨 雞腎 各有2-3串左右很香醬燒味 另有薯條🍟 + 沙律菜很適合sharing 🍹藍蝶花接骨木荔枝梳打打卡飲料 漸變色的清爽解渴 帶淡淡接骨木香荔枝果肉 點綴

Seoulmate 是一家韓式Fusion 菜餐廳
餐廳裝修走小清新格調
用上木系為主 有2個位置更是鞦韆位置
很搶手的坐位呀!
另外牆壁上畫作都很有趣味 很適合打卡

. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
🥚「三味玉子串燒」
玉子串有3個口味
分別是明太子 蜜糖芥末跟芝士
三款口味都很不錯
個人覺得蜜糖芥末 很特別 可一試

🍜「鮑魚海膽醬忌廉意粉」
熱辣辣期間限定菜式

🍹藍蝶花接骨木荔枝梳打
打卡飲料 漸變色的
清爽解渴 帶淡淡接骨木香
荔枝果肉 點綴

最近發現將軍澳海旁都有好食嘅韓國菜,而且係新派韓國菜。晚市套餐🌟三文魚籽和三文魚魚脆脆明太子忌廉汁貓耳朵🌟韓山什莓忌廉麻糬窩芙 配 雪糕🌟日本靜岡縣培茶拿鐵(凍)三文魚皮香脆到好似薯片咁,貓耳朵好食,調味做得唔錯。套餐加甜品較實惠,餐廳非常多甜品,值得試吓。🌟日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山餐牌見到相片已經好想點,打卡一流,非常靚。抹茶同奶香好夾,冇苦澀味。🌟部隊鍋大大份部隊鍋,材料好豐富,差唔多13種食材。湯底調味非常好,食到最後剛剛好索晒湯汁。餐廳環境闊落,座位較大坐得舒適,仲有2張千秋椅,壁畫,好多毛公仔,比較可愛特別,好適合打卡影靚相。餐點年青新派,好多家庭同埋青年人都來聚餐。
最近發現將軍澳海旁都有好食嘅韓國菜,而且係新派韓國菜。

晚市套餐
🌟三文魚籽和三文魚魚脆脆明太子忌廉汁貓耳朵
🌟韓山什莓忌廉麻糬窩芙 配 雪糕
🌟日本靜岡縣培茶拿鐵(凍)
三文魚皮香脆到好似薯片咁,貓耳朵好食,調味做得唔錯。
套餐加甜品較實惠,餐廳非常多甜品,值得試吓。

🌟日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山

🌟部隊鍋

2024-08-05
2024-08-15 139 views
Seoulmate —— 第一眼比裏面嘅壁畫吸引假日尼到將軍澳行吓海皮 踩吓單車誤打誤撞食韓國嘢有兩張吊椅 女士 小朋友會好鍾意地方坐得舒服,寬敞 足夠空間感八爪魚燒有原味/辣腐乳蛋黃醬揀燙口熱辣辣 大大粒章魚肉沙茶醬燒厚切8安士西冷牛扒溫泉蛋蓋飯惹味沙茶醬 醬汁唔會太鹹 呢個組合幾新穎,第一次食粉嫩西冷牛扒 米飯帶有點油香吉爆溫泉蛋 蛋汁慢慢滲透 再撈埋一齊食益生菌多多菠蘿沙冰原支益力多倒落去 酸爽清甜菠蘿冰 解渴一流烤日本麻糬棉花糖窩夫每日新鮮用蛋漿 即叫唧唧脆卜卜窩夫 一嚿配麻糬 一舊配棉花糖撈埋雙重朱古力雪糕日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山焙茶係主調 口感醇厚帶有木質香朱古力用甜味點綴一下芝士奶蓋濃香夠滑

Seoulmate —— 第一眼比裏面嘅壁畫吸引
假日尼到將軍澳行吓海皮 踩吓單車
誤打誤撞食韓國嘢
有兩張吊椅 女士 小朋友會好鍾意
地方坐得舒服,寬敞 足夠空間感

八爪魚燒
有原味/辣腐乳蛋黃醬揀
燙口熱辣辣 大大粒章魚肉

沙茶醬燒厚切8安士西冷牛扒溫泉蛋蓋飯
惹味沙茶醬 醬汁唔會太鹹 呢個組合幾新穎,第一次食
粉嫩西冷牛扒 米飯帶有點油香

日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山
焙茶係主調 口感醇厚帶有木質香
朱古力用甜味點綴一下
芝士奶蓋濃香夠滑

多年前都已經多次光顧Seoulmate,當時還是在他們銅鑼灣的分店,對他們的創新fusion菜式印象深刻。現在他們遷址入將軍澳,這次是首次到訪。位於澳南的店子空間感十足,還有鞦韆座位,裝修柔和舒服。繼續主打韓式fusion菜,有很多賣相打卡又獨特的菜式。𓂁香麻橄欖油意大利巴馬火腿、溫泉蛋配酸種包 $78非常值得一試的菜式,店家在橄欖油內添加了椒麻,添了一份麻而不辣的香氣。再配上鹹香的巴馬火腿,是一道非常醒胃的頭盤。𓂁雞翼 (六隻) $88必點推薦!這裏的雞翼炸得金黃香脆,配上甜酸醬,可口又酸甜開胃。𓂁 三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138必點推介!貓耳朵粉有嚼勁,半圓形狀非常掛汁,加上香脆的三文魚皮和鹹香三文魚籽,令味道層次更加豐富。𓂁沙茶醬燒厚切8安士西冷牛扒溫泉蛋蓋飯 $188牛扒肉嫩多汁,沙茶醬不會太濃,剛好帶出牛肉的鮮味。牛扒份量很多,鋪滿盛碗蓋飯,非常足料。𓂁 日本靜岡縣培茶拿鐵(凍) $39培茶拿鐵香醇濃厚,不苦不澀,挺好。𓂁藍蝶花冰極熊柑桔梳打 $52漂亮的紫色北極熊非常搶眼,藍蝶花金橘梳打香甜清爽,非常消暑。📍 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY

𓂁香麻橄欖油意大利巴馬火腿、溫泉蛋配酸種包 $78

𓂁雞翼 (六隻) $88

𓂁 三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138

𓂁沙茶醬燒厚切8安士西冷牛扒溫泉蛋蓋飯 $188

𓂁 日本靜岡縣培茶拿鐵(凍) $39
培茶拿鐵香醇濃厚,不苦不澀,挺好。

𓂁藍蝶花冰極熊柑桔梳打 $52

📍 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖

2024-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 藍蝶花冰極熊柑桔梳打
  • 三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵
週末將軍澳探親,Seoulmate Cafe驚喜邂逅!上週末帶著媽媽到將軍澳探親,順便在附近尋找一家餐廳吃午餐。係Google Map搜尋附近餐廳,見到Seoulmate Cafe的韓式餐廳,環境同評價似乎不錯,於是就決定去試試。點了兩份主食和兩杯飲品:- 藍柑薑汁西柚梳打 $46 :漂亮的漸層藍色,清爽解渴,薑汁和西柚的比例恰到好處。- 日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山 $48 :濃郁的抹茶味,綿密的奶蓋,最上面還有一層像雪山一樣的厚厚奶泡,甜度剛剛好,推介!- 黑松露芝士農夫包配炸雞 $158 :黑松露和芝士的香味濃郁,農夫包烤得酥脆,炸雞外皮香脆,肉質鮮嫩多汁。- 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168:海鮮種類多,龍蝦汁味道鮮美。份量也足夠,整體來說是一次非常愉快的用餐體驗。如果想在將軍澳享受美食並拍照打卡,Seoulmate Cafe絕對是個不錯的選擇!📸🍽#將軍澳美食 #首爾風情 #打卡餐廳 #精緻擺盤 #美味食物 #週末聚餐 #朋友聚會 #推薦餐廳 #將軍澳海濱 #SeoulmateCafe
週末將軍澳探親,Seoulmate Cafe驚喜邂逅!

2024-07-28
$210 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
  • 藍柑薑汁西柚梳打
  • 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
  • 日本宇治抹茶拿鐵奶蓋雪山
  • 黑松露芝士農夫包配炸雞
已經係第二次嗰嚟呢間位於將軍澳的韓式餐廳「Seoul Mate」每次嗰嚟都令人充滿驚喜!👍🏻 餐廳餐的裝潢設計融合了現代工業風與自然元素。木質桌椅搭配黑白幾何圖案,營造出簡約舒適的用餐環境。🤤 首先是「韓式醃菜八爪魚冷拌稻庭烏冬」($98)。醃菜的辣香氣息和海鮮的鮮味完美融合,稻庭烏冬夠曬彈牙,喺呢個炎熱嘅天氣,簡直一流。🤤 另一道主菜「椰香叻沙雞肉意粉」($88) 同樣精采。濃郁的椰香與叻沙香料相得益彰,雞肉鮮嫩多汁,整個組合既豐富又美味。🤤 跟餐有兩杯嘢飲,韓山什莓和紅棗茶,不過不失。對於喜愛韓式fusion 料理的朋友,呢度絕對值得一試!

🤤 跟餐有兩杯嘢飲,韓山什莓和紅棗茶,不過不失。

對於喜愛韓式fusion 料理的朋友,呢度絕對值得一試!
2024-08-04
午市時間得一個樓面,搞咩?12/1:00 lunch time好多人,得一個侍應,然後網上落單QRcode壞左,侍應要逐個逐個落單,又要等佢再行去電腦入機,根本佢做唔切 ,完全冇人手幫其他客人去廚房拎餐/點餐😿重點來了:其實將軍澳南好多餐廳都做緊優惠,例如依間惠顧午市送自家製甜品/飲品免費升級美式咖啡我哋叫起甜品佢話OK,今日係抹茶布丁。等左15分鐘 我地忍唔住催下,然後5分鐘後行過黎:叫左飲品所以係無甜品下?無唔緊要 但我等左20分鐘後先講?Btw係唔係我理解能力有問題?我叫普通飲品咋喎…如果真係冇呢個優惠就唔好咁寫誤導人…成個用餐體驗好差,最嬲係直至離開一刻 由頭到尾一句抱歉都冇講過我住樓上,以前都會落嚟幫襯下😽表示永遠唔會再落嚟幫襯😽由於我係今日第一枱客人入去食,所以留意唔到其後其他客人點~.吉列豬扒滑蛋飯 $78豬扒厚都香脆,有滑蛋,飯底好多。正常滑蛋豬扒飯.野菌緹魚忌廉汁意粉 $58好重忌廉汁味,剩係得菇菌,不過佢都多菇菌,經濟跟餐包埋嘅果茶,凍飲加$3食物正常唔差,但服務態度真係好差,無論幾好食都冇用,唔建議幫襯!

我哋叫起甜品佢話OK,今日係抹茶布丁。
下?無唔緊要 但我等左20分鐘後先講?
Btw係唔係我理解能力有問題?我叫普通飲品咋喎…
如果真係冇呢個優惠就唔好咁寫誤導人…

我住樓上,以前都會落嚟幫襯下😽表示永遠唔會再落嚟幫襯😽
由於我係今日第一枱客人入去食,所以留意唔到其後其他客人點~

.吉列豬扒滑蛋飯 $78
豬扒厚都香脆,有滑蛋,飯底好多。正常滑蛋豬扒飯
.野菌緹魚忌廉汁意粉 $58

好重忌廉汁味,剩係得菇菌,不過佢都多菇菌,經濟

跟餐包埋嘅果茶,凍飲加$3

已經去過呢間餐廳食過幾次,貪佢坐得舒服而且Menu成日都會轉,啱晒我呢啲成日想食新嘢嘅人。值得一提嘅係,店員真係好殷勤同有禮貌。三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵👂呢款係期間限定意粉,平時好少西餐廳會有貓耳朵選擇,我就好鍾意呢款意粉嘅質感,細粒得來煙煙韌韌,每一粒都沾滿明太子醬,三文魚子鹹香得來同明太子醬好夾,魚皮脆卜卜帶點辣味,夠晒特別!Seoulmate 3 味酸種包多士🥪呢款係另一款期間限定嘅食物,有三款特色酸種多士,分別係蟹肉牛油果、醬油蛋芝士吞拿魚,同埋烤豬腩肉泡菜他他,三款配搭都好有新鮮感,個人覺得烤豬腩肉泡菜他他口味最清爽,泡菜酸酸地帶點辣味,中和到豬腩肉嘅脂肪,會越食越開胃。墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🌮除咗兩款期間限定嘅食品之外,仲嗌咗一款小食,但估唔到份量係咁多!兩個人真係食唔晒,但係都推介大家試吓,原因係出邊好少見會有肉鬆海苔口味嘅墨西哥粟米片,加上再配上芝士醬同埋黃金鹹蛋醬,夠晒特別,會令人一啖接一啖咁藥食越多!榛子忌廉配焦糖香蕉麻糬窩芙 配 雪糕🧇餐廳都有唔少甜品嘅選擇,我就揀咗比較特別嘅麻糬窩夫,煙煙韌韌好鬼正!加埋焦糖香蕉同朱古力雪糕,完全滿足到我

三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵👂

Seoulmate 3 味酸種包多士🥪

墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆🌮

榛子忌廉配焦糖香蕉麻糬窩芙 配 雪糕🧇
餐廳都有唔少甜品嘅選擇,我就揀咗比較特別嘅麻糬窩夫,煙煙韌韌好鬼正!加埋焦糖香蕉同朱古力雪糕,完全滿足到我個甜品胃!
2024-07-24 196 views
Seoulmate📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G25B-G26A號舖佢喺Donki隔籬,一入到去見到彩色嘅畫,同埋有好多公仔喺上面嘅吊椅(小朋友見到應該勁開心🤣),空間感夠大,所以都坐得幾舒服,啱曬同一大班朋友聚下🫡⭐️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138成餐覺得最好食就係呢碟🐱耳朵!魚皮炸到脆卜卜✨ 煙靭嘅貓耳朵配上滿滿嘅三文魚籽,加埋忌廉汁,每啖都好豐富同濃郁,好有層次!⭐️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108紫菜飯卷都好足料,每一嚿上面都擺咗炸到好酥脆嘅軟殼蟹。飯卷入邊應該係有沙律醬,所以個飯唔會好硬好乾身👍🏻⭐️牛肉壽喜燒鍋 $198絕對唔會出錯嘅壽喜燒味!好快就已經bulubulu煲滾食得,食壽喜燒鍋,我最鍾意就係食佢啲蔬菜🤣 尤其係金菇同埋娃娃菜,吸晒啲汁好甜。除咗有韓式年糕,裏面自帶香港人打邊爐必食嘅公仔麵🤣 ⭐️三味玉子串燒$ 78有車打芝士、明太子醬、同埋美乃滋醬係面,個玉子都幾厚實 🧀 🥚 ⭐️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52 正常黑加侖子嘢飲味,上面有隻熊啤啤造型嘅冰,幾得意 🐻 ⭐️士多啤梨奶昔奶蓋雪山 跟餐+$38 🍓呢個奶蓋我覺得

⭐️三文魚籽和三文魚皮脆脆明太子忌廉汁貓耳朵 $138

⭐️炸軟殼蟹、蟹柳紫菜飯卷 $108

⭐️牛肉壽喜燒鍋 $198

⭐️三味玉子串燒$ 78

⭐️黑加侖子冰極乳酸梳打 $52
正常黑加侖子嘢飲味,上面有隻熊啤啤造型嘅冰,幾得意 🐻

⭐️士多啤梨奶昔奶蓋雪山 跟餐+$38 🍓
呢個奶蓋我覺得幾好飲,唔係死甜。除咗士多啤梨味仲有抹茶味,仲要跟餐平啲,推薦!

⭐️韓國米酒韓意芝士蛋糕 $53
都幾重酒味同埋咖啡味,芝士蛋糕唔會太甜,為呢餐飯畫上完美嘅句號 ☕️

牛肉壽喜燒鍋
三味玉子串燒
黑加侖子冰極乳酸梳打
韓國米酒韓意芝士蛋
牛肉壽喜燒鍋
三味玉子串燒
黑加侖子冰極乳酸梳打
韓國米酒韓意芝士蛋
《 ☁️ 將軍澳海旁打卡韓式Cafe—📍Seoulmate💞 》之前成日都見到有人介紹呢一間餐廳🤭🩷今日行經將軍澳海旁 🌊 決定嚟試一試!! 餐廳主打韓式食物 餐廳環境好闊落而且裝修得好靚🩵裏面仲有啲Jelly cat公仔 🐱1️⃣ 🔥🍚 煙霧瀰漫火山炒飯 $218(9/10)一上枱煙霧彌漫🤣🩵山上面有一粒完整嘅蛋黃好得意💞真係好似一個火山 🌋 絕對岩晒打卡!然後裏面竟然係炒得好香口嘅泡菜炒飯 雖然有啲濕 但係裏便嘅配料eg蘑菇🍄‍🟫令到個炒飯更加惹味 酸酸甜甜!成個飯份量好多 雖然出邊嗰層泡泡 🫧 冇乜特別味道 但係 勁Cute2️⃣ 🍝🔥 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 $168 (10/10)材料好豐富!有蝦🦐帶子❣️青口😆蜆☺️魷魚🦑好鍾意佢個龍蝦汁 濃郁得黎加埋煮到煙煙韌韌嘅貓耳朵 口感彈牙! 3️⃣ 🍟💖 墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆 $108(9/10)滿滿一大份 非常抵食!栗米片脆卜卜 個人就超鍾意個酸忌廉🤫熱量爆燈!同平時唔同嘅位係佢配有芝士醬🧀同黃金鹹蛋醬!加埋側邊一大堆肉鬆一齊食 層次特別豐富!4️⃣ 🍫🍌 榛子忌廉焦糖香蕉麻糬窩夫配雪糕$82 (8/10)不嬲都好鍾意香蕉🍌朱

1️⃣ 🔥🍚 煙霧瀰漫火山炒飯 $218
(9/10)

不嬲都好鍾意香蕉🍌朱古力🍫同埋焦糖嘅配搭💖🥹雖然唔係好食到麻糬既口感🤣但係欣賞佢啲窩夫整到外脆內軟!配上雪糕🍦冷熱交融 為成餐飯畫上一個完美嘅句號😝

5️⃣ 🍹🌷洛神花冰極熊西柚白桃梳打 $52(10/10)

一上枱有個絲絨圍住 然後職員就會過嚟幫你用火槍燒佢🔥裏面仲有一個好大舊嘅🐻熊熊冰
打卡一流!!飲落去好清爽 有洛神花酸酸甜甜嘅味道😝🌷好解渴!

6️⃣🍹🍧 日本靜岡縣焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山 $48 (8/10)

雖然上面嘅奶蓋芝士味冇想像中鹹香🧀但係底下面嘅焙茶嘅香味都幾突出 特別嘅位係佢底下有堆朱古力醬☺️❣️撈埋一齊嚟飲好滿足

————————————————————————
📍 Seoulmate (MONTEREY Place) (將軍澳)

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_tko

🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:9/10
🔆會唔會encore: yes

#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #將軍澳美食 #將軍澳 #cafe #coffeeshop #日式
經過見到比餐牌吸引左,入面係比較可愛既裝潢,食物成品都好可愛,仲有盪鞦韆設計位置,放晒好多公仔,小朋友見到一定好中意😆✨墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆叫左個小食,份量好大份~栗米片好脆,重點係個醬,同時配有芝士醬同黃金鹹蛋醬,交換咁點醬,愈食愈開胃~✨香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵一碟有幾款海鮮,帶子、青口、蜆、魷魚等等,龍蝦汁滿滿掛晒每一種配料😍貓耳朵少有食到,煮得幾有口感彈牙~~✨煙霧瀰漫火山炒飯絕對岩晒港女打卡,勁Cute既灰色小火山🗻到碟陣容煙霧瀰漫,好治癒,山頂係蛋黃,切開係泡菜炒飯,辣辣地幾惹味~✨洛神花冰極熊西柚白桃梳打又一打卡飲品,營造到杯被圍著一層層冰川咁,職員會用火槍圍住杯燒冰川,好有儀感😆,燒完著飲仲有啲外暖內凍既口感!✨芒果奶昔奶蓋雪山邪惡之選😆😆 奶蓋好綿密,混埋芒果奶昔咸咸甜甜多種口感~~✨宇治抹茶奶蓋•瀑布奶油蛋糕由自己拉開圍紙睇住啲奶蓋慢慢流落黎😍,抹茶味都好濃郁,帶點甘而唔死甜,係我中意食既抹茶~~佢做到好似梳乎厘既外型,內𥚃口感就係更實在既蛋糕~軟綿綿,唔中意好似食空氣感既朋友呢間就岩晒你🫶🏻

✨墨西哥粟米片配酸忌廉和海苔肉鬆

✨香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
一碟有幾款海鮮,帶子、青口、蜆、魷魚

✨煙霧瀰漫火山炒飯

✨洛神花冰極熊西柚白桃梳打

✨芒果奶昔奶蓋雪山
邪惡之選😆😆 奶蓋好綿密,混埋芒果奶昔咸咸甜甜多種口感~~

✨宇治抹茶奶蓋•瀑布奶油蛋糕