2020-04-18
“Somm” = Sommelier 侍酒師😊餐廳命名反映各式各樣嘅酒,好大機會可以喺度見到😍餐廳🍴在酒店7樓,被2間餐廳共5粒🌟夾住,真係有番咁上下😂,因為疫情關係,枱與枱之間嘅距離好充裕,而整幅靠牆嘅櫃擺満不同嘅酒,睇見都已經開❤️,最重要今次餐廳推出左個$648 @3 courses配酒嘅Menu,非常啱我地呢D唔係咁飲得嘅人,但又想試吓如何配搭😅靠牆嘅酒櫃法國香檳🍾️好飲😍麵包🥯Homemade Pork Pate en Croute & Foie Gras with Pickled Red Cabbage & Raspberries Aka Uni French Toast (+$88)Japanese Pork Belly, BBQ Sauce & Hakata Cabbage 開業至今仍然提供嘅名菜,的確好好食,24小時前醃製,之後慢煮再以炭火烤,勁讚👍🏻White Onion Agnolotti with Teardrop Peas, Romaine Lettuce 🥬 Garden Herbs & Pecorino Romano芝士雲吞,包住嘅洋蔥🧅,洋蔥入口即溶👍🏻紅酒
餐廳命名反映各式各樣嘅酒,好大機會可以喺度見到😍
靠牆嘅酒櫃
法國香檳🍾️好飲😍
麵包🥯
Aka Uni French Toast (+$88)
芝士雲吞,包住嘅洋蔥🧅,洋蔥入口即溶👍🏻
紅酒係Rothschild (Lafite)在阿根廷的姊妹酒廠出品,真係好好飲😍
德國白酒
Raspberry & Greek Yoghurt “Doughnut” Monaka
幾特別,中間酸甜嘅醬一邊食、一邊漏出來,搞到好論盡,不過好食就冇所謂啦😅
Paris-Hong Kong
中間嘅係花生忌廉配餅底,香脆可口😋