Restaurant: SHANGHAI POPO 336 (iSQUARE)
Info:

2023-10-19 37 views
呢日約左好耐冇見既朋友食飯,我地去左呢間喺尖沙咀既上海菜餐廳食dinner。打開餐牌,見到有好多好傳統既上海菜。今次點左好多野食,包括上海小籠包、雞絲拌粉皮、黑醋排骨、奶湯津白等菜式。小籠包熱辣辣,皮薄餡靚,入面爆多汁!雞絲粉皮上面有好香既芝麻醬,好惹味。仲有好開胃既黑醋排骨,配白飯食好正。最後點左呢個奶湯津白,娃娃菜煮到好腍好入味。飲品方面,點左凍豆漿同埋芒果龍井茶,芒果龍井茶唔會太甜,好味道。
打開餐牌,見到有好多好傳統既上海菜。

雞絲粉皮上面有好香既芝麻醬,好惹味。
仲有好開胃既黑醋排骨,配白飯食好正。
最後點左呢個奶湯津白,娃娃菜煮到好腍好入味。
數到上海菜你第一個印象係邊一間餐廳⁉️上海婆婆你一定數得出‼️屹立多年既上海餐廳梗有佢原因😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐣麻辣雞絲粉皮 夏天除啱食啲冷盤打頭陣 好鍾意呢度嘅雞絲粉皮可以揀多麻醬😆粉皮爽口彈牙👍🏻撈埋雞絲同青瓜一齊食份外清新🙌🏻
🦴石榴一字骨 咁特別嘅組合梗係要試吓佢 估唔到石榴嘅果香甜甜地配排骨原來咁夾個喎😋真係估你唔到
🥦砂窩鬆花菜 用砂鍋想保持熱度🔥令到花菜更加有鑊氣🍲食落口熱辣辣 非常惹味💥🥟336上海小籠包 食上海嘢點可以唔叫小籠包 一間餐廳嘅功力食佢基本菜式試出真功夫 一籠四件 兩個人食啱啱好 少食多滋味🤤🫓紅油抄手 另一個上海經典菜式 辣汁可以選擇辣到啱晒唔係太想食好辣嘅朋友💯好讚👏🏻==============================一間咁老字號嘅上海餐廳打滾多年係有佢嘅實力嘅
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

一間咁老字號嘅上海餐廳打滾多年係有佢嘅實力嘅
2023-10-19 1711 views
突然想食上婆菜,醒起有間係Isquare 有間親民人氣既上海菜👍🏻👍🏻 餐廳食物選擇多,主打酸菜魚、松子魚、小籠包等😋店內座位寬敞舒適,人流不斷👍🏻係可以行到肚餓時坐抵抖抖食下飲下野既地方😋😋✔ 蟹粉撈麵〔推介😋〕$118👍🏻 麵條煙靭👍🏻 滿滿蟹肉蟹膏👍🏻 香濃蟹膏味👍🏻 新鮮配 上湯👍🏻 味道更佳✔️ 336上海小籠包(4粒)〔真心推介😋〕$46336 Steamed Pork Dumplings (4 pcs)👍🏻 juicy 多汁👍🏻 皮簿👍🏻 爆滿餡料✔️ 松子魚〔真心推介😋〕$192Deep Fried Sweet and Sour Seabass with Pine Nuts👍🏻 賣相吸引👍🏻 酥脆可口👍🏻 無骨👍🏻 啖啖魚肉👍🏻 嫩滑👍🏻 酸甜開胃✔️ 蔥油餅〔推介😋〕$28Deep Fried Spring Onion Cakes👍🏻 香脆👍🏻 微微香蔥味✔️ 高力豆沙〔推介😋〕$58Red Bean Souffle Balls👍🏻 微甜👍🏻 口感似疏乎厘👍🏻 蛋白味濃👍🏻 紅豆🫘蓉

✔ 蟹粉撈麵〔推介😋〕$118

👍🏻 蛋白味濃
👍🏻 紅豆🫘蓉
  • 336上海小籠包
2023-10-18 29 views
打完風出街食飯,近近地係I square 食上海婆婆,次次去都保持到水準今日照舊點左小籠包另外點左一個蟹粉系列既蟹粉撈麵話梅花雕醉雞小排骨擔擔麵小籠包皮薄多肉汁十分好蟹粉撈麵好多蟹粉,蟹糕蟹油蟹肉蟹味鮮香拌勻撈麵十分出色價錢都好平民,值得一試排骨擔擔麵花生醬味夠,湯底夠濃,多肉碎排骨份量多,排骨酥脆,肉質鮮嫩話梅醉雞超好食,酒味香,酒味又夠入味,雞又滑話梅加花雕特別香而且份量多,差吾多有半隻,夠3-4人share

今日照舊點左小籠包
另外點左一個蟹粉系列既蟹粉撈麵
話梅花雕醉雞
小排骨擔擔麵

小籠包皮薄多肉汁
十分好

蟹粉撈麵
好多蟹粉,蟹糕蟹油蟹肉蟹味鮮香
拌勻撈麵十分出色
價錢都好平民,值得一試

排骨擔擔麵
花生醬味夠,湯底夠濃,多肉碎
排骨份量多,排骨酥脆,肉質鮮嫩

話梅醉雞
超好食,酒味香,酒味又夠入味,雞又滑
話梅加花雕特別香
而且份量多,差吾多有半隻,夠3-4人share
2023-10-18 32 views
想有多d 空間坐得舒服又耐會選擇喺Isquare 食晚飯😆上海婆婆336環境舒適, 餐廳佈置明亮雅緻, 主打傳統上海菜式~全家歡聚4人餐($698)份量超多,個人覺得5個人都夠食🤤⭐三小拼(烤麩、青瓜、小排骨)前菜三小拼份量好多,比我預期中好味!烤麩小排骨醬汁醃得好好,加埋酸酸甜甜嘅青瓜好開胃⭐酸菜魚(4人)超多粉絲雲耳配料,酸菜魚調味適中,肉質嫩滑⭐小籠包(4隻)皮薄餡多,小心熱,湯汁鮮甜⭐咸檸檬扒鴨(半隻)份量超多,醬汁鹹鹹酸酸又幾夾,好惹味!⭐火龍果樱花蝦炒飯(4人)估唔到原來炒飯係會以紅色呈現,好surprise!用左火龍果炒都幾乾身!⭐魚湯蒜子BB棠菜⭐高力豆沙(4粒)熱食的高力豆沙真係好好食~
想有多d 空間坐得舒服又耐會選擇喺Isquare 食晚飯😆
全家歡聚4人餐($698)份量超多,個人覺得5個人都夠食🤤

⭐三小拼(烤麩、青瓜、小排骨)
⭐酸菜魚(4人)
超多粉絲雲耳配料,酸菜魚調味適中,肉質嫩滑
⭐小籠包(4隻)
皮薄餡多,小心熱,湯汁鮮甜
⭐咸檸檬扒鴨(半隻)
份量超多,醬汁鹹鹹酸酸又幾夾,好惹味!
⭐火龍果樱花蝦炒飯(4人)
⭐魚湯蒜子BB棠菜
⭐高力豆沙(4粒)
熱食的高力豆沙真係好好食~
2023-10-17 26 views
哩間上海婆婆喺iSquare好方便,所以帶咗朋友嚟試下餐牌都有好多唔同套餐選擇,我地簡左全家歡聚4人餐($698)三小拼(烤麩、青瓜、小排骨)呢個前菜三小拼原來都好大碟,青瓜酸酸甜甜好開胃,小排骨醬汁味道調得好好。酸菜魚(4人)酸菜魚肉質夠嫩滑,有好多粉絲配料,抵食小籠包(4隻)上海野必野,正常好食火龍果樱花蝦炒飯(4人)哩個賣相好吸精,染咗紅色的飯係因為用左火龍果炒,好幾特別咸檸檬扒鴨(半隻)半隻既份量都幾多,一定夠食,個醬汁鹹鹹酸酸,值得一試魚湯蒜子BB棠菜我比較鍾意呢一個菜湯底,清清甜甜,食完好舒服高力豆沙(4粒)最後係我最期待既甜品,高力豆沙幾時都咁好味😊
哩間上海婆婆喺iSquare好方便,所以帶咗朋友嚟試下

三小拼(烤麩、青瓜、小排骨)

酸菜魚(4人)
酸菜魚肉質夠嫩滑,有好多粉絲配料,抵食

小籠包(4隻)
上海野必野,正常好食

火龍果樱花蝦炒飯(4人)
哩個賣相好吸精,染咗紅色的飯係因為用左火龍果炒,好幾特別

咸檸檬扒鴨(半隻)
半隻既份量都幾多,一定夠食,個醬汁鹹鹹酸酸,值得一試

魚湯蒜子BB棠菜
我比較鍾意呢一個菜湯底,清清甜甜,食完好舒服

高力豆沙(4粒)
最後係我最期待既甜品,高力豆沙幾時都咁好味😊
2023-10-17 37 views
因為遲咗出尖沙咀,肚餓所以選最方便快捷餐廳就來此處,第一感覺木枱面有點漬,茶餐廳茶: 鍋貼,肉質唔夠滑,肉實。拉麵腍,湯有味不鹹,雲吞乒乓波咁大, 皮滑肉嫩。蔥油餅熱辣辣,冇脆春卷皮一層層。紅油抄手,即係雲吞,加香蒜麻辣豉油,蠢咗食9隻雲吞。

鍋貼,肉質唔夠滑,肉實。
拉麵腍,湯有味不鹹,雲吞乒乓波咁大, 皮滑肉嫩。
蔥油餅熱辣辣,冇脆春卷皮一層層。
紅油抄手,即係雲吞,加香蒜麻辣豉油,蠢咗食9隻雲吞。
2023-10-07
Type of Meal
Lunch
2023-10-17 39 views
我最近到尖沙咀彌敦道的上海婆婆336餐廳用餐,對他們的上海菜印象深刻。這家餐廳以正宗的上海菜為主打,絕對讓香港本地人追求地道口味的人感到滿意。他們的小籠包是必點的美食之一,外皮薄脆,內裡多汁,每一口都能感受到湯汁的滋味。另外,他們的清炒蝦仁也是令人垂涎欲滴,蝦子鮮嫩多汁,配上炒得恰到好處的蔬菜,味道非常鮮美。還有他們的醉雞,濃郁的味道讓人回味無窮。除了美食,上海婆婆336的裝修也非常特別,營造出一個舒適的用餐環境。坐在這裡,可以感受到濃厚的上海風情,讓人彷彿置身於上海的小巷弄堂中。至於價格方面,平均每人消費大約在400至500港元之間,對於一家提供正宗上海菜的餐廳來說,這個價位是相當合理的。總而言之,如果你是一位喜歡上海菜的香港本地人,上海婆婆336是一家值得一試的餐廳。他們的美食絕對能滿足你對地道口味的追求,加上舒適的環境,讓用餐體驗更上一層樓。

🍜婆婆擔擔麵(辣) $68花生醬味超濃郁,個湯底好小小杰杰地勁好掛湯,麵質岩岩好有咬口,辣度可以自己揀,仲有啲豬肉碎又辣又咸好暖胃🫕酸辣湯雲吞(5隻) $68一次過滿足晒想食雲吞又想飲上海酸海湯嘅願望🤭 湯底好夠酸仲有好多雲耳冬菇豬肉絲,雲吞係包豬肉同九菜,鍾意食九菜嘅朋友會覺得好香🫘高力豆沙(4件) $58外層個皮食落口感好得意,有啲似梳乎厘咁 🥧鬆鬆地有啲空氣感,蛋白味重🥟336上海小籠包(4隻) $46必點嘅小籠包,皮薄肉汁豐富,要小心夾,一咬開啲湯滿瀉好juicy💦🥠婆婆生煎包(3隻) $46煎到包皮金黃色,脆脆地,咬落入面又鬆軟,肉餡多汁🫛黄金四季豆 $78超多咸蛋黃碎,四季豆爽脆,每一條都沾滿蛋黃嘅咸香,好好餸飯
🍜婆婆擔擔麵(辣) $68

🫕酸辣湯雲吞(5隻) $68

🫘高力豆沙(4件) $58

🥟336上海小籠包(4隻) $46

🥠婆婆生煎包(3隻) $46
煎到包皮金黃色,脆脆地,咬落入面又鬆軟,肉餡多汁

🫛黄金四季豆 $78
超多咸蛋黃碎,四季豆爽脆,每一條都沾滿蛋黃嘅咸香,好好餸飯

2023-10-12 65 views
上海婆婆336尖沙咀iSQUARE廣場超級方便的餐廳。店舖裝潢寬敞,環境舒適,讓人感到放鬆愉悅。店員的服務效率也很高,上菜速度非常迅速❣️韶山刴椒魚片(小辣)魚片鮮嫩多汁,搭配韶山刴椒的辣味,帶來一種舌尖上的刺激感。小辣的程度剛好,能保持辣味的特色❣️酸菜牛柳絲湯麵牛柳絲鮮嫩,配上酸菜的酸味,味道豐富而開胃。麵條彈牙有嚼勁❣️蔥爆牛肉+菜飯牛肉煎得略微焦香,配上京蔥的香氣,口感鮮嫩。配以菜飯搭配得宜,增加了整體的口感層次,讓人一口接一口。❣️小籠包上海婆婆336的招牌點心之一。小籠包的皮薄如紙,其中包裹著鮮嫩多汁的肉餡。搭配醬料一起食用,更能展現其獨特的風味。❣️鎮江肴肉是一道傳統的江蘇菜。肴肉一層豬皮,一層蹄肉,味香嫩不膩,晶瑩剔透。蘸少許鎮江醋,口感更佳❣️酒釀丸子口感綿密細膩。丸子軟嫩可口,酒釀的甜味加上桂花香味恰到好處
上海婆婆336

❣️韶山刴椒魚片(小辣)

❣️酸菜牛柳絲湯麵

牛柳絲鮮嫩,配上酸菜的酸味,味道豐富而開胃。麵條彈牙有嚼勁
❣️蔥爆牛肉+菜飯

❣️小籠包

❣️鎮江肴肉

❣️酒釀丸子

口感綿密細膩。丸子軟嫩可口,酒釀的甜味加上桂花香味恰到好處
2023-10-06 95 views
上海婆婆午餐真的是超抵吃,148元已可吃一整條松子魚,還要免茶位費;環境寬敞舒適,絕對是聊天吃飯的好地方~蟹粉小籠包~蟹粉很多,味道濃郁,小籠包皮很薄,內裡有湯汁~奶湯津白~很大的一碟,津白冧軟很好吃~松子魚~是原條的松子魚,外脆內嫩,整條魚也沒有骨的,吃起來特別舒服;酸甜汁味道恰到好處,伴飯吃一流~菜飯~超多菜粒,這飯點來吃值了~黑糖冰粉~很清爽的冰粉,冰粉上放滿了花生碎和果乾等,底部則是香甜的黑糖,吃後舒服~

蟹粉小籠包~蟹粉很多,味道濃郁,小籠包皮很薄,內裡有湯汁~

奶湯津白~很大的一碟,津白冧軟很好吃~

菜飯~超多菜粒,這飯點來吃值了~

2023-09-22 186 views
有一段時間冇食上海菜,今晚相約朋友到尖沙咀國際廣場的上海餐廳「上海婆婆336」共晉晚餐簡約裝潢,座位眾多,店員們皆親切有禮==========🔹雞絲拌粉皮 $78雞絲軟嫩,青瓜絲爽鮮,粉皮爽滑易入口,軟腍度剛好;配合適量的濃稠滋味麻醬,為一道出色的前菜推介指數:9/10==========🔹上海大雲吞 (6隻)雲吞相當大粒,皮薄而滑,餡料鮮味不膩;配合菜遠、蛋絲及清甜湯底,不錯!推介指數:7.5/10==========🔹韮黃炒鱔糊 $118韮黃及黃鱔份量豐富,上色均勻韮菜爽脆,黃鱔被完全去骨,質感軟嫩充滿鱔香醬汁濃郁,稀稠度適中,鹹甜平衡帶微微酒香推介指數:8/10==========🔹蔥爆牛肉 $98牛肉份量充足,絕無欺場牛肉嫩滑彈牙帶少量筋膜,醬汁調得恰到好處;具辛香的京蔥令整碟小菜更添美味推介指數:8/10==========茶錢每位$6,另收取加一服務費
簡約裝潢,座位眾多,店員們皆親切有禮
🔹雞絲拌粉皮 $78
推介指數:9/10
==========
🔹上海大雲吞 (6隻)
推介指數:7.5/10
🔹韮黃炒鱔糊 $118
韮黃及黃鱔份量豐富,上色均勻
韮菜爽脆,黃鱔被完全去骨,質感軟嫩充滿鱔香
醬汁濃郁,稀稠度適中,鹹甜平衡帶微微酒香
推介指數:8/10
🔹蔥爆牛肉 $98
牛肉份量充足,絕無欺場
推介指數:8/10
茶錢每位$6,另收取加一服務費
2023-09-18
$200 (Dinner)
  • 雞絲粉皮
1K
2023-09-21 112 views
同朋友食飯,有時都唔知想食乜嘢好時就靠啲app 幫忙,見到這間都好多人推介,反正大家都冇意見就係咁就選了這裡,餐廳座位闊落舒適,望望餐牌,有套餐同單點,計落套餐都幾抵食,口味大家都喜歡,就點了份4位商務套餐,最快就係四小拼,內有小排骨、烤麩、肴肉、油炆小竹荀等四款特色小食。接住就係336上海小龍包,皮薄內裡充滿肉汁,加埋個醋汁,味道更濃郁!其中一個主角砂鍋雲吞雞,雲吞皮薄之餘,餡料十足!加埋個湯同埋爽口小白菜,口感清新,而雞肉都十分嫩滑。而宮保雞丁都炒得十分出色,帶點辣,入口雞肉香嫩,加上香脆花生,送飯一流螺絲椒炒咸肉,以口感較辣,肉質鮮美嘅螺絲椒配上肥美咸肉炒,上枱時陣陣椒香,入口惹美黑醋排骨入口感覺嫩滑,帶點酸甜十分開胃醒神,喜歡上海口味都係必食推介!最後還有豆沙鍋餅,咬開內裡足料豆沙餡料,皮脆煎香後入口十分滋味!以一個價錢能滿足到這樣豐富嘅美食絕對滿足!

以一個價錢能滿足到這樣豐富嘅美食絕對滿足!
Type of Meal
Dinner
2023-09-18 78 views
如果我們想吃上海菜,大多數都會嚟呢間,因為佢近地鐵站,是傳統的上海菜館,地方很大,環境舒適而且服務很好。我們點了花雕醉雞,鎮江餚肉,黃金河蝦仁,上海炒年糕,嫩雞煨麵和黑糖冰粉。最欣賞他的花雕醉雞,泡在花雕酒裏,香濃撲鼻,用杞子點綴,十分吸引,雞皮爽,肉質嫩滑,酒味香濃,每次必點。其他餸菜也很有水準,很滿意。
  • 冰鎮醉黃油雞
2023-09-13 100 views
今日同媽咪去尖沙咀shopping,晚飯時間媽咪想食上海嘢,於是帶佢嚟咗呢間餐廳度開餐。水晶肴肉$78 晶瑩通透,口感爽彈, 入口溶化,入口都是肉鮮甜精華,感覺清爽,天氣熱時食感覺舒服。小籠包(4隻) $46 皮薄,好多湯汁,肉餡肉味香濃,沾上薑絲同香醋食,一個接一個,食唔停口。上海大雲吞(6隻) $62 正如其名,夠大,而且餡料豐富,雲吞皮薄餡靚,每人三隻都好足夠。上海粗炒$85 炒得好有鑊氣,瘦肉絲冬菇同椰菜絲比例合適,麵條好有咬口,口感啱啱好,掛晒汁,好唔錯,如果再乾身少少,就更好。高力豆沙球(4隻) $58 炸得顏色好均勻,脹卜卜,內𥚃紅豆沙夠多,食落好香甜,外脆內軟,軟綿綿,甜品做得好好味。豆漿$18食完飲返杯香濃嘅豆漿,好滿足。

水晶肴肉$78

小籠包(4隻) $46

上海大雲吞(6隻) $62

上海粗炒$85

高力豆沙球(4隻) $58

豆漿$18
食完飲返杯香濃嘅豆漿,好滿足。