2024-11-04 212 views
午市百幾蚊食壽司食到飽,好抵食!茶碗蒸勁多料!職員有禮貌,環境舒適、食物新鮮、價錢實惠、招呼滿意!經常會嚟食晏,平日帶小朋友嚟有兒童餐選擇,兒童餐食物豐富,不錯的說!
2024-09-11 1075 views
Sugidama (Citywalk)杉玉是壽司郎迴轉壽司店的副線,主打居酒屋料理,晚上來飲杯清酒食下炸物也是很好的選擇。吞拿魚是我最喜歡的魚生,點了「全吞宴」$108共有6件,有香蔥魚蓉的也有炙燒的,質量也不錯。「海陸峰會天婦羅」日式的炸物永遠都是薄薄的脆槳唔會搶了食物的味道。極上鰻魚壽司3貫是期間限定,有炙燒鮟鱇魚肝、半溶牛油、醃蘿蔔跟忌廉芝士,三種不同味道,魚肝濃香好好味。簡簡單單一個晚餐,下次一定要約同朋友一齊來飲番杯。

2024-09-08 1588 views
第一次試「杉玉」,聽聞係壽司郎開既居酒屋🏮晚市去要等一陣,不過好彩唔算太耐入到去掃Qr code自己落單,選擇都算唔少不過座位就窄左少少渾身是膽三文魚子軍艦$58真係超多三文魚子,好滿足大啖滿足茶碗蒸$28茶碗蒸好滑,價錢平又好食魚子醬壽司 $38 (推介) 採用圓鰭魚魚子醬,底下有壽司飯,睇落好高級,但實質只要$38打卡可以呃得下人😝值得嘗鮮杉玉薯仔沙律$48 (推介) 見個樣幾特別,唸住打下卡試下,估唔到意外地好食杉玉號絕品舟盛$158魚生新鮮,肥美鮮甜特玉盛合$158大吞拿魚腩、灸燒吞拿魚腩、中吞拿魚腩、鯛魚、赤蝦、赤貝、帆立貝、鰻魚壽司同去壽司郎食既質素差唔多,唔錯🦑螢光魷魚醬油漬$48醃過既魷魚肥美鮮味,外層帶爽脆感,味道帶點咸香,送酒一流叫左咁多野,食到超飽,人均消費都係300幾,都算幾抵Like fan page 送既酒精&無酒精飲品都一般般,唔洗錢就算啦
第一次試「杉玉」,聽聞係壽司郎開既居酒屋🏮
晚市去要等一陣,不過好彩唔算太耐
入到去掃Qr code自己落單,選擇都算唔少
不過座位就窄左少少

渾身是膽三文魚子軍艦$58
真係超多三文魚子,好滿足
大啖滿足茶碗蒸$28
茶碗蒸好滑,價錢平又好食
魚子醬壽司 $38 (推介)

打卡可以呃得下人😝值得嘗鮮

杉玉薯仔沙律$48 (推介)
見個樣幾特別,唸住打下卡試下,估唔到意外地好食
杉玉號絕品舟盛$158
魚生新鮮,肥美鮮甜
特玉盛合$158
壽司同去壽司郎食既質素差唔多,唔錯
🦑螢光魷魚醬油漬$48
醃過既魷魚肥美鮮味,外層帶爽脆感,味道帶點咸香,送酒一流
叫左咁多野,食到超飽,人均消費都係300幾,都算幾抵
  • 杉玉薯仔沙律
  • 魚子醬壽司
2024-09-07 1081 views
意外行過見到又想食日本野,價錢都唔貴,晏就$80-130一個餐壽司塊肉大大舊,味道鮮甜,十貫都食到飽多左個烏東就正常味吃左個枝豆,煮同燒既時間岩岩好,正整體黎講,100蚊左右一個lunch,味道超晒班,抵食過壽司郎
意外行過見到又想食日本野,
價錢都唔貴,晏就$80-130一個餐
壽司塊肉大大舊,味道鮮甜,十貫都食到飽
多左個烏東就正常味
吃左個枝豆,煮同燒既時間岩岩好,正

2024-09-06 998 views
原來而家杉玉做緊生日優惠‼️(不過只限正日🤥) 平日仲有happy hour半價優惠 冇諗過日本餐廳都會呢啲慶生優惠🫢 仲要有即影即有服務😂📸─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 鹽荔枝西柚梳打酒- 4 / 5 $24 (50% OFF)ᡣ𐭩 赤蝦蜆肉滿滿紙火鍋 - 4 / 5 $96 🉐 第一次喺香港食紙火鍋 有日本嘅感覺 🇯🇵 ᡣ𐭩 燒三文魚腩- 4.5 / 5 $34 🉐 三文魚油好香 魚皮煎得香脆😋😋ᡣ𐭩 甘鯛一夜干 - 4.5 / 5 $38 🉐 鍾意食魚嘅朋友一定要嗌呢個 魚肉晶瑩剔透 好鮮甜ᡣ𐭩 蔥花吞拿魚冷豆腐 - 3.5 / 5 $28ᡣ𐭩 海上鮮島 $68 - 4 / 5 🉐 cp值高ᡣ𐭩 三文魚帆立貝刺身盛 - 3 / 5 $ 88 呢個比較普通 壽司郎好食啲🤥─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─呢兩個優惠幾抵 嚟緊九月生日可以帶朋友嚟食🤭 食物質素都對得住價錢味道: 4 / 5價錢: $ 100-200 pp服務: 4 / 5 (適合慶祝生日) (荃灣店服務幾好🤭)環境: 4 / 5cp value: 4 / 5re-visit: はい~

─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 蔥花吞拿魚冷豆腐 - 3.5 / 5 $28
ᡣ𐭩 海上鮮島 $68 - 4 / 5 🉐 cp值高

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

味道: 4 / 5
價錢: $ 100-200 pp
服務: 4 / 5 (適合慶祝生日) (荃灣店服務幾好🤭)
環境: 4 / 5
cp value: 4 / 5
re-visit: はい~
2024-08-10 1685 views
下午時間,朋友想食日本野,咁啱行到尼呢間,所以試下,Open Rice睇以為好多選擇,仲見有兒童套餐。入到去要掃Qr code自己落單,發現選擇好少😅同埋唔見兒童套餐,可能晚餐先有呱,單點既壽司亦好少款式,同埋覺得單點偏貴,唔抵食,另外套餐可以追加烏冬,雖然烏冬份量有啲少,大概夠一個小朋友食,味道都唔錯;咁啱撞正有生日優惠,follow佢地既fb或ig有野送,不過必須要生日正日,好彩朋友既小孩係正日,所以送到,都幾開心既,有張即影即有送埋😉食物質素覺得唔錯既,都幾新鮮,上菜速度快同埋擺盤靚,飯既份量仲可以選擇少、正常、多,呢個係幾貼心既;但唔知點解個麵豉湯有啲苦味同燒焦味….好奇怪,飲左幾啖就冇飲….如果多返多啲選擇可能會再起食。
如果多返多啲選擇可能會再起食。
2024-08-09
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
第一次試超人氣壽司店- 壽司郎名下既居酒屋, 收工過黎唔洗等位!! 重點MENU 既設計同係日本既居酒屋差不多, 見到都覺得興奮好多款式可以選擇, 開心過去食壽司郎WOR!原來直到7點都有HAPPY HOUR, 飲品有半價呀! 即刻嗌返2杯唔好蝕~!!呢個真心推介有驚喜~!!魚子醬+吞拿魚 底下有壽司飯, 睇落好似幾高級WOR, 邊敢相信佢只係值$38!! 嗌黎打卡都抵呀!炸池魚實物比圖片大, 剛炸好拎出黎, 外脆內軟, 炸到可以連埋條尾食, 如果加沙律醬應該仲好食呢~~! 山藥海鰻壽司呢樣平時壽司郎都未見過,好特別因為我自己好鐘意食海鰻, 同時又好鐘意食山藥其實無諗過可以將兩樣夾埋一齊, 意外地又幾夾!催淚壽司呀!呢個要小心呀! 因為MENU無簡介…睇落張相幾吸引原來… 催淚既意思係爆多WASABI呀!!!中左伏….辣死左
MENU 既設計同係日本既居酒屋差不多, 見到都覺得興奮
好多款式可以選擇, 開心過去食壽司郎WOR!

呢個真心推介有驚喜~!!
嗌黎打卡都抵呀!

炸池魚

山藥海鰻壽司
呢樣平時壽司郎都未見過,好特別
因為我自己好鐘意食海鰻, 同時又好鐘意食山藥
其實無諗過可以將兩樣夾埋一齊, 意外地又幾夾!

催淚壽司
呀!呢個要小心呀! 因為MENU無簡介…睇落張相幾吸引
2024-08-01
$400 (Dinner)
2024-07-16 943 views
話係話壽司郎居酒屋,但裝修好靚。兩個人去食俾咗張八人枱,仲要係包廂。所有碗碟杯好有質量。嗌咗兩個lunch set 三文魚丼同壽司拼盤,分量唔少,食完都幾飽下。計番仲平過平時去壽司郎食,幾抵!

2024-07-07 1036 views
食物質素不錯,價格適中,部分菜式亦有驚喜。不過落單系統頗為混亂,雖然頭一兩張單食物正常送到枱,但後面啲單基本上每道菜都漏單,仲要唔止漏一次⋯⋯明明係用手提落單,唔應該keep住錯,下下都要問,食到好攰,體驗不佳⋯
食物質素不錯,價格適中,部分菜式亦有驚喜。

2024-07-05
$300 (Dinner)
見壽司郎開咗居酒屋咁耐,我都未試過,今日就去試吓,體驗都唔錯,因為唔使排隊,質素都幾好,價錢亦都唔貴🍽️ $118 布袋 14貫包括:吞拿魚赤身三文魚生八爪魚熟蝦魷魚玉子燒帆立貝海饅甜蝦池魚鰈魚鰭邊鹽醋漬鯖魚蔥花吞拿魚腐皮壽司14貫係男仔胃都好夠食~仲要實物同餐牌張相係一樣樣,非常難得

🍽️ $118 布袋 14貫
鰈魚鰭邊
鹽醋漬鯖魚
蔥花吞拿魚
腐皮壽司
14貫係男仔胃都好夠食~
仲要實物同餐牌張相係一樣樣,非常難得

2095 views
2024-05-26 1527 views
Sushiro間唔時都會食下,佢既居酒屋就相對少食,主要係性價比原因。今天晚上下班難得早下班,就決定多花點錢來杉玉,希望不令我失望。可能係因為閒日關係,是不需要排隊,很快就有機會位了。主要都是用QR 下單1. 全吞宴 - 兩件赤身、一件魚碎軍艦、兩件TORO同埋一件灸燒。好新鮮,相比Sushiro既更好味。2. 赤蝦蜆肉滿滿紙火鍋 - 個麵豉湯鮮甜好好飲,赤蝦同湯分開上,蝦都係剥好的,一放落湯煮一陣就可以食。3. 香蔥醋漬鯖魚 - 蔥充滿蓋在鯖魚上,稍嫌咸了一點。4. 四點刺身盛 [特大帆立貝]- 共有八件,非常新鮮,厚度適中。5. 淚崩三文鮮島 - 四件飯卷上舖上滿滿的三文魚,魚籽及牛油果。感覺不俗。6. 鯛魚湯蜆肉拉麵 - 跟Sushiro 能叫的拉麵質素差不多。7. 厚切伊比利豬 - 大概有六舊左右,但較肥而且都是較冰冷。相信需要連熱麵一起吃較好

3. 香蔥醋漬鯖魚 - 蔥充滿蓋在鯖魚上,稍嫌咸了一點。

聽講之前灣仔開咗第一間之後都好想試下,一直只係幫襯壽司郎迴轉壽司,對佢嘅居酒屋野食有所期待😗。尋晚去荃灣大會堂睇jazz show, 6點幾仲有少少時間就好快去隔籬商場搵嘢食,未到晚飯時間見到杉玉仲有位可以walkin 就試吓🤓。環境正常坐得舒服,staff好積極介紹食物同sake, 例如你鍾意甜身酒/碳酸佢都好熟悉地向你介紹👍🏼👍🏼👍🏼,服務態度唔錯亦好客氣。手機落單,食物種類有好多,壽司/刺身都有set或者自選拼盤,而居酒屋必有嘅送酒前菜、燒物、天婦羅、炸串都有好多款式選擇,熟食大部份$28-48不等,呢個價錢性價比都唔錯🤡。🤤🤤今次叫咗一個刺身拼盤,有油甘魚/鯛魚/帆立貝/赤身,一貫壽司郎水準正常新鮮好味;自選壽司三款揀左油甘魚/小肌/深海池魚👍🏼,揀咗啲都係時令食材;熟食叫左雜錦天婦羅拼盤,四件有炸蝦/魷魚/甜薯/矮瓜,配綠茶粉同海鹽好食;另外叫咗炸串,有鵪鶉蛋/雞肉/炸蠔,個炸粉好薄好好食,配埋個炸物專用醋汁,如果有更多炸串種類選擇會更完美🌟🌟🌟。繁忙時間限時90分鐘,食完7:30呢個時候就full House ,出面有少少人等位,期待再下一次試吓其他菜式😬。

2024-05-18
  • 炸串
2024-03-29 1510 views
我地一行6人攞飛,排第二! 目測當時只有1枱6人枱,另有2-3枱兩位枱。 我地等左大半個鐘,櫃枱服務員不斷入2人/4人枱。 直到我地向該服務員提出,幾時先會安排6人枱? 她只好死死地氣留左1張4人枱,等隔離2人枱客人用餐完畢,先安排第一張6人枱入座。 當期時已經係入咗3-4張2-4人枱。 時間已經過咗25分鐘。再等多10分鐘,我地再問服務員幾時先安排6人枱,服務員超級無禮貌,仲話等果枱4人枱完咪到你地。態度極為惡劣! 但其實外邊唔算多人排隊!完全明白,點解香港人會喜歡北上/日本食野,有啲問題係根本問題!最後,我地一行6人過隔離服務好好的餐廳,唔會再幫襯荃灣彬玉!

2024-03-29
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-03-04 1296 views
壽司郎就話成日聽姐~原來壽司郎開咗間居酒屋呀🏮即刻要去try try😋🌟最推薦🌟豪爽大切三文魚壽司🍣舊三文魚好肥美,食落去d油脂好好味😋經典布甸配雲呢拿雪糕🍦經典布甸係平時日本好出名個隻布甸🍮加埋個雲呢拿雪糕一齊食,個雪糕好香雲呢拿味,入口後仲會有陣雲呢拿餘香😋𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️
壽司郎就話成日聽姐~原來壽司郎開咗間居酒屋呀🏮
即刻要去try try😋

🌟最推薦🌟
豪爽大切三文魚壽司🍣
舊三文魚好肥美,食落去d油脂好好味😋
經典布甸配雲呢拿雪糕🍦

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️
2024-02-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
第一次試這間「杉玉」。 其實我都沒有試過堂食壽司郎(之前都是因為太多人排隊的關係,所以都只買過外賣壽司食)。今次算是第一次堂食,不過,我又不想食生野,所以便選了熟食午餐。(牛肉烏冬配茶碗蒸,天婦羅)。而友人便點了「鯛魚湯拉麵定食」。先來一個牛肉烏冬,第一口食個牛肉,比想像中好食,好有牛肉味,不錯👍🏻!烏冬正常,湯底算好夠味!讚!而我配以幾款天婦羅(包括番薯,魷魚,蝦,茄子,魚)。份量都很足!但,可惜的是,炸不透,天婦羅好油!因此我用了好多紙巾吸了好多油出嚟。🥲。魚的味道偏淡,蝦ok! 番薯🍠不夠甜,但都可以接受。至於個「茶配蒸」都有驚喜!湯底好味!有蝦,有帶子,有少少肉粒,有一隻蜆!但,見到個蛋有「泡泡」,不夠滑!但食落口,仍然可以接受。壽司方面,整體算不錯👌!鯛魚湯拉麵,個湯底十分之濃郁!好味😋!最後點了一甜點🍮(Catalana)卡達拉娜,似是焦糖布甸🍮咁。但內部是凍,是少少實實地。質感好厚實。還可以😌!

烏冬正常,湯底算好夠味!讚!