2005-05-04
為了食這餐飯搞到一肚氣,由石澳、筲箕灣到北角,左選右擇三個地方,大家最後落實去北角明星,一餐晚飯搞了兩粒幾鐘先有得食。明明打電話o黎話7:45有位,點知o黎到要等,那個知客小姐又唔多禮貌,最終等了差不多20多分鐘先有枱 ,仲要坐正樓梯口,真係把幾火。北角咁多好野食,真係唔明點解揀呢到。因為心情不佳,所以不太記得食了什麼菜。咖哩雞-咖哩汁幾香,而雞肉滑,還配一客幾大件的印度薄餅,8個人剛剛夠分。金銀蛋莧菜同瑤柱浸聖瓜大碟碟,味道剛好,唔會太咸。燒鵝-只叫了半隻都食唔晒,好大隻,鵝皮雖脆,但夠燒得過黑。炸荀殼魚-炸得好脆,但唔油,真係連骨都食埋。生炒骨-水準一般,排骨太細舊冇乜咬口。蜜糖豆排骨-蜜糖豆原來係蠔油豆,好耐都未食過,可以回味以前細個時的感覺,而排骨係金沙骨,肉質唔韌不過冇乜味。芝士枇杷豆腐-豆腐做法唔錯,但係芝士分量唔夠。蒜蓉蒸扇蜆-味道ok,因為有蒜蓉吊味,好少唔會唔好食。連埋幾支啤酒、兩渣竹庶水同酸梅湯及幾碗白飯,每人都係90蚊,係非常之抵食。雖然價錢抵食,D小菜不太差,由於條氣唔順關係,我以前唔會再o黎呢間明星。
因為心情不佳,所以不太記得食了什麼菜。
金銀蛋莧菜同瑤柱浸聖瓜大碟碟,味道剛好,唔會太咸。
燒鵝-只叫了半隻都食唔晒,好大隻,鵝皮雖脆,但夠燒得過黑。
炸荀殼魚-炸得好脆,但唔油,真係連骨都食埋。
生炒骨-水準一般,排骨太細舊冇乜咬口。
芝士枇杷豆腐-豆腐做法唔錯,但係芝士分量唔夠。
蒜蓉蒸扇蜆-味道ok,因為有蒜蓉吊味,好少唔會唔好食。