2022-06-18
💮極上和牛盛會之2人前💮🍠前菜 (三品)🍠日本天婦羅甜薯,皇帝蟹柳加芝士,辛辣帶子裙邊🥗沙律及櫻花蝦味噌湯🍵就像高級版嘅味噌湯,加上櫻花蝦,特別芳香。以後對普通味噌湯恐怕會有意見喇。🍄菇盛會🍄各種菇好像伴菜般點綴着,但卻不可或缺,在各種牛系主角出場之間作一個微妙嘅間奏。🥩澳洲和牛封門柳🥩三款牛之中味道最濃的一款。顏色最深沉,因為脂肪比例比較少。肉味較重,油花較少。加一啲鹽,加一啲胡椒食,更加美味。🥩日本九州A4和牛上前腿肉🥩上前腿肉肉質鬆化,牛脂熔點低,牛味濃郁。這個部位的肌肉比較發達,所以牛筋和牛筋膜較多,十分有口感。🥩日本九州A4和牛角胸🥩油花最多,油脂分布均勻、肉質柔軟。呢一款放喺最後食,亦都係我最鍾意嘅,因為油花比較多嘅緣故,肉質非常豐富,幾乎入口即溶,牛味濃郁,令人垂涎三尺。🍖日式釀雞翼🍖呢一款小食非常有特色,雞翼入面釀着芝士忌廉蘑菇,層次豐富,份外滋味。🍥日本芝士年糕🍥熱騰騰嘅年糕,中間嘅流心芝士味道濃郁,煙煙韌韌,外層鬆脆,有着日本特色。🍨日式甜品🍨我哋有機會自製綠茶雪糕,其實係簡單利用日本傳統嘅工具,將綠茶粉加食用水,調校知自己適合嘅綠茶濃度再倒落雪糕。#hongkon
🍠前菜 (三品)🍠
日本天婦羅甜薯,皇帝蟹柳加芝士,辛辣帶子裙邊
🥗沙律及櫻花蝦味噌湯🍵
🍄菇盛會🍄
🥩澳洲和牛封門柳🥩
🥩日本九州A4和牛上前腿肉🥩
🥩日本九州A4和牛角胸🥩
🍖日式釀雞翼🍖
🍥日本芝士年糕🍥
🍨日式甜品🍨
#hongkong #foodie #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #foodblogger #foodporn #food #foodstagram #foodphotography #homekong #2022 #staysafe #yummy #yummyfood #blessed #lovelife #grateful #workhard #幸福 #full #love #loveyourself #beef #和牛 #friends #abundance #celebratelife #humpday #bliss