2023-05-22 81 views
🍣🍱這裡的油甘魚刺身絕對是令人印象深刻的一道菜。刺身切得十分厚實,魚肉含有豐富的油脂,口感軟糯且具有一定的彈性。而配上檸檬的帶子刺身則呈現出鮮甜的滋味。此外,和牛飯也是一道特別美味的選擇。🍣🍚首先,讓我們來談談油甘魚刺身。這道刺身的切片非常厚實,讓人一口咬下就能感受到魚肉的豐腴口感。魚肉的油脂含量豐富,為整道菜增添了豐富的風味。口感軟糯且帶有一定的嚼勁,讓人愛不釋手。🐟🍣接著是帶子刺身配檸檬。這道菜的帶子鮮嫩多汁,搭配上酸爽的檸檬,散發出迷人的香氣。帶子的甜美與檸檬的酸度完美地相互融合,味道清新宜人,帶給人愉悅的味蕾享受。🍋🍣此外,和牛飯也是這家店的一道招牌菜。和牛的肉質嫩滑多汁,與飯粒完美結合。每一口都散發出濃郁的肉香,令人食指大動。這道菜的味道豐富而滿足,絕對是肉食愛好者不能錯過的選擇。🍚🥩總體而言,這家日本料理店的油甘魚刺身、帶子刺身配檸檬以及和牛飯都是非常美味的菜品。刺身切片厚實且鮮美,口感豐富;而和牛飯則帶來濃郁的肉香與飯粒的完美搭配。👍🍣

Superdon係大埔/ 銅鑼灣/ 佐敦都有分店主打用「日本空運食材」嘅日式丼飯 🇯🇵除咗海鮮丼外,仲有和牛丼同肉野菜丼而家平日/週末都有牛市丼物優惠不過我地都另外叫正價嘅食物𓂅 鰻魚玉子和牛丼 ( ᴴᴷᴰ 108 )和牛大概九成熟,對我來說有點過熟了,部分肉質嫰滑得很但有些部分就過韌了;味道方面,把玉子篤爆,蛋漿拌著和牛跟鰻魚吃還是很不錯的~𓂅 三色海鮮丼 ( ᴴᴷᴰ 108 )分別係三文魚、吞拿魚和油甘魚刺身,刺身都幾鮮甜,但份量好似有點少𓂅 玉子生薑豚肉丼 ( ᴴᴷᴰ 88 )賣相勁吸引!豚肉份量多,搭配大量洋蔥跟蛋漿,味道上有更多層次,唯獨生薑味少欠缺,有點美中不足
Superdon係大埔/ 銅鑼灣/ 佐敦都有分店
主打用「日本空運食材」嘅日式丼飯 🇯🇵
除咗海鮮丼外,仲有和牛丼同肉野菜丼
而家平日/週末都有牛市丼物優惠
不過我地都另外叫正價嘅食物

𓂅 鰻魚玉子和牛丼 ( ᴴᴷᴰ 108 )

𓂅 三色海鮮丼 ( ᴴᴷᴰ 108 )
分別係三文魚、吞拿魚和油甘魚刺身刺身都幾鮮甜,但份量好似有點少

𓂅 玉子生薑豚肉丼 ( ᴴᴷᴰ 88 )
2023-05-08 75 views
位置靠近銅鑼灣地鐵站C出口超级方便,不過位置比較狹窄而且人比較多服務需時🙃但性價比還是很高的雖然價格要$100以上但是食材都是日本空運過來所以口感上非常的高質素鵝肝和牛丼 $138 Foie Gras And Wagyu Beef Donburi 看到餐牌寫着强烈推薦😉那肯定要試一試,鵝肝分量比想像中要少很多,不過1牛肉真的沒得說😍超級juicy而且煎很有牛味,米飯採用日本米粒粒分明超級推薦!咖喱牛肉丼 $88 Curry and Grilled Beef Donburi 咖喱味道不算很重,牛肉是肥牛一樣的口感沾上咖喱非常好吃另外還有湯和沙律😅
位置靠近銅鑼灣地鐵站C出口
超级方便,不過位置比較狹窄而且人比較多
服務需時🙃
但性價比還是很高的雖然價格要$100以上
但是食材都是日本空運過來所以口感上非常的高質素

看到餐牌寫着强烈推薦😉

2023-05-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 鵝肝和牛丼
2023-04-29 67 views
見到ig foodie 推介,點知完全唔係嗰回事,中伏。同相爭好遠,分量勁少,完全唔值。牛肉無味,有筋又韌,一啲都唔似和牛。天婦羅偏甜,鵝肝味道好奇怪!💩💩💩
見到ig foodie 推介,點知完全唔係嗰回事,中伏。
同相爭好遠,分量勁少,完全唔值。
牛肉無味,有筋又韌,一啲都唔似和牛。
天婦羅偏甜,鵝肝味道好奇怪!
💩💩💩
TakeAway
2023-04-27 60 views
📍 スーパー丼 (駱克道) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道501號地舖@superdon_hk-這家位於銅鑼灣的丼飯清新小店有非常多不同種類的丼飯 這次我點的是他們的鵝肝和牛丼飯 在淋上鹹甜醬汁的飯上放有一塊煎的外表焦脆的鵝肝以及半生熟的後和牛片 肉質很嫩但又有些口感 搭配肥美的鵝肝 還不錯吃 現在這個鵝肝和牛丼和很多其他的丼還有午市優惠 另外我還加點了一份明太子雞翅 雞翅很多汁裡面包著滿滿的明太子 也很好吃-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5#food #香港美食#台灣美食#Superdon #Donburi #海鮮丼 #wagyu #和牛丼#銅鑼灣美食 #大埔美食#佐敦美食#foodstagram #foodporn #dessert #matcha #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger
📍 スーパー丼 (駱克道) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道501號地舖
@superdon_hk

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

最近超人氣丼飯專門店【スーパー丼 SUPERDON】推出 「午市丼物優惠」最平滑蛋親子丼 $52(未加一)還包括是日前菜和味噌湯!即使追加指定小食 也只需要額外$10真的是超值的優惠即是不是列在午市優惠餐牌內的丼飯也包括了前菜和味噌湯 感覺超滿足꙳ ⋆ 𓈒𓏸 特上北海道丼 $198 看到餐牌上豐富的配料便毫不猶豫的點菜果然無令人失望兩大片海膽清甜不腥 鮮甜的油甘魚片 葱拌吞拿魚蓉 還有厚肉的飯立貝 加上滿滿的三文魚子真的非常足料꙳ ⋆ 𓈒𓏸 溫泉蛋醬燒牛肉丼 78沒有想過實物竟然和餐牌照片長得一模一樣煮得剛好的溫泉蛋 配合用醬燒過的牛肉加上入味的小菇 和京葱是經典的日式口味𐀑 𓈒𓏸 信州蘋果梳打 30清爽不過甜的日本進口梳打 每次在餐牌見到都必點!
最近超人氣丼飯專門店【スーパー丼 SUPERDON】
推出 「午市丼物優惠」
最平滑蛋親子丼 $52(未加一)還包括是日前菜和味噌湯!
即使追加指定小食 也只需要額外$10

煮得剛好的溫泉蛋 配合用醬燒過的牛肉
加上入味的小菇 和京葱
是經典的日式口味

𐀑 𓈒𓏸 信州蘋果梳打 30
清爽不過甜的日本進口梳打 每次在餐牌見到都必點!
2023-04-22 64 views
上星期同老公bb去Playhouse前去左呢間度食😋 之前試過 今次帶埋老公encore ▫️天蝦和牛丼天婦羅蝦係即炸 好新鮮好脆😍 和牛好新鮮 油脂香口 肉質軟腍 加埋d sauce 好juicy 食肉獸既Noah爸大滿足▪️日式鵝肝丼鵝肝本身好高蛋白質同鐵質 一向係我最愛🤤 個鵝肝丼油脂豐膄 連埋茄子 青蔥 沙律菜一齊食 完全唔會覺得油膩 配埋個醬汁 成個配搭都好滋味🤩▫️日式餃子皮薄脆金香 ☺️ 肉汁飽滿 同埋餡料都多 配埋醬油食一流

▫️天蝦和牛丼

▪️日式鵝肝丼

▫️日式餃子
皮薄脆金香 ☺️ 肉汁飽滿 同埋餡料都多 配埋醬油食一流
2023-04-21 60 views
在門口經過幾次,今次有人出嚟說而家仲有set lunch食喎,已經16:50, 係呀17:00前仲有set lunch食,咁咪叫咗個角切魚生丼飯,$73銅鑼灣魚生set lunch ok架,有前菜有湯,算好食架喇,下次再嚟食另一個set lunch先

Lunch
今日同老婆去咗銅鑼灣食晏,間舖頭名叫做Superdon 門口已經有一個好大塊嘅Menu喺度一目了然。有晒食物相睇同埋價錢,睇啱就即刻入去坐低嗌嘢食唔使煩。我地叫咗一個鵝肝和牛飯丼(老婆超鐘意食鵝肝),一個極上北海道丼(店員さん大推)😋再加一杯巨峰calpis乳酸。每一款丼飯都會陪一碗湯同一個前菜小食,講 下個鵝肝和牛飯先,和牛唔係油脂豐富果一種和牛肉,所以會有咬口不過唔係韌嗰種,配搭已經淋喺上面帶啲甜味嘅醬汁。鵝肝口味超濃郁,但本身唔係鵝肝愛好者所以留返俾老婆食大舊啲😝(老婆好鍾意食)然後就係壽司飯啦!食材分量充足,鋪滿晒喺個飯上面!個海膽真係好好食🤤唔係一般嘅質素,唔會有一大浸勁腥臭味,入口好鮮甜同埋食到少少海水嘅咸味而且分量唔少😋帆立貝又大粒,三文魚子唔會勁腥,再配吞拿魚腩蓉同埋油甘魚刺身,真係超級好味!埋單連加一$397有鵝肝、和牛、鮮味海膽!抵食!

今日同老婆去咗銅鑼灣食晏,間舖頭名叫做Superdon

再加一杯巨峰calpis乳酸。

埋單連加一$397
有鵝肝、和牛、鮮味海膽!抵食!
2023-04-21
  • 特上北海道海鮮丼
2023-04-17 1549 views
#Superdon #sorriso_灣仔區 #sorriso_大埔區-呢間都係想食好耐嘅鋪頭,去到銅鑼灣就試埋佢啦,不過我去左咁多次銅鑼灣都唔知有啲咩好食🧆【鵝肝和牛丼】 $108 (7.9/10)有肩板鍵和牛、鵝肝、白蔥、酸菜,佢個和牛比我想像中少,成個飯都係好靠個鵝肝嚟調味,有少少失望😅,suppose佢個放完啲和牛同埋鵝肝係唔會見到個飯,但都見到擺明遮唔到,佢個餐有埋黑醋沙律同味噌湯,味噌湯就係用粉沖出嚟嘅,冇咩特別🥤【汽水】 $10要左可樂#sorriso_銅鑼灣 #sorriso_港島 #sorriso_大埔 #sorriso_新界 #sorriso_佐敦 #sorriso_九龍-📍【スーパー丼 Superdon】 @superdon_hk銅鑼灣駱克道501號地舖大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號舖🕑Mon to Sun 12:00~21:30-#銅鑼灣黃店 #foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地

🧆【鵝肝和牛丼】 $108 (7.9/10)

🥤【汽水】 $10

要左可樂

銅鑼灣駱克道501號地舖
大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
🕑Mon to Sun 12:00~21:30

#銅鑼灣黃店 #foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #新界黃店 #良心小店 #九龍黃店 #佐敦黃店 #大埔黃店 #港島黃店
鵝肝和牛丼
鵝肝和牛丼
《 🍱 𝕊𝕌ℙ𝔼ℝ𝔻𝕆ℕ📍》—————————————————👻之前喺佐敦食過一次,今次黎銅鑼灣encore第二次,但可惜咁啱唔食得魚生住🌝---🙌🏻 想講店員服務態度好好—————————————————🧀🐮芝士牛肉丼:---好多熱溶拉絲芝士🤩牛肉份量都好多😛————————————🥚滑蛋親子丼:---成碗又係好足料👅蛋汁撈飯我至愛🤤而且好夠蔥香味🍃———————————————👍🏻兩份丼飯都幾大份足料抵食🥹下次一定要食到魚生飯!———————————————♐️ 餐廳地點:———————#superdon #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 ~~~#香港美食 #食好西 #食評#好吃 #吃貨 #吃貨人生 #internationalfoodiesunite#internationalfoodiesuniteforever #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記#香港美食地圖 #香港美食推介#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食 #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #hkfoodblog #hkigfood#hkfoodie #foodie
《 🍱 𝕊𝕌ℙ𝔼ℝ𝔻𝕆ℕ📍》
—————————————————
👻之前喺佐敦食過一次,
今次黎銅鑼灣encore第二次,
但可惜咁啱唔食得魚生住🌝
蛋汁撈飯我至愛🤤
而且好夠蔥香味🍃
———————————————
👍🏻兩份丼飯都幾大份足料抵食
🥹下次一定要食到魚生飯!
———————————————
#香港美食地圖 #香港美食推介
#香港好去處
#打卡餐廳 #打卡美食
#hkfoodblog #hkigfood
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
2023-03-23
Dinner
  • 芝士牛肉丼
係銅鑼灣番左咁耐工,一向帶開飯😗其實都冇好好explore 下附近有咩食🤣番工咁辛苦lunchtime 食番餐好小小既都唔過份呀😆☀️特上刺身拼盤🐟 · $148由於太肚餓同為食既關係要叫個刺身做前菜🤤分別有北寄貝4片、吞拿魚、三文魚、油甘魚各2片🤓魚生勁厚切,顏色亮澤,一啲都唔腥🤤Wasabi磨成細泥狀🙈比較柔和清新😗帶出魚生鮮味之餘仲冇咁辛辣攻鼻😆咁肥美既刺身食完都飽左一半🤓☀️鵝肝和牛丼🐮 · $108❗️店舖No.1既丼飯😳當然要order果然冇令我失望🤓和牛油脂豐富濃厚🐮日式丼飯有鵝肝真係好罕有🤓經過油炸之後,內裏仲keep住綿密滲透淡淡的鵝香🙈我就將佢同埋鹹菜香蔥一齊拌飯,又係另一種食法🤓Lunchtime 比其他時段抵食🤓所以值得去嫁😎

☀️特上刺身拼盤🐟 · $148

☀️鵝肝和牛丼🐮 · $108

Lunchtime 比其他時段抵食🤓所以值得去嫁😎
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #銅鑼灣 - スーパー丼 SUPERDONSuperdon由我未做foodie嘅時候已經bookmark嘅餐廳。小店走小清新風格✨ 除咗 提供各式丼飯,e.g. 北海道海鮮丼、吞拿魚三色丼及北海道馬糞海膽丼 etc. 顧客也可以自選海鮮配搭 👐🏻-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 鰻魚玉子和牛丼 $108 | 8/10「人氣第二🥈」和牛知道6-7成熟,牛味頗濃,配上鰻魚 同埋 生蛋,朋友話撈飯食唔錯 🐮◐ 海之幸丼 $145 | 7/10包括松菜蟹肉、蛋籽、北海道帆立貝、甜蝦和北奇貝,係一個幾豐盛海鮮飯 🍣 但唔知點解覺得好似無以前咁有驚喜** 所有丼飯另配 中華沙律 & 麵豉湯*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*🍴 @superdon_hk📍 銅鑼灣駱克道501號地舖📍 大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖📍 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號舖🏷️地區:#

推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑

📍 大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
🏷️
地區:#laymao_銅鑼灣
分類:#laymao_日式
今晚唔想排隊去買外賣,牛油果吞拿魚腩蓉溫泉蛋丼。雖然外賣有九折$88(原價$98),但啲吞拿魚腩蓉仲少過一件軍艦壽司,成碗白飯!好彩有隻溫泉蛋同鼓油撈飯😩。係唔係外賣先係咁?
牛油果吞拿魚腩溫泉蛋丼
2023-03-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Dinner
2023-03-12 81 views
晚上七時半看到有數人在排隊,剛好又想食日本飯,所以就排隊,及後都愈來愈多人排隊。20分鐘後安排入座,座位安排緊密。和牛配帶子 睇menu時看似是燒帶子 來到是炸帶子 有點失望 牛肉片較乾身 油脂比較少 飯的口感像一般的中國米飯。 整體來說 普普通通。我對角切魚生飯十分不滿意,首先魚生粒帶根 不易咀嚼 ,其此 飯是十分(林),也像是中國米飯, 不帶有醋味。補上一張close up,看清楚米飯的樣子前茶及服務不過不失 茶水refill及時

補上一張close up,看清楚米飯的樣子

前茶及服務不過不失 茶水refill及時
2023-03-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)