2020-12-16 351 views
楓糖叉燒丼($98)叉燒半肥瘦,超級淋,叉燒皮有少少燶,所以好香,溫泉蛋煮得好水,撈飯真係一流,粒粒都可以痴到蛋漿,推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Beetroot Milkshake ($50)除咗紅菜頭,有香蕉&蜜糖,微甜,味道balance得剛剛好,好多人唔鍾意紅菜頭,因為有少少腥,milkshake係完全唔腥,香蕉&蜜糖令milkshake好有層次感,推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
楓糖叉燒丼($98)

Beetroot Milkshake ($50)

2020-11-18 333 views
前排同朋友慶祝生日,諗住近近地係朋友屋企附近搵食,何文田其實都算係一個旺中帶靜嘅地方,所以呢度都有好多有格調嘅小店!今次我地間左shao,佢地係屬於多國菜同fusion菜,我地呢晚揀地4course 嘅dinner menu,分別有前菜,小食,主菜同甜品。最後仲有咖啡。前菜我地揀左牛舌,非常有牛嘅油脂香味,好好食,比平是時日式串燒店更出色小食係鵝肝漢堡,漢堡非常鬆軟外層脆香,配合鵝肝剛剛可以抵消油膩感,食完鵝肝嘅香氣仲可以留係口腔主菜揀左steak ,肉質夠嫩滑有肉香朋友揀左楓糖叉燒,都好食,但個人覺得steak 比較抵食甜品係affogato 同 matcha affogato,唔記得咗影相其實即係咖啡加雪糕同抺茶加雪糕,個人推薦affogato,因為我覺得抺茶係非常甜,所以唔推薦最後就係用咖啡畫上句號呢個套餐$298一位,有加一收費,我個人覺得都價錢合理,而且店面坐位唔多,好適合傾計同帶另一半黎❤️

前菜我地揀左牛舌,非常有牛嘅油脂香味,好好食,比平是
時日式串燒店更出色

主菜揀左steak ,肉質夠嫩滑有肉香

朋友揀左楓糖叉燒,都好食,但個人覺得steak 比較抵食

最後就係用咖啡畫上句號

• Hanger Steak
  • 鵝肝漢堡
2020-11-15 255 views
如果你想同兩三個朋友傾計食飯,又想搵間靚靚地既餐廳😆,又要地點方便,喱間絕對係一個好選擇!👍🏼餐廳雖然係何文田,但距離旺角站只有9分鐘既步程,傾計夜左都唔怕難搭車啦,食物質素仲要唔錯!🤤🤤- 鵝肝漢堡 $158/2件 +$79/件鵝肝外皮煎得香脆,入面就好滑🤤,配埋個漢堡食好正啊 👍🏼細細個亦都唔會太飽 由於當日同左兩個朋友去,待應仲好貼心咁幫我地order左3個漢堡添👍🏻- 楓糖叉燒 $158哩個叉燒係我最鍾意既一碟菜式!中間綠色既醬其實係薑蓉🤣 擺盤好靚 叉燒肥瘦均勻,食落面頭有甜甜地嘅楓糖味,😆好食呀!🤤- 明太子意粉 $88有溫泉蛋係面頭,個汁都好creamy,哩個就還好啦😂- 腹肉牛排 $168哩個牛肉配左黑蒜醬同炸蒜片,肉質夠嫩滑,可能係慢煮既關係,入面都好juicy 唔錯啊!🤤👍🏼- 蛋黃醬炸薯條 $58薯條份量極多,係幼薯條黎既,蛋黃醬就正常啦,一邊傾偈一邊食薯條,開心仔!😏😏個人非常鐘意哩間小店既格調🌿☺️,食物擺盤同質素都睇得出好有心思同誠意,價錢亦到合理,地理位置仲要旺中帶靜,同行朋友都好滿意個晚餐呢!😆😬

- 鵝肝漢堡 $158/2件 +$79/件

- 楓糖叉燒 $158

- 明太子意粉 $88
有溫泉蛋係面頭,個汁都好creamy,哩個就還好啦😂

- 腹肉牛排 $168

- 蛋黃醬炸薯條 $58

鵝肝迷你漢堡
蛋黃醬炸薯條
$300 (Dinner)
鵝肝迷你漢堡
蛋黃醬炸薯條
  • 鵝肝漢堡
2020-10-12 343 views
何文田小店 SHAO店面不算太大 個人特別喜歡餐廳的窗邊位 不會跟街邊的路人與車太近看著街景 欣賞著人生百態呆看一回 嚐一口美食 再重新思考自己的人生4-course dinner $298價錢划算之餘 菜式選擇亦不少𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇▪️牛舌串燒 牛舌外層爽彈 肉質軟腍有彈性 沾上柚子胡椒醬 帶少少辣味 刺激感之餘 亦帶柚子清香▪️秋葵沙葛沙律秋葵煮得剛好 色澤翠綠 口感跟沙葛一樣爽脆配上柚子醋醬汁 微酸開胃ℳ𝒶𝒾𝓃 ℐ▪️明太子意粉意粉彈牙 每條都沾滿明太子 帶微辣富奶香 略嫌不夠惹味拌匀非常流心的温泉蛋 意粉入口更滑溜▪️鵝肝漢堡麵包烘得非常香脆 走空氣感的路線 淡淡牛油香厚切鵝肝煎得剛好 外脆內軟 油香充斥口腔配上旁邊紅色的無花果醬 剛好中和了鵝肝的油膩ℳ𝒶𝒾𝓃 ℐℐ▪️楓糖叉燒看到每個foodie都很推薦這道楓糖叉燒!但上菜時 略為有點失望 驟眼看並沒有楓糖的光澤 入口時並沒有外脆的口感但肉質確實非常軟稔有咬口底下的綠色醬原來是平時的薑蔥 再配上炸蒜片 味道不錯 扳回了不少分數▪️腹肉牛排腹肉牛排濃郁黑胡椒味 肉質軟腍有咬口帶肉汁 跟甜甜的黑蒜汁挺匹配 略嫌牛味偏淡𝒜𝒻𝒻𝑜𝑔𝒶𝓉𝑜▪️Affo
何文田小店 SHAO

配上旁邊紅色的無花果醬 剛好中和了鵝肝的油膩

ℳ𝒶𝒾𝓃 ℐℐ

▪️楓糖叉燒
楓糖叉燒

看到每個foodie都很推薦這道楓糖叉燒!
但肉質確實非常軟稔有咬口

▪️腹肉牛排

𝒜𝒻𝒻𝑜𝑔𝒶𝓉𝑜

▪️Affogato
Affogato

espresso濃苦 再嚐一口雲呢拿雪糕 香香甜甜 為這頓晚餐畫上一個完美的句號

𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀𝓈

▪️Peach Tea
Peach  Tea

未喝已聞到很香的桃味 入口淡淡桃香 不會過俗

▪️Mocha
Mocha

咖啡順口厚身
朱古力 咖啡 奶 三者非常平衡

~ 𝙈𝙖𝙞𝙣 𝙈𝙚𝙣𝙪 ~

▪️炸薯條 配山葵蛋黃醬 $58
炸薯條 配山葵蛋黃醬

新鮮岀爐很香脆 但放得久了會變得軟冧 建議大家要先吃了這款小食
山葵控的家姐 表示很喜歡山葵蛋黃醬 入口有粒粒山葵顆粒 山葵味道濃郁
但小心喔 千萬不要一下沾得太多 真的會攻鼻

▪️炸牛油果 $88
炸牛油果

炸牛油果外層脆身 內層軟腍creamy 口感很特別
配上是拉差蛋黃醬 帶點微辣很醒胃
家姐呀妹都非常喜歡!推薦!

▪️墨西哥燒粟米仔 $68
燒粟米仔非常非常清甜爽口 帶檸檬香
呀妹超喜歡 但家姐就不太喜歡粟米仔的清甜
⠀⠀⠀

整體而言 很喜歡餐廳的窗邊位 特別推薦鵝肝漢堡 炸牛油果 墨西哥燒粟米仔 炸薯條配山葵蛋黃醬
2020-09-28 323 views
呢間小店超高質,好chill之餘,性價比好高!我哋叫咗$298 4-course dinner!1️⃣牛舌串燒厚切牛舌爽彈有咬口,肉質鮮嫩多汁。柚子胡椒嘅柚子味令牛舌串燒味道更上一層樓!🙆🏻‍♀️好味指數: 8/102️⃣鵝肝漢堡迷你漢堡外層微微薄脆,而且甜甜地。煎香嘅鵝肝,滿滿嘅油香環繞住口腔,黑松露味突出!小店好貼心咁用咗無花果醬解鵝肝黑松露醬漢堡嘅膩。呢個就之後再話你聽!3️⃣腹肉牛排佢係「橫膈膜中心肉」,肉味濃郁,肉質係牛身上第二個最軟嫩嘅部位。呢個部位較少機會係其他餐廳接觸到!去shao一定要試吓!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.88/104️⃣Affogato咖啡☕️配雪糕🍦相信大家都唔陌生!咖啡味好濃郁!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/105️⃣楓糖叉燒呢個好有驚喜!一上抬見到楓糖一滴一滴咁流落嚟,叉燒用嘅係西班牙黑毛豬,表面果層焦脆香,肉質肥美多汁😋🙆🏻‍♀️好味指數: 8.32/106️⃣豆腐昆布沙律 $78牛油果🥑,青瓜,櫻桃蘿蔔,蔥,味噌醬,豆腐及昆布。整體感覺好清新!🙆🏻‍♀️好味指數: 7.45/107️⃣Hibiki NAS, Malt & Grain $98/glass美食當然要配美酒啦!呢隻日本w
[何文田~Shao]
1️⃣牛舌串燒
🙆🏻‍♀️好味指數: 8/10
2️⃣鵝肝漢堡
3️⃣腹肉牛排
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.88/10
4️⃣Affogato
咖啡☕️配雪糕🍦相信大家都唔陌生!咖啡味好濃郁!
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/10
5️⃣楓糖叉燒
🙆🏻‍♀️好味指數: 8.32/10
6️⃣豆腐昆布沙律 $78
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.45/10
美食當然要配美酒啦!呢隻日本whiskey 感覺幾fruity!
🙆🏻‍♀️好味指數: 7.56/10
💡整體來講,性價比高,氣氛超好!
SHAO (何文田)
地址🐾:何文田梭椏道15-15A號典雅大廈地下4號舖
2020-09-13 1728 views
『Dinner set勁高質又抵食』舊年嚟梭椏道已經留意到呢間餐廳👀半開放式裝修俾人一種好Chill嘅感覺,嗰陣未有疫情夜晚好多人等位👯‍♀️今次一試果然冇失望,絕對係我回訪之列‼️◆Summary◇舖面唔大但坐得都幾闊落,menu幾多嘢揀,而dinner set有4道菜已經可以試到招牌款式,極高CP value💯佢地嘅小食都做得相當出色值得單點試下👅推介 🥢鵝肝漢堡 🥢楓糖叉燒 🥢牛舌串燒 🥢山葵蛋黃醬炸薯條————————————————————1️⃣◆4 course dinner set◇HKD298◆牛舌串燒◇厚切,又嫩又多汁,上面嘅柚子胡椒好清新✏️分數: 4/5◆鵝肝漢堡◇超迷你細細個🍔漢堡鬆化微脆鵝肝煎香,油香滿口,配搭無花果醬中和油膩感✏️分數:4.5/5◆楓糖叉燒◇西式餐廳都有叉燒食😂仲要整得超好味用左西班牙黑毛豬,表面燒得焦脆,咬落肥美柔軟🐷充滿楓糖嘅香甜✏️分數:4.5/5◆Affogato◇咖啡x雲呢拿雪糕,原本以為係自己倒咖啡,原來已經mix好。啡味濃郁帶苦,啱晒我夜晚OT提神😎✏️分數:3.7/52️⃣◆山葵蛋黃醬炸薯條
『Dinner set勁高質又抵食』

◆Summary◇

————————————————————
厚燒牛舌
◆牛舌串燒◇
厚切,又嫩又多汁,上面嘅柚子胡椒好清新
✏️分數: 4/5

◆鵝肝漢堡◇
超迷你細細個🍔漢堡鬆化微脆
鵝肝煎香,油香滿口,配搭無花果醬中和油膩感
✏️分數:4.5/5

◆Affogato◇
✏️分數:3.7/5

山葵蛋黃醬炸薯條

2️⃣◆山葵蛋黃醬炸薯條◇HKD58
勁大份嘅薯條,炸得香脆🍟山葵蛋黃醬好少見,微辛又清新,食到唔停口如果多d醬就好啦!
✏️分數:4.1/5

3️⃣◆墨西哥燒粟米仔◇HKD68
蜜糖x酸忌廉x檸檬皮🍋粟米仔清甜爽口,配搭醬料酸酸地好開胃
✏️分數:3.9/5

Hanger Steak

4️⃣◆Hanger Steak(120g)◇HKD168
腹肉牛扒係除左tenderloin之外最柔軟嘅一個部位🐮同時亦兼顧濃厚肉味,平時好少係其他餐廳食到。

Shao嘅呢道牛扒熟度適中,肉味濃郁略有嚼頭,即使唔點隔離嘅黑蒜醬都已經風味十足。
✏️分數: 3.9/5

5️⃣◆Iced Rose Latte◇HKD48
玫瑰味淡淡縈繞,咖啡味冇Affogato嘅咁濃
✏️分數: 3.6/5

Cookies&Cream Milkshake

6️⃣◆Cookies & Cream Milkshake◇ HKD50
雪糕好重手嘅一杯milkshake,充滿曲奇味,好啱小朋友飲👶🏻
✏️分數: 3.5/5

厚燒牛舌
Iced Rose Latte
山葵蛋黃醬炸薯條
Hanger Steak
Cookies&Cream Milkshake
2020-09-04 473 views
雖然話係何文田,原來係旺角行過去都幾近🤩🍚 牛扒丼 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 𝘋𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪 ▪️牛扒外面燒得微脆,内裏夠腍身😋 黑椒味好岀,食落好惹味,點埋個酸酸鹹鹹嘅柚子胡椒醬,送飯好正👍🥗炙燒三文魚沙律 𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 ▪️三文魚入面冇煎到熟曬,所以仲有d爽口😬成個沙律都冇乜調味,感覺好健康,岩岩好balance 返個濃味嘅牛扒丼😂 通常沙律屬於比較寒涼,幾中意佢個配撘有d紅薑片暖下胃,岩曬女仔💁🏻‍♀️
雖然話係何文田,原來係旺角行過去都幾近🤩

🍚 牛扒丼 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 𝘋𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪
牛扒丼

🥗炙燒三文魚沙律 𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
炙燒三文魚沙律
牛扒丼
炙燒三文魚沙律
2020-07-29 450 views
Love their extensive brunch menu, ranging from wholesome healthy salad and poke bowls to finger-licking fried chicken waffles and burgers.Energy Bowl ($98)A super vibrant and beautifully plated bowl of wholesome ingredients, comprising of grilled chicken, boiled egg, quinoa ,carrots and avocado, with kale, spinach and lettuce as the salad base and a refreshing lime cilantro dressing.Steak donburi ($128)Meat lovers would also be satisfied with quite a number of meaty options including this steak

energy  bowl

Energy Bowl ($98)
steak  donburi

Steak donburi ($128)
Meat lovers would also be satisfied with quite a number of meaty options including this steak donburi featuring a sous vide hanger steak cooked to medium with a tender bite, served with a peppery yuzu paste highlighting the beef flavor.
2020-07-18
Type of Meal
Lunch
2020-07-15 332 views
黑洞朋友仔帶路嚟何文田搵食😗原來呢頭咁多小店 感覺好休閒Cafe 位置唔多 所以Lunchtime都係建議訂定位⚠️-🔹吞拿魚拌飯( $108 )賣相一流 有大量吞拿魚🐟同牛油果🥑兩樣都係黑洞最愛💕好食得嚟又低卡 食晒都唔怕肥仲有流心温泉蛋加分😬-🔹楓糖叉燒丼飯($98)叉燒肉質嫩冧 厚切口感十足加埋楓糖汁甜甜地好惹味😋不過對比其他菜式唔算好特別🙈-🔹能量碗($98)七彩繽紛啱晒打卡📸材料全部都勁健康 🤗羽衣甘藍 波菜 生菜 紫椰菜 紅蘿蔔雖然蔬菜為主 但有藜麥墊底晒夠飽肚😛
黑洞朋友仔帶路嚟何文田搵食😗
原來呢頭咁多小店 感覺好休閒

🔹吞拿魚拌飯( $108 )

賣相一流 有大量吞拿魚🐟同牛油果🥑
兩樣都係黑洞最愛💕
好食得嚟又低卡 食晒都唔怕肥
仲有流心温泉蛋加分😬
🔹楓糖叉燒丼飯($98)

叉燒肉質嫩冧 厚切口感十足
加埋楓糖汁甜甜地好惹味😋
不過對比其他菜式唔算好特別🙈
🔹能量碗($98)

七彩繽紛啱晒打卡📸
材料全部都勁健康 🤗
羽衣甘藍 波菜 生菜 紫椰菜 紅蘿蔔
雖然蔬菜為主 但有藜麥墊底晒夠飽肚😛
成日都覺得何文田係啲唔太方便嘅位置,所以好少特登嚟呢頭食飯~但今次嚟過 shaohongkong 之後發現原來喺旺角行過嚟都係8-10分鐘左右,而且呢頭仲好多好嘢食😻大家食厭左旺角嘅餐廳不妨過嚟呢邊睇吓~𝕊ℍ𝔸𝕆主打健康輕食,食完感覺上冇咁大罪惡咁🤣睇得出餐牌嘅配搭都非常之有心思、有誠意。整體用餐體驗唔錯,真係可以用𝕙𝕚𝕕𝕕𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕞去形容呢度!.visited shaohongkong last week & this place is honestly a hidden gem! food quality is great 👍 esp the ox tongue & the foie gras burger 🍔 plus the service is absolutely amazing as well! coming back again to try their other foods for sure 😊.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.2/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.2/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.2/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.2/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟食物質素高 • 超推薦牛舌同鵝肝漢堡✨
《𝟜-ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 𝕄𝕖𝕟𝕦》$298
呢個𝕞𝕖𝕟𝕦啱晒咩都想食啲嘅朋友✨呢個價錢已經包左一個𝕤𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣、兩個𝕞𝕒𝕚𝕟𝕤、甜品同埋飲品,性價比好高!😻
𝕆𝕩 𝕋𝕠𝕟𝕘𝕦𝕖 𝕊𝕜𝕖𝕨𝕖𝕣𝕤

《𝕆𝕩 𝕋𝕠𝕟𝕘𝕦𝕖 𝕊𝕜𝕖𝕨𝕖𝕣𝕤》🌟8.2/10🌟
可以話係我近期喺香港食過最好食嘅牛舌!!超厚肉,勁𝕛𝕦𝕚𝕔𝕪,完全唔乾!煮得啱啱好,又𝕤𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕖𝕕得好好!再加少少有柚胡椒醬,有少少辣味,好過癮🤪

《𝔽𝕠𝕚𝕖 𝔾𝕣𝕒𝕤 𝕄𝕚𝕟𝕚 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣》🌟8/10🌟
應該係我人生食過最豪華嘅𝕓𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣✨鵝肝再加黑松露醬!!雖然細細地,但你都會見到超厚切嘅鵝肝,真係有入口即溶好似食緊牛油嘅感覺!
個𝕓𝕦𝕟亦都做得好好,外脆內軟,鵝肝嘅香油再加埋無花果醬一齊食,所有嘢加埋一齊配合得好好!

《ℍ𝕒𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜》🌟7.8/10🌟
慢煮嘅腹肉牛扒,唔會好似平時食好肥嘅嗰一種𝔸𝟝咁,但口感依然做到𝕥𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣同𝕛𝕦𝕚𝕔𝕪,同時牛肉味亦都好香濃。如果食厭咗成日都有機會食嘅𝕤𝕚𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟同𝕣𝕚𝕓𝕖𝕪𝕖,呢個真係一個唔錯嘅𝕒𝕝𝕥𝕖𝕣𝕟𝕒𝕥𝕚𝕧𝕖✨
𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝔸𝕗𝕗𝕠𝕘𝕒𝕥𝕠

《𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝔸𝕗𝕗𝕠𝕘𝕒𝕥𝕠》🌟7.5/10🌟
加咗𝕞𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕤𝕙𝕠𝕥之後,好香濃嘅𝕞𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒味道就會慢慢咁浸出嚟,同雲呢拿雪糕好夾!不過大家記住相機唔好食太耐啊,要趁凍食🤣
𝕄𝕒𝕡𝕝𝕖 𝔾𝕝𝕒𝕫𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕒𝕣 𝕊𝕚𝕦

《𝕄𝕒𝕡𝕝𝕖 𝔾𝕝𝕒𝕫𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕒𝕣 𝕊𝕚𝕦》$158 🌟7.8/10🌟
冇諗過係西餐廳都可以食到叉燒😻用上咗慢煮西班牙黑毛豬,肉質夠淋嘅同時又唔會話好乾,再燒到外面脆脆咁,口感一流!有一種食緊叉燒扒嘅感覺😋叉燒本身有少少楓糖嘅味道,同另外配埋嘅薑蔥醬好夾!
𝕄𝕖𝕟𝕥𝕒𝕚𝕜𝕠 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒

《𝕄𝕖𝕟𝕥𝕒𝕚𝕜𝕠 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒》$88 🌟8/10🌟
比較起上嚟呢個明太子意粉真係好抵食!明太子嘅份量超級慷慨,每一啖都會一定食到粒粒明太子嘅口感,而且味道好香又唔會話過鹹!再加埋煮得啱啱好嘅溫泉蛋同𝕒𝕝 𝕕𝕖𝕟𝕥𝕖口感嘅意粉,𝕡𝕖𝕣𝕗𝕖𝕔𝕥𝕠𝕠✨
𝕊𝕒𝕜𝕖-𝕊𝕥𝕖𝕒𝕞𝕖𝕕 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤

《𝕊𝕒𝕜𝕖-𝕊𝕥𝕖𝕒𝕞𝕖𝕕 ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤》$108🌟7.5/10🌟
鮮甜嘅蜆肉,再加埋枝豆同杏鮑菇絲,成件事有一種好𝕝𝕚𝕘𝕙𝕥嘅感覺!好鍾意呢個醬汁;𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖再加好香嘅𝕤𝕒𝕜𝕖味道,如果有麵包的話我一定會瘋狂點呢個汁😻
𝕄𝕖𝕩𝕚𝕒𝕟 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥 𝔹𝕒𝕓𝕪 ℂ𝕠𝕣𝕟

《𝕄𝕖𝕩𝕚𝕒𝕟 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥 𝔹𝕒𝕓𝕪 ℂ𝕠𝕣𝕟》$68🌟7.5/10🌟
用上𝕓𝕒𝕓𝕪 𝕔𝕠𝕣𝕟即刻變咗好有特色嘅小食!味道𝕓𝕒𝕝𝕒𝕟𝕔𝕖得好好;有粟米嘅甜味,又會有少少鹹同酸味來自用上左蜜糖、𝕤𝕠𝕦𝕣 𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞同埋檸檬嘅醬汁~粟米本身非常之爽口,係一個唔錯嘅𝕒𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣!
𝕊ℍ𝔸𝕆
  • Hanger  Steak
  • Mentaiko  Pasta
  • Ox  Tongue  Skewers
  • Foie  Gras  Mini  Burger
《Energy bowl》羽衣甘藍🥬 菠菜 生菜 雞肉 紫椰菜 紅蘿蔔🥕牛油果🥑三色椒 雞蛋🥚白藜麥 配青檸芫荽醬簡直大碗到我懷疑人生每種顏色都令人賞心悅目好fresh 好green 我好喜歡真係on diet都可以食飽肚喔.《Tuna poke bowl》除左有粉嫩色吞拿魚伴飯仲有牛油果🥑 櫻桃蕃茄🍅調味有 蔥 芝麻 紫菜 七味粉充滿油份 甘香滋味.《Maple glazed char siu donburni》你無睇錯 呢到竟然有叉燒食用楓糖慢煮西班牙黑毛豬叉燒 好香好軟腍溫泉蛋♨️🥚京蔥 七味粉 配薑蔥香成件事既港式又日式

《Energy bowl》

用楓糖慢煮西班牙黑毛豬叉燒 好香好軟腍
溫泉蛋♨️🥚京蔥 七味粉 配薑蔥香
成件事既港式又日式

2020-06-10 500 views
There are a few good restaurants around Ho Man Tin, somewhere near to Mongkok.It's my first time been to SAHO, no expectation at all. Just want to find a small place to dine with privacy.We ordered Wagyu Burger and BBQ pork Donburi. Both were of big portion, I like the BBQ pork, not too fatty, but just perfect (半肥瘦)! The staff advised that it took 10-15 minutes for lobster roll.  Wagyu Burger was ordered to save time during the limited lunch hour. The burger looked nice though I had not got the

We ordered Wagyu Burger and BBQ pork Donburi. Both were of big portion, I like the BBQ pork, not too fatty, but just perfect (半肥瘦)! The staff advised that it took 10-15 minutes for lobster roll.  Wagyu Burger was ordered to save time during the limited lunch hour. The burger looked nice though I had not got the chance to taste it this time, but my friend did enjoy it.
BBQ pork donburi
Wagyu Burger

The lunch set included a drink of less than $25.
2020-06-05
BBQ pork donburi
Wagyu Burger
2020-05-27 631 views
發現了位於何文田的高質小店!地方雖小但裝潢有格調日光好的話,對外座位很好拍~。推介這裡的沙律🥗✨ 點了Beauty Bowl美容碗賣相色彩很美~而且份量很多!滿滿的粉紅紅菜頭豆泥好看又好吃🥰裡面有羽衣甘藍、菠菜、牛油生菜紫椰菜、紅藜麥等等超豐富的配搭,營養十足🥦配搭蜜糖芥末好滋味!。另外牛排丼飯也很美味~牛排經慢煮後變得好嫩滑配上蔥、芝麻和柚子胡椒,令味道層次更豐富😋。小吃的話一定要試試炸雞翼,炸得很香脆灑上紫菜粉、辣椒再配個泡菜蛋黃醬超惹味!這味道很特別~有獨特風格~。來杯咖啡吃吃美食坐一坐拍拍照,挺寫意~
發現了位於何文田的高質小店!
地方雖小但裝潢有格調
日光好的話,對外座位很好拍~

推介這裡的沙律🥗✨ 點了Beauty Bowl美容碗
賣相色彩很美~而且份量很多!
滿滿的粉紅紅菜頭豆泥好看又好吃🥰
裡面有羽衣甘藍、菠菜、牛油生菜
紫椰菜、紅藜麥等等
超豐富的配搭,營養十足🥦
配搭蜜糖芥末好滋味!

另外牛排丼飯也很美味~
牛排經慢煮後變得好嫩滑
配上蔥、芝麻和柚子胡椒,令味道層次更豐富😋

小吃的話一定要試試炸雞翼,炸得很香脆
灑上紫菜粉、辣椒再配個泡菜蛋黃醬
超惹味!這味道很特別~有獨特風格~

來杯咖啡吃吃美食
坐一坐拍拍照,挺寫意~
2020-05-11 483 views
餐廳位置同top blade只係相隔一條馬路座位唔算多 但係環境同空間都坐得尚算幾舒服但食物性價比黎講 個人覺得比較一般~.🔸楓糖叉燒 Maple Glazed Cha Siu $158呢個叉燒係單點的 味道唔錯 有少少甜甜嘅楓糖味肉質嫩得黎又易咬 可以一試🙆🏻‍♀️.🔸清酒煮蜆 Sake-steamed Clams $108呢個就.....無咩特別 唔需要試都得😂😂.🔸4-course menu $298由於想樣樣都試少少 於是就揀左4 course menu1️⃣ 牛舌串燒 Ox Tongue Skewers (2pcs)牛舌串燒食落幾爽口 配上個胡椒醬 幾開胃但好明顯細串啲嘅肉質同部位係靚啲.2️⃣ 鵝肝漢堡 Foie Gras Mini Burger (1pc)唯一一個幾驚喜嘅菜式鵝肝燒到好香 口感好嫩滑同食落好重鵝肝香味Mini burger個皮都烘都好脆 配搭起上黎好唔錯仲有個無花果醬中和返鵝肝嘅肥膩感鍾意食鵝肝嘅話一定會覺得好正👅.❗️但係❗️雖然味道係幾好 但係大家睇圖都見到舊鵝肝明顯係偏細舊 有啲孤寒喎😅仲要比我望到隔離好多台單點2pcs 鵝肝size全部都大過塊包 係突哂出黎😅😅
餐廳位置同top blade只係相隔一條馬路
座位唔算多 但係環境同空間都坐得尚算幾舒服
但食物性價比黎講 個人覺得比較一般~
呢個叉燒係單點的 味道唔錯 有少少甜甜嘅楓糖味

Mini burger個皮都烘都好脆 配搭起上黎好唔錯
仲有個無花果醬中和返鵝肝嘅肥膩感
鍾意食鵝肝嘅話一定會覺得好正👅
哇 即刻覺得好似有啲大細超喎🤨
(係因為我係嗌set所以舊鵝肝特別細?)

3️⃣ 腹肉牛排 Hanger Steak
呢碟牛排 真係好普通😂
望落去舊牛雖然係粉嫩嘅色 但實際上食落乾柴 難咬同埋鞋鞋地 我唔太喜歡🧐
因為我單點左叉燒所以先係4course就揀牛排
但我會建議大家揀叉燒 因為舊牛認真麻麻 叉燒好食好多~

4️⃣ Affogato
呢款雪糕嘅做法都係第一次食 幾得意
雪糕入面係倒左咖啡的 混住黎食幾唔錯

呢4個course剩係牛舌同鵝肝漢堡好食 其他都普通
另外個portion都偏細
野食亦唔見有特別好出色 其實係有少少失望 以呢個價錢黎講性價比唔太高🤔
2020-05-04 364 views
之前bookmark咗好耐嘅小店依家限聚令下坐位少咗可能要等吓位🦦見到網上有唔少推介菜式最為期待嘅我諗都係・鵝肝漢堡・💝睇吓塊鵝肝幾厚身👻口感幾邪惡甘香真係唔洗多講另外嘅 ・和牛漢堡・🍱 ・慢煮牛排飯・質素唔錯!切成小塊嘅牛排保持粉嫩🥩沒有多餘嘅醬汁只靠少少芥末調味一口牛配一口白飯反而感受到純樸而濃郁嘅牛味😽
之前bookmark咗好耐嘅小店
依家限聚令下
坐位少咗可能要等吓位🦦
見到網上有唔少推介菜式
最為期待嘅我諗都係・鵝肝漢堡・💝
睇吓塊鵝肝幾厚身👻
口感幾邪惡甘香真係唔洗多講
另外嘅 ・和牛漢堡・🍱 ・慢煮牛排飯・質素唔錯!
切成小塊嘅牛排保持粉嫩🥩
沒有多餘嘅醬汁