2019-01-07 1421 views
係屯門、元朗打滾咗咁多年,真係未到過呢頭食野,通常都係去大坑渠個邊揾吃貨。原來位置都十分容易揾,就在元朗廣場後面街附近。今次是朋友爸爸生日約埋我一齊去祝壽囉 呢盤薄脆每枱客人坐下就會有,可以一路食一路睇下餐牌叫咩食,其實呢度有好多set好晒既餐可供選擇。不過我地懶特別要自己散叫 先黎咖哩角拳頭咁大既咖哩角,一隻share食是常識吧~~ 餡料是薯仔溝入雜菜,皮是有少少酥皮感覺。但唔會好油,唔錯幾好食。 唔記得叫咩名 不過好似係沙律 有烤雞肉仲有好多配菜,醬汁好野味。串燒雞柳 燒完拆件用鐵板上,烤得好香,唔會有過多醃料。 咖哩魚 不過不失,唔一定要試食。 咖哩羊 本人唔食羊,不過朋友話有d辣但都幾好食喎~ 咖哩牛 好好食牛腩好冧,三款咖哩汁中最好食,必試原味薄餅 好好食夠乾身, 蘸上咖哩醬汁,真係食唔停口。 蒜蓉薄餅 本人覺得麻麻哋,反正都係蘸醬食,原味薄餅好食好多。 芝士菠菜 無諗過會打到好似一兜糊仔咁,我地用黎蘸薄餅食,食落又幾得意好食。

餐前薄脆

先黎咖哩角

串燒雞柳

串燒雞柳 燒完拆件用鐵板上,烤得好香,唔會有過多醃料。
咖哩魚

咖哩魚 不過不失,唔一定要試食。
咖哩羊

咖哩羊 本人唔食羊,不過朋友話有d辣但都幾好食喎~
咖哩牛

咖哩牛 好好食牛腩好冧,三款咖哩汁中最好食,必試

烤餅

原味薄餅 好好食夠乾身, 蘸上咖哩醬汁,真係食唔停口。
烤餅 蒜蓉味

餐前薄脆
咖哩牛
烤餅
2018-12-13 843 views
今個星期番工好忙覺得一定要食好西慰勞下自己揀左元朗區一間異國風情嘅餐廳食個靚lunch一入到餐廳已經座無虛席餐廳入面好有情調只係食個set lunch又有暖暖濕毛巾抹手又有餐湯同餐薄餅今次唔係我第一次食呢間餐廳見凍凍地就叫左個咖喱羊Mild spicy 唔算太辣我覺得如果係medium spicy 個咖哩味會更出朋友叫嘅係咖喱魚配cheese naan 可能隔離飯香我覺得咖哩魚個味道甜啲同埋cheese naan 正啲餐飲必試milk tea佢係Milk 加spice 一齊煮個奶好滑, spice 又好香嘆埋個茶令成個lunch完滿左好多
今個星期番工好忙

我覺得咖哩魚個味道甜啲
同埋cheese naan 正啲

餐飲必試milk tea
佢係Milk 加spice 一齊煮
個奶好滑, spice 又好香
嘆埋個茶
令成個lunch完滿左好多
2018-10-20 1208 views
終於都重臨蓬萊,其實唔明點解唔叫香格里拉🤔🤔廿年前讀書時黎過食晏,個青綠肥醬汁混薄餅既清爽真係記到今日🍏🍏一如市面評語,店員係超有禮。坐低就已經有脆薄餅加青綠汁同洋葱。小小既薄脆似我哋食蛇羹個塊咁,混咗我闊別廿年青綠醬,青爽不減當年,就似菜菜子咁,隔左咁耐既氣質不減。咖喱,直說。。。不太出眾,可能點咗小辣。比石崗既味道無咁搶,但還算香。沾上薄餅都算係一味好菜。咖喱蔬菜角,作為頭盤有啲飽滯,入面係薯仔混菜,好重澱粉,但沾上佢既微辣醬,又無咁重身喎❤️最驚喜係momo, 即係佢哋既餃子,饀係雞肉,洋蔥加當地香草。似北迫餃子,新鮮肉汁留到皮內。今次又係醬汁領先橙色辣身好似tobasco 既辣沾埋充滿肉汁餃子,咬落去,雞肉汁洋蔥香草辣醬一齊係你口腔入面開P, 調和到唔打大交,真心爽💪🌶️🍲🐥至於杯地道飲料lesso, 好鬼似益力多開胃飲品真係唔錯。真係要比,本人就鍾意石崗多啲,可能愛搶薑掛🤭🤭 其實兩間都不相伯仲,一個印度人血統,一個尼泊爾食完呢餐,忽然明白到,印度菜,好似「無雙」咁,主角唔係發哥(餸菜),而係城城(醬)😂😂😂

至於杯地道飲料lesso, 好鬼似益力多開胃飲品真係唔錯。

餃子,Momo

薄餅

咖喱牛腩

Lesso

2018-10-12
$150 (Dinner)
餃子,Momo
咖喱牛腩
Lesso
2018-02-24 2129 views
今天午餐一人, 忽然好想吃咖哩。搜到蓬萊咖哩屋, 網友話印度, 試下。室內環境富民族感服務員穿似藏族服裝, 心裡懷疑真是印度餐嗎…首先端來蒸餾水一支, 感覺非常好(常疑惑餐廳給的平溫水可是水喉水!)餐牌一看有午餐: 咖哩羊鷄牛 價錢$55-60(一看有牛更加覺得不會是印度咖哩啦)咖哩魚貴少少$70一客。餐跟米飯或烤包(Naan)。 咖哩魚可選芝士naan。 點了少辣🐟 跟... 識食梗食普通naan啦!先上一小碗餐湯+一片薄脆。碗湯顏色奶白,賣相一般, 那片薄脆反而看上卜卜脆 試一口湯, 是淡忌廉鷄湯, 有味精。薄脆好脆, 胡椒味微微辛辣, 好味嘩,naan烤包端來了 有3大片, 熱呼呼的。這烤包就真係要讚讚新鮮即做, 原味不掺咖哩也好好吃。不久咖哩🐟也來了, 一個四方盛器不算大。看看咖哩顏色,橙色不黃, 面頭沒有辣油而且是 平平的... 魚呢? 薯仔呢? 匙羹搜了搜, 魚只有數小塊(約一節拇指大小), 薯仔一小塊, 感覺有點孤寒 真是只夠一人吃!咖哩偏甜, 完全不辣 (我點少辣的), 味道可以啦。魚塊雖細少, 但入口很滑, 感覺幾好。因為烤包好味,咖哩全吃掉。全餐沒點飲品,只喝水,
室內環境富民族感

服務員穿似藏族服裝, 心裡懷疑真是印度餐嗎…
首先端來蒸餾水一支, 感覺非常好
(常疑惑餐廳給的平溫水可是水喉水
!)
蒸餾水

餐牌一看有午餐: 咖哩羊鷄牛 價錢$55-60
(一看有牛更加覺得不會是印度咖哩啦)

點了少辣🐟 跟... 識食梗食普通naan啦!

餐(鷄)湯連脆片
試一口湯, 是淡忌廉鷄湯, 有味精。
薄脆好脆, 胡椒味微微辛辣, 好味

嘩,naan烤包端來了
naan 烤包
有3大片, 熱呼呼的。這烤包就真係要讚讚

新鮮即做, 原味不掺咖哩也好好吃。

不久咖哩🐟也來了, 一個四方盛器不算大。
咖哩魚

真是只夠一人吃!

因為烤包好味,咖哩全吃掉。

全餐沒點飲品,只喝水, $70大元沒加一。元朗小店價錢拍得著商業區呢!

離開約12:45, 就只有那麼3桌人共7人(不算我)。
*註: 結帳問了服務員, 他們是尼泊爾人開的。
2018-02-23
$70 (Lunch)
蒸餾水
餐(鷄)湯連脆片
naan 烤包
  • 烤包Naan
2018-02-11 1204 views
久𣎴久就要幫襯吓佢,事頭婆親切嘅笑容,其實幫襯咁耐都問知佢係屬於邊國咖哩,總之就係好食,𣎴過食完又唔記得d菜係咩名,唔知咩羊肉卷,薯仔沙律,唔知咩羊肉😂 咖哩魚,洋蔥薄餅,疆黃飯😍 太精彩
2018-01-31 1050 views
由於呢餐算係半個早餐加午餐所以我哋唔敢叫咁多嘢食,首先講吓佢哋嘅凍檸茶係幾特別,可能佢哋嘅茶葉係有夾埋唔知咩香料,所以飲落去唔會好似好似港式嘅凍檸茶得茶同檸檬味。之後再叫左佢哋momo, 一樣都係人手包好好味餃入面嘅餡都係好鮮味,佢配既醬汁仲更加出色。之後係尼泊爾必試嘅薄餅同埋咖喱,佢哋嘅薄餅真係做得好好鬆軟得黎又有口感,加埋佢哋既咖哩呢酸酸辣辣夠晒開胃而且每台仲會送上一支樽裝大水,如果你想慳錢唔叫野飲都夠你飲❤️❤️

2018-01-14 959 views
這店門外張貼「蔡瀾推介」,一定要入去試試啦!店內裝修具特色,店員全是印度婦女,有置身印度的感覺。餐牌內菜色豐富,一時難以抉擇,於是決定要個二人餐吧!先來餐湯,胡椒雞湯,好味!接著有烤餅加醬汁,烤餅夠薄又夠脆,配上醬汁,好味!餐飲要特飲或啤酒都不用加錢,正!咖哩燒雞,好味!咖哩牛及黃薑飯,十分地道。再配薄餅,好味!蒸餃(另叫)味道可以,但似中國菜。食完肉,要食菜,但菜太梗!
這店門外張貼「蔡瀾推介」,一定要入去試試啦!
店內裝修具特色,店員全是印度婦女,有置身印度的感覺。
餐牌內菜色豐富,一時難以抉擇,於是決定要個二人餐吧!
胡椒雞湯
先來餐湯,胡椒雞湯,好味!
醬汁
接著有烤餅加醬汁,烤餅夠薄又夠脆,配上醬汁,好味!
餐飲要特飲或啤酒都不用加錢,正!
咖哩燒雞,好味!
咖哩牛及黃薑飯,十分地道。
再配薄餅,好味!
蒸餃(另叫)味道可以,但似中國菜。
食完肉,要食菜,但菜太梗!
2018-01-14
$180 (Dinner)
胡椒雞湯
醬汁
2017-10-24 1256 views
元朗經典咖喱屋,樓面還真的是南亞裔面孔。正常餐牌八九十蚊一個咖喱,比重慶貴一點,但Lunch set $50起,包餐湯餐飲和naan bread, 非常抵食。雞湯是半中半西之間,少許幼雞絲,比清雞湯濃厚但又比忌廉湯輕盈。附送的那個脆餅很好食,沒有外面吃的胡椒味那麼濃,更易入口,唔黏牙。咖喱可自選辣度,也可選配飯或naan bread。蔬菜咖喱選了微辣,但其實一點辣都沒有,醬汁濃厚偏甜,蔬菜種類也豐富,青豆、椰菜花等,個人非常欣賞。朋友的咖喱羊選了hot, 的確幾辣,羊味濃郁。naan有三大片,一定夠飽,攞上手一點也不油,有石爐烤的獨有質感,煙韌有麥香。
元朗經典咖喱屋,樓面還真的是南亞裔面孔。

蔬菜咖喱

2017-10-23
$55 (Lunch)
蔬菜咖喱
2017-09-18 1086 views
#Lucas小食家 今次帶大家到元朗找好東西吃, 是一家頗有名的咖哩店,聽聞用上獨門秘方,令我不得不試XP 我們一行八人點了六人餐,大家都捧著肚子回家去。 前菜來了胡椒脆餅,十分脆脆。 湯是忌廉雞湯,湯裡有很多雞肉,誠意十足。 主菜 - 鐵板串燒牛/雞/魚魚 牛肉味道OK! 烤雞味頗香濃,肉質鮮嫩 魚魚比想像中鮮嫩得多,肉質十分滑溜 咖哩蝦/魚、椰菜花薯仔 海鮮份量很多,咖哩用上特有的印度香料使其另有一番風味。 蒜味面包 面包微甜,香酥可口 套餐加送芒果拉昔作結,是芒果乳酪飲品, 味道濃醇,是我最喜歡的飲品之一。
#Lucas小食家 今次帶大家到元朗找好東西吃,
是一家頗有名的咖哩店,聽聞用上獨門秘方,令我不得不試XP

我們一行八人點了六人餐,大家都捧著肚子回家去。

前菜來了胡椒脆餅,十分脆脆。
湯是忌廉雞湯,湯裡有很多雞肉,誠意十足。

主菜 - 鐵板串燒牛/雞/魚魚
鐵板雞
鐵板牛
牛肉味道OK!
烤雞味頗香濃,肉質鮮嫩
魚魚比想像中鮮嫩得多,肉質十分滑溜

咖哩蝦/魚、椰菜花薯仔

海鮮份量很多,咖哩用上特有的印度香料使其另有一番風味。

面包微甜,香酥可口

蒜味面包
套餐加送芒果拉昔作結,是芒果乳酪飲品,
味道濃醇,是我最喜歡的飲品之一。

芒果拉昔
2017-09-05
$100 (Lunch)
鐵板雞
芒果拉昔
2017-01-31 1952 views
今晚同個曾經經營印度餐館既朋友食飯,佢建議到蓬萊,因為佢係好正宗既印度餐廳,而且味道不錯!原來呢間餐廳已經開左好多年,佢附近好多餐廳執完又開,開完又執,不過只有佢,繼續可以維持到今日,可見佢有一定的Fans!尼泊爾蒸餃子,有湯汁👍🏻👍🏻不過嫌佢皮厚左少少Beef Korma, 好重腰果味!好特別,不過食多兩啖,會覺得有啲「灟」Chicken Maoras, 好香herbs👍🏻Massali 😋😋 飲得既乳酪,開胃又解辣
尼泊爾蒸餃子,有湯汁👍🏻👍🏻不過嫌佢皮厚左少少
尼泊爾蒸餃
Beef  Korma
Chicken Maoras, 好香herbs👍🏻
Chicken  Maoras
Massali 😋😋 飲得既乳酪,開胃又解辣
特制酸乳(甜)
脆薄餅
Beef  Korma
Chicken  Maoras
特制酸乳(甜)
2017-01-17 1375 views
室內裝潢,大大壁畫掛牆上。其餘桌椅都紅彤彤。前菜先是薄脆roti,輕微胡椒味,不算太辣,薄薄的還好。忌廉雞湯不稠,但雞粒多反而出色。咖哩羊肉,等了不太久店員便端來了,咖哩不算非常辣嗆,同樣亦不算香氣四溢。羊肉有點兒羊腩的部份,肥瘦適中,瘦的部份亦不會瘦得痴牙。薯仔較差,完全沒煮淋,有件薯仔更爽得咬下是脆的😢naan bread這種麵包烤得軟林林,中間有夾層,其實中間空的位置可以放進羊肉。質地而言,不是非常之軟熟,但口感及香味也不錯。據友人所指,這兒的飲料好像是倒出來的,有點兒像雀巢或其他品牌的飲料倒進杯內。然而,我已經點了一杯奶茶,但是到來都覺得沒有什麼特別,說成奶茶或者咖啡都說得通。店員有禮,不論廣東話或英語均聽得聽,本土居民或附近工作人士不妨一試。

室內裝潢,大大壁畫掛牆上。其餘桌椅都紅彤彤。
前菜先是
薄脆roti,輕微胡椒味,不算太辣,薄薄的還好。
忌廉雞湯不稠,但雞粒多反而出色。
咖哩羊肉,等了不太久店員便端來了,咖哩不算非常辣嗆
,同樣亦不算香氣四溢。
羊肉有點兒羊腩的部份,肥瘦適中
,瘦的部份亦不會瘦得痴牙。
薯仔較差,完全沒煮淋,有件薯仔更爽得咬下是脆的😢
naan bread這種麵包烤得軟林林

據友人所指,這兒的飲料好像是倒出來的
$60 (Lunch)
估唔到元朗都有正宗印度餐廳,牆上油畫好有特色,咖哩做得好出色,我同朋友一坐低,睇下個菜單,叫咗二人套餐有湯,BBQ雞,咖喱可選(雞,牛,羊),清炒時菜,印度黃飯及薄餅和餐飲 HK$268+10% service charge。另外叫了Mango Lassi! 叫咗二人套餐,待應就比碟胡椒薄脆配乳酪或醋浸蕃茄洋蔥醬,入口又香又脆,正! 咖哩牛肉- 一入口已經感受到北印度那種濃郁的香料味道如小荳蔻、丁香、肉桂、月桂葉,味道芳香, 有意思! 北印度當然係配印度烤包,因為咖哩濃稠,方便點汁吃。 印度烤包口感比較煙靭 , 印度黃飯-米身幼幼長長,口感比較分明,not my cup of tea!  蒜蓉蕃茄炒菜心-入口爽脆多汁,味道清甜,正! BBQ雞- 熱辣辣的BBQ雞,入口咖哩香料味道濃郁,而且雞肉滑嫩。 忌廉雞肉湯 Mango Lassi- 乳酪味重,有芒果味,口感好濃郁,甜甜地解辣一流! 不過我喜歡芒果味重一點的Mango Lassi,KK正宗印度餐廳做得比較好! 評分:(以5個*為滿分)食物:***1/2服務:***環境:***1/2衛生:***1/2抵食:****

北印度當然係配印度烤包,因為咖哩濃稠,方便點汁吃。

印度烤包口感比較煙靭 ,

蒜蓉蕃茄炒菜心-入口爽脆多汁,味道清甜,正!

忌廉雞肉湯

評分:(以5個*為滿分)

食物:***1/2

服務:***

環境:***1/2

衛生:***1/2

• curry
2016-04-07 1981 views
原來元朗都有正宗印度菜 係開心嘅👍🏼 一坐底就叫咖哩雞配印度飯 咖哩可以自選大中小辣 送上枱後味道香濃蕃茄令到味道微酸帶辣 十分惹味 雞肉尚算滑嫩 印度米幼幼長長 口感比較分明 配上咖哩 襯左👍🏼 食咖哩又點可以唔叫烤包呢 口感比較煙靭 芒果奶昔 凍冰冰解辣一流 果香味道甜甜的👍🏼鐵板燒雞 好喜歡啲蘿白絲同椰菜絲 非常爽甜燒雞外層烤得微微脆 肉質一般唔算太滑
原來元朗都有正宗印度菜 係開心嘅👍🏼

一坐底就叫咖哩雞配印度飯

咖哩可以自選大中小辣 送上枱後味道香濃

食咖哩又點可以唔叫烤包呢 口感比較煙靭
芒果奶昔 凍冰冰解辣一流 果香味道甜甜的👍🏼
鐵板燒雞 好喜歡啲蘿白絲同椰菜絲 非常爽甜

燒雞外層烤得微微脆 肉質一般唔算太滑
2015-06-24 1984 views
To celebrate Father's Day and birthday, we made reservation for dinner at Shangri-La Curry House again FOODThis time we tried set dinner for two person.Chicken soup X 2 (tasted like Cantonese congee , not Indian style though but good)Fried pan chicken Fried Indian yellow rice (I like the spices so much, but the air-conditioning quickly cooling the rice)Onion NannChosen: Curry Lamb ( we like it so much, tender lamb. Can choose level of spiciness. Medium is not very spicy )Today's vegetables - Cho
2 person set dinner
Chicken soup from set
Special appretizer Indian drink

FOOD

Fried pan chicken

Onion Nann
Chosen: Curry Lamb (
Today's vegetables - Choi Sum
Drinks X 2

we also ordered our favourite dishes:
Wheat Nann (not oily, smells good and healthy. we ordered twice
Curry beef (not spicy enough but taste good too. We enjoyed the curry lamb more
Nassi (sweet one) is our must-order item

Surprisingly not many people have Indian food that day and of course we have made reservation and have a good seat. The lady who served us was nice.

Discount
We have forgotten to show the membership card that we cannot enjoy the discount.
2015-06-21
$110 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2 person set dinner
  • Wheat Nann
  • curry lamb
2015-06-17 1366 views
蓬萊咖哩屋是我和男友第一次約會的餐廳,自此以後每年的拍拖紀念日都會選擇在這間餐廳和男友慶祝。今年紀念日前幾日,剛好登記成為openrice會員(哈哈,以前都只係上openrice"搵食"),於是便試了預計座位的功能。我並不是一個懂得炮製浪漫驚喜的人,但總想紀念日過得特別。於是我便在備註一欄向餐廳留了信息,大致內容提及到用膳目的,而且希望餐廳可以安排一個較安靜的位子給我們。(其實咖哩屋的環境比較清靜,可能因為燈光較暗,即使坐滿人都不會太嘈吵)。  當天按預約時間和男友到達咖哩屋,一入到去已經有兩枱食客了咖哩屋員工安排我們坐在靠窗的位置。(我和男友上年也是坐在同一個位置)  我們一坐下,咖哩屋員工便為我們倒水,咖哩屋的水是選用支裝的清涼水(岩曬鍾意乾淨衛生既你)(我們發現枱上有兩支玫瑰花和一張心心卡,後來經員工講解後才知道原來是老闆特意去花店買和設計的,十分感動,可惜我同男友到最後都沒有遇上老闆,真想親口跟他/她說聲多謝呢!!!)  後來我和男友決定散叫食物,以往每年我們都會選擇最方便簡單的二人套餐,但今年因為適逢我生病 ,要戒口,不可以吃辣的和油炸食物,只好"就住就住"散叫。當時點餐前,

當天按預約時間和男友到達咖哩屋,一入到去已經有兩枱食客了

,要戒口,不可以吃辣的和油炸食物,只好"就住就住"散叫。當時點餐前,咖哩屋員工捧著一大束玫瑰花過來,哈哈,原來是男友送給我的小驚喜!在這裡謝謝咖哩屋員工的幫助呢
餐前小吃,不知道真正的名稱,就叫它[脆脆]好了。因為今次病了,[脆脆]就全部入了男友的肚了!
飲品,男友喝橙汁,我喝了熱檸水
[炒雜菜],以往吃的套餐都有炒雜菜,但材料是以包心菜、菜心仔為主,今次散叫[炒雜菜]多了黃椒和蕃茄,多了一層酸甜酸甜的味道。
[芝士烤餅]+[咖哩牛肉]=絕配!!!之前一直吃普通烤餅,但原來芝士烤餅真係好好吃!男友說吃到有椰絲,感冒的我只吃到久違的甜味
配上少辣的[咖哩牛肉],好味程度爆燈燈燈燈~~~~~~
[印度炒麵] 印度口味是偏咸,所以一入口會比較咸,但我和男友本身都是重口味之人,所以吃得津津有味!如果一向是清淡口味的朋友記得在落order時講明不要太咸。材料是大雜燴,有海鮮、豬肉、蛋等等~神來之筆是麵頂的--芫荽!!!

蓬萊咖哩屋代表了我和男友美好的回憶呢~今餐更是充滿驚喜和感動呢!!!
    बहुत बहुत धन्यवाद
2015-06-10
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary