2024-01-05 370 views
不用北上廣深食太二酸菜魚咯, 依家在香港都可以食到!食物唔單止好味,而且令人回味無窮。 老甕子酸菜魚🐟湯底酸酸辣辣,魚肉鮮嫩多汁,選用鱸魚精選部位、彈嫩鮮美、肉質緊實、無骨刺、入口即化。同埋啲酸菜更加增添咗風味。份量夠多,一至兩個人一齊食都啱啱好。留意唔好錯過啲湯底,地瓜粉 🍠地瓜味濃郁,粉身軟滑,有啲微微甜味同埋淡淡地瓜香,食落去舒服又暖胃,不如試吓啦!真係令人回味無窮!脆豆腐 🍢 脆豆腐係一道簡單卻美味嘅小食!外脆內軟,蘸住啲特製醬料食,一啖咬落去嘅滋味真係令人驚喜。特別適合當作開胃小食。夫妻肺片 🥩夫妻肺片係一道川菜經典,牛肉口感鮮嫩,加埋辣椒油同特製調味,味道十分獨特。唔愛辣嘅朋友可以同店員講少啲辣椒, 辣小酥肉 🌶️辣小酥肉係一道辣味十足嘅小吃,外脆內嫩,辣椒香氣四溢。一啖入口,辣辣嘅滋味會讓你嘴唇微微發熱,外殼酥脆不膩,內裡肉香四溢,每一口都咔滋脆,愛吃肉的真的停不下來,肉質鮮美,真係愈嚐愈過癮! 西瓜椰椰冰粉 🍉🥥飯後當然要食返杯西瓜椰椰冰粉!清新嘅西瓜味同椰奶嘅香氣交融,一啖入口即感到涼爽。郁椰乳加上Q彈原味冰粉,還搭配了糯叽叽的白玉丸子和爆汁西瓜,冰冰涼的多重口感,清爽
老甕子酸菜魚🐟
脆豆腐 🍢
夫妻肺片 🥩
辣小酥肉 🌶️
西瓜椰椰冰粉 🍉🥥
飯後當然要食返杯西瓜椰椰冰粉!清新嘅西瓜味同椰奶嘅香氣交融,一啖入口即感到涼爽。郁椰乳加上Q彈原味冰粉,還搭配了糯叽叽的白玉丸子和爆汁西瓜,冰冰涼的多重口感,清爽解膩!
喜翻翻砂紅糖冰粉 🍧
最後嚟杯喜翻翻砂紅糖冰粉,係完美嘅結尾!冰涼嘅口感配上砂糖嘅香甜,簡直係一種幸福感,值得一試!
呢度真係食家嘅天堂,無論係川菜、點心定甜品,都有得揀!而家仲唔快啲約埋朋友一齊嚐味啦,絕對唔會讓你失望㗎!
太二酸菜魚
地址
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓209-211號舖
Shop 209-211, 2/F, K11 Art Mall, 18 Hanoi Road, Tsim Sha Tsui
AIRSIDE
@taierhkmacau
2024-01-04 434 views
很久沒出尖沙咀吃飯了,趁聖誕出去逛街,知道太二酸菜魚尖沙咀店剛開,在K11購物藝術館2樓。便揀了去,尖東站落,6:00 去到都已經幾滿,入去安排坐咗張圓枱,啲位同位之間都好闊落,張圓枱有半月形沙發好舒服,又有三張凳,啱啱好坐咗響個自助站隔離,自己斟茶,有陳皮同埋洛神花。呢度係掃QR code落單,冇土豪份量,我哋嗌咗個聖誕樹2人套餐 :$462.00--老壇子酸菜魚1至2人份 1/份--聖誕樹小吃拼盤1/份--蝦仁娃娃菜 1/份--馬蹄好椰清補涼1/杯--喜翻翻砂紅糖冰粉1/份---碗飯 2/份同一個老壇子酸菜魚3至4人份1/份$388.00--紅薯粉1/份$20.00落完order 5分鐘已經上晒,就咁睇唔出1至2人份,同3至4人份量分別?最後一張全部食物相就睇得出3至4人份量同1至2人份量嘅酸菜魚嘅分別。啲酸菜魚真是同大陸食的一樣咁滑,酸辣一樣唔會太辣,唔會太酸,上枱嘅時候一樣好似大陸咁會嗌「好吃的魚來了!」,但係冇大陸嗌得咁大聲,或者成班人一齊埋嚟嗌,又係,大陸佢哋覺得好搞笑,好得意,但係香港唔興咁樣嗌,我哋會覺得好尷尬!很久以前返大陸吃過很喜歡,之後不能上去吃,在本地四處找,卻

--老壇子酸菜魚1至2人份 1/份
--聖誕樹小吃拼盤1/份
--蝦仁娃娃菜 1/份
--馬蹄好椰清補涼1/杯
--喜翻翻砂紅糖冰粉1/份
---碗飯 2/份

同一個老壇子酸菜魚3至4人份1/份$388.00
--紅薯粉1/份$20.00

啲酸菜魚真是同大陸食的一樣咁滑,酸辣一樣唔會太辣,唔會太酸,上枱嘅時候一樣好似大陸咁會嗌「好吃的魚來了!」,但係冇大陸嗌得咁大聲,或者成班人一齊埋嚟嗌,又係,大陸佢哋覺得好搞笑,好得意,但係香港唔興咁樣嗌,我哋會覺得好尷尬!很久以前返大陸吃過很喜歡,之後不能上去吃,在本地四處找,卻都是這個味道,很怕吃到本地極酸極辣的酸菜魚,太二的酸菜魚辣度並非十分強勁,酸度恰好,魚肉夠滑,但酸菜卻沒有宣傳說的比魚更好吃,最多只可以話是不會像其他地方的咸,不過不失。

食到咁上下再嗌第二輪:糊辣口水雞、芝士紅薯波波 、老壇子酸菜魚1至2人份1/份$258.00
--紅薯粉1/份$20.00

糊辣口水雞芝麻好香,辣就唔係好辣,都OK啦,$68.00預咗係很細分量,$68。6:34

老壇子酸菜魚1至2人份1/份$258.00
--紅薯粉1/份$20.00

芝士紅薯波波,太熱,上枱一陣先食,比想像中好食!埋單:

聖誕樹2人套餐 1/套$462.00

小計$1,288.00
服务费$128.80
消費食計:1,416.80
2023-12-25
$283 (Dinner)
Celebration
Christmas
  • 老壇子酸菜魚
吃魚嚕!行過路過,唔好錯過,竟然俾我見到河內道K11開左太~~二!即係要去搓搓佢,仲要唔!洗!等!!一條友又如何?一條友食酸菜魚也是條好漢平日有午餐,1-2人既魚係明顯細啲,但都食得滯,兩個人食可能要加小食,跟餐既item無得更改。同大陸比個味道都差唔多,好似無咁辣添,不過十就唔係寬粉,少少失望…好彩個西瓜椰椰冰粉都好好食,好清爽,不錯!個飯有少少太濕,煮都煮唔切,餐內空間夠,位就唔多,今餐真係意外驚喜滿足滿足!
吃魚嚕!

行過路過,唔好錯過,竟然俾我見到河內道K11開左太~~二!

即係要去搓搓佢,仲要唔!洗!等!!
一條友又如何?一條友食酸菜魚也是條好漢

招牌酸菜魚(小)

好彩個西瓜椰椰冰粉都好好食,好清爽,不錯!
西瓜椰椰冰粉

滿足滿足!
2023-12-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Lunch
招牌酸菜魚(小)
西瓜椰椰冰粉
來這裡就肯定叫酸菜魚了,之前在大陸沒吃過因為超級多人排隊,而且有太多不同的酸菜魚了,感覺沒什麼特別,但吃完這裡的之後,真的會令你改觀!老壇子酸菜魚(1至2人份)(258元)這裡的酸菜魚用的是鱸魚,吃起來滑嫩無骨,完全不腥!而這裡的招牌酸菜真的挺有驚喜,吃起來脆嫩多汁,酸甜度適中,不像有些店只有濃烈的酸味,亦帶有陣特殊的香味,配上鮮味的魚湯和麻麻辣辣的調味,真的對上了酸菜比魚好吃的口號!好無骨氣雞瓜(68元)這個是香辣口味的,帶有濃濃的麻油香,雞瓜爽脆!糊辣口水雞(68元)這個跟平常的口水雞很不同,吃起來除了香辣,還有一陣甜酸的味道,味道很有層次,吃起來很香,又不會覺得很辣!而雞肉挺滑嫩的,雞皮爽滑!底下還有青瓜粒!楊桃百香果檸茶(28元)這個手打檸檬茶味道非常清爽,配上香甜的百香果和脆嫩的楊桃,比很多的茶飲店都好喝!白飯(12元)用的是五常大米,吃起來的口感真的不一樣,吃起來有米白,口感帶點彈性,粒粒分明!

老壇子酸菜魚(1至2人份)(258元)

好無骨氣雞瓜(68元)

這個是香辣口味的,帶有濃濃的麻油香,雞瓜爽脆!

糊辣口水雞(68元)

楊桃百香果檸茶(28元)

白飯(12元)

2023-12-27
2024-01-04 4611 views
千呼萬喚,喺深圳食開嘅太二酸菜魚,繼之前喺澳門開分店後,終於嚟到香港喇🤩 仲要開成四間分店, 今日就去潮聖下先😆裝修貫徹黑白風格,清晰有型,同深圳店一樣,都會見到嗰位卡通人物同埋不同嘅口號,例如<酸菜比魚更好吃>及<吃魚拯救世界!>😆😆真係非常過癮😎訂座都非常方便,港澳門店訂座可進入鏈接登記信息,登記完成後會獲得二維碼,憑二維碼到店出示即可入座👍👍餐廳安排咗我哋坐窗口位置,地方寬敞好舒服,餐廳用QR code落單,非常方便👍 食嘢之前梗係去攞一杯馳名嘅陳皮洛神花茶先啦,自己diy,非常好味🤤🌟麻辣小酥肉小酥肉有酥脆嘅感覺又夠熱,點辣椒粉好惹味,做小食一流👍🌟脆椒小皮蛋小皮蛋比較小食,一口一粒好過癮,最緊要配埋佢啲脆椒食,絕對係呢碟小食嘅靈魂所在,好正😎🌟老壇子酸菜魚我哋點咗二人份量,同深圳一樣辣度係冇得選擇,因為已經調教左😌 鮮味同辣度平衡得啱啱好🫶🏻 上菜嘅時候,職員會大嗌<好吃的魚來了!>😂好有氣氛😆 成個感覺返曬嚟😂味道方面,鱸魚新鮮嫩滑, 食完魚就要跟佢下個步驟,飲啖湯,湯頭好鮮味,帶點點辣勁,好正😍之後就試下將佢個酸菜配飯食, 呢種滿足感太幸福喇😎我哋仲加咗配料,包括脆豆腐同

🌟麻辣小酥肉
小酥肉有酥脆嘅感覺又夠熱,點辣椒粉好惹味,做小食一流👍

🌟脆椒小皮蛋

🌟老壇子酸菜魚
我哋點咗二人份量,同深圳一樣辣度係冇得選擇,因為已經調教左😌 鮮味同辣度平衡得啱啱好🫶🏻 上菜嘅時候,職員會大嗌<好吃的魚來了!>😂好有氣氛😆 成個感覺返曬嚟😂味道方面,鱸魚新鮮嫩滑, 食完魚就要跟佢下個步驟,飲啖湯,湯頭好鮮味,帶點點辣勁,好正😍之後就試下將佢個酸菜配飯食, 呢種滿足感太幸福喇😎我哋仲加咗配料,包括脆豆腐同埋薯粉,真係食唔停口🥰

🌟蛋酥軟糍粑
甜品當然要叫佢嘅糍粑,香港做法加咗蛋,帶一點蛋香味,配埋黑糖食真係非常之令人回味😎

食咁多間酸菜魚,始終太二酸菜魚係我首選😌 嗰種香,麻,鮮,真係令人齒頰留香同埋非常之滿足🥰 餐廳一口氣開四間分店( 九龍塘,啟德,沙田同尖沙咀,而且目測員工數量非常之足夠,整體用餐非常愉快🫶🏻 餐廳有好多唔同嘅gimmick,例如枱面上面嘅幸運纖筒,我見到好多食客都喺度玩,不得不佩服餐廳嘅創意 👍鍾意食酸菜魚嘅人絕對明白太二酸菜魚有幾正,有時返大陸都係為咗食佢,而家喺香港想食就可以食,仲等?快啲嚟試下啦🫶🏻
2024-01-02
$250 (Lunch)
2024-01-03 173 views
成日都聽朋友話太二酸菜魚好食,今次一食就明白點解了!一上菜就聞到好香,果然係色香味俱全!魚肉好滑,個湯底味道好有層次,首先入口就係酸菜既味道,繼而就帶一絲甜味,最後以麻同辣結束,真係好正呀!另外我地叫左毛血旺,煮得好入味,愛辣之人不能錯過!小食都唔會遜色,炸雞翼外面脆卜卜、內裡juicy,重點係熱辣辣,配埋個芥末醬味道好夾!糊辣口水雞個醬汁好鬼惹味又唔會太辣,令人不知不覺食哂成碟,用黎撈飯都好正飲品就楊桃百香果檸茶同馬蹄好椰清補涼,我幾鍾意個檸檬茶,加入咗楊桃個味道幾特別!甜品就叫左個西瓜椰椰冰粉,上面有新鮮西瓜肉、小丸子,個冰粉係用椰汁去做,口感滑溜溜,好解辣呀
成日都聽朋友話太二酸菜魚好食,今次一食就明白點解了!

一上菜就聞到好香,果然係色香味俱全!

另外我地叫左毛血旺,煮得好入味,愛辣之人不能錯過!

在K11逛街看到熟悉的太二,在上海三天兩頭都要吃的酸菜魚,香港竟然也能吃到了!酸菜魚超愛,魚很嫩入味不說,酸菜比魚好吃,關鍵是下飯!又酸又開胃招牌菜都基本都點了,還是那個味道,價格跟內地差不多,但有加一服務費,個人覺得性價比還是可以的,畢竟份量很足,四個人吃到撐,超抵食!這幾款都很不錯3雙椒炒牛肉伴酸菜魚很開胃,芝士牛腩配濃郁番茄,這兩道菜吃辣吃酸星人點✔️甜點有幾款都不錯,紅糖/西瓜椰子冰粉,綿綿紅豆冰沙,馬蹄好椰清涼補,甜品腦袋點✔️同款熱花茶,茶杯上滿滿薪水寓意超好💰還可以一邊食飯一邊抽籤玩✌️抽到好籤好開心!
這幾款都很不錯3
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$158 (Dinner)
  • 老罈酸菜魚
2023-12-30 225 views
終於等到香港太二啦,同朋友即去試下佢哋嘅酸菜魚先~預先去咗網站訂位所以唔洗點等就入得,好方便!餐廳都算幾大,座位以卡位為主,私穩到極高!同朋友可以邊食邊傾,仲有嘢玩!有個求簽筒 真係岩打卡😂嚟到必叫老壇子酸菜魚,份量夠2 個人食,第一啖即食佢地一直講嘅 酸菜比魚好食嘅酸菜😂! 味道鹹酸開胃 , 口感爽脆~魚嘅份量都幾多,夠滑而且無骨~加咗薯粉,掛汁力強~湯底鮮味辣度都岩香港人☺小食叫咗麻辣小酥肉,真係香脆,辣度大約係微辣,再辣啲就更好😂餐廳仲有免費飲洛神花 , 但我地叫咗馬蹄好椰清補涼,好下火 而且唔係好甜,入面好足料!

K11 太二開幕了,比深圳等候時間短很多,我3人桌大概等了15分鐘左右。我覺得食物選擇不多,大多都是吃辣為主,不能吃辣就只有兩三款小食。必點老罈子酸菜魚1至2人份,味道跟深圳吃一樣,配菜加了紅薯粉和金針菇,份量不多,紅薯粉只有幾條。因為朋友不能吃辣,就點了幾款小食!大滿貫小吃拼盤,雞翼炸得剛剛好,外脆內軟,很香口!各小食都有三人份量。蝦仁娃娃菜入面有放餐肉做調味,整個有昇華!蝦仁水餃還好。還有小遊戲玩玩太二酸菜魚 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓209-211號舖

還有小遊戲玩玩

太二酸菜魚 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓209-211號舖
2023-12-24 560 views
之前去國內旅行,都好鍾意食太二酸菜魚,而家太二喺香港已經開咗4間分店 (九龍塘、啟德、沙田、尖沙咀),聽到店員現場嗌住口號,真係覺得好有氣氛🙌🏻而家lunch hour做緊promotion,$328就有一份二人套餐,包括招牌酸菜魚1至2人份、蝦仁娃娃菜、喜翻翻砂紅糖冰粉、西瓜椰椰冰粉和2碗白飯。特別喜愛招牌酸菜魚,賣相吸引,有著濃郁香氣,湯汁黃澄澄,入口酸爽,味道非常開胃,魚塊鮮嫩無骨,讓人一試難忘!蝦仁娃娃菜入口清爽,炒得嫩而不油,細細粒蝦仁肉質鮮嫩,好適合小朋友來佐飯。個人覺得個set都幾抵食,份量豐富!大人可以食辣,小朋友可以唔辣嘅小食或者另外order兒童餐,兒童餐都幾正㗎,有蕃茄味鱸魚麵和小食拼盤,蕃茄味鱸魚麵麵條纖細,蕃茄湯汁看起來色彩豐富,鱸魚片鮮嫩柔軟,整體口感清新。另外嘅小食拼盤,有炸雞翼和蝦仁鐘水餃,都係即叫即整,唔錯👍🏻

2023-12-23 333 views
食過翻尋味 二度再訪太二今次帶屋企人嚟食🤭晚市早d去唔洗等位7點開始已經好多人啦味道保持水準 值得再食🔸蝦仁娃娃菜 $48蝦仁娃娃菜口感爽口香甜,蝦仁彈牙,唔食得辣就可以叫呢個,屬於清淡菜式。🔸西瓜椰椰冰粉 $44口感清涼滑嫩,清涼解辣!當中有西瓜🍉、椰子脆片,口感豐富。🔸老壇子酸菜魚 $258叫左個2-3人份量嘅Size,魚肉都好多,已經夠晒4人食。魚肉香辣嫩滑,好惹味!酸菜既入味又酸爽,齒頰留香。🔸蝦仁嘅鐘水餃 $48蝦仁嘅鐘水餃口感鮮嫩爽滑,蝦仁的鮮甜與餃子皮的軟滑相互呼應,一口咬下去,餃子的湯汁瞬間爆開,讓人垂涎欲滴。🔸蛋酥軟糍杷 $48蛋酥軟糍杷咬落煙韌軟糯,外層灑上黃豆粉好香濃,再點上黑糖醬汁,甜甜地好好食。🔸好番味鱸魚面 $58唔食得辣可以叫呢個,呢個係蕃茄湯底,配有鮮嫩滑潤魚肉,麵好Q彈,吸入晒蕃茄湯底,酸酸甜甜好開胃。
食過翻尋味 二度再訪太二
今次帶屋企人嚟食🤭
晚市早d去唔洗等位
7點開始已經好多人啦
味道保持水準 值得再食

🔸蝦仁娃娃菜 $48

🔸西瓜椰椰冰粉 $44
口感清涼滑嫩,清涼解辣!當中有西瓜🍉、椰子脆片,口感豐富。

🔸老壇子酸菜魚 $258

🔸蝦仁嘅鐘水餃 $48

🔸蛋酥軟糍杷 $48

🔸好番味鱸魚面 $58
2023-12-19
Dinner
2023-12-23 413 views
人氣太二酸菜魚終於來到香港喇🤩仲分別係九龍塘 啟德 沙田及尖沙咀開咗四間分店 🥳分店以簡約型格 黑白色設計 混合了漫畫元素餐廳內放有太二公仔 🎄 聖誕樹小吃拼盤 ▪️以聖誕作主題及擺盤 拼盤小食有脆炸薯粒香脆雞翼 脆蝦片及小酥肉等🐟 老壇子酸菜魚3至4人份▪️必食酸菜魚 份量多 酸辣度剛好食魚前先喝一啖湯 再食魚 沾滿湯既酸菜加入白飯及湯 好快吃完一碗飯🐔 好無骨氣雞爪無骨雞爪嫩滑 配埋辣醬汁 非常惹味▪️蛋酥軟糍粑糍粑煙韌 口感十分糯軟 🥚 脆椒小皮蛋小皮蛋椒入口充滿沖椒香味道🥤楊桃百香果檸茶百香果加檸檬茶 味道又清甜又清新
人氣太二酸菜魚終於來到香港喇🤩

百香果加檸檬茶 味道又清甜又清新

2023-12-21
Dinner
2023-12-19 488 views
係香港終於食到”太二老壇子酸菜魚”,唔洗山長水遠返內地食。就連服務質素都一樣好,一舉手搵服務員,9秒9跑過黎(有d受寵若驚)花茶自助水吧自助水吧提供左免費洛神花同陳皮,店家建議泡茶方法用60-70度水沖泡2 片洛神花+3片陳皮,當然口味可以自己調節,好似我甘比較中意偏酸就加多幾粒洛神花,酸酸甜甜,後勁有D陳皮鹹鹹甘甘食魚測運籤筒黎個部份我覺得幾有創意,魚未黎之前可以有野打發下時間小份酸菜魚 $258上枱前大叫口號,好有儀式感。一上檯就飲啖金黃湯底暖下胃先。魚肉大大塊,肉質嫩滑勁旺⽑⾎旺 $158初初以為係麻辣鴨血,其實係麻辣雜錦(有主菜鴨血、加肥牛、午餐肉、萵筍、薯仔片、鵪鶉蛋同寬粉)兒童餐 $28專係俾小朋友唔食辣而設,好抵食,仲有份太二玩具蛋酥軟糍粑 $48每次一定唔少得糍粑,軟軟糯糯配搭埋黑糖醬,完美既ending😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

花茶自助水吧

食魚測運籤筒
黎個部份我覺得幾有創意,魚未黎之前可以有野打發下時間

小份酸菜魚 $258

勁旺⽑⾎旺 $158

兒童餐 $28
專係俾小朋友唔食辣而設,好抵食,仲有份太二玩具

蛋酥軟糍粑 $48

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2023-12-19 537 views
之前上深圳都未有空試呢間酸菜魚,估唔到會喺香港連開四間分店。等候菜點時,抽下籤先。 老壇子酸菜魚湯底充滿大量酸菜、泡辣椒 ,辣度雖然指定咗,但平時食開小辣嘅我哋覺得入口唔會太辣,食到最後辣味開始衝擊。 酸菜魚比較薄身細片,方便咀嚼,份量貴精不貴多。額外加上紅薯粉更加索味。亂刀雙椒炒牛肉考刀功嘅菜式,將牛肉切成細細粒,加上辣椒彩椒炒出鑊氣,適合拌飯。芝士薯波波熱辣辣,外層炸薯脆口,內裏芝士濃郁。奶凍綿綿紅豆沙上層奶凍滑溜,椰香味濃,紅豆綿密,可解辣。

等候菜點時,抽下籤先。

芝士薯波波熱辣辣,外層炸薯脆口,內裏芝士濃郁。

奶凍綿綿紅豆沙上層奶凍滑溜,椰香味濃,紅豆綿密,可解辣。
2023-12-19 307 views
唔洗北上都食到酸菜魚啦😋味道同內地分店食到嘅幾乎一樣呀😍😍一上枱就好香😍😍魚肉嘅份量好多,肉質好嫩滑完全無骨,辣度亦都啱啱好,唔會話好辣無食開辣都可以一試👍👍(我本身都無食開辣)
唔洗北上都食到酸菜魚啦😋
味道同內地分店食到嘅幾乎一樣呀😍😍

一上枱就好香😍😍
魚肉嘅份量好多,肉質好嫩滑
完全無骨,辣度亦都啱啱好,唔會話好辣
無食開辣都可以一試👍👍
(我本身都無食開辣)