2023-11-30 52 views
#尖沙咀地膽 今次去K11 Art Mall 新開嘅日本牛丼店 – Slow Cow ! 係HOW to live well 聯乘日本插畫大師原田治人氣品牌 OSAMU GOODS 設立嘅首間海外主題丼飯店!餐牌主打慢煮熟成牛肉飯,價錢親民!🥩招牌菜慢煮熟成牛肉飯 以美國優質牛肉自家熟成21日,再以60度慢煮一小時,肉味特別香濃,口感軟嫩滑溜!配搭每日新鮮人手製作嘅自家製鮮忌廉, 食落好fresh!🥚更可自選蘭王蛋、脆香蒜片等topping,令牛肉飯味道更豐富有層次!🍚揀左蒜香醬汁炒飯,蒜香而不膩! 額外加了🥗沙律菜,用上有機水耕菜,清新又爽甜!仲可配醬汁,揀左以免治熟成牛肉熬製而成的自家製墨西哥肉醬!香口又惹味!🍔自家製手打牛肉餅芝士漢堡 自家製手打牛肉餅肉味香濃,新鮮和保留肉汁選用新鮮的漢堡包同生菜,再加上芝士的融化,口感同層次更豐富!跟餐加了燒蝦🦐蝦肉扎實味道鮮甜~🍻飲品揀左啤酒及Peach Tea🍵,大滿足!SLOW COW📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖

🥩招牌菜慢煮熟成牛肉飯

配搭每日新鮮人手製作嘅自家製鮮忌廉, 食落好fresh!
額外加了
🍔自家製手打牛肉餅芝士漢堡
自家製手打牛肉餅肉味香濃,新鮮和保留肉汁

跟餐加了燒蝦🦐蝦肉扎實味道鮮甜~
🍻飲品揀左啤酒及Peach Tea🍵,大滿足!

SLOW COW
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
  • 自家製手打牛肉餅芝士漢堡
  • 招牌菜慢煮熟成牛肉飯
呢間慢煮熟成牛肉飯專門店係 @how_dept 最新嘅副線,上次到訪佢哋Cafe對佢哋嘅封門柳印象深刻,而家開間專做牛肉料理嘅一定要支持吓(❛◡❛✿)呢到嘅招牌菜就係慢煮熟成牛肉飯 ($88),牛肉本身肥瘦相間,經過店家熟成處理,食得出肉味比起平時更加濃郁,質地更加軟稔,加埋佢哋慢煮,食落去真係特別滑溜軟嫩!今次揀咗大盛120g肉 ($28),份量都幾豐富,底就揀咗淡麗蛋白炒飯($8),加埋霹靂辣椒醬、蒜片($6)同埋鮮忌廉好惹味💗 加配嘅香煎大蝦都幾爽口彈牙🦐 佢哋仲有其他醬汁,自己覺得咖喱蛋黃醬都幾有特色,椰香幾出🍛朋友就要咗份頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡($88),牛肉食落去好軟熟,芝士亦都炙燒過,所以食落去更加有陣淡淡嘅炭燒香,不過自己覺得佢哋嘅慢煮熟食牛肉肉味更加濃郁~薯條用上粗切,而且炸得啱啱好香口🍟 加配嘅有機水耕菜沙律(+$23)都幾新鮮,加埋黑醋夠輕盈✨另外呢度都有唔同款式嘅汽水同果酒,朋友就嗌咗青森縣 富士蘋果CHU-HI 3%ALC ($22),自己就要咗無糖可口可樂Coke Zero ($12)~不過自己最欣賞嘅都係佢哋嘅環境,成間舖頭營造日系美式復古風格,好鍾

不過自己最欣賞嘅都係佢哋嘅環境,成間舖頭營造日系美式復古風格,好鍾意佢哋嘅裝修同傢俬都好有質感,加埋柔和嘅燈光,係一個好vibey地方🥳
新餐廳,被吸引去試一試,外賣自取$204,慢煮北海道豬$136 特大Mega ($88+$48的組合),追加慢煮牛$68,選擇香橙醬。餐廳裝修不錯,有心機的外置配套,店鋪音響一流,服務也很好,有介紹菜單。✅👍不過,去到出品的部分是失晒分數,首先是拎上手時,外賣是輕飄飄,心諗可能是精品菜,好食就得,份量也是其次。點知返到屋企打開食,慢煮牛,肉質不嫩,有渣。另外,慢煮北海道豬就尚算可以,但烤製?燒製?方式不算是合格,是㊙️燶味㊙️,不是香烤的香味。最後只能說香橙醬是正常的,香橙醬味跟豬肉都夾。堂食可能會好啲,因為可以問點解咁勁的烤燶味。WHY?位置:於K11的二樓,店鋪都方便易搵。配置:裝修靚,座位舒服,餐牌清晰。食物:有待改善。

位置:於K11的二樓,店鋪都方便易搵。
配置:裝修靚,座位舒服,餐牌清晰。
食物:有待改善。
慢煮牛(追加$)
慢煮北海道豬(跟白飯)
2023-11-29
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$204 (Lunch)
本想到自己非常喜歡的餐廳「米炊」吃蛋包飯的一天,來到餐廳門前,竟赫然見到店名巳變成 Slow Cow,心感愕然,「米炊」最近不是開枝散葉,在啟德最新開幕的大型商場 Airside開了新分店嗎,這間「米炊」舊店怎麼會突然結業,幸好 Slow Cow的老闆娘察貌觀色,估到我在找「米炊」,告訴我「米炊」巳搬到 1樓,我才恍然大悟。雖然一場到來的目的是去「米炊」吃我喜愛的蛋包鈑,不過既然有緣與這「慢牛」碰上,那便相請不如偶遇,在這間新餐廳吃午餐算了。餐廳地方不大,不過店內的的陳設都算簡潔舒服,而且這間 Slow Cow稱它自己為一間「慢煮熟成牛肉飯專門店」,就更讓我對它產生不少興趣。這餐廳是有套餐的,而且套餐的自由度頗高,客人可以自選肉類+主食+醬汁+自家製鮮忌廉,想要多些配菜的話,也可以自行添加,不過飲品就不包括在套餐之內。兩夫妻分別點了兩個套餐。我選了慢煮熟成牛肉(大盛 120 gram)、日式炒雜菜、芥末籽肉汁、另外還加了一隻日本蘭王生雞蛋。太太就點了慢煮熟成牛肉(並盛 90 gram)、蕃茄醬洋蔥意粉和芥末籽肉汁,另外還加配了一罐無糖可樂。這裡的慢煮熟成牛肉是過得去的,肉質雖然不算非常
兩夫妻分別點了兩個套餐。我選了慢煮熟成牛肉大盛 120 gram)、日式炒雜菜芥末籽肉汁、另外還加了一隻日本蘭王生雞蛋。太太就點了慢煮熟成牛肉並盛 90 gram)、蕃茄醬洋蔥意粉芥末籽肉汁,另外還加配了一罐無糖可樂
這裡的慢煮熟成牛肉是過得去的,肉質雖然不算非常嫩滑,都算及格,也有點肉味。蘸以芥末籽肉汁吃,還不錯。
太太的意粉我沒有吃,就不評價了,我的日式炒雜菜西蘭花玉米紅蘿蔔粒翠玉瓜粒,雖然算不上是正宗的日式雜菜,在醬汁浸潤下,味道尚好,加上色澤深濃,蛋味也重的日本蘭王生雞蛋,就成了這天我的非澱粉質主食了。
整體而言,我是喜歡「米炊」多於這間 Slow Cow的,不過這間餐廳給我的印象還不錯,反正這餐廳都有不少菜式選擇,這餐廳還是值得再次光顧的。
$115 (Lunch)