無論係門前還是居酒屋內的環境都像是穿越回到昭和時代一樣, 所以有種復古感覺, 同時也像去了日本般 ☺️ 木製的裝潢, 和風系燈籠跟海報, 黃色的暖燈光, 加上一堆可愛的擺設, 即時想影多幾張相 🤗 我坐在吧枱, 可以近距離看著師傅處理食材, 不過可惜沒什麼互動。吞拿魚鱈魚餅 $68平時鱈魚餅又厚又軟, 這裡的卻是又薄又脆, 好像在吃粟米片的, 上面有大量吞拿魚蓉, 味道鮮甜 😋 這個配搭有點像Tacos, 只要吞拿魚蓉味美這道菜就一定好吃 👍🏻左口魚邊壽司 $50師傅在我們面前用火槍燒左口魚, 整條左口魚又長又大條, 還有一定厚度, 油脂滿滿的, 吃下去不止沒有油膩感, 反而令魚更滑 😊 魚身本身幼嫩, 有入口即溶的感覺, 我們都讚口不絕! 🤩南蠻醬炸雞 $58用小雞脾做炸雞, 剛剛炸出來熱騰騰, 金黃色的外表已令人垂延三尺, 十分脆口 😚 肉質嫩滑, 咬下去也相當水潤, 配上甜甜的南蠻醬同樣惹味。炸海鰻魚骨 $68第一次吃這款小食, 是一條條幼長的脆條, 非常適合拿來送酒 。 不過我當晚沒喝酒, 雖然如此依然吃不停口 😆 其實慢慢品嚐應該會更好, 一次過吃反而會嚐到微微燶味, 卻又忍不
吞拿魚鱈魚餅 $68
吞拿魚鱈魚餅
左口魚邊壽司 $50
左口魚邊壽司
南蠻醬炸雞 $58
南蠻醬炸雞
炸海鰻魚骨 $68
第一次吃這款小食, 是一條條幼長的脆條, 非常適合拿來送酒 。 不過我當晚沒喝酒, 雖然如此依然吃不停口 😆 其實慢慢品嚐應該會更好, 一次過吃反而會嚐到微微燶味, 卻又忍不住繼續吃 😅

牛舌, 雞軟骨串 $58, $35
牛舌蠻厚肉, 而且十分煙韌, 絕對是牛舌的口感, 所以不太適合我 😅 不過燒得不錯, 並沒加其他醬汁, 比較原汁原味, 雞軟骨就正常味道, 沒有特別。
鹿兒島黑豚肉 $180
無論味道還是口感都好像豬頸肉, 所以比較煙韌, 但完全不肥膩, 我反而嫌佢太乾身 🙃 雖然配上芥末醬, 個人認為不配醬更好吃。
鹿兒島黑豚肉
雞皮 $32
加了少量青蔥吊味, 上面的雞皮微微脆, 原來加了秘製醬汁, 下面的雞皮浸了醬所以不怎麼脆。平時我應該跟朋友一樣喜歡脆口的, 但它的醬汁酸酸的很開胃, 我反而喜歡沾了醬汁的雞皮 😃
雞皮
魷魚明太子卷 $88
魷魚彈牙有口感, 中間有大量明太子與少量蔥和青瓜, 滿口明太子, 坦白說蠻驚喜的 😀 明太子少許辣, 與魷魚淡淡味道很配搭 😁
酒盜炒山藥 $58
酒已經揮發了, 不會嚐到酒味, 山藥都保留點點爽口感覺, 又是另一道很好配酒的小食。
酒盜炒山藥
無論是環境還是食物都相當出色, 雖然是居酒屋但並不嘈吵, 很適合一班朋友來聚會 👍🏻除了黑豚肉外, 以品質比較價格也算適中, 是值得推薦的居酒屋。
2025-02-25
$400 (Dinner)
吞拿魚鱈魚餅
左口魚邊壽司
南蠻醬炸雞
鹿兒島黑豚肉
雞皮
2025-02-22 186 views
一直喜愛日本昭和年代風格,灣仔 @showashokudo 由外到内都令我好似置身日本居酒屋一樣,每一個角落都好有昭和味道🇯🇵幸運地今日被安排坐到吧枱,氣氛更加濃厚!吞拿魚鱈魚餅($68)餐前小小食😂一口一啖岩岩好!日本直送生蠔 🦪 ($160/2)口感好清爽,蠔肚漲卜卜好肥美,師傅在蠔面加上柚子皮更添清香!煙肉蠔 ( $60 )燒得香脆的煙肉包裹住原隻蠔,口感一脆一軟,味道咸而清爽,絕配絕配!!魷魚明太子卷( $88 )新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!雞軟骨( $70 )串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!雞全翼( $116 )又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!流心蛋薯仔沙律( $68 )每次到居酒屋都一定要點!每一間都有自己獨特的味道,我第一次食有一粒流心蛋的,拌勻又真係會香一點喎!酒盗配芝士脆餅( $68)什麼是「酒盜」?酒盜是一種醃漬物,基本上指用鹽或醬料醃漬的海鮮等,酒盜算是鹽辛的一種。主要是使用像鮪魚、鰹魚等魚類或是海蔘等海鮮的內臟,用芝士餅來配搭是日本🇯🇵比較流行的一種佐酒方法!炸海鰻魚骨($68)好香脆越食越上癮!鰹魚湯煮蘿

吞拿魚鱈魚餅($68)
餐前小小食😂一口一啖岩岩好!
吞拿魚脆餅

日本直送生蠔 🦪 ($160/2)

煙肉蠔 ( $60 )
煙肉蠔

魷魚明太子卷( $88 )
新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!
魷魚明太子

雞軟骨( $70 )
串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!
雞軟骨

雞全翼( $116 )
又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!
燒雞全翼

流心蛋薯仔沙律( $68 )
流心蛋薯仔沙律

酒盗配芝士脆餅( $68)
酒盗配芝士餅

炸海鰻魚骨($68)
好香脆越食越上癮!

炸海鰻骨

鰹魚湯煮蘿蔔($68)
清甜軟腍😍熱辣辣送上黎食完特別暖身!

雞皮唐揚($68)
邪惡🥲但真係好好食,脆如薯片!
唐揚雞皮

#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinstagram#hkfoodshare#foodiemilkteahk#hkfoodieblogger#hkfoodpic#香港探店#cafehk#kennedytown#食在香港#美食推薦#美食日記#吃貨#港島區美食#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔美食 #香港美食 #打卡 #抵食 #海鮮

👅味道指數:4.8/5
💰價格指數:4.5/5
💁‍♀️禮貌指數:5/5
🌻推薦指數:5/5

📍
昭和食堂 (灣仔) @showashokudo @media.vas
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕

吞拿魚脆餅
炸海鰻骨
唐揚雞皮
  • 魷魚明太子卷
2024-12-04 1095 views
去咗喺灣仔呢間日式居酒屋,入邊嘅裝修超復古,好有特色❤️流心蛋薯仔沙律 ($68)呢個沙律真係非常開胃,流心蛋同薯仔嘅組合好夾,蛋黃濃稠滑溜,混合薯仔嘅鬆軟口感,係我鍾意嘅味道🥰酒盗炒山藥 ($58)呢道菜用咗酒盗嚟炒山藥,山藥嘅脆爽配上酒盗嘅濃郁味道,鹹香惹味😍鳥唐揚 ($58)日式炸雞真係外脆內嫩,炸得金黃酥脆,雞肉仲保持住多汁❤️魷魚明太子卷 ($88)魷魚卷配上明太子,新鮮嘅魷魚,軟熟彈牙,配埋明太子嘅鹹香味,令人忍唔住一口接一口🫶🏻昭和海鮮卷 ($228.0)個海鮮卷真係豪華至極,入面有吞拿魚蓉、海膽、三文魚子、帶子、螺肉、三文魚同埋吞拿魚,口感超豐富❤️吞拿魚鱈魚餅 ($68)吞拿魚用蓉配上鱈魚餅外皮香脆,魚香濃郁😍鹿兒島黑豚腩 ($180)呢個黑豚腩真係唔容錯過,燒得外脆內嫩,豚腩脂肪分布均勻,肉質鮮嫩多汁🫶🏻白鱔 ($68)燒白鱔外皮燒到金黃香脆,內裡鱔肉鮮嫩彈牙,配上特製嘅醬汁🥰燒豆腐 ($38)呢個燒豆腐簡單而美味,外層香脆,內裡豆腐滑溜軟腍❤️

去咗喺灣仔呢間日式居酒屋,入邊嘅裝修超復古,好有特色❤️

流心蛋薯仔沙律 ($68)

酒盗炒山藥 ($58)

鳥唐揚 ($58)
日式炸雞真係外脆內嫩,炸得金黃酥脆,雞肉仲保持住多汁❤️

魷魚明太子卷 ($88)

昭和海鮮卷 ($228.0)

吞拿魚鱈魚餅 ($68)
吞拿魚用
蓉配上鱈魚餅外皮香脆,魚香濃郁😍

鹿兒島黑豚腩 ($180)

白鱔 ($68)
燒白鱔外皮燒到金黃香脆,內裡鱔肉鮮嫩彈牙,配上特製嘅醬汁🥰

燒豆腐 ($38)
呢個燒豆腐簡單而美味,外層香脆,內裡豆腐滑溜軟腍❤️

Type of Meal
Dinner
超級日式居酒屋🏮,好有氣氛環境舒服,地方大,好岩傾食物質量好好,材質新鮮又有特別食物款色😍😍經openrice訂位仲會有🌟8折🌟✨昭和特上盛合🐟新鮮吞拿魚,超肥美拖羅特上油甘魚,大大牡丹蝦🦐海膽下面係有魷魚,加紫菜😋✨鰈魚邊壽司🍣本身已經係醬油壽司~~鰈魚新鮮,肉質緊實,入口即化帶有淡淡的海味,回味無窮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨炸北海道魷魚絲呢個有驚喜😻🌟超級外脆內軟調味超香口,好惹味魷魚超級軟熟,容易咬開,正!👍🏻✨雞皮餃子🥟入邊嘅餡料好豐富,好飽滿外皮煎得啱啱好,香脆皮薄餃子入邊有肉汁,好juicy🤤✨咖喱牛舌🥘咖喱超級香,甜甜的入面有大量牛舌洋蔥🧅仲有各種配料✨朝鮮醬雞翼雞翼外皮金黃酥脆,入面多汁,口感極佳😋朝鮮醬香味濃郁,醬汁通常由大醬、蒜、辣椒和其他調味料製成,味道咸香微辣,令人垂涎。✨牛舌串🐮牛舌心口感軟熟鬆軟,燒得剛剛好口感順滑,加左少少調味,味道更有層次✨雞掌心串🐣雞掌肉質滑嫩,口感彈牙,適合喜歡嚼勁的人吸收左香料味道,每啖充滿風味值得一試,好新鮮既口感
超級日式居酒屋🏮,好有氣氛
環境舒服,地方大,好岩傾
食物質量好好,材質新鮮
又有特別食物款色😍😍
經openrice訂位仲會有🌟8折🌟

✨昭和特上盛合🐟
新鮮吞拿魚,超肥美拖羅
特上油甘魚,大大牡丹蝦🦐
海膽下面係有魷魚,加紫菜😋

✨鰈魚邊壽司🍣
本身已經係醬油壽司~~
鰈魚新鮮,肉質緊實,入口即化
帶有淡淡的海味,回味無窮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✨炸北海道魷魚絲
呢個有驚喜😻🌟超級外脆內軟
調味超香口,好惹味
魷魚超級軟熟,容易咬開,正!👍🏻

✨雞皮餃子🥟
入邊嘅餡料好豐富,好飽滿
外皮煎得啱啱好,香脆皮薄
餃子入邊有肉汁,好juicy🤤

✨咖喱牛舌🥘
咖喱超級香,甜甜的
入面有大量牛舌洋蔥🧅仲有各種配料

✨朝鮮醬雞翼
雞翼外皮金黃酥脆,入面多汁,口感極佳😋
朝鮮醬香味濃郁,

✨牛舌串🐮
牛舌心口感軟熟鬆軟,燒得剛剛好
口感順滑,加左少少調味,味道更有層次

✨雞掌心串🐣
雞掌肉質滑嫩,口感彈牙,適合喜歡嚼勁的人
吸收左香料味道,每啖充滿風味
值得一試,好新鮮既口感
2024-11-06
$350 (Dinner)
2024-11-06 1248 views
晚上我來到灣仔的昭和食堂吃晚餐。值得一提的是,現在透過Openrice訂位可以享受全單8折的優惠,前提是需提前二十四小時預訂。😚門口長這樣。 ☺昭和食堂的裝潢簡約而富有日式風情。menu長這樣 ☺雞皮餃子一上來就熱氣騰騰,外皮金黃酥脆,咬下去的瞬間,肉汁四溢。雪花牛柳酸酸口感非常開胃,牛柳肉質鮮嫩,搭配特製的醬汁,酸甜的味道讓人食指大動。串燒方面我點了白鱔、背肉、雞掌心、三角胸骨和雞頸肉。每一串都烤得恰到好處,外焦內嫩,肉質鮮美,特別是雞掌心,口感獨特,肉質彈牙,讓人回味無窮。這些串燒的調味也很到位,讓人感受到食材本身的鮮味。😁流蛋薯仔沙律在吃之前需要稍微撈拌,流心蛋的濃郁與薯仔的清爽相得益彰。當蛋黃流出來時,與沙律的清新口感融合在一起,讓整道菜顯得更加豐富。😚燒三文魚皮香脆的魚皮搭配著沙律醬,很搭!!安康魚肝口感滑膩,一點腥味也沒有。碎葱吞拿魚腩卷吞拿魚蓉份量十足,搭配新鮮的碎葱,每一口都能感受到吞拿魚的鮮甜和葱香的完美結合。蟹膏帆立貝蟹膏的濃郁味道與帆立貝的鮮甜完美結合,而且蟹膏的份量也非常豐富,讓人非常滿足。

門口長這樣。 ☺

昭和食堂的裝潢簡約而富有日式風情。

menu長這樣 ☺

雞皮餃子
一上來就熱氣騰騰,外皮金黃酥脆,咬下去的瞬間,肉汁四溢。

雪花牛柳

串燒方面

流蛋薯仔沙律

燒三文魚皮
香脆的魚皮搭配著沙律醬,很搭!!

安康魚肝
口感滑膩,一點腥味也沒有。

碎葱吞拿魚腩卷

2024-11-05
$471 (Dinner)
  • 碎葱吞拿魚腩卷
  • 雞皮餃子
  • 燒白鱔
5 day(s) ago 7 views
昭和食堂嘅燈光好溫暖,木枱同木櫈令成間餐廳嘅感覺更加溫馨。餐廳內更播放住輕快嘅日本歌曲,感覺就好似一下子飛到去日本食晚餐。。但老實說,朋友覺得價錢有少少貴,偶然豪一次都可以。。鄭叻食咗嘅食物:📌流心蛋薯仔沙律 - $68(Soft-boiled egg shrimp Potato salad) 💬啱啱坐低,職員就送上流心蛋薯仔沙律,效率頗為高。輕輕將流心蛋切開一半,流心蛋黃緩緩流出,頗為吸引。流心蛋黃漿還是暖暖的。。📌魷魚明太子卷 - $88(Squid & Cod Ovum) 💬呢款小食送酒一流! 外層係魷魚刺身,裡面係微鹹嘅明太子、青瓜絲同紫蘇葉,配搭清新又平衡。青瓜絲切得幼細,咀嚼起上嚟嘅感覺唔會太過粗糙,口感頗為細緻。。鄭叻鐘意一啖食曬成件,感受呢款小食所帶嚟嘅豐富口感。。📌鹿兒島黑豚腩 - $180(Grilled Kagoshima Pork) 💬 一份黑豚腩約剪成十八份,一口一片,肥瘦相間,燒得可口。朋友一們大口大口地喝著啤酒,一邊吃著這油香十足的黑豚腩小吃。。📌昭和海鮮卷 - $228(Assorted Sashimi Roll) 💬呢款海鮮卷係一款幾熱門嘅菜式,面頭嘅

但老實說,朋友覺得價錢有少少貴,偶然豪一次都可以。

鄭叻食咗嘅食物:
📌流心蛋薯仔沙律 - $68

📌魷魚明太子卷 - $88
(Squid & Cod Ovum)

鄭叻鐘意一啖食曬成件,感受呢款小食所帶嚟嘅豐富口感。

📌鹿兒島黑豚腩 - $180
(Grilled Kagoshima Pork)

📌昭和海鮮卷 - $228
(Assorted Sashimi Roll)

💬呢款海鮮卷係一款幾熱門嘅菜式,面頭嘅海膽味道鮮甜,完全冇腥臭嘅味道,仲加咗三文魚子粒。卷物內包裹住好大嚿三文魚肉同呑拿魚,感覺幾滿足。海鮮卷嘅賣相都相當澎湃誘人,打卡影相一流。

📌最中餅 - 辣呑拿魚 - $68
(Japan Monaka Crisps - Spicy Minced Fatty Tuna) - $68

💬鄭叻之前有食過夾住紅豆餡料嘅最中餅,今次都係第一次食鹹口味嘅最中餅,味道又幾夾幾合襯。辣呑拿魚蓉嘅份量充足而豪爽,外層配上鬆脆嘅最中餅殼,整體嘅層次感好豐富。

📌雞皮仙貝 - $40
(Deep-fried Chicken Skin)

💬同行朋友仔好鐘意食呢款串燒,絕對係comfort food,質感好脆口。雞皮用竹簽撐開,均勻透薄,感覺好似好大片,好抵食。

昭和食堂
地址:灣仔謝斐道 391 至 407 號 新時代中心地下 A 號舖
2025-01-08
$450 (Dinner)
  • 昭和海鮮卷
朋友係銅鑼灣搵到間充滿日本風情的居酒屋, 啱晒我地邊食邊傾, 當然就立即去食啦~ 去到見到 真係好靚, 門口布置已經充滿日本feel, 內裏更是超用心布置, 吧枱用上屋簷, 日式燈籠, 雜貨店的小玩具, 牆上貼滿懷舊海報, 街畫等等, 細微之處是連menu 都用心製作, 以圖畫代替相片, 彷似穿越去到昭和時代,的居酒屋般。🌟炸北海道魷魚絲($68)將北海道的零食魷魚絲加上粉漿去炸, 可口又美味, 佐酒小食一流🌟酒盜炒山藥($58)第一次食山藥是配酒盜,鹹香的酒盜,配上爽脆的山藥,為山藥注入靈魂🌟雞皮唐揚($68)雞皮炸得香脆, 充滿油份的甘香, 但沒有油膩感, 好食!🌟串燒: 🔺雞肉丸($64)- 加入雞軟骨的雞肉丸, 啖啖肉之餘亦充滿口感, 燒得微焦香, 配埋特製燒汁, 惹味非常!🔺牛舌($58)- 牛舌厚薄適中, 師傅好手藝, 牛舌燒得剛剛好,保持軟嫩口感, 牛味濃郁,但又好juicy, 好味🔺雞軟骨($70)- 燒得卜卜脆, 送酒最適合🔺雞全翼($58@)- 全翼燒得好均均, 雞皮燒得香脆, 帶微微焦香, 食完想再encore 多一隻🌟昭和特上盛盒($398)師傅會按時令, 提供
🌟炸北海道魷魚絲($68)
🌟酒盜炒山藥($58)
🌟雞皮唐揚($68)
雞皮炸得香脆, 充滿油份的甘香, 但沒有油膩感, 好食!
🌟串燒:
🔺雞軟骨($70)- 燒得卜卜脆, 送酒最適合
🌟昭和特上盛盒($398)
師傅會按時令, 提供最新鮮的刺身, 今次係平目薄切、海膽魷魚、赤身、中拖羅及粒貝,每款都好新鮮,粒貝新鮮爽脆;海膽魷魚的新穎配搭好唔錯,海膽鮮甜,配上鮮味魷魚,口感層次更豐富;大愛拖羅,油脂豐膄,魚油甘香。
  • 牛舌
灣仔謝菲道入夜後人流不多,但其中一段食肆林立,而今次目的地昭和食堂,由遠處已可見非常日式的裝修風格,入夜後望著門面已有在日本的感覺。打開店門店員日語式的歡迎光臨,加上完美體現昭和年代的裝修及氛圍,完全稱得上真正的”昭和食堂”,菜單採用色彩豐富的漫畫風。食物方面非常優秀及正宗,材料新鮮,品質超出預期!🔸酒盜配芝士脆餅非常特別的菜式,酒盜味道比較挑人,但處理得很好,芝士脆餅非常香脆。🔸鰹魚湯煮羅白鰹魚湯底非常夠味,純天然口感,羅白非常淋及入味。🔸炸海鰻魚骨非常獨特的一款菜式,估計是自己改鰻魚剩下的骨創作的菜式,出奇地香脆可口。🔸昭和海鮮卷賣相非常誇張,海膽、三文魚籽、多款刺身魚卷在卷物中,豐富鮮味的口感,太驚豔!🔸蟹膏帆立貝用粉紅色的雕魚脆餅作夾,中間滿滿的蟹膏和帆立貝,鮮味滿分。🔸鰈魚邊壽司每件壽司有三塊鰈魚邊疊在一起,口感即時升華,加上食材新鮮。🔸香烤雞全翼應該是使用日本雞,雞味重而不膩,肉質恰到好處,簡單調味已達此般水平。🔸白鱔串白鱔串處理得不錯,不會有過度的魚腥味,配上日式燒汁恰到好處。🔸鰻魚飯鰻魚飯非常正宗,水平緊跟在日本某幾間知名鰻魚飯專門店,在香港不容易找到。

食物方面非常優秀及正宗,材料新鮮,品質超出預期!
酒盜配芝士脆餅

🔸酒盜配芝士脆餅
鏗魚湯煮羅白

🔸鰹魚湯煮羅白
鰹魚湯底非常夠味,純天然口感,羅白非常淋及入味。
烤海鰻魚骨

🔸炸海鰻魚骨
昭和海鮮卷

🔸昭和海鮮卷

🔸蟹膏帆立貝
用粉紅色的雕魚脆餅作夾,中間滿滿的蟹膏和帆立貝,鮮味滿分。
鰈魚邊壽司

🔸鰈魚邊壽司
每件壽司有三塊鰈魚邊疊在一起,口感即時升華,加上食材新鮮。

🔸香烤雞全翼
白膳串

🔸白鱔串
鰻魚飯

🔸鰻魚飯
2025-02-24
$450 (Dinner)
酒盜配芝士脆餅
白膳串
鰻魚飯
  • 炸海鰻魚骨
  • 鰹魚湯煮羅白
今日去咗灣仔嘅昭和食堂,餐廳嘅風格主要以日式復古為主。牆上掛滿咗懷舊畫。好似去到日本嘅昭和時期。好多創意菜式。好多都未曾見過。啱晒鍾意探索新嘢嘅我。價錢方面都算抵食,可以無限回訪嘅一間店。牛舌:非常嫩滑肥美多汁,搭配醬油,味道冇得彈。煙肉車厘茄:煙肉嘅鹹香與車厘茄的酸甜完美結合,真的好開胃。雞肉丸:外脆內嫩,雞肉鮮味一咬即溶,味道十分出色。雞軟骨:口感彈牙,配合香料香氣,燒到好香口。酒盜配芝士脆餅:黃色脆餅包住香濃酒盜,淡味芝士剛好中和濃郁,完美搭配。炸海鰻魚骨:外脆內軟,咸香適中,酒席上嘅好伴侶。鳥唐揚:外層酥脆,雞肉鮮嫩多汁,令人回味無窮。海膽魷魚卷:海膽鮮甜與魷魚彈性相得益彰,口感享受。吞拿魚鱈魚餅:鱈魚餅底濃郁,吞拿魚一口特別口感,味蕾盛宴。蟹意帆立貝:粉紅色餅底釀滿蟹膏,帆立貝爆滿,每一口都充滿鮮味。

牛舌:非常嫩滑肥美多汁,搭配醬油,味道冇得彈。

煙肉車厘茄:煙肉嘅鹹香與車厘茄的酸甜完美結合,真的好開胃。

雞肉丸:外脆內嫩,雞肉鮮味一咬即溶,味道十分出色。

雞軟骨:口感彈牙,配合香料香氣,燒到好香口。

炸海鰻魚骨:外脆內軟,咸香適中,酒席上嘅好伴侶。

鳥唐揚:外層酥脆,雞肉鮮嫩多汁,令人回味無窮。

海膽魷魚卷:海膽鮮甜與魷魚彈性相得益彰,口感享受。

吞拿魚鱈魚餅:鱈魚餅底濃郁,吞拿魚一口特別口感,味蕾盛宴。

一踏進店內,彷彿瞬間穿越到昭和時代的日本!🏮 木質裝潢、復古海報、暖黃燈光,每一處細節都充滿濃濃的日式風情,讓人忍不住想多拍幾張照片打卡📸。這裡不僅環境滿分,食物更是道地日式口味!🇯🇵💕 🌟必點推薦: 昭和海鮮卷:巨量海膽同魚子完美融合,入面更有三文魚及章魚刺身,一口下去超滿足! 魷魚明太子卷:Q彈魷魚搭配鹹香明太子,口感層次豐富~ 鰈魚邊壽司:入口即化,油脂香氣在嘴裡綻放! 白鱔:烤得外脆內嫩,鮮味十足! 鹿兒島黑豚腩:肉質軟嫩,油脂分布均勻,超級juicy~ 蟹肩甲羅燒:蟹膏濃郁,搭配蟹肉鮮甜,絕對是海鮮控的最愛! 雞皮仙貝:脆脆的雞皮做成仙貝,創意十足又好吃!

🌟必點推薦:
魷魚明太子卷:Q彈魷魚搭配鹹香明太子,口感層次豐富~
鰈魚邊壽司:入口即化,油脂香氣在嘴裡綻放!
白鱔:烤得外脆內嫩,鮮味十足!
鹿兒島黑豚腩:肉質軟嫩,油脂分布均勻,超級juicy~
蟹肩甲羅燒:蟹膏濃郁,搭配蟹肉鮮甜,絕對是海鮮控的最愛!
雞皮仙貝:脆脆的雞皮做成仙貝,創意十足又好吃!
  • 昭和海鮮卷
2025-02-22 0 views
Weekend Dinner 復古昭和風的裝潢,和風的燈籠與海報,很有特色✨🍅 蕃茄三杯酢 $58酸酸甜甜,是開胃清爽的前菜。🐟 三點刺身盛合 $198新鮮厚切的油甘魚、三文魚腩及吞拿魚,肥美可口,鮮味十足,大推😍😍😍😍🧡 魷魚明太子卷 $88魷魚刺身包裹著鹹香明太子、青瓜絲與紫蘇葉,配搭清新有驚喜🩷🩷 辣味碎蔥吞拿魚 $68🩷 蟹膏帆立貝 $88試了兩款口味,鯛魚燒造型的可愛最中餅中間是滿滿的餡料,辣味碎蔥吞拿魚惹味,蟹膏帆立貝鮮甜令人滿足,喜歡😋😋😋🐮 牛舌 $58/串牛舌香口彈牙,火喉控制出色🤤🤤🤤🐄 雪花牛柳 $65/串雪花牛柳油花分布均勻,牛味濃郁,加上酸甜清新的蘿蔔蓉,不會有油膩感👍🏻👍🏻🐥 南蠻醬炸雞 $58熱辣辣,外層香脆,咬開有肉汁💕💕🌊 炸海鰻魚骨 $68少見的品項,很酥脆!鹹香美味,令人一條接一條,停不了❤️💙 吞拿魚鱈魚餅 $68魚香濃郁又綿密的吞拿魚配香脆鱈魚餅,味道鮮美。🦪 煙肉蠔 $60鮮味的蠔外層有鹹香的煙肉,很滋味👍🏻
Weekend Dinner

復古昭和風的裝潢,和風的燈籠與海報,很有特色✨

🍅 蕃茄三杯酢 $58
酸酸甜甜,是開胃清爽的前菜。

🐟 三點刺身盛合 $198

🧡 魷魚明太子卷 $88
魷魚刺身包裹著鹹香明太子、青瓜絲與紫蘇葉,配搭清新有驚喜🩷

🩷 辣味碎蔥吞拿魚 $68
🩷 蟹膏帆立貝 $88

🐮 牛舌 $58/串
牛舌香口彈牙,火喉控制出色🤤🤤🤤

🐄 雪花牛柳 $65/串

🐥 南蠻醬炸雞 $58
熱辣辣,外層香脆,咬開有肉汁💕💕

🌊 炸海鰻魚骨 $68
少見的品項,很酥脆!鹹香美味,令人一條接一條,停不了❤️

💙 吞拿魚鱈魚餅 $68
魚香濃郁又綿密的吞拿魚配香脆鱈魚餅,味道鮮美。

🦪 煙肉蠔 $60
鮮味的蠔外層有鹹香的煙肉,很滋味👍🏻
2025-02-19 75 views
餐廳:昭和食堂📍地址: 灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖今晚去試了朋友推介嘅灣仔呢間「昭和食堂」美食,特別推介的有:~牛舌牛舌燒得非常香口,外層微脆,內裡嫩滑,配上特製調味,好正🐂🔥~雞肉丸雞肉丸口感滑嫩,充滿咗濃郁嘅雞肉香味,入口即化,非常美味🍡🐔~雪花牛柳雪花牛柳質地細膩,油花分布均勻,味道濃郁,我哋食得好滿足🐄🍖~蟹膏壽司🍣🦀蟹膏鮮美濃郁,配上滑嫩嘅壽司飯同脆口嘅紫菜,點會唔好味🤣蟹膏嘅鹹香同壽司飯嘅清甜完美結合,味道層次豐富,回味中😋🍽️~昭和海鮮卷🍣🌊呢款昭和海鮮卷真係招牌菜式!每一個卷都充滿咗豐富嘅海鮮配料,卷入面有新鮮嘅魚生同海膽,配上鮮甜嘅三文魚籽,每一口都係味蕾的享受🦐🐟🍙❤️~辣吞拿魚🐟🌶️賣相係一條魚,幾得意,而且真係鮮美又有辣味刺激嘅好選擇!吞拿魚肉質嫩滑,配上微辣嘅醬汁,係一個非常好嘅前菜選擇🐠🍣~酒釀炒山藥山藥炒得嫩滑,配上香濃嘅酒釀,好開胃🌰🍲~鳥唐揚雞髀仔炸得金黃香脆,外皮脆口,內裡嫩滑多汁,口感絕佳🍗😋~蟹膏甲羅燒香氣四溢,蟹膏鮮美濃郁,配上旁邊嘅脆口餅乾好匹配👍,蟹膏嘅鹹香同餅乾嘅脆口形成咗絕妙嘅對比,味道一流🦀🔥
餐廳:昭和食堂

~蟹膏壽司🍣🦀

~昭和海鮮卷🍣🌊

~辣吞拿魚🐟🌶️

~酒釀炒山藥
山藥炒得嫩滑,配上香濃嘅酒釀,好開胃🌰🍲

~鳥唐揚
雞髀仔炸得金黃香脆,外皮脆口,內裡嫩滑多汁,口感絕佳🍗😋

~蟹膏甲羅燒

今個月生日朋友訂咗呢間餐廳同我慶祝超級開心餐廳裝潢加入日本昭和時期既風格、特色以木系為主調牆身掛滿海布懷舊玩具真係好有一種坐時光機既感覺❣️蟹膏帆立貝 HK$88師傅以日式最中餅包住蟹膏同埋帆立貝,外貌係魚既圖案🐟。外面薄脆,裏面既帆立貝味道鮮爽帶甜。濃厚既蟹膏,香氣滿滿,咸香適中,層次口感令人滿足。魷魚明太卷 HK$88爽口彈牙既魷魚包裹明太子醬同埋紫蘇葉,咸香微辣,又帶點清新感,好特別!吞拿魚鱈場餅 HK$68吞拿魚口感軟綿綿😋配搭鮮味脆口既鱈魚餅,好中意食🫶🏻!鰈魚邊壽司 HK$50肉質非常滑嫰,油脂感爆燈。炸北海道魷魚絲 HK$68酥脆外層內有嚼勁。酒盗炒山藥 HK$58山藥咀嚼時帶黏性既口感,以酒盜方式醃漬,鮮甜味岩岩好。鰹魚湯煮蘿蔔 HK$45蘿蔔煮到好軟腍多汁,鰹魚湯汁完完全全滲透到蘿蔔內!雞皮唐揚 HK$68好香脆邪惡!牛舌 HK$58牛舌好厚身,肉味濃郁而且軟嫩多汁。白膳 HK$68鹽燒令白鱔肉質變得比較緊實,但仍然保持了一定的彈性同口感。雞軟骨 HK$35香脆惹味既軟骨,好香口。雞丸肉 HK$32牛丸食得多😂雞丸肉真係第一次!!口感鬆軟,又幾好食喎。
今個月生日
朋友訂咗呢間餐廳同我慶祝
超級開心
餐廳裝潢加入日本昭和時期既風格、特色
以木系為主調
牆身掛滿海布
懷舊玩具
真係好有一種坐時光機既感覺❣️

蟹膏帆立貝 HK$88

魷魚明太卷 HK$88

吞拿魚鱈場餅 HK$68
吞拿魚口感軟綿綿😋配搭鮮味脆口既鱈魚餅,好中意食🫶🏻!

鰈魚邊壽司 HK$50
肉質非常滑嫰,油脂感爆燈。

炸北海道魷魚絲 HK$68
酥脆外層內有嚼勁。

酒盗炒山藥 HK$58
山藥咀嚼時帶黏性既口感,以酒盜方式醃漬,鮮甜味岩岩好。

鰹魚湯煮蘿蔔 HK$45
蘿蔔煮到好軟腍多汁,鰹魚湯汁完完全全滲透到蘿蔔內!

雞皮唐揚 HK$68
好香脆邪惡!

牛舌 HK$58
牛舌好厚身,肉味濃郁而且軟嫩多汁。

白膳 HK$68
鹽燒令白鱔肉質變得比較緊實,但仍然保持了一定的彈性同口感。

雞軟骨 HK$35
香脆惹味既軟骨,好香口。

雞丸肉 HK$32
牛丸食得多😂雞丸肉真係第一次!!口感鬆軟,又幾好食喎。

2025-02-17 79 views
今日同朋友喺銅鑼灣行行吓見到呢間個門口裝修都幾靚嘅舖頭跟住就諗住試吓囉,因為啱啱去完日本好掛住鄉下入咗去之後見到啲裝修都幾靚,好適合打卡跟住我哋叫咗啲嘢食都非常之鮮味同地道個昭和壽司簡直係打大佬級數咩都有成個口都滿滿幸福咁佢啲串燒都好惹味個蕃茄又好開胃個豆腐櫻花蝦脆得來又滑真係好難得總括嚟講,我覺得係值得嚟食嘅如果想喺香港感受日本地道居酒屋嘅感覺仲可以影靚相咁就可以嚟試吓囉我見佢仲有其他嘅嘢食,例如係全條池魚我會再返嚟食
今日同朋友喺銅鑼灣行行吓見到呢間
個門口裝修都幾靚嘅舖頭
跟住就諗住試吓囉,因為啱啱去完日本好掛住鄉下
入咗去之後見到啲裝修都幾靚,好適合打卡
跟住我哋叫咗啲嘢食都非常之鮮味同地道
個昭和壽司簡直係打大佬級數咩都有
成個口都滿滿幸福咁
佢啲串燒都好惹味
個蕃茄又好開胃
個豆腐櫻花蝦脆得來又滑真係好難得
總括嚟講,我覺得係值得嚟食嘅
如果想喺香港感受日本地道居酒屋嘅感覺
仲可以影靚相
咁就可以嚟試吓囉
我見佢仲有其他嘅嘢食,例如係全條池魚
我會再返嚟食
2025-02-16 66 views
見餐廳有日本懷舊風味,就決定去試下,餐廳內打卡懷舊都幾過隱 酒盜炒山藥味道香醇,酒香撲鼻,山藥的清甜與酒盜的鹹香相互融合,山藥又够爽口煙肉蠔串燒煙肉帶有濃郁的煙熏味,與新鮮蠔的鮮甜形成對比,烤至香脆,咬下去時肉汁很多,兩者很夾。 燒白鱔肉質鮮嫩,燒至外焦內嫩,醬汁豐富,絕對必叫,很開胃蟹膏帆立貝和辣吞拿魚兩款都帶有鯛魚造型,食落口感特別,像夾心餅甘。蟹膏的濃郁香味與帆立貝的鮮甜相結合,鮮甜交替,而辣吞拿魚辣味十足,又口感鮮嫩昭和海鮮卷(海膽、吞拿魚蓉)海膽的鮮甜和吞拿魚蓉的滑順結合,口感獨特,外層酥脆,再加上滿滿三文魚籽令口感再提升。炸北海道魷魚絲外脆內嫩,魷魚的鮮味搭配香脆的口感,炸至金黃,吃上一口非常過癮,配啤酒一流。鳥唐揚外脆內嫩,雞肉醃製得恰到好處,炸至金黃香脆,口感豐富,再配南蠻醬,更加開冑。
見餐廳有日本懷舊風味,就決定去試下,餐廳內打卡懷舊都幾過隱

煙肉蠔串燒

燒白鱔
肉質鮮嫩,燒至外焦內嫩,醬汁豐富,絕對必叫,很開胃

蟹膏帆立貝和辣吞拿魚
兩款都帶有鯛魚造型,食落口感特別,像夾心餅甘。
蟹膏的濃郁香味與帆立貝的鮮甜相結合,鮮甜交替,而辣吞拿魚
辣味十足,又口感鮮嫩

昭和海鮮卷(海膽、吞拿魚蓉)

炸北海道魷魚絲

鳥唐揚