2023-04-16 70 views
生活需要儀式感。 今日再訪位於九龍灣megabox <Solé> 歎法國菜。 喜歡餐廳簡約唯美的裝潢,舒適的環境及柔和音樂,營造浪漫氛圍。而且套餐價錢親民,性價比高-每枱都放上開胃前菜:蕃茄🍅與檸檬🍋。 將蕃茄切粒,再點上黑醋、橄欖油、檸檬汁鹽或胡椒,酸酸甜甜清新開胃➖🇫🇷Starters🔸鴨肝慕絲有著嫩滑的質感以及獨特的口感,充滿油香,配上脆多士、黑魚子醬、無花果一起細意味嚐。-🔸蜜糖芥未籽香草蝦蝦肉鮮甜爽彈,與甜甜香香的蜜糖芥未籽醬味道很夾-🔸挪威煙三文魚伴蜜糖习草醬煙三文魚咀嚼時那燻香及魚味在口中緩緩散發,有著獨有的餘韻-🇫🇷 Soup🔸是日精選湯是我最喜歡的南瓜甘筍湯。 順滑細緻,味道香甜濃郁-🔸經典法式洋蔥湯看似樸實的洋蔥味,是用了不少時間與耐心成就的經典美食。 炒至焦糖色澤的洋蔥,味道香甜,配上法包及芝士配合,十分味美-🇫🇷Main Course🔸油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬油封鴨被認為是最優秀的法國傳統菜餚之一。 鴨皮色澤亮麗,略帶嚼勁,充滿油香。肉質鬆化嫩滑,味道咸香惹味。 伴上香橙醬及雜菜可中和油膩感覺-🔸菠菜蘑菇烤鱈魚🐟鱈魚嫩白質感嫩滑,肉質十分鬆

每枱都放上開胃前菜:蕃茄🍅與檸檬🍋。

🇫🇷Starters
🔸鴨肝慕絲

🔸蜜糖芥未籽香草蝦
蝦肉鮮甜爽彈,與甜甜香香的蜜糖芥未籽醬味道很夾

🔸挪威煙三文魚伴蜜糖习草醬
煙三文魚咀嚼時那燻香及魚味在口中緩緩散發,有著獨有的餘韻

🇫🇷 Soup
🔸是日精選湯
是我最喜歡的南瓜甘筍湯。 順滑細緻,味道香甜濃郁

🔸經典法式洋蔥湯

🇫🇷Main Course
🔸油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
伴上香橙醬及雜菜可中和油膩感覺
🔸菠菜蘑菇烤鱈魚🐟
鱈魚嫩白質感嫩滑,肉質十分鬆化,入口近乎溶化;伴碟的菠菜與磨菇同樣軟嫩多汁

🇫🇷Dessert
🔸委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
超濃郁的黑朱古力慕絲,底層是柔軟曲奇,夾雜著黑朱古力脆脆,為晚餐完美總結

2023-04-15 225 views
朋友係要見既,所以就揀咗位於九龍灣Megabox 內法式精繳fine dining, 餐廳以柔和白色為主,感覺好comfy and elegant!而我哋揀咗卡位坐,都非常寬躺~✨$698 for two✨Welcome fruit本地農場黑蕃茄,職員建議將蕃茄切一片片後,將檸檬汁淋心上上面,再把黑醋放入碟來橄欖油放在旁邊點來吃或者另一種食法加鹽和黑椒,黑蕃茄好清新爽口餐包都有2款,一款蕃茄包有埋蕃茄乾,另一款牛油餐包,2款包都好軟熟好香牛油味Starters (淡到濃)-挪威三文魚伴蜜糖刁草醬 (三文魚好夠凍,好香油膩)-風乾牛肉 (好鹹鮮)-金文畢芝士伴無花果汁 (好軟糯)-鴨肝慕絲 (鴨肝又香又濃)南瓜湯 -好甜好香經典法式洋蔥湯 -法包預先用湯浸淋,方便進食,完全索晒啲湯超甜,面層有烤過芝士Manin course -溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁薯蓉好重奶味,超cremeamazing 紅白蘿蔔都非常腍滑索晒牛肉汁,牛面頰好腍冇牙婆婆都食到-油封烤鴨配法式雜菜薯伴香橙醬油膩滲入晒鴨肉裡面,好香鴨油味;三色椒切粒加上香橙醬非常之爽口青新Daily Dessert 委內瑞拉特濃朱

✨$698 for two✨
Welcome  fruit  黑蕃茄

Starters (淡到濃)
-挪威三文魚伴蜜糖刁草醬 (三文魚好夠凍,好香油膩)
-風乾牛肉 (好鹹鮮)
-金文畢芝士伴無花果汁 (好軟糯)
-鴨肝慕絲 (鴨肝又香又濃)
南瓜湯

南瓜湯 -好甜好香

Manin course
-溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

-油封烤鴨配法式雜菜薯伴香橙醬

Daily Dessert
委內瑞拉特濃朱古力雪糕
雪過既碟保持甜品溫度,朱古力味超級濃厚,蛋糕上面仲有朱古力脆脆,為今晚fine dining 畫上完美的句號

Overall係屬於性價比高法菜,店員服務nice,環境優美,好適合情侶、生日、朋友family gathering! 好適合啱啱想試吓fine dining 既朋友仔~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

Solé (九龍灣)
九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖

• 黑蕃茄
  • 挪威三文魚伴蜜糖刁草醬
  • 餐包
2023-04-13 52 views
Solé📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖搵個地方同朋友靜靜地食餐飯呢度係唔錯嘅選擇 裝修都好靚Exclusive Set Dinner Menu for two $698頭盤可以選四樣 建議由淡味食到濃味脆炸白蘑菇伴荷蘭汁🍄新鮮炸起好香脆 食嘅時候 仲有蘑菇汁滴出嚟蜜糖芥末籽香草蝦🦐爽口彈牙金文畢芝士配無花果汁🧀 有牛奶香鴨肝慕絲🦆幾香滑 係重口味人士必點之選🍄是日精選湯 牛肝菌忌廉湯一上枱已經聞到好香濃嘅牛肝菌味飲落去好濃郁 加入忌廉之後好滑身仲有粒粒蘑菇🧅經典法式洋蔥湯洋蔥湯入面落足料 湯底充滿濃郁嘅牛肉味放上一塊加入芝士烤過嘅法式麵包絕對係經典嘅味道🐟菠菜蘑菇烤銀雪魚銀雪魚嘅皮烤得香脆 皮下油分充足有好香濃嘅魚味菠菜蘑菇用咗海鮮醬嚟調味 整體好夾🦆油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬好耐都冇食過油封烤鴨鴨肉充滿鹹香 連埋香橙醬一齊食 可以帶點中和嘅味道伴菜有薯哥同紅椒 可以減低油膩感🍫委內瑞拉特濃朱古力雪糕幾似生朱古力嘅質感入口朱古力香濃又幼滑好快就已經食晒
Solé

幾似生朱古力嘅質感
入口朱古力香濃又幼滑
好快就已經食晒
2023-04-09 108 views
早前路過,見這餐廳的格調不錯,雖然稍為貴價,都想試一試,今天終於試了。我們一行四人,點了兩個二人餐。食物質素還算不錯,可是服務卻十分差勁。整晚只有兩枱共六位客人,侍應的數目有至少四人,理應十分足夠。可是,水杯的清水飲完,你不叫就沒來添。我說熱水不夠熱,他卻說不能用熱水否則會爆杯(其實他那熱水壺的水看來已用上好幾小時,餘水只有丁點暖而已,也不肯更換。還有,假如真的怕爆杯,大可另取一個熱飲杯來,一般餐廳都輕易做到吧!)。濕紙巾、餐巾、牙簽,每樣都要問才取來。最令人氣忿的是埋單時,竟然突然說今天卡機壞了,不能用信用卡。明明餐廳門口貼了可接受信用卡、支付寶,現在卻突然說只收現金。四人餐費接近二千元,今時今日,有幾多人會帶那麼多現金在身?真沒想過竟然要掏空銀包找數啊!如此特殊情況,為何不一早就知會客人?假如客人身上沒有足夠現金怎辦?難道要走出去找自動櫃員機張羅?一間以優質西餐為賣點的餐廳,雖不是最貴價那種,但也絕不算便宜,怎能如此待客?吃完實在一肚氣,不吐不快!

2023-03-25 171 views
第一次去你間餐廳,食咗個商務午餐。有前菜主菜甜品餐飲。服務和環境衛生度很好。$400也還可接受。但冇諗過第二次再去呢間餐廳食晚餐會有相反嘅感受。唔知點解啲侍應好似同我玩捉迷藏,成日都唔見咗。我飲晒杯水半個鐘都冇人同我加水。個晚餐一開頭有兩個蕃茄,三個麵包食麵包。之後食鵝肝又有麵包,之後嚟過鄉村濃湯裏面又有麵包,食麵包已經飽咗。主菜係龍蝦意粉,龍蝦鹹到好似浸咗鹽水成晚一樣,龍蝦鉗沒有夾碎,雖然有個鉗都好難打開。我太太叫咗個五成熟肉眼扒,但係冇血嘅,估計已經八成熟了。啲薯條上面個滿咗閃令令嘅鹽,下午到食唔落。之後離歌甜品本來Menu上面寫住係雪糕,但係唔知點解嚟咗兩個好細小嘅蛋糕,旁邊有一塊朱古力,硬到差啲咬崩牙。最搞笑係呢個Menu $998係冇包餐飲嘅。加埋服務費10%埋單。間餐廳個環境幾舒服,但係個服務同食物質素真係唔值呢一個價錢。我成一個$50茶餐廳都有包餐飲,但係這個$998嘅Menu竟然唔包餐飲,有甜品但都冇一杯奶茶,係我見過史上最唔完善嘅Menu。建議大家入去食之前考慮清楚唔好俾個環境呃咗你。
建議大家入去食之前考慮清楚唔好俾個環境呃咗你。
龍蝦意粉
2023-03-25
$600 (Dinner)
聽到fine dinning,相信大多數人的第一感覺一定是 「貴」,不過這次要介紹的就是不太貴的法國fine dinning!開關後街上人流多了,想找間人少少的餐廳某程度上都比以前難,這次介紹的是人少少,私隱度高,而且氣氛浪漫的法國fine dining在遠處已經被貴餐廳的門面裝修深深吸引着,踏入餐廳,第一眼就能看到當眼處的落地玻璃窗Vip房,濃濃的法國風情,當時我心內已經決定無論餐廳食物質素好與壞,也要再到訪一次😂真的太美了!餐牌上有兩種dinner set,第一種是$698 for two第二種是$998 for two當時我選了後者,另外加了生蠔和焗蝸牛。頭盤的鴨肝感覺比鵝肝更易入口,旁邊的無花果不是急凍的,是新鮮的,再配上魚籽醬跟法包脆多士,頭盤就完美了!經典法式洋蔥湯,擺盤高級,湯上桌時很夠熱,雖然不能用動人的詞彙形容味道,但裡面麵包上的芝士是精髓,一定要把它吃完🤣main course分別選了炭烤澳洲特級肉眼扒 和 炭烤澳淋䒠扒配普羅旺斯田肉眼扒叫了五成熟,筋不算多,熟度剛好,味道不過不失。(這價錢已經很不錯了!!)因個人口味不吃羊,羊的部份就不介紹了。甜品水準尚高,擺盤精

餐牌上有兩種dinner set,

第一種是$698 for two
第二種是$998 for two
當時我選了後者,另外加了生蠔和焗蝸牛。

main course分別選了

炭烤澳洲特級肉眼扒 和 炭烤澳淋䒠扒配普羅旺斯田
因個人口味不吃羊,羊的部份就不介紹了。

甜品水準尚高,擺盤精緻,餅底令人難忘。

生蠔分別來自日本、西班牙和法國,非常新鮮,入口甘甜。
(價錢分別是$38@1  $48@1 $58@1)
法式香蒜焗蝸牛味道普通,略嫌蒜味不夠。

另外我還要了一杯house red,當日酒杯一放上餐桌我已聞到濃濃的臭毛巾味,
後來發覺臭味源於酒杯,告知店員後店員亦馬上替我更換。
雖然有些小意外,但也不影響我打算二訪的念頭🤣!
2023-03-08
2023-03-21 139 views
去九展睇完戲約7點,就去附近搵食啦。突然諗起有次行Mega box 經過一間裝修清雅既西餐廳未食過,咁就出發去試下啦。 今次叫左個二人餐 - $998 For 2:黑蕃茄😋😋😋😋》坐底Waitress就放底兩粒黑蕃茄+一粒檸檬。當我黑人問號時,Waitress 為我介紹唔同食法,蕃茄可伴 檸檬汁/Oliver oil / 香醋/鹽 食。於是我將小蕃茄切4份,試唔同味嘛。手起刀落,蕃茄非常爽身爆晒汁,唔怪得原粒蕃茄上上啦。我將4份蕃茄分別伴唔同調味食,每隻調味都令蕃茄食出不同既感覺。不過,最好食竟然係伴鹽食,既帶出甜味,又唔會被其他濃味喧賓奪主,等我返屋企試下用普通蕃茄加鹽睇下係咪都有一樣既增甜效果先.小餐包😋😋😋😋》籃子裡 有2個小圓包+1個方形包。兩款小餐包上枱時都係香噴噴暖笠笠。 方形包子混有點點香草果仁,圓包子就淨包,兩款包子都唔係好鬆好淋o個種麵包,而係咬落比較實淨既麵包,塗上少少牛油伴食,已經好好味。法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚籽醬配法包脆多士😋😋😋😋》鴨肝無香煎,薄薄一片,色澤呈帶粉紅,無鵝肝咁濃同油膩,質地比較輕盈同幼滑,混合魚籽既咸鮮味,厚厚一層抹上香脆既小多士上,非常滿

今次叫左個二人餐 - $998 For 2:

黑蕃茄😋😋😋😋

小餐包😋😋😋😋

法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,
魚籽醬配法包脆多士😋😋😋😋
》鴨肝無香煎,薄薄一片,色澤呈帶粉紅,無鵝肝咁濃同油膩,質地比較輕盈同幼滑,混合魚籽既咸鮮味,厚厚一層抹上香脆既小多士上,非常滿足。

法式龍蝦濃湯😋😋😋😋😋
》呢個龍蝦湯香濃到不得了,好似將成隻龍蝦壓縮,左放落湯度咁,味道極濃郁!湯內有兩小舊龍蝦肉,如果多兩舊肉龍蝦肉就好喇😋

經典法式洋蔥湯😋😋😋
》朋友見我飲龍蝦湯,佢就叫洋蔥湯,互相試下唔同味嘛。洋蔥湯除左好多洋蔥絲外,仲浮住左一舊浸濕晒既法包。但我不太鐘意個包浸到濕濕淋淋既狀態,有d似腐皮咁,湯係香甜既,不過唔太特別,有少少似d日式清湯咁。

油封烤鴨髀配法式雜菜薯角伴香橙醬😋😋😋😋😋
》主角:鴨髀真係超正,肉質柔嫩得來結實,非常易切開,肉肉連埋烤到微焦脆既表皮一齊食,油潤香濃既味道在口腔大爆發,正!

》配角:雜菜同薯角都不能睇小,雜菜係用蕃茄蓉烹,帶微酸,伴鴨髀食,開胃又中和到左鴨髀既油膩感。而薯角呢,係新鮮薯仔切條烤o個種,唔洗咩調味,用牛油烤到表皮焦脆,簡簡單單已經夠好味。

炭烤澳洲特級肉眼扒:
》呢碟係朋友食既,朋友叫7成熟,佢話肉質鮮嫩可口,仲話因為肉靚,所以無需等別調味都好正。

雲尼拿杏仁榛子蛋糕😋😋😋😋
》蛋糕係小小的一舊,榛子朱古力味十分香濃,蛋糕層濕潤結實,蛋糕頂有d小朱古力餅粒,仲有餅底,雖小小的一件,但食落都有口感,好味。

黑蕃茄
餐包
法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚籽醬配法包脆多士
法式龍蝦濃湯
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
炭烤澳洲特級肉眼扒
雲尼拿杏仁榛子蛋糕
2023-03-18
$500 (Dinner)
法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚籽醬配法包脆多士
法式龍蝦濃湯
油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
炭烤澳洲特級肉眼扒
雲尼拿杏仁榛子蛋糕
2023-03-20 63 views
環境靚嘅但唔知我個日去係壞左機定點我見枱枱都等超級耐叫完傾計 等左8個字都未有餐包原來無落單差唔多成個鐘先食頭盤隔離個枱又係等左成世都食唔到個甜品omg真係太慢人手明顯唔夠個個都急步小跑咁做咁嘅餐廳係咪應該要慢慢但佢地做到踢曬腳客人個餐就真係慢慢等了驚左-.-等我去之前仲幾期待食物就ok 啦
環境靚嘅

驚左-.-
等我去之前仲幾期待

食物就ok 啦
2023-02-05 172 views
到九龍灣Mega box食間法國餐, 咁岩mega出面有大量農曆新年裝飾。 配合埋餐廳環境, 氣氛温馨。 一黎食個洋蔥湯, 有塊法式麵包浸入去,塊麵包好香,上面有芝士。 再黎個法國蝸牛,香草味加上滑蝸,幾醒神。主菜係豬排, 又冧,一食落好好香料味。 每一口都有香料,但我就吾知係乜香料。 最後食個朱古力甜品, 面頭好重朱古力, 下面係朱古力蛋糕。 好濃味。。。。 正 再埋杯凍檸茶 完美 Ecargot
2023-01-29 166 views
在 openrice 預訂好檯。 第一次來, 無論餐廳環境, 服務, 食物都令人感覺到一絲不苟。 點了二人餐, 美味的食物配上精緻的伴碟下面已經很多相片, 不再重複。非常愉快的一餐, 忍不住第一次在這裡留食評。期待下一次試試不同的東西。
在 openrice 預訂好檯。
2023-01-27
$400 (Dinner)
2023-01-08 3634 views
九龍灣Megabox的一家法國餐廳,有別於其他高級餐廳,選擇開設在商場入面,容易接近大眾,將法式經典菜式推介俾香港人。餐廳主廚曾於米芝蓮餐廳及五星級酒店工作過,有多年西餐經驗。而餐廳室內設法式園藝風,以白色為主色,有高級典雅嘅感覺。餐前水果:蕃茄🍅檸檬🍋侍應會推餐車裝住餐前水果,只有蕃茄同檸檬,幾特別Exclusive Set Dinner For Two($698)Starters 8選4Starter 選擇多,包括唔同種類嘅食材,各有特色,好難抉擇Air Dried Beef 風乾牛肉💕風封黑毛豬就食得多,風乾牛肉就第一次試,果然值得一試Smoked Salmon with Honey Dill Dressing挪威煙三文魚伴蜜糖🍯刁草醬💕煙三文魚充滿油香同煙燻味Honey Mustard Shrimps 蜜糖芥末籽香草蝦🦐香草蝦味道偏淡Marinated Swordfish 輕煎醃製劍魚💕西餐唔係成日食到醃製魚類,味道剛好不會太咸湯 Choice of Two Soup甘筍南瓜湯或經典法式洋蔥湯🧅甘筍🥕南瓜湯比較健康,味道清甜我比較推介法式洋蔥湯,炒香嘅洋蔥煲成湯,味道香濃,加入

餐前水果:蕃茄🍅檸檬🍋
侍應會推餐車裝住餐前水果,只有蕃茄同檸檬,幾特別

Starters 8選4

Air Dried Beef 風乾牛肉💕
風封黑毛豬就食得多,風乾牛肉就第一次試,果然值得一試

挪威煙三文魚伴蜜糖🍯刁草醬💕
煙三文魚充滿油香同煙燻味

香草蝦味道偏淡

Marinated Swordfish 輕煎醃製劍魚💕
西餐唔係成日食到醃製魚類,味道剛好不會太咸

湯 Choice of Two Soup

甘筍南瓜湯或經典法式洋蔥湯🧅
甘筍🥕南瓜湯比較健康,味道清甜

我比較推介法式洋蔥湯,炒香嘅洋蔥煲成湯,味道香濃,加入芝士同法包🥖浸喺湯入面入哂味,第一次咁食法,好過癮

Main Course 4選2

Baked Cod Fish with Young Spinach & Mushroom 菠菜蘑菇🍄烤鱈魚💕
鱈魚烤得恰到好處,加上龍蝦汁,魚同龍蝦都係海鮮,所以味道非常夾。菠菜同蘑菇,都唔會太濃味,唔會影響主菜

Traditional Cassoulet
傳統法式卡酥萊 (五花肉,豬肉腸配蘑菇白腰豆)伴沙律💕
係法國傳統名菜,係百年英法戰爭時發明,法國民眾為了用來慰勞被英軍圍困的前線士兵,蒐集城內食材,五花肉,豬肉腸,白腰豆,放入一大鍋入面煮,要烹調一整天,冬天食用份外窩心。經過長時間烹調,扁豆完全吸收食材的精華,味道偏濃,可以同沙律🥗一齊食

甜品:焦糖燉蛋
燉蛋超滑溜,面層焦糖脆脆地,甜度適中

• 經典法式洋蔥湯
  • 法式焦糖燉蛋
2023-01-02 257 views
🉐精選二人套餐🉐環境舒適座位闊落〈自選前菜〉🥙喺八款前菜入面可以自選四款,有不同種類,可以揀肉類或者素食。🥓風乾牛肉🧀金文畢芝士伴無花果汁🦐蜜糖芥末籽香草蝦🍄脆炸白蘑菇伴荷蘭汁〈餐湯〉🥣🎃是日精選湯 - 南瓜忌廉湯南瓜味濃郁,質地好綿滑🧅經典法式洋蔥湯 洋蔥湯煮得好正宗,入面有吸晒湯汁嘅法包,仲有稍為烤過嘅芝士,味道好濃郁。〈菠菜蘑菇烤鱈魚〉🥬🍄🐟魚皮微微烤過伴住肉質滑嫩嘅鱈魚,好好食😆而菠菜亦沾滿香濃既醬汁夠哂味👍🏻〈油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬〉🍗🥗🍊油封鴨髀好大份,鴨皮烤完超級脆口💥但肉質依然係非常嫩滑,亦充滿住肉汁🤤而法式雜菜同香橙醬亦有解膩作用😎〈藍莓千層酥〉🫐🍰千層酥非常酥脆😍吉士醬同藍莓都好香好甜,食完超想再encore🤩
🉐精選二人套餐

🦐蜜糖芥末籽香草蝦

🍄脆炸白蘑菇伴荷蘭汁

〈餐湯〉🥣
🎃是日精選湯 - 南瓜忌廉湯
南瓜味濃郁,質地好綿滑

🧅經典法式洋蔥湯

〈菠菜蘑菇烤鱈魚〉🥬🍄🐟

〈油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬〉🍗🥗🍊

〈藍莓千層酥〉🫐🍰
店面很美,走柔和色調主,卡位又寬敞,讓人很舒服🥰🥰 而且服務員友善又helpful👍🏻 餐廳有兩款套餐~分別是Exclusive/Deluxe兩款,看上去都不錯,我們就選了$698的Exclusive🙌🏻☺️👉🏻前菜上菜前,店員會先送上意大利蕃茄,給客人先開開胃,這意大利蕃茄超甜,茄味濃,簡單沾著油醋及檸檬汁,好好吃🤤👉🏻4款前菜 ·風乾牛肉 - 肉味頗濃的,咸香味足·金文畢芝士伴無花果汁 - 是我最愛的軟芝之一,味道一定喜歡~無花果汁濃濃帶微甜,很合·蜜糖芥末籽香草蝦 - 蝦彈牙,簡單晒上香草及芥末籽,多了層次·煙三文魚伴蜜糖刁草醬 - 煙三文魚不薄夠厚身,魚味也濃,蜜糖刁草醬中和了其鹹味,不錯👉🏻餐湯· 青瓜濃湯 - 喝下去幻滑,沒有雜質,青瓜味濃,我喜歡🥰· 法式洋蔥湯 - 非常香濃~炒至焦糖皂洋蔥很好吃,加上滿布芝士的法包,好好喝🤤👉🏻主菜·菠菜蘑菇烤鱈魚 鱈魚非常厚身有肉,微煎至金黃,底下佐以己煮熟的菠菜弓及蘑菇,醬汁吃不出是什麼做的,不濃烈也沒有多餘的香草味,簡單的跟魚肉很合~不錯吃👍🏻·油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬鴨腿雖不算大隻,但厚身,內裡不乾,外皮有點焦脆,而且調味剛

👉🏻前菜

👉🏻4款前菜
·風乾牛肉 - 肉味頗濃的,咸香味足

👉🏻餐湯
· 青瓜濃湯 - 喝下去幻滑,沒有雜質,青瓜味濃,我喜歡🥰

👉🏻主菜
·菠菜蘑菇烤鱈魚

·油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
鴨腿雖不算大隻,但厚身,內裡不乾,外皮有點焦脆,而且調味剛好,就算不沾醬汁也好吃,但希香橙醬汁能再酸一點,感覺橙味有點弱☺️☺️

👉🏻藍莓千層酥 $68
散叫個甜品來完結這頓飯~千層酥非常酥脆,大力一點壓下去也會全散開,欣賞吉士醬香濃𣎴甜,配著微酸藍莓,完美👍🏻

🎈總歸一句:
環境很美又不算貴,很適合情侶慶祝之類的來吃☺️☺️
$400 (Dinner)
2023-01-02 184 views
到九龍灣吃晚飯的好處是大部分餐廳都不用排隊而且價格相對親民像是這間在Megabox 5樓的西餐廳有晚市套餐亦有單點選項 套餐有$698 及 $988 兩個餐廳地方相當闊落,環境幽暗有氣氛
Exclusive Set Dinner ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ $698
∗ Welcome Food∗ Air Dried Beef⎢ Smoked Salmon with Honey Dill Dressing⎢ Honey Mustard Shrimps⎢ Marinated Swordfish∗ Daily Soup∗ Baked Cod Fish with Young Spinach & Mushroom∗ Sous-vide French chicken breast with potatoes puree and cepe mushroom sauce∗ Creme brûlée
點餐前 每人先來一份餐前水果 是小有餐廳的做法
用蕃茄加點檸檬汁橄欖油、及黑醋作為醒胃菜
前菜8款可以從中挑選4款 整體味道正常發揮最推薦煙三文魚及輕煎劍魚
dialy soup 有甘荀南瓜湯,
到九龍灣吃晚飯的好處是大部分餐廳都不用排隊
而且價格相對親民像是這間在Megabox 5樓的西餐廳
有晚市套餐亦有單點選項 套餐有$698 及 $988 兩個
餐廳地方相當闊落,環境幽暗有氣氛

∗ Welcome Food

點餐前 每人先來一份餐前水果 是小有餐廳的做法
用蕃茄加點檸檬汁橄欖油、及黑醋作為醒胃菜
前菜8款可以從中挑選4款 整體味道正常發揮
最推薦煙三文魚及輕煎劍魚
dialy soup 有甘荀南瓜湯,湯頭打得很綿滑
口感濃稠,適量地加入胡椒調味
主菜選了鱈魚及雞胸 當日人氣油封烤鴨都賣完
鱈魚的醬汁用了龍蝦高湯,加上菠菜蘑菇吸收了醬汁,鮮味十足
吃到最後會有焦糖燉蛋 也是最有驚喜的一部分
蛋味重但不會太甜 配搭香烤的焦糖香 推薦!
2023-01-01 209 views
31/12 佢將個價錢加咗$300你起碼有啲誠意,改下餐牌做New Year Eve Menu一有好啲呀。。 waiter口講今日呢個會係$12xx/2🤡個餐包好甜 似花園餐廳生命麵包嗰啲餐包 唔係sourdough/法包🥖點唔到嘢食,因為個包仲濃味過啲嘢食😂前菜err 每樣幾舊 冇特別...湯就好普通 洋蔥湯唔夠濃 龍蝦湯都好少少主菜過牛就真係好好味 叫medium 肉淋薯條又熱又脆夠新鮮鴨脾就乾同un un地 冇乜汁 有三舊薯角叫wAiter俾張紙巾張紙巾仲要污糟同埋成餐飯都係唔夠飽嘅
31/12 佢將個價錢加咗$300

前菜err 每樣幾舊 冇特別...
湯就好普通 洋蔥湯唔夠濃 龍蝦湯都好少少
鴨脾就乾同un un地 冇乜汁 有三舊薯角