2024-02-13 60 views
好耐無食過東南亞新加波風味嘅菜式😝,見呢一間餐廳幾吸引好有特色就決定試下啦🥳斑蘭咖央多士 $48咖央唔會太甜😌,而且仲有好厚切嘅牛油😎馬來參巴烤魔鬼魚 $128呢個菜式我都係第一次食😙,魔鬼魚口感好正,肉質好一梳梳,而且醬汁都好惹味😛特大雞脾辣死你媽椰漿飯 $78雞脾外皮超級香脆🔥,但係裡面嘅肉質依然好嫩滑🌟油酥餅咖喱雞腿 $98首先要讚下佢地嘅咖哩好濃郁💯,配上好酥脆嘅油酥餅簡直係一流😻

斑蘭咖央多士 $48
咖央唔會太甜😌,而且仲有好厚切嘅牛油😎

馬來參巴烤魔鬼魚 $128

特大雞脾辣死你媽椰漿飯 $78
雞脾外皮超級香脆🔥,但係裡面嘅肉質依然好嫩滑🌟

油酥餅咖喱雞腿 $98
2024-02-08 51 views
黑松露香煎鮑魚 $140呢個超好食!強烈推薦要試😍鮑魚煎得好香口,黑松露味好出~已經分開咗幾小粒,一啖一粒好方便👍🏻新加坡海南雞飯套餐 $88有齊晒湯、雞、油飯雞肉都ok,口感軟腍~油飯有驚喜,粒粒分明又勁香😋油酥餅配咖喱雞腿 $98咖喱好香,微微辣油酥餅好脆口,點咖喱食一絕‼️斑斕咖央多士 $48勁邪惡〰️大大塊牛油勁香😍 斑斕醬唔會過甜 星怡 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖
黑松露香煎鮑魚 $140

呢個超好食!強烈推薦要試😍
鮑魚煎得好香口,黑松露味好出~
已經分開咗幾小粒,一啖一粒好方便👍🏻

新加坡海南雞飯套餐 $88
有齊晒湯、雞、油飯
雞肉都ok,口感軟腍~油飯有驚喜,粒粒分明又勁香😋

油酥餅配咖喱雞腿 $98
咖喱好香,微微辣
油酥餅好脆口,點咖喱食一絕‼️

斑斕咖央多士 $48
勁邪惡〰️大大塊牛油勁香😍 斑斕醬唔會過甜

星怡 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖
2024-02-07 47 views
天氣又開始濕凍,肥仔脂肪都頂唔住了。想食個熱湯暖身,見呢間星馬菜有肉骨茶,入去食飯佢取暖!♨️馬來西亞肉骨茶飲肉骨茶從來最重要就是藥材味,此店藥材味道濃郁,真材實料。茶中有燉到軟爛可口的當歸,紅棗及最大驚喜:大半棵蒜頭,無睇錯,超香。配料方面,內有金沙排骨數條,非常入味,配上三小塊香脆油條。♨️星洲金沙蝦蝦肉鮮嫩彈牙,炸過後又香脆可口,配上香濃鹹蛋黃份外滋味,食落仲有沙沙呢口感。♨️炸榴蓮湯圓外皮香脆,榴槤味濃,口感軟滑,味道甘甜可口。總結,夠鑊氣,真材實料,推薦!

♨️馬來西亞肉骨茶

♨️星洲金沙蝦

♨️炸榴蓮湯圓

外皮香脆,榴槤味濃,口感軟滑,味道甘甜可口。

總結,夠鑊氣,真材實料,推薦!
2024-02-03 70 views
好耐冇食過新加坡菜,看完電影經過見到門口有大大部電視介紹入面的菜色,好吸引呀,忍唔住入去食餐好西先😍😍星洲麥皮蝦🍤呢個菜好有驚喜,未試過有麥片配搭蝦,炸到金黃酥香,非常有層次同香口,極力推介🐷斑斕咖央多士🥪多士烘得脆口,牛油真係一整塊係入面,配埋鹹鹹地的咖央醬,成件事好正🫶新加坡魚蛋喇沙🍜白魚蛋爽口彈牙,喇沙湯底有椰香同重喇沙鮮味道,仲要呢個價錢唔貴,千祈唔好錯過,值得一試💯油酥餅配咖喱雞腿🍗🫓咖哩係有小小辣度,好惹味,雞腿有4件,二個人share啱啱好💢咖喱配埋酥餅,味道夾到不得了,非常有風味🫶尖沙咀來講性價位都超高,價錢唔貴,食物又高質,下次可以看完電影再來品嚐其他菜色🍳📍 星怡地址: 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

星洲麥皮蝦🍤

斑斕咖央多士🥪

新加坡魚蛋喇沙🍜

油酥餅配咖喱雞腿🍗🫓

📍 星怡
地址: 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
2024-02-03 42 views
今日在尖沙咀購物,朋友提議去星怡食新加坡料理,店堂裝修佈置典型的東南亞洲風格,用當地風景畫及牆畫作裝飾,以凸顯新加坡的感覺,座位闊落舒適,盡顯時尚潮流。柚子大蝦沙律擺盤非常漂亮,四隻大蝦鮮甜彈牙,配上柚子和蔬菜,醒胃爽口又健康。美極煎鮑魚配沙律菜好精緻,淡淡的海水味口感一流。新加坡料理一定要飲肉骨茶,有兩種口味,胡椒味和藥材味可選擇,我們要了藥材肉骨茶配飯,由豬排骨、中藥材等熬的湯,甘甘甜甜,回味無窮,非常正宗值得一試。最後飯後甜品斑斕水晶球,淡淡的抹茶色,甜度適中,口感軟糯,非常好味。
2024-01-29 40 views
星怡*地址* :尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖是一間食singapore 菜的餐廳呢,在東南亞派系裡邊,站在一個唔要辣的角度,又想濃郁惹味,非佢莫屬。$140美極鮑魚,鮑魚講究時間,煮耐了肉質會變老,鮑魚個肉質軟中有嚼勁,是用了九孔鮑魚呢個當年賣到斷市,機場上機前排曬人的星加坡美食,$48 鹹蛋黃炸魚皮,大大碟,魚皮香脆,平均分布,額外加了小小辣味更加惹味$78 特大炸雞髀配椰漿飯,辣死你媽雞髀香噴噴,有辣醬小魚乾花生,吃一之便會愛上$98 燒原隻魷魚,個汁很待別cp值很高,食物大大份定價相宜。
星怡

$98 燒原隻魷魚,個汁很待別

cp值很高,食物大大份定價相宜。
2024-01-26 61 views
今日同朋友一齊嚟到尖沙咀,咁見到呢間星怡好似唔錯,因為朋友話呢到D嘢食都ok,同埋專係食Singapore菜, 而我也想食Singapore food。 一入到去其實都幾寬敞,anyway,大家睇我食咗啲乜。新加坡海南雞套餐:新加坡海南雞套餐是新加坡的一道經典菜式,以其簡單卻美味的口感而聞名。這道套餐包括嫩滑的白切雞、香氣四溢的雞油飯和醬料。白斬雞以傳統方式烹調,肉質鮮嫩多汁,保持了雞肉的原汁原味。油飯與白IT雞完美搭配。醬料包括辣椒醬和酱油,增添了整道菜的風味。這道套餐既簡單又美味,是必試的特色菜之一。馬拉盞炒通菜:在這道菜中,通菜與馬拉盞一起炒烹,增添了辣味和香氣。這道菜加入蒜末等配料,增添了口感的層次感。乾炒馬來蝦麵:乾炒馬來蝦麵是新加坡獨特的一道美食,將蝦、麵條和各種配料(魚蛋 蕃茄…)炒烹而成。這道菜的特色在於麵條的獨特炒製方式,使其保持了彈牙的口感和豐富的香氣。蝦則是這道菜的重點食材,其鮮味和甜味能夠增添整道菜的風味。在炒製過程中,還會加入豆芽、蔥、辣椒和香料等配料,使整道菜更加豐富多樣。乾炒馬來蝦麵以其獨特的味道和豐富的口感,成為我必點菜之一。馬來森巴烤魔鬼魚:馬來森巴烤

馬來森巴烤魔鬼魚:馬來森巴烤魔鬼魚是一道結合了馬來和印尼風味的菜餚。魔鬼魚是一種肉質鮮美的魚類,其肉質豐滿而多汁。在這道菜中,魔鬼魚會被拌裹上馬來森巴醬,這是一種由辣椒、香料和椰漿製成的醬汁,具有辣味和濃郁的香氣。隨後,魚會被烤至金黃色和外酥內嫩的狀態。馬來森巴烤魔鬼魚以其香辣的口感和豐富的風味,是一道令我垂涎的新加坡特色菜。

Overall, 這些食物在星怡都展現了當地獨特的風味和口感。從簡單而美味的海南雞套餐,到香辣的馬拉盞炒通菜,再到乾炒馬來蝦麵和馬來森巴烤魔鬼魚,這些菜餚都是新加坡美食文化的代表。如果你喜歡品嚐不同地方的美食,這些菜式絕對值得一試的。

2024-01-25 66 views
今日就同朋友去左星怡食飯餐廳主打新加坡菜, 座位好舒適, 仲有獨立包廳, 啱晒一班朋友聚會新加坡麥皮蝦外層炸到金黃色, 用咗麥皮感覺更加健康, 蝦肉好大隻, 口感彈牙, 仲有少少甜, 幾惹味新加坡魚蛋喇沙麵魚蛋好彈牙, 湯底椰漿味比較濃, 麵條掛滿湯汁特大炸雞髀辣死你媽配椰漿飯雞髀超大隻, 外皮炸得乾身香脆, 雞肉仍然保持嫩滑, 食落唔會好肥膩椰漿飯加入咗蝶豆花, 加埋啲辣死你媽醬, 甜甜辣辣炸榴槤湯圓外脆內軟, 咬開就食到超香既榴槤蓉, 榴槤飄香

今日就同朋友去左星怡食飯

新加坡麥皮蝦
外層炸到金黃色, 用咗麥皮感覺更加健康,
蝦肉好大隻, 口感彈牙, 仲有少少甜, 幾惹味

新加坡魚蛋喇沙麵
魚蛋好彈牙, 湯底椰漿味比較濃, 麵條掛滿湯汁

特大炸雞髀辣死你媽配椰漿飯

炸榴槤湯圓
外脆內軟, 咬開就食到超香既榴槤蓉, 榴槤飄香
2024-01-23 63 views
晚餐在尖沙咀覓食,行到國際廣場,發現這間星馬菜餐廳,門口都有不少人聚集,立馬入去試試。肉骨茶配飯(藥材)$88飲肉骨茶從來最重要就是茶味,此店茶味道濃郁,用料充足。茶中有燉到軟爛可口的當歸,紅棗及最大驚喜:大半棵蒜頭,無睇錯,我都係第一次見到😂但又岀奇地夾。配料方面,內有金沙排骨數條,非常入味,配上三小塊香脆油條,的確是送飯一流😋。唯一美中不足的是,肉骨茶在我而言不夠熱,我喜歡熱到燙口的程度😂。桔仔話梅水 $33這杯驚喜度十足,一向喜歡酸酸甜甜的味道。大杯,桔子味道清新,話梅係靚話梅,酸度夠😍梅得好開心。餐廳飲品有很多選擇,係幾開心。餐廳設計以天空藍色為主調,配上暖色餐枱及卡坐,環境闊落,整體氣氛溫馨舒服。侍應主動有禮地回答客人查詢,耐心協助落單,態服務態度良好。@Big_Big_Foodie
肉骨茶配飯(藥材

肉骨茶配飯(藥材)$88
肉骨茶配飯(藥材)

桔仔話梅水 $33
桔仔話梅水

肉骨茶配飯(藥材
肉骨茶配飯(藥材)
桔仔話梅水
朋友介紹第一次去到尖沙咀iSquare 3樓星怡 Sing La 餐廳食飯,末去之前已經知道這間餐廳是香港少有的星加坡菜。在香港能夠吃到出色的星加坡菜基本上很困難,所以今次並沒有做什麼期望。沒有想到見朋友介紹的一道一道菜,竟然越吃越精彩,基本上,沒有一道菜令我失望。非但沒有失望,還有驚喜。這份驚喜就是這間餐廳的星加坡菜竟然做得比我很喜歡去Singapore必去到的餐廳好。例如他們第一道上的是炸魚蛋,魚蛋蛋治炸得香脆爽口,還10分鮮味多汁。第二道菜就是辣椒汁蟹肉饅頭,這一份恰到好處的微辣,令我吃上癮。第三道菜就是他們著名的黑胡椒炒蟹,這份炒蟹真的決定好味。以前喜歡坐飛機去星加坡,一下飛機就去到東岸這邊有很多海鮮餐廳,黑胡椒炒辣蟹是我必吃的一道星加坡菜式。沒有想到在香港這個黑胡椒汁能夠如此出色如此美味,這份炒蟹根據老闆告訴我們但只有黑胡椒也有白胡椒炒蟹,所以我下一次大家人去吃的時候一定要試一試他們的白胡椒炒蟹。第四度上的就是鹹蛋黃炸魚皮,或者份香和脆恰到好處,入口陣陣的檀香和魚皮的鮮味真的是絕配。在上一個類似肉骨茶的胡椒肉骨茶湯湯,本來都已經有點飽肚,喝了這壺湯我的頭是停不了不停的添加再添

這份驚喜就是這間餐廳的星加坡菜竟然做得比我很喜歡去Singapore必去到的餐廳好。例如他們第一道上的是炸魚蛋,魚蛋蛋治炸得香脆爽口,還10分鮮味多汁。第二道菜就是辣椒汁蟹肉饅頭,這一份恰到好處的微辣,令我吃上癮。第三道菜就是他們著名的黑胡椒炒蟹,這份炒蟹真的決定好味。以前喜歡坐飛機去星加坡,一下飛機就去到東岸這邊有很多海鮮餐廳,黑胡椒炒辣蟹是我必吃的一道星加坡菜式。沒有想到在香港這個黑胡椒汁能夠如此出色如此美味,這份炒蟹根據老闆告訴我們但只有黑胡椒也有白胡椒炒蟹,所以我下一次大家人去吃的時候一定要試一試他們的白胡椒炒蟹。第四度上的就是鹹蛋黃炸魚皮,或者份香和脆恰到好處,入口陣陣的檀香和魚皮的鮮味真的是絕配。在上一個類似肉骨茶的胡椒肉骨茶湯湯,本來都已經有點飽肚,喝了這壺湯我的頭是停不了不停的添加再添加添加到最後一滴也喝光。這個湯最特別的有兩樣東西,第一他們的胡椒味調教到剛剛好不會破壞食物的原味,裏面每一條西施骨煮完之後原來都這麼有肉味。我很少吃湯渣的,但是這個胡椒豬肚湯就能夠吃到最抵為止。之後我們也吃過青龍菜,人生第一次吃這個星加坡特產青龍菜味道清香有點像油麥菜和蔥的合體,這個菜吃了你也不喜歡再吃其他的蔬菜了。老闆也推薦了他們店中的一份特別醬油炒蘿蔔糕,沒有想過這個賣相裏面吃到的竟然是帶你進入仙境一樣的炒蘿蔔糕未少小辣波多香還有蘿蔔糕的味道夾得完美無瑕。最後也要激讚他們店內各式各類的特色飲品也做得非常出色,甜品更是我吃過芋頭沙冰當中最好吃的甜品就在這間餐廳。原來忘記了還有一份叫做麥皮老虎蝦,這個做法亦只是在星加坡這邊常見,但是我可以說這間餐廳做出來的麥皮老虎蝦比星加坡當地做出的好吃10倍。所以這間餐廳十分之值得推薦。

店內層設10分時尚和高雅,還有貴賓房間餐廳是我吃過在香港吃過星加坡餐廳當中最優秀最出色最用心做的Singapore菜。店員十分之有耐性和有禮貌特別值得稱讚。以後想吃星加坡菜,便無他選,一定到這家餐廳。稍後時間亦會大小王子一班年青人到訪餐廳好好享受一下香港最好吃的星加坡菜就在這裏。
2024-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 星洲麥皮蝦
  • 新加坡大蝦喇沙麵
  • 馬拉盞炒通菜
  • 馬來參巴烤魔鬼魚
2024-01-20 66 views
上次食過呢間新加坡菜又幾唔錯,每次特登帶朋友過嚟食,食下D唔同既菜式,份量都幾多下😏芝士油酥餅咖喱雞球 $88有少少似印度菜,有幾塊薄餅,再加上咖哩雞球,有少少辣,不過都算幾惹味🔥藥材肉骨茶配飯 $88肉骨茶唔算大碗,不過份量都幾多下,配左藥材,薑還是老的辣,飲左一啖湯,發覺不是一般的辣🥹馬來千層糕$48估唔到馬來西亞都有千層糕,食落去同香港嘅千層糕有D唔同,比較似係蛋糕,然後中間分左一層層🤣好味指數:8/10性價比指數:7/10餐廳名稱:星怡餐廳地址:尖沙咀國際廣場3樓303號舖電話:2117 1300

芝士油酥餅咖喱雞球 $88

電話:2117 1300
2024-01-19
Type of Meal
Dinner
星怡今次要介紹尖沙咀iSQUARE國際廣場嘅新加坡菜餐廳「星怡」,呢間餐廳卡位嘅梳化顏色以天藍色為主色,成間餐廳都好闊落,好方便輪椅人士入去食,而且呢間餐廳係新加坡人主理,味道好似喺新加坡度食,只係無新加坡咁辣,適合香港人口味!1.黑松露香煎鮑魚(鮮鮑魚、牛油、黑松露、白酒)$140(9.5/10)鮑魚煎得好香,淡淡黑松露味散發出嚟,鮑魚大隻好彈牙,切粒上枱比食客,食得好方便,仲有少少酒味,一共有4隻鮑魚!2.安格斯肥牛魚蛋喇沙(安格斯肥牛、魚蛋、喇沙湯、油麵、蛋、芽菜、魚餅、椰漿)$118(9/10)呢碗喇沙湯味道好濃好正宗,油麵好彈牙又掛汁,有4片唔韌嘅安格斯肥牛,其他配料有3粒好彈牙嘅魚蛋、3舊豆腐卜、4舊好有魚味嘅魚餅、半隻蛋、芽菜等!3.新加坡大蝦喇沙(大蝦、喇沙湯、油麵、蛋、芽菜、魚餅、椰漿)$108(8.5/10)呢碗喇沙湯味道好濃好正宗,油麵好彈牙又掛汁,有4隻蝦好鮮甜彈牙,其他配料有4舊好有魚味嘅魚餅、3舊豆腐卜、半隻蛋、芽菜等!2人總共價錢$403,有加一服務費!個人口味總評分:9/10地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖Please fol
星怡

2人總共價錢$403,有加一服務費!

個人口味總評分:9/10

#星怡 #新加坡菜 #尖沙咀 #iSQUARE #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-01-17 78 views
去isqure 搵餐廳3樓的一間馬來西亞餐廳,看起來不太起眼。但又真係幾好食,平日比人忽略了。裡面又闊落,坐得幾舒服,而且沒有限時,傾下計再叫多杯野飲都得。先叫了美極煎鮑魚一份$140 有四隻 又煎得幾香而且時間掌握得幾好,仍然保持鮑魚的鮮嫩美極都可以咁好食。乾炒馬來蝦麵本身炒麵 炒飯定湯麵猶豫左好耐最後炒蝦麵,原來係好好食既佢落左d 蝦油,已經好香,再加醬料,咸香,少少辣味立即出曬黎。而且佢有海鮮料係裡面,其實真係幾好食,又夠大碟。馬拉盞炒通菜常見又惹味的馬拉盞炒通菜都是食馬拉野或泰國野必備。斑斕咖央多士叫左件 斑斕咖央多士 當甜品即叫即整既咖央多中間舊鮮油真係好鬼正再叫埋杯馬來西亞奶茶拉茶 真係吾錯
去isqure 搵餐廳
3樓的一間馬來西亞餐廳,看起來不太起眼。
但又真係幾好食,平日比人忽略了。

先叫了
一份$140 有四隻 又煎得幾香
而且時間掌握得幾好,仍然保持鮑魚的鮮嫩
美極都可以咁好食。

本身炒麵 炒飯定湯麵猶豫左好耐
最後炒蝦麵,原來係好好食既
佢落左d 蝦油,已經好香,再加醬料,

常見又惹味的馬拉盞炒通菜
都是食馬拉野或泰國野必備。

叫左件 斑斕咖央多士 當甜品
即叫即整既咖央多
中間舊鮮油真係好鬼正

再叫埋杯
拉茶 真係吾錯

2024-01-17 45 views
今日約咗個朋友去尖沙咀lunch,個朋友出名嘴刁,所以我帶咗佢去尖沙咀iSQUARE嘅星怡 Sing La 食新加坡菜😆。餐廳地方闊落,枱與枱之間充滿空間感🤗,樓底高又有窗邊位🪟,感覺舒服自在🥰。Menu📔選擇都幾豐富,而且價錢合理,今次由朋友發辦,反正只要係新加坡菜Duck哥🦆全部都啱食😍。新加坡麥皮蝦 $180虎蝦🦐夠哂大隻,而且爽口彈牙🥰,加上麥皮嘅香味,十分惹味可口😍。新加坡魚皮喇沙 $68喇沙🍜湯底香濃,味道微辣🌶帶椰香🥥味,配料有豆卜、流心蛋🥚魚蛋同埋魚肉🐟,魚蛋爽口彈牙,油麵爽滑有咬口🥰,掛上湯底一齊食,超正😍。娘惹蘿蔔糕 $78蘿蔔糕煎得夠香口🥰,每一啖都有焦香和鑊氣🔥,而且一啲都唔鬆散,加埋辣辣地🌶,好食到停唔到口🤤。斑斕咖央多士 $48即烤多士特別香脆😍,配上甜甜哋嘅叻央醬和厚厚嘅牛油🧈,邪惡之選😈。總括而言,餐廳地方闊落,價錢合理,食物水準出色,值得回頭再試。

新加坡麥皮蝦 $180

新加坡魚皮喇沙 $68

娘惹蘿蔔糕 $78

斑斕咖央多士 $48

2024-01-08
Type of Meal
Lunch
2024-01-13 2242 views
新加坡比好多人嘅感覺係乾淨舒服,呢間食新加坡菜嘅餐廳環境好寬落,裝修佈置都好清新舒服,一大幅嘅壁畫好有星馬嘅感覺娘惹蘿蔔糕 $78 蘿蔔糕嘅外觀唔差,切成小塊,每一粒都有煎到金黃色外皮,好吸引。蘿蔔糕嘅質地好軟滑,完全冇粘稠嘅感覺。配料嘅搭配岩岩好唔太鹹,醬汁少辣,蘿蔔嘅甜味好好融合,成個整體上都好味。魚露鮑魚 $140 鮑魚質地鮮嫩,新鮮有咀嚼感之餘唔會太硬。魚露嘅香味好濃郁,令鮑魚更加鮮美。雖然價錢貴少少,但夠晒新鮮都算幾抵食。魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯 $108 都幾估唔到塊魔鬼魚扒勁厚身勁多肉,肉質一梳梳食落係實淨有彈性嘅魚肉口感。半煎香嘅蛋放上椰漿飯到,蛋黃液包住成個椰漿飯口感好濃厚。椰漿飯香濃,飯底夠散唔會太濕,醬汁香濃惹味,少少辣夠好食。炸榴槤湯圓 $38/2粒最後,叫咗一份炸榴槤湯圓做甜品。湯圓嘅外皮炸得酥脆,裡面就係滿滿嘅榴槤餡料。榴槤嘅香味同湯圓嘅口感完美結合,兩粒已經夠晒滿足。

娘惹蘿蔔糕 $78

魚露鮑魚 $140
雖然價錢貴少少,但夠晒新鮮都算幾抵食。

魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯 $108

炸榴槤湯圓 $38/2粒

2024-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)