2018-12-07 47 views
今日去元朗探滿月BB ,探完都已經夜晚啦,順便係元朗附近搵下食,朋友屋企樓下超多食廳,選擇困難症既我問下朋友有冇好介紹,朋友推介樓下一間小松鼠。小松鼠個名好得意,而且店鋪細細,可容納20人左右,餐牌除左有意大利粉、漢堡包、小食、薄餅、沙律外,仲有日式小小既玉子丼。小松鼠手打豬豚肉漢堡超大個漢堡, 入面有生菜、蕃茄、煎蛋、豬豚肉漢堡扒,豬豚肉漢堡扒用新鮮豚肉製成,肉質肉嫩多汁,好鬆軟,而且仲好厚,非常juicy,而且醬汁亦是我最愛既蜜糖芥末。由於我唔食薯條,所以只叫餐廳比沙律菜,好健康呢。檸檬水

小松鼠手打豬豚肉漢堡
由於我唔食薯條,所以只叫餐廳比沙律菜,好健康呢。

檸檬水
今天終於能試這家想試了很久的店鋪。餐牌上的選擇不是特別多,主打意粉和包。廚房是開放式的,你可以看到廚師在廚房裏一舉一動。這個賣相很好,炸魚也很好吃。雞胸肉嫩滑、不油膩,吃下時令人唇齿留香,味道有點像魚聊,沾點醬吃味道更好;這種腸沒有特別好吃,沾點醬吃也是不錯的;整體上是不錯的,不過我覺得菜太多了;薯蓉也非常好吃,馬鈴薯味無論是聞著或吃下去都是很香的。想不到吃完午餐後能喝上一杯鮮榨橙汁,而且這橙汁亦沒有太甜,而且很大杯,真是非常棒。
今天終於能試這家想試了很久的店鋪。

餐牌上的選擇不是特別多,主打意粉和包。
廚房是開放式的,你可以看到廚師在廚房裏一舉一動。
炸魚配腸仔-薯蓉
這個賣相很好,炸魚也很好吃。
雞胸配腸仔-薯蓉

橙汁
2018-10-26
$57 (Lunch)
炸魚配腸仔-薯蓉
雞胸配腸仔-薯蓉
橙汁
2018-08-14 385 views
今早同男友朋去元朗書館還書,途中見到角位有間西式餐廳於是就入去吃早餐啦!睇吓餐牌食咩先丨全日早餐$58 自選(牛肉堡扒,班尼狄蛋,波菜,豬肉腸,英式鬆餅,薯條)有班尼狄蛋(Eggs Benedict)係我嘅至愛,源自美國嘅早餐嘢食。食法塾底放塊英式鬆餅,上面放塊肉先,跟住放隻波蛋,最後淋荷蘭醬。味道煮得巧到好處的半熟蛋處得理真完美,口感濕潤順滑,配上醬汁實在超好吃😋大滿足牛角包餐$36香鬆柔軟的牛角包配上火腿蛋,加埋沙律菜和薯條十分豐富
今早同男友朋去元朗書館還書,途中見到角位有間西式餐廳

於是就入去吃早餐啦!
睇吓餐牌食咩先

牛角包餐$36

香鬆柔軟的牛角包配上火腿蛋,加埋沙律菜和薯條十分豐富

2018-08-14
Type of Meal
Breakfast
2018-07-27 296 views
午餐的時間又到了,行到馬田路附近,即是B仔涼粉對面,看見一間西式餐廳小松鼠排滿人,應該很好吃吧😬再看一看Menu選擇有數十樣,而價錢亦很便宜,我就決定排隊入去一試,我叫了意大利飯$98,飯入邊很多芝士,但是非常鹹😪而且汁比飯更多,我吃了一半就已經沒有吃了😪真的吃不下,而我朋友叫了牛肉漢堡$58 ,味道不過不失,味道可以,但是薯條就非常好吃,脆卜卜😋
2018-06-21 328 views
一早游完早水,去附搵早餐食,增肥關係搵d大份早餐,於是就睇中左呢度個all day breakfast.店內人手唔多既關係,早餐整作需時,大家要耐心等候牙。兩個人叫左兩份早餐,兩個都大大餐架!all day breakfast真係最正,轉Benedict egg又唔使加錢,好抵食。果塊漢堡扒似自家制,好有牛肉味,唔似出面加工果d好鹹。另外果個餐冇咁大份,但有樣好,就係跟沙律菜,冇咁大食既人就岩哂,沙律菜好新鮮好好味。加埋杯凍朱古力,肥仔到不得了的一餐
一早游完早水,去附搵早餐食,

店內人手唔多既關係,
早餐整作需時,大家要耐心等候牙。

兩個人叫左兩份早餐,兩個都大大餐架!

all day breakfast真係最正,
轉Benedict egg又唔使加錢,好抵食。
果塊漢堡扒似自家制,好有牛肉味,
唔似出面加工果d好鹹。

另外果個餐冇咁大份,
但有樣好,就係跟沙律菜,
冇咁大食既人就岩哂,
沙律菜好新鮮好好味。

加埋杯凍朱古力,肥仔到不得了的一餐

All day breakfast
凍朱古力
2018-06-03
Type of Meal
Breakfast
All day breakfast
凍朱古力
2018-06-14 228 views
This is the second time we came here, the burger is surprisingly good! chaoal grilled ! the potato chip and salad with sesame sauce is good too, very big portion, only about $80, beer is also at good price! only $28 a bottle! will definitely come here again!
2018-04-28 315 views
星期六同朋友入元朗揾好嘢食,經過見到門面吾錯,就入去試吓,叫咗2個Set Lunch,一放低已經見賣相非常之正,又大份,食落仲非常美味,忍唔住叫多個甜品‘心太軟’,流心朱古力非常之濃,飲埋杯即磨咖啡,成餐飯非常之完滿,十分之推介,下次一定再幫襯😋😋😁

午飯時間約了朋友陪我去吃這家在朗屏還小有名氣的西餐廳.餐廳裝潢偏向典型英式Bistro, 坐位不多, 可能稍嫌迫隘, 而且店面只一個女侍應.但中午透入的陽光保持著一種溫暖慵懶的舒服.不過想用餐就要早少少泥, 因為呢度Brunch/Lunch真係好平, 3種價錢, $45, $78, $88, 豐儉由人但食物質素絕對有保證.我點左最貴既澳洲和牛藍芝士漢堡, 朋友就叫左平既蜆肉意粉.等左大概15分鐘終於上菜, 我即刻忍唔住拿上手咬左落去,肉汁同芝士同時係口腔噴發, 濃濃牛肉味鎖在舌尖, 滿足感爆燈.麵包又夠酥脆, 唯一可惜係薯條食落好似無鹽既m記薯條, 無岩岩炸起既薯香, 反而仲有少少隔夜既感覺.再望望隔離幾枱個個都係配沙律就知自己蠢左.下次如果再泥要試埋平d果款burger配沙律, 不過今次呢個burger已經好唔錯, 絕對滿足到burger控.
午飯時間約了朋友陪我去吃這家在朗屏還小有名氣的西餐廳.

我點左最貴既澳洲和牛藍芝士漢堡, 朋友就叫左平既蜆肉意粉.
澳洲和牛藍芝士漢堡
等左大概15分鐘終於上菜, 我即刻忍唔住拿上手咬左落去,
再望望隔離幾枱個個都係配沙律就知自己蠢左.

2018-02-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
澳洲和牛藍芝士漢堡
2018-02-07 245 views
呢間餐廳真係好平呀,我嗌既意粉lunch set只係$45咋,包野飲,湯,同主菜。個湯蘑菇湯好足料,味道不錯,唔會太大碗,飲完都有胃口食其他野~雞胸意粉水準有些微下跌(個意粉冇之前咁乾身同香,雞排都略厭硬左d,並都細細塊),但都唔錯,特別係d沙律同腸仔,沙律好大份,配芝麻醬😋野飲方面,我次次都飲朱古力,十分香濃。整體黎講,性價比好高呀!注意既係呢間餐廳都幾受歡迎,去食既話要早少少排隊或訂位喇!
2018-02-06
$50 (Lunch)
2017-10-31 1252 views
上週三囝囝放假日,早上做完網上練習,又帶他到怡豐花園那邊走走。由家裡走過來,速步也要十分鐘,正好運動操練一下身體!  最近常在這頭出沒,主要是到新圖書館借還圖書,大概每週二次。一次發現這間 小松鼠 的早餐非常抵食,雙色 Egg Benedict(火腿 + 煙三文魚)連熱飲只是$38,還不收加一。價位其實與 Chef's Movement Cafe 差不多,而那邊 Egg Benedict 更好吃,但拌上大量沙律這點很讚! 為方便大家,也附上早餐menu 囝囝正是標準 Egg Benedict 迷,所以週三早上也帶他來了吃早餐,媽媽則順便可以試試牛角包餐~如圖,小店有180度落地玻璃,環境很舒服,在這裡吃早餐非常寫意!   之前忘了說,喜歡這裡另一原因,是熱奶茶十分柔滑,兩次來都有高水準表現;囝囝則要了熱朱古力,最後也喝清光了,應該也滿意。 雙色 Egg Benedict 首先上檯了,為食豬非常興奮!這份早餐中,媽媽只幫忙吃了半件 Egg Benedict 及沙律菜,其餘1.5份 Egg Benedict 及車厘茄全落在為食豬肚子裡,十分厲害~媽媽則點了 牛角包餐 ($36),在五款

為方便大家,也附上早餐menu

媽媽則點了 牛角包餐 ($36),在五款配料中選了炒蛋及車打芝士,這樣的組合果然是超邪惡的,加上又香又脆的牛角包,個人認為味道在 Egg Benedict 之上,十分推介的!

牛角包餐配菜可選沙律或薯條,沙律份量太大,兩份我一定吃不完,所以選了薯條讓囝囝也來幫忙。結果他幫忙吃了1/3個牛角包,再加半數薯條,食量驚人!

照片放上Facebook後,馬上惹來瘋傳;不過有網友分享週末來吃,早餐不夠熱、水準差一些,大家可以自行判斷選擇適合時間到訪吧~
2017-10-24
2017-08-27 647 views
成日經過都好多人今次終於LUNCH入去吾駛排隊可以試雖然Cafe 唔係有咩特別裝修有D不起眼但係食物質素非常不錯先黎個好creamy  的蘑菇湯粒粒蘑菇茸,不錯牛肉Burger $69質素屬於中上性價比高牛肉漢堡好淋包焗得岩岩好,好軟熟薯條口感脆好,唔油我朋友點左Double Cheese雞扒薯蓉 + Cheese Fans 一定唔可以錯過朋友對著蓉讚不絕口日本芝麻醬沙律份量不少雞扒煎得好香好入味下次會再Encore!
成日經過都好多人

牛肉Burger $69
質素屬於中上
性價比高
牛肉漢堡好淋
包焗得岩岩好,好軟熟
薯條口感脆好,唔油

我朋友點左
Double Cheese雞扒
薯蓉 + Cheese Fans 一定唔可以錯過
朋友對著蓉讚不絕口
日本芝麻醬沙律份量不少
雞扒煎得好香好入味
下次會再Encore!
2017-08-19
$80 (Lunch)
2017-08-01 534 views
抵食Lunch Set☺️呢到嘅lunch set包野飲都係$4x😆個意粉好creamy🤤個burger啲牛肉厚身又juicyy😗呢個價值呢個quality已經吾錯𠺢喇🤗🕵🏻‍♀️: Squirrel Burger
抵食Lunch Set☺️
呢到嘅lunch set包野飲都係$4x😆
🕵🏻‍♀️: Squirrel Burger
2017-07-20 528 views
非常滿足的一夜,元朗的西餐當然沒有每一間也試過,但這店能在美食滿載的元朗生存便有其道理存在。因為店少,所以行路的地方有點窄,但座位舒適,而且全用落地玻璃,有一種在小城鎮休閒的感覺。尤其這店附近不會有很多人流,所以也不會有種壓迫感。這個牛扒,若受牛的必要一試,燒得剛好,五成的肉汁爆滿口腔,肉味和油脂濃厚,所以和沙律一起吃會得到最佳的平衡。建議大家不要點蘑菇汁,汁沒有問題,但牛的質素好,點汁反而試不到那美味。這個三文魚薄餅,黃醬很惹味,邊烘得脆,洋蔥特有的微辛辣也很醒胃。最後是這個墨汁帶子意粉。意粉很滑溜,嗗一聲就吮了進胃,帶子肉厚鮮味,咬下時,那個鮮由舌尖帶上腦際。西餐,就係要咁。
尤其這店附近不會有很多人流,所以也不會有種壓迫感。

西餐,就係要咁。
2017-07-01
2017-07-02 440 views
少有入元朗,第一次呢間食飯,結果蒙上陰影⋯⋯我自己點了招牌手打安格斯漢堡,檸檬水,另加了是日餐廳忌廉蘑菇湯,其實我很滿意個湯,濃湯可以飲到打碎的蘑菇,不錯!未食漢堡前,日式芝麻醬沙律菜沒問題,薯條比平常的黃,是不是秘製的?還是油的關係?我不知道⋯⋯重點是那個漢堡,與其說很juicy ,不如說很油⋯⋯尤其係果塊手打肥肉,即是你用將紙包住食,都要吃得滿手油的那種!換了紙兩三次依然油的⋯⋯我在想,會唔會係我敏感?於是切了部分給友人試吃,他第一個反應係味道好香好重,算正面的,之後就開始想喝水,因為好油有點反胃,所以我一直都吃得好慢⋯⋯ 直到我開始肚痛,友人給我X屋X應丸頂住,還塗了藥油⋯⋯幸好佢有帶!感謝上天!我真係不能坐以待斃,之後就賣單諗住唔食速速走去揾廁所!由於店內沒有廁所,因為對面有個球場,所以問係咪有個 廁所,當我地問店員位置,佢顯然答得不太肯定,而我又喝了水,之後有點反胃,所以友人再問店員最近廁所在哪? 原來有所謂商場廁所,我地再問點行,佢話要鎖匙,我地再問即係你地有鎖匙啦?佢答有,但沒行動,我地再問可唔可以借匙佢先去拎⋯⋯⋯Omg! 點解唔可以爽快點?明明全日正常飲食作息,就只係
少有入元朗,第一次呢間食飯,結果蒙上陰影⋯⋯

Omg! 點解唔可以爽快點?明明全日正常飲食作息,就只係食呢個漢堡就痛,完全沒辦法食完,表明了肚痛後亦冷眼對待,已經很徬徨,應該唔熟悉這區,但店員沒有協助,還要加一服務費!何來所謂應有服務😭真的好難受!去完廁所,以為一切都會好,點知去到西鐵站又要去廁所,真的好累,火速回家後仍然要去廁所⋯⋯哭........我在廁所打這篇文章的!
招牌手打安格斯漢堡
另加$10蘑菇濃湯
沒吃完的餐
2017-07-02
另加$10蘑菇濃湯
2017-05-20 336 views
元朗好多餐廳 係馬田路都有好多間 今次同朋友揀左依間小松鼠試下新野 係西餐 好多野食都有 pizza意粉burger 唯飲品選擇好少!!!帶子意粉有蒜香入味 帶小小辣 好喜歡 帶子又吾會太熟仲嫩~ 仲加左錢配套餐有湯包同埋加錢配特飲個湯好淡~ 而飲品嗌左薄荷朱古力太甜 飲吾落另外仲點左個pizza 蕃茄味足又濃 酸酸地 批底好薄脆 辣肉腸添左啲咸香 仲有啲芝士點綴!另外個burger不錯既 burger好似係佢地主打 我地點左係澳洲和牛 和牛味道其實幾似安格斯 好似無乜特別 但整體味道都不錯 麵包鬆軟 個醬都好香整體都吾錯既 但性價比吾算高 除左主食 飲品湯個啲做得不太足! 但最好係佢地吾收切餅費 依點係幾好既!
帶子意粉有蒜香入味 帶小小辣 好喜歡 帶子又吾會太熟仲嫩~
仲加左錢配套餐有湯包同埋加錢配特飲
個湯好淡~