2021-05-20 186 views
這次去了一家位於中環的咖啡店☕,店舖以可愛雲朵公仔做裝飾,裡面有很多不同款式的造型,大部分食物還以雲朵造型登場🤩,可以一邊打卡一邊吃東西🙈。-💥伯爵茶戚風蛋糕 / 香橙戚風蛋糕 HKD$48,蛋糕分別以黑糖/桂花忌廉做成,賣相精緻吸引🙈。每一件蛋糕面頭還有特色字句的朱古力牌,蛋糕口感濕潤鬆軟。用叉子一按會有回彈的感覺,蛋糕味道甜而油膩😚。-💥朱古力半熔麻糬配雪糕 HKD$78,這個賣相不錯,另可自選一款雪糕口味,選擇了海鹽雪糕。半熔的布朗尼蛋糕配著麻糬,有種拉絲的效果很吸引😍。這個蛋糕味道帶點甜,配著雪糕吃有種冰火交融的口感🙈。-💥熱玫瑰鮮奶 HKD$38,飲品以粉紅色賣相登場,面頭還有心心拉花😍,無論是賣相/味道也不錯。這個味道不太甜,玫瑰味很重,與鮮奶味很配合😛。-💥凍蜜桃茶 HKD$33,這個茶的賣相深色,茶味挻重口感清新,感覺有點漸變層的賣相。飲品味道酸酸甜甜的,配著甜品邊吃邊喝挻不錯🙈。-甜品和飲品味道不錯,甜品賣相精緻吸引😍,價錢不貴。下午時間跟朋友享受一番,既享受又悠閒。

2021-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-05-19 167 views
⿻⿻ 𝚂𝚘𝚐𝚗𝚘 𝙲𝚊𝚏𝚎 + 𓏲𓏱𓏭𓏭今次去咗中環嘅cafe 因為係二樓所以經過好多次都冇留意到 門口係pizza express隔離 鋪頭都幾大間 入面多可愛嘅雲朵公仔好有童真 仲要采光唔錯 裝修好適合做嘢 可以舒服咁歎咖啡食甜品 ♪︎♪︎(*´▽︎`*)ノ゙佢地主食、甜品同飲品款式都好多 仲要好多都加入咗公仔嘅設計 好別緻黑松露煙肉意粉融入咗雲朵嘅主題 設計得好靚! 不過佢本來仲有個蛋黃係雲入面 影相之前就跌咗落去唔係嘅話會再靚啲( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ ) 黑松露味好濃 入面有大量煙肉 同蛋白霜拌埋令到口感有層次咗 而且好貼心可以揀多意粉少意粉抵讚跟餐加33蚊有banana latte香蕉奶昔味道比較濃 甜甜地咁但係又飲到咖啡嘅味道 好特別重頭戲係朱古力麻糬brownie配雪糕 用煎pan上保持住熱度嘅brownie同凍冰冰嘅雪糕有冰火交融嘅感覺 布朗尼嘅朱古力味好濃 半溶嘅棉花糖加上煙韌嘅麻糬同brownie中間嘅流心係超邪惡嘅配搭不過食完真係好滿足 另一個甜品係橙味嘅戚風蛋糕 桂花忌廉有淡淡嘅桂花香 蛋糕體嘅橙味好重 唔太甜啱啱好~𓏲𓏱𓏭𓏭朱古力半溶麻糬配雪糕 $78黑松露煙肉意粉 $1
⿻⿻
𝚂𝚘𝚐𝚗𝚘 𝙲𝚊𝚏𝚎 +
𓏲𓏱𓏭𓏭
朱古力半溶麻糬配雪糕

黑松露煙肉意粉

Banana  Latte

朱古力半溶麻糬配雪糕

香橙戚風蛋糕(桂花忌廉)

𓏲𓏱𓏭𓏭
朱古力半溶麻糬配雪糕 $78
黑松露煙肉意粉 $108
Banana Latte $33
香橙戚風蛋糕(桂花忌廉) $48

⛅️有這麼多微笑著的雲朵公仔⛅️跟我一起開餐💗心情真的特別好🥳 這間咖啡店位於中環區,店內有多個Fluffy House公仔擺設,配合簡約少女風裝修,好適合打卡! 除了有主食丶意大利麵丶沙律,這裏的輕食丶甜點也很吸引呢◾️ 牛油果煙三文魚荷蘭BB蛋Pancake $ 98 以小鐵鍋奉上,端上來時熱烘烘的🤤賣相好精巧喔~煙三文魚和🥑牛油果混合了荷蘭醬好滋味,醬汁濃稠~充滿牛油果香,Pancake 底像麵包質地 ,口感鬆軟,好喜歡💗◾️朱古力半熔麻糬Brownie $78是店家的新品💗朱古力迷一定大愛喔🥳同樣以小鐵鍋奉上, Brownie 拌以麻糬丶冰淇淋和少少杏仁片~熱度讓麻糬變成半熔拉絲~Brownie中間還有濃郁的朱古力流心,整個組合太棒了👍🏼份量挺大的,覺得2個人開心share剛剛好◾️Smoothie: little red hood $45是玫瑰士多啤梨乳酪~即叫即打💗粉紅色調充滿少女心🎀 上面有玫瑰花瓣作點綴,美美的~喝下去非常順口,玫瑰香氣很突出👍🏼

除了有主食丶意大利麵丶沙律,這裏的輕食丶甜點也很吸引呢

◾️ 牛油果煙三文魚荷蘭BB蛋Pancake $ 98

◾️朱古力半熔麻糬Brownie $78

• 朱古力半熔麻糬Brownie
  • little red hood smoothie
2021-05-11 153 views
1️⃣ 海鹽麻糬窩夫配雪糕 $88 (7/10)份量比想像中大嘅一個甜品😋 熱辣辣嘅窩夫外脆內軟,配合雲呢拿雪糕一流❤️ 窩夫裏面有少少麻糬🍡 唔太明顯但足以增加口感🤤 仲有少少焦糖碎,好食😆 不過海鹽嘅部份唔係好感覺到🤣2️⃣ 意式烤雞沙律 $98 (6/10)份量超大嘅沙律,要share食先得😱 沙律有兩款醬,有日式沙律醬或者芝麻醬😛 沙律菜都幾新鮮👍🏻 烤雞都好juicy,但略嫌油咗啲🥺 整體都有少少油,未算係減肥之選😂3️⃣ Earl Grey Latte $43 (2/10)哩個完全唔係Pooh杯茶🤢 Earl Grey味好出,但同佢地嘅牛奶唔夾🥲 奶味係有嘅,但又好似比人溝咗水咁🙈 成個組合好奇怪,真係好少有地飲唔晒一杯飲品🙈 果然唔係次次以身試伏都會遇到好嘢😂

1️⃣ 海鹽麻糬窩夫配雪糕 $88 (7/10)

2️⃣ 意式烤雞沙律 $98 (6/10)

難得係中環巧遇友人,晚飯前就嚟個即興tea先~Café走可愛風,一入門口就見到好多雲同kawaii嘅擺設,令人心情放鬆。可能我地差唔多五點先去到所以咁啱遇上café中場休息嚟時間,order左野食等左45分鐘先到,不過唔緊要,好讓我同朋友吹吹水,係café享受一下慢活嘅節奏~海鹽麻糬窩夫配雪糕有成六塊waffle咁多好震撼!Waffle好鬆好香,同雲呢拿雪糕係絕配,如果Waffle裹面再多d麻糬就prefect!伯爵茶戚風蛋糕(黑糖忌廉)個樣好誘人,黑糖忌廉上面仲撒上粉紅嘅玫瑰花!戚風蛋糕嘅口感輕盈,空氣感十足,令人忍唔住一啖接一啖咁食哂佢~仲有Green Tea Latte 同 跟窩夫set加配 Earl Grey Latte!好滿足喲~

難得係中環巧遇友人,晚飯前就嚟個即興tea先~

海鹽麻糬窩夫配雪糕

伯爵茶戚風蛋糕(黑糖忌廉)

Green Tea Latte

Earl Grey Latte
2021-04-24
$110 (Tea)
海鹽麻糬窩夫配雪糕
伯爵茶戚風蛋糕(黑糖忌廉)
  • 伯爵茶戚風蛋糕
2021-04-06 301 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於中環!📜”Sogno Cafe+ (中環)📌 地址:中環威靈頓街97號威利大廈2樓D室🕐營業時間:12:00-21:00🍽分店地區: 中環📝評價💬📢 環境方面比較細所以最好就係book定枱💫不過今次好彩Walk in去都有位✨Cafe黎講 價錢可以接受💫cafe上面有好多可愛嘅卡通公仔🤩啱晒少女心嘅女孩子去打卡🤩🤩 💛💛不過枱與枱之間比較窄 成間店舖都有少少迫嘅感覺👀所以都冇坐好耐就走咗🥲All day breakfast 正正常常份量來講男孩子會覺得唔夠飽🙈但對於女仔來講絕對夠😎另外紅酒牛肋骨焗飯 紅酒味唔太突出而且都見到啲汁唔會包勻晒成個飯🤣感覺上好似唔係好足料😂肉嘅份量就普普通通唔係多都唔算少🤪🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於中環!
📜”Sogno Cafe+ (中環)
📌 地址:中環威靈頓街97號威利大廈2樓D室

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
2021-03-12 342 views
我細心體貼嘅男朋友終於識得揀餐廳同我去食飯, 好開心, 食呢個晚餐嘅時候係第一日開返晚市。 好似好耐都冇試過夜晚喺條街度遊蕩再揀個好味嘅晚餐慢慢食。 呢間餐廳係位於商業大廈如果唔做research應該 好難發現 位置都比較隱蔽 一入到餐廳我哋應該係第一台客 畢竟中環區嘅夜晚都唔係太多人 尤其是咁可愛嘅小cafe 餐廳佈置好可愛好多小細節 男朋友比我更加開心🤣餐廳係用手機落單 我哋叫咗唔太多野食。 黑松露煙肉意粉, 上面舊雲非常可愛, 意粉都好香好好食,好creamy, 不過食個後面嚿雲太大有少少食唔曬🤣 玫瑰雞翼, 我好似隱約聽到店員講 雞翼山 唔知兩間舖頭係咪有關係 不過雞翼十分出色 個醬少少甜唔會太膩,然後雞翼炸得啱啱好唔油。 嘢飲我哋叫做一個banana latte. 好重香蕉味都好重咖啡味, 如果鍾意咖啡應該會覺得唔錯。
好似好耐都冇試過夜晚喺條街度遊蕩再揀個好味嘅晚餐慢慢食。
餐廳係用手機落單 我哋叫咗唔太多野食。

2021-03-02 454 views
建議:用餐時間比預期中長,不過都坐得幾舒服。記得要預先訂台 ☺Cafe 位置係晉逸酒店斜對面既唐樓,樓下有間pizza express。電梯上二樓。周末既下午兩點半左右到店,full 哂,好彩有book 定位,仲好好彩坐到窗邊高台👍 用餐時間:大概用左2.5小時 (主要係用左係等候上餐) 本身預計唔會留好耐,點知最後坐到大概下午5點先食完 🙈枱邊有Qr code 自助落單,cafe 地方唔大,不過因為full哂,店員都好忙。目測應該有4個人,有3個人係廚房,1個負責門面 🙈 見佢地甘忙都唔好意思追單。 如果有時間繼續chill 其實係幾舒服,唔洗食得太急😊今次試左:芝士奶蓋牛油果冰沙 (跟餐$33,單點$68) 🥑估唔到,好好飲👍 認真推,好鍾意佢個芝士奶蓋x牛油果沙冰既口感,味道好夾😋 紅酒牛肋條燉飯 ($118) 🐮牛肋條一般,比較乾身。反而個燉飯有驚喜,有兩款菇係入面👍同行既嘴刁 #試伏專員 S君都認同個飯好好食🤭 Fluffy 溫泉蛋黑松露煙肉意粉($108) 🥓🍝黎到真係嘩左聲😯 真係好似舊雲☁️,好靚❤️ 好香松露味。意粉口感偏硬,同啲蛋汁亦都幾夾🤭 新鮮焗起既關係,店員都好好

今次試左:

紅酒牛肋條燉飯 ($118) 🐮

Fluffy 溫泉蛋黑松露煙肉意粉($108) 🥓🍝
黎到真係嘩左聲😯 真係好似舊雲☁️,好靚❤️ 好香松露味。意粉口感偏硬,同啲蛋汁亦都幾夾🤭 新鮮焗起既關係,店員都好好甘提醒隻碟邊會好熱

Iced Earl Grey Chocolate(跟餐$33,單點$43) 🍫
味道正常,飲落有伯爵茶味又幾好飲😂

伯爵茶黑糖忌廉戚風蛋糕🍰 ($48)
蛋糕質感都唔錯,不過食落咖啡味☕ 但睇落伯爵茶樣 😆

2021-02-25 168 views
建議:同樣建議預留多d 時間食😌自從上次話想試 朱古力麻糬Brownie之後,Fd子開心share 左佢抽中左既giveaway ❤️ 所以周末又再二訪 Sogno cafe。有左上次既用餐經驗,今次預鬆左時間。一坐底scan code 落單,之後再落埋 🍫朱古力半熔麻糬Brownie ($78)等左大概30分鐘 熱辣辣既朱古力麻糬Brownie 終於上枱😌 半溶既雪糕同棉花糖 加埋Brownie 真係只能講一句 「肥膏召喚」😆👍份量唔太大份,當係一個tea 同Fd子黎休息下,傾下計係唔錯既選擇。食完仲可以去Donki 中環店行下街 (行番落去大路就係喇,勁近🙆🏻‍♀️)
建議:同樣建議預留多d 時間食😌

2021-02-24 1569 views
☕️ Cafe for chilling — Sogno Cafe+✨ 雲朵主題cafe ☁️💛➖➖➖➖➖唔知有冇人會喺中環返工 但係又成日諗唔到係中環食乜呢🧐 小編成日都有呢個煩惱 上網結果搵咗呢一間Sogno Cafe+ 嘅良心店💛 見佢嘅裝潢幾得意 以雲朵 “雲先生”作為主題☁️ 就諗住試吓佢🥰美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸 Lunch D - 煙肉卡邦尼水波蛋長通粉 $118說實話係一個非常普通嘅長通粉🙈 佢嘅煙肉都幾多嘅 但長通粉比較硬(未知係本身長通粉的質感係咁 定係煮得未夠淋🤢) 加上醬汁唔多 食落感覺比較乾身🤔 整體感覺都係麻麻哋 性價比都唔算太高💸 🔸Lunch C - All Day Breakfast $118望落都幾refreshing 嘅 份量就正正常常啦 男士嘅話應該會唔飽🙈 整體冇乜嘢太突出 但係要挑剔嘅係佢條腸個表皮都比較硬🙈 個人就唔太喜歡🤔✨ 玫瑰雞翼 +$18見到都唔少人推薦呢個雞翼 所以就口痕諗住加個嚟試吓😤 點知呢個就成為咗全餐最好食嘅嘢👍🏻

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸 Lunch D - 煙肉卡邦尼水波蛋長通粉 $118

✨ 玫瑰雞翼 +$18
見到都唔少人推薦呢個雞翼 所以就口痕諗住加個嚟試吓😤 點知呢個就成為咗全餐最好食嘅嘢👍🏻 佢嘅味道有少少似蜜糖雞翼 甜甜地但係多咗啲玫瑰味 而且啱啱炸好 熱辣辣都非常美味🤤

☕️ Latte +$13 / Iced Peach Tea (free)
Latte 嘅話佢係奶味偏重嘅 飲落咖啡味都唔夠出 就個人意見覺得麻麻地🧐 反而佢嘅Iced Peach Tea 唔使加錢仲有驚喜🤑 幾refreshing 而且都唔會太甜

💰Total: $295

✅ 店內利用雲朵做主題☁️ 都非常之多小擺設或者公仔俾你打卡影相📸 佈置上嘅口味獨特係絕對值得一讚嘅😛

❌ 但係食物方面就真係比較普通🙈 冇乜太大驚喜 而且性價比都唔高🤑 未必會回頭再嚟🤢

💡溫馨提示💡如果大家想來打個卡嘅話都可以嘅🤣 你之前不妨打電話去餐廳 店員可以幫你留位㗎!
煙肉卡邦尼水波蛋長通粉
All Day Breakfast
玫瑰雞翼
Latte
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
煙肉卡邦尼水波蛋長通粉
玫瑰雞翼
2021-02-06 719 views
小編向來對咖啡店情有獨鍾,除咗食物有時有驚喜外,亦都係一個朋友嘅聊天之地。🍝鹹蛋黃鴨胸肉長通粉第一啖食落去的確有驚喜,鹹蛋黃嘅香味提昇咗意粉嘅層次,配料亦都非常多,份量好大。不過食咗一小半後,鹹蛋黃嘅口感加上冇太多醬汁嘅意粉,有啲食膩。🍳是日牛肋條蛋包飯份量一如已往地大,熱乎乎嘅蛋中和咗牛肉嘅鹹味,同白飯一齊食,就多重滋味。側邊放上咗小小沙律,食起嚟添上幾分清新,好快食完喇。🍗玫瑰雞翼小編不嬲都唔太鍾意花嘅味道,不過被強烈推薦嘅玫瑰雞翼就打破咗我對佢嘅固有形象。玫瑰香味同蜜糖甜味,為雞翼添上獨特風味。除咗單叫有少少貴之外,都係值得試下嘅。飲品方面不過不失。🍫朱古力半溶麻糬Brownie呢間Cafe最出色嘅就係甜品,我哋就以最高期望迎接啦~由於前面已經食到好飽,所以都係有啲怕食唔落。食咗第一啖,小編就知道女人。。。的確係有兩個胃咖。烤棉花糖嘅外脆內軟,配上Brownie,加上上面嘅杏仁片,超!級!好!食!小編絕對可以一個人食曬成個甜品。當然如果棉花糖再加多啲,就更滿足、更幸福。總結嚟講,食物不過不失,得閒去食個甜品都係唔錯嘅。環境都好好,好安靜,室內裝飾亦都好可愛,就係地方有少少難搵。

🍝鹹蛋黃鴨胸肉長通粉

🍳是日牛肋條蛋包飯

🍗玫瑰雞翼

飲品方面不過不失。

🍫朱古力半溶麻糬Brownie
呢間Cafe最出色嘅就係甜品,我哋就以最高期望迎接啦~

• Green Tea Latte
  • 朱古力麻糬布朗尼
2021-01-29 384 views
今次介紹嘅係小編想去好耐嘅雲朵主題cafe☁️餐廳擺放咗好多可愛嘅小擺設,無論係牆身、餐檯、窗貼都可以見到「雲先生」同「彩虹妹妹」嘅身影😳餐廳雖然面積細 私隱度相對低,但意外有種溫馨小店感覺~☺️落單只需掃瞄QR code進入餐廳網頁,每道菜式都有提供圖片,相當貼心😚All Day Breakfast 份量同擺盤都好有誠意,口味清新唔油膩👍🏻如果番茄可以輕輕煎下或者轉用車厘茄會更理想。至於意粉表現略為普通 整體稍微太乾身🥺值得讚嘅係雞柳同意粉比例接近五比五。至於雪糕窩夫已經列入小編必點之選,窩夫外層香脆🧇夾心有麻糬 口感煙韌,海鹽雪糕下面係奶油同黑糖脆脆🍨咸甜搭配同冷熱嘅衝擊,係今餐嘅意外收穫😋另外,小編留意到餐廳嘅輕食同甜品造型都非常可愛🥰大家不妨試試~🌟 Sogno All Day Breakfast ($88)🌟 鮮茄香草雞柳意粉 ($88)🌟 海鹽麻糬窩夫陪雪糕 ($88)另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 鮮茄香草雞柳意粉 ($88)
🌟 海鹽麻糬窩夫陪雪糕 ($88)
另收加一服務費

2021-01-23
鮮茄香草雞柳意粉
All  Day  Breakfast
2021-01-19 344 views
抗疫期間。趁平日人少少就同大人行吓中環睇吓停用的AIA 摩天巨輪 然後走過中環海濱走廊 親眼見識到中環核心海濱公園恐怖的公廁 日久失修的公共設施。實在為生於香港的人心痛及悲哀😭😭😭跟著遠望死寂的蘇豪區。 走入威靈頓街 隨心上網找到一間樓上小餐廳醫肚。 在大廈門口找到 SOGNO CAFE 的布拉架。但按2A 門鐘但久無回應。原來大廈鐵閘是沒有上鎖的其實大人在門口公看到餐廳佈置是不大喜歡的。但我們還是同意給小企業一個機會我們Order 了一位花茶。一個招牌炸雞連薯角。及一份海鹽雪糕麻薯窩夫。花茶相當清香。佢哋亦附上多種小花作補充品值得讚賞👍👍👍炸雞不但香氣四溢。鷄肉更出乎意外地甜美甘香。 如果炸薯角的油能更經常更換就一定perfect海鹽雪糕配香脆的waffle 真係perfect match. 我哋一致認為佢哋嘅waffle 比很多所謂坊間名店或酒店更出色👍👍👍👍👍。唯一扣分的是店舖有點不夠整齊美觀整體來講。我完全推薦大家支持呢間真係有heart 嘅小店🙏🙏🙏🙏🙏🙏

花茶相當清香。佢哋亦附上多種小花作補充品值得讚賞👍👍👍

唯一扣分的是店舖有點不夠整齊美觀

2021-01-18
$130 (Tea)
2020-12-15 389 views
因失去了一個朋友,失落。約了兩個朋友去這店飲下午茶。我心情麻木。上到去因是限聚令,只可兩人一枱。人不多,只有兩枱客。我個朋友其實是在那裏食午餐。我便只是點了一杯咖啡,一向我多是喜歡比較濃和重味的咖啡,這Americano 只是好一般,有些弱。朋友們也有叫了杯mocha, 看來比我的好。也叫了一件疍糕。我已試過這店好幾次,佈置和用的餐具可算是吸引的地方,其它我覺得平平。
2020-12-12 286 views
“黑松露煙肉意粉”($108)“伯爵茶戚風蛋糕”($48)“鮮菠蘿咖啡特飲”($68)之前openrice有優惠$20就食到以上嘅餐點😆抵到爛😆黑松露意粉面頭有一大舊蛋白成朵雲咁☁️配合返呢間cafe嘅主題卡通Fluffy House☺️食落黑松露味好香☺️意粉個白汁都好creamy😋另外個伯爵茶戚風蛋糕都好高質😍茶味好香好出☺️戚風蛋糕夠哂軟熟鬆軟☺️配埋黑糖忌廉真好幾好味🤤飲品試咗呢個造型已經好突出嘅菠蘿咖啡特飲🍍☕原來係沙冰嚟😆入口先係甜甜嘅菠蘿味然後就係好香嘅咖啡味😂入面仲有好多菠蘿肉😆成件事好得意🤣
“黑松露煙肉意粉”($108)
“伯爵茶戚風蛋糕”($48)
“鮮菠蘿咖啡特飲”($68)

之前openrice有優惠
$20就食到以上嘅餐點😆抵到爛😆