相信大家一提到SIMPLYLIFE一定會想起又一城的分店吧!因為每之經過都一定有一條長長的人龍!但奧海城的分店比較不同! 因為是可以預約的!當天一早預約七時半 入坐時看到門口已經有長長的人龍了!幸好預約了,否則一定有排等了!!坐下來氣氛不錯! 每張枱都有蠟燭, 在昏暗的環境下特別有格調! Waiter 很有禮貌, 而且十分快手!MENU有分EAST & WEST, 我們都ORDER了WEST的食物, 感覺上這樣的格調比較配合西餐!我們二人ORDER了三個餐, 因為是PRE BIRTHDAY DINNER,所以想豐富一點! ORDER完WAITER很快就送上麵包麵包麥味很重, 不錯! 可是外層有點過硬了!套餐配有沙律或餐湯加是日餐飲我們選了一個沙律和兩個餐湯!我本身不太喜歡太生的西蘭花, 所以沒有把它KO >///<餐湯是南瓜湯, 是由南瓜打成的! 南瓜味很濃! 最先來到的是Beef Burger!!上桌的時候是熱辣辣的! 份量十足! Burger 的牛肉充滿肉汁! 絕不死實的牛肉!煙肉也十分香口卻不會吃得滿口油!配上半溶的芝芝實在無敵!薯條是剛新鮮炸起的! 粗薯條一咬好
相信大家一提到SIMPLYLIFE
但奧海城的分店比較不同! 因為是可以預約的!
當天一早預約七時半 入坐時看到門口已經有長長的人龍了!
幸好預約了,否則一定有排等了!!

Waiter 很有禮貌, 而且十分快手!
MENU有分EAST & WEST,
我們都ORDER了WEST的食物,
感覺上這樣的格調比較配合西餐!

所以想豐富一點!
餐前麵包
ORDER完WAITER很快就送上麵包
麵包麥味很重, 不錯! 可是外層有點過硬了!

套餐配有沙律或餐湯加是日餐飲
套餐沙律!
我們選了一個沙律和兩個餐湯!
我本身不太喜歡太生的西蘭花, 所以沒有把它KO >///<
南瓜湯
餐湯是南瓜湯, 是由南瓜打成的! 南瓜味很濃!
Beef Burger
煙肉也十分香口卻不會吃得滿口油!配上半溶的芝芝實在無敵!
薯條是剛新鮮炸起的! 粗薯條一咬好像有薯容"咇"出來! 也是沒有滿口油的感覺!(拍手)
烤鱸魚
第二個MAIN DISH 就是這個烤鱸魚!
我沒有想過原來分量這麼大的!
在這巨型SEA BASS下還有很多法邊豆!
鱸魚的味比較淡口, 而且這種魚質沒有很滑,
如果不是大家SHARE的話MAIN COURSE叫這個會有點寡和悶!

吃到這裡已經有8成包了.....都怪我實在太過眼闊肚窄了!

最後就是Smoked Mozzarella Cheese Pizza!
熱辣辣香噴噴的PIZZA! 芝士可以拉長拉長!!!!>3<
一開八的PIZZA只吃了三件已經不行了!!
不過我絕對不會浪費!
叫了WAITER幫手TAKE AWAY! (回家用OVEN焗一焗一樣好味!)
WAITER把PIZZA包得乾淨禮貌送上!

餐飲是橙汁果荼! (忘了拍照)
清新好味!!
看見十分吸引的CAKE也吃不下了, 留待下之再續!

總結:
一定會ENCORE! 抵食, 很好的服務!
2014-04-05
Celebration
Birthday
南瓜湯
Beef Burger
烤鱸魚
2014-04-12 4017 views
剛開張時食過一次夜晚泰菜,味道不错,相隔甘耐再黎試西餐 當晚雖然系平曰但都有七成滿,亦被要求個半鍾交臺,我自己覺得西餐個半鍾略為急,浪费左個氣氛同環境,餐厅燈光昏暗,臺放有臘燭,好舒服,但亦因为人多臺之间距离太近,傾密偈難d
剛開張時食過一次夜晚泰菜,味道不错,相隔甘耐再黎試西餐
Other Info. : 埋單時個位年輕姐姐略位無咩禮貌,反而埸內其他侍應非常nice
2014-03-22 5027 views
大家用幾多錢食早餐?近年明白的道理,每個人心裡其實都有一把尺,是一把自己都沒有察覺的尺,但呢把尺每每掌管個人既行為及消費模式,對每件事都有自己既睇法,願意既花費,同自身既財富並不一定成正比!有一次與上司到北京工幹,一起到M記食早餐,我選擇早晨全餐,用刀叉來享受,他選的是豬柳蛋漢堡,席間他向我問道,為什麼要選擇全餐?其實都是同一樣食材,只是擺放不一樣,但要多付$2,所以我並不及他精明。我只能笑,亦唔知點回應,或者是不能回應……回正題,今早閒來沒事,雖然只是孤身一人,但當然要享受人生,就由早餐開始……我點了Egg benedit+咖啡,食材只是muffin,蛋,smoked salmon,番茄……連咖啡 $72 ,與M記比,只是豬柳換了煙三文魚,但價錢……按我老細準則,我就是水魚了。對於我來講,出但街食野, 最重要當然是味道, 錢是花在食材,廚師手藝,環境氣氛,服務,所有都要一併考慮。Simplylife是集團式經營,雖然不是我食過最好的egg benedit,但已是中上之作,而且是水準穩定,咖啡則是大路之選,近年興起的all day breakfast,動不動都過百,simplelife
大家用幾多錢食早餐?

回正題,今早閒來沒事,雖然只是孤身一人,但當然要享受人生
,就由早餐開始……
,而且是水準穩定,咖啡則是大路之選,近年興起的all day breakfast,動不動都過百,simplelife實屬相宜。
餐聽環境唔錯,樓度高,播放輕音樂,氣氛悠閒, 坐得舒服,服務又好,令我一個早餐坐上個幾鐘(嘻!呢d算唔算財爺講既中產既生活
)。
多謝我老細,令我悟出每人都有唔同既尺,或者,多人讚既餐聽總有人唔鍾意,被勁鬧既又依然有人幫襯,都係咁既原因……(當然線縞唔計喇
2014-03-22
$80 (Breakfast)
2014-03-18 3630 views
都成大半個月之前食,所以有D唔係好記得,不過係好食的~應該都會再幫襯貪佢有中有西所以黎試下~裝修幾靚幾好feel~不過太暗唔係好影到相我地2個都幾大食架~首先嗌左一個水牛芝士pizza set dinner~頭盤麵包好有質感,配淡牛油~pizza薄薄地唔會好滯,蓄茄配芝士好香包一杯餐飲,我另外揀左熱情果smoothie~咬到果D熱情果粒粒酸到傻散叫左個泰式肉碎炒飯~order時員工有問我地辣O唔OK,之前係greyhound食過,諗住果度擺明泰式都唔辣所以不以為意,點知估唔到係辣到咁的!! 原來佢撈埋D辣椒碎入去炒,堅會食到噴火…但香草好香,好好食唔想放棄,所以我地嘗試撩返D辣椒碎出黎~好好多XDD 不過本身碟飯都深色,係咁暗既環境真係要落足眼力,諗返都好笑好彩我地另外叫左個好似係芒果蟹肉米紙卷~凍凍的,配個好清的汁,正好解辣 份量算唔細,不過如果唔點汁就淡左D可能因為碟飯要慢慢食,所以比預期飽,要打包半個pizza~不過我地仍然想食cake 望住個蛋糕櫃真係心大心細呀! 最後揀左朱古力橙同藍莓芝士~本身唔係好好cream, 所以朱古力橙略嫌大pat cream左少少~但2個都叫好好
我地2個都幾大食架~
首先嗌左一個
水牛芝士pizza set dinner~
頭盤麵包好有質感,配淡牛油~
pizza薄薄地唔會好滯,蓄茄配芝士好香
包一杯餐飲,我另外揀左
熱情果smoothie~咬到果D熱情果粒粒酸到傻
散叫左個

好彩我地另外叫左個好似係
芒果蟹肉米紙卷~凍凍的,配個好清的汁,正好解辣
份量算唔細,不過如果唔點汁就淡左D
望住個蛋糕櫃真係心大心細呀! 最後揀左
朱古力橙同藍莓芝士~本身唔係好好cream, 所以朱古力橙略嫌大pat cream左少少~但2個都叫好好食~
有一個缺點! 就係限時催還枱~不過明白的,員工態度亦可接受
2014-02-28
$250 (Dinner)
2014-03-15 3671 views
食Simplylife不下10次,每次都心滿意足,捧腹而歸。又一城個間由舊舖開始已經排長龍,搬到新舖後條龍更係長得誇張。奧海城好少少,但都係遲少少黎都要等,但一邊等一邊望住好靚既麵包同甜品,等都等得開心D。今次好好彩,唔使等位,一去到就入得啦。幾鍾意個越式拼盤,好豐富。肉碎炒飯都唔錯,但濕炒河就普通。今日想食西式,選擇困難,pizza唔錯,芝士又夠多,但太大食唔哂。定係辣肉腸糙米飯,飯粒有咬口而且份量少D,egg benefit都做得唔錯。諗左好耐最後決定雞肉蘑菇burger。沙律成日有唔同sauce,每次食都有驚喜。賣相好靚,burger好大個。厚厚一塊雞肉,肉質完全唔嚡,上面一塊融左既芝士,連埋個鬆軟既包一齊放落口,好滿足。 酸瓜,grilled tomato同洋蔥分開放,可以自己揀放入burger到,對唔鍾意食既人黎講LI個做法都幾窩心。薯條炸得好脆,唔使點茄汁都好好食。本來想食埋甜品,但實在太飽啦,都係下次啦。

本來想食埋甜品,但實在太飽啦,都係下次啦。
2014-03-13
$100 (Lunch)
  • 雞肉蘑菇漢堡
2014-03-14 4229 views
簡單並不代表沒有選擇!標榜有東亦西的 Simplylife,相信最能與時並進,迎合不同的口味需要。商場內的櫥窗,設計如一幅西式廚房的立體畫,更將 Simplylife 為人熟悉的麵包呈於眼前。靠門口的部置擺放了麵包,再向左前行,不同款式的蛋糕即呈現眼前,必定吸引一眾愛甜的女士。老公與我同時拿起餐牌,立即 "想東又想西",您究竟喜愛哪一款?東方的選擇來自東南亞一帶的越南、泰國、馬來西亞等地,而西方也離不開意大利麵、牛扒、漢堡等。老公不久便敲定了西菜,而我經幾番猶疑後,最終也看上了西式的套餐。這樣我倆的選擇便形成了麻將檯上的雙番西局面,大家要小心呀!點好菜後,侍應隨即為我們送上麵包和牛油。包心呈現出粗大的氣孔,可想像得到其軟綿、彈性充沛的質感。可是麵包皮異常繃韌,雖帶著討人歡心的焦香,但牙齒確實難以與其抗爭,只好用手撕開麵包皮,光嚐著包心的滋味。當晚套餐所提供的飲品是果茶。果味與茶味平衡,甜度亦適中。蕃茄湯濃稠度恰好,洋溢著自然的蕃茄味。湯底內浮沉著橙紅而幼細的蕃茄蓉,滲出醒胃的酸甜味兒,效果要比想像更理想。小碗盛上沙律雜菜、蘆筍和橙肉,再配上輕甜的沙律醬汁,正好將蔬菜的青草味兒與水果的甜

麵包
點好菜後,侍應隨即為我們送上麵包和牛油。
麵包
果茶
當晚套餐所提供的飲品是果茶。果味與茶味平衡,甜度亦適中。
蕃茄湯
蘆筍沙律
小碗盛上沙律雜菜、蘆筍和橙肉,再配上輕甜的沙律醬汁,正好將蔬菜的青草味兒與水果的甜香互相融合,令人吃得健康又開胃。當中的蘆筍幼嫩爽脆,新鮮可口,盡顯主角的風範。
車打芝士煙肉牛肉漢堡
老公挑選了牛肉漢堡,伴有辣味炸薯條、蕃茄、洋蔥和酸青瓜,陣容豐富。
車打芝士煙肉牛肉漢堡
牛肉漢堡夾著半溶化的芝士和煙肉,賣相令人垂涎!
車打芝士煙肉牛肉漢堡
老公不愛生洋蔥,所以只將酸青瓜加入牛肉漢堡內,便可以開始進食了!

麵包鬆軟,煙肉的鹹香第一步攻佔了味蕾,酸青瓜和芝士間中也會突圍而出,不讓煙肉專美。唯主角的牛肉,偏偏異常低調,味道淡薄之餘、香氣亦甚為遜色,加上肉質綿糊,未能將美好的印象留下。

最喜歡還是伴菜的辣味炸薯條,外層香脆惹味,薯心粉軟,味道與 Curly Fries 同樣吸引。
烤海鮮有機糙米飯
我選了烤海鮮有機糙米飯,端來時香氣不俗,賣相也漂亮!
烤海鮮有機糙米飯
有機糙米富嚼勁,每一口糙米也透出濃濃的芝士及香草的芳香,味道令人驚喜!

除烤大蝦外,還配上青口和魷魚兩款海鮮。青口和魷魚的新鮮度要比大蝦出色!
Simplylife 由最初幾乎爆滿的入座情況,直至晚上十時多,人潮漸漸散去。座位騰出後,方可看到餐廳的真實面貌。

不管您愛東或西,Simplylife 的套餐都能提供一個實惠、而水準不差的選擇予顧客。怪不得密麻的座位分佈,也難以全面消化絡繹的顧客。而我倆的雙番西,讓肚子飽得撐著走。

2014-03-12
$130 (Dinner)
蕃茄湯
蘆筍沙律
愛麵包愛蛋糕也愛餐 @ SimplylifeTHE EAST THE WEST 大角咀海泓道1號奧海城3期G19-21號舖Simplylife 中午吃過無數次, 今晚來到是為了幫朋友慶祝生日呀。原是訂了對面間德國餐廳, 但早到了15分鐘問可否先入內座著等竟遭拒絕(明明店多有很多位),又因未買蛋糕被simplylife的糕點吸引就轉移了用餐地方。Menu 基本上和中午的差不多, 價位百來元已包湯/沙律, 主菜及飲品,這價錢確是很吸引人。見晚餐多了個東南亞的menu,都是叫西式實際穩陣。Salad 都是同一個模式, 只是今趟把生果換成橙肉,加上火箭菜、生菜及像四季豆的東西, 伴以油醋。4個人比足一條包份量, 法包好硬加上是冷的,冷包塗上牛油, 不融的牛油塊好嘔心。牛油是淡牛油, 沒加什麼鹽,固此香味欠捧, 這是我一直認為要改善。Salami picante and smoked mozzarella cheese pizza $118Pizza好多莎拉美腸片但好鹹, 火箭菜味帶苦, 影響了整個pizze 味道, 帶苦味的食材還是不適宜加進pizza。 水牛芝士味淡, pizza 底只加了少
大角咀海泓道1號奧海城3期G19-21號舖
Pizza好多莎拉美腸片但好鹹, 火箭菜味帶苦, 影響了整個pizze 味道, 帶苦味的食材還是不適宜加進pizza。 水牛芝士味淡, pizza 底只加了少量蕃茄膏, 鹹味是靠莎拉美腸而來的, 所以吃了腸的位置會好鹹而Pizza其餘的地方就味淡不太平均。芝士落了很多, 吃了一件易有飽滯感產生。
Organic brown rice with seafood $138
有機糙米飯吸了太多白汁較濕潤,少了份糙米的咀嚼感。海鮮飯中有的材料有魷魚片, 加上有股炭燒香的大蝦, 大口地吃著飽滿的蝦肉, 感覺很幸福。
Chicken burger with cheddar cheese and mushrooms, spicy fries $108
雞扒漢堡入了少許的蔬菜及香料打成漢堡扒, 足足有2cm厚,充滿著香料的芳香, 只是都難逃肉質有點"鞋"及乾。車打芝士本身味淡, 倒有點被漢堡內的香料蓋過了。
灑了少許辣粉的薯條,炸時未逼出油, 所以中間吸了油變腍,表面脆都也不足。
US half game hen, herb potatoes, pommery mustard sause $148
美國燒雞半只, 雞皮油脂少吃得放心又不油膩,礙於冰鮮雞關係, 肉質在冰點下冷藏會變得硬實及乾身, 蘸點醬汁彌補雞肉缺少肉汁的短處,而醬汁其實味似燒汁而非menu上寫的芥末醬。薯仔加了rosemary一同焗製, 每口都滲出淡淡的芳香。
每日都有指定的茶, 有果香又不太甜。
再到甜品

選了蛋糕堂食,堂食都是一樣價錢, 而蛋糕就不多談了, 因之前食評已介紹過。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2014-02-14 3510 views
曾經幫襯過又一城嘅Simplylife Bakery Café,對其味道有頗好嘅印象,所以,今次老死Ivan兄搵我食飯,就大家方便定晌奧海城,問我揀Simplylife The East The West定Berliner German時,沒多考慮,就揀咗前者。其實兩間餐廳我都未試過,兩間都甚有興趣,只喺覺得去Berliner German得我哋兩個麻甩佬,點都唔及一大棚人去咁夠氣氛嘅 。又一城嗰間Simplylife經常大排長龍,我上次都戇居居排咗成個鐘,不過,奧海城依間Simplylife就好好多,雖然老友已經訂咗枱,不過去到所見,唔使排都就有位 。之但喺,坐吓坐吓都一樣「全院滿座」。門口放有可零售嘅麵包櫃,再入啲側旁就喺甜品餅櫃,跟住一列半開放式廚房,睇到晒啲廚師埋頭苦幹。而環境裝修以簡約為主,木枱木椅,都無咩太多餘裝飾,燈光柔和,部份位置會比較暗,對小弟部DC仔影相極有啲難度。餐牌分為The East同The West,顧名思義,大概你都估到佢一個賣東方菜式,另一個賣西方菜式。因為老友本身已食過佢依度嘅西菜,有啲心水推介,所以,就決定揀晒西方菜式。餐牌內,以套餐形式為主,包
餐牌分為The East同The West,顧名思義,大概你都估到佢一個賣東方菜式,另一個賣西方菜式。因為老友本身已食過佢依度嘅西菜,有啲心水推介,所以,就決定揀晒西方菜式。餐牌內,以套餐形式為主,包自家製凍茶或汽水,是日餐渺或沙律,價錢就按所揀嘅主菜計,主菜款式一共十多款,包括沙律類、肉類、糙米飯或意粉類、薄餅類。
麵包盤

4件餐包以小木盤盛載,有兩片黑麥同兩片法包,依啲歐陸包,一向以皮硬見稱,唔喺人人都接受到。不過,味道重麥香,質感帶煙韌,包心氣孔大,非常鬆軟,所以,亦有唔少人鍾意,包括我哋。如果俾多少少牛油就更加好嘞
麵包盤
紅菜頭沙律

一個餐揀沙律,一個餐要餐湯,務求樣樣試到。一小碗沙律,簡簡單單紅菜頭配沙律菜,內裡紅菜頭有唔少,大概加咗少許油醋,酸酸甜甜極之醒胃,況且沙律菜又夠晒爽脆清新。
紅菜頭沙律
南瓜忌廉湯

湯嘅份量有點少,只得半碗,還好喺味道不錯。南瓜味算突出,溫熱嘅湯入口幾順滑。
南瓜忌廉湯
燒美國肉眼扒(10安士), 提子醋燒雜菜, 迷迭香牛油汁 $188
足秤嘅肉眼扒橫趟晌碟上,下面墊有翠玉瓜、薯仔同洋蔥,扒面再放有一小舊香草牛油。印有炭燒坑紋,睇外觀件扒燒得幾靚,肉質還算腍,不過其實有微微過熟,因為我哋要嘅喺五分熟,然而,沾咗香草牛油,肉嘅味道的確唔錯。提子醋燒雜菜,翠玉瓜同薯仔多份葡萄醋香,又帶微酸,襯肉眼確喺好配搭
燒美國肉眼扒(10安士), 提子醋燒雜菜, 迷迭香牛油汁
燒美國肉眼扒(10安士), 提子醋燒雜菜, 迷迭香牛油汁
烤海鮮有機糙米飯 $128

老死話之前試過佢啲有機糙米飯挺好,建議再試。海鮮料有蝦、青口、魷魚、蜆,由於蝦及青口各得一隻,兩個人共享就比較麻煩啲。綜合大家嘅結果,海鮮質素唔算得上乘,以蝦及魷魚較有鮮味,前者食落爽甜,而後者入口軟腍。糙米飯口感有少少似意大利飯
,口感濕潤有咬口,又加咗少少菇菌同煮,不過份量偏少啊!
香橙茉莉花凍茶
上次晌又一城店試過嘅喺蘋果烏龍凍茶,感覺不俗,今之依杯茉莉花凍茶,冰冰涼,有茉莉茶香,又帶有橙甜味,真喺幾有趣
香橙茉莉花凍茶
Chocolate Orange Jaffe Tart $32

想食甜品,就要散叫,可以親自出去餅櫃望望,睇睇邊款最想食,叫侍應直送到餐枱上就可以嘞。餅櫃內所擺放全部都喺撻嚟,我哋叫咗一款「Chocolate Orange Jaffe Tart」,造型夠立體。曲奇餅撻底,做得幾鬆脆;跟住一層朱古力軟漿,柔軟濃郁;而中間夾有一層香橙果蓉,酸香爽甜,令到下層嘅朱古力軟漿,抑或表層嘅朱古力忌廉,食起嚟更加唔會覺得太甜膩,此外,撻面刨咗少少橙青,唔好睇少佢,點綴以外,都能帶出點點鮮橙香氣
Chocolate Orange Jaffe Tart
睇得出無論兩款主菜、甜品,抑或沙律、凍茶,用料同配搭都花過心思,下次再嚟,就要試一試佢哋嘅「東方菜式」。
$190 (Dinner)
Chocolate Orange Jaffe Tart
2014-01-14 2552 views
今日公司有新order送貨 , 去到見到間餐幾特別 , 決定今晚同太太黎多次試下 同太太六點半到餐廳,唔駛等位就可以坐低,之後就叫左個手撕雞湯河粉,青咖哩配羊鞍加多個特色薄餅  !! 大約等左5-6 分鐘左右碗河粉就上枱,碗河粉熱到出曬煙 , 香氣撲鼻 , 食落去0既時候河粉爽口,芽菜同香料份量分配剛剛好,雞絲好好食 , 一啲都唔"鞋"口 , 只係河粉份量較小 , $68 一碗價錢都算合理 .跟住特左25分鐘, 個羊鞍先到 , 一碟有三件 , 都幾大件 , 食落口完全唔"un" , 啱啱熟勁好食 ,而青咖哩亦唔太辣 , 羊鞍下面仲有茄子放底 , 啲茄子吸曬啲青咖哩差啲仲好食過羊鞍 ,之後薄餅先到 , 我就用埋啲青咖哩送薄餅 ,簡直絕配 !!!咁0既價錢抵吖 !!有咁高0既質數 , 我一定會再去

跟住特左25分鐘

咖哩送薄餅 ,簡直絕配 !!!
咁0既價錢抵吖 !!

有咁高0既質數 , 我一定會再去
青咖哩配羊鞍
手撕雞湯河粉
2013-12-26
$130 (Dinner)
青咖哩配羊鞍
手撕雞湯河粉
2014-01-01 2019 views
年尾又是清假的時候 難得閒日樂得清閒 就到男友工作的地方附近和他共晉午餐這兒的環境舒適寫意 靠𥦬而坐能享受冬日和暖的陽光聖誕新年期間沒了西菜平日的午市菜單 取而代之的是“Brunch menu”價錢平均貴了$20 但偶一為之還是算了跟餐的沙律首先到來 又橙又綠的看得人心花怒放沙律是你我都能想像的味道 想說的反而是那伴在旁的一片法包別以為它其貌不揚 它塗過牛油後香脆又有麵粉香 就是簡單味美車打芝士煙肉牛堡伴香辣薯條(餐配沙律和冰茶) $108離遠看見店員端來已見滿滿的一大碟 份量十足只淺嚐了一小口 味道挺不錯 不過沒有讓人留下深刻印象的地方沒有什麼胃口 來一碗粉麵好了生熟牛肉河(散點)$68上場滿滿的一碗 湯底呈深啡色 面頭灑上不少炸過的蔥頭、洋蔥、薄河葉、芽菜和其他香葉而牛肉軟淋帶肉香 不會過肥 份量也下得大方 整碗麵的味道是令人驚喜的 想不到在這也吃到這美味的越式牛河臨走時看見餅櫃內的甜點真是異常吸引 感覺貴精不貴多 有機會的話會再來
年尾又是清假的時候 難得閒日樂得清閒

生熟牛肉河(散點)$68
而牛肉軟淋帶肉香 不會過肥 份量也下得大方
整碗麵的味道是令人驚喜的 想不到在這也吃到這美味的越式牛河
2013-12-23
$100 (Lunch)
2013-11-22 1681 views
第一次去哩度食晚餐可能早到的關係 唔洗點等位 哈哈叫左哩個闊條麵仲要配埋蒜蓉包真係好好味蒜蓉包好香好脆闊條麵的麵質岩岩好可以試下之後試左三款蛋糕有藍莓、士多啤梨另一款好似係豬古力橙酒味真係好好味 三件cake都好有味道賣相都好靚的!!
第一次去哩度食晚餐

之後試左三款蛋糕
有藍莓、士多啤梨
另一款好似係豬古力橙酒味
真係好好味 三件cake都好有味道
賣相都好靚的!!
藍莓芝士蛋糕
草莓蛋糕
好似係豬古力橙酒蛋糕?!
Type of Meal
Dinner
闊條麵配蒜蓉包
藍莓芝士蛋糕
草莓蛋糕
好似係豬古力橙酒蛋糕?!
2013-11-15 1746 views
顧名思義,「The East The West」同其他一般既Simplylife有D唔同。雖然都有同其他分店一樣既西式menu好似egg benedict、pasta、burger同埋pizza等等,但呢度最特別既地方係同一時間會供應一D亞洲菜既dishes,而今次有幸終於可以試下佢既特式lunch menu。點心拼盤+濕炒豬片河($73)︰唔好睇點心拼盤既portion好似好細咁,其實每樣野都有少少,唔覺唔覺就會好飽,個胃細D都食唔晒!除左串燒沙爹、炸蟹鉗、炸春巻等等之外重有泰式沙律添,呢個全亞洲mix and match既組合真係非常新鮮,但係卻又出奇地非常之夾,唔同既食物之間激起左微妙既化學作用,入口時既感覺真係一流!至於濕炒豬片河方面,老實講都係D大路基本野,冇乜難度可言。唯一要讚既係D肉片真係煮到好腍好易入口,而份量方面亦都相當generous,老實講都係第一次見炒河既餸係會多過河粉本身呢!而個sauce方面,本身惹味得黎又唔會落好重味精,鹹到好似茶記出品咁,絕對睇得出係誠意之選。Egg Benedict ($73)︰呢個幾乎係每次黎Simplylife既必食之選。唔好睇佢雖

Egg Benedict ($73)︰呢個幾乎係每次黎Simplylife既必食之選。唔好睇佢雖然做法簡單,但係佢地喺選材方面一D都唔馬虎,選用既bacon肥瘦比例剛剛好,當佢放喺剛剛煮熟既蛋上面同蛋漿混和之後再慢慢同麵包一齊放入口既感覺真係超正!而配料蕃茄亦都煮到剛剛腍,一D酸味都冇,非常易入口,下次再黎一定要encore!
Overall 呢度繼續保持一貫Simplylife既水準,雖然location因為處於奧海城三期同地鐵站較遠,不過如果有好野食就算行耐少少都冇所謂啦!
2013-11-15
2013-11-09 871 views
lemon meringue pie真係好失望。。。因為呢度啲蛋糕好靚感覺好似好好味咁簡簡單單一個lemon meringue一啲味都無,得啲cream係面同pastry做底,除左外形一樣之外,味道真係好淡麻麻地。
lemon meringue pie
真係好失望。。。因為呢度啲蛋糕好靚
感覺好似好好味咁
簡簡單單一個lemon meringue
一啲味都無,得啲cream係面同pastry做底,
除左外形一樣之外,味道真係好淡麻麻地。
2013-09-28 749 views
麵包一共兩塊,很硬差點兒咬不開麵包,中間部份柔軟青瓜salad 正常個湯辣辣地幾好飮份量不多,賣相吸引, 忌廉汁極creamy和菇味重,自家製的闊條麵厚身,好味 but會膩外層酥脆,內層軟熟,滿足
麵包一共兩塊,很硬差點兒咬不開麵包,中間部份柔軟
青瓜salad 正常
個湯辣辣地幾好飮
野菌忌廉自家製闊條麵
杏仁朱古力肉桂酥
外層酥脆,內層軟熟,滿足

2013-09-11
野菌忌廉自家製闊條麵
杏仁朱古力肉桂酥
2013-09-17 683 views
可能是星期一的關係, 7:30到達餐廳都尚有好多位, 所以不用等便可直接入座. 之前已經知道這餐廳有兩個MENU - "THE EAST"主要是泰國菜以散叫形式, "THE WEST"是西餐以套餐形式. 感覺上食套餐抵食點, 所以選擇左食西餐. 套餐包主菜, 湯/沙律, 麵包, 特飲/汽水. 主菜選擇頗多, 有沙律, 扒, 意粉, 薄餅. 當晚主菜選擇左雜菌忌簾闊條麵及煙肉莎樂美腸薄餅 - 各$108.首先送來一盤麵包, 一共4片, 每片都是厚厚的, 我們兩人各吃兩片, 已經飽左1/3, 之後上枱的是隨餐附送的沙律, 份量亦不少, 尚未食完麵包及沙律, 主菜便已送來了. 待我們食完麵包及沙律, 主菜已經放涼了, 此點希望餐廳會留意一下. 薄餅一共有8件, 意粉份量也不少. 兩人分食完意粉再食一件薄餅已經吃不下了. 餘下的就只能打包做早餐.整體來說: 食物都非常美味, 價錢屬於適中, 份量則頗多, 可以算是抵食夾大件.
2013-09-16
$119 (Dinner)