2017-01-05 190 views
元朗又新街光是賣雞蛋仔的店舖已經有4間,不過我還是最愛森 sumore的雞蛋仔。儘管它的味道不及2間摩x多,只有4種口味可選,但至少其雞蛋仔水平比它們高,值得再回味。今晚與朋友說好一定要來吃😂因為她一直未吃過,每次來都人頭湧湧。今晚十時多來人流不算多,又可以坐在店裡慢慢品嚐。我們想了又想,都是吃抹茶紅豆口味,這配搭是最佳組合之一。森用料實在,紅豆都是密鋪滿滿的,而且雞蛋仔漿倒得均勻,平均分佈,所以做出來十分光滑。雞蛋仔顆顆渾圓飽滿,肩並肩相連的可愛模樣,可以取的時候我興奮無比。雞蛋仔外酥內嫩,抹茶帶有點微微的甘甜,微微的雞蛋香,最單純的滋味~ 讓我倆忍不住一顆接著一顆~ 紅豆煮得很綿密,也吃得到紅豆蓉的顆粒,香甜味美,微甜滋味完全融化了我們的心~ 太好吃了!雞蛋仔的紅豆份量超多

我們想了又想,都是吃抹茶紅豆口味,這配搭是最佳組合之一。

雞蛋仔的紅豆份量超多
2016-12-10 386 views
現在好多地方都有鷄蛋仔和格仔餅賣,不只街邊有,連大酒店都有,而且有很多新配搭,價錢也可以有很大分別。傳統鷄蛋仔,最近我買過$11到$20,大家材料都一樣,分別的是地區吧。能夠買左坐低慢慢食的地方不多,通常係一路行一路食,這間Sumore 森的餐牌很簡單,主要係新派鷄蛋仔和格仔餅,門面清新簡潔,像一間甜品cafe多D。本人喜歡綠茶嘅野,所以揀左宇治金時格仔餅。是即叫即做的,當時無人,所以等左5分鐘左右便有得食。拎上手好有份量,中間有好多大大粒紅豆,唧左少少黑糖漿。日本紅豆通常好甜,呢個...都唔例外,幾甜下,仲咁多,兩人share一份還好啦,如果唔係會好飽!綠茶味的餅餅,我幾Like喎其他的就沒有興趣試,希望下次行過會見到新驚喜啦。

其他的就沒有興趣試,希望下次行過會見到新驚喜啦。

2016-12-10
2016-12-08 194 views
又新街而家都開左幾間雞蛋仔,呢間KEEP住見到有人排隊,佢都有好多款可以揀,但最近都係食原味既雞蛋仔,咁先可以試出真功夫雖然舖頭細細,但都有6個位可以比客人坐,都幾特別,望住人地D雪糕雞蛋仔真係好吸引,有少少後悔冇叫黎食等左陣,有得食啦,急不及待就食啦一食點解咁既冇蛋香味,個心好似未熟咁,1啲都唔脆好彩唔會死甜味雞蛋仔唔脆唔係一個問題,中間成個蛋糕仔咁都算,點解?點解中間係未熟咁咁多人排隊整咁多底,火喉時間控制都未純熟?定係人多,未肯定個心熟未都賣左先,再整下一底除左影相呃LIKE外,食物質素都好重要

但最近都係食原味既雞蛋仔,咁先可以試出真功夫

雖然舖頭細細,但都有6個位可以比客人坐,都幾特別,

望住人地D雪糕雞蛋仔真係好吸引,有少少後悔冇叫黎食

等左陣,有得食啦,急不及待就食啦
原味雞蛋仔
一食
點解咁既

冇蛋香味,個心好似未熟咁,1啲都唔脆
好彩唔會死甜味

除左影相呃LIKE外,食物質素都好重要
2016-12-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-11-24 284 views
元朗市不乏各式各樣的甜品店,選擇多,流轉也快,有的開不夠幾個月淡然地又消失了。一段時間沒到又新街用膳,晚飯過後便四出搜尋甜品店。這家雪糕雞蛋仔店之前也有聽聞,看著店舖的格局,心裡沒對它的雞蛋仔抱有太大寄望。第一感覺服務員笑容欠奉,我點了田園雪糕雞蛋仔,雞蛋仔本身咬落沒有蛋香,質感較硬不算脆口,只對雞蛋仔評價的話不算好吃,但若配搭上雪糕一起吃的話,一冷一熱的口感還不俗。雞蛋仔整塊包著一球曲奇味Dryer’s雪糕,雪糕球下面藏有一塊Oreo曲奇,整個配搭不甜不膩味道還不錯,如果不對雞蛋仔有要求,只想簡單吃個雪糕甜品的話,可以一試。

2016-11-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2016-11-18 294 views
I'm gonna make this straight! 今日是專程來試!And I'm so glad I've tried coz I think it's gonna close down soon~~First of all, the guy, who seems to be the boss/owner.....一點笑容都冇~!! No appreciation shown when customers walk in *趕客* Now, about the taste! 綠茶最好的配搭: 紅豆/蜜糖今日我選了綠茶雞蛋仔+蜂蜜: 如同之前的評價,是帶有一點綠茶的味道,蜜糖的味道卻不太突出雞蛋仔不是脆的 (個人不太喜歡)我去的時候(19:00) ,無需排隊 (actually, 一隻烏蠅都冇) 我的雞蛋仔等了5分鐘I understand that time of a day, perhaps not much people would like to have a 雞蛋仔And that's why when u've got customers walking in, u

Now, about the taste!
綠茶最好的配搭: 紅豆/蜜糖

雞蛋仔不是脆的 (個人不太喜歡)

我的雞蛋仔等了5分鐘

And that's why when u've got customers walking in, u should be happy~!! Not 鼓起拋腮, 好似唔想serve客咁...

These were all observed just within a 5-min wait 🙄

In my opinion, unless they signed a long contract, they will be gone within a short period of time.
2016-11-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Other)
2016-11-12 377 views
店員好用心製作 即叫即整 全程大概7-8分鐘店內裝潢以白色磚為主色調 看似簡單的設計 卻包圍著舒適的氛圍 格仔餅 超厚 大大份 咖啡同焦糖真係好夾濃郁既焦糖 再配搭少少砂糖 加埋淡淡咖啡味既餅底 咖啡味唔會搶走焦糖既香🍽🍴🍽🍴抹茶紅豆一向都係經典配搭今日一試 梗愛呢種配搭紅豆餡勁多 粒粒分明
店員好用心製作 即叫即整 全程大概7-8分鐘

今日一試 梗愛呢種配搭
紅豆餡勁多 粒粒分明

焦糖咖啡格仔餅
2016-11-04 226 views
元朗直擊❗️5cm超足料格仔餅!😳熱辣辣格仔餅超厚身👏🏻食完秒速大滿足呀!😛宇治金時格仔餅 🍵🍧 ($28)嘩!抹茶格仔餅堅係大份😳拎上手真心聚手架!💪🏻用料十足仲有成5cm厚🙇🏻吸睛程度爆燈~😍等朕咬一啖先👅抹茶格仔餅好軟熟呀!🤘🏻鬆軟綿密。軟糯輕盈☺️咬落去之後牙齒完全陷哂入去👄口感鬆軟中帶點Q彈煙靭🍵超fluffy!💯💯💯抹茶餅底散發淡淡茶香🍵隱約滲出抹茶的苦澀味🍃重點係入面有超多原粒紅豆❗️淋上杰稠濃厚黑糖醬😍苦甘並存。清新甘甜😛果然係正既!🖖🏼😂
元朗直擊❗️5cm超足料格仔餅!😳
熱辣辣格仔餅超厚身👏🏻
食完秒速大滿足呀!😛
宇治金時格仔餅 🍵🍧 ($28)
嘩!抹茶格仔餅堅係大份😳
拎上手真心聚手架!💪🏻
用料十足仲有成5cm厚🙇🏻
吸睛程度爆燈~😍
等朕咬一啖先👅
抹茶格仔餅好軟熟呀!🤘🏻
鬆軟綿密。軟糯輕盈☺️
咬落去之後牙齒完全陷哂入去👄
口感鬆軟中帶點Q彈煙靭🍵
超fluffy!💯💯💯
抹茶餅底散發淡淡茶香🍵
隱約滲出抹茶的苦澀味🍃
重點係入面有超多原粒紅豆❗️
淋上杰稠濃厚黑糖醬😍
苦甘並存。清新甘甜😛
果然係正既!🖖🏼😂
2016-10-22
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 宇治金時格仔餅
2016-11-01 248 views
個人推介指數分7 (10分為滿分) - 口味多完化,  自由配撘, 味道濃郁, 坐位雖不但雅緻, 是一個很好的加油站.今天和太太囡囡三人行來個元朗小食大搜查, 第三站來到無意中行經的特色雞蛋仔店. 價錢方面, 以平日一底十至十五元左右, 這裡雖然略高了一點, 但當你看見店員豪不吝嗇地把勁多的配料鋪滿蛋漿上, 你又會覺得價錢還可以. 先來一份綠茶味雞蛋仔, 深綠色的顏色已十分搶眼, 咬下去比平日的雞蛋仔來得豐富, 可說有點像雞蛋糕, 外皮脆脆的, 慢慢滲出些少苦澀的綠茶香, 一點也不覺膩. 下次我會試加配紅豆, 綠茶和紅豆, 就是分不開. 以下的芝士味更是一絶, 不計成本, 厚厚的芝士碎放在雞蛋仔上, 非常重手, 芝味十分濃. 不過略有點咸, 女仕們未必喜歡. 總括而言, 地方舒適, 食物新奇, 價錢合理, 週未日一個人來坐坐, 也是不錯的選擇.

2016-10-02
2016-10-24 205 views
時興新派雞蛋仔,款式日新月異,花樣百出,今天又在在元朗食街試新派fusion雞蛋仔店,要了一份 綠茶味雞蛋仔($20) 加 朱古力粒 ($3),其實我之前從未試過新派雞蛋仔,所以等候時十分期待,心忖到底綠茶風味是否夠濃郁?餅邊又是否夠香脆的呢?香噴噴出爐雞蛋仔終於到手,包裝簡約但有性格,有點藝文青路線。初步目測餅邊不是脆的,我承認當時的確有點失望,但不要緊,儘管剝一顆入口試試,口感和傳統的雞蛋仔很不同,質感比較軟糯厚重,很像麻糬的Q彈煙靭,但挺好吃啊!綠茶味夠香濃,合格。溶化了的朱古力粒徐徐流出的感覺好像心太軟,非常滋咪過癮!朱古力粒和綠茶味的組合一向非常匹配,可謂天作之合。下次我又會試原味雞蛋仔加芝士,相信口味也會很搭。
時興新派雞蛋仔,款式日新月異,花樣百出,今天又在在元朗食街試新派fusion雞蛋仔店,要了一份 綠茶味雞蛋仔($20) 朱古力粒 ($3),其實我之前從未試過新派雞蛋仔,所以等候時十分期待,心忖到底綠茶風味是否夠濃郁?餅邊又是否夠香脆的呢?
綠茶味雞蛋仔
綠茶味雞蛋仔加朱古力粒
2016-07-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
綠茶味雞蛋仔
綠茶味雞蛋仔加朱古力粒
2016-09-25 349 views
今日有時間去森食雞蛋仔,而且仲要冇人買 (不過我地買完之後開始人山人海黎買) 抹茶口味一定係我地既首選,另外各自再加芝士 (朋友) 同蜜糖 (我),飲食雜誌介紹芝士mix綠茶,但實際上係綠茶配蜜糖🍯先係最正~ 芝士唔算太突出,只有少少少少鹹,微甘既抹茶配上甜絲絲既蜜糖好夾,內裡好煙韌,外在鬆脆,熱辣辣時食最正~
TakeAway
Type of Meal
Tea
2016-09-21 375 views
同朋友經過見到新開左雞蛋仔,每人1底,  叫左原味+芝士 同 埋朱古力+芝士, 朱古力果個就覺得無乜特別,可能太搶,都唔係好食得出芝士味反而原味+芝士有驚喜! 濃濃芝士味,不過食食下有D膩食到最後真係食唔落...可以2個人叫一底試下
同朋友經過見到新開左雞蛋仔,

每人1底,  叫左原味+芝士 同 埋朱古力+芝士,
 朱古力果個就覺得無乜特別,可能太搶,都唔係好食得出芝士味

可以2個人叫一底試下
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-09-12 278 views
咖啡雞蛋仔+OREO勁足料雞蛋仔!食一底都飽!佢有好多料可以俾你加,當然你配d奇奇怪怪既配搭就唔一定好味!但我今次咖啡配OREO係OK既個外層係岩岩好有小小脆,裡面鬆軟,OREO係軟晒!所以口感非常好
咖啡雞蛋仔+OREO

勁足料雞蛋仔!食一底都飽!

TakeAway
我太貪心,好多饀都想試,最後就揀咗半底放芝士半底放朱古力粒。朱古力加綠茶我一向都覺得好夾,都無令我失望,甘味嘅綠茶咬開有軟心嘅朱古力wow yummy 😍😍可惜唔係每粒雞蛋仔入面都有朱古力😫到芝士味,起初以為好唔夾,點知意外哋又好match 喎!仲要半溶芝士有拉絲效果。又香芝士味😋😋😋今次呢一半芝士放得好平均。大家記得要襯熱食,凍咗芝士就會變硬無咁好食。但依舊無變就係做唔到外脆的口感。如果老闆可以改善埋呢點,就完美😍😍😍
2016-09-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-09-01 195 views
上回介紹了傳統炭燒雞蛋仔,這次介紹新興的綠茶雞蛋仔$20。這間新開張的雞蛋仔專門店頗受歡迎,每次經過也見到不少人光顧。除了綠茶味,還有朱古力味、咖啡味和原味,可加$3/$5配朱古力粒或紅豆等配料。為了認真品嘗綠茶的原味,我這次沒有加任何配料。雞蛋仔即叫即做,等幾分鐘便有,可外賣自取或在店內兩張小桌子坐下。跟從小吃的雞蛋仔有點不同,這個由外至內都是軟的,而且平常的雞蛋仔中心有一半是空氣一半是蛋漿,這個是實心的,有點像蛋糕,也算是特色吧?抹茶味頗濃,稍有一點點香精味,但可以接受;非常果腹,吃一份已飽了一半。加上環境乾淨,包裝精美,算是新興雞蛋仔店中不錯的選擇。
上回介紹了傳統炭燒雞蛋仔,這次介紹新興的綠茶雞蛋仔$20。
綠茶雞蛋仔
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
綠茶雞蛋仔
2016-08-21 182 views
今日又專登去元朗搵嘢食,經過「森」比佢啲綠茶味吸咗入去。我就決定叫個抺茶+oreo🐥🍳仔, 綠茶味好香濃,味道甘甘哋,加咗啲oreo又有小小朱古力味,但當食到oreo餅饀時又有小小咸味。但夾埋哂一齊食又ok夾喎😋用料十足好厚身,可惜我覺得佢唔夠脆。令佢變到似麵包+蛋糕嘅混合體。因為用料十足,食完超飽