2019-10-23 869 views
在東港城經過上海婆婆336,同以往一樣,入去幫襯之前都諗住打開OpenRice 望下食評參考下,竟然發現寫住已結業字樣...心諗一定系網站搞錯了,店鋪正在營業中吖!中午時間推出午市套餐,超抵食,幾十蚊可以小菜套餐又可以麵點套餐。包埋酸辣湯,上海風味不容錯過,而豆漿就加6蚊,豆味十足。松子大黃魚套餐價比單點平好多,抵食!魚肉質鮮嫩,晤厚炸粉,好易入口,啖啖都是肉的感覺很令人滿足,上海口味酸酸咪咪又勁開胃,跟左一碗白飯,很好送飯。一場來到又想試下上海小吃,我地揀左桂花糖蓮藕,桂花味好出眾,甜絲絲甜而不膩的感覺要比佢一個贊。小食拼盤可以試多幾款上海菜,質素不俗。叧外值得一贊的系羽衣甘藍春卷,外脆內嫩,估唔到佢個餡系紫紫地色,好特別,菜絲入味散發咸香味。

包埋酸辣湯,上海風味不容錯過,而豆漿就加6蚊,豆味十足。

小食拼盤可以試多幾款上海菜,質素不俗。

Type of Meal
Lunch
2019-09-18 275 views
門口位的衛生真係好差,一入座見到紙巾上面有舊塵,餐具都有塵,不過廢事調位就叫佢換晒啲餐具再自行清洗一次😥抬頭一望,天花的橫樑裝飾佈滿塵埃🤮間唔時會有隻類似飛蛾的物體飛過以前食過坐入面係無哩個問題🤷🏻‍♀️.黃金炒飯 $75黃金炒飯即係鹹蛋黃炒飯,蛋黃味非常濃郁,食得多會有啲漏份量係非常之多,完全超出預期雪菜炒粉皮 $63雖然雪菜唔係好多,但味道好香,可惜有啲油膩上海小籠包 (4隻) $36熱辣辣好好味😋湯汁唔會好鹹包皮略嫌少少厚,整體而言係好食嘅紅油抄手 (6隻) $48哩個紅油抄手無乜辣味,有少少甜味,就連唔食得辣嘅我都食到,正正因為咁唔夠香口餃子皮都算滑,肉質結實
抬頭一望,天花的橫樑裝飾佈滿塵埃🤮
間唔時會有隻類似飛蛾的物體飛過
以前食過坐入面係無哩個問題🤷🏻‍♀️
黃金炒飯 $75
黃金炒飯即係鹹蛋黃炒飯,蛋黃味非常濃郁,食得多會有啲漏
份量係非常之多,完全超出預期

雪菜炒粉皮 $63
雖然雪菜唔係好多,但味道好香,可惜有啲油膩
雪菜炒粉皮

上海小籠包 (4隻) $36
熱辣辣好好味😋湯汁唔會好鹹
包皮略嫌少少厚,整體而言係好食嘅
上海小籠包  (4隻)

紅油抄手 (6隻) $48
餃子皮都算滑,肉質結實
紅油抄手 (6隻)
2019-09-14
$78 (Dinner)
上海小籠包  (4隻)
2019-06-25 474 views
中國菜中上海菜也頗受歡迎,而且很久沒有去找上海婆婆了, 所以今次專程來到這間店晚膳。首先点了皮蛋豆腐,流心的皮蛋加上滑滑的豆腐,先打開胃口。另外上海小籠包是上海菜必選的,薄薄的皮內包著很多的湯汁,非常好味。今次不点上海粗炒,而点了碟上海炒麵,麵質不錯,味道不太濃,剛剛好。還有露筍炒百合,清甜嫩嫩的露筍,不太老,非常嫩,加上鮮甜的百合,有益之餘又好吃。另外留意一下, 只要在 fd 內讚好, 店舖就會送一客蠔油炆筍小吃,這樣也不錯。

2019-06-19
Type of Meal
Dinner
2019-06-20 400 views
肚仔餓,但又想輕食。結果見到上海婆婆既午市餐牌有飯有麵、又有點心、酸辣湯咁樣。結果就忍唔住入去喇。麵餐跟一個點心!唔係好多餐廳既兩粒一粒,小籠包有四粒小籠包底有一片好薄既白蘿白,入面既湯汁熱,但未至於會淥親個咀。叫左野生椒牛肉撈麵,牛肉只係普通貨式。但d 辣椒真係唔講得小呀,有紅椒仲有一隻青色𠺢(青色果隻係酸味多d 既)。飯餐就叫左四季豆,無乜特別,但就跟一碗酸辣湯。酸辣湯唔夠酸,辣味唔算重,但就落足料。以上海餐廳黎講,有飯、有麵、有酸辣湯、有小籠包包括晒響個餐度。仲要係有水準既。真係要再黎。

麵餐跟一個點心!唔係好多餐廳既兩粒一粒,小籠包有四粒

2019-06-20
$65 (Lunch)
2019-05-08 470 views
喺附近行緊街唔知食咩好 經過上海婆婆見唔洗等位就去左食 佢有午市套餐 呢個餐廳啲小菜最味 所以適合多人嗌黎share 可以試多啲唔同既餸 我同朋友三個人叫左雞絲粉皮 黑醋排骨 宮保雞丁 炸醬麵 個午市套餐包埋一碗飯同酸辣湯 個酸辣湯都真係幾辣 不過我個人鐘意食辣所以覺得幾好味 四樣餸入面宮保雞丁最好味 啲汁味道都幾濃 第二就黑醋排骨 都幾多肉 骨唔會好大 但啲肉有少少紅 至於炸醬麵同雞絲粉皮就冇咩特別 啲粉皮都幾乾 完全唔滑 啲醬仲有啲潔添
喺附近行緊街唔知食咩好 經過上海婆婆見唔洗等位就去左食

四樣餸入面宮保雞丁最好味 啲汁味道都幾濃
  • 黑醋排骨
2019-04-06 361 views
之前食過味道都可以,所以今日經過再次幫襯,由於假期沒有下午茶餐,最後點左小籠包,煎鍋貼同排骨拉麵。幾分鐘後,煎鍋貼先上,一咬之下,皮較硬,食到牙肉有小小痛,而且無乜味道,唯一可取係有小小汁。之後小籠包到,味道尚算正常,相比其他之下,已屬很高分。最後係排骨拉麵,試一口湯後,係無味,於是落左豆板醬先叫有番啲味,排骨炸得很乾,可能放得耐左,而且無味,最後食左3件,其他只好放棄。之後埋單$160,相信沒有下次了。

之後小籠包到,味道尚算正常,相比其他之下,已屬很高分。

之後埋單$160,相信沒有下次了。
  • 上海小籠包
2018-12-15 538 views
天寒地凍唔想煮飯, 於是就去咗336上海婆婆度買外賣返屋企食。 我哋兩個人, 叫咗一盒蟹粉小籠包, 川椒辣子雞,同埋銀芽炒鱔糊。 蟹粉小籠包皮薄餡靚,有蟹粉味, 美中不足嘅係 ,佢哋畀嘅醋裏面沒有薑絲, 呢度要扣少少分。 而炒鱔糊就好好味,不太鹹, 值得一試。 川椒辣子雞就非常辣,唔食得辣嘅朋友就千祈唔好試喇。 之前都已經食過336上海婆婆好多次, 質素一向都唔錯, 推薦嘅食物有:小籠包、炒鱔糊、鍋貼 、排骨擔擔麵,同埋炒黃魚。

川椒辣子雞就非常辣,唔食得辣嘅朋友就千祈唔好試喇。

2018-11-25 401 views
昨天到東港城的上婆婆336外賣了兩份小菜後,今天再次來的時候,又看見排隊的人數很多,所以仍然選擇了外賣兩份小菜作為晚餐。今日點了一份紅燒獅子頭($75)和一份黃金四季豆($72)。外賣的份量依舊比堂食的較為少。紅燒獅子頭的肉質夠淋,沒有肥膏,不算太油膩,還有一些小棠菜,份量亦算足夠,味道不錯。黃金四季豆是極力推介的!!!黃金是指用咸蛋黃來炒四季豆,非常香口,很惹味。由於用咸蛋黃炒,膽固醇會比較高,所以高膽固醇的朋友要留意不可以吃過量啊!

2018-11-25
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$72 (Dinner)
  • 黃金四季豆
2018-11-25 116 views
今日晚上約七時,去了位於東港城的上海婆婆336。原本打算堂食,但估計需要等候約一小時才可以入座,所以便外賣了兩個小菜回家跟媽媽吃飯。單點了一份黑醋排骨($76)和一份紅燒煸尖豆腐($65)。外賣時間總比等候入座的時間快得多,大約等候二十分鐘,食物便準備好了。外賣的份量好像比堂食的較為少。黑醋排骨酸酸甜甜,味道有很濃的黑醋味,有種開胃的感覺。黑醋汁伴飯是必然的!! 有部份的排骨只有肥膏,太油膩了,不過有部份的排骨的肉質挺好的。紅燒煸尖豆腐雖然是清淡的小菜,但略為咸了些。豆腐新鮮,配料有尖豆,筍和香菇。一份酸酸甜甜的,一份清淡略咸的小菜配白飯,很豐富的一餐。

2018-11-24
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$72 (Dinner)
2018-10-18 1298 views
細佬因為意外而觸發右肩舊患,隨着病歷個案由私家醫院,被轉介回到政府醫管局的「將軍澳醫院」,由「將軍澳醫院」的矯形及創傷骨科醫生接手跟進過後,終於都來到需要進行手術的時間。阿媽在早上,陪伴細佬入住「將軍澳醫院」裡面的病房,然後細佬正式在醫護人員協助下送上病床,送入手術室,再接受醫院裡面骨科醫生進行的微創手術。細佬接受「將軍澳醫院」的骨科手術後,右肩的骨骼骹位終於都成功駁回,之後就一直需要繃帶以及紗布等等醫療用具,去維繫右肩的骹位固定,然後長期接受物理治療,直至右肩完全康復為止。晚上我跟阿媽、細妹,再次從西貢來到「將軍澳醫院」,來到病房發現細佬,在進行手術之後,一直躺在病房上面昏昏欲睡,對我們的呼喚都沒有太大反應,直至護士又要替他進行檢查,我們要離開病房為止。不過阿媽缺乏常識的表現,結果害我在「將軍澳醫院」,被病房裡面的護士阻止。那件事就是阿媽忽然在便利商店,購買了四支樽裝的「葡萄適」,還叫我拿着「葡萄適」送上病房。我在護士阻止之後,才知道原來「葡萄適」含有「咖啡因」成份。「葡萄適」原來有咖啡因,這是我以前一直都不知道的事,我以前大病入醫院,阿媽還送「葡萄適」給我,我到現在才如夢初醒。我無

我無辜辜慘被病房裡面的護士告誡阻止之後,滿懷對無知阿媽的怨恨,一個人回到醫院樓下,將事情都一五一十告訴給阿媽跟細妹知道。然後我們三人,就回到坑口商場區食晚飯。

我們三人到達「東港城」,結果在行人天橋通道入口位置,找到了「上海婆婆336」這一間上海菜餐廳。「上海婆婆336」其實跟我上次,在寶琳幫襯過港式餐廳「羅X記」有關係。

要數「上海婆婆336」跟上海菜的招牌菜式,當然非「小籠包」莫屬。不過「小籠包」裡面的餡料是豬肉,所以我今次就遺憾地,嘆息自己與「小籠包」有緣無分了。

反而「上海婆婆336」其他的招牌上海菜菜式,例如「韭黃炒鱔糊」、「松子黃魚」、「黃金炒飯」我都勉強還可以試食享用。反而我最緊張的是,「上海婆婆336」有沒有雞肉菜式提供?

結果我發現了一件有點不幸的事情,就是原來「上海婆婆336」,大部分含雞肉在內的菜式裡面,大多都是味道比較偏辣的菜式,例如「宮保雞丁」或者「川椒辣子雞」。

結果我們詢問過「上海婆婆336」的侍應,好不容易才能叫到一客,可以走辣的「川椒辣子雞」,我才倖免於難,還能吃到一餐有雞肉的晚飯。

至於我們在「上海婆婆336」裡面,為了找到可以讓「川椒辣子雞」好能夠送飯的飯類菜式,又不想只是一碗平凡的「絲苗白飯」,又要在「上海婆婆336」的餐牌裡面苦苦搜查。

直到我終於成功,在「上海婆婆336」的餐牌裡面,找到了一客以鹹鴨蛋為材料,成功炒出來的鹹鴨蛋炒飯,炒飯的名稱則叫做「黃金炒飯」。

跟著阿媽又點了一客濃油赤醬的「醬燒茄子」,我們三人在坑口「上海婆婆336」裡面的菜式,總算都成功叫齊完成了。

對我來說,坑口分店「上海婆婆336」餐牌最令我有點感到不足的地方,肯定是「上海婆婆336」餐牌,欠缺了一些非辣味雞肉類型的菜式。

反而其他的「上海婆婆336」非豬肉類菜式,沒有我最初預期那麼多,如果不是因為「上海婆婆336」還有無骨「松子黃魚」的話,我在「上海婆婆336」吃的飯,其實稱不上很如意。

我之所以喜歡「上海婆婆336」的「松子黃魚」,是因為「上海婆婆336」的廚房,在「松子黃魚」的魚身上淋灑大量滾油,令到黃魚魚骨口感鬆脆到,可以直接咀嚼吞掉落肚子裡面。

而且「上海婆婆336」的廚房師傅,還為「松子黃魚」的表面,煮了一大片的甜酸味道醬汁,醬汁令到黃魚魚肉幾乎完全熟透,把黃魚魚肉撈勻甜酸醬汁一起食,才能吃到黃魚魚肉的滋味效果。

而且「松子黃魚」黃魚的魚骨,被「上海婆婆336」的廚房,以滾油淥到接近完全熟透的程度,魚骨實際上的口感,已經是鬆脆到可以咬碎,完全不用擔心有魚骨哽塞咽喉的意外發生。

至於「上海婆婆336」另一道菜式「韭黃炒鱔糊」,「韭黃炒鱔糊」的味道又是甜味加鹹味,是名副其實的「濃油赤醬」,「韭黃炒鱔糊」的味道,是很適合配飯享用的菜式。
松子黃魚

「韭黃炒鱔糊」裡面的黃鱔,被「上海婆婆336」的廚房伙計,拆到近乎完全無骨,所以「韭黃炒鱔糊」裡面的鱔糊味道又有醬油的甜味,鱔肉口感又屬於很軟腍,是很易吞嚥的魚肉。

再加上被完全炒熟的韭黃,所以「上海婆婆336」的「韭黃炒鱔糊」口感很軟腍,味道很甜很濃,符合了上海菜「濃油赤醬」,大甜大鹹的味道作風。
銀芽炒鱔糊

至於我們臨時拜託「上海婆婆336」侍應廚房,臨時為我們「減辣」的菜式「川椒辣子雞」,「川椒辣子雞」味道果然造到無辣味的感覺。

取而代之的「川椒辣子雞」味道,則變成了鹹味,因為「上海婆婆336」的廚房師傅,應該有加入鹽去為雞件調味,造到「走辣」版本「川椒辣子雞」,味道由辣味變成了鹹味,這味道我感覺可以接受。
川椒辣子雞

「醬燒茄子」雖然有夾雜了少許豬肉肉碎,不過我還可以勉強把肉碎剔除,剩下的醬燒茄子口感被煮得十分軟腍,茄子裡面的醬汁味道十分之濃厚,甜醬汁味道頗為足夠。

至於「黃金炒飯」,由於「上海婆婆336」有加入鹹鴨蛋去炒飯,所以「黃金炒飯」實際的味道,是偏向有點像「黃金鹹蛋炸雞」一般的鹹甜味道。
黃金炒飯

「黃金炒飯」裡面的口感,除了有鹹鴨蛋的蛋碎之外,還隱約夾雜了一些蝦肉,蝦肉的口感尚算彈牙,加上鹹味的鹹蛋碎粒,所以「黃金炒飯」的實際味道十分香口,味道包括了鹹蛋的鹹味跟甜味。

雖然「黃金炒飯」還有蝦肉夾雜在裡面,然而蝦肉始終不是大蝦中蝦蝦肉,所以食客不細心搜索的話,隨時食也未必發現得到,實際鮮蝦的蝦肉。

至於「減辣版」的「川椒辣子雞」,「川椒辣子雞」雖然已經被完全炒熟,而且雞肉味道吸引了大量鹹味跟辣味,但是雞肉肉質口感稍嫌被炒得過老,雞肉入口口感變得稍硬。

不過,既然「上海婆婆336」的廚房,也有依照我們臨時的要求「減辣」,所以即使「川椒辣子雞」製成品味道由辣轉鹹,我也沒有對「上海婆婆336」的「川椒辣子雞」味道有不滿。

「上海婆婆336」始終屬於,適合大夥人一起幫襯的食肆。所以即使「上海婆婆336」味道不算差,侍應又是有求必應的理想服務水平,我就算再喜歡「上海婆婆336」,現實我也很難一個人幫襯「上海婆婆336」,下次何時有機會食「上海婆婆336」也成問題。
2018-08-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$271 (Dinner)
松子黃魚
銀芽炒鱔糊
川椒辣子雞
黃金炒飯
因為媽媽喜歡吃上海菜, 晚上專程到東港城的上海婆婆336用膳。我們大約六點半入座,點了四小拼$102,鱔糊粗炒$92,生煎鍋貼$36,雪菜肉絲炒年糕$75,香蕉高力豆沙$48。四小拼有鎮江肴肉,小排骨,脆鱔,烤麩。鎮江肴肉晶瑩通透,但啫喱部分比較多。小排骨有點似糖醋排骨,甜甜酸酸的和肉質鬆化。 脆鱔入口卜卜脆,食到停唔到口。烤麩口感煙韌, 味道唔錯。 生煎鍋貼 一碟有三個, 可惜唔夠熱,還好肉餡鬆軟爆肉汁。雪菜肉絲炒年糕, 年糕煙韌有咬口,配上雪菜肉絲不油膩。香蕉高力豆沙一碟四個, 送上枱的時候香噴噴脹卜卜, 裏面還有香蕉和豆沙,面層布滿糖粉, 入口綿滑香軟。鱔糊粗炒是我最喜歡的上海菜,麵條炒得夠韌性,味道剛剛好不會太鹹,唯一感覺鱔的質感比較軟身。整體上來說上海婆婆336是一間性價比高的上海菜,價錢便宜和質素唔錯。店員服務態度可以。

四小拼

生煎鍋貼 一碟有三個, 可惜唔夠熱,還好肉餡鬆軟爆肉汁。
生煎鍋貼

雪菜肉絲炒年糕, 年糕煙韌有咬口,配上雪菜肉絲不油膩。
雪菜肉絲炒年糕

香蕉高力豆沙

鱔糊粗炒是我最喜歡的上海菜
鱔糊粗炒

2018-10-11
$136 (Dinner)
鱔糊粗炒
2018-08-16 555 views
👉🏻百葉結紅燒肉💲85 望落去好多色水但食落好淡味 一啲都唔濃🙄不過舊肉都ok嘅半肥瘦得嚟瘦個part又唔會好乾好硬🤔〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻黃金炒飯💲72又係望落好黃但冇味🤦🏻‍♀️完全唔夠鹹蛋黃又唔夠香 好淡🙄但又係得啲蝦煮得幾爽口🦐〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻336上海小籠包(4隻)💲36好大粒!勁多湯👍🏻(不過可能因為皮都比較厚🤔)但都係個句: 好淡味🙄〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰Search過呢間好似係「上海婆婆」嘅副線,裝修同食物都針對年輕人,味道上略作調校嚟變得健康一啲,所以所有嘢都好淡味🙂我下次就去試下丄海婆婆會唔會直係重口味啲🙃
👉🏻百葉結紅燒肉💲85
👉🏻黃金炒飯💲72
👉🏻336上海小籠包(4隻)💲36
2018-08-03 356 views
我跟女朋友都是喜歡吃上海小籠包,可以說是上海小籠包的忠實粉絲。雖然香港並不是有很多地方可以吃到好吃的上海小籠包,但是亦有一些餐廳是值得推介的。就好像我今天要介紹的上海婆婆336!上菜的蒸籠在小籠包下放了一塊可以令小籠包不會癡底的,十分貼心。小籠包的皮很薄,而且他的湯也十分甜☺️令人有一種好滿足的感覺。本人十分喜歡咬開他的皮,再慢慢感受他的湯,看到入面滿滿的湯就知道他十分用心炮製這個小籠包!再加上肉的質感同埋味道嘅配合。最後,我和女朋友叫了12個小籠包,每人六件!真的滿足☺️
小籠包的皮很薄,而且他的湯也十分甜☺️
令人有一種好滿足的感覺。

再加上肉的質感同埋味道嘅配合。
最後,我和女朋友叫了12個小籠包,每人六件!真的滿足☺️
2018-07-19 403 views
琴晚晚飯突然想食小籠包,將軍澳區上海菜餐廳選擇唔多,所以就同屋企人去咗上海婆婆食,雖然係晚飯時間,但係都唔需要等位好耐。本來想點蟹粉小籠包,但係原來上海婆婆無,所以就叫咗普通小籠包,一籠有四個,餡皮唔會好厚,裏面肉汁都幾多,一啖一個好滿足。👍🏻個黃金炒飯都好好味,炒飯夠乾身夠火喉,充滿鹹蛋黃香味,粒粒分明,份量都幾多,可以分到3-4碗。蒜泥白肉就一般般,有點太乾。餐廳上菜速度非常快,值得一讚。
蒜泥白肉就一般般,有點太乾。餐廳上菜速度非常快,值得一讚。

2018-07-09 337 views
同朋友相聚,佢地話想食上海菜,於是就搵咗最近嘅上海菜餐廳-上海婆婆。好彩人唔算多,所以即刻有位。前菜揀咗蒜泥白肉,但係有少少失望。醬汁好濃,但係肉太乾身所以冇辦法完全吸收d醬汁。平時食小籠包最怕遇到外皮好厚,但係呢間既小籠包外皮做得好薄,皮入面湯汁同餡料都好多好juicy,必點之選!川椒辣子雞相比之下一般般,辣度夠,但係雞肉整得稍為太乾唔夠滑,同埋會越食越覺得鹹,要係咁飲水。整體來講都算唔錯,但未至於會好食到想係咁翻單去食~

會越食越覺得鹹,要係咁飲水。

整體來講都算唔錯,但未至於會好食到想係咁翻單去食~