2006-12-27 36 views
這餐其實是冬至飯;由於嫲嫲要做正日,預咗同人逼和等;即使訂了枱也無補於事,最後更被安排坐快餐部,感覺叫天不應叫地不聞。是晚散叫了乳豬件、清炒豆苗、一條花鬼斑、一隻貴妃雞、泰式鳳爪、海參炆鴨掌、竹生上素、薑蔥魚腩煲和生炒(蒸)糯米飯。味道不過不失,魚就不錯,雖然係養魚,但因時間拿捏準確,肉質尚算鮮嫰;最搞笑個魚腩煲,竟然有一半是脆魚鯇、一半草鯇,認真騎呢。以冬至來說,整體尚算不錯,只是坐偏廳關係,服務未如理想。

2006-11-06 35 views
今晚同阿爸阿媽阿姨食飯, 一行四人, 叫左5碟餸!同阿姨攞位先, 見周圍隔離檯叫籠仔糯米蒸羔蟹, 好好味咁, 我哋都落單訂住先...到阿爸阿媽到左睇完菜單就話叫個$368既套餐, 有什麼龍蝦伊面, 燒雞半隻, 紅蟹兩隻同一樣餸(唔記得係咩野), 仲話另外再叫多一個炒菜, 計埋加一埋單即係$600落樓? 唔係話食唔起, 唔抵嘛~!最終由我點菜...1. 沙薑雞一隻- ok啦!2. 籠仔糯米蒸羔蟹- 雖然係蟹仔, 但係真係有羔, d糯米加埋蒜蓉蒸, 好香! 3. 椒絲腐乳浸西洋菜- 好味4. 花膠魚頭煲- 花膠我覺得好醒四個菜好似唔係咁好, 我阿爸要多個蒜蓉炒菜心叫埋啤酒白飯連加一貼士張單都係$360,抵!
今晚同阿爸阿媽阿姨食飯, 一行四人, 叫左5碟餸!

最終由我點菜...
1. 沙薑雞一隻- ok啦!
3. 椒絲腐乳浸西洋菜- 好味
4. 花膠魚頭煲- 花膠我覺得好醒

四個菜好似唔係咁好, 我阿爸要多個蒜蓉炒菜心

叫埋啤酒白飯連加一貼士張單都係$360,抵!

2006-10-12 11 views
只係試過飲茶食點心,點心一般都唔錯, 最正係春圈, 真係好正, 有蝦又鬆化, 應該係即做的, 算係高水準春圈:-)知客服務就差d, 樓上就沒甚麼, 一般啦..
只係試過飲茶食點心,

知客服務就差d, 樓上就沒甚麼, 一般啦..
(Non-member)
2006-10-03 16 views
10月1日打算同一家人預早慶中秋, 一個禮拜前book好位晚上6:30食飯, 當日6:20去到, 點知d檯已經full哂, 仲有連埋我家3-4檯客book o左檯都要白等, 問過知客小姐點解book o左檯都無位, 佢只係識答唔好意思, e家無哂位, 一有檯埋單即刻比我地, 等到6:45, 叫佢搵個經理比個合理解釋, 經過多次要求, 有個姓吳既男經理終於出黎, 佢話有四個公關部門負責book檯, 所以over book o左, 其中有個都係因為overbook無檯既女仔話星期六佢地仲打比佢叫佢8:30交檯, 無理由咁都計錯數架,講講下, 個知客好醒地話吳經理, 有人搵你, 即刻閃人, 已經到o左7點, 依然無位, 叫個經理再出黎, 個知客話經理落緊單, 唔得閒住, 等到7:15分都唔出黎, 點知比我地上去見到佢唔係落緊單, 只係唔想再落黎, 嘩..d咁既服務態度完全唔掂. 而且佢地的確好有問題, 我地有留電話, 如有發現overbook 點解唔通知, 而且我係一星期前book, overbook都唔係我無位啦, 九龍灣咁多酒樓, 如果我當日book位知道無位都可以book其他, 去到當時至知無位, 邊到搵到成圍檯食飯呢? 我以往都係去德福, 美心, 稻香食飯都未試過咁, 不過見食得多, 試下新野就出事喇... !

2006-09-29 16 views
今日去完淘大碌ling就//成10點近近地就去左明星打邊爐,,去到坐低,,肉類個d就寫紙入單..菜就自己出去拎..可能夜啦,,d菜就唔太靚啦..但d肉就都好肥美..好新鮮..尤其係個豬頸肉..正!!等水滾個時有d佢就有d饅頭同糯米飯同以食住先..饅頭就麻麻啦,,糯米飯就ok既,,仲有d汽水啤酒任飲..食到12點佢要關門啦..大家陣食飽飽,,俾錢,,$78全包..真係好抵..都食得過呀!!
2006-09-20 14 views
今日同阿媽and家姐去飲茶.去了這裡,因為佢d野係平得黎都算ok的.較好吃的有:煎薄餐-好味,煎得夠脆but唔太燶.帶子鳳眼餃- d帶子都ok新鮮,唔似係雪藏貨色.個皮都ok薄.灼生菜- 真的係白灼,得好少油,好healthy.蒸鳳爪- 個汁ok,個爪似係有心機做的,因為佢唔係平時0個d俾化學野"拿"到d皮起曬出黎的.

較好吃的有:

煎薄餐-好味,煎得夠脆but唔太燶.

灼生菜- 真的係白灼,得好少油,好healthy.

(Non-member)
話說,當日同女朋友仔係淘大,突然興起飲茶,就去左明星到飲啦,一去到,冇人帶位都算啦~自己見位就坐,咁我都諗...下午茶多人0者,咁坐低嗌野食啦~嗌完係到等都冇問題..一直都冇事發生,甚至我地嗌左碗燒鵝瀨,佢俾左碗米線我,個傳菜都即刻幫我換返!之後d野黎得七七八八,就只係爭一杯泰式雜果冰。好啦,黎到喇...完全唔知係一杯咩黎,雜果冰..又有椰汁,又有紅豆,九唔搭八!!!咁女朋友仔唔飲得椰汁,又唔飲得酸野,成張menu唔係椰汁就係青檸,咁叫佢cancle啦個傳菜行到過黎,話佢話唔到事,就話叫個大d既黎,等左幾個字,先有個部長行埋黎問咩事話俾佢知啦,即刻話唔得!!話唔係佢地錯,仲話我地飲左一啖..唔可以cancel!!咁我地就問佢,咁係咪未掂過就可以cancel先??又唔答我地,話搵經理過黎~好丫~又等!又等左幾個字,成台野食冇掂過!就係等個經理黎!黎到喇~又問咩事,又講俾佢听啦~又話唔得,唔cancel得!!話咩寫到明係泰式架喇!一定有椰汁架啦!女朋友仔咪話:「泰式野夠辣啦!!唔通你杯野又係辣既?」個經理就話:「嘩...個個客都好似你地咁,黎到嗌完野食話唔岩個個都cancel,我地酒樓唔駛
咁女朋友仔唔飲得椰汁,又唔飲得酸野,
話俾佢知啦,即刻話唔得!!
話唔係佢地錯,仲話我地飲左一啖..唔可以cancel!!
咁我地就問佢,咁係咪未掂過就可以cancel先??
又唔答我地,話搵經理過黎~好丫~又等!
又等左幾個字,成台野食冇掂過!就係等個經理黎!
黎到喇~又問咩事,又講俾佢听啦~
又話唔得,唔cancel得!!
話咩寫到明係泰式架喇!一定有椰汁架啦!
女朋友仔咪話:「泰式野夠辣啦!!唔通你杯野又係辣既?」
個經理就話:「嘩...個個客都好似你地咁,黎到嗌完野食話唔岩個個都cancel,我地酒樓唔駛做生意啦!」
女朋友仔:「依家我地係咪咁得閒黎到你酒樓嗌完野特登同你cancel呀!?咁真係唔飲得椰汁係咪都要飲呀?咁我飲完有咩事係咪你地間酒樓負責呀?我駛唔駛黎飲茶都帶定醫生紙呀?」
個經理竟然話:「嘩..你地咁奸茅!咁樣賴人地架咩?」
我話:「依家唔係賴唔賴呀!依家係叫你cancel一杯我地唔飲得既野呀!如果真係飲唔到都係擺係到要俾錢,你地間酒樓都幾好賺喎!」
個經理仲勁:「依家我係做到呀~我係可以幫你cancel杯野喎~但…依個係原則問題!」
我話:「你原則問題? 堂堂一間酒樓集團cancel一杯個客唔飲得既野飲,你竟然同我講原則問題!足足企係大庭廣眾同我嘈足半個鐘有多!?而家仲要同我講你做到但係你唔做!?你地算係什麼服務態度?」
後面有一木台中年女人說:「算啦,無謂為左一杯野飲嘈咁耐,我幫佢要左佢啦!」
經理2話不說咁將我飲過一啖既野飲擺過去佢地張台!如果我有病咁點算? 咁樣對d客?
之後我問佢扲投訴電話,經理竟然話:「好呀,你咪投訴我囉!」跟住行左去,當睇我唔到,去繼續浮游,等左3個字左右我再叫佢過黎問佢,佢答我冇! 之後我請佢離開我張台,佢同我講:「阿小姐,我企係到阻唔到你食野呀嘛?」

我對呢件事有十萬個不滿,我唔明白堂堂一個經理會用咁既態度對佢既客,知唔知咩叫顧客服務? 佢連最基本對人既禮貌都冇,我唔明點解我會投訴無門! 小小的連鎖茶館亦會因為沖出來的飲品令客人感到不可口而更換一杯,堂堂一間酒樓集團,竟然以那樣的態度對待食客!令人氣憤
2006-07-02 10 views
尋晚同幾個朋友去淘大食飯&睇戲, 於是黎左呢道叫小菜食飯;7點幾黎到巳經有好多人等位, 我地大約等左45分鐘先有位, 入到去安排既台, 發覺其中一邊放左張細台而無椅, 咁我咪搬開張細台唸住搵張椅啦, 響呢個時候個部長就問我地: "你地幾多個人呀? 果道滴水架, 唔坐得", 我答: "4個", 部長話"佢地叫你地入黎架, 都唔知點攪架, 明明滴水都叫你地入黎", 咁岩隔離台埋單走左, 於是就話比隔離張台我地坐;響坐好左我地點菜既時候, 部長見到個阿姐就話: "你新黎架, 明知滴水仲叫4位入黎", 阿姐答:"唔係新黎....(因為有大陸口音聽唔清楚)", 其實部長都係為客人好, 顧客至上。講返今次既食物, 我地都叫左好多野, 因為價錢好抵呀!叫左大班兩味($148),片皮鴨2食($88),椒鹽脆骨腩($18),豉油皇煎海蝦($23), 椒絲腐乳抄通菜($28)翡翠抄班球(大班兩味) - 新鮮既班球配上脆肉瓜抄, 好鮮甜開胃蒜茸蒸頭腩(大班兩味) - 蒜茸味唔太重, 好滑又唔多骨, 岩晒我口味片皮鴨(2食) - 好肥, 略微切得太大件, 雖然麵粉皮佢都比好大塊, 但係其實咁大件, 好多肉都會

講返今次既食物, 我地都叫左好多野, 因為價錢好抵呀!

片皮鴨(2食) - 好肥, 略微切得太大件, 雖然麵粉皮佢都比好大塊, 但係其實咁大件, 好多肉都會切埋出黎
抄鴨肉(2食) - 鴨肉較韌, 用上西芹芽菜抄, 味道有d似抄膳湖(上海菜)
脆骨腩- 好多骨加上炸得太硬, 無魚味好重椒鹽味
煎海蝦- 絕對係用新鮮蝦, 食落好鮮味
抄通菜- 無乜菜葉, 但味道都ok

整體上, 食物味精都唔錯, 沒有因為優惠而縮水, 絕對係物美價廉。下次可以同埋屋企人再黎過
2006-05-14 14 views
明星近年大肆擴充,專做抵食海鮮既街坊生意,所以質素一向冇乜祈望,晚飯求其點左幾樣,燒乳鴿,皮脆多肉,二十八蚊一隻算超值,上湯龍蝦伊麵,汁少,龍蝦肉份量都頗多,味道一般,肉環瑤柱,江瑤柱大大粒,口感似香口膠又韌冇味,連節瓜都冇味先離譜,最好食反而係配角,墊底D生菜,真係吹到啤啤聲!新開張地方當然乾淨企理,招呼亦不過不失,總之屋村酒樓價錢同味道。以價論貨,去明星見到D特價推介就好叫,其他則可免則免!

以價論貨,去明星見到D特價推介就好叫,其他則可免則免!
2006-05-10 11 views
經過見到有間新開張酒樓,於是上星期日同屋企人黎飲午茶。到達酒樓,已見到有一群人在等位,呢個係酒樓普遍現象,我都見怪不怪啦! 幸好我都只花了約半小時便可安排入座,都算快啦!價錢比同區酒樓相宜,特點都唔駛$20,好抵喎!所以,我都唔多考慮便叫了很多點心,各式點心水準都不俗,大家都食到飽飽呢!我們4人合共吃了9碟點心加茶錢及加一都只是$160。服務都唔錯,一定會再來呀!

服務都唔錯,一定會再來呀!
2006-05-03 2 views
今日同林小B、矇豬蓮加埋隻旺財仔到此飲茶。燒腩飯- 皮脆又肉嫩, 13元一碗抵食叉燒河- 叉燒唔會得個甜字, 肉又唔靭又唔燶, 河粉唔會淥到變河溶。瑤柱珍珠鷄 - 曚豬蓮見到同檯有人叫話想試, 所以又叫嚟試吓, 珍珠鷄葉外再包著一層紙,令到蒸O既時候唔會搞到內層糯米太過濕腍。北菰棉花鷄 - OK,無咩特別。翠玉瓜叉燒腸- 林小B話幾好, 因為係即拉, 唔係做定。鷄包仔- 外面包身夠鬆軟,內裡多饀,個個都有小蝦兩三隻在內。魚片粥- 矇豬蓮話佢好過魚米之鄉, 又無咁勁味精。係牛頭角區嚟講, 除咗稻香最好(但貴), 呢間已不錯,希望不只是開張才好!P.S. 通知網主,這間酒樓已改名為"明星"
今日同林小B、矇豬蓮加埋隻旺財仔到此飲茶。
燒腩飯- 皮脆又肉嫩, 13元一碗抵食
北菰棉花鷄 - OK,無咩特別。
翠玉瓜叉燒腸- 林小B話幾好, 因為係即拉, 唔係做定。
魚片粥- 矇豬蓮話佢好過魚米之鄉, 又無咁勁味精。

P.S. 通知網主,這間酒樓已改名為"明星"
2005-03-25 9 views
同屋企人去飲茶,一點左右黎到見唔係咁多人就入黎啦!d點心都幾大碟,價錢都唔算貴(以假日黎講),五個人食到飽都只係二百蚊,係一間幾好既酒樓,但始終都係人手唔夠推介---炸涼瓜芝麻球---剛炸起,熱辣辣,唔油咖喱牛肚---夠淋,入味山竹牛肉---大碟,好味白菜餃---好味,白菜夠,個心亦菜肉分名蝦餃---好味燒賣---好味
同屋企人去飲茶,一點左右黎到見唔係咁多人就入黎啦!
推介---
炸涼瓜芝麻球---剛炸起,熱辣辣,唔油
咖喱牛肚---夠淋,入味
山竹牛肉---大碟,好味
白菜餃---好味,白菜夠,個心亦菜肉分名
蝦餃---好味
燒賣---好味
2005-03-12 43 views
我食過很多酒樓, 但好似呢間d下午茶點心做得咁新鮮真係極為罕見, 點心大件, 新鮮, 不像其他的酒樓蒸完又蒸, 價格算平喇~ 就算係貴d 都可以接受, 雖然Service 嘛嘛地.
2004-08-18 12 views
2點後飲茶好便宜,不過水準不穩定,以前比較好食,最近好像差了.晚飯好抵食.d 4人餐好多野食,都幾好食,價錢都合理.唔叫餐,散叫-9點後有d $20幾蚊的餸,好多選擇,亦有水準,好食!最好味的是椒鹽九肚魚,炸得好靚,又多汁,正!
晚飯好抵食.d 4人餐好多野食,都幾好食,價錢都合理.
最好味的是椒鹽九肚魚,炸得好靚,又多汁,正!