3K
2023-11-30 467 views
今晚約了姐妹們晚飯聚會,當然找一間中菜館坐得舒服,價錢又要實惠。前菜香辣牛柳粒,微微嘅辣度,惹味十足。牛柳粒軟腍,好味。蝦醬金沙骨幾特別,坊間少有。蝦醬調味恰到好處,不會過鹹。有少許肥肉,增添甘香味。銀杏鮮竹浸時蔬份量多。有小白菜,雲耳,銀杏,腐竹,健康有營之選。生滾潮式蠔仔粥蠔仔粒粒飽滿爆膏,好正。有肉碎,薑絲…清清地口感一流。原來有免切蛋糕費和開瓶費服務,下次有慶祝活動可考慮呢到,慳返唔少喎。

前菜香辣牛柳粒,微微嘅辣度,惹味十足。牛柳粒軟腍,好味。

生滾潮式蠔仔粥
蠔仔粒粒飽滿爆膏,好正。
有肉碎,薑絲…清清地口感一流。

2023-11-21
$250 (Dinner)
2023-11-18 548 views
生日飯局與友好晚餐,約好到灣仔盛記。人齊每人點一樣,結果就點了新鮮菠蘿咕嚕肉,盛記小炒皇,椒鹽鮮魷,杏汁燉白肺湯,當然仲有壽桃包啦。新鮮菠蘿咕嚕肉-酸甜汁令人好開胃,肉質好唔會過肥或過瘦。盛記小炒皇-有腰果,菜蒲粒,蝦乾,蝦,韭菜,魚乾配合辣醬炒乾。味道有層次感時時又有口感。椒鹽鮮魷-薄薄脆漿,唔會成口炸粉。鮮魷軟硬適中,同時吃得出魷的鮮味。杏汁燉白肺湯-份量都足夠每人兩碗,湯料都好充足。壽桃包-生日必須點的,幾好味道。

新鮮菠蘿咕嚕肉-酸甜汁令人好開胃,肉質好唔會過肥或過瘦。

杏汁燉白肺湯-份量都足夠每人兩碗,湯料都好充足。

壽桃包-生日必須點的,幾好味道。

午飯訂了 5位,入座亦是 5位,但餐後發現被酒家更改為 3位,於是致電查詢,員工說話非常粗魯大聲,還反說客人來電不是,不願對話及冚電話。當中接聽電話員工提及,酒家需要付給 OpenRice 每位訂座費用 $10,因此酒家可能為了少付 2位訂座費用共 $20 給 OpenRice,所以擅自更改客人入座人數為 3人。全程電話對話中遭其員工兇惡指駡,並且誣告 OpenRice 自行更改,要客人自行與 OpenRice 交涉,態度非常惡劣,而且後來還接到酒家員工以 WhatsApp 騷擾。共餐友人亦說結賬後酒家沒有給予單據,只給回信用咭底單,相信這就是逃避給予訂座費用 OpenRice 的原因,而且亦不知酒家有否多收費用,食客要小心提防賬目不清!!!

2023-11-15
$200 (Lunch)
  • 換了廚師,食物質素及口味不再,加上員工態度惡劣,不宜推介!
就黎出走半個月🧳梗係要捉緊時間⏰揾多啲好地方同屋企人一齊食好西啦😂左揾右揾👣終於比我搵到間位於灣仔嘅老字號酒家😎上到去就覺得好有以前傳統酒家既熱鬧氣氛😁枱與枱之間雖然唔係隔得好開,但係唔會覺得逼夾👍🏻伙記服務態度又好💯睇吓餐牌,仲有好多傳統菜式添😍我地食左:👉🏻✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148-上枱就聞到好香既蝦醬味🦐,聞到都流口水,腩肉半肥瘦,吸收晒蝦醬既咸鮮味,夠哂咸香,咬落去外脆內軟好juicy👍🏻👍🏻風味十足👍🏻惹味非常,絕對系白飯殺手😆✨豉油皇鵝腸✨ $138鵝腸本身爽口帶肥但無味,搭上豉油皇真係天作之合😆呢度d鵝腸炒到啱啱好絕對冇過火,油油亮亮,口感爽脆唔會韌之餘仲夠哂入味👍🏻✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298好耐冇食過咁出色既燒鵝🦢,燒鵝肥瘦均勻,皮脆、肉嫩、骨香、肥而不膩👍🏻鵝皮油亮挺身,色澤光鮮,油香十足,夠哂厚實脆皮👍🏻鵝肉嫩滑、肉味濃厚,肉汁好多而不帶腥味,實屬上品👍🏻✨粟米魚肚羮✨ $148湯羹入面有好多粟米粒同魚肚,用料一啲都唔慳😍膠質滿滿、口感豐富,滑爽稠黏,小妹最愛💓✨生炒臘味糯米飯✨ $188一上枱,我哋全家都忍唔住嘩咗一聲,好大碟丫😆糯米飯係採用傳統正宗生炒嘅

我地食左:👉🏻

✨蝦醬香蝦腩肉✨ $148

✨豉油皇鵝腸✨ $138

✨金牌燒鵝皇(半隻)✨ $298

✨粟米魚肚羮✨ $148

✨生炒臘味糯米飯✨ $188

一上枱,我哋全家都忍唔住嘩咗一聲,好大碟丫😆糯米飯係採用傳統正宗生炒嘅做法,炒到粒粒分明,光澤油亮,口感黏糯又夠哂乾身,雖然臘味好多,但係食落都唔會好油膩,絕👍🏻

🌟另收茶錢🍵同加-

呢間洒家d菜式全部扺食夾大件,仲要免開瓶費,可以自帶酒水,夠哂人情味,唔怪之得咁多人幫襯喇!如果你地都想試吓,預早book位會比較穩陣,咁就唔使怕冇哂位😙

🌅盛記酒家

📍香港灣仔杜老誌道6號群策大厦3樓

#香港#香港旅行#香港美食#香港探店#
#灣仔#會展美食#粵菜#盛記酒家
午飯訂了 5位,但餐後發現被茶樓更改為 3位,於是致電查詢,員工說話非常粗魯大聲,還反說客人來電不是,不願對話及冚電話。當中接聽電話員工提及,茶樓需要付給 OpenRice 每位訂座費用 $10,因此茶樓可能為了少付 2位訂座費用共 $20 給 OpenRice,便擅自更改客人入座人數為 3人。全程電話對話中遭其員工兇惡指駡,並且誣告 OpenRice 自行更改,要客人自行與 OpenRice 交涉,態度非常惡劣,而且後來還接到茶樓員工以 WhatsApp 騷擾。共餐友人亦說結賬後茶樓沒有給予單據,只給回信用咭底單,相信這就是逃避給予訂座費用 OpenRice 的原因,而且亦不知茶樓有否多收費用,食客要小心提防賬目不清!!!
2023-11-15
$200 (Lunch)
  • 沒有,員工態度直接影響食物質素
*.+゜銅鑼灣老字號酒家。+.*隨着時日消逝,香港的傳統酒家都逐漸轉型、汰弱留強,Iby 的家人有時也會懷念兒時的「古早味」🥺近日剛好跟家人在銅鑼灣逛街時,從遠處看到這家老字號酒家,馬上跟家人上去試試。(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)⸜♡⸝椒鹽鮮魷 🌕🌕🌗🌑🌑 168ʜᴋᴅ😋 蒜蓉炒菜心 🌕🌕🌕🌗🌑 118ʜᴋᴅ😋 紅酒燴牛尾 🌕🌕🌕🌕🌕 168ʜᴋᴅ🥺 新鮮菠蘿咕嚕肉 🌕🌕🌗🌑🌑 148ʜᴋᴅ😋 沙姜雞腳 🌕🌕🌕🌕🌕 78ʜᴋᴅ😋 川味口水雞 🌕🌕🌕🌕🌕 88ʜᴋᴅ🥺 香芒凍布甸 🌕🌕🌗🌑🌑 33ʜᴋᴅ🥺 喳咋 🌕🌕🌗🌑🌑 免費꒳ᵒ꒳ᵎᵎᵎ😋 白飯 🌕🌕🌕🌕🌑 14ʜᴋᴅ😋 可口可樂🌕🌕🌕🌕🌕 18ʜᴋᴅ😋 茶芥:普洱 🌕🌕🌕🌗🌑 免費꒳ᵒ꒳ᵎᵎᵎ✩‧₊ 💬整體味道還不錯,尤其是 紅酒燴牛尾 、 沙姜雞腳 ,以及 川味口水雞 都做得非常出色!牛尾及配搭的紅蘿蔔都煮得極之軟淋,應該是煮超過24小時或用壓力煲煮7小時了♡̷̷̷而且三道菜的調味都十分完美並且非常嫩滑!ଘ(⸝⸝ᴗ͈ ̫ ᴗ͈⸝⸝)**因此不知不覺就加點了很多菜式🤭想不到點了這麼多,人均也不用500ʜᴋᴅ,在銅鑼灣的餐廳來說也太便宜了吧?(⸝⸝>ᴗ
*.+゜銅鑼灣老字號酒家。+.*
隨着時日消逝,
香港的傳統酒家都逐漸轉型、汰弱留強,
Iby 的家人有時也會懷念兒時的「古早味」🥺
近日剛好跟家人在銅鑼灣逛街時,
從遠處看到這家老字號酒家,
馬上跟家人上去試試。(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)

⸜♡⸝

😋 可口可樂🌕🌕🌕🌕🌕 18ʜᴋᴅ
😋 茶芥:普洱 🌕🌕🌕🌗🌑 免費꒳ᵒ꒳ᵎᵎᵎ

✩‧₊ 💬
整體味道還不錯,
尤其是 紅酒燴牛尾 、 沙姜雞腳 ,
以及 川味口水雞 都做得非常出色!

牛尾及配搭的紅蘿蔔都煮得極之軟淋,
應該是煮超過24小時或用壓力煲煮7小時了♡̷̷̷

因此不知不覺就加點了很多菜式🤭
想不到點了這麼多,人均也不用500ʜᴋᴅ,
在銅鑼灣的餐廳來說也太便宜了吧?(⸝⸝>ᴗ<⸝⸝)ぎゅ~♡

而且標記🥺的菜式,
家人說都是他兒時的味道,
回憶頓時湧出來,滔滔不絕跟我說了許多許多,
家人的感動同樣也感染了 Iby 。૮꒰˶ฅ́˘ฅ̀˶꒱ა

下次也要找懷舊酒家去試試看才行呢!(*゚▽゚*)

𖤐ˊ˗

• 紅酒燴牛尾煲
  • 沙薑雞腳
  • 口水雞
2K
屋企人生日,今日同佢去左灣仔盛記酒家慶生🎉====—====—====—====—•小食•🦆滷水鵝掌翼($78)小食以滷水方法烹調的鵝掌翼非常美味。鵝掌翼的肉質鮮嫩多汁,滷水的調味料使其更加香濃。每一口都散發出豐富的滋味😍—•特式煲仔菜•🐥盛記招牌辣子雞煲($188)招牌辣子雞煲絕對是辣味愛好者的首選👍🏻雞肉經過煲仔燒烤,表面煎炸得酥脆,內部卻保持著嫩滑的口感。辣子醬的加入為這道菜增添了一層麻辣味,讓人回味無窮🤤—•精選小菜•☘️盛記小炒皇($148)小炒皇具色香味俱全,韮菜花、蝦干、魷魚、菜甫等食材經過炒製,保持了它們的原汁原味,乾爽又惹味😜每一口都能感受到食材的鮮美和獨特的風味😗—•粥粉麵飯•🦪生滾潮式蠔仔粥($68/碗)生滾潮式蠔仔粥的蠔仔非常肥美鮮甜,與粥的濃稠完美結合,每一口都散發出濃郁的海鮮味道👅—•糖水•💚綠豆沙綠豆沙豆香飄逸,且帶有綠豆濃厚香味,溫潤細緻口感綿密,很滿足👍🏻====—====—====—====—.📌店名:盛記酒家‘📍地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
屋企人生日,今日同佢去左灣仔盛記酒家慶生🎉

====—====—====—====—
•小食•
🦆滷水鵝掌翼($78)

•特式煲仔菜•
🐥盛記招牌辣子雞煲($188)

•精選小菜•
☘️盛記小炒皇($148)

•粥粉麵飯•
🦪生滾潮式蠔仔粥($68/碗)

糖水
💚綠豆沙

====—====—====—====—

📌店名:盛記酒家‘
📍地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓
2023-10-19
$200 (Dinner)
2023-10-19 603 views
如果唔係響呢頭返工都未必知道呢間嘢有少少隱蔽就算見到大廈招牌都未必會嚟呢度飲茶,簡直係一流啲嘢平靚正不過真係人山人海一樣抵讚嘅嘢就係咁多客人,招呼同埋服務都保持到👍入座人數少例如兩位都有機會可以攞到枱人數多的話就一定要訂位呢度啲嘢食以呢個價錢簡直係爆錶性價比超高點心熱辣辣煎炸嘢冇油益味燒味算唔錯炒嘢有鑊氣我見到舖頭有個魚缸下次會試吓蒸魚呢間嘢我相信係呢頭打工仔嘅恩物絕對會再嚟
如果唔係響呢頭返工
都未必知道呢間嘢
有少少隱蔽
就算見到大廈招牌都未必會嚟
呢度飲茶,簡直係一流
啲嘢平靚正
不過真係人山人海
一樣抵讚嘅嘢就係
咁多客人,招呼同埋服務都保持到👍
入座人數少例如兩位
下次會試吓蒸魚
呢間嘢我相信係呢頭打工仔嘅恩物
絕對會再嚟
2023-10-02 671 views
2023年10月1日在盛記晚飯。服務態度極差。結賬時又沒有給Openrice 訂座的九拆優惠。要提醒才補回。我們已經決定永不再光顧盛記。可以理解為何港人全都北上消費。就是盛記這些食肆造成。盛記或以為可以完全依賴國內遊客,而不做香港人的生意。但看來,國內遊客也只會光顧一次,就不再重來。相信盛記也可能會影響到香港食肆的聲譽。真的不明白,盛記這些餐廳為何不好好地經營,而是提供這些差勁的服務。或許輸入外勞後,這情況才會有所改善。但亦有可能是盛記老闆的經營問題。
2023年10月1日在盛記晚飯。
服務態度極差。
我們已經決定永不再光顧盛記。
可以理解為何港人全都北上消費。就是盛記這些食肆造成。

2023-09-13 889 views
再和T先生再嚐<盛記>中式小炒,今次揀左平日放工後過來食晚飯,人唔算多,沒有星期五或周末果種熱鬧氣氛,所以坐得比較舒服少少😆😆今次好想試下小菜煲,而且已瑣定目標啦😆😆📍沙薑雞腳上次食過,今次返尋味。雞腳煮得入味配上沙薑醬,會令人停唔到口,但個口會有點攰😆😂 基本上配白飯係幾唔錯的。📍菜莆蠔仔煎蛋返尋味之二。食完都幾飽肚,配上魚露後鮮味會再出啲,又係配白飯既其中之一option。📍紅酒燴牛尾煲見人人都點牛尾煲,我地都點一客。新鮮熱辣,聞到陣陣既鑊氣味!? 令人垂涎三尺🤤 有賣相唔錯,而且份量都幾大份,牛尾肉和骨再有紅蘿蔔作為配菜。至於味道呢,幾惹味有點似燒汁既味道,但不是很咸,反而有少少甜味,我覺得味道幾好,簡直可以撈幾碗白飯食😆😆 📍銀杏鮮竹浸時蔬都想食蔬菜平衡已選食物。清清地就揀了銀杏鮮竹浸時蔬,有上湯浸住濕濕地,內有銀杏,鮮腐竹,菠菜,白菜仔⋯味道發揮正常,而且份量都幾大。📍飯後糖水 - 紅豆沙(免費)免費飯後糖水😇 紅豆煲得都算腍,有少少沙,甜度不太甜,岩我和T先生😊 食完咸或濃味既野,食返甜點叫做中和下😆最後,我地食唔晒牛尾煲,打包留返明天叮熱再撈白飯食😆😆事後

📍沙薑雞腳

📍菜莆蠔仔煎蛋

📍紅酒燴牛尾煲

紅酒燴牛尾煲

📍銀杏鮮竹浸時蔬

銀杏鮮竹浸時蔬

📍飯後糖水 - 紅豆沙(免費)

紅豆沙

最後,我地食唔晒牛尾煲,打包留返明天叮熱再撈白飯食😆😆

事後食評:-

紅酒燴牛尾煲
銀杏鮮竹浸時蔬
紅豆沙
2023-08-13 920 views
這間酒家剛剛開張的時候曾經來過一次,吃完之後有點懷念,今晚便專程安排時間到來。拆肉泥鯭粥一鍋$188 ,泥鯭煎過之後,再拆肉煲粥,味道已經深入粥內,粥底綿綿軟糯可口,可以加入生菜絲、蔥絲和冬菜絲作為調味料和增加口感之用。溫馨提示:雖然泥鯭已經拆肉,不過久不久都會有點魚骨,進食時小心。滑蛋鮮蝦球$148 ,蝦肉爽口彈牙,滑蛋份量十足,可惜味道有點怪,可能有一隻壞蛋混在雞蛋之中。😅😅😅海蜇伴燻蹄$78 ,海蜇爽口彈牙,燻蹄皮脆肉嫩,如果海蜇的醬汁可以醎一點更好。紅豆沙(免費),中式傳統晚餐之後,酒家都會有一碗自家製糖水,這個糖水的甜道適中,紅豆入口溶化,這道甜品秉承了酒家的傳統文化。

2023-07-19 1025 views
喺銅鑼灣食完榴槤雪糕 捐完血就黎灣仔呢邊食✨乾炒龍蝦粉絲 $388粉絲夾雜住啲非常幼嘅蛋絲好香😋 加上有啲焦左更加正🤤 龍蝦都幾多肉 啲肉都實淨 😋😋✨鼓油皇鵝腸 $138鵝腸口感爽彈而且好入味😋😋 好食👍👍🍺嘉士伯 $35整體味道都好好🤤 環境唔錯 坐得舒服👍 一開頭侍應太忙 就算訂左位都要等等味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$300(收+1)
喺銅鑼灣食完榴槤雪糕 捐完血就黎灣仔呢邊食

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$300(收+1)

• 乾撈龍蝦粉絲煲
  • 豉油皇鵝腸
2023-07-17 917 views
放工後又要諗下晚餐食什麼,同T先生都試過唔同既菜式,但廣東小炒就較少,於是試下<盛記酒家>。本以為地點不太就腳,晚市應該唔會好多人,點知⋯⋯差不多爆滿。我book左位而且早左到已經咁,我準時咪要等位🤔🤔 嗯,酒樓有冇booking system 呢🙄和T先生被安排在大後方的一張小圓檯,少少面壁思過feel, 但反而唔會太過嘈吵(雖然都嘈)😅 目測所見,大部分食客都係本地人,可能收工過來啦,個個都興高采烈地飲飲食食。種類繁多,至於我地呢都諗緊食咩,又係目測啲小炒份量相對地大碟,我地得兩個人,好難叫得多🥺 📍豉油皇鮮鵝腸(例) $138見多人揀我地又點😅,加上好耐冇食鵝腸呢。鵝腸份量唔少,舖碟的芽菜亦很多,整體上真係幾大份。鵝腸入晒帶有少少甜味的豉油,而且爽口彈牙,口感不錯。至於芽菜,吸晒豉油汁,配上鵝腸一齊食,好惹味,一定要叫碗白飯一齊食啦😆😆📍菜莆蠔仔煎蛋(例) $118好想食呢款😆 菜莆蛋煎得香口,不會過咸或過多胡椒味,調味的話就用魚露加味,蠔仔份量適中,煎得剛好不太老。另外想讚下菜莆蛋口感,比較實在,唔會太多空氣感,亦唔會煎得過份脆口,配上白飯簡直一絕簡單而平凡的小

📍豉油皇鮮鵝腸(例) $138

豉油皇鮮鵝腸

📍菜莆蠔仔煎蛋(例) $118

簡單而平凡的小炒,可以試到真正的味道

📍沙薑雞腳 $68

以上兩款已經食到我地停唔到口,同埋75% full,已經叫唔到其他小菜啦。而T先生覺得比較單調,要叫多少少食物🙄 於是調返轉叫小食😅 沙薑雞腳有6隻,隻隻都厚肉而入味,煮得很出色,再跟沙薑一定食,惹味咸香,又係撈白飯一流。

📍生滾潮式蠔仔粥(碗) $58

我已經食唔落了😅😅 但都食左一小碗。蠔仔份量都多,湯底加了肉碎、冬菜一齊烹調,食到少少魚湯味,不會太咸,想要多點胡椒粉自己隨意加。

📍蕃薯糖水

免費送的。我地食完後問職員係咪有免費糖水送,個姐姐話係,同時又好老實同我地講,好想比我地食,但奈何蕃薯煮到溶晒咁,比唔落手,我地唔介意照要,都係想食啲甜吃中和下味蕾。姐姐盡量揀啲大粒蕃薯比我地😆😆😊 糖水不太甜,岩我地口味,而且薑味都重,唔錯👍🏻
蕃薯糖水

By surprised! 以為係酒樓同埋多食客,職員唔會理你太多⋯誰不知,呢度既職員都好主動問係咪點菜,又或者主動加水,好helpful,真的冇諗過。我地對於食物質素及份量,亦在意料之外,係會令我地回頭encore 的
令我地感受到平凡中的不平凡😇

Type of Meal
Dinner
豉油皇鮮鵝腸
生滾潮式蠔仔粥
*此餐廳收取加一服務費。椒鹽香爆鮮魷(單點$148),表面鋪有炸蒜,魷魚口感外香脆內彈牙,食落好香口。盛記小炒皇(單點$148),好足料,蝦乾、白飯魚味道鹹香,魷魚味道鮮甜,炸芋頭絲口感薄脆,昇華咗嘅口感豐富度,配料包括有豆乾、洋蔥、韭菜、辣椒、腰果。白飯(三碗$42)。芥醬(兩人$8),水煮花生,口感偏腍,味道偏鹹。桂圓紅棗枸杞銀耳羹(跟餐$0),銀耳口感爽身,整體味道清甜。茶茗(兩人$30),香片,茶味濃香。
*此餐廳收取加一服務費。

白飯(三碗$42)。

芥醬(兩人$8),水煮花生,口感偏腍,味道偏鹹。

茶茗(兩人$30),香片,茶味濃香。
  • 盛記小炒皇
2023-07-07 597 views
小朋友成日出街都只食西餐,今日學校有活動放學之後都有啲夜,醒起附近有一間老字號酒家,以前同啲同事成日嚟食,今次帶小朋友嚟試吓,初頭以為樓上鋪唔會好多人,點知原來平日7pm之後已經差唔多滿座,好彩仲有一張細枱我哋先有位食飯。真係好鍾意懷舊酒家嘅餐具,好有特色,而且價錢大眾化,同埋啲碟都係好足份量。我哋點咗尖椒牛柳,牛柳好嫩滑,少少辣辣地,配上大量嘅紅椒同埋青蕉,唔會好辣,不過好惹味。鼓油炒鵝腸唔係好多地方可以食到啦,估唔到呢度仲有得食,份量好多好大碟,鵝腸好爽口好入味,最正係佢下面有大量芽菜,配埋芽菜一齊食,好味之餘亦唔會太溜。老水豬腳仔呢碟雖然係前菜小食,不過小朋友超級鍾意,滷水味好入味,豬腳仔好滑仲有好多肉,連啲花生都夠晒林,一餐簡單嘅晚飯,都可以食得好滿足,間唔中出下街食吓懷舊餐廳,小朋友會有另一番感受。