2010-11-16 19 views
1. I like 心太軟2. So sweet3. When you eat for $50 each, you can get a chop, when you get 5 chop, you can have a free food,4. I like 王祖藍 Wong Cho Lam
2010-11-14
$50 (Other)
Celebration
Anniversary
  • 心太軟
2010-11-11
係TST食飽飯, 咪是但搵間食甜品~入面有粒金莎, 食落先知呢舊野係凍~都唔記得呢個叫乜, 但都OK啦~老公鍾意佢D薄趣~

係TST食飽飯, 咪是但搵間食甜品~
金莎心太軟

入面有粒金莎, 食落先知呢舊野係凍~

都唔記得呢個叫乜, 但都OK啦~
老公鍾意佢D薄趣~
$40 (Last Night Supper)
金莎心太軟
由店舖開張之始, 媒體已經爭先報導名人新開甜品舖, 有創意, 有heart... bla bla bla...然後大家又一窩蜂咁去試新嘢, 跟住大家都彈到一文不值...响間嘢開咗咁耐之後, 終於一試~細妹叫咗個焦糖蛋白, 焦糖都夠脆, 蛋白都算滑溜, 不過就實咗少少而我就因為想試多幾款, 所以嗌咗個三心兩意, 選擇咗堤拉米蘇, 焦糖吉士+蘋果撻堤拉米蘇 - 冇咩特別焦糖吉士 - 即係焦糖燉蛋, ok吖蘋果撻 - 做法十分簡單的一道甜品, 勝在烘得熱辣辣總括嚟講, 係一間普普通通的甜品舖, 唔係十分出色, 但係又未至於難食囉, 我諗要怪就只怪佢係"名人之後"囉...
然後大家又一窩蜂咁去試新嘢, 跟住大家都彈到一文不值...
响間嘢開咗咁耐之後, 終於一試~

堤拉米蘇 - 冇咩特別
焦糖吉士 - 即係焦糖燉蛋, ok吖
蘋果撻 - 做法十分簡單的一道甜品, 勝在烘得熱辣辣
三心兩意 - 由上至下:堤拉米蘇, 焦糖吉士, 蘋果撻
焦糖蛋白
2010-09-18
三心兩意 - 由上至下:堤拉米蘇, 焦糖吉士, 蘋果撻
焦糖蛋白
2010-10-17
其實真係連名都唔識讀所以入黎試下..哈哈一睇個單E..款式選擇超多呢,幸好這裡提供三心兩意的迷你甜品選擇Um….所以叫左一個加一客雪糕其實哩度既甜品..個賣相真係好好..睇得出好用心…亦有好高級既感覺!!但……..味道唔得…三心兩意的紫米豆腐花, 蘋果批, 豆腐芝士布甸都唔得.. 豆腐芝士布甸 好淡味,酸酸地咁.. 蘋果批焗得不夠鬆脆..三樣都係份量極少。呢度.. 試一次就夠~因為 D 甜品實在過甜, 好漏
其實真係連名都唔識讀所以入黎試下..哈哈
Um….所以叫左一個加一客雪糕

呢度.. 試一次就夠~
因為 D 甜品實在過甜, 好漏
2010-09-27
2010-10-15 5 views
於尖沙咀食完晚飯, 經過這間人氣甜品店,決定一試!Order 了 "三心兩意" share。(a) 蘋果撻: 焗得不夠鬆脆, 也沒有肉桂香味。一般!(b) 日式牛乳奶凍 : 一個字"差"! 牛奶不夠香, 亦不夠滑。魚膠粉落得太多了吧...(c) 朱古力mousse: 朱古力唔夠香濃, 可可成份低, 也不滑。失望!總括而言, 名過於實, 是明星效應吧...應該不會再有下次了。
朱古力mousse
差! 日式牛乳奶凍
三心兩意

蘋果撻: 一般貨色
於尖沙咀食完晚飯, 經過這間人氣甜品店,決定一試!
Order 了 "三心兩意" share。
(a) 蘋果撻: 焗得不夠鬆脆, 也沒有肉桂香味。一般!

2010-10-04
2010-10-10 7 views
同成班姊妹去完LE SOLEIL 之後,意猶未盡其中有姊妹話不如去王祖藍果間甜品試試咁ok 一齊去la,去到等左一陣好快就有枱la,不過要坐出去大堂果d加建枱度,其實都無問題既,甜品好快食完就走la, 不過唔知係咪佢d抺布唔乾淨,佢塊格仔膠枱布有陣怪味浮出來,不太好受,menu的選擇都有好多,其中有個叫做"三心兩意"餐呢個idea好好,只係需要35蚊就可以試到該店三款甜品,(有16種以上的選擇)雖然係迷你版都好wow,我哋一行五人有三個都叫左呢個餐, 棷汁紫米露 $16 和波仔一樣价錢不過紫米略少,都夠香滑OK LA三心兩意 1. 棷汁紫米露 2.法式焦糖吉士 3.黑糖木糠布甸三心兩意 1.法式焦糖吉士2.黑糖意大利芝士餅 3.紅豆心花怒放 三心兩意1. 法式焦糖吉士 2.豆腐芝士布甸 3.千層蘋果撻味道算OK 沒有感到特別好味只是一般糖水店貨色,吃完不會令人感到想食多次而最重要的是他們的服務差,其中有人單叫左個焦糖蛋白,令人實在反感事緣當我哋落哂ORDER無耐,有個待應姐姐一手稱住有耳仔既奶茶柸物体過來我哋張枱語帶輕慢的問道:焦糖蛋白AH 啱唔啱AH! 當時我哋個個互相對望,吓!M

語帶輕慢的問道:焦糖蛋白AH 啱唔啱AH! 當時我哋個個互相對望,吓!MUG D甜品係咁樣上枱
我哋比25蚊一柸,SIZE細都算LA,用來LONG住隻杯既碟都無隻,有無SPOON,
而個待應更令人感覺是好似柸嘢有其他枱唔要又或整多咗,然後問我哋啱唔啱咁
另外係MENU呢個焦糖蛋白上面有兩小片生果的,上到枱係無GE,咁個侍應
"圖片只供參考"咁係咪我哋諗多左,定係佢哋影多左

咁我哋話唔滿意就要求店主換個第二樣嘢LA,於是就有第二個姐仔行過嚟話
焦糖蛋白係咁既WOW有咩問題,咁我哋又原本咁講一次比佢聽,
問佢如果要你比25蚊食你會唔會比AH 就咁叫佢換過柸芒果鮮奶比我哋
姐姐仔無耐咁唯唯諾諾走開了
到其他嘢都上哂枱咁滯,又有個中年男士過來同我哋講話個焦糖蛋白有咩問題,
D焦糖蛋白係咁既樣過WOW,好似就話到我哋係從來無見識過咁,
呢D咁COMMON 既嘢我哋點會唔知,我哋話係佢哋PRESENT出來的問題
我哋本來想再講多一次,但係有位姊妹好興咁話STOP LA 唔好再講LA,
唔換就算LA,咁果位中年男士就行開咗,
到後來竟然嚟左杯香蕉鮮奶??吓我哋係叫芒果鮮奶WOW,咁轉頭就上左杯"芒果鮮奶"
但是比著任何人都估唔到上到枱呢杯芒果鮮奶並唔係想像中的淡黃色,
灰白色據姊妹話好淡好希, D紙包飲品都好過佢

這樣差的一間甜品店,真不配我的偶像給他賜字,真想拆掉它的招牌:
棷汁紫米露 2.法式焦糖吉士 3.黑糖木糠布甸
. 法式焦糖吉士 2.豆腐芝士布甸 3.千層蘋果撻
1.法式焦糖吉士2.黑糖意大利芝士餅 3.紅豆心花怒放
2010-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-10-04 3 views
吃完晚飯, 我地見太早, 就過左隔壁食糖水甜品一早打算叫佢地整個大少少既心太軟, 點知得一個size, 因為佢地怕焗唔起, 怕個爐唔夠大唯有食完個飯先過黎睇下食咩啦...朋友們都是三心兩意的人, 我們當然是選多款的來share!幸好, 臨時都叫左老闆幫手寫朱古力字, 好過無啦!如果, 如果有多一枝candle會好好多添呢~ 心太軟不錯, 仲有流心, 而外面仲係脆脆地而其他的apple pie, 涼粉, 芝士餅, 朱古力慕士, 吉士等, 都好好食呢!hea多一陣, 我地就要走喇, 不過有好幾種甜品都沒有, 好快沽清呢...包括芒果糯米卷!
吃完晚飯, 我地見太早, 就過左隔壁食糖水甜品

唯有食完個飯先過黎睇下食咩啦...

朋友們都是三心兩意的人, 我們當然是選多款的來share!
幸好, 臨時都叫左老闆幫手寫朱古力字, 好過無啦!
如果, 如果有多一枝candle會好好多添呢~

心太軟不錯, 仲有流心, 而外面仲係脆脆地

2010-10-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2010-09-10 1 views
經過試一試這間<心飴>~開左一排~都未食過~我點了<焦糖布甸>, 細細杯咁,焦糖味濃,有蛋香~不過食食下都幾漏~好似食左好耐都食唔完咁~下次要試下其他~
經過試一試這間<心飴>~
開左一排~都未食過~
我點了<焦糖布甸>, 細細杯咁,焦糖味濃,有蛋香~
不過食食下都幾漏~好似食左好耐都食唔完咁~
下次要試下其他~
焦糖布甸
$25 (Last Night Supper)
同朋友行街, 友人說很想試一試這裡的甜品, 於是3人由K11山長水遠行過去店子不太大, 座位不多, 但不算擠迫, 裝修頗簡單, 店內算是整潔光猛.那時剛好有張4人檯, 我們馬上坐下.餐牌提供的選擇頗多, 有點花多眼亂. 看見豆腐花註明是自家製, 打算試一試芒果豆腐花. 誰知待應說暫不提供,原因是豆腐花未曾放涼.....最後點了心太硬, 三心兩意 & XX先令 心太硬友人要了咖啡味. 其實所謂心太硬只是咖啡味的雪糕雪硬了, 配些切細了的鮮果及朱古力醬.那個心太硬的心真的很硬! 硬得用匙羹也弄不開. 只能由心太硬的周邊開始吃.這個要賣$4x也未免太貴吧三心兩意:法式焦糖吉士 + 荔枝布甸 + 豆腐芝士布甸原先想配菠蘿千層撻, 點知又話未有.....要乜無乜. 焦糖吉士有蛋奶香, 味道也不錯豆腐芝士布甸也吃到有豆腐和芝士味,但要細嘗才能吃得出,即兩種味也不算很突出荔枝布甸有清香的荔枝味, 裡面還有荔枝肉, 不錯.三者口感尚算幼滑. 整體味道還可,但份量未免太少吧XX先令忘記了名字, 只記得老闆解說時我覺得這甜品的製作過程好像很複雜似的.主要是用蛋白製成. 口感很有趣, 有點像綿花糖, 但比綿
那時剛好有張4人檯, 我們馬上坐下.
誰知待應說暫不提供,原因是豆腐花未曾放涼.....

最後點了
心太硬, 三心兩意 & XX先令

這個要賣$4x也未免太貴吧
三心兩意:法式焦糖吉士 + 荔枝布甸 + 豆腐芝士布甸
原先想配菠蘿千層撻, 點知又話未有.....要乜無乜
焦糖吉士有蛋奶香, 味道也不錯
荔枝布甸有清香的荔枝味, 裡面還有荔枝肉, 不錯.
三者口感尚算幼滑. 整體味道還可,但份量未免太少吧
XX先令
主要是用蛋白製成. 口感很有趣, 有點像綿花糖, 但比綿花糖還要軟身點, 即是"食風"一樣, 吃了也像沒吃, 很空虛.
除了甜味和蛋白味,吃不到其他味了. 份量也極少, 只有一只有耳茶杯的份量.

以這個價錢配這個份量和味道,應該還有大把選擇
2010-07-31
$36 (Tea)
2010-07-28 9 views
今日9pm去到食糖水見'王祖藍' 有份開既就試下佢地sell 心太硬心太硬, 心太軟, 焗布丁, 芝士蛋白..........心太硬只係個cake硬d, 硬過'雪芳蛋糕', 不過佢伴碟舊雪糕就真係超硬心太軟好味過心太硬好多..另外..我覺得焗布丁係最好味囉囉
今日9pm去到食糖水
見'王祖藍' 有份開既就試下

佢地sell 心太硬
心太硬, 心太軟, 焗布丁, 芝士蛋白..........
心太軟好味過心太硬好多..
另外..我覺得焗布丁係最好味囉囉
2010-07-13
2010-06-16 5 views
之前食過心太軟, 有信心!今曰特登去食新出品心太硬~ 咖啡味好香, 不會膩.我就鍾意個朱古力漿加水果, 再多D水果仲好~同友人仲叫咗個三心兩意菠蘿千層tart 超好食! (similar name, 唔記得個名)下次可以叫菠蘿千層tart 拼菠蘿千層tart 拼菠蘿千層tart , haha.
之前食過心太軟, 有信心!
今曰特登去食新出品心太硬~
咖啡味好香, 不會膩.
我就鍾意個朱古力漿加水果, 再多D水果仲好~

同友人仲叫咗個三心兩意
焦糖燉蛋拼石板街拼菠蘿千層
2010-06-13
焦糖燉蛋拼石板街拼菠蘿千層
  • 菠蘿千層
個人黎講真係麻麻地食甜品,可能以前食過唔少甜品buffet....愈食愈覺得唔掂今日一大班朋友晚上7點度黎心飴食甜品,初頭唔算多人地方雖小,但個人認為幾適合三五知己黎食野個" 心飴"招牌幾靚,係門口已經見到王祖藍同D藝人既合照入到去仲好多簽名So sad.....無帶相機,無得俾大家睇D甜品桂花糕:因為我好鍾意食桂花糕,呢度既唔太甜,清清地咁幾好食嫁,而且仲新出左一隻有雪耳既桂花糕,個口感好特別心太硬:心太軟就食得多,心太硬真係第一次食,係老闆推介,果真唔錯,有兩隻味道俾大家選,配埋個72度既chocolate醬,又熱又凍咁,唔錯其實仲試左一d甜品,但唔記得左個名.....總結而言: 唔算貴,甜度適中,同埋D賣相真係幾靚,最重要係老闆好有心搞呢間甜品店,我聽到老闆好似話黎緊仲會出多D唔同新款甜品,期待下先^^

今日一大班朋友晚上7點度黎心飴食甜品,初頭唔算多人

地方雖小,但個人認為幾適合三五知己黎食野

個" 心飴"招牌幾靚,係門口已經見到王祖藍同D藝人既合照

入到去仲好多簽名

So sad.....無帶相機,無得俾大家睇D甜品

其實仲試左一d甜品,但唔記得左個名.....

2010-06-12
Celebration
Birthday
朋友說要帶我們來試心太軟 (不知為何後來都沒有人點心太軟-0-), 4人點的各有不同, 分別有芝麻糊 ($12), 芒果豆腐花 ($25), 藍莓果凍($18) 及麵包布丁($22)。猜猜小妹點的是甚麼~? 答案是麵包丁~~~ 小小1杯, 即點即焗上桌時還件著縷縷熱氣, 面頭的香草sauce甜味四溢, 但吃進去又沒想進中的甜, 味道剛剛好~ 還有些葡萄乾粒, 件著麵包布丁來吃很不錯~ 只是麵包布丁本身沒甚麼味道, 底層的麵包布丁沾不到香草sauce, 就像吸水了的麵包般平平無奇。淺嚐了1下藍莓果凍, 沒藍莓味道, 質感很硬很膠, 感覺可以整舊舀出來扔到檯面是會反彈的。芝麻糊的評價也很不濟, 疑似是用粉開水的。芒果豆腐花, 豆腐花份量很少, 蓋在上面是厚厚1層酸酸的芒果sauce, sauce的比例超出了豆腐花的份量, 被評為像吃yoghurt。明星開的餐店又如何???? 光靠名氣就可以盲目了味覺嗎 =[?

芝麻糊的評價也很不濟, 疑似是用粉開水的。

2010-05-30 8 views
精采絕倫的五月天演唱會後,嗌破喉嚨,需要一d滋潤,想起這間小店比起第一次光顧,好像進步了這次點了4樣甜品1) 最愛的心太軟配雲呢拿雪糕向來對這甜品都有d研究,上次吃的時候覺得朱古力的味道不夠濃,但今次則剛剛好,朱古力味道甜中帶少苦,好味呀!我想應該是改良過了,今次亦都多了朱古力湧出來,真的不錯2)蘋果批配綠茶雪糕一向不太喜歡蘋果批的味道,可能這個蘋果批不是一PATPAT的,是一片片的,對我來說是很好的了,但朋友說好好味,那個酥皮很脆*那個綠茶雪糕也不錯3)芒果糯米卷芒果夠甜,皮又夠薄,幾好,芒果肉幾大件,因有友人不吃芒果,所以兩人吃就有點飽4)焦糖吉士焦糖味道剛好,不像坊間其他甜品店般偏甜,正常水準不得不讚揚這小店的服務態度,因太口渴,謄粗粗嘗試向店員拿3杯水,(正常甜品店都沒有此服務),她們給我的感覺是樂意至極,沒有任何黑面樣整體而言,食物有質素,賣相又精緻,服務態度又好,算不錯了下次去開都會去幫襯下
精采絕倫的五月天演唱會後,嗌破喉嚨,需要一d滋潤,
想起這間小店

比起第一次光顧,好像進步了

這次點了4樣甜品

1) 最愛的心太軟配雲呢拿雪糕

2)蘋果批配綠茶雪糕

*那個綠茶雪糕也不錯

3)芒果糯米卷

4)焦糖吉士
焦糖味道剛好,不像坊間其他甜品店般偏甜,正常水準

整體而言,食物有質素,賣相又精緻,服務態度又好,算不錯了

下次去開都會去幫襯下
賣相 + 味道 都好OK
好大件芒果肉呀,食完有D飽 XD
2010-05-28
$30 (Last Night Supper)
賣相 + 味道 都好OK
好大件芒果肉呀,食完有D飽 XD
  • 心太軟
  • 芒果糯米卷
2010-05-28 20 views
尋日同兩個 FD 黎食。。。我地每個人都係叫 "三心兩意" SET我同朋友 Y 就不約而同, 叫左: 藍莓芝士杯豆腐芝士布甸濃古力慕絲另外一個朋友 G 就叫左..豆腐芝士布甸黑糖意大利芝士杯 (大約係咁既名)一款類似蘋果批咁既野**我地 3 個人既意見各有分別**朋友 Y 就話濃古力慕絲 - 最好食, 不過食多幾啖就苦其餘兩款味道好淡....朋友 G 就話豆腐芝士布甸 - 無豆腐味黑糖意大利芝士杯.... 冇黑糖味, 亦欠黑糖應有既顏色整體麻麻地......我本人就覺得藍莓芝士杯 - 算係 3 款之中最好豆腐芝士布甸 - 有芝士味, 但食唔到豆腐味濃古力慕絲 - 太甜.... ** 綜合我地 3 個人既意見**呢度.. 試一次就夠~因為 D 甜品實在過甜, 好漏
尋日同兩個 FD 黎食。。。

我地每個人都係叫 "三心兩意" SET

我同朋友 Y 就不約而同, 叫左:
藍莓芝士杯
豆腐芝士布甸
濃古力慕絲

另外一個朋友 G 就叫左..
豆腐芝士布甸
黑糖意大利芝士杯 (大約係咁既名)
一款類似蘋果批咁既野

**我地 3 個人既意見各有分別**

朋友 Y 就話
濃古力慕絲 - 最好食, 不過食多幾啖就苦
其餘兩款味道好淡....

朋友 G 就話
豆腐芝士布甸 - 無豆腐味
黑糖意大利芝士杯.... 冇黑糖味, 亦欠黑糖應有既顏色
整體麻麻地......

我本人就覺得
藍莓芝士杯 - 算係 3 款之中最好
豆腐芝士布甸 - 有芝士味, 但食唔到豆腐味
濃古力慕絲 - 太甜....

** 綜合我地 3 個人既意見**
呢度.. 試一次就夠~
因為 D 甜品實在過甜, 好漏
2010-05-27