2020-12-12 408 views
任食大閘蟹就唔好預佢會好大隻啦,而且佢係乸同公都有無得揀件性別嘅。但,那又如何?大閘蟹最緊要係膏多,就算俾夠7-8両一隻嘅你,但無膏嘅話一樣係把鬼。所以任食大閘蟹嘅重點唔係佢幾大隻,而係佢多唔多膏、上菜速度快唔快同會唔會漏單。另外,由於齋食蟹未必夠飽肚,所以餐廳除咗蟹之外,其他食物嘅質素都好重要。利寶閣性價比高係抵食嘅。佢個片皮鴨好好食,蟹多膏,糯米飯都得。我去當日唔係好多人所以排片皮鴨都快嘅,蟹未上時可以食住片皮鴨先慢慢等..... 蔥油焗大閘蟹好特別,同清蒸分別好大,蔥油香不但唔會搶咗大閘蟹嘅甜味,反而仲將佢個鮮味帶到另一層次,個人好鍾意。限時兩個鐘所以係生死時速咁同大閘蟹搏鬥,唔建議同朋友去吹水食飯,因為兩個鐘係唔會有太多時間傾到偈,大家會好靜好專心咁拆蟹食。全餐都無漏過單,上蟹速度快,但你要自己預吓時間提早啲加單,因蒸蟹需時。甜品有豆腐花同雪榚,但太飽同大趕所以無食到。

鮑魚、冬菇、菜
片皮鴨
凍蟹
清蒸大閘蟹
蔥油焗大閘蟹
秋風起,除左三蛇肥,大閘蟹都爆晒膏😆蛇我無興趣,大閘蟹就勁鐘意😋😋😋見到利寶閣$488 任食大閘蟹,唔洗就住就住想食幾多就幾多😍一個人閒閒地都食4-5隻啦,緊係任食抵呢到$488除左任食大閘蟹,仲有花膠湯、鮑魚花菇、片皮鴨、糯米飯等等非常豐富,仲有5-6款甜品真心抵👍🏻👍🏻螺頭花膠燉湯非常非常足料😍個湯望落好清,有少少雞油飲落好咸香,雞湯味道夠濃,又唔油膩湯料都好入味,不過食左少少咋廢事頂肚😆蠔皇鮑魚花菇鮑魚口感幾軟腍,鮑魚味好香,配上個蠔皇醬絕配👍🏻花菇出乎意料地香,大大舊,唔錯片皮鴨係我至愛🥰酒樓現場即刻片,包皮用蒸籠蒸住,又熱又煙韌勁受歡迎,次次一出大家都出去排隊拎😌不過酒樓都有keep住出,我都拎左幾round😆配料有青瓜 大蔥 同片皮鴨醬食落鴨油充斥口腔,肉質軟滑,鴨香味濃大蔥又香又濃,青瓜帶番一絲清新👍🏻配埋個醬味道濃郁,外皮夠咬口整體非常滿意😍😍主角大閘蟹,有花雕蒸、清蒸同埋鹽油焗 三款😍滿足晒我既需要,唔洗驚食死一個味 好易漏個人最鐘意鹽油焗,食落有少少鹽焗既香味咸咸地同時又可以提到鮮味,食落比起清蒸更香口大閘蟹上菜好快,唔會拖,所以一轉叫幾隻就好叫太多凍左就唔好食☺️S
秋風起,除左三蛇肥,大閘蟹都爆晒膏😆
蛇我無興趣,大閘蟹就勁鐘意😋😋😋
一個人閒閒地都食4-5隻啦,緊係任食抵

非常豐富,仲有5-6款甜品真心抵👍🏻👍🏻

螺頭花膠燉湯
非常非常足料😍個湯望落好清,有少少雞油
飲落好咸香,雞湯味道夠濃,又唔油膩
湯料都好入味,不過食左少少咋廢事頂肚😆

蠔皇鮑魚花菇
鮑魚口感幾軟腍,鮑魚味好香,配上個蠔皇醬絕配👍🏻
花菇出乎意料地香,大大舊,唔錯

片皮鴨係我至愛🥰
酒樓現場即刻片,包皮用蒸籠蒸住,又熱又煙韌
勁受歡迎,次次一出大家都出去排隊拎😌
不過酒樓都有keep住出,我都拎左幾round😆

配料有青瓜 大蔥 同片皮鴨醬
食落鴨油充斥口腔,肉質軟滑,鴨香味濃
大蔥又香又濃,青瓜帶番一絲清新👍🏻
配埋個醬味道濃郁,外皮夠咬口
整體非常滿意😍😍

主角大閘蟹,有花雕蒸、清蒸同埋鹽油焗 三款😍
滿足晒我既需要,唔洗驚食死一個味 好易漏

個人最鐘意鹽油焗,食落有少少鹽焗既香味
咸咸地同時又可以提到鮮味,食落比起清蒸更香口
大閘蟹上菜好快,唔會拖,所以一轉叫幾隻就好
叫太多凍左就唔好食☺️
Size都唔細,公乸都有,我地食到比較多公
膏雖然比乸少,但有公蟹獨有既啫喱👍🏻
濃稠黏口,配上濃香蟹膏,超級正!
蟹肉唔算非常多,但蟹肉唔係主角
基本上我地叫隻隻都係爆膏😋😋😋

黃油味美,蟹膏味濃
真心好好食😍😍😍拆開滿滿蟹膏,一口咬落去極之幸福🥰
個人最鐘意酒樓放既8年太雕醉蟹🤤🤤🤤🤤🤤

唯一既凍蟹食落更加鮮甜,入口係濃濃太雕酒香
酒味濃郁,又同時更加帶出蟹肉鮮味
我地每人食左5隻😂已經好飽
但見到酒樓有秋冬必必蒸糯米飯,又忍唔住整左碗

賣相非常吸引,入口香綿軟糯
糯米咬落好煙韌,味道濃香,配料都幾多
有蝦米、爉味等等,成個口感味道都好豐富🥰
另外酒樓仲有好多甜品🍨🍦🥧🧁
有桂花柚子糕、薑汁千層糕、黑糖蜂巢糕、楊枝甘露、雪糕等等

其實全部甜點都出乎預期地好食😋
祝其楊枝甘露我飲左5-6碗😆😆😆
因為夠甜,但唔會過甜
柚子咬落多汁、淡淡柚子香,但唔會苦澀
芒果🥭一啲都唔酸,西米亦好爽口彈牙
忍唔住encore😆👍🏻

整體全部既質素都係水準之上😊
以$488黎講真係超抵,物超所值
好過用幾百蚊買幾隻又要自己洗自己整,質素仲唔一定有保證🤣
2020-11-30 222 views
之前黎呢度飲茶 有個就好我大閘蟹放題 一行6人限聚令要分台坐 傾偈就一定無甘衫快 好入正題 坐底就先會有鮑魚炆冬菇一個花膠雞湯外面有扁皮鴨 扁皮鴨肉質岩岩好熟好好食 另外要讚下姐姐係 因為我地有個小朋友 姐姐怕距食蟹唔夠飽 就切左隻鴨眠比 比小朋友 好細心 讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不過今日目的係食大閘蟹 所以放埋一邊先🤪之後開始上蟹 係未order前距地送左每人一隻花雕醉蟹主菜 有鹽焗 清蒸 我比較欣賞清蒸 蟹黃蟹膏 都清香你仲可以不論數量叫只要你食得落(記得食得落先好叫唔好做大side鬼)如果仲係唔夠飽仲有糯米飯甜品都係一大重點 薑茶芝麻湯圓好細心怕太飽食唔落湯圓所以湯圓分開落 由你自己喜好去加 但係得就推介大家點都食一粒 因皮薄而芝麻餡香而唔太甜 值得試 另外仲有薑汁糕 黑糖蜂巢糕如果唔仲意中式甜品仲有雪糕3種以上味道同獨立包裝豆腐花 滿足各種願望到夠鍾員工叔叔仲問 仲要唔要 last order喇 食得落叫喇 服務好好😆但係個個已經full曬 服務真心好 真要再提飯飲茶既話一定要叫灌湯胶😋😋小朋友食得好開心 我地總供50隻大閘蟹完場 又大滿足👍🏻👍🏻👍🏻
好入正題 坐底就先會有鮑魚炆冬菇

甜品都係一大重點
薑茶芝麻湯圓
另外仲有薑汁糕 黑糖蜂巢糕
2020-11-29 271 views
幾次經過上座率都很稀疏,點過外賣味道還可以,挺不理解,周末起早就打算去堂食拔草,終於知道為啥這麽少人了,吃完連外賣也不想買了😂😂吃飯的人不多,可服務員都無比匆忙,忙的無暇顧及來吃飯的,全場都看到到處晃悠找餐具,找熱水,以及更加誇張從後廚端菜找調料的客人🤣期間還穿插著後廚出來上菜的,非常混亂其次衛生也非常糟糕,碗筷勺子上都有汙跡,擦了下竟然還能擦掉,地毯上也都是之前客人扔的紙巾或其他垃圾,更別說在疫情期間,太糟心了……呼喊了半天服務員都沒人來清理,我也自己去找幹凈的餐具,發現角落裏用來裝用過的和新的餐具塑料筐交疊在一起後來反復呼喊不來的服務員開始徒手整理那些餐具,整個用餐過程都是劈裏啪啦的噪音,想到碗碟勺子都是被這雙到處摸完沒洗的手撫摸過了,只能安慰自己不幹不凈吃了沒病,在酒樓的環境和價格裏吃了個路邊攤……
2020-11-27 2493 views
入秋就好想食蟹!利寶閣推出大閘蟹放題 由10月7日至12月6日提供由日本直送嘅大閘蟹,大閘蟹放題+片皮鴨任食+每人一客鮑魚花菇及響螺花膠燉湯,甜品糖水都係任食。大閘蟹要寫紙落單,片皮鴨、甜品糖水同糯米飯自己出去自取。平時食大閘蟹通常都係清蒸,呢度就有凍食、清蒸、花雕蒸、鹽油焗四種煮法。落單後即時送上每人一客鮑魚花菇及響螺花膠燉湯。響螺花膠燉湯好足料,味道不錯。鮑魚燜得好入味,花菇味道不過不失。目測每隻三到四両,蟹膏甘香,蟹肉鮮甜,食多幾隻都會回本。大閘蟹的蟹心極度寒涼,食前先把蟹身上呈六角星星的蟹心除掉。個人比較推薦清蒸,可以食到原汁原味的大閘蟹。有專人切片皮鴨,食幾多拎幾多。另外,仲有甜品糖水自取。而家做緊網上預訂優惠,早2日經網上訂位,可額外享每位減$40優惠,最平$428就食到,詳情可以上佢哋網站睇。
入秋就好想食蟹!

利寶閣推出大閘蟹放題

由10月7日至12月6日提供由日本直送嘅大閘蟹,

大閘蟹放題+片皮鴨任食+每人一客鮑魚花菇及

響螺花膠燉湯,甜品糖水都係任食。

大閘蟹要寫紙落單,

片皮鴨、甜品糖水同糯米飯自己出去自取。

平時食大閘蟹通常都係清蒸,

呢度就有凍食、清蒸、花雕蒸、鹽油焗四種煮法。

落單後即時送上每人一客鮑魚花菇及響螺花膠燉湯。

響螺花膠燉湯好足料,味道不錯。

鮑魚燜得好入味,花菇味道不過不失。

目測每隻三到四両,蟹膏甘香,蟹肉鮮甜,

食多幾隻都會回本。

大閘蟹的蟹心極度寒涼,
食前先把蟹身上呈六角星的蟹心除掉。

個人比較推薦清蒸,
可以食到原汁原味的大閘蟹。

有專人切片皮鴨,食幾多拎幾多。

另外,仲有甜品糖水自取。

而家做緊網上預訂優惠,早2日經網上訂位,
可額外享每位減$40優惠,最平$428就食到,
詳情可以上佢哋網站睇。
2020-11-03
$550 (Dinner)
  • 大閘蟹
 適逢10月,又到左食大閘蟹嘅季節啦~☺️今年多左好多間餐廳都做緊大閘蟹優惠~其中小編就幾欣賞「利寶閣」嘅2小時任食大閘蟹放題,由原價每位$798減至$468,而家仲做緊網上預訂優惠,早2日經網上訂位,仲可額外享每位減$40優惠,最平$428就食到~抵喎!😎😎大閘蟹放題推出由10月7日至12月6日,提供嘅大閘蟹由日本直送,連北京片皮鴨、生炒糯米飯、甜品等都係任食!每位更加送蠔皇原隻七頭鮑及原盅花膠燉湯~好豐富呀!😍😍😍當日去嘅時候真係好多人,差不多滿座!甫入座,店員就會陸續地送上食品,不過,‼️小編建議大家一定要先order 大閘蟹,因為全部大閘蟹都係即叫即烹調,製作時間需15-20分鐘,Order完再慢慢食其他野都未遲!原盅花膠燉湯都幾足料,湯頭清甜~蠔皇原隻七頭鮑鮑魚燜得入味,口感軟滑~冬菇大隻得黎又夠厚,菇香十足!要講吓主角大閘蟹啦!每位敬送8年太雕醉蟹一隻,再追加就要$20一隻,小編係覺得諗得過嘅!😏因為「利寶閣」大閘蟹斤両十足,每隻公蟹約重4兩,母蟹則約重3兩,肉質都幾肥美,膏腴豐滿!平時食一隻3-4両嘅大閘蟹都要$4x以上一隻,而家$20/隻(外賣一隻原價都要$128/隻,7折
 適逢10月,又到左食大閘蟹嘅季節啦~☺️

今年多左好多間餐廳都做緊大閘蟹優惠~

其中小編就幾欣賞「利寶閣」嘅2小時任食大閘蟹放題

由原價每位$798減至$468,

而家仲做緊網上預訂優惠,

大閘蟹放題推出由10月7日至12月6日,

提供嘅大閘蟹由日本直送,

連北京片皮鴨、生炒糯米飯、甜品等都係任食!

每位更加送蠔皇原隻七頭鮑及原盅花膠燉湯~

好豐富呀!😍😍😍

當日去嘅時候真係好多人,差不多滿座!

甫入座,店員就會陸續地送上食品,不過,

‼️小編建議大家一定要先order 大閘蟹,

因為全部大閘蟹都係即叫即烹調,

製作時間需15-20分鐘,

Order完再慢慢食其他野都未遲!

原盅花膠燉湯

都幾足料,湯頭清甜~
蠔皇原隻七頭鮑

鮑魚燜得入味,口感軟滑~

冬菇大隻得黎又夠厚,菇香十足!
蠔皇原隻七頭鮑
要講吓主角大閘蟹啦!

每位敬送8年太雕醉蟹一隻,

再追加就要$20一隻,

小編係覺得諗得過嘅!😏

因為「利寶閣」大閘蟹斤両十足,

每隻公蟹約重4兩,母蟹則約重3兩,

肉質都幾肥美,膏腴豐滿!

平時食一隻3-4両嘅大閘蟹都要$4x以上一隻,

而家$20/隻(外賣一隻原價都要$128/隻,7折之後都要$88 /隻),
仲要經過8年太雕酒一齊熬煮,食嘅時候啖啖酒香,真係好正!☺️

所以話,追加真係好抵食!🌟推薦❗️

放題包嘅大閘蟹有3款烹調方法可選:清蒸、花雕蒸、鹽油焗,

每款皆有不同風味,
小編就最欣賞鹽油焗口味!

鹽油焗嘅蟹肉略帶鹹香,重口味嘅人之選!😂

清蒸可以嚐到大閘蟹嘅原汁原味,

花雕蒸嘅蟹肉微微帶出酒香。
鹽油焗大閘蟹
大閘蟹放題以外,

仲有北京片皮鴨生炒糯米飯、中式甜品等任食,

啱晒大胃王啦!😏

北京片皮鴨要排隊出去拎嘅,

如果啱彩數,仲有機會排到一隻鴨髀!好幸運呢~❤️❤️

鴨肉香而不膩,所以我都拎左兩三轉!☺️
北京片皮鴨
唔夠飽,仲有生炒糯米飯可任食,一定可以食到飽!
糯米飯
食完正餐,梗係唔可以錯過任食甜品啦!

有楊枝甘露、蛋白杏仁茶、薑汁千層糕、千層紅棗糕、桂花糕、薑茶湯丸等,

小編最欣賞「利寶閣」嘅糕點,

之前成日黎飲茶都會必食紅棗糕!

口感煙韌,棗香十足!
千層紅棗糕
桂花糕

薑汁千層糕
雪糕
享受完大閘蟹,

最後梗係要飲返碗香濃薑茶驅下寒啦!食大閘蟹必備!
Type of Meal
Dinner
鹽油焗大閘蟹
糯米飯
千層紅棗糕
桂花糕
薑汁千層糕
2020-11-08 1652 views
大閘蟹季節又來到!我和朋友都急不及待要吃大閘蟹放題!住在奧海城的他就留意到利寶閣有「大閘蟹放題兩小時任食每位$488(兩位起)」(茶位連加$17.6/位),於是即時預訂兩位。我們7時半準時到達,看到每枱的食客都埋頭吃大閘蟹中,蟹殼如山,很誇張。我們坐下不久,店員即送上我們每人一份《八年太雕醉蟹一隻》、《原盅螺頭花膠湯》、《八頭鮑魚及花菇》。鮑魚炆得夠稔亦彈牙入味,螺頭花膠湯夠清但有點偏咸。凍食雕醉蟹有驚喜,油味十分濃郁,蟹膏亦多。另外,自助區有楊枝甘露、柚子糕、杏仁茶、豆腐花、黑糖蜂巢糕、薑汁千層糕、薑茶湯圓和雪糕杯、臘味糯米飯等,必家飽肚。另一邊定時會有《北京片皮鴨》出爐,餅皮蒸著夠熱。但相信食客都為大閘蟹而來,任食大閘蟹有三款:清蒸、花雕、鹽油焗。**為確保大閘蟹品質及熱到每位只可以落單每款一隻,如食客吃淨了就要付款每隻$68**三款大閘蟹中我們偏好鹽油焗,蟹肉鮮味最出,所以重複點了兩次。我倆是少吃多滋味之人,所以總共是吃了6隻,最後吃糕點和再喝薑茶去涼。

大閘蟹季節又來到!
我和朋友都急不及待要吃大閘蟹放題

鮑魚炆得夠稔亦彈牙入味,螺頭花膠湯夠清但有點偏咸。

凍食雕醉蟹有驚喜,油味十分濃郁,蟹膏亦多。

另一邊定時會有《北京片皮鴨》出爐,餅皮蒸著夠熱。

2020-11-02
$540 (Dinner)
2020-11-07 438 views
星期六晚食大閘蟹放題, $458一位加茶錢及加一,買單$524/位。有任食片皮鴨,每位送一隻七頭鮑魚及燉湯,任食幾款甜品及糯米飯。湯同鮑魚會送上枱,其餘片皮鴨及甜品及糯米飯需要自己出去攞。質素不過不失,任食都冇乜要求嘅。但係有時都要排隊,有啲浪費時間。大閘蟹佢寫明係三至四兩。每人會送一隻凍嘅花雕蒸蟹,呢隻蟹就好細,而且冇乜膏。放題嘅大閘蟹有三款,清蒸,花雕蒸及鹽油焗。蟹嘅質素唔錯,蟹膏都好靚。但係食咗成晚,無論點樣落單都唔覺有花雕蒸蟹。除非佢嘅花雕味實在淡到食唔出。另外要留意嘅就係上菜時間十分之慢,雖然寫咗製作需時,需要15至20分鐘。但係第一輪嘅蟹,足足等咗45分鐘先上枱。每次落單又只可以每人一隻。但係放題時間是兩小時。唔知係有心還是無意啦。明知做唔切,是否應該一早開始準備?定係驚我哋唔會食其他嘅食物。但係因為上菜太慢,想食多啲都食唔到。有啲搵笨囉。不過可能只係呢間分店嘅問題,有朋友食過其他分店嘅大閘蟹放題並沒有出現以上情況。真係好令人失望。不過值得一讚係樓面嘅姐姐,太多由頭到尾態度十分良好。換碟速度快,又有講有笑。反而同經理投訴上蟹嘅速度太慢,佢完全沒有意欲去追廚房出蟹。同佢講完都

不過值得一讚係樓面嘅姐姐,太多由頭到尾態度十分良好。換碟速度快,又有講有笑。反而同經理投訴上蟹嘅速度太慢,佢完全沒有意欲去追廚房出蟹。同佢講完都完全冇打算跟進嘅一副樣。
2020-11-07 380 views
一年一度大閘蟹季節,當然要找間好吃的大閘蟹放題跟家人一起吃。最後揀左利寶閣奧海城,上星期網上book好俾晒錢,滿心期待勁擦一餐,點知準時到達餐廳等候入座時,餐廳職員先通知沒有大閘蟹,叫我們回去。想即時改日期又改唔到,想退錢又要等第二日打電話查詢,最後只好滿肚子不滿離開。這家餐廳經營手法真的有嚴重問題,如果供應商未能出貨,可以早一點通知客人,在場所有人都是臨場才被告知不能提供大閘蟹,要全部人白行一次(可能退錢也要走多轉!),這是應有的待客之道嗎?
2020-11-06 428 views
本人覺得呢間公司既處事手法非常有問題,上星期係網站比晒錢,Book左今日8點15分,我收工坐的士過去,係的士途中差唔多到既時候(7點45分),收到利寶閣電話,話因為大閘蟹無貨,要我改期,你無貨唔會係到當晚7點幾先知下嘛,半個鐘前先通知,人地已經坐緊車過黎,我覺得改期唔係問題,但半個鐘前先通知會唔會太過份!而家決定退錢唔會再幫襯佢!大家網上付款訂位前真係要諗清楚,隨時會半個鐘前通知你無貨叫你改期!
【 #大閘蟹任食放題 】又到左勁食大閘蟹嘅季節~一聽到利寶閣 2小時日本直送大閘蟹放題!蟹痴嘅我即刻call 好姊妹去拆蟹啦 ~聽到任食實在太吸引,仲可自選烹調方法,有凍食、清蒸、花雕蒸、鹽油焗4款做法可選,每款各有特色,個人就鐘意熱食花雕蒸蟹肉滲出淡淡酒香,打開見到橙紅色嘅豐盈蟹膏,鮮味十足,完全滿足食大閘蟹的慾望,我地每人都掃左10隻,勁滿足 ~除左大閘蟹任食之外,每位仲送原隻七頭鮑及燉湯。新鮮即片熱騰騰嘅片皮鴨都好受歡迎,見亞姐片足成晚未停手,唔夠飽仲有生炒香軟糯米飯、中式甜品、楊枝甘露、黑糖馬拉糕、薑茶湯丸等無限量供應。@利寶閣#利寶閣 #大閘蟹放題 #大閘蟹任食
【 #大閘蟹任食放題

又到左勁食大閘蟹嘅季節~

一聽到利寶閣 2小時日本直送大閘蟹放題

蟹痴嘅我即刻call 好姊妹去拆蟹啦 ~

聽到任食實在太吸引,仲可自選烹調方法,

有凍食、清蒸、花雕蒸、鹽油焗4款做法可選,

每款各有特色,個人就鐘意熱食花雕蒸蟹肉滲出淡淡酒香,

打開見到橙紅色嘅豐盈蟹膏,鮮味十足,

完全滿足食大閘蟹的慾望,

我地每人都掃左10隻,勁滿足 ~

除左大閘蟹任食之外,每位仲送原隻七頭鮑及燉湯。

新鮮即片熱騰騰嘅片皮鴨都好受歡迎,

見亞姐片足成晚未停手,唔夠飽仲有生炒香軟糯米飯、中式甜品

楊枝甘露、黑糖馬拉糕、薑茶湯丸等無限量供應。

@利寶閣

#利寶閣 #大閘蟹放題 #大閘蟹任食
  • 花雕蒸蟹
  • 片皮鴨
2020-11-03 320 views
I like this brand name very much but I need to reassess their status after this meal. I came to this branch the first time. The menu looked good with good variety. I ordered a lunch special for two inclusive of starter, soup, main dish, 3 dimsums and dessert.Unfortunately all came out disappointting except the soup of the day. Babequed pork was the signature dish for this brand name but we are quite disappointed this time We ordered from the regular menu a roast pigeon to see if it could be bett
We ordered from the regular menu a roast pigeon to see if it could be better. The roast pigeon was ok but not great .
2020-10-28
$160 (Lunch)
不知不覺,BeautySearch 最愛的秋季已悄悄步來,而大閘蟹可是秋天到來必吃的食物,肥美鮮甜且多蟹膏!日常在家食大閘蟹,BeautySearch 只懂配上紫蘇葉來清蒸,但原來也有別的煮理方法,今次來到正宗粵菜佳餚酒樓《利寶閣》,來一次任性的大閘蟹放題。不但可以一次過品嚐凍食、清蒸、花雕蒸、鹽油焗四種煮法,而且還可享用片皮鴨任食,以及每人一客鮑魚花菇及響螺花膠燉湯,真是最高享受!甫坐下,BeautySearch 已急不及待入紙點選我期待已久的大閘蟹,三種煮法,當然都不能錯過!大閘蟹還未上桌,先來一客蠔皇鮑魚花菇,十分矜貴,8頭鮑魚足夠填滿小匙,加上口感彈牙軟稔,味道鮮美,就連花菇也飽滿厚實,肉質滑嫩,相當滋味。再來響螺花膠燉湯,非常足料的靚湯,滋陰養顏,十分適合秋冬進補。平時 BeautySearch 不愛吃湯渣,但這款燉湯絕對是例外,尤其當中的響螺、花膠,口感軟稔,食療價值又高,試問怎可錯過?主角出場!除了任食的清蒸、花雕蒸、鹽油焗 3款口味可無限追加,每位還可享用一隻太雕醉蟹。太雕醉蟹用上紹興太雕酒煮理,酒味香濃,坦白說  BeautySearch 不懂飲酒樂趣,怕吃多了會醉;
主角出場!

太雕醉蟹用上紹興太雕酒煮理,酒味香濃,坦白說  BeautySearch 不懂飲酒樂趣,怕吃多了會醉;不過蝦子餅卻非常欣賞那酒香氣息。
鹽油焗大閘蟹,食蟹時略帶鹹香,又是另一番風味。
傳統的清蒸與花雕蒸大閘蟹,都是以中式蒸籠盛載,相當精緻。不過可能剛吃酒味濃郁的太雕醉蟹,來到花雕蒸大閘蟹時,淡淡的,不太突出。
雖然未至於出現爆膏現象,不過,BeautySearch 還是喜歡公蟹的軟狀蟹膏,金黃色帶甘香,入口濃香,質素不錯。
最令人享受的一刻,就是把一整匙的蟹肉放入口,感覺很爽喔!
現場還有職員即場表演片皮鴨,全晚不停燒製,即席片出熱騰騰的鴨肉,鴨子隻隻有火氣又飽滿,鴨皮食落新鮮脆口,油香十足,搭配北京名店「六必居」直送的鴨醬調味,相當滋味。
無澱粉質不歡?套餐還有生炒糯米飯,大家可以吃到飽足!不過,BeautySearch 不吃飯已很滿足了。
最開心的是,套餐包括多款甜品,包括:黑糖蜂巢糕、薑汁千層糕、楊枝甘露、蛋白杏仁茶等,全部都是任食,可以食到飽。

大閘蟹比較寒涼,餐後泡杯薑茶可驅寒,如果嫌薑茶太寡或薑味太辣,特別推薦薑茶湯圓,湯圓還有芝麻餡,一點也不馬虎喔!
酒樓用上4両重的大閘蟹公作為大閘蟹放題的招來,套餐任食每位$468,除了大閘蟹、片皮鴨、生炒糯米飯及多款甜品任食,還附送矜貴的蠔皇鮑魚花菇及響螺花膠燉湯,CP值相當高!
2020-10-29 524 views
食咗9隻大閘蟹.星期一,紅日最後一日,因為銅鑼灣,尖沙咀都滿了,所以訂了奧海城分店,第二輪8點15分.吃第二輪的人不多.今次主要都是為了吃大閘蟹.凍花雕大閘蟹第一次吃,十分好吃.鹽焗大閘蟹都十分好吃.至於花雕蒸同清蒸就沒什麼特別.除了大約蟹,每人有鮑魚一隻,燉湯,其他就甜品同薑茶.價錢還算合理.足足吃了兩小時,冇畀人催要收舖. 大閘蟹放題至到今年12月,應該之後會去多一次.感覺一次吃三四隻就差不多呢.
2020-10-26
$500 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 凍花雕大閘蟹
2020-10-27 676 views
又到左一年一度 #大閘蟹 嘅季節啦🦀平時不嬲都好少食大閘蟹嘅我⋯今年有朋友問我一唔一齊去試吓 #大閘蟹放題就即刻上網睇吓有冇得卜位 竟然最快可以卜到琴日連假最後一日有位🏃🏽‍♀️🏃🏽準時6:00衝左去食啦其實對上一次食都唔知幾多年前嘅事嚕😅對我來講要搞一大輪先食到少少肉 ((說穿了就是怕麻煩🤭今次book嘅呢間大閘蟹放題係位於 #奧海城 嘅 #利寶閣 網上訂位優惠價$448/1位 (不同日子不同價錢喔!) 另加每位大約$65/1位服務費(需現場現金付款).兩小時大閘蟹放題 :原盅螺頭花膠湯一份蠔皇八頭鮑魚冬菇一份八年太雕醉蟹一份另外分別有三款唔同既任食大閘蟹#清蒸大閘蟹 、 #花雕蒸大閘蟹 、 #鹽油焗大閘蟹仲有 我最愛既 #片皮鴨 #臘味糯米飯 、仲有甜品都係 #自助 #任食 .#NOFILTER原圖直出真系每隻都咁靚😋😋大閘蟹size唔會太大 但 #蟹黃 #蟹膏 比例完美✨💯透明白色嘅膏好黏口好正!OMG😍👇🏼👇🏼今次戰績2人食左15隻🤩
又到左一年一度 #大閘蟹 嘅季節啦🦀
🏃🏽‍♀️🏃🏽準時6:00衝左去食啦

其實對上一次食都唔知幾多年前嘅事嚕😅
對我來講要搞一大輪先食到少少肉 ((說穿了就是怕麻煩🤭
今次book嘅呢間大閘蟹放題係位於 #奧海城 嘅 #利寶閣
網上訂位優惠價$448/1位 (不同日子不同價錢喔!)
另加每位大約$65/1位服務費(需現場現金付款)
兩小時大閘蟹放題 :
原盅螺頭花膠湯一份

蠔皇八頭鮑魚冬菇一份

八年太雕醉蟹一份
另外分別有三款唔同既任食大閘蟹
#清蒸大閘蟹 、 #花雕蒸大閘蟹 、 #鹽油焗大閘蟹

仲有 我最愛既 #片皮鴨

#臘味糯米飯 、仲有甜品都係 #自助 #任食
#NOFILTER
原圖直出真系每隻都咁靚😋😋
大閘蟹size唔會太大 但 #蟹黃 #蟹膏 比例完美✨💯
透明白色嘅膏好黏口好正!OMG😍

👇🏼👇🏼
今次戰績2人食左15隻🤩

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 片皮鴨
  • 大閘蟹