2008-12-06 17 views
今晚係我第一次上網搵野食...話說收工之後屋企癭飯開..突然醒起平時我d同事好鍾意上d網睇下邊度有好野食既.我都係因為上左呢度發現我住個頭有間咁既咖哩屋,於是拿拿聲同老媽子換3落去食.一去到門口已經爆哂場.老闆仲話8:30之後有wedding party..但我地7:00度已經入左去.先去到有2人份量既簿"餅食..有個自家秘製而成的沙拉汁..用作配簿"餅...個汁食落去好fresh,好涼爽既味道. 我估應該有青瓜;簿"河,香西業;小小黑椒去製作而成.我好欣賞佢用那個不廋放那些汁...因為佢本身係冇雪凍,但佢地識得運用呢個器皿..係因為可以令汁既溫度保持著同一個溫度..真的好欣賞!!!我同老媽子叫左個set dinner (2人份量)....仲另叫一個名叫--馬來西亞so"油餅...前菜係::鐵板咖啡雞球:也不錯..但份量教小...時令小菜一碟: 媽媽說d菜老得滯...個菜汁有咖哩香料....一聞就知係正式印度人炒...主菜: 咖哩牛肉...老媽說..是牛腩的....唔錯..因為我們叫小辣..但本人冇食...本人唔食牛的.餐飲: 凍檸檬茶....好fresh的感覺..跟街外的差唔多..

一去到門口已經爆哂場.

前菜係::鐵板咖啡雞球:也不錯..但份量教小...
餐飲: 凍檸檬茶....好fresh的感覺..跟街外的差唔多....
馬來西亞so油餅: 好大塊.....好抵食....唔多出面咁多油....
值得一讚..gd!!^v^
咖哩牛肉
印度飯同雞球
set dinner既簿餅
20:30 wedding party
$108.5 (Dinner)
咖哩牛肉
  • 鐵板咖啡雞球
2008-12-04 28 views
天氣涼了,來點重口味的印度菜開開胃 , 再次來到一條人流少的街道上設的一間印度餐廳 , 外表不起眼﹑不開揚 , 地點也相當難找 , 可是座無虛席。地方面積雖小 , 播著細細聲的柔和印度音樂 , 坐下來倒很舒服。對南亞裔人士開食肆來說 , 做到環境與服務俱佳 , 很難得。上次來吃晚餐 ,侍應遞上一張再次來光顧的VIP卡 ,今次用得著了。今天我們這兩個饞咀 , 午飯的時間光顧,service 仍很足,反應亦很快。嘉徽首次吃印度菜 , 起初還擔心辛辣和暗瘡的問題而抗拒 ,但吃上幾口後 ,完全放心去大快朵頤。每道菜的份量看起來不多,但是除了要吃菜以外,還要用烤餅沾著真正的精華--咖哩醬汁一起吃,那醬汁好吃到你不把它吃完會覺得對不起它。*瑪沙拉雞 -- 香濃 masala 汁雞件 , 雞肉鮮嫩 與咖哩雞做法很相似,只是這個菜的調汁放料更考究,汁更濃,味道更重。 .*白飯--細長兩頭尖的印度長米 , 成碟上好大碟 , 可惜不夠熱*印度蒜蓉薄餅 --入口很鬆軟 , 切了八小件 , 伴著咖喱吃 , 更索汁 、更冶味。*咖喱海鮮--用的是茄紅色咖喱 , 蝦爽脆 , 墨魚就韌了點*Mango Lassi

*Mango Lassi-- 一杯芒果加乳酪的印度飲品 , yogurt 很柔潤 , 既醒胃, 又幫助消化. 對於有點油膩的印度食物來說 , 這杯飲料著實不錯
2008-11-24 18 views
男友爸爸生日,一家人到這裡吃晚飯慶祝,一行九個人,幸好預先book位,要不然要到分舖坐(那裡有好似被隔絕的感覺 XD)這間是我和男友的常店,由我們點菜,點了好多,放滿整張長檯。今次沒有拍照,所以唯有憑記憶寫了。咖喱角:以前第1次食的時候真的覺得好好味,其實味道和以前一樣,只不過我們口味變了,覺得入面太多薯茸,令人好滯(個個都投訴咖喱角好滯,因為一人一個,一個好大個~_~)雞湯:我沒飲,但男友爸媽話好飲,不過稍為濃了少許忌廉湯:不是白色的,是黃色,入面有些米,味道ok啦,不過不失,好特別,想體驗一下味道的特別可以一試咖喱魷魚:咖喱好正,魷魚煮得夠軟身,不會十難咬。我們足足點了四份薄餅沾咖喱食,連男友爸爸都讚好五香雞(好似是這個名):辣辣地,用薄餅沾汁食,正!雞都ok炒通菜:男友媽媽最喜歡,普通通菜,沒什麼特別尼泊爾餃子:不好味,皮好硬,而且附上的醬料太辣茄子薯仔:無特別,就是茄子加薯仔的味道什烤薄餅:個個都只是食薄餅撈咖喱汁,完全遺忘了這個薄餅,有菠蘿和腸仔(火腿),味道可以,淡了少許好似還有...但記憶中只記得這幾款。結賬有VIP卡85折,男友請客,然後大家開心離開。不多說這裡的服務有

雞湯:我沒飲,但男友爸媽話好飲,不過稍為濃了少許

五香雞(好似是這個名):辣辣地,用薄餅沾汁食,正!雞都ok

炒通菜:男友媽媽最喜歡,普通通菜,沒什麼特別

尼泊爾餃子:不好味,皮好硬,而且附上的醬料太辣

茄子薯仔:無特別,就是茄子加薯仔的味道

好似還有...但記憶中只記得這幾款。結賬有VIP卡85折,男友請客,然後大家開心離開。不多說這裡的服務有多好,但始終店舖太細,坐得有D辛苦,加上我們今次較多人,不過都是值得的=]
2008-11-15 20 views
今日同老豆慶祝生日, 想吃咖哩所以冒名而來, 我地一行五人叫左以下五道菜..咖哩魷魚同咖哩雞: 我地叫左少辣所以個汁唔係好辣, 但係個汁好香好好味鐵板燒羊架: 燒得好野味, 正蕃茄薯仔: 味道很好, OK印度炒菜: 淡味d, 一般另外, 我地叫了原味, 芝士味同蒜蓉味烤餅, 最好味就係芝士味. 呢度D待應招呼真係一流, 呢餐食得好滿足, 感覺很好!食完埋單仲有八五折送, 下次會再來!

鐵板燒羊架: 燒得好野味, 正

蕃茄薯仔: 味道很好, OK
印度炒菜: 淡味d, 一般
呢度D待應招呼真係一流, 呢餐食得好滿足, 感覺很好!
食完埋單仲有八五折送, 下次會再來!

$80 (Dinner)
2008-10-27 16 views
今晚我們吃印度菜 , 再去這間三年前曾經光顧的餐館, 記憶猶新是當時設有小型的 band 台 , 鄰桌的食客都是印巴人士 , 侍應沒有廣東人或中國人 , 全是英語溝通 ,叫了什麼菜已忘記了, 因為朋友提出要由他請客 , 所以當晚菜色都是他發的版 。印象較深的是兩款印度烤餅: Garlic Naan及烤麥餅Roti , 香噴噴而又不油膩 , 好吃得很 , 看見鄰桌的印度人更是用手撕開每小片, 兩根手指拿一小片轉一圈便把醬汁蘸滿, 吃過每一片 , 又會啜乾淨兩根手指的醬汁 , 光看他們的食相已覺滋味。電話預訂了位 , 7:15 到達 , 我們只能吃至 8:30 ,因為有人客包場開生日 party , 通話時已知會過。坐下來發覺有數個說廣東話的侍應 , 而 band 台就拆掉了。餐廳地方小 , 餐桌不多 , 反而令服務周到 *送的餐前小食〝papadum〞黑胡椒豆粉薄脆 , 蘸的兩款醬料都不錯,薄荷醬酸酸甜甜,有點像沙拉醬*我們不喝〝 Kingfisher〞印度啤酒 , 卻選了〝青島啤〞(僅只兩種選擇)。*港人較喜歡吃的〝naan bread 〞香噴噴而又不油膩;這不是印度人的主糧 , 其實
*港人較喜歡吃的〝naan bread 〞香噴噴而又不油膩;這不是印度人的主糧 , 其實烤麥餅〝Roti〞才是他們的主食
咖哩就是印度餐館的重頭戲我們怎能放過。
*原味咖哩牛腩 ,牛腩酥香 ,嚼起來沒有渣的感覺 , 跟咖哩配合起來效果不錯! 顏色對辦﹑濃度足﹑很有水準。再下來以 印度 "naan" 蘸 著 汁液吃才見真章
*皇帝汁燴羊肉 , 羊肉軟嫩滑 ,其剛好的羶味非常合我們的胃口。皇帝汁奶油芝士濃郁香滑卻不膩。 以 印度 "Nan" 包 蘸 著 吃 ,一絕 ! 難怪每道菜也肉很少﹑細細兜的 , 但醬汁就非常多, 光是"Nan"蘸 上醬汁已經吃飽了。
* 鐵板雜菜卷,這道菜略為遜色 , 墊底的幾條菜絲是焦黑的不能吃 ,其實一卷卷的只是薯泥混合椰絲 , 一點菜都沒有 , 味道怪怪的難入口
*剩餘太多汁 , 一時大意就 order 了兩客〝naan bread 〞其實可改吃油酥餅或試其他烤餅才對
餘下一客〝naan bread 〞吃不下了! 打包回家付賬後 , 侍應遞上一張再次來光顧的八折卡 , set lunch 不能用 , 只適合散叫。
回家後連我的小霸王狗狗也要分一杯羹

媽咪,我又要食 !!
2008-10-26 15 views
這裡的食物通通都很有水準,特別至愛海鮮炒飯、咖喱角、薄餅、咖喱雞(咖喱汁很好味)等等,價錢十分便宜(因有 VIP 85折卡),服務一流,店內需要只有音樂,但卻令人坐得很舒服和輕鬆(好過去cafe)。所以不時就會在這裡安安靜靜地吃餐飯,舒服極了 =]
2008-10-15 18 views
我同老公都十分喜愛這間咖哩店, 最愛假期或週日Lunch Time 來幫趁, 不用等位又坐得舒服, 而且食物保持一貫的水準, 服務好, 價錢又合理, 如果想食Nan (烤餅)/ 咖哩/ Mango Lassi, 第一時間就會諗起呢間店喇餐前會送黑糊椒薄餅, 肚餓時尤其好味, 不過店裡提供的薄荷及酸洋葱兩款醬料就不太合口味, 通常都不會沾有幾款Lunch Set 選擇,我最愛點咖哩雞或牛($42)或單點瑪沙拉雞加蒜蓉烤餅, 是日想試新的, 所以改點咖哩魚配芝士烤餅($50)送來的餐湯一般, 忌廉雞湯, 與別的不同, 但太重味精同糊椒味, 沒所謂, 反正主角並不是它咖哩雞配原味烤餅依然美味, 烤餅做得相當出色, 絕對係呢度既招牌菜, 可惜咖哩魚配芝士烤餅比較遜色, 咖哩魚有點腥,芝士烤餅是烤餅中層夾著芝士粉, 芝士粉與平常吃的不同, 帶點甜味, 有點像羊奶粉, 總是覺得怪怪的,不太可口,下次還是叫回瑪沙拉雞加蒜蓉烤餅好了Lunch Set +8蚊就可以轉我喜愛既Mango Lassi, 甜甜酸酸凍凍, 可幫助消化, 未試過既話不妨試下呢個頗特色既飲品P.S. 今次去到有位waitress

P.S. 今次去到有位waitress 應該係新黎既, 差唔多每個order 她都寫唔清楚, 記住要叫她repeat order, 以防萬一

咖哩雞配原味烤餅
  • 蒜蓉烤餅
  • 瑪沙拉雞
  • Mango Lassi
2008-09-08 15 views
這個星期天,我和老公決定來個文化之旅,先行屏山文物徑。然後去元朗試印度菜。環境 - 六時半進入餐廳,祇有二枱客,所以非常清淨。而且沒有強勁的咖喱和香料味。還有,他們放音樂不太大聲,不會妨礙交談。整體感覺非常舒服。但如果坐滿人,我看會很迫。服務 - 有五、六個待應,服務非常週到。亦可能因為客人少。食物 /價錢 - 物有所值。二人套餐要HKD178+10%。我們怕份量太多,所以散叫。燒羊扒 - HKD59。有四大件。羊味稍淡,但肉質嫩滑。個人認為過熟,但亦不會有渣。菠菜雞肉 - HKD49 - 我們要不辣的。波菜蓉夠滑,雞肉很入味。但份量較少。蒜香薄餅 - HKD18共HKD157。下次去重有八五折添!!注意: 吃完飯也不會覺得,全身咖喱味。抵贊!

服務 - 有五、六個待應,服務非常週到。亦可能因為客人少。

蒜香薄餅 - HKD18

共HKD157。下次去重有八五折添!!

注意: 吃完飯也不會覺得,全身咖喱味。抵贊!

$100 (Dinner)
  • 菠菜雞肉
2008-07-23 14 views
慶祝朋友仔生日.一行五人order 左四人餐!已經有鐵板燒羊,雞,魚,算容簿餅,青菜!另外再叫多左五香雞件,咖哩羊,牛腩,原味簿餅。好飽,好滿足!青檸梳打餐飲好好味!埋單每人120,下次黎仲可以做85折卡!! 正!!不過第一次黎吾係太識路…始終其實都幾僻!再要一讚係服務真係好好好好好好,每位都好nice好殷勤!anyway,happy birthday to crouch!
慶祝朋友仔生日.一行五人
order 左四人餐!
已經有鐵板燒羊,雞,魚,算容簿餅,青菜!
另外再叫多左五香雞件,咖哩羊,牛腩,原味簿餅。

好飽,好滿足!青檸梳打餐飲好好味!

埋單每人120,下次黎仲可以做85折卡!! 正!!

不過第一次黎吾係太識路…始終其實都幾僻!

再要一讚係服務真係好好好好好好,每位都好nice好殷勤!

$120 (Dinner)
  • 五香雞件
  • 濃味羊
2008-07-06 19 views
今日同朋友去元朗興祝生日, 大家都鍾意食咖哩, 曾經食過"石崗"所以想試另一間, 就選左"蓬萊", 今次第一次食都吾錯喎, 叫左個四人餐另加一個香辣鐵板雞, 除左個炒飯和咖哩角麻麻地之外, 其他都好食!! 尤其係鐵板o既菜式, 咖哩都好香濃可以用薄餅點黎食, 可能係套餐關係所以個咖哩牛和魚都幾細兜, 雞沙律和通菜都吾差, 仲有個餐前送o既小食趣餅拼兩個汁點, 呢餐真係好滿足!!! 價錢就正常啦!!! 吾太貴但又吾算抵食, 都值得下次再幫襯, 因為今餐埋單比左張八五折卡, 下次去食就平D啦!!! 現附上本人最欣賞的兩個菜式!!!
現附上本人最欣賞的兩個菜式!!!
$100 (Dinner)
  • 鐵板雞
好少黎呢一頭,不過咁啱經過就入去一試。叫左咖喱海鮮、皇帝汁燴羊肉、葡汁咖魚、NAN烤餅(即原味烤餅)、印度香料蝦......等等!咖喱海鮮:有鮮魷、魚塊、蝦,咖喱味道又好味!GOOD!皇帝汁燴羊肉:皇帝汁好香滑、好濃郁,亦好creamy!絕對唔會好膩!而且羊肉真係好軟、好腍、好嫩!值得一讚!葡汁咖魚:葡汁好味!只嫌魚塊本身咖肉質較鬆散!反而「咖喱海鮮」內架魚塊更好!但係整體很好!NAN烤餅(原味烤餅):雖然係原味,但係已經好出色、正宗!熱辣辣,外面香脆,帶有芝麻粒,裡面亦好軟熟!配埋咖喱汁食,好惹味!!!印度香料蝦:d蝦好出色!口感好爽口彈牙!印度香料整出黎架味道好好!環境雖然細d,不過service真係好好,值得specify!另外,衛生亦好好!d碟有用高溫烘過,感受到佢地架用心!下次有機會一定再黎食!it will be very soon!

好少黎呢一頭,不過咁啱經過就入去一試。

咖喱海鮮:有鮮魷、魚塊、蝦,咖喱味道又好味!GOOD!

另外,衛生亦好好!d碟有用高溫烘過,感受到佢地架用心!

餐前小食
葡汁咖魚(前)、咖喱海鮮(後)
皇帝汁燴羊肉
NAN烤餅(原味烤餅)
葡汁咖魚(前)、咖喱海鮮(後)
皇帝汁燴羊肉
NAN烤餅(原味烤餅)
  • 咖喱海鮮
  • 烤餅
  • 印度香料蝦
2008-06-08 16 views
星期五晚上朋友請我來這裡吃晚飯由於下起滂沱大雨, 大家都十分狼狽店的門口好細 又放了報紙架及傘架十分狹窄 應該改善。店裡面積不大, 但坐起上黎都幾舒服既waitress先送上胡椒餅同埋兩兜野gor兩兜東西都唔岩我口味只好就咁食塊餅 有d似薯片幾spicy芝士薄餅冇乜我地食開gor種芝士味可能係印度芝士啦 甜甜地似奶粉其實點curry都幾好味 又抵食原味咖哩牛腩真係好細兜岩岩好可以食完一兜薄餅囉d咖哩冇乜特別唔明點解要賣咁貴牛腩就幾好食燒雞呢個最好 熱辣辣用鐵板送上好香既燒烤味加d lemon juice 更加好味! 又去埋雞皮d雞又滑 真係好好好好味!我食左五件!!!!最後雖然幾飽但唔夠喉屎忽痕嗌左兩個甜品原來係一個錯誤既決定唔怪得唔見其實人叫印度雪糕嘩 一黎已經嚇一嚇22蚊少成咁??????????一啖食得哂gor種size仲要唔係好食可以話係難食!因為內面全都是香料類似香茅gor種食淨半舊 鮮奶球又係咁細 得gor兩粒好似湯圓咁細既物體呢個都算放得入口不過就好似浸在牛奶濕哂的饅頭咁都幾核突 d奶好甜好漏下次黎會再嗌薄餅同埋其他咖哩同埋燒雞但一定一定永遠唔會再嗌甜品行幾條街去b仔好過
星期五晚上朋友請我來這裡吃晚飯
由於下起滂沱大雨, 大家都十分狼狽
店的門口好細 又放了報紙架及傘架
十分狹窄 應該改善。

店裡面積不大, 但坐起上黎都幾舒服既
waitress先送上胡椒餅同埋兩兜野

呢個最好 熱辣辣用鐵板送上
好香既燒烤味
加d lemon juice
更加好味! 又去埋雞皮
d雞又滑 真係好好好好味!
我食左五件!!!!

最後雖然幾飽但唔夠喉
屎忽痕嗌左兩個甜品
原來係一個錯誤既決定
唔怪得唔見其實人叫

印度雪糕
嘩 一黎已經嚇一嚇
22蚊少成咁??????????
一啖食得哂gor種size

行幾條街去b仔好過

(今個禮拜差唔多日日食咖哩
琴日終於流鼻血了
2008-04-22 14 views
我係附近讀書,所以有好多機會去果度食,學生餐$30~35,有齊前菜,餐湯,主菜同餐飲,咖喱羊係我既至愛~好好味~環境較細,不過坐得舒服:4味道十分好:5服務幾好,waitress會留意到你既需要(英語溝通):5價錢以成個set黎計算係咁啦:3衛生幾好:5
環境較細,不過坐得舒服:4
味道十分好:5
服務幾好,waitress會留意到你既需要(英語溝通):5
價錢以成個set黎計算係咁啦:3
衛生幾好:5
2008-04-22 45 views
lunch time 2 個人, 食左2百幾. 我地叫左1 個咖啡雞+ 咖哩牛腩+ 1 個飯+ 一個薄餅+ 咖哩角. 好細碟. 唔係好夠食. 個咖哩角就難食到死.食左半個就唔食了.太難食了咖啡雞+ 牛腩就冇咩特別. 唯一好食就係飯.唔太抵. 唔會再食.
lunch time 2 個人, 食左2百幾.
唯一好食就係飯.
唔太抵. 唔會再食.
2008-01-29 39 views
印度奶茶有想吐的感覺鐵板雞無雞味得salty芝士味薄餅無乜芝士味咖哩牛肉無乜特別量少唔明why 無劣評建議想減肥的人可以去試包你全嘔有特
印度奶茶有想吐的感覺
鐵板雞無雞味得salty