2008-12-14 15 views
t2 又平又好食婆婆可以話係no 1豆漿 好味排骨面 同事個個都話正我自己就唔太鐘意食太大舊o既meat五香牛 少少地好d小x 包 $38 一個餐黎講 算係好好好飽 但要等一等 同唔多夠熱 員工$38 飯餐$48 都好好味 但作為每日lunch 就貴左少少
t2 又平又好食
好飽 但要等一等 同唔多夠熱
員工$38

飯餐$48 都好好味 但作為每日lunch 就貴左少少
2008-11-12 11 views
由於要到2號客運大樓check in,辦理好手續後,就找個地方食早餐,去到Food Court有好多選擇,我都快要眼花撩亂,心裡都是泰國菜和上海菜之爭,最後我選擇上海姥姥的五香牛肉麵+熱豆漿可能太早既關係,我係第一個客人,因為票號係001,數分鐘後~~~外表好清淡,湯底算不錯,有一點點牛肉味加鹹味,五香牛肉既顏色好紅,染到好假,肉質不韌,麵線都幾滑,粗幼不一,應該係人手拉出,熱豆漿好好味,豆味夠,唔會太甜,飲完全身滾熱辣......

最後我選擇上海姥姥的五香牛肉麵+熱豆漿

飲完全身滾熱辣......

五香牛肉麵
2008-09-04 8 views
去開東涌,東涌冇野啱食,見機場咁近,就順便去一趟...睇下有冇好野食2號客運大廈同1號客運大廈都睇勻曬...揀咗上海姥姥叫咗個餐...有炸排骨麵一碗,兩隻小籠包,一杯豆漿...野食即叫即整...唔錯炸排骨同麵分開上...炸排骨幾鬆脆好味,個麵略嫌冇乜味道,湯好淡小籠包反而覺得一般,雖然咬落有湯汁...但唔算太特別Food Court嚟講,算係ok...

2號客運大廈同1號客運大廈都睇勻曬...揀咗上海姥姥
叫咗個餐...有炸排骨麵一碗,兩隻小籠包,一杯豆漿...
野食即叫即整...唔錯
小籠包反而覺得一般,雖然咬落有湯汁...但唔算太特別
Food Court嚟講,算係ok...
$50 (Dinner)
2008-08-29 12 views
一人套餐: 回鍋肉+白飯+酸梅湯+桂花糕--回鍋肉: 個汁超正! 肉跟菜份量各半,而肉是切大塊薄片,肥瘦均勻,好有水準!--白飯: 好硬好乾! 最差!--酸梅湯: 太甜了--桂花榚: 好香桂花味
一人套餐: 回鍋肉+白飯+酸梅湯+桂花糕

--白飯: 好硬好乾! 最差!
--酸梅湯: 太甜了
--桂花榚: 好香桂花味
2008-08-11 1 views
因為我是機場員エ的機會, 常常會在機場食飯, 上海姥姥, 清亭& 板前都係首選. 上海姥姥的套餐員エprice 是$38, 特別愛五香牛肉麵(包豆漿& 兩隻小籠包), 第一次食塊牛肉係有小小橙色, 但幾好味, 麵好好味又滑, 小籠包不算好好味, 但因本身超愛小籠包, 所以巳經加咗分, 豆漿好飲但食完超飽!
看了樓下這麼多網友的好評,趁接機故意提早了時間與老婆試了這家"姥姥".時間是7月19日晚上8點.價錢其實不算便宜,但在機場這個地方也就算了.整體說來,小籠包,鮮肉餃與其他網友看法一致,Good!但,酸辣湯與上海粗炒都不太合格.粗炒的麵太碎(不夠長),椰菜又切得很大而顯得不太成比列.而且老抽味道過濃,不夠鮮甜.不過,也只有粗炒大大份可以吃飽.我們只點了4樣,但需要眼睜睜看者電子顯示板叫號, 如果跟朋友一起的話肯定會為此而分心.叫一樣跑一次,每次都取一對碗筷和托盤回來.兩個人面對4個托盤還真的不太好意思.
價錢其實不算便宜,但在機場這個地方也就算了.
整體說來,小籠包,鮮肉餃與其他網友看法一致,Good!

點了4樣要分頭去取
正!
酸辣湯,芡汁過多
份量大,老抽味道過強
$60 (Dinner)
正!
2008-07-25 4 views
2008/7/20下午茶由屯門出去機場,為的只是去那五層樓的戲院看’蝙蝠俠’.看完已經2點2,雖然今早的東西未消化好,但來之前已決定去姥姥吃餃子,不要錯過因下次來又不知要幾時了.款式太多了, 樣樣也想吃,在收銀處磨了十分鐘才有決定.大包圍之下要了一餐一餃.餐包了一飲品一炒麵一甜品.先說那上海粗炒:樣子很吸引,因有大量我愛的椰菜,足有1/3碟,然後就有小棠菜﹑肉絲和冬菇,這三款都有好多,要特別一說冬菇不是切絲,而是切件的!醃到入味又不會因吸盡醬汁後而變得好咸.見麵條是自家制,條條夠粗又勻一,仲要好好咬口.吃完整碟飽了2/3添,碟底無多餘的油,反而濃而不鹹的醬汁就好充足,條條麵沾滿,吃到停不到口.而凍豆漿就夠凍,可惜得甜味而無豆味;另外的桂花杞子糕,樣子靚靚的但味道是淡淡的,明明用上的杞子和桂花都非常之多但始終沒有那陣香味和食味.怪矣!見大家寫餃子是必吃,就豪買一籠蝦肉蒸餃$20/3隻,都等了15分鐘才有.餃子皮厚,餡量是比我預期的少,只得一隻鮮蝦和一少劈豬肉,並沒有’迫爆’情況發生.味道和吃普通餃子沒兩樣,蝦鮮味並不突出,不過確是很多肉汁.雖則這裡是美食廣場,環境算不錯了,坐在落地大玻璃
2008/7/20下午茶

由屯門出去機場,為的只是去那五層樓的戲院看’蝙蝠俠’

.怪矣!

雖則這裡是美食廣場,環境算不錯了,坐在落地大玻璃旁的位子,邊望著一望無際(?)的機場景,邊慢食慢喝,這樣才像放假呀!
回味回味!!!
樣靚囉...
好似好大隻
餡~
$76 (Tea)
回味回味!!!
  • 上海粗炒!
2008-07-14 8 views
出外玩幾日,上機前梗要醫飽個肚,未嚟過Terminal 2食嘢就走過嚟試吓.晚上9點已經有好多鋪拉咗閘,Burger King都收咗鋪.走過對面仲有幾間末收.記得有食友推薦呢間就要嚟試吓,叫咗小籠包,鮮蝦蒸餃同雪菜肉絲麵,合共$72,後來發覺原來有套餐,會比較抵D.小籠包同鮮蝦蒸餃一如介绍,餡料味道鮮美,皮都算薄,小籠包內裡有汁,可惜有個穿咗,雪菜肉絲麵比較普通,肉絲好少,但麵質好爽.整體水準唔錯,籍得推薦.
$36 (Other)
  • 小籠包
  • 鮮蝦蒸餃
2008-07-04 5 views
除了薄餅之外,到這裡用膳都會來要一籠小籠包,而今天除了"指定動作"外,也額外要了一客蝦肉蒸餃。以市面的價錢來說,這店的出品可算是偏貴的,特別是以在food court內所收的價錢來作計算。不過,機會內的食店一般都比市面貴上20%左右,所以在評定是否抵食之時,都會把這個計算在內。這店的所有包點都是即叫即做的,所以食物的新鮮度上有一定程度的保證,加上用料也較很多食店為佳。豬肉餡有鮮味,肉質不是完全散掉的,只用一點點的調味來保留豬肉原來的味道。小籠包"湯汁"是正常的多,皮薄而柔韌,不易破損。而這個蝦肉蒸餃,在沒有預料到有大量肉汁之下,一口咬下去時弄到四處都是,有點狼狽。蝦肉爽甜彈牙,這個蒸餃比小籠包更值得一試,不信的話可以看看照片啊,肉汁真的相當豐富啊。二十多元換來的三隻蝦肉餃子,有這個水準絕對是抵食的出品。始終千金易得,美食難求耶~

小籠包
蝦肉蒸餃
小籠包的"湯"汁
肉鮮蝦甜多肉汁
$25 (Dinner)
小籠包
蝦肉蒸餃
小籠包的"湯"汁
肉鮮蝦甜多肉汁
  • 小籠包、蝦肉蒸餃
2008-06-05 9 views
前日lunch決定去姥姥食,果然系明智嘅選擇!!!!!!!!首先當然系要讚吓啲食物啦~叫左一個上海粗炒套餐,要左豆漿同埋桂花糕.個粗炒好好食,好有~鑊氣~!面唔會太硬~有出邊名鋪嘅水準熱豆漿極有豆味,可能系自己煲架^^桂花糕都ok.我朋友個水煮牛肉都好勁,色香味俱全!另外令我又愛又恨就系啲店員!我點餐時,後邊排晒長龍,但係個矮小收銀妹妹(應該系收銀,姓名牌寫住)仍然笑容滿面,而且我系同朋友一齊買食,兩個都無散,得$100,佢仲主動提出要幫我地分開收,免我我地要分開買食或者私下煩分帳,好極了!!相反,出餐嘅高大戴眼鏡阿蟬,竟然將個桂花糕掟落托盤,仲扯走我張票,如果唔系隔離個面圓阿嬸有禮地同我講~多謝晒~,我一定投訴佢.忙還忙,都要俾番禮貌:忙還忙,又唔見個阿妹同個阿嬸炆...

前日lunch決定去姥姥食
,果然系明智嘅選擇!!!!!!!!
首先當然系要讚吓啲食物啦~
叫左一個上海粗炒套餐,要左豆漿同埋桂花糕.
個粗炒好好食,好有~鑊氣~!面唔會太硬~有出邊名鋪嘅水準
熱豆漿極有豆味,可能系自己煲架^^

桂花糕都ok.
我朋友個水煮牛肉都好勁,色香味俱全!

另外令我又愛又恨就系啲店員!

忙還忙,都要俾番禮貌:忙還忙,又唔見個阿妹同個阿嬸炆...
$40~50 (Lunch)
  • 水煮牛肉.上海粗炒.熱豆漿
2008-05-17 29 views
apr 30, 08,4人來食lunch因我上次食佢個小籠包,覺得好唔錯,所以建議咗佢哋嚟,叫咗 : 1) 蒜蓉小黃瓜-黃瓜喺爽但個蒜蓉無辛辣feel,而個黃瓜亦無拍扁佢,所以中間唔會入味-好普通 2) 小籠包(4隻) -等咗>5分鐘,所以有機會即叫即包即蒸-個頂頭嘅麵粉集滙處唔會過厚同硬,其次個皮亦薄,唔易穿,內又多湯汁,肉亦無鬆散,好好味。唯1夾硬要挑剔就喺鮮味唔喺濃嗰隻-第2次食都咁有水準 3) xx蒸餃-唔記得咩蒸餃,但個皮可能比我哋攤凍咗,小小乾,裡面喺嘅菜亦比較乾-唔多good4) 北京水餃-皮薄,餡多,伴湯嚟食,濕濕地,呢個唔錯 5) 上海粗炒-合格 6) 高力豆沙-合格有餘,只喺略嫌個蛋白皮未喺好鬆 7) 熱豆漿 x 4-唔喺淡茂茂嘅欺場貨,雖然豆味唔喺好濃,但個豆量都屬足料

1) 蒜蓉小黃瓜
-好普通

2) 小籠包(4隻)
-等咗>5分鐘,所以有機會即叫即包即蒸
-第2次食都咁有水準

3) xx蒸餃
-唔多good

4) 北京水餃
-皮薄,餡多,伴湯嚟食,濕濕地,呢個唔錯

5) 上海粗炒
-合格

6) 高力豆沙
-合格有餘,只喺略嫌個蛋白皮未喺好鬆

7) 熱豆漿 x 4
-唔喺淡茂茂嘅欺場貨,雖然豆味唔喺好濃,但個豆量都屬足料
$42 (Lunch)
  • 小籠包
2008-05-14 18 views
無諗過0係機場都食到唔錯0既食物喎!!!佢D餃皮雖然未算好薄, 但餡料0既肉汁是有的!!又OK喎~~~$20/3隻...抵唔抵食, 真係見仁見智喇~
無諗過0係機場都食到唔錯0既食物喎!!!
佢D餃皮雖然未算好薄, 但餡料0既肉汁是有的!!
$7 (Breakfast)
2008-05-12 12 views
今早去了送機, 現在到機場, 找地方食野已經不再在Terminal1決擇, 眾人直指Terminal2既食堂.本來想飲茶的, 但原本特價時段已過, 惟有在食堂找找, 輕便叫幾個小點, 讓朋友上長途機前, 食返個入得口的麵食.叫了拉麵, 小籠包同生煎包, 拉麵, 即叫即拉, 看到師傅拍拍餐在表演, 麵身的確打得爽口.小籠包肉汁鮮美, 差點兒辣親, 有汁的 小籠包最是好食, 有汁的 小籠包才是王道.生煎包比較遲來, 皮做得很滑, 又香甜, 肉餡都是有汁. 看見其他檔只是久不久發市, 呢間order不絕, 拉麵師傅手不停. 好食始終受歡迎.

2008-04-27 10 views
apr 26, 08來食d嘢,作回家前嘅最後衝刺,我就叫咗 : 1) 小籠包(4隻)-等咗>5分鐘,所以有機會即叫即包即蒸-個頂頭嘅麵粉集滙處唔會過厚同硬,其次個皮亦薄,唔易穿,內又多湯汁,肉亦無鬆散,好好味。唯1夾硬要挑剔就喺鮮味唔喺濃嗰隻-但已經好有水準 2) 熱豆漿-唔會稀到水咁,都算"杰",唔會好甜,略嫌唔夠豆味-但絶對合格

1) 小籠包(4隻)
-等咗>5分鐘,所以有機會即叫即包即蒸
-但已經好有水準

2) 熱豆漿
-唔會稀到水咁,都算"杰",唔會好甜,略嫌唔夠豆味
-但絶對合格
2008-04-10 1 views
近年去開機場都會去上海姥姥食野,皆因D熱豆漿真係好得,又香又濃,仲會有層E係面,正!D面又係即時拉,大大碗,幾乎食唔晒。D炸排骨又外層鬆脆,厚身得黎又唔會硬。不過小竉包就普通,唔係太突出。