2022-09-30 941 views
灣仔新派川菜食府川流最近推岀左晚市半放題!人均$338就有齊前菜、湯、主菜、飯/麵、甜品同埋7款無限量供應嘅川式小菜!加$168仲有兩小時紅白酒Prosecco任飲半放題份量十足!兩個女仔黎到,基本上食一round無限量供應嘅川式小菜已經夠飽。任食小菜嘅辣度偏低,大多調味走甜酸路線,雖然同平時食開嘅有啲唔同,但唔係好食得辣嘅朋友仔都可以輕鬆挑戰到。嗜辣之人就要去到主菜嘅水煮桂魚、水煮牛肉先可以滿足到辣癮啦~ 整體黎講,呢個份量加埋舒適嘅環境,都算幾抵食留意返!逢星期日至四1800-2200先有架~ 限時120分鐘🌶七滋八味川式半放題晚宴 $338/位1️⃣前菜:雞絲粉皮🆙川流特色拼盤 +$50/位原隻麻辣鮑魚|大建蜇頭拌萵筍|燈影牛肉三款之中,我就最鍾意薄脆香口嘅燈影牛肉,係燈光映照下真係透光架!鮑魚辣勁十足,蜇頭萵筍夠晒爽脆。兩個人黎不妨加一碟試下~ 不過其實唔加都一定夠飽2️⃣湯:醋椒胡辣羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅嗌左川流特色拼盤,湯會自動升級為蟹肉醋椒胡辣羹~ 食落其實有啲似碗仔翅,當中有加有唔少瑤柱絲、豆腐絲、蟹肉等材料,好足料~胡椒餅以貢布胡椒入饌,加上燻蠟肉同芝麻粒,香氣十足!3️⃣川式

🌶七滋八味川式半放題晚宴 $338/位

1️⃣前菜:雞絲粉皮

🆙川流特色拼盤 +$50/位
原隻麻辣鮑魚|大建蜇頭拌萵筍|燈影牛肉

2️⃣湯:醋椒胡辣羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅

嗌左川流特色拼盤,湯會自動升級為蟹肉醋椒胡辣羹~

胡椒餅以貢布胡椒入饌,加上燻蠟肉同芝麻粒,香氣十足!

3️⃣川式滋味 (無限供應)
蒜泥本地黑毛豚白肉|魚香茄子|宮保雞丁|乾煽四季豆|回鍋本地黑毛豚|上湯娃娃菜|麻婆豆腐

七款川式小菜都唔太辣~
最有記憶點嘅一定係甜嘅蒜泥白肉,呢款真係好睇個人口味,我就食慣左鹹嘅。不過佢嘅肉真係好軟腍,超索汁!另一款回鍋黑毛豚,肉質同樣軟腍,肥膏位軟彈,幾香幾重豆豉味~

宮保雞丁夠腍夠滑,魚香茄子唔會煮到好軟爛。上湯娃娃菜好嫩好入味,乾煽四季豆夠晒爽脆,略嫌唔夠香口。

好得意地魚香茄子同麻婆豆腐 調味都偏甜酸開胃。嗜辣之人表示:如果雞肉豬肉係辣嘅就好啦!不過唔係好食到辣嘅朋友仔就食得好舒服

4️⃣主菜(每人任選一款)
水煮牛肉 / 水煮桂魚片 / 豆酥桂魚片 / 乾燒明蝦球 / 黑醋黑毛豚酥肉

今次就揀左水煮桂魚片同乾燒明蝦球~

呢到嘅水煮絕對滿足到嗜辣之人!桂魚片厚肉滑溜,肉質較為紮實。香辣惹味得黎,魚味都唔會被蓋過。底下仲有啲好索汁嘅薯粉。

蝦球厚肉彈牙,鮮味十足!甜甜地,帶微辣~

5️⃣飯麵(每人任選一款)
回鍋肉炒飯 / 擔擔麵

回鍋肉炒飯米飯粒粒分明之餘,不失咬口。

擔擔麵嘅肉碎幾香,不過就無乜花生香氣。

6️⃣甜品
沖繩黑糖糍粑|藤椒香草意式雪糕
雪糕超有驚喜!越食越麻,好刺激!但又甜甜地完全唔辣
黑糖糍粑外層金黃香脆唔油膩,內𥚃煙韌軟糯,蘸埋黑糖無得輸
❀ 川流 #灣仔 ❀❗️高質任食半放題川菜 嗜辣之人必食❗️——————————————————已經係第二次到訪,係心目中其中一間最愛嘅川菜餐廳💕餐廳外型好似一個黑盒,就咁行過未必覺眼,仲要睇唔到入面,但絕對內有乾坤👍🏻唔單止菜式新穎,價錢亦好抵!最近推出咗半放題晚餐,只需每位$338可以食到超過10道菜,當中嘅小菜仲係任食,超誇張💦.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 七滋八味川式半放題晚宴 (120分鐘) $338pp♥ 前菜✦ 雞絲粉皮.♥ 湯✦ 蟹肉醋椒胡辣羹配家鄉燻臘肉胡椒餅不得不讚自家製嘅胡椒餅非常香口🥰外皮佈滿芝麻粒而且酥脆,內裏用上煙燻臘肉加埋胡椒香氣,集齊甜鹹辛辣味!.♥ 川流特色拼盤 +$50✦ 原隻麻辣鮑魚✦ 大連蜇頭拌高筍✦ 燈影牛肉呢個拼盤最特別莫過於有原隻鮑魚,加上麻辣XO醬❤️‍🔥另外燈影牛肉甜甜地幾惹味。不過唔加都夠晒飽,覺得唔一定要加。.♥ 川式滋味 (無限量供應)✦ 蒜泥本地黑毛豚白肉✦ 魚香茄子✦ 宮保雞丁✦ 乾煸四季豆✦ 回鍋本地黑毛豚✦ 上湯娃娃菜✦ 麻婆豆腐一共七樣小菜,樣樣都滋味無比😋每一碟份量本身係正常份量嘅三份一左右,其實食一round 已經飽到上心口😆大推蒜泥
❀ 川流 #灣仔 ❀

♥ 川流特色拼盤 +$50
✦ 原隻麻辣鮑魚
✦ 大連蜇頭拌高筍
✦ 燈影牛肉
不過唔加都夠晒飽,覺得唔一定要加。

♥ 川式滋味 (無限量供應)
✦ 蒜泥本地黑毛豚白肉

✦ 魚香茄子

✦ 宮保雞丁

✦ 乾煸四季豆
✦ 回鍋本地黑毛豚
✦ 上湯娃娃菜
✦ 麻婆豆腐
大推蒜泥白肉,同平時非常唔同,用瘦豬肉片,但肉質夠曬腍🥰而且係用甜醬油調味,唔辣但超好食,食到好飽都係都添多咗一碟!
本地黑毛豬亦都炒得非常香,每塊都深深沾滿香料辣醬,香口得來但又唔會過辣。
另外幾款亦甚有水準,即使係任食都非常高質💓
☞ 主菜 (任選一款)
✦ 水煮桂魚片

✦ 豆酥桂魚片

五款主菜當中我哋揀咗呢兩度魚🐟
桂魚片肉質嫩滑,水煮魚內當中仲有少許薯粉,朔晒啲汁💦
但相比之下豆酥桂魚片更有驚喜🔥驟眼望比較清淡,冇任何醬汁好似清蒸。但豆酥味道獨特,將魚嘅鮮味提出,健康得來又好食😋
☞ 飯麵(任選一款)
✦ 回鍋肉炒飯

✦ 擔擔麵

擔擔面充滿花生香氣,回鍋肉炒飯嘅夠晒鑊氣。
✦ 沖繩黑糖糍粑
✦ 藤椒香草意式雪糕

最後以特色川菜甜品作結!
用藤椒製作嘅雪糕充滿麻香,非常獨特必定一試✨
糍粑開啟四川特色煙靭炸甜品,點上黑糖漿就一流!
——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
記得第一次嚟係食午市點心放題,當時已經印象好好💓今次再戰佢哋半放題晚市,果然冇令我失望🥰即使係任食嘅菜式亦非常高質美味,齒頰留香,絕對係又抵又好味嘅川菜餐廳,推薦✨
P.S. 當日係同一個唔太食得辣嘅朋友一齊,但佢都接受到,仲覺得好好食,所以整體辣度唔算好高,但就夠晒香口。另外Menu亦有寫明菜式嘅辣度,所以唔太食得都唔使太擔心。
2022-09-20 366 views
川流是由川菜達人陳啓德師父所開,未食已早存厚望。是次特意造訪,打開餐牌,喜見價位定得不高,有點喜出望外。大根排骨湯足料湯甜,很滋潤。燒賣雖則只有一粒,倒是十分巨型實肉,兩個人分也足夠。尖椒皮蛋豆腐的汁很好味,友人最喜歡的是豆腐整磚上,滿足感十足!小人最愛是這道麻辣腸爆花生苗!麻辣刺激花生苗勁爽脆,停不了口!酸辣薯粉的酸與辣平衡得剛剛好,非常惹味。套餐之外叫的兩個點心皆相當了得!胡椒餅表層甚脆,胡椒味是撲鼻而來的,燻臘肉則帶出了鹹香。芋角更是非一般,內餡竟是魚香茄子,絕佳的配搭,令人驚喜!食物的質素,果証實力非凡!

大根排骨湯足料湯甜,很滋潤。
大根排骨湯

燒賣雖則只有一粒,倒是十分巨型實肉,兩個人分也足夠。
鮮肉燒賣

尖椒皮蛋豆腐

麻辣腸爆炒花生苗

酸辣薯粉的酸與辣平衡得剛剛好,非常惹味。
酸辣薯粉

家鄉燻臘肉糊椒餅

芋角更是非一般,內餡竟是魚香茄子,絕佳的配搭,令人驚喜!
蜂窩魚香茄子芋角

食物的質素,果証實力非凡!
Lunch
大根排骨湯
鮮肉燒賣
尖椒皮蛋豆腐
麻辣腸爆炒花生苗
酸辣薯粉
家鄉燻臘肉糊椒餅
蜂窩魚香茄子芋角
平時真係比較少食川菜,知道灣仔呢間新派型格川菜做緊川式半放題晚餐,感覺好特別,一於試試💕-前菜-✤ 雞絲粉皮✤ 川流特式拼盤 (+$50/位)粉皮爽口彈牙,加上雞絲、青瓜同麻醬,清新又好味👍🏻另外推介大家再加$50/位試埋特式拼盤🥗 包括:原隻麻辣鮑魚、大連蜇頭伴萵筍、燈影牛肉。其中四川名菜燈影牛肉最具特色💡牛肉薄切透光,色澤紅潤🥩✨食落就有啲似牛肉乾幾特別❤️️-湯-✤ 蟹肉醋椒胡辣醋羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅因為加咗川流特式拼盤,自動升級為蟹肉醋椒胡辣醋羹🦀☺️ 醋羹有d似碗仔翅,好多蟹肉好足料🧡 胡椒餅有驚喜: 川流採用全球最佳貢布胡椒調味,香味具層次;加入家鄉的四川臘肉,脂香十足🥹 胡椒餅經烤焗後外皮酥脆,仲帶有炭香,值得一試👏🏻-川式滋味- (無限量供應)✤ 蒜泥本地黑毛豚白肉✤ 宮保雞丁✤ 乾煸四季豆✤ 上湯娃娃菜✤ 麻婆豆腐✤ 回鍋本地黑毛豚✤ 魚香茄子我從來唔知自己咁鍾意食蒜泥白肉🤣 encore 左兩碟,豚肉肥瘦適中,底下仲有粉皮加甜豉油好好食🤤 叫多蒜好正😝🧄母親大人就非常欣賞乾煸四季豆🌶 炒得乾身同好惹味😍🔥-主菜- (自選一款)✤ 乾燒明蝦球✤ 水煮牛肉✤ 水煮桂魚片✤

-前菜-
✤ 雞絲粉皮
✤ 川流特式拼盤 (+$50/位)

粉皮爽口彈牙,加上雞絲、青瓜同麻醬,清新又好味👍🏻

川流特式拼盤 (+$50/位)

-湯-
✤ 蟹肉醋椒胡辣醋羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅

-川式滋味- (無限量供應)
✤ 蒜泥本地黑毛豚白肉
✤ 回鍋本地黑毛豚
✤ 魚香茄子

母親大人就非常欣賞乾煸四季豆🌶 炒得乾身同好惹味😍🔥
蒜泥白肉

-主菜- (自選一款)
✤ 乾燒明蝦球
✤ 水煮牛肉
✤ 水煮桂魚片
✤ 黑醋黑毛豚酥肉
✤ 豆酥桂魚片

我同媽咪都揀咗蝦球,因為本身好鍾意食蝦🦐
蝦球大隻爽彈,酸甜汁好惹味🧡💛
乾燒明蝦球

-飯麵- (自選一款)
✤ 擔擔麵
✤ 回鍋肉炒飯

回鍋肉炒飯細細份啱哂🍚💕 擔擔麵麵質夠爽囗彈牙,如果花生醬味再出啲就更好🥜🍜

-甜品-
✤ 沖繩黑糖糍粑
✤ 藤椒香草意式雪糕

甜品係當晚令我最impressed嘅一環🫶🏻 兩款甜品擺盤精緻,味道亦有驚喜😍
🍡糍粑表面金黃香脆,入面煙靭軟糯,點少少黑糖食好正🍯😚
🍨雪糕味道好過癮,加上藤椒令味道甜得黎帶麻,但又唔辣😋

整體覺得食物質素好又特別,環境舒適,店員服務亦都非常殷勤💞 雖然係川菜但大部分食物唔會好辣,就算唔食得辣嘅朋友都可以一試☺️💕

𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁
七滋八味川式半放題晚宴 $338/位
星期日至四 1800-2200 | 120分鐘

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10
Dinner
川流特式拼盤 (+$50/位)
蒜泥白肉
  • 家鄉燻臘肉胡椒餅
  • 沖繩黑糖糍粑
  • 蒜泥本地黑毛豚白肉
大家一聽川菜 就好驚辣到食唔到但原來平時食開極少辣既我 都食得好高興!因為呢個半放題 實在有好多好多選擇.《七滋八味川式半放題晚宴》$338/位.前菜☄︎ 雞絲粉皮粉皮晶瑩通透 麻醬 青瓜清新好味.湯☄︎ 醋椒胡辣醋羹 配 家鄉燻臘肉胡椒餅醋羹有d似落左醋既碗仔翅反而最impress我既係胡椒餅 好食到我自己再散叫多一碟!外皮酥脆 更帶住一份炭燒既香氣一咬開餅皮 集合辛、鹹、甜既香氣瞬間衝出黎 最突出當然係胡椒香餡料豐富有濃郁既臘肉 肉汁香甜 食得好過癮.川式滋味以下7款仗都係無限量供應:☄︎ 蒜泥本地黑毛豚白肉🥓七款裏邊我最鍾意蒜泥白肉 encore左兩碟豚肉脂肪位置好爽口 一啲都唔漏連埋粉皮一齊點甜豉油 好好食☄︎ 回鍋本地黑毛豚同樣都係黑毛豚肉 肉質都係咁爽彈醬油炆完之後就有啲似東坡肉 不過唔要梅菜 哈哈☄︎ 魚香茄子🍆☄︎ 宮保雞丁無可否認雞肉真係好滑☄︎ 乾煸四季豆四季豆炒得好乾身☄︎ 麻婆豆腐豆瓣醬都有啲辣 加埋豆腐其實應該撈個飯就啱啱好☄︎ 上湯娃娃菜呢7款餸每碟都好大碟 食一round已經好飽🤰🏻🫃🏻.主菜☄︎ 乾燒明蝦球酸甜汁好惹味 蝦球大隻爽彈☄︎ 水煮桂魚片最驚喜係個底有qq薯粉 索晒

大家一聽川菜 就好驚辣到食唔到
但原來平時食開極少辣既我 都食得好高興!
因為呢個半放題 實在有好多好多選擇

☄︎ 藤椒香草意式雪糕
雪糕味道好過癮 好似食緊花椒 甜得黎帶麻
麻辣嗰隻麻 但係又唔會辣
出邊一定食唔到呢隻味 夠晒創意
喺灣仔型格人氣嘅川流。最近推出全新嘅「七滋八味川式半放題晚宴」,從前菜到甜品都充滿川菜特色。雞絲粉皮:雞絲、粉皮、青瓜絲配麻醬撈勻一齊食,口感更加豐富。 家鄉燻臘肉胡椒餅:用咗家鄉嘅燻臘肉同埋得獎嘅胡椒所做,外酥內軟,皮薄餡靚,配埋羹一齊食就更好味。川式滋味(無限量供應)蒜泥本地黑毛豚白肉:甜甜帶少辣嘅黑豉油加埋濃香嘅蒜泥,令無調味嘅黑毛豚白肉,味道層次昇華不少。宮保雞丁:雞丁仍然嫩滑,加埋其他嘅配料,令口感變得更加豐富。回鍋本地黑毛豚:回鍋肉用上五花腩片,層次分明,油香四溢,回鍋肉嘅味道好濃好香。麻婆豆腐:豆腐仍然保持一粒一粒,口感軟嫩滑溜,味道惹味。魚香茄子:茄子賣相精緻,味道剛好。乾煸四季豆:四季豆仍然保持青綠,夠脆夠嫩。上湯娃娃菜:娃娃菜好清甜,用嚟解辣一流。主菜(任選一款)乾燒明蝦球:蝦球勁大隻,口感爽彈。黑醋黑毛豚酥肉:炸過嘅黑豚肉夠哂酥脆,用黑醋汁煮得好入味,酸酸甜甜勁開胃。回鍋肉炒飯:炒飯夠乾身,用料豐富,有好濃嘅回鍋肉嘅惹味。飯麵(任選一款)擔擔麵:花生醬嘅香味好濃,麵身爽口。甜品沖繩黑糖糍粑:即叫即炸,外脆內軟,口感Q彈軟糯,蘸埋沖繩嘅黑糖,味道就更好。藤椒香草意式

川式滋味(無限量供應)

麻婆豆腐:豆腐仍然保持一粒一粒,口感軟嫩滑溜,味道惹味。

魚香茄子:茄子賣相精緻,味道剛好。

乾煸四季豆:四季豆仍然保持青綠,夠脆夠嫩。

上湯娃娃菜:娃娃菜好清甜,用嚟解辣一流。
主菜(任選一款)

乾燒明蝦球:蝦球勁大隻,口感爽彈。

回鍋肉炒飯:炒飯夠乾身,用料豐富,有好濃嘅回鍋肉嘅惹味。

飯麵(任選一款)

擔擔麵:花生醬嘅香味好濃,麵身爽口。

甜品

藤椒香草意式雪糕:好有川式風味嘅雪糕,真係有麻嘅口感,好特別。

仲有升級優惠每位另加 $50可以有川流特色拼盤,入面有原隻麻辣鮑魚、大連蜇頭拌萵筍、燈影牛肉。仲會將醋椒胡辣羹升級為蟹肉醋椒胡辣羹。

原隻麻辣鮑魚:鮑魚彈牙爽口,麻辣惹味。

大連蜇頭拌萵筍 :蜇頭、萵筍口感爽脆,味道清新。

燈影牛肉:川菜中嘅手工菜之一,將牛肉切薄至透光,口感有如豬肉紙,味道帶甜同辣。

蟹肉醋椒胡辣羹:酸酸辣辣,仲有絲絲嘅蟹肉,而調味剛好能突出胡椒餅嘅香味。
11:48一入到去,西裝經理嘅人物態度還可以,只雙眼由頭望到我地落腳咁,跟住話11:30full左,要1點半,咁我地有小小肚餓下,咪走囉。但行下行下想食另一間又無開喎,見唔肚餓了,於是唸住返去川流,打電話無人聽,係中途斷線嘅,我地狂打住咁行到去都無人聽。入到去,再問佢係咪1:30有位,佢本來話幫我book,攞埋部ipad,跟住我朋友問佢點解你個電話唔通,佢話忙,跟住望住個電話係無响嘅,跟住2手一灘,再行開無理我地,強調係無理我地。咁一心返黎係唸住食嫁嘛,叫返個經理話咁book1:30啦,我朋友再問你個電話宜係唔得喎,佢再次全身望左我地一眼,跟住話...睇下有無位,明明頭先仲話幫我book嘅,跟住話,唔好意思無位。我look大隻眼望住佢,佢應該知自己衰左,又唔會認啦當然,佢話你留電話,有位通知你。我幫襯食巿無數,呢間都數一數二差,佢要pan左我地2次,又要望下我地個樣先,跟住話無位,乜我地著得好寒酸,定我地樣似無錢比,佢要咁服務態度對我地呢?如你喜愛被人上下打量 眼睛不斷注視再無視,有位無位比唔比你幫襯由佢對眼去決定,你就去試下啦,都想大家分享下體驗。

如你喜愛被人上下打量

有幾多朋友同我一樣,每隔一段時間,都有一種好想打邊爐既感覺?(食辣都係一樣🔥)好感動地最近搵到一間我好鍾意嘅火鍋店— 川流🥰湯底係皆大歡喜既鴛鴦鍋— 「川味麻辣湯鍋」惹味非常,盡收湯底精華之效;川芎白芷醉雞豬骨鍋,則有養生之效~ ✅燈映牛肉🐮: 加上芝麻點綴既燈映牛肉係分外香口,厚薄適中✅松茸野菌福袋: 以腐皮製作成福袋造型, 福袋內既松茸、野菌盡收湯汁精華,分屬必點!✅花生芽🥜: 似係一支特大火柴, 貌似芽菜同花生混合體,據稱美味而有瘦身成效, 說得上係比較稀見嘅火鍋食材✅冰鎮鵝腸: 置於紅酒杯內既造型已經加晒分,口感爽脆🤩當晚仲嗌左以下嘅,一班朋友聚會就特別啱,超級回味,仲要夠晒飽🤣-本地騸牯黃牛牛頸脊-紅酒浸牛頸脊-桂花蚌-台山蠔-海蝦醉了-黃耳素水餃-菜肉雲吞-毛肚-黑豚炸酥肉-手打墨魚滑-冰豆腐-鴨血

✅燈映牛肉🐮: 加上芝麻點綴既燈映牛肉係分外香口,厚薄適中

✅冰鎮鵝腸: 置於紅酒杯內既造型已經加晒分,口感爽脆🤩

-本地騸牯黃牛牛頸脊
-手打墨魚滑
-冰豆腐
-鴨血

2022-05-29 806 views
早年上深圳玩,麻醉燙是必食之物,尤其是吃至汗流浹背,滿頭大汗最開心,家陣無機會北上,似乎少了點樂趣,但放心,香港近年是越來越多人食辣,而店子亦是越開越多。位於灣仔的川流,光顧過不少次,辣得來有層次,而且每種味道都不同,創新中又不失傳統,午間更有任食點心,性價比相當高,引來不少在附近上班一族。餐廳門口帶點神秘感,內裡裝潢卻是充滿時代感。今次主要是想試試最新推出的《味遊法式美饌》套餐,每位$668,若然配上四杯法國佳釀,都只是$968。餐前送上的拍青瓜、麻辣爆谷、花生及泡菜四式小食可不要錯過,消磨時間一流。五小碟松花麻辣雞卷將燈影牛肉插上,好有帆船的感覺,有趣,雞卷做得鬆緊有致,麻辣度輕盈,似乎是要大家慢慢適應,最後先見真章。薑汁藤椒熗蟶肉蟶子肉爽口彈牙,藤椒的麻勁令味道多添了變化,我鍾意。大連蜇頭拌蒿筍・蒜泥黑毛豚白肉海蜇與蒿筍,同是清爽開胃的前菜,也好,由輕至重,由淡至濃。蒜泥白肉賣相亮麗,掛肉切得夠薄,辣度亦正常,但個人喜歡較肥的腩肉,會多了一份油香。燈影牛肉驟眼睇,真係好似一片透明的楓葉,薄得透光是功力的表現,脆卜卜的口感相當討好。Domaine de La Janasse, Cô

餐廳門口帶點神秘感,內裡裝潢卻是充滿時代感。

五小碟

松花麻辣雞卷

薑汁藤椒熗蟶肉
蟶子肉爽口彈牙,藤椒的麻勁令味道多添了變化,我鍾意。
大連蜇頭拌蒿筍・蒜泥黑毛豚白肉

海蜇與蒿筍,同是清爽開胃的前菜,也好,由輕至重,由淡至濃。
燈影牛肉

Domaine de La Janasse, Côtes du Rhône, 2020
未開始太重口味,先來杯輕盈的白酒。
醋椒胡椒羮
佐燻臘肉胡椒餅

川流的名物之一,酸與辣夾雜,完全衝擊味蕾及嗅覺,刺激到一個點,而且埋芡推得啱啱好,伴以半個又是名物的燻臘肉胡椒餅,外層酥化,內裡是陣陣幽香的臘肉,一口餅,一口湯羮,兩個字形容,美味。
五十二度慢煮樟茶鴨胸

鴨胸不單帶陣陣幽香,肉質亦相當軟熟,配上即蒸鬆軟的蝴蝶包,味道及嚼口非常匹配。
再來是 M. Chapoutier Belleruche, Côtes du Rhône, 2016
當紅沸騰星班球

終於見到澎湃的紅油,星班球肉質嫩滑,找不到挑剔位,麻辣辛香而不嗆喉,略嫌置底的配菜少了點,吃得未夠盡情。
今次配上了 Château la Rose Bellevue Cuvée Tradition Blanc, Côtes de Bordeaux, 2019
手工濃湯抄手

重口味之後,要慢慢滑落,令味蕾稍微休息一下,雞湯底鮮甜,抄手煮得啱啱好,餃子皮包得緊密,亦沒有過稔的口感,結果是連湯都清零。
文殊院甜水麵

麵條煙煙韌韌有麻香,作為單尾份量恰好。
最後的佳釀是 Château la Rose Bellevue Cuvée Tradition Rouge, Côtes de Bordeaux, 2019
沖繩黑糖糍粑、玫瑰吐司抄手

糍粑口感煙韌,配上沖繩黑糖,份外覺得甜美;而玫瑰吐司賣相亮麗,撲上糖霜令味道更可口。

其實川菜並非一味死辣,而是變化多端,難怪辣友有年輕化。

2022-05-23 4337 views
堂食終於放寬! 愛吃的人要出動! 與久沒見面的朋友聚首最開心~ 相約到灣仔太和街的川流, 一齊嚐川菜的七味八滋(即:甜酸麻辣苦香咸), 比人生的甜酸苦辣還要多呀~ Welcome drink有兩款, 有辣有唔辣, 先飲淺色的不辣的, 流滿茉莉香, 再有桃的香甜及清新的橙香; 而辣的則是麻辣烏龍荔枝, 加入了花椒及雲南涮椒, 好過癮! 辣是在喉嚨突然出現的~我稱這為「4小辣」, 有辣花生、辣菜、辣爆谷及辣豆, 有些是麻辣的, 為這頓晚餐掀開辣之旅.我們4人可接受的辣度不同, 所以點一個鴛鴦湯底($248)就最適合, 貢布胡椒豬骨湯鍋是少辣, 但這種辣是很易入口的, 這是雅安貢椒粉的功勞, 鍋內有粟米及白蘿蔔, 使湯底層次更豐富, 增加甜度; 川味麻辣湯鍋的麻香很吸引我, 用來焯肉類或響鈴真是一流.待鍋類滾起的同時, 就先吃三十三香辣火焰醉雞鍋(全隻$398), 玫瑰露及小辣. 煲內很多辣椒, 由於是越煲越辣的, 我就立刻先吃幾件, 辣度夠, 雞肉嫩滑, 太好味~ 煲內的矮瓜及蒟蒻, 也是吸汁的, 必食!!  雞鍋可選干邑或冧酒, 辣度分小中大.蟶子皇, 認真不得了! 好大隻兼爽口彈牙,
蟶子皇, 認真不得了! 好大隻兼爽口彈牙, 我就放入豬骨煲那邊, 既有豬骨香又不搶蟶子的鮮甜, 必食.
火鍋, 我喜歡海鮮多於肉類, 這碟桂花蚌($138)也是有質素的, 謝謝朋友幫忙, 因焯太久會不好吃, 時間掌握得好, 很爽滑.  放入麻辣鍋, 好正~
OMG! 好肥美的台山蠔($168/6隻), 即使熟後都仍然肉厚, 蠔汁包圍每個味蕾~ 手打蟹籽鮮蝦滑($108)及手打墨魚滑($108)也是火鍋必備. 聽隔離枱的食客說醉蝦丸好好味, 弄得我也心思思…原來川流有「醉醺醺系列」, 例如以花雕及干邑釀製的醉雞件. 下次一定要吃!
朋友點了炸響鈴($68), 用來吸麻辣鍋一流啊~ 我就吃鴨血 ($58), 麻辣與鴨血真是絕配.
超推介這款松茸野菌福袋 (4粒/$48), 野菌本身的鮮甜讓人一試難忘! 野菌之餘亦有蔬菜在內, 健康之選.
飽肚系列, 就如雜餃拼盤 (8隻$68) , 有魚皮餃、鮮蝦雲吞、菜肉雲吞及九菜豬肉餃, 皮薄餡靚.
雜錦菜籃 ($128)有菜心、生菜、油麥菜、娃娃菜等, 都很新鮮, 放入豬骨鍋更能吃到蔬菜的甜味.
火鍋之餘, 我們亦點了小食, 例如蒜泥黑毛豚白肉($68), 碟內有粉皮, 兩者沾辣醬汁, 一塊接一塊; 至於胡椒餅, 用的是家鄉燻臘肉, 胡椒味剛剛好, 餅皮薄餡料靚.
2022-05-17
$400 (Dinner)
  • 貢布胡椒豬骨湯鍋
  • 菜肉雲吞
  • 鴨血
  • 胡椒餅
2022-05-16 1746 views
來過川流不知多少次了,在這𥚃搞個Sake局,同不同嘅朋友食過火鍋,德哥的川菜局,任食點心,回憶多的是。好多回憶卻上心頭,特別係苦無晚餐嘅兩個幾月,再同幾個朋友黎晚餐的呢個晚上,除左解火鍋隱同辣隱,的確令我回想到呢幾年嘅變化。原來個人變左,餐廳同樣都變左,食完過後,我相信都係變得更好。因為人多勢眾,今晚試左幾個唔同嘅火鍋底,滿足呢幾個月冇得出去打邊爐嘅慾望。先飲welcome Drink,麻辣荔枝烏龍同茉莉花香橙蜜桃,一杯辣一杯唔辣,唔需要講,我一定係會鍾意辣嗰杯,尤其是前排咁濕嘅天氣,個人飲完即刻醒神晒。呢度嘅混醬非常之有誠意,不能錯過的當然還有只此一家的貢布胡椒。咁耐冇來依然保持前菜嘅水準,每一次我都食晒嘅泡菜同麻辣爆谷。先講朋友嘅湯底,佢哋叫咗傳統嘅川味麻辣湯鍋同貢布胡椒豬骨湯鍋,傳統嘅川辣味道當然係正,即刻諗起德哥。另外最IG嘅仲有呢個三十三香辣火焰醉雞鍋,倒入玫瑰露酒再點火,咁樣打邊爐嘅食法你又有冇試過?雞肉沾上了強勁嘅酒香,最好食嘅係鍋底裏面嘅蒟蒻,如果你夠膽食一嚿辣椒,爽翻天。我哋點嘅係酸菜魚湯鍋,感覺非常特別,味道同一般平時嘅酸菜魚唔同,酸度同辣度更加平衡,酸菜魚嘅魚塊另

我哋點嘅係酸菜魚湯鍋,感覺非常特別,味道同一般平時嘅酸菜魚唔同,酸度同辣度更加平衡,酸菜魚嘅魚塊另上,隨你自己鍾意煮得幾熟。

除咗湯底係重點之外,當然唔可以錯過呢度嘅點心,但係由於叫得太多野,我哋只係試咗舊日我哋成大班人都最鍾意嘅胡椒餅。

另外我特別推介佢嘅酒香丸系列,創意得來又好食,自家製就特別有誠意。

由於個人太懶基本上全部都係有人發辦,好似牛拼盤乜都有最好,又有頸脊又有牛粒。

最推薦當然還有松茸野菌福袋,呢個十分好食,咬落去全部都係香氣滿載嘅菌香。

加上墨魚滑,珊瑚蚌仲有海鮮如台山蠔,蟶子王,仲有好多好適合打邊爐嘅響鈴萵筍干張等等,你見平時我都會講下打邊爐嘅材料,但係呢度嘅湯底寫嘅篇幅咁多就知道湯底好值得推介。

好開心咁多人再聚,係人來人往嘅今日,呢啲情況好唔容易,或者應該更
2022-05-09 2539 views
晚市重啓,友儕間的飯聚再度展開,大家都喜打邊爐,而灣仔川流現正推出的「探索全新火鍋及川式醉人饗宴」備有多款惹味川菜及新鮮食材,可作出不同的配搭,有辣有唔辣,皆大歡喜。首先上的Welcome drink有兩款,一辣一唔辣 (麻辣荔枝烏龍、茉莉花香橙蜜桃),先嘗淺色的那杯(唔辣),蜜桃味帶茉莉花香,清新怡人,另一杯剛入口唔辣,到達喉嚨後辣感才慢慢滲出,但不嗆喉,很過癮。四款餐前小食:泡菜、麻辣爆谷、毛豆及花生均惹味非常;最特別係麻辣爆谷,坊間較少見,鬆脆帶麻香。醬料有十幾款之多,各適其適、任君選擇。友人很喜歡這裏的胡椒餅,甫坐下便嚷著要吃,大家當然無異議啦,點了兩份一同分享。外層酥脆,餡料係煙燻臘肉, 獨特的口味確實不錯。我們選了鴛鴦湯底 -「川味麻辣湯鍋拼貢布胡椒豬骨湯鍋」,有辣有唔辣。樣樣都想食,點了軟滑的「蒜泥黑毛豚白肉」、肥厚多汁的「台山蠔」、爽口彈牙的「手打蟹籽鮮蝦滑」、鮮香滑溜的「手打墨魚滑」、味鮮爽脆的「珊瑚蚌」、鮮甜的「蟶子皇」、嫩滑有口感的「鴨血」、「萵荀片」、「炸響鈴」、「炸芋頭」、「松茸野菌福袋」、「什餃拼盤」及「什錦菜籃」;料靚湯底正;打邊爐其實就係咁簡單。另點了這
醬料有十幾款之多,各適其適、任君選擇。
另點了這味「三十三香辣火焰醉雞鍋」,侍應先倒入玫瑰露酒;隨後點火,增香之餘也令雞肉更惹味。
雞肉嫩滑、加上麻香及酒香,大夥吃得不亦樂乎,鍋內的蒟蒻塊吸盡了醬汁精華,更是各人不停在鍋內尋找的「寶貝」。
由即日起至5月31日,以消費券於「川流」消費滿HK$300即可獲價值港幣50元餐飲禮券乙張;消費滿HK$500更可獲價值港幣100元餐飲禮券乙張,有食有賞;吃得更精明!
正價餐牌單點可享9折優惠(即日起至31/05/2022),適用於週一至週四、週六及週日。
川流
地址: 灣仔太和街28號灣仔薈賢居地舖
電話: 31266633
Dining Offer
Coupon
2022-05-09 552 views
早兩星期終於可以夜晚出街食飯,好耐冇去打邊爐嘅我哋緊係要烚番場先啦。約咗去地方四正嘅川流食喱餐,放題點心就食過打邊爐唔知正唔正呢!坐底餐廳即刻送嚟兩樣免費嘅特飲,喱杯係麻辣荔枝烏龍入落去係烏龍茶味,隔一陣有啲啲辣喺喉嚨頂道滲出嚟好頂瘾。另一杯係茉莉花香橙蜜桃,喱杯好清新有初戀嘅感覺。第一次見喱個好似條橋嘅醬料架,入面擺咗好多種唔同嘅醬料,自己揀鍾意嘅好似生蒜、沙嗲醬、麻醬呢啲唔辣嘅就啱晒我。除咗醬料之外仲有四款餐食泡菜、麻辣爆谷、毛豆同埋花生好啱用嚟送酒。老婆大人每次嚟都要食喱道嘅家鄉煙燻臘肉胡椒餅,今日一試果然出色嗰朕胡椒香味真係好正。仲叫多兩樣涼菜食住等嗰鍋,蒜泥白肉用咗本地黑毛豚嚟整食落又幾鬼滑喎,蒜香汁甜甜香香唔會好辣我都食到。喱碟係自家製北川涼粉夏天食真係爽爆,麻辣汁都唔算勁辣我食面頭嗰啲都頂得順。大家都鍾意食雞整番個三十三香辣火焰醉雞鍋嘆吓先,嚟到嘅時候再倒入玫瑰露即刻成間房都香晒,如果唔想要玫瑰露其實仲有干邑、冧酒可以揀,喱隻醉雞好夠味仲好滑嘟嘟不過都幾辣好惹味。而打邊爐我哋揀咗個鴛鴦湯底酸菜魚鍋配真菌番茄豆腐濃湯鍋,真菌番茄豆腐濃湯鍋夠香甜淥菜同海鮮食就最正。酸菜魚鍋湯

另一杯係茉莉花香橙蜜桃,喱杯好清新有初戀嘅感覺。

酸菜魚鍋湯底味道係醇香嘅碟魚片都好新鮮,我哋仲叫多碟白鱔嚟食喱個鍋添。

海鮮仲嗌咗大大隻蟶子皇輕輕一拖就食得,質地好鬼爽脆仲勁鮮甜冇嗌錯呀。

松茸野菌福袋面頭會吸晒湯底嘅味道,所以放入菌番茄豆腐濃湯就最啱key喇。

千張真係要食麻辣先對口,不過我唔辣得放酸菜魚鍋都唔錯。

什丸拼盤入面有筋彈牙牛丸、芝士包心丸月同埋香菇貢丸,我就食咗筋彈牙牛丸掂喎勁有咬口仲好有牛味添。

到牛迷最期待嘅時候嗌咗個牛魔王拼盤貪佢樣樣有啲,有A5和牛、雪花肥牛、手切牛肉同埋牛頸脊,咁多款嘅牛肉質素都相當唔錯我就最鍾意油花十足嘅A5和牛喇。

飽肚嘢有韭菜豬肉餃同埋寬粉食完就飽晒勁滿足。

最後先食菜雖然唔健康不過我覺得最好食,喱個什錦菜籃有好多種菜喺入面選擇多多好正㗎,食飽飽同老婆大人拍拖搭叮叮去中環轉車回家。

川流

電話:31266633

地址:灣仔太和街28號灣仔薈賢居地舖
2022-05-08 497 views
讚1 湯底同配料都合格有餘,雞煲夠香,雞肉嫩滑,酸菜魚都好開胃;配料最好味係餃子,皮薄餡多,牛肉豬肉都有肉香,夠新鮮;菇菌福袋好有菇味2 環境好闊落,可以自成一角咁食嘢彈1 和牛唔好叫,肥得黎無油香,雪得太耐啦

2 環境好闊落,可以自成一角咁食嘢

1 和牛唔好叫,肥得黎無油香,雪得太耐啦
2022-05-04 2381 views
終於聽到接下來的星期四社交距離可以再度放寬,晚餐可以8人一檯真的深感幸福,上星期剛放寬晚市四人一檯立刻約一眾好友去火鍋聚,雖然一行八人要隔開兩檯用餐但太耐冇見之下大家同樣吃得非常盡情。我們選了到灣仔的川流 Sichuan Lab開餐,除了可以一解火鍋癮之外還可以吃點辣菜一舉兩得。甫坐下服務員隨即送上兩盤精子的特飲,右邊那杯是茉莉花香橙蜜桃,味道非常清香而且不會太甜,但我更愛邊那麻辣荔枝烏龍,甘香的烏龍茶喝後會有微微辣湧回喉嚨,是很刺激食慾的一杯特飲。特飲更可配四款餐前小吃一起品嚐,泡菜、麻辣爆谷、毛豆及花生全部都非常惹味,而我就最喜歡香辣美味的泡菜。來這兒最喜歡便是混醬環節!兩條醬料橋內共有10多款不同的火鍋醬料可供選擇,而我就必定選我最喜歡的貢布胡椒。混好靚醬後嘴巴已準備就緒迎接美味火鍋之夜。未打邊爐之前先吃點這兒的特色川菜小吃,我非常掛念這兒的家鄉煙燻臘肉胡椒餅$68,所以不理爆肚的後果點來跟好友們一起分享!酥香的外皮包裹著自家製的煙燻臘肉, 再次品嚐這獨特的滋味依舊覺得吸引,吃罷竟然令我想掛念台灣起來!!然後還有蒜泥本地黑毛豚白肉$108,軟滑的本地黑毛豚肉配上帶濃郁蒜香的醬汁不

混好靚醬後嘴巴已準備就緒迎接美味火鍋之夜。

然後還有蒜泥本地黑毛豚白肉$108,軟滑的本地黑毛豚肉配上帶濃郁蒜香的醬汁不錯吃。

另外還點了這個麻辣鴨血$68解辣癮,鴨血口感煙韌配上麻辣的味道是令人開心的一客小吃。

我還偷吃了隔籬檯的自家製北川涼粉$88,涼粉口感爽滑配香麻醬汁就最匹配。

我們見到這個三十三香辣火焰醉雞鍋$398/全隻即忍不住點了來品嚐,上檯時那香氣撲鼻而來非常誘惑。

於席前加入玫瑰露即是火光熊熊,這一火能增添香氣之餘更令賣相更加吸睛。

待玫瑰露的酒精揮發去後便可以品嚐這個色香味俱全的雞鍋,雞肉超入味而且麻辣香氣也非常足夠,記得萬物錯過內裏的蒟蒻方塊索盡了三十三香的精華真係好好味。

湯底方面因為有人食辣亦有人怕辣所點鴛鴦湯底$248就皆大歡喜了,喜歡吃辣的我選了川味麻辣湯鍋拼貢布胡椒豬骨湯鍋。

另一檯好友則選了酸菜魚鍋配真菌番茄豆腐濃湯鍋$248,我也有飛象過河試了酸菜鍋味道真的很不錯。

火鍋配料當然少不了新鮮海鮮,這夜的蟶子皇(時價) 非常靚仔厚肉之餘味道亦鮮甜不已。

我自己在家打邊爐經常會買台山蠔吃,這兒也有供應台山蠔$168作為蠔迷的我當然開心,灼熟後蠔身沒有縮細太多味道也甘香鮮甜好吃啊。

好像很久沒有吃過桂花蚌$168是時候要重溫了,有冇朋友仔跟我一樣喜歡吃桂花蚌,坦白講其實佢本身沒有什麼味道但爽爽的口感確實令我着迷,所以這個放入麻辣湯底都非常合襯。

打邊爐大家都會喜歡吃乜乜滑我們也不例外,點了手打蟹子鮮蝦滑和手打墨魚滑各$108,前者蝦味挺濃後者則口感取勝。

來川流必定要吃這個松茸野菌福袋$48/4粒,腐皮會吸盡湯內的精華味道加上內裡又爽又香的餡料,這個福袋真的叫我百吃不厭啊。

每次打邊爐我都喜歡試店家的炸響鈴$68,最愛遇到即叫即炸的出品可以當小吃也可以放湯享用,我覺得炸響鈴絕對是火鍋恩物。

來到尾聲要吃一點飽肚的東東餃子是一個好選擇,我們選了這個雜餃拼盤$68/8粒,貪其有4款不同口味的餃子包括有鮮蝦雲吞、菜肉雲吞、魚皮餃及韭菜豬肉餃,我試了鮮蝦雲吞及韭菜豬肉餃,兩隻都非常足料而且調味恰好真的高下難分。

炸芋頭$68這類索味的東西雖然好邪惡但又會令人很滿足,就算多麼怕肥也是要吃的最多少少地吃一件吧。

最後還有被忽略的雜錦菜籃$128,可幸大家也非常喜歡吃菜最後也將它清掉。

現在川流的單點正價餐牌現有9折優惠,於週一至四及週六、日適用。