2021-08-20 267 views
Food court內廉價食物 所以期望唔高只係覺得再做多少少就perfect尖椒皮蛋皮蛋無乜皮蛋味 醬汁無乜辣味辣度連譚仔五小辣都無皮蛋亦沾唔上醬汁嘅味道整體味道沉悶份量大 但係我寧願佢將皮蛋個份量減半 拎半份皮蛋既錢去改善醬汁個質量麻醬雞絲涼麵醬多 幾香芝麻味 但係幾杰 碗麵食到一半已經覺得膩醬料缺鹹味 建議加多啲淡豉油同醋溝稀個醬 增加味道層次 紅糖冰粉味道清新 可以除去前兩道食物嘅累贅感山楂香脆添口感 酸味可以中和糖水嘅甜味食完會有涼快嘅感覺 十分欣賞呢款甜品不過今時今日$69食到咁多野 算係咁啦😂
Food court內廉價食物 所以期望唔高

食完會有涼快嘅感覺 十分欣賞呢款甜品

不過今時今日$69食到咁多野 算係咁啦😂
2021-08-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$69 (Lunch)
2021-08-19 206 views
九龍灣唔多嘢食,所以food court係幾好嘅選擇,之前見到個餐牌已經想試好耐,今次叫咗個二人餐,真係好多嘢食!我地都叫咗擔擔麵,不過同上海擔擔麵有分別,當食麻辣薯粉就啱,下次食下其他麵睇下會唔會似啲擔擔麵先😆。

2021-08-03 166 views
德福廣場2期內的food court都幾多選擇,比山城小麵的香味吸引,叫左一個餐。山城牛肉麵餐+麻辣手撕雞+汽水 ($81)麵叫左小辣,碗面見到都幾多辣椒,有啲嚇到,不過食落無睇咁辣。麻辣手撕雞一樣面有好多辣椒,醬汁惹味,雖然是跟餐小食,但份量都唔算少。

山城牛肉麵餐+麻辣手撕雞+汽水 ($81)

$81 (Dinner)
  • 麻辣手撕雞
四川風味的擔擔麵和蒜泥白肉我平時好喜歡去美食廣場樓Foodeli找美食我是屬於嗜辣,又不自量力經常挑戰大辣儘管是這樣,我就是喜歡味蕾上的辛辣感今次第一次食“山城小麵”,午市都大排長龍,我叫了擔擔麵🍜和蒜泥白肉是少辣級數,我都食得🥺,我好欣賞多肉碎和芫茜,我一看見滿滿的辣油,就令人垂涎三尺。另外一碗酸辣粉🍜我叫了給爸爸,滑溜的蕃薯粉配上酸辣湯底,夠麻辣和酸味🌶️🌶️,好適合嗜辣人士享用。我推介食厚切的“蒜泥白肉🥓”,份量好足,不會太薄,白肉肥瘦適中,我最愛吃肥膩又嫩滑的油脂位😋,同梅菜扣肉夠肥一樣。靈魂在沾醬裡,就是大量的蒜蓉、花椒、辣椒和辣油,把白肉捲住香料,帶來淡淡的麻辣和濃烈的蒜香味,好值得一試呀!
四川風味的擔擔麵和蒜泥白肉
我平時好喜歡去美食廣場樓Foodeli找美食
我是屬於嗜辣,又不自量力經常挑戰大辣
儘管是這樣,我就是喜歡味蕾上的辛辣感

• 擔擔麵
  • 蒜泥白肉
2021-07-20 155 views
今晚試吓德福Foodeli的「山城小麵」,叫咗好抵食嘅「食勻山城二人餐」,都只係$138🤩 有兩款粉麵、兩款小食同飲品👍🏻 食物可以自由選不同辣度~渝港擔擔麵首先要拌匀湯先開始食,因為濃濃的汁在麵下面~ 花生味重,非常香濃的湯,好味👍🏻😋 幼麵都好好味,夠爽滑~正宗酸辣粉我哋揀咗小辣,個樣都好似好辣咁😆 原來唔係喎😆 辣度剛剛好,酸度亦剛剛好👍🏻 我揀咗薯粉,好彈牙😋 整體味道好好👍🏻口水雞翼切開一半,方便食,又入味👍🏻 亦唔會好辣~ 蒜泥白肉肉的份量多,唔會好肥,味道好~兩個人食一定夠飽,好味又抵食😋

渝港擔擔麵

口水雞翼
切開一半,方便食,又入味👍🏻 亦唔會好辣~

蒜泥白肉
肉的份量多,唔會好肥,味道好~

兩個人食一定夠飽,好味又抵食😋
2021-07-20 92 views
德福foodcourt翻新後,第一次幫襯!入到去就俾呢間辣野吸引左😍✨酸辣粉,個湯夠酸同少少辣,剛剛好,薯粉唔會好韌,上面既肉碎、炸菜餸住食好正!✨擔擔麵湯底好濃郁,麵煮到軟硬適中,個湯好香花生味,同樣加左肉碎非常惹味!✨小食方面有皮蛋,雖然好紅,但唔會好辣,反而好香!一啖接一啖!✨蒜泥白肉,有一大堆蒜泥,正呀,重口味首選!啲肉薄薄地,食落唔會太漏👍🏻性價比好高,下次可以再幫襯!!!🤤🤤

性價比好高,下次可以再幫襯!!!🤤🤤
2021-07-20 64 views
位於九龍灣大型商場內, 坐落於food court的位置,地理上還算十分方便。餐廳主打的就是四川美食, 選擇十分眾多, 四川最有特色的 當然就是 川味皮蛋,我當然一定品嚐一下, 另外我還點選了一個充滿四川特色的粉麵。食物味道方面,皮蛋果然出色,挑選了內軟外彈的皮蛋,口感極佳,配搭充滿特色的醬汁,充滿了四川的味道和感覺,也令我回想起那時在四川生活的日子。 另外,粉麵方面分量十足,我也十分欣賞他的湯底, 香辣又美味,美味由此起。
2021-07-17 81 views
夜晚喺九龍灣諗唔唔到有啲咩食見到附近原來有個food court於是就上咗嚟見到呢間山城小麵都幾多人幫襯所以就試吓佢叫咗個$71嘅麻辣雞絲涼麵餐選擇咗麻辣雞絲涼麵配尖椒皮蛋同可樂本人係唔太食到辣嘅,所以揀左小辣估唔到呢個麵又幾有驚喜涼麵辣度適中,麵質爽口有彈性每一條麵條沾滿辛辣醬汁,開胃又惹味美中不足嘅係雞絲嘅份量比較少如果多番啲就Perfect啦至於皮蛋就一般般醬汁應該冇落青尖椒硬係覺得爭咁少少總括來講個餐係唔錯嘅價錢雖然有少少貴但係都明白商場貴租而且個food court幾大幾新淨環境闊落同朋友坐喺度慢慢食嘢傾偈都幾舒服都值得來試吓
夜晚喺九龍灣諗唔唔到有啲咩食
見到附近原來有個food court於是就上咗嚟
見到呢間山城小麵都幾多人幫襯所以就試吓佢

叫咗個$71嘅麻辣雞絲涼麵餐
選擇咗麻辣雞絲涼麵配尖椒皮蛋同可樂
本人係唔太食到辣嘅,所以揀左小辣
估唔到呢個麵又幾有驚喜
涼麵辣度適中,麵質爽口有彈性
每一條麵條沾滿辛辣醬汁,開胃又惹味
美中不足嘅係雞絲嘅份量比較少

環境闊落同朋友坐喺度慢慢食嘢傾偈都幾舒服
都值得來試吓

2021-06-14
2021-07-17 70 views
有一段時間冇去過九龍灣,原來德福二期日式超市PIAGO結業後,富臨開咗個Food court -Foodeli~入面有好多唔同類型餐廳,去food court最開心就係可以各自揀自己鍾意食嘅嘢😂山城小麵主打重慶口味,上網見連辣椒油都自家製,咁特別梗係要試吓啦!單人套餐 可以自選一款麵同一個小食,一個套餐$69。🌟正宗酸辣粉套餐🍜酸辣粉滿碗紅紅的辣油,湯底好香,刺激食慾!🍜酸辣粉一定要配紅薯粉,紅薯粉吸收晒酸辣湯底,正🍜小食揀咗拍青瓜,青瓜新鮮爽口,份量勁多🍜拍青瓜略微不夠辣,紅油味略淡,唔夠入味一🌟愉港擔擔麵套餐🍜擔擔面都係我最愛的麵食之一🍜湯底花生味夠🍜不過辣味不足🍜小食揀咗尖椒皮蛋,以小食嚟講,份量起碼俾3個人🍜相比拍青瓜,皮蛋加辣醬更香同入味總結:套餐性價比高,都好大份!主打的麵食都唔錯!

單人套餐 可以自選一款麵同一個小食,一個套餐$69。

🌟正宗酸辣粉套餐
🍜酸辣粉滿碗紅紅的辣油,湯底好香,刺激食慾!
🍜酸辣粉一定要配紅薯粉,紅薯粉吸收晒酸辣湯底,正
🍜小食揀咗拍青瓜,青瓜新鮮爽口,份量勁多
🍜拍青瓜略微不夠辣,紅油味略淡,唔夠入味一

🌟愉港擔擔麵套餐
🍜擔擔面都係我最愛的麵食之一
🍜湯底花生味夠
🍜不過辣味不足
🍜小食揀咗尖椒皮蛋,以小食嚟講,份量起碼俾3個人
🍜相比拍青瓜,皮蛋加辣醬更香同入味

總結:套餐性價比高,都好大份!主打的麵食都唔錯!

2021-07-17 77 views
之前在大埔食過山城小麵,印象中佢嘅麵辣度十足,感覺正宗,原來佢地在德福food court開咗店喎!正呀唔洗入大埔都食到佢地風味十足嘅麵喇!#擔擔麵點餐之後姨姨就會在counter即席煮麵,睇住佢將D辣椒粉加落碗麵度,已經流晒口水,麵底我揀咗粗麵,食落有嚼勁,同時好吸味,同湯底配合得好好,另外辣油裡面加咗芝麻,令擔擔麵嘅香味又提升到另一層次#蒜泥白肉蒜泥白肉望落紅卜卜,但唔會好似想像中咁辣,怕辣的朋友都可以一試😋蒜泥份量爆多,望住呢球蒜泥,蒜味愛好者一定會滿意!#冰粉冰粉係食川菜必點的飯後甜品,呢度嘅冰粉除咗提子乾,仲加咗山楂餅粒粒,提升味道又同時增加口感,好味!煮麵嘅姨姨好親切,而且手勢純熟,睇住佢煮麵好治癒呀😆
[山城小麵]

#擔擔麵

#蒜泥白肉

#冰粉

煮麵嘅姨姨好親切,而且手勢純熟,睇住佢煮麵好治癒呀😆
2021-07-12 50 views
德福商場有好多嘢食,但我鍾意去佢哋嘅Food Court ,原因好簡單,一個字:平😂😂一個二人套餐有:兩碗麵、兩碟小食、兩款飲品都只係$138我揀咗正宗酸辣粉,微酸小辣,越食越想食、越食越開胃,基本上乜嘢餸都唔使👍🏻👍🏻另一碗渝港擔擔麵,這碗除咗有酸辣嘅味道之外仲有麻醬嘅香道,多了一份層次😋😋蒜泥白肉,白肉切得薄薄的一片片,完全唔覺肥膩😍😍尖椒配合皮蛋,正正可以蓋過皮蛋嘅臭味,有啲人會怕了那陣味!這樣做,真係會追住食架😘😘
一個二人套餐有:
兩碗麵、兩碟小食、兩款飲品都只係$138
蒜泥白肉,白肉切得薄薄的一片片,完全唔覺肥膩😍😍

2021-07-05 55 views
正宗酸辣粉上面配料鋪滿哂表面榨菜,肉碎,花生,芫荽,生菜仲有一片片嘅辣椒片 望落好似好辣 好香麻辣味 帶有少少酸好開胃但其實辣道可以接受 紅薯粉彈牙 掛上湯汁 一啖接一啖渝港擔擔面湯面有一浸紅油,不算太辣 麻醬味突出 味道非常正宗 擔擔面唔會煮得太淰蒜泥白肉味道同出邊一樣 不過麻味好勁 蒜蓉帶少少辣 連埋白肉食 好好味不過白肉肥瘦比例不均 有少少肥手拍青瓜🥒🥒麻辣汁同蒜泥白肉一樣 好重麻味青瓜食完有種清新解膩嘅感覺

上面配料鋪滿哂表面

榨菜,肉碎,花生,芫荽,生菜

仲有一片片嘅辣椒片
望落好似好辣 好香麻辣味 帶有少少酸好開胃
但其實辣道可以接受

紅薯粉彈牙 掛上湯汁 一啖接一啖

渝港擔擔面

湯面有一浸紅油,不算太辣 麻醬味突出 味道非常正宗
擔擔面唔會煮得太淰

手拍青瓜🥒🥒
麻辣汁同蒜泥白肉一樣 好重麻味
青瓜食完有種清新解膩嘅感覺

2021-07-05 642 views
山城小麵,以重慶野食為主,網上介紹佢既辣油都係自制的價錢幾大眾化, 49蚊一個麵, 仲有多款我最愛的重慶小食揀,都係28蚊起今次試左一個2人餐正宗酸辣粉套 +愉港擔擔麵 + 2客小食 麵底可以揀粗麵/幼麵/薯粉/米線/刀削麵辣度都有大中小,微辣同走辣揀因為第一次食,所以揀左個微辣正宗酸辣粉賣相紅卜卜,偏酸,有麻香,食落又唔算太辣既個底係薯粉黎,好得意,煙煙韌韌,粉條唔似機器製咁滑面阿女話有D似魚麵,問我係咪用人手整架~好鐘意食佢上面的配菜,有炸菜,花生,肉粒,炸蒜,蔥花,芫茜,非常豐富多樣~愉港擔擔麵同平時食的四川擔擔麵有D唔同,湯底係清湯加肉醬 因為叫左微辣,真係好微,下次可以叫小或中辣麵條有D似上海麵,無薯粉咁煙韌,但就比較掛湯可能同想像中有D出入,都係上海擔擔麵好食D ~呢個皮蛋好吸晴,個樣超紅超辣咁但原來食落口,只係小小麻,唔太辣, 後尾同朋友講起,先知紅油係唔辣的雖然唔太辣,但味道都調得好好(我估可以叫佢加辣) 蒜泥白肉,同樣的紅卜卜底,不過加埋D蒜蓉,辣度提升左少少我覺得好好味~ 個白肉肥瘦均勻,入口一D都唔膩,配埋個麻辣底,送飯送麵都一流而且呢個小食散賣只係28蚊,我覺得
山城小麵,以重慶野食為主,網上介紹佢既辣油都係自制的
今次試左一個2人餐
正宗酸辣粉套 +愉港擔擔麵 + 2客小食
麵底可以揀粗麵/幼麵/薯粉/米線/刀削麵
辣度都有大中小,微辣同走辣揀
因為第一次食,所以揀左個微辣

正宗酸辣粉賣相紅卜卜,偏酸,有麻香,食落又唔算太辣既
個底係薯粉黎,好得意,煙煙韌韌,粉條唔似機器製咁滑面
阿女話有D似魚麵,問我係咪用人手整架~

愉港擔擔麵
同平時食的四川擔擔麵有D唔同,湯底係清湯加肉醬
因為叫左微辣,真係好微,下次可以叫小或中辣

麵條有D似上海麵,無薯粉咁煙韌,但就比較掛湯
可能同想像中有D出入,都係上海擔擔麵好食D ~

呢個皮蛋好吸晴,個樣超紅超辣咁
雖然唔太辣,但味道都調得好好
(我估可以叫佢加辣)

蒜泥白肉,同樣的紅卜卜底,不過加埋D蒜蓉,辣度提升左少少
我覺得好好味~

而且呢個小食散賣只係28蚊,我覺得好超值呀~

呢度係FOOD COURT, 採自助形式,不過因為整個FOOD COURT 佔地好大
所以都唔難搵位

就連落單仲可以自助呀~

2021-06-20
$70 (Dinner)
  • 蒜泥白肉
2021-06-30 60 views
行到肚餓嚟到九龍灣山城小麵食麻辣野🌶分別叫咗愉港擔擔麵套餐配麻辣手撕雞同埋正宗酸辣粉套餐配單骨口水雞翼🐔🐔🍜擔擔麵滿佈肉碎和辣椒紅油和辣椒乾以為會好辣,但麻較多,不太辣很香!麵配以粗麵,口感軟中帶點煙韌👍🏿🍜酸辣粉配上花生肉碎同埋炸菜紅薯粉淺嚐一口味道與正宗酸辣粉無異湯汁酸酸辣辣,非常開胃另外兩款小食,初見感覺以為會好辣🌶🌶因為面頭全滿佈辣椒乾和麻辣紅油但連不吃辣的朋友也能接受,說很香很麻小食底有青瓜絲,浸在紅油中比雞翼和手撕雞更入味單人套餐只是$69 有一碗麵食配一款小食和飲品與二人套餐價錢無異,但二人套餐會多了兩碗冰粉,十分抵食👍🏿
行到肚餓嚟到九龍灣山城小麵食麻辣野🌶
分別叫咗愉港擔擔麵套餐配麻辣手撕雞
同埋正宗酸辣粉套餐配單骨口水雞翼🐔🐔

🍜擔擔麵滿佈肉碎和辣椒紅油和辣椒乾
以為會好辣,但麻較多,不太辣很香!
麵配以粗麵,口感軟中帶點煙韌👍🏿

🍜酸辣粉配上花生肉碎同埋炸菜紅薯粉
淺嚐一口味道與正宗酸辣粉無異
湯汁酸酸辣辣,非常開胃

正宗酸辣粉

另外兩款小食,初見感覺以為會好辣🌶🌶
因為面頭全滿佈辣椒乾和麻辣紅油
但連不吃辣的朋友也能接受,說很香很麻

小食底有青瓜絲,浸在紅油中比雞翼和手撕雞更入味

單人套餐只是$69 有一碗麵食配一款小食和飲品
與二人套餐價錢無異,但二人套餐會多了兩碗冰粉,十分抵食
👍🏿
2021-06-09 131 views
正宗酸辣粉酸辣粉好多配料有好多肉碎同埋花生湯底亦都唔望落去好多紅色嘅辣椒油,但係好香嘅麻辣味,亦都唔會好酸,好開胃,另外一杯左蒜泥白肉上面有好多辣椒同埋蒜蓉好香,豬肉都好薄一,好入味,肥瘦均勻愉港擔擔面麵質比較林,而且湯底都比較杰,湯好夠熱湯底好重花生味,而且多肉碎,味道係好香,另外仲有口水雞絲,份量亦好多,抵食

酸辣粉好多配料有好多肉碎同埋花生
愉港擔擔面
麵質比較林,而且湯底都比較杰,湯好夠熱