Restaurant: Sister Wah
Info:

2023-02-24 594 views
那天,走到來天后站這一邊的郵局辦事。搞拈之後當然要搵個地方食野啦。就近,有這一間馳名中外的《華姐清湯腩》,就決定試一下啦。我從來未試過的原因,就是因為比較喜歡以前開在此店旁的另一間清湯牛腩店。可曷,那店在疫情期間結業了,造就了我這次來首嚐《華姐清湯腩》。簡單地,就來了一個清湯牛腩粗麵。牛腩雖然是全瘦肉,但味道非常濃郁。單是評這牛腩其實是好食的。之不過,給的牛腩好像太少了,平常去一些普通的牛腩麵店,份量都有返咁上下,但我面前的一碗,好明顯唔夠食。不過,麵既份量係 OK 既。食麵,就最好配可樂,不過沒有跟餐價又令我感覺不歡。味道係好既,但我感覺,真係貴左啲囉。
食麵,就最好配可樂,不過沒有跟餐價又令我感覺不歡。

味道係好既,但我感覺,真係貴左啲囉。
$75 (Lunch)
2023-02-11 538 views
之前幫襯,隔離都仲有另一間牛腩店,所以都有好幾年了。當時都主要幫襯華姐。今日路經,排隊人龍大概十個,就即管再試吓。叫咗個牛腩伊麵,加$5蚊。望一望張單,成$68蚊,唔記得以前個價,但第一個感覺係都幾貴!牛腩同湯底水準算係保持,但個伊麵唔掂,無味又唔香,可能食番河粉同麵仲好。坊間依家多咗唔少食牛腩嘅,水準唔錯,價錢亦較相宜。總括嚟講,如果我係睇飲食介紹嚟食華姐,會覺得失望。食完唔會有「嘩」嘅感覺,所以亦唔會特別推介。

1K
自2012年起,連續十年在米芝蓮上榜的清湯腩專門店,人氣和名氣都齊備,星期日上午11許外面已經有人龍,幸好等待時間不長,大約十分鐘。📍位置:近天后站 A2 出口,正是對面的馬路,只需步行約2分鐘就到。🏠環境:落地玻璃的門面,室內間較狹小,座位安排較緊密,裝潢如普通的茶記,最搶眼是掛在牆上九幅米芝蓮獎牌,的確實至名歸。🤵🏻服務:上菜很快,不收加一。🍽️午市:🍜清湯牛腩粉 $63份量正常,湯色清而不油膩,喝起來味道濃郁😍,有層次感,超級好喝🤩。牛腩炆得夠軟身而有少許脂肪😚,算爽而不油,也很棒😋,無論湯頭和牛腩都出色,絕對物超所值👍🏻。🍜清湯牛腩河 $63朋友也點了同一款,只是轉了麵底,一樣好吃👍🏻。🍜清湯牛筋河 $63朋友說牛筋煮得不夠通透或軟🤭,但整體是不錯😋。

🤵🏻服務:上菜很快,不收加一。

🍽️午市:

🍜清湯牛腩粉 $63

🍜清湯牛腩河 $63
朋友也點了同一款,只是轉了麵底,一樣好吃👍🏻。

🍜清湯牛筋河 $63
朋友說牛筋煮得不夠通透或軟🤭,但整體是不錯😋。
2023-02-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$63 (Lunch)
  • 清湯牛腩粉
早排約咗去朋友屋企拜年,去咗呢間買外賣,朋友推介嘅崩沙腩同菜飯都非常之出色!🤫📍 崩沙腩 + 菜飯崩沙腩特色係牛肉會比兩層筋膜包住,外層有少少啫喱狀膠質。令到口感會分咗三種,牛肉彈牙得嚟易咬開、幾嫩,有層爽口嘅筋膜,最後有層軟腍嘅膠質喺表面,口感層次分明。🥰牛肉味都香濃,湯幾清甜🤩蘿蔔又腍又甜。不過,辣椒油就一包包標準嘢,唔算特別出色。菜飯出色,菜爽甜、有少少鹹味,飯新鮮煮,軟硬適中,配少少湯一齊食非常滋味。🤩最後,最近試咗2間牛腩店之後,期望試下d重藥材/ 香料,同埋試下更稀有嘅牛爽腩。😀

📍 崩沙腩 + 菜飯

2023-02-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
2023-01-13 350 views
🌟有時唔知食咩,這間清湯牛腩粉也是我必食之一。想起就好想食返碗,好喜歡喝這個湯底,湯底好正又清甜,有濃濃的牛骨牛肉味,還有陣陣蔥花的香氣,配上河粉非常夾🍜湯真係好好飲,有時會覺得唔夠湯,加埋蘿蔔仲正🌟選擇牛坑腩肉質軟滑而且有口感,牛肉味香濃,平時不太食肉的我,也覺得好好味,而且份量充足不過環境係狹窄啲,但可以嚐美味,可以接受。🌟價錢較一般清湯腩河粉高,但感受到這間湯底是用心製作,每次食完都有滿足的感覺,而且地點便利,一出天后站就係。
湯真係好好飲,有時會覺得唔夠湯,加埋蘿蔔仲正

不過環境係狹窄啲,但可以嚐美味,可以接受。

2023-01-03
$60 (Lunch)
  • 清湯牛腩河
2023-01-11 239 views
❤️在铜锣湾住了那么久,经过这家店无数次,走路去天后,要去吃的时候还是不经意间打开了导航😂这家的名气就不容多说了,什么蔡澜和米其林推介的,不过对这种排名看看就好,毕竟个人的口味才是唯一的标尺! 清汤牛筋粉 加5文把粉换成了伊面,牛筋入口即化,值得一提的是他们家的辣椒油非常出彩,小小一勺让清汤得到了升华! 腩汁萝卜 萝卜很甜!这个汤比粉面的要好喝很多,可能是没掺水的纯原汤! 腩汁生菜 自然,吃饭是要搭配一份菜叶子的🥬🌟他们家还有玻璃瓶装的汽水!10蚊一支!

清汤牛筋粉

腩汁生菜 自然,吃饭是要搭配一份菜叶子的🥬

🌟他们家还有玻璃瓶装的汽水!10蚊一支!
行完工展會,去咗天后🤔 見到呢間咁多人排隊,本身都無諗住食佢,但行咗一個圈後,依然返返嚟😂 因為睇落去性價比最高係佢😂 佢係米芝蓮推薦小店,連續多年(店舖張貼由2012-2020年)獲米芝蓮指南推薦的香港平民小店‼️清湯牛腩河 $60 - 湯底甘甜,佢係牛骨湯底,以牛骨加上多種配料熬製而成,清澈濃郁的湯底都幾正👍🏻 到我覺得嘅主角,牛腩-有香濃牛味,無渣,食完唔會痴牙,每碗都有適量的肥膏增加好的香味,牛腩真係幾好食,起碼覺得足料👍🏻清湯牛筋河 $60 - 都比起其他地方足料嘅,但牛筋就無乜特別,好多地方都食到嘅質素🤔不過兩碗嘅河份都無整散,一舊舊咁,呢嗰位有啲失望🙍🏻‍♀️腩汁蘿蔔 $20 - 無渣,好甜好淋,但略貴🤔香脆炸魚皮 $25 - 整得好好,好香好脆,但價錢都係略貴🤔一支可樂 $10 / 凍豆漿 $10佢全部嘢都做得唔錯,用同區地段食物價錢,性價比都唔錯,特別係佢嘅招牌牛腩河‼️ 其他你肯定起碼唔會話唔好食,只係同心目中價錢可能有啲距離🤔 仲有值得一提嘅係服務態度異常嘅好😂 通常呢啲小店又多人又迫,職員都會勁躁底,但佢做好好咁serve你,見我哋拎得多嘢拎張凳俾我地放好🫶🏻

不過兩碗嘅河份都無整散,一舊舊咁,呢嗰位有啲失望🙍🏻‍♀️

腩汁蘿蔔 $20 - 無渣,好甜好淋,但略貴🤔

一支可樂 $10 / 凍豆漿 $10

• 腩汁蘿蔔
  • 清湯牛腩
2022-12-29 325 views
天后區必食#華姐清湯腩有兩年無食, 湯底依然好味😋牛腩又淋又黏, 牛肚入口溶化, 牛筋香而不膩😙咖哩我第一次食, 係果種中式小小辣椒+鹹味油香十足果種, 幾好, 不過我喜歡印度香草味咖哩多D~牛腩用上坑腩位, 有咬口又牛香, like~👍🏻豆漿也很香濃。不過印象比記憶中份量細了, 價錢也貴了,這些年也明白租也加了吧, 不竟這是天后區,同區的大利牛腩也執咗.......#專心做自己喜歡做的事 #好事自然來#瑪莉食評 #周圍食#maryk #marykchannel#鏡頭前後金瑪莉MaryKam
天后區必食
#華姐清湯腩
有兩年無食, 湯底依然好味
😋牛腩又淋又黏, 牛肚入口溶化, 牛筋香而不膩
👍🏻豆漿也很香濃。

#專心做自己喜歡做的事 #好事自然來
#瑪莉食評 #周圍食
#maryk #marykchannel
#鏡頭前後金瑪莉MaryKam
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
一向都有去呢間嘢堂食或者外賣,最近發覺質素越來越差,前幾日去買外賣,拎完去到架車度未開車,一放低在地氈(未開車,只係輕輕放低),已經塌成咁,亂七八糟恍如冧樓一樣,然後我架車上面嘅地氈濕晒,包裝果個根本是但求其掉晒啲嘢落去,我從來未試過外賣會搞成咁。好啦,返到去拎盒牛腩出嚟,竟然每件都有一大舊肥膏,睇吓想着左手邊就係我用鉸剪剪出嚟嘅肥羔,而且每塊都係紙咁薄,份量超小,食完都唔飽,以前唔係咁嘅,而家質素差成咁,唔會再去幫襯。仲有,我叫咗碟油菜,裏面居然完全冇汁,白烚菜一蝶,結果返到屋企要自己加蠔油。

2022-11-10 433 views
伏注意⚠️完全唔知食緊乜又貴✨清湯牛腩粉落單嗰陣叫左爽腩 惡夢就因此開始發生爽腩正常少少嘅 只係得兩件 係全筋膜位 冇肉嘅 口感彈牙偏硬 膠質滿滿 其他全部都係得層筋膜皮 一啲肉都冇🙄河粉一嚿嚿 明顯冇揻開 仲要碎濕濕湯得鹹味 冇鮮味 整體真係好差總結:食物好差 都好伏下唔明點解可以比啲咁嘅嘢客食環境服務正常 價錢定價進取$60咁就跌左落海💸💸價錢同食物質素完全唔成正比完全唔值 不可一不可再中環九記係一般 咁相比下華姐就係災難🙈
伏注意⚠️完全唔知食緊乜又貴

價錢同食物質素完全唔成正比
完全唔值 不可一不可再
中環九記係一般 咁相比下華姐就係災難🙈
2022-10-17 388 views
路過大利清腩執左,甘去華姐都吃60蚊沒有下午茶餐,不跟飲品清湯腩麵,肉算多腩肉都算整得唔錯不過麵鹼水味都算幾重湯底都有鮮味 你問我60蚊吃個下午茶 有啲貴佢撈麵版係會再貴啲但如果只吃下牛腩 淺嚐ok因為呢度附近60蚊應該都有其他更好選擇下午茶時段坐8成人, 所以要搭台衛生一般地下有炒少油立立個辣油醋快子筒少少立痴痴應該都無咩清潔無服務…叫左多蔥唔記得左個哥哥羅個蔥兜幫我加蔥 佢筆蔥筆到我個袋都係 🥲🥲🥲🥲好在唔係油……
路過大利清腩執左,甘去華姐都吃
60蚊沒有下午茶餐,不跟飲品

無服務…叫左多蔥唔記得左
個哥哥羅個蔥兜幫我加蔥
佢筆蔥筆到我個袋都係 🥲🥲🥲🥲
好在唔係油……

今日2點幾去到,要等一陣位,大概等左15分鐘,叫左碗牛腩粉·好湯底清澈、香甜,清湯黎講好似真係做得幾好,食完成碗都唔知話口乾·唔太好牛腩好睇彩數,我呢碗可以話一半好食,一半唔太好食,成件肥膏脂肪加少少肉位又有、肉質硬難咬開都有·不好知道間舖係細既,但走既時間(比錢賣單出門口),個店員好似望你唔到咁,一野撞過黎,撞到我個袋跌左,跟住都睇唔咁,一野走左。感覺唔好😟🫠🫠···整體來講,60蚊一碗我覺得唔太值得食🤔 其實香港小店既牛腩做得更好,除非你係特登嚟試佢嘅清湯(但食食下 開始會覺得無味 無特登,見到好多食客都加辣椒醬食🤣 咁姐係唔係食清湯麵啦🤫)如果我有遊客朋友,我都唔會帶佢食呢間野😂
今日2點幾去到,要等一陣位,大概等左15分鐘,叫左碗牛腩粉

唔太好
不好

如果我有遊客朋友,我都唔會帶佢食呢間野😂

2022-10-02 432 views
來到天后,通常都會習慣地去華姐食一碗沙腩飯,通常如果時間尚早,就會得到一碗高質嘅沙腩。但係有時候,當時間晏咗少少,就會清空。崩沙腩膠質豐富, 食落口香淋軟糯,用同埋跟嘅比例接近50 50 ,非常好食。華姐其中一樣最出色嘅就係佢嘅湯底,唔係一般嘅牛腩湯,飲落去比較香甜。感覺上煲嘅時候加咗好多蘿蔔一齊煲。飲完第一啖湯,加上用珍珠米煲出嚟嘅菜飯。天衣無縫。牛腩沾少少辣椒油,完全帶出咗牛肉嘅香氣同唔會太油膩。要飲返入邊有幾舊蘿蔔,入晒味,但係美中不足就係有少少根,有啲老。整體來講係一碗非常高質嘅牛腩飯。
2022-09-17 384 views
👤人數:2💰埋單:150🍽口味:標準,稍有味精味🍽菜份量:偏細華姐清湯腩好有歷史年份,味道都依然冇變,更多食嘅會係一個回憶故事。每次同朋友去完維園游水都一定會去食華姐清湯腩,而且每次都吾會變嘅係要坑腩,好淋好味,其中最最受歡迎嘅粉麵係佢嘅河粉,佢河粉同出面河粉有少少唔一樣,口感會稍微彈少少,唔係粉嗰隻,所以我每次幾乎都會食河粉。但今次河粉賣嗮,我哋分別嗌咗上海面同撈寬粉。都好好味呀,主要係因為都好彈,口感加分。至於湯底,我個人覺得幾好,雖然有少少味精味,但我可以接受,身邊有朋友就接受唔到,所以我諗見仁見智。
👤人數:2
💰埋單:150
🍽口味:標準,稍有味精味
🍽菜份量:偏細
2022-07-28 589 views
去開天后,唔洗問,總係要來個清湯腩。介紹番拎咗好幾米芝蓮推介嘅清湯腩🐮——華姐。疫情前,同隔離「大利」都會和平競爭,一人一條長人龍👭👬👭👭👭,兩間水準都好好,點都估唔到利捱唔住……執咗😢。佢既特別之處係可以選擇唔同既牛腩部位,例如坑腩、爽腩等。今次我簡左我最愛既坑腩牛筋🐮米+必食蘿蔔🥕。坑腩即牛腹部及靠近牛肋位置,比較鬆軟,帶有筋、肉、油花,入口番淋有牛味🤤🤤🤤不過,老老實實,有比較之下,覺得大利真係好味好多,坑腩今次完全唔合格,太瘦了😔!而蘿蔔對比大利簡直輸一條街,估計煮時落唔夠冰糖,唔夠清甜淋身。估計都係今次只係失手而已😏⋯⋯加油,華姐💪💪💪唔好令失望,令天后必食處又失去一個地方。🫠🫠🫠🫠🫠

牛筋坑腩
清湯蘿蔔