2008-10-23 53 views
外賣頗便宜,無論那種燒味雙拼飯,都是十六元,份量十足‧味道不錯,尤其是油鷄。另外,其他兩餸飯,更平一元,有菜有肉,荷葉飯甚好味。
$16 (Lunch)
  • 荷葉飯
2008-08-01 27 views
昨晚爸爸請我們全部六人來吃飯。由於要等小肥的「金絲蝦」coupon,坐了大半小時才落單點菜。最搵笨的是「金絲蝦」並不見得好吃。反而霸王雞不錯,另外,粉絲蒸扇貝也很好。西蘭花斑塊不過不失,蒸魚腩沒有什麼味道,粟米魚肚羹還可以。甜品OK,夠便宜。服務OK。埋單640元,每人106左右。我覺得有點貴。

服務OK。埋單640元,每人106左右。我覺得有點貴。
$106 (Dinner)
2008-06-23 14 views
晚上,與家人晚飯,本想到大榮華的,接近6時去到,嘩,非常多人,多到不能接受。去取票,職員說最快都要兩輪後先到我,心知道應沒太大機會吃到了,因為不可太遲吃飯,最後家人建議去淘大的明星吃飯,山長水遠來到,最後去明星,不快......到達時7時多,很多人,但不用等位。坐下後,只見到侍應走來走去,但見我們舉手就擰轉面,幾個都是這樣,最後多得鄰枱上菜,我們才有機會叫茶,該時已過了十五分鐘。人齊後點菜,叫了:三餸套餐,有霸王雞、蒜蓉粉絲蒸元貝、多寶魚;炒羔蟹仔、薑蔥炒筒蠔、蝦乾瑤柱炒白玉(冬瓜)。霸王雞:豉油太甜、肉質霉;蒜蓉粉絲蒸元貝:正常,但離不開勁油的蒜蓉,元貝算是新鮮;多寶魚:不太新鮮,蒸得過火,仲要反轉來蒸,在酒樓真是第一次見;炒羔蟹仔:沒有吃,無評論;薑蔥炒筒蠔:上菜熱辣辣,蠔就不算大隻,肉質可接受,但個"獻"勁杰同咸;蝦乾瑤柱炒白玉(冬瓜):清清的,但都係咸了少許。他們的服務又不好,叫侍應時擰轉面,沒人上菜自己來(不忍心傳菜阿姐拿住咁耐)、有人上菜時又將你的碗和茶弄反、結帳時部長身搖搖的過來然後"將帳單"掉"下你的枱,真是全無服務可言。其他的明星都沒這樣差,但這分店就......,明

人齊後點菜,叫了:

霸王雞:豉油太甜、肉質霉;
蒜蓉粉絲蒸元貝:正常,但離不開勁油的蒜蓉,元貝算是新鮮;
炒羔蟹仔:沒有吃,無評論;
蝦乾瑤柱炒白玉(冬瓜):清清的,但都係咸了少許。

其他的明星都沒這樣差,但這分店就......,明星集團真是多得這間分店不少。

這餐約六百元,茶、花生都已八十元,不值。

可以用「三無」形容此分店:無質素(食物)、無服務,所以無下次。

p.s. 走時看到他們有一塊牌,寫着"明星廚隊,創意無限fun",睇得都不禁苦笑了一下。

霉肉雞
正常
反轉的蒸魚
令人苦笑的宣傳牌
$~90 (Dinner)
2008-05-02 15 views
牛頭角下村有工程,做到身水身汗行左黎呢度,見大排長龍我又唔著衫咁去排埋一份﹗原來呢間明星下午有十五蚊兩送飯,加三蚊仲要有糖水﹗點了個魚香茄子及雞飯,份量真係無敵,飯兩碗有多,0的送仲要係咁隊落去﹗我歐陸身型都完全食唔哂,一個飯盒兩個人share最岩﹗味道普普通通﹗大鑊飯唔可以要求太多﹗
原來呢間明星下午有十五蚊兩送飯,加三蚊仲要有糖水
味道普普通通﹗大鑊飯唔可以要求太多﹗
$15 (Lunch)
  • 兩餸飯
2008-04-06 6 views
白切雞唔太新鮮但好大碟ok既有d醬既金沙骨(唔記得個名)醬料幾重味普通既豬肉上湯芥蘭唔錯個湯味精唔係太濃湯--- 龍脷柳焗蘋果頗差如果唔講係用咩材料飲唔出係咩湯味精湯仲幾多油tim!唔知咩白菜可以既呢度d菜都唔錯糯米飯好味! 不過唔係好糯米芝士焗龍脷柳伊麵好味! 幾足料幾多芝士-----------------------------服務唔係太好叫佢俾個盒打包"有冇盒呀?" " 梗有......" (唔耐煩語氣)"有冇甜品呀?"" er! 呢度唔送甜品既! 要就自己叫!!"
白切雞
唔太新鮮但好大碟ok既

有d醬既金沙骨(唔記得個名)
醬料幾重味普通既豬肉

上湯芥蘭
唔錯個湯味精唔係太濃

湯--- 龍脷柳焗蘋果
頗差如果唔講係用咩材料飲唔出係咩湯
味精湯仲幾多油tim!

唔知咩白菜

-----------------------------
服務唔係太好
叫佢俾個盒打包
"有冇盒呀?"
" 梗有......" (唔耐煩語氣)
"有冇甜品呀?"
" er! 呢度唔送甜品既! 要就自己叫!!"

2008-02-27 23 views
星期六跟爸媽去淘大明星飲茶, 我們大約一點左右去到, 要等位, 等左大約45分鐘.<---不是問題叫Number叫到我們的時候, 問我們搭枱可以嗎, 我們基本上沒所謂.<---不是問題上去座底, 給我的感覺很污穢, 所有餐具都有污漬, 好像沒有洗過的樣子, 枱底很多垃圾><, 我本來想走, 但爸媽說等了很久, 於是就點菜. 由於這個原因, 我們只叫了三種食物--- 豉椒魚雲, 鳳爪排骨飯和炒米粉...豉椒魚雲- 豉椒還豉椒, 魚雲還魚雲鳳爪排骨飯- 沒什麼味道, 加左豉油之後有豉油味炒米粉- 一大條橡筋係入面, 沒人發覺服務員不會自動加水, 加水的容器有怪味. 很久才會有服務員經過. 經理只是站著沒幫忙.同日, 我媽說肚痛, 所以說. 我不會再光顧這一間酒樓.
豉椒魚雲- 豉椒還豉椒, 魚雲還魚雲
鳳爪排骨飯- 沒什麼味道, 加左豉油之後有豉油味
炒米粉- 一大條橡筋係入面, 沒人發覺
服務員不會自動加水, 加水的容器有怪味.
很久才會有服務員經過. 經理只是站著沒幫忙.

同日, 我媽說肚痛, 所以說. 我不會再光顧這一間酒樓.
2008-01-27 14 views
是日飲茶, 點了:春風得意腸: 係腸粉包著春卷, 幾好味.雞扎: 很久沒機會食, 唔錯!菜心, 風城水餃和煎薄餅: 正常.其實呢間的食物都算ok, 但d侍應實在太可怕了. 倒瀉了豉油, 竟想溜了大吉, 要求一條餐巾的我們也不算過份. 點解這基本的也做不到?!
是日飲茶, 點了:
春風得意腸: 係腸粉包著春卷, 幾好味.
雞扎: 很久沒機會食, 唔錯!
菜心, 風城水餃和煎薄餅: 正常.

2007-12-14 7 views
今晚加時工作後,好呀!唔想煮晚飯,又想回家睇電視,主人與奴隸獸唯有在此酒家的快餐部外賣飯盒。1. 兩飯(HK$13):豆角菜甫煎雞蛋+ 豆豉南瓜炆排骨,味道有家庭Feel,難怪成為那麼多單身男士的飯堂。2. 燒鴨髀拼燒肉飯(HK$28):燒鴨D 皮唔脆,預!燒肉D 皮唔脆,亦都預!總之味道一般喇!其實此酒家飯盒已經加了價:- 兩飯由HK$12加至HK$13。- 髀雙拼飯由HK$25加至HK$28。- 雙拼飯(轉乳豬)由HK$15加至HK$23。(加得好勁啊!!)

其實此酒家飯盒已經加了價:

- 兩飯由HK$12加至HK$13。
- 髀雙拼飯由HK$25加至HK$28。

燒鴨髀拼燒肉飯
兩飯):豆角菜甫煎雞蛋 + 豆豉南瓜炆排骨
2007-10-28 23 views
環境:不太好.如果愛文靜的人就不好去了.味道:難食,鳳爪有雪味.粉果皮太厚.服務:我不是歧視內地人,但是他們真的太差了,等好耐才有回應.有錯還是好像是應份的樣子.抵食:普通.乾淨:十分惡劣,檯底好多垃圾.
環境:不太好.如果愛文靜的人就不好去了.
味道:難食,鳳爪有雪味.粉果皮太厚.
抵食:普通.
乾淨:十分惡劣,檯底好多垃圾.
(Non-member)
我仲記得上次來過,個日係我爸放假。原本我對呢間野都係一般乍,點知就"中招"。個次,我地成家人一齊去食飯,我細佬叫左個燒肉飯,跟住我爸同佢爬d飯時.......就見到有口釘度響兜飯的則邊。跟住問返個waiter換返,點知佢就黑哂面對住我爸,用左好重語氣來話佢(已經算係好客氣),點佢仲夠膽駁人咀......\"/雖然最後都換左,但我決定快d食埋就走人。
我仲記得上次來過,個日係我爸放假。
原本我對呢間野都係一般乍,點知就"中招"。
雖然最後都換左,但我決定快d食埋就走人。
2007-09-17 13 views
星期六樓下爆水管,酒樓沒開,於是啊媽話想梨呢度飲茶, 叫左個炸兩, 好難食油炸鬼是硬的,很難趙, 皮蛋瘦肉粥, 這個o.k.啦, 燒鵝飯, 燒鵝很脆, 不錯, 老水鴨下巴, 這個很咸份量雖多但不好吃, 流沙糕, 這個不錯, 整體上食物是o.k. 的, 但服務卻是超差, 我走過去收銀櫃埋單, 有兩個收銀正閒著,但她們樣子口點面黑, 好像當看不見我, 於是我便問身旁路過的待應是不是這裡埋單, 於是那兩個收銀才說: 等陣啦, 明明是沒人埋單, 真不明白為什麼還要等, 還有她們找錢$3.5的時候是大力掉在檯上,唉…真是要學劉華講,今時今日咁既服務態度, 我寫食評是很少給喊臉的,不過今次真係唔俾唔得囉….
星期六樓下爆水管,酒樓沒開,於是啊媽話想梨呢度
飲茶, 叫左個炸兩, 好難食油炸鬼是硬的,很難趙, 皮
鴨下巴, 這個很咸份量雖多但不好吃, 流沙糕, 這個
去收銀櫃埋單, 有兩個收銀正閒著,但她們樣子口點面
黑, 好像當看不見我, 於是我便問身旁路過的待應是不
是這裡埋單, 於是那兩個收銀才說: 等陣啦, 明明是沒人
埋單, 真不明白為什麼還要等, 還有她們找錢$3.5的時候
是大力掉在檯上,唉…真是要學劉華講,今時今日咁既
服務態度, 我寫食評是很少給喊臉的,不過今次真係唔俾
唔得囉….
2007-07-01 16 views
埋單差唔多1000元, 食左個套餐, 芝士龍蝦D 芝士唔香, 炒珊瑚蚌又咸得滯,最可惡係個魚, 蒸到過哂龍, 咬完食舊魚"JA" 可以吐出來!服務又差, 因為條魚叫佢部長後, 前後叫左3次先走過黎, 仲要無得扣錢一定要叫第二樣餸替補.五個差!!!!

五個差!!!!
2007-06-26 9 views
星期六放工後去游水, 游之前同D朋友係呢度食野同集合環境同另外既明星一樣都係檯貼檯同埋幾嘈點左蘿蔔糕, 炒米粉, 鳳爪, 蝦餃等, 味道比我食開既新蒲崗分店淡. 出去拎醬點, 見到D豉油碟仲有洗潔精泡都幾嚇人.個>_<" 係比D泡既
星期六放工後去游水, 游之前同D朋友係呢度食野同集合

環境同另外既明星一樣都係檯貼檯同埋幾嘈

個>_<" 係比D泡既
2007-06-12 9 views
這間酒樓,除了價格比較平少少外,其他的就冇樣掂,尤其係服務態度,由上到下都係一樣差,木口木面唔在講,問佢嘢的時候,唔係做出一副望你唔倒的樣子就表現出一副麻煩倒佢的樣子比你睇.這間酒樓的質素,真係連快餐店的普通店員服務態度都比唔上10分之1,真可憐請著這班伙記,唔能夠上下一心去做好間酒樓,前途簡直可悲.管理人員確實有責任去尋求一個好的商業策略去改變現時的局面才對得住出糧比你哋的老闆.開一間酒樓的資本並不少,負責做管理的人應該要努力把酒樓做得出色先啱,而服務態度的問題就不防去多參考下其他團集的做法,對自己酒樓亦有幫助,還有一點,客人的意見係最好的反影,應該要重視及認真去改善和處理才有進步.

痴痴地~~!!!尋晚21/4同父母去打邊爐,諗住之前食過小菜都ok, 咁今次打邊爐...點知出事!!先講野食:六日假己經唔係平架啦,十幾蚊廿幾蚊都有但計埋加10%其實成廿幾三十蚊碟,又唔係話大碟添喎!1~d四寶丸望落去係似好味,但食無味既係就係彈牙2~鱔片淋既又唔係無味3~花枝片ok4~手切牛預先切定成碟雪住,一路食一路溶雪出哂血水5~羊肉片又係同手切牛一樣溶雪出血水~6~魚肉豆卜,魚肉無味豆卜怪味7~醉雞鍋底,聞落好香,都有d葯材,但雞又係無味8~菜..正常9~雞片又係無味10~2枝啤酒幫襯啤酒妹妹的環境:唔知搞咩,一開始坐低己經有蚊之飛,諗住一隻兩隻無乜所謂,撥開就算.點知食食下勁唔對路,唔知關唔關我打死左佢一隻同伴,成6-7隻係側邊勁飛,好鬼煩,最衰唔知嬲住個人,仲嬲埋d野食, 見到佢地食牛肉食豆卜食到好好味呀..我就真係唔想食仲無哂胃口,仲不知幾驚食野果陣佢入我口~~!!於是找部長理論,佢話可能係冷氣唔夠大唔通風,幫我們開大冷氣後,依然係咁...即係唔關冷氣事啦.再叫部長, 點知求其應兩句就走鬼左去添...!!! 於是叫高級部長, 又係話冷氣甚麼甚麼...得啦唔洗講.搵經理..
痴痴地~~!!!尋晚21/4同父母去打邊爐,
諗住之前食過小菜都ok, 咁今次打邊爐...點知出事!!

1~d四寶丸望落去係似好味,但食無味既係就係彈牙
2~鱔片淋既又唔係無味
3~花枝片ok
4~手切牛預先切定成碟雪住,一路食一路溶雪出哂血水
5~羊肉片又係同手切牛一樣溶雪出血水~
6~魚肉豆卜,魚肉無味豆卜怪味
7~醉雞鍋底,聞落好香,都有d葯材,但雞又係無味
8~菜..正常
9~雞片又係無味
10~2枝啤酒幫襯啤酒妹妹的

環境:
點知食食下勁唔對路,唔知關唔關我打死左佢一隻同伴,
成6-7隻係側邊勁飛,好鬼煩,最衰唔知嬲住個人,
仲嬲埋d野食, 見到佢地食牛肉食豆卜食到好好味呀..

再叫部長, 點知求其應兩句就走鬼左去添...!!!
於是叫高級部長, 又係話冷氣甚麼甚麼...得啦唔洗講.
搵經理...經理又講冷氣...唔係呱.. 之後佢又話跟大坑柜,佢地開住大門做生意d蚊飛入黎, 如果佢咁講附近d食店都一樣係咁啦..個問題係你開門做生意呢d野係你地諗點樣解決唔係淨係同個客講話呢近坑柜就算...
之後經理又話幫我地換台,叫我地不如轉小菜..食乜鬼丫..果時火滾淨係話唔食,叫佢埋單,點知佢都唔醒目淨係話幫我地計數,我於是鬧佢話你無理由要我地比全數..d野食完部食唔到一半,唔係我地唔想食,係佢地個環境搞到我地唔想食..
佢先話幫我地減減條數,點知黎到要3xx,痴線..
佢話減左最貴果d,百零蚊,我問佢即係幾多佢淨係話百零..
再拎黎要2xx,我鬧佢有無搞錯又話百零蚊點解仲要2xx (佢百零蚊+10%=2xx)有無可能仲收我+10%?
咁佢話唔岩唔緊要再幫我地減...減完仲要成170,我話佢我一路諗住你百零係百二百三左右,再次強調係佢地個環境搞到我地唔想食,我話佢比你係客人遇到咁既情況你比唔比錢,佢自己都唔敢出聲....(因為出聲又死唔出聲又死)..我鬧佢話根本100我都唔想比..
佢話小姐,我地傾好話百零蚊..係丫..但有乜理由仲要成百七咁貴....果+10%都唔應該收啦!!
之後佢死死氣話..小姐咁你覺得應該比幾多你就比啦,你覺得百三就百三, 一百就一百啦...
果下好想求其拎張20蚊出黎!但不過之前講左百零,求其比一百算數.跟住佢話多謝小姐,我己經唔理佢我走走去!!!!

初期d部長黎果時都無客理我地,後期狂嘈個經理果時有客走埋黎望添..個經理可能都知衰呱.佢企係度同我講果時d蚊都狂飛埋黎,佢自己有眼見..
今次之後一定唔會去呢間野...!!!
其實開頭我父母都話要影低個情況,但我地又做唔出咁,但發覺今次事件之後真係應該影低,比人睇下都好,濟出字真係唔多夠!!
(不過奇怪事件係其他客好似唔覺有蚊?我果台特別多蚊,煩到嘔,望到6-7隻嬲住自己真係好恐怖,我仲沖左涼先出街食架!!!!點會咁!!)

個經理其實好人既,我知唔關佢事,我直頭叫佢搵高級d黎,佢話佢最高級..........!!!我覺得佢有唔想搵出黎姐

我地走左之後再搵第二度地方食野填番飽個肚呀!!!!

環境同乾淨真係想比負分!!!!!!!!!!!!!!!!!
以後都唔會再黎,唔洗錢都唔去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!