佐敦向來是平民美食集中地,特色餐廳數不完,特別是渡船街一帶有不少雞煲、串燒店,今次去咗一間日式居酒屋氣氛唔錯,性價比好高,其實距離柯士甸地鐵站,只不過係5分鐘的距離,絕對值得一試,除了主打的串燒之外,也有不少燒物和丼飯也相當優秀,定食人均消費$80-150 豐儉由人串燒品種非常多,一路嘆串燒一邊飲啤酒,用餐氣氛很好,串燒質素也是相當高,晚餐定食方面,當中最喜歡「燒牛舌芯飯」,老實說,比起不少主打牛舌的日本餐廳更好吃,牛舌芯口感好rich又爆汁,差不多把米飯都吃光了 #牛舌關注組「銀鱈魚西京燒」用京都的白味噌拌入味醂和酒等魚油很豐富,用上白味噌拌入味醂和酒等,大家也非常滿意「免治雞肉棒」也是好吃到馬上加單,燒至外皮的香脆和咬下去,吃到粒粒軟骨,而且有不同口味可以選擇,例如芝士、和「月見」蘸上雞蛋好惹味「鹽燒封門柳」也是很推薦,肉質也是中上水平,簡單用海鹽調味已經很足夠P.S 看似簡單的味噌湯這裏很不一樣,日式高湯湯頭特別濃郁,而不是死咸死咸,一口喝下真的覺得很不錯—————————————————串本屋 (油麻地)油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖—————————————————#

—————————————————

串本屋 (油麻地)
油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖

—————————————————

#hkfoodstagram #hkfoodies #hongkongfood #香港 #紀念日 #福利 串本屋 #居酒屋 #渡船街 #佐敦美食 #柯士甸美食 #柯士甸 #佐敦居酒屋 #日式串燒 #油麻地美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 厚燒牛舌
  • 免治雞肉棒三色套餐
  • 味噌湯
星期日晚去咗呢間位於佐敦嘅串燒小店食嘢,覺得味道超有驚喜呀!全部嘢都好食,有啲仲好出色,大推大家去試吓!🔸日本免治雞肉棒四色套餐 $98大推!真係好好食!單叫一件係$28,試晒4隻味只係$98,都幾抵食!雞肉棒軟滑多汁,唔會乾淨淨,入面有粒粒雞軟骨,口感好正!第一啖食嘅時候真係好驚喜!❣️火炙明太子醬第一件係食呢隻味,明太子醬濃郁,火炙過更香,鹹香味幾出!❣️蘿蔔蓉酸桔醋汁呢件幾開胃!蘿蔔蓉加醋汁酸酸味味,配埋雞肉棒食滑新解膩!❣️辣汁芝士本身以為只係普通芝士味,食落去辣辣哋,原本係辣汁芝士,味道好正好特別!❣️汁燒原味香甜,都好好食!🔸火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98原價$158,會配日本雞蛋同白飯一齊食!見到呢款特價就想試吓~ 店員會即場喺面前燒,仲會問想熟啲定生啲👍🏻 黑毛和牛都幾大塊,燒完充滿油脂香🤤 撈埋蛋汁,再加白飯一齊食,好正!牛肉好軟腍滑,好香好味😋🔸燒鳥盛合5本 $108有雞中翼、日本雞胸軟骨、日本雞腎、日本雞皮同大蔥雞肉串~ 可以每樣試吓! 串燒嘅質素真係幾好,特別係雞皮!燒到表面香脆,中間仲係有啲咬口,唔會燒到乾柴,又唔會唔夠脆,恰到好處👍🏻 其他串燒都好食,食到出係即燒

🔸日本免治雞肉棒四色套餐 $98
❣️火炙明太子醬
第一件係食呢隻味,明太子醬濃郁,火炙過更香,鹹香味幾出!
❣️蘿蔔蓉酸桔醋汁
呢件幾開胃!蘿蔔蓉加醋汁酸酸味味,配埋雞肉棒食滑新解膩!
❣️辣汁芝士
❣️汁燒
原味香甜,都好好食!

🔸火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98

燒雞皮
🔸燒鳥盛合5本 $108
有雞中翼、日本雞胸軟骨、日本雞腎、日本雞皮同大蔥雞肉串~ 可以每樣試吓! 串燒嘅質素真係幾好,特別係雞皮!燒到表面香脆,中間仲係有啲咬口,唔會燒到乾柴,又唔會唔夠脆,恰到好處👍🏻 其他串燒都好食,食到出係即燒同食到食材原味,又唔會太鹹!

🔸醬汁燒豆腐串 $20
🔸荔枝豚肉串 $15
推介豆腐串!好好食😋 豆腐勁多汁,而且好滑溜!醬汁味香濃唔會過鹹,會想encore!
荔枝豚肉串特價,味道唔錯,但就無咩驚喜,同埋比較細串~

🔸明太子燒飯糰 $34
我見到明太子就會叫🤣 第一次食明太子味嘅燒飯糰,都幾好食!入面係一大舊明太子,外面燒到幾香口又有啲嚼勁,醬油味幾香!

🔸芝麻醬蟹籽冷鳥冬 $48
呢個鳥冬睇落去平平無奇,估唔到食落又幾好味!鳥冬好彈牙煙韌,加撈蟹籽、蟹柳、麻醬一齊食,口感豐富又好食!

🔸巨峰乳酸梳打
🔸水蜜桃乳酸梳打
跟燒鳥盛盒加$15可以叫杯乳酸梳打,幾抵飲!正價就$38~味就唔錯,幾解渴!

呢間隱世串燒小店好值得去試吓呀!樣樣都好食😋 Openrice地址寫油麻地,但由佐敦或者柯士甸站去近啲,附近係嘉多娜,可以一齊幫襯😆
燒雞皮
  • 醬汁燒豆腐串
  • 麻醬撈烏冬
  • 日本免治雞肉棒四色套餐
  • 火炙A5黑毛和牛西冷薄燒
  • 燒雞盛盒
  • 明太子燒飯糰
2023-11-21 33 views
📍識飲識食嘅達人帶路😍今晚又有口福嚕🥳今次呢間居酒居位置並唔係喺大街大巷😅屬於街坊人哋情味居酒屋🏮簡單又充滿住日式居酒屋嘅格局🍺比我一種好輕鬆嘅用餐感覺🥳🐃安格斯牛肉壽喜鍋 🌈天氣凍冰冰🧊好想食番個熱辣辣嘅安斯牛肉壽喜鍋🔥呢個安格斯牛肉箲牛肉味夠曬濃🐃紋理細緻✅油脂分佈平均👍肉質仲嫩滑多汁💯好啱呢個天氣食呀🥳🍲明太子茶漬飯 🌈我係超喜歡食茶漬飯🤤呢個明太子茶漬飯我就好滿意喇❤️🍜清湯拉麵 🌈好想食個拉麵🍜呢度仲有清湯拉麵添❤️拉麵好有咬口👍湯頭清甜✅唔錯🥳🧈火炙明太子醬自家製玉子燒 🌈玉子燒迷必食呢個火炙明太子醬自家製玉子燒🧈記得要趁熱食🔥唔好掛住影相呀📸🔥雞泡魚干 🌈佐酒一流嘅小食🤤點可以冇🔥雞泡魚干吖✅可惜今日有啲感冒😷下次一定會再嚟beer🍺佢呀🥳🌹熱荔枝玫瑰茶 $ 24🌈今次乖乖地飲番杯熱荔枝玫瑰茶☕️荔枝同玫瑰花嘅組合✅散發出玫瑰花香同香甜清爽嘅荔枝芳香🌹濃郁香醇🥳🍑熱蜂蜜柚子茶 $24🌈味道又濃又夠味嘅蜂蜜柚子茶都好啱呢個天氣👍飲咗喉嚨都會舒服啲🥳🌹熱荔枝玫瑰茶

🐃安格斯牛肉壽喜鍋

🔥雞泡魚干

🌹熱荔枝玫瑰茶 $ 24

🍑熱蜂蜜柚子茶 $24

2023-11-17 39 views
提起渡船街,除左有串燒店,係八文樓果邊有間居酒屋🏮主打日式串燒。支持下用心製作既小店。⭐️前菜 $12固定前菜,蕃茄片配上酸酸地既醋汁幾開胃。⭐️火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98和牛西冷油花分佈均勻,肉質細嫩,油香十足。店員會係我地面前用火槍燒,醬汁有燒肉汁/壽喜燒汁,跟埋白飯同生雞蛋。⭐️安格斯牛肉壽喜鍋 $148分別有牛肉片、娃娃菜、芝士獅子狗、生雞蛋、魚板、金菇、豆腐、粉絲。湯頭濃郁,牛肉片好軟腍,索晒湯汁好好味。⭐️特選燒鳥盛合8本 $188✿月見免治雞肉棒 ✿日本雞軟骨✿日本雞胸軟骨 ✿日本雞腎✿日本雞皮 ✿日本雞心✿柚子胡椒伴雞肉串 ✿火炙明太子醬伴雞肉串一次過有8款,唔駛左揀右揀。串燒燒到脆卜卜,講下兩款特別d既串燒❶月見免治雞肉棒↠ 啖啖肉好實在,咬落去食到軟骨,沾埋生雞蛋食令口感更滑❷日本雞腎↠肉質爽脆,好好好彈牙。⭐️鹽燒牛舌芯 $42牛舌芯大大塊,口感軟嫩帶嚼勁,肉汁豐富。⭐️蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻) $48隻蠔燒完都算幾大隻,蠔肉肥美飽滿,肉質鮮嫩帶有海水味,蒜蓉好香好惹味,呢個價錢絕對抵食。

⭐️前菜 $12
固定前菜,蕃茄片配上酸酸地既醋汁幾開胃。

⭐️火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98

⭐️安格斯牛肉壽喜鍋 $148

⭐️特選燒鳥盛合8本 $188
✿月見免治雞肉棒 ✿日本雞軟骨
✿日本雞胸軟骨 ✿日本雞腎
✿日本雞皮 ✿日本雞心
✿柚子胡椒伴雞肉串 ✿火炙明太子醬伴雞肉串

⭐️鹽燒牛舌芯 $42
牛舌芯大大塊,口感軟嫩帶嚼勁,肉汁豐富。

⭐️蒜蓉燒廣島蠔 (兩隻) $48
2023-11-10 21 views
-串本屋🍽️-安格斯牛肉壽喜鍋 $148壽喜鍋個味岩岩好唔會太甜或太咸😉安格斯牛肥瘦岩岩好入口都算即溶👍入面仲有芝士竹輪/豆腐/娃娃菜/葛粉😌另外可以加$3轉烏冬撈埋湯食正可以飲哂個湯😋-串燒明太子免治雞肉串$26/紫蘇梅子雞肉串$26/豬腩肉串$24/荔枝豚肉串$26/鹽燒封門柳串$26 全部串燒質素都唔錯都係即叫即燒😋大推荔枝豚肉勁特別入面勁甜外面咸咸地👍其他特式串都值得一試好似紫蘇梅子醬幾特別😍-三文魚茶漬飯 $28想食串燒唔想食正餐但又怕唔飽可以叫茶漬飯細細碗岩岩好個茶漬飯勁香茶葉味😋-黃花魚一夜干 $128一夜干係日本餐廳必食😌原條魚燒到外皮脆脆再沾柚子醬勁好味又開胃😋魚肉亦好嫩滑冇乜細骨👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_佐敦#foodieluveat_日本菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfo
串本屋🍽️

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_佐敦
#foodieluveat_日本菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #日本菜 #居酒屋 #日本料理 #日式串燒 #鍋物 #炸物 #佐敦 #柯士甸 #渡船角
2023-11-03 33 views
佐敦同油麻地一向多平價野食,今次同朋友去左呢間日本餐廳,主打串燒,亦有多款晚市套餐提供,價錢都幾親民,難怪平日去都有吾少人食。吞拿魚蓉薄脆 $48叫左一份前菜,薄脆用左米通,上面鋪上吞拿魚蓉同千島醬。荔枝豚肉串 $26脆燒豬腩肉串 $24蒜香封門柳串 $32鹽燒雞中翼 $24串燒都幾多款式,我地揀左4串,味道吾會過咸,封門柳肉質夠嫩,荔枝豚肉味道甜甜地,雞中翼塊雞皮燒得夠脆。三文魚籽黃金醬燒元貝 $58黃金醬即系沙律醬,但呢度既沙律醬加左蟹柳絲、蟹籽令口感豐富d,主角元貝都大粒,配埋啲蟹籽,咬落卜卜聲,幾特別。火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98見到呢個西冷做緊優惠,$98一片60-70kg,感覺有啲貴,但出面食仲貴,所以叫左一份。和牛西冷會系我地面前即場燒,仲會問我地想食生啲定熟啲。另外和牛西冷會跟白飯同生雞蛋,可以夾埋一齊食,仲有2款醬汁(燒肉汁同壽喜燒汁)比我地揀。蒲燒鰻魚飯 $108貌相吾錯,以日式飯盒裝住,鰻魚有半條份量,底下既飯鋪滿左蒲燒汁,一啖鰻魚一啖飯食就最適合不過。套餐會跟面豉湯同沙律。

吞拿魚蓉薄脆 $48
叫左一份前菜,薄脆用左米通,上面鋪上吞拿魚蓉同千島醬。

荔枝豚肉串 $26
脆燒豬腩肉串 $24
蒜香封門柳串 $32
鹽燒雞中翼 $24

三文魚籽黃金醬燒元貝 $58

火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98

蒲燒鰻魚飯 $108

🍱鐵板柚子胡椒伴照燒雞扒餐 $88🦐流心蝦球 +$25🌹荔枝玫瑰茶 +$8🍡鹽燒封門柳串 $36🍡荔枝豚肉串 $32🍡日本雞腎 $28🔸今日推介係一間親民串燒居酒屋,餐廳嘅氣氛輕鬆舒適,適合朋友或者一家人一齊嚟享受美食😁🔸主食叫咗一份鐵板柚子胡椒伴照燒雞扒,鐵板燒出嚟嘅柚子胡椒照燒雞扒味道香濃,雞扒係嫩滑多汁,配飯同溫泉蛋食好一流🤤🔸套餐加咗流心蝦球,正路;荔枝玫瑰茶茶味香濃,加埋荔枝味道,清新又開胃,同埋好解渴🔸除咗主食,我仲試咗三款串燒。鹽燒封門柳鹹香,肉質鮮嫩,可以比80分🤓荔枝豚肉串都好有驚喜,肉質鮮嫩多汁,再加上荔枝嘅甜味,味道好平衡,可以比85分👍🏻🔸但最正都係日本雞腎串😍同平時食到嘅都幾唔同,佢又大粒又圓,咬落彈牙,燒得剛剛好,表面有啲焦香,成個口感層次都一絕
🍱鐵板柚子胡椒伴照燒雞扒餐 $88
🦐流心蝦球 +$25
🌹荔枝玫瑰茶 +$8

🍡鹽燒封門柳串 $36
🍡荔枝豚肉串 $32
🍡日本雞腎 $28

2023-10-30 17 views
天氣開始轉涼,最啱就係去食串燒🥳今次去呢間餐廳係位於油麻地同佐敦中間,餐廳雖然位置唔算多,但裝修好靚,坐得好舒服🤪我哋叫咗好多款串燒,仲有三文魚茶漬飯同埋玉子燒😛串燒方面豬肉、牛肉同雞肉我哋都有嗌到,全部都燒得好香口同入味🫶🏻牛肉串燒唔係用普通牛肉,而係用咗封門柳,口感好柔嫩🥳而雞肉我哋就叫咗個大蔥雞肉串同埋辣芝士雞肉串,兩款我覺得都係必食!啲雞肉好Juicy,一咬落去啲肉汁就滴出嚟🤪三文魚茶漬飯就份量十足,比我想像中多好多飯,但湯唔會好淡💕個玉子燒係即嗌即整,雖然要等一陣,但都好值得,佢個口感好鬆軟,每一層都係煮得啱啱好唔會過老✨整體嚟講今次都食得好滿意,啲嘢食唔會好貴,環境又舒服,大家有興趣都可以試吓🤪

𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍串本屋@skewers_house🔍油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖油麻地呢邊都幾多嘢食~今日就試佐呢間日式居酒屋🏮招牌菜之一嘅安格斯牛肉壽喜鍋餐,仲有呢排新推出嘅火炙A5黑毛和牛西冷薄燒🔥好邪惡呢!🔸火炙A5黑毛和牛西冷薄燒💰98大大塊A5黑毛和牛西冷約60-70g,油脂分佈平均,店員會幫你燒埋🔥呢個set仲附上日本生雞蛋🥚同白飯、湯同沙律~好抵食👍🏻 和牛西冷撈埋生雞蛋好好味🤤,口感嫩滑油脂味豐富🐮🔸安格斯牛肉壽喜鍋餐💰148套餐跟烏冬加三蚊,牛肉質素不錯👍🏻,薄切又嫩滑,記得襯熱快啲食~唔係浸太耐牛就會變老牛🤣搭配蔬菜和芝士獅子狗,湯底都好出色壽喜燒味道適中唔會偏鹹,味道豐富襯熱加埋烏冬索晒啲汁🍜🔸燒牛舌芯飯💰88厚切牛舌芯嫩滑,燒完後好香,醃過嘅牛舌都好入味😋撈埋飯一齊食好惹味,送飯一流!🔸雞肉串四色套餐💰108四種口味嘅雞肉串,包括辣汁芝士、紫蘇梅子醬、火炙明太子醬同蘿蔔蓉酸桔醋汁。每一種都獨具特色,口感嫩滑,調味恰到好處。搭配上自家製嘅醬料,整體味道搭配。🔸火炙明太子醬自家製玉子燒💰68玉子燒厚實,內裡濕潤鬆軟,搭配火炙明太子醬,味道好
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

🔸安格斯牛肉壽喜鍋餐💰148

🔸燒牛舌芯飯💰88

🔸雞肉串四色套餐💰108

🔸火炙明太子醬自家製玉子燒💰68
玉子燒厚實,內裡濕潤鬆軟,搭配火炙明太子醬,味道好濃郁好味道👅
  • 火炙A5黑毛和牛西冷薄燒
  • 安格斯牛肉壽喜鍋餐
  • 燒牛舌芯飯
1K
之前食過覺得唔錯又唔貴, 去附近又encore. 見到佢地新推出嘅火炙A5黑毛和牛西冷薄燒, $98 好抵就試試, 有驚喜火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98喺面前用火槍炙燒A5 和牛! 佢介紹今次係用左大分縣產黑毛和牛西冷, 油脂分怖均勻豐富. 燒過逼出油脂食落牛味濃郁, 口感軟嫩, 加上蛋黃更滑. 佢有兩款sauce, 壽喜燒汁同燒肉sauce, 落少少碗一碗香軟米飯, 正. 之前係其他餐廳食過類似嘅火炙和牛, 雖然大塊dd, 但價錢貴幾倍, 要幾百蚊. 呢份$98性價比好高吞拿魚蓉薄脆 $48推介, 用左脆脆米通做底再鋪吞拿魚蓉同蔥花, 再配上辣辣哋嘅明太子醬, 口感味道豐富雞肉串四色套餐 $108雞肉串配搭4款sauce 分別係紫蘇梅子醬、辣汁芝士、火炙明太子醬、蘿蔔蓉酸桔醋汁. 蘿蔔蓉酸桔醋汁黎自日本, 酸酸哋幾refreshing. 另外3款店家自創, 個人幾喜歡紫蘇梅子醬, 少酸酸帶微紫蘇香, 辣汁芝士幾惹味微辣清酒煮蜆 $78蜆肉幾大粒無沙, 加左清酒煮當湯飲都得海鮮串揚盛合 5本 $118包括蝦、廣島蠔、帶子、蟹柳、池魚. 炸粉唔算厚, 炸得好香脆. 池魚大塊肉嫩, 炸蝦

火炙A5黑毛和牛西冷薄燒 $98

吞拿魚蓉薄脆 $48

雞肉串四色套餐 $108

清酒煮蜆 $78
蜆肉幾大粒無沙, 加左清酒煮當湯飲都得

海鮮串揚盛合 5本 $118
包括蝦、廣島蠔、帶子、蟹柳、池魚. 炸粉唔算厚, 炸得好香脆. 池魚大塊肉嫩, 炸蝦都幾彈牙

炸雞軟骨 $30
炸得酥脆金黃, 香脆有口感. 好岩口痕或者做佐酒小吃, 而且大碟性價比高

串燒同食物款式種類豐富, 而且定價平易近人. 店內亦有beers, Highball選擇. 我同朋友叫左杯沖澠菠蘿酒同島根香印提子酒梳打, 易入口香甜嘅幾好飲

串本屋
地址: 油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖
  • A5黑毛和牛西冷薄燒
2023-10-10 48 views
又係介紹日本野既時候啦,油麻地串燒居酒屋🏮,今次就來到呢間——串本屋, 呢度環境不錯喔,裝潢帶有日本懷舊居酒屋風味,打卡也靚,食物款式也多,點左好多好野食😋首先點套餐都會有面豉湯同沙拉🥗配送1. 安格斯牛肉壽喜燒鍋 餐$148 是我最喜歡吃的牛肉🐮壽喜燒,超滿超豐富的安格斯牛肉,配上日本米飯,裡面還有粉,夠曬飽肚啊。2. 流心炸蝦球(4件) $25 鮮炸的炸蝦球,香脆可口3. 松葉蟹肉🦀️蟹膏炒飯 餐$118 飯控又來了,這次是超香的蟹香炒飯,蟹膏香,蟹肉夠曬口感。4. 海鮮串揚盛合 5本 $118 鍾意食香口野既必食炸海鮮,有炸蝦🍤,炸廣島蠔,炸帶子,炸蟹柳同炸池魚柳,一次過滿足5款口味啊。飲品都有好多,仲有酒可以揀架,大熱天時我就揀返杯水蜜桃🍑梳打(跟餐) $15 ,岩曬食炸物🤭
首先點套餐都會有面豉湯同沙拉🥗配送
2. 流心炸蝦球(4件) $25 鮮炸的炸蝦球,香脆可口
2023-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-10-07 171 views
又同朋友出黎食飯🩷今次揀左呢間日本菜~座位唔算好多不過幾闊落幾舒服~好多串燒可以叫😻另外飯、鍋物、前菜等樣樣有,款式多到我揀咗10分鐘😂醬油漬海螺好好食!原來係凍嘅,啱唒天氣咁熱食😻醬油甜甜地好入味,海螺幾爽口👍🏻平時都好中意食甲羅燒,呢度嘅甲羅燒勁多蟹肉絲再加埋勁量飛魚籽口感超豐富!蟹肉面頭仲燒過黎食落充滿焦香,蟹膏味亦好濃,好好味😻不得了😻睇住店員喺我地面前燒熟塊A5!A5望落油脂分怖好均勻豐富!兩塊A5我地一塊輕燒單面(左),另一塊兩面都燒左(右)~朋友較熟嗰塊食落好香,而我燒單面塊A5食落更香滑🥹超推介生啲咁食🩷牛味好濃郁!點埋蛋黃食更滑😻冇再刻意落調味同醬汁就咁食已經好好食!燒豆腐出乎意料地好食!豆腐好似炸過咁脆卜卜,外脆內軟!醬汁味道啱啱好,再加埋木魚食超夾💓唔想諗叫咩串燒叫呢個盛盒唔使煩🤣月見免治雞肉棒、雞軟骨、雞腎、雞胸軟骨、柚子胡椒伴雞肉串、火灸明太子醬伴雞肉串等,全部都係雞🤣雞胸脆骨超好食,勁脆燒得勁香!幾鍾意食佢個柚子胡椒雞肉串燒,柚子味好出酸酸哋幾開胃👍🏻水蜜桃梳打幾好飲,甜度啱啱好,水蜜桃味勁重👍🏻真心不錯

又同朋友出黎食飯🩷今次揀左呢間日本菜~

座位唔算好多不過幾闊落幾舒服~

醬油漬海螺
蟹肉蟹膏甲羅燒

火炙A5黑毛和牛西冷薄燒

不得了😻睇住店員喺我地面前燒熟塊A5!
A5望落油脂分怖好均勻豐富!
火炙A5黑毛和牛西冷薄燒

兩塊A5我地一塊輕燒單面(左),另一塊兩面都燒左(右)~
醬汁燒豆腐串

特選燒鳥盛合

水蜜桃梳打

水蜜桃梳打幾好飲,甜度啱啱好,水蜜桃味勁重👍🏻真心不錯
Type of Meal
Dinner
醬油漬海螺
蟹肉蟹膏甲羅燒
醬汁燒豆腐串
特選燒鳥盛合
水蜜桃梳打
2023-10-02 51 views
之前已幫襯過好多次串本屋,覺得佢既牛舌同豚丼幾好食,值得支持。於是響呢晚同朋友再幫襯,當晚嗌左好多食物:有豚丼、炸魷魚圈、唐揚炸雞、雞串、燒三文魚頭等因為之前食過覺得都有一定既質素,點知.....豚丼既豬燒得太乾、偏咸炸魷魚圈同唐揚炸雞炸得太燶同偏咸燒三文魚頭又係燒得太燶同太乾,又冇魚味完全失望!間餐廳唔知係咪轉左俾第二個人?的確很失望,癲覆了我之前對佢既好感。冇惡意,但希望佢地可以檢視下呢個問題。
之前已幫襯過好多次串本屋,
覺得佢既牛舌同豚丼幾好食,
值得支持。

於是響呢晚同朋友再幫襯,
當晚嗌左好多食物:
有豚丼、炸魷魚圈、唐揚炸雞、雞串、燒三文魚頭等
因為之前食過覺得都有一定既質素,點知.....

豚丼既豬燒得太乾、偏咸
炸魷魚圈同唐揚炸雞炸得太燶同偏咸
燒三文魚頭又係燒得太燶同太乾,又冇魚味
完全失望!

間餐廳唔知係咪轉左俾第二個人?
的確很失望,癲覆了我之前對佢既好感。

冇惡意,但希望佢地可以檢視下呢個問題。
2023-09-24
位於渡船街附近一條內街的這間日式居酒屋,看似地點不太方便,但原來由佐敦、油麻地一帶或柯士甸地鐵站步行過去都只是10分鐘以內。餐廳地方不算大,店面簡約整潔,牆上擺放多幅日本風情畫作。店員態度親切友善,令人感受到日式居酒居的溫馨感。作為居酒屋,食物自然有好多選擇,餐牌內的菜式超過50款,多得有點花多眼亂。我和朋友懶得動腦筋,各選了一個定食再加一個串燒拼盤已經極豐富,整整放滿一張桌子。ꗯ̤̮鐵板鹽蔥牛舌芯定食👅 ($102)奉送溫泉蛋、白飯、麵豉湯及沙律,還可以優惠價加配其中一款小食。以燒熱的鐵板上桌,牛舌芯口感軟綿而且爽口,每一口都嚐到香濃的肉汁,而且份量不少,淋上與洋蔥絲一起炒香的燒肉汁份外惹味。ꪔ̤̮吉列炸蠔🦪 (加配$25/3件)吉列炸蠔炸至金黃色,外層酥化、內層蠔肉鮮甜多汁,配以沙律醬伴食味道清新不膩。ꗯ̤̮長崎豬骨湯豚肉鍋🥘 ($118跟烏冬+$3)原本想吃牛肉壽喜燒鍋,但因為鐵板已經點了牛肉,所以選了豚肉鍋,店員亦非常樂意為我們由豬骨湯底換成壽喜燒,十分貼心。豚肉片肥瘦適中,加入壽喜燒湯底特別鮮甜,帶出蔬菜和豬肉的美味,伴以口感煙韌的烏冬來吃最適合不過。湯底裡面還有雞蛋、金菇、娃娃菜、獅子

ꗯ̤̮鐵板鹽蔥牛舌芯定食👅 ($102)

ꪔ̤̮吉列炸蠔🦪 (加配$25/3件)

ꗯ̤̮長崎豬骨湯豚肉鍋🥘 ($118跟烏冬+$3)
原本想吃牛肉壽喜燒鍋,但因為鐵板已經點了牛肉,所以選了豚肉鍋,店員亦非常樂意為我們由豬骨湯底換成壽喜燒,十分貼心。豚肉片肥瘦適中,加入壽喜燒湯底特別鮮甜,帶出蔬菜和豬肉的美味,伴以口感煙韌的烏冬來吃最適合不過。湯底裡面還有雞蛋、金菇、娃娃菜、獅子狗、粉絲等配料,十分豐富。

ꪔ̤̮章魚小丸子🍡 (加配$25/3件)
另外加配的章魚小丸子口感軟滑,餡料十足而且能吃到彈牙章魚粒,加上章魚燒粉、柴魚片、海苔、照燒汁及沙律醬更添美味。

ꗯ̤̮特選燒鳥盛合 8本🐔 ($118)
來「串本屋」當然要吃串燒,燒鳥盛合包含所有人氣雞肉串燒,包括月見免治雞肉棒、日本雞軟骨、日本雞腎、日本雞胸軟骨日本雞皮、日本雞心、柚子胡椒伴雞肉串、火灸明太子醬伴雞肉串,每一款都有不同的口感和風味。雞肉經過燒烤後鮮嫩多汁,帶有微微的炭烤香氣,超級惹味。

這間居酒屋的串燒款式種類相當豐富之餘味道亦不錯,價錢合理,而且店內有不少有酒精及無酒精飲料的選擇,適合和朋友下班過來Happy Hour輕鬆一下。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿串本屋 @skewers_house
𖤣𖤥油麻地渡船角文蔚街5號文苑樓地下A號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#串本屋 #skewershouse #油麻地美食 #油麻地 #日本料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkkol #hongkongfood #hongkongfoodie

《📍串本屋食評分享 》by@ihungry.hk小編最中意到處搵隱世美食😎!今日會同大家分享一間位於油麻地至大角咀交界嘅隱世日式小店🥰,就係串本屋喇!串本屋由外賣店擴充成堂食餐廳👺,主打日式串燒、刺身和食及鍋物等,仲有多款日本清酒任你揀!重❗點❗係❗價錢非常親民,好味得嚟又高CP值㗎👍!🔸【前菜 - $15】▶️包括日式沙拉、麵鼓湯及冰震蕃茄▶️餐飲加$5沙拉超開胃,而麵鼓湯配料都好豐富亦好地道,重點一讚冰震蕃茄係超超超超甜🍅,加埋冰震過後,令口感冰凍得嚟帶點爽口,絕對令你意想不到🥳!🔸【安格斯牛肉壽喜鍋(餐) - $148】呢道安格斯牛肉壽喜鍋絕對係物超所值🐮!安格斯牛肉鮮嫩多汁💦,非常高質,每一口都帶來濃濃嘅牛肉香氣;而且配料超超超豐富,包括新鮮蔬菜、豆腐、超掛汁粉絲、半熟蛋等等,香濃蛋汁再搭配埋QQ日本米加壽喜燒汁,好食到一粒飯都冇剩😝!🔸【蒲燒鰻魚飯 - $108】鰻魚肉質鮮嫩,外皮烤得金黃酥脆,配上糖醋醬汁,口感更加豐富。每一口都能品味到濃郁嘅蒲燒醬香和鰻魚嘅獨特風味,搭配埋香噴噴嘅QQ日本米,絕對令你回味無窮😍!🔸【燒鳥盛合 5本- $118】▶️包括雞翼、日本雞胸軟骨、日本雞腎
《📍串本屋食評分享 》by@ihungry.hk

🔸【前菜 - $15】
▶️包括日式沙拉、麵鼓湯及冰震蕃茄
▶️餐飲加$5

🔸【安格斯牛肉壽喜鍋(餐) - $148】

🔸【蒲燒鰻魚飯 - $108】

🔸【燒鳥盛合 5本- $118】
▶️包括雞翼、日本雞胸軟骨、日本雞腎、日本雞皮、大蔥雞肉
叫得「串本屋」,點會唔叫串燒試試!燒鳥盛合包含晒人氣雞肉串燒🐔,每一款都有不同的口感和風味!雞肉經過燒烤後鮮嫩多汁,唔會燒得過老,帶有微微嘅炭烤香氣,特別要讚大蔥雞肉串燒,白濃多汗大蔥搭配鮮嫩雞肉,超級無敵Match,同埋係超惹味😆!

🔸【鰻魚粒燒飯團 - $38】
飯團的外層酥脆🍙,內部則包裹著鰻魚粒,口感豐富。鰻魚粒經過燒烤後更加香脆,每一口都能感受到鰻魚嘅鮮美,超正!

🔸【炸雞軟骨(跟餐) - $20】
軟骨經過炸至酥脆金黃🐔,外脆內嫩。每一口都能品味到鮮嫩嘅雞肉和香脆嘅軟骨,口感絕佳。無論是當作開胃菜家係下酒小吃,都超級無敵Match,呢個價錢嚟講絕對係物超所值嘵嘅美味選擇😝!

🤪iHungry開心指數:8/10分