You can have a omakase set in Sushi Kawa for less than $400! Good quality, very fresh sashimi. You know sometimes 12 pieces would be a bit too much for girls, but the chef will ask if you need less rice, so considerate😂Good service and will go back again. Good piece of sushi does not mean to be expensive, sushi kawa satisfied my sushi cravings 🤗
2019-12-01 903 views
鮨川set lunch定價吾算高 吾太肚餓關係嗌左精選壽司9貫$258 賣相精美朋友order左特上壽司12貫$3382個餐都有沙律 前菜 蒸蛋 味噌湯及甜品下次一定要坐吧台 可一邊欣賞一邊慢慢品嚐
$258 賣相精美

朋友order左特上壽司12貫
2個餐都有沙律 前菜 蒸蛋 味噌湯及甜品

下次一定要坐吧台 可一邊欣賞一邊慢慢品嚐
2019-09-30 1871 views
• 十二貫lunch omakase + 手卷🍣 •💵Price: $338🍴Food: 5/5❤️-又係$400唔洗食到既lunch omakase🤤質素好好,服務都唔錯,仲請我地食多左件壽司添😆同埋平時食呢啲sushi lunch都起碼個幾鐘,因為有時會等得耐左,但今次我地食完都係大概一個鐘到,但食個時又唔會覺得好趕咁,唔錯!岩哂返工人士lunch去食餐好又唔會遲返office🤔廚師發板既壽司都有好多種類,好多我平時鐘意食既海膽、拖羅、赤鯥同赤貝都有,另外仲有油甘魚、深海池魚、伊左木、吞拿魚醬油漬、牡丹蝦、金目鯛、左口魚邊、鯖魚,同比較特別少見既喜之次。最後有最常見嘅吞拿魚蓉手卷作結❤️成個套餐仲有沙律,前菜,蒸蛋,湯同甜品,呢個價錢黎講絕對係超值!
• 十二貫lunch omakase + 手卷🍣 •
💵Price: $338
🍴Food: 5/5❤️
2019-08-24 1746 views
辛苦咗一星期,又到Happy Friday啦!又係時候食返餐好野嚟獎勵自己啦!今日就選擇咗去鮨川!平時食Omakase好貴,不過鮨川嘅Lunch Omakase就只係$598,所以我想試吓!首先嚟2款前菜,分別係蜆肉、煙燻鰹魚!煙燻鰹魚好好味,完全唔腥!而蜆肉就鹹鹹地,幾得意!刺身,一共有五款!望落好新鮮肥美,但食落就冇咩鮮味!熟食係汁煮油金魚,魚肉好滑,而且好有魚味,超好食!只係個汁太鹹,但如果將啲魚肉唔點太多汁,只係點少少汁的話,超級鮮甜好味!一共有5款壽司,至愛海膽,好鮮甜,吞拿魚腩亦超級肥美,食完覺得超滿足!我平時唔鍾意食炙燒壽司,因為我寧願食全生或全熟,我唔鍾意半生不熟嘅口感!但鮨川啲師父將啲炙燒壽司控制得好好,食落覺得有少少燒味,好香口,但亦不失魚生嘅鮮甜味,而且唔會食落成口油!最後就係麵豉湯同甜品啦!甜品擺設得好有心思,好吸引!而且唔係得外表,甜品好有柚子味,好香!我好鍾意食Omakese,因為我鍾意有驚喜,每次都唔知會食到咩食材!呢個價錢可以食到咁高質嘅Omakese,真係超值之選!
辛苦咗一星期,又到Happy Friday啦!
又係時候食返餐好野嚟獎勵自己啦!
今日就選擇咗去鮨川!

首先嚟2款前菜,分別係蜆肉、煙燻鰹魚!
煙燻鰹魚好好味,完全唔腥!而蜆肉就鹹鹹地,幾得意!

刺身,一共有五款!望落好新鮮肥美,但食落就冇咩鮮味!

最後就係麵豉湯同甜品啦!

2019-08-16
$660 (Lunch)
2019-05-29 1318 views
辛苦工作當然係為左食好西銅鑼灣區出名有好多隱世高級日本餐廳今日揀咗呢間「鮨川」試試水溫環境都幾靚幾舒適!大玻璃,日光充足!一行三人點了好幾款菜式:刺身、壽司、和牛、鰻魚都有!重點分享幾款我特別喜歡的!!!前菜除左例牌沙律之外,仲有我好喜歡嘅鱈魚乾!!!香、脆!個種濃郁嘅鱈魚香,係一種after taste,會喺你口腔律徊,揮之不去!無得頂!一人一碟都唔厭多接著有選材自鹿兒島的A5和牛 pan fry 的牛柳粒唔洗多講,睇相都感受到好JUICY同個牛脂好香!!簡直係一種享受!仲有仲有,我大大大大愛個鰻魚飯!(我平時係唔食魚的,怕腥,一丁點腥都接受唔到)但係呢度個鰻魚飯真係無得頂!!!食得出好有鮮味!唔係得個鰻魚燒汁個隻鹹味!!!!!!聽經理講,個分別就在於呢間餐廳,唔係用一批批交貨黎個啲鰻魚而係師傳親自處理的原條鰻魚!!口感好實,一啲都唔會散!個!魚!皮!超!級!香!!!!!!!(我平時係必定唔食魚皮的!今日都極速食曬個魚皮)再加埋其他刺身呀,壽司呀店員服務又好,好有禮貌!要咩都即刻有回應有幫手!總括而言,今日試新野成功!有驚喜!!
辛苦工作當然係為左食好西

銅鑼灣區出名有好多隱世高級日本餐廳

今日揀咗呢間「鮨川」試試水溫
環境都幾靚幾舒適!大玻璃,日光充足!

一行三人點了好幾款菜式:刺身壽司、和牛、鰻魚都有!
重點分享幾款我特別喜歡的!!!

前菜除左例牌沙律之外,仲有我好喜歡嘅鱈魚乾!!!

一人一碟都唔厭多

接著有選材自
鹿兒島的A5和牛
pan fry 的牛柳粒

唔洗多講,睇相都感受到好JUICY同個牛脂好香!!
簡直係一種享受!

仲有仲有,我大大大大愛個鰻魚飯!
(我平時係唔食魚的,怕腥,一丁點腥都接受唔到)
但係

呢度個鰻魚飯真係無得頂!!!

食得出好有鮮味!唔係得個鰻魚燒汁個隻鹹味!!!!!!

聽經理講,個分別就在於呢間餐廳,唔係用一批批交貨黎個啲鰻魚
而係師傳親自處理的原條鰻魚!!
口感好實,一啲都唔會散!
個!魚!皮!超!級!香!!!!!!!

(我平時係必定唔食魚皮的!今日都極速食曬個魚皮

再加埋其他刺身呀,壽司
店員服務又好,好有禮貌!要咩都即刻有回應有幫手!

總括而言,今日試新野成功!有驚喜!!
2019-05-29
$300 (Lunch)
  • 鰻魚飯
  • 鱈魚乾
  • 海膽
  • 刺身
2019-02-19 1029 views
一月時公司先發了雙糧,新年後又會有獎金跟紅包,心癢癢又找未吃過的店想嚐鮮的廚師發辦。拉了朋友一起去做搜查最終決定來到這間鮨川吃。裝潢很新穎又帶有日式風味。我個人覺得很舒適很喜歡。第一次來吃決定先試雲$1080這套餐。廚師發辦自然可坐著看師傅表演。另叫了枝京姖 一酌一景$330,凍的清酒,可挑杯來喝。感覺特別有風味。服務周到,環境良好,所以心情極好等待食物上桌。先上的是前菜三點。右上是胡麻豆腐,質感而綿實,味道混了上邊點綴的芥末有兩重口感。左上是凍蒸蛋,有蝦肉與豌豆及海膽,所以相當鮮甜。下邊是鴨胸,抹上燒汁很惹味,配上洋蔥突出鴨胸的鮮。跟著便是壽司6連發。佐口魚-魚上灑了柚子皮,帶點甘香,肉質軟質香甜。赤貝-爽身彈口有咬感,味清香。伊佐目-咬感剛好,加了葉蘇葉,味道甘香而甜帶子-肉厚實味道清甜。油甘魚-有乾果絲在上邊,肉嫩滑清香。石目鯛-肉偏結實,有咬感,跟自家製蝦粉加一起很香甜。中段吃料理,是燒日本黑豚肉-肥瘦適中,肉有彈性嫩而香口,沾了胡麻柚子醬會更惹味吃完料理便繼續壽司~深海池魚-肉很有彈性魚很鮮味突出。俄羅斯牡丹蝦-加自家製蝦粉,蝦肉爽嫩肉厚,蝦粉乾爽鮮甜突出了鮮味。金目鯛-燒過

裝潢很新穎又帶有日式風味。我個人覺得很舒適很喜歡。

服務周到,環境良好,所以心情極好等待食物上桌。

跟著便是壽司6連發。
佐口魚-魚上灑了柚子皮,帶點甘香,肉質軟質香甜。
赤貝-爽身彈口有咬感,味清香。
伊佐目-咬感剛好,加了葉蘇葉,味道甘香而甜
帶子-肉厚實味道清甜。
油甘魚-有乾果絲在上邊,肉嫩滑清香。
石目鯛-肉偏結實,有咬感,跟自家製蝦粉加一起很香甜。

吃完料理便繼續壽司
深海池魚-肉很有彈性魚很鮮味突出。
金目鯛-燒過後沾上燒汁很香口惹味,魚味鮮重有些少魚香配胡麻醬惹味。
Kinki喜之次-是第一次吃,在日本相當有名的魚。魚香味重,燒後油香而肉有彈性。
拖羅-入口即化,魚油香味重,肉很軟滑。

吃完壽司便是熱湯-大蜆清湯。蜆肉相當清甜嫩滑,湯很清香鮮美。

最後甜點是靜崗蜜瓜-清甜多水。

這個套餐的配搭與選魚很獨特,並不是別的廚師發辦常見。果然師傅不錯時節不同吃的就會不同!超喜歡吃omakase! 還會再來(心)
2019-02-19 831 views
首先有前菜左邊既係有鮟康魚肝,口感好rich,冇腥臭味,而且超級鮮!配上細葱同酸汁一齊食,完美!置中既有粟米蓉,好錦,處理得好,所以口感好滑,仲有粟米天然既甜味。然後就開始握壽司,開始既時候,你可以同司傅講你既口味,令到成餐廚師發辦更完美。眼仁奈魚味唔算特岀,但加咗檸檬皮,令到成件事好清新,第一件握壽司黎講,非常好。帶子 特感偏冧身,司傅加咗炭鹽,檸檬皮同蜜柑皮,所以唔需要再加豉油,清新!油甘魚 油份足,加埋莓醬,味道特別。石垣鯛 口感較有韌度,仲加咗魚子醬。牡丹蝦 配上自家製蝦子,蝦子係經兩次提練,所以蝦味濃郁。拖羅最後以拖羅作給結,好rich。份量對女孩子黎講,啱啱好,唔會太多。
首先有前菜

眼仁奈

帶子

油甘魚
油份足,加埋莓醬,味道特別。

石垣鯛
口感較有韌度,仲加咗魚子醬。

牡丹蝦
配上自家製蝦子,蝦子係經兩次提練,所以蝦味濃郁。

拖羅
2019-02-13 633 views
銅鑼灣渣甸街一帶向來食肆林立,不難發現多了很多高級日本料理餐廳,是晚就來到「亨環」這座幾乎都是餐廳的大廈用餐,最後選擇了這家位於17樓的Omakase店。店裡裝修以淺色木紋為主,由牆身延伸至天花;枱面為清一色黑色吧枱,桌椅設計較高身,食客可以將廚師得手藝一覽無遺;餐具方面擺放企理,亦跟日本一樣有濕毛巾提供。菜單方面有三個不同價位的Omakase Set供選擇,分別是 雲(HKD 1080),丘(HKD 1380)及 川(HKD 1680),內容及份量亦略有不同。我們最後選了兩個 雲 Set。前菜三點湯葉海膽腐皮入口順滑帶豆香,嚼感煙韌,與肥美鮮甜的海膽相輔相成。芝麻豆腐口感綿密細緻,嚼感香軟,先後而至的咸酸味及濃郁芝麻香味,帶來多元而富層次的味道。芝士西京燒色澤光潔,入口絲滑細膩,質感黏稠呈膠狀,酸甜開胃。再來是八款手握壽司針魚壽司(上):味道清甜不膩,肉質結實爽口。左口魚壽司(下):肉質柔軟細緻,油脂感良,配上紫酥葉及紅草莓醬提味,食感清新。眼仁奈壽司(下):魚香味極重,油份屬中等,軟韌適中。赤貝壽司(上):蝶切的赤貝厚實爽甜,大大片很有質感。帆立貝壽司(下):肉厚味甜的帶子入口粉嫩

前菜三點

湯葉海膽
腐皮入口順滑帶豆香,嚼感煙韌,與肥美鮮甜的海膽相輔相成。

芝麻豆腐

芝士西京燒
色澤光潔,入口絲滑細膩,質感黏稠呈膠狀,酸甜開胃。

再來是八款手握壽司

針魚壽司(上):味道清甜不膩,肉質結實爽口。

眼仁奈壽司(下):魚香味極重,油份屬中等,軟韌適中。

赤貝壽司(上):蝶切的赤貝厚實爽甜,大大片很有質感。

帆立貝壽司(下):肉厚味甜的帶子入口粉嫩絲滑,散發淡淡海水味。

石桓鯛壽司(上):白身的深海魚肉口感紮實柔韌,魚香味極重。

海膽(下):海膽份量喜人,油潤甘香的味道整個充滿口腔,而脆身的紫菜正好中和一點油份。

牡丹蝦(上):肉質晶瑩剔透,入口爽甜富質感,鋪面的七味粉使味道更多元。

料理 燒白鰻
肥美的鰻魚肉烤得外脆內嫩,肉汁豐富,加上柚子胡椒醬同吃更惹味香口。

甜蝦蝦籽(上):黏稠滑溜的甜蝦加上爽脆的蝦籽,種滋味一次過享受。

鯖魚壽司(下):薄薄的脂肪夾在魚肉和魚皮之間,油潤甘甜味道充分融入魚肉中。

拖羅中腹(下):入口一嚼即化,魚香味於口中逗留良久不散。

赤鯥魚(上):白身的魚肉脂質豐富柔軟,經火炙處理後更是魚香四溢,加上特意調製的蛋黃酥,口感豐富多元而不搶味,一流。

飽魚清湯
吃罷油脂感高的壽司後來個清湯讓口腔休息一下,湯水滾得清澈透明,入口清甜順喉,溫燙暖胃。

日本蜜瓜
香甜多汁,果味濃郁,為這餐Omakase完美收結。
2019-02-10 428 views
There are 3 choices of set Omakase ; we opt for the one priced $1380 - medium one. The food is delicious especially urchin, sashimi ; chef is served with heart , nice environment. Service is also good with detailed explanation about the food. Will go to try the $1680 set .

2019-02-09
$1500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-02-08 2837 views
2018 年完結,好姊妹話環慰勞一下2018既自己當然要揾間有質數的餐廳好好享受鮨川位於銅鑼灣,位置十分方便我們點了晚餐omakase的雲set $1080先來前菜有鮮甜的海膽栗子燒焦糖 配上焦糖很香甜麻醬豆腐 入口順滑左口魚壽司 魚味濃赤貝 很爽口鮮甜伊佐木壽司 肉色白裏透紅,味道清爽甜美帶子壽司 超大隻帶子 鮮甜無比間八壽司 脂肪比例均勻,清甜鮮美 爽口彈牙海池魚壽司 配上紫菜蓉 十分清新鐵板大蝦 外脆份嫩 肉質彈牙北海道海膽卷 入口味道濃郁牡丹蝦壽司 蝦肉甘甜 肉質爽滑帶膠質金目鯛壽司 經火燒過鋪滿油脂 入口溶化赤鯥壽司 用火槍炙燒一下外皮,釋出用火槍炙燒一下外皮,釋出油脂油出出香喜知次壽司 充滿油香大拖羅壽司 油脂美味 入口即溶化清酒煮蜆 味道鮮甜美味最後以士多啤利和柿子鮮果作完結
鮨川位於銅鑼灣,位置十分方便

我們點了晚餐omakase的雲set $1080
先來前菜
有鮮甜的海膽
栗子燒焦糖 配上焦糖很香甜
麻醬豆腐 入口順滑
左口魚壽司 魚味濃
赤貝 很爽口鮮甜
伊佐木壽司 肉色白裏透紅,味道清爽甜美
帶子壽司 超大隻帶子 鮮甜無比
間八壽司 脂肪比例均勻,清甜鮮美 爽口彈牙
海池魚壽司 配上紫菜蓉 十分清新
大拖羅壽司 油脂美味 入口即溶化
清酒煮蜆 味道鮮甜美味
最後以士多啤利和柿子鮮果作完結
2019-01-30 427 views
新一年收到風花紅今次都幾和味,即刻搵埋朋友賀一賀佢話晒辛苦咗咁耐,慰勞下自己都唔過份啊。日本菜一向至愛,所以搵到呢間開咗唔太耐,環境又唔錯嘅鮨川。店鋪唔算大,以中間料理枱為中心展開,座位大概三十數位。兩人都揀咗雲-KUMO。主要睇下師傅手勢同功架。前菜三點。高野豆腐,先覆蓋櫻花蝦然後再酥炸,豆腐炸得外脆內軟豆香係蝦味嘅襯托下更突出。再加上海膽嘅鮮甜味,一口滿足滋味。煙燻鴨胸。淋上芥末醬配搭,甜辣得黎有啲似食緊燒鵝嘅味道。鱈魚白子。又一當造食材。酸汁開胃白子質感結實,奶香幼滑嘅口感真係百吃不厭。左口魚/赤貝/帶子壽司。用上桔皮碎屑提鮮不少。帶子更配上腌紫菜醬,咸香結實。依佐目。紫蘇碎及咸梅醬令魚肉入口更爽甜,師傅都話係佢得意之作。牛柳配舞茸菇。牛肉三成熟好腍,肉味幾濃配上Wasabi蘋果醬,清爽又唔油膩。聽師傅講牛肉係黎本地農場養殖再再熟成,而舞茸更係老闆自行培植,估唔到日本料理都食到本地嘅農產品,味道又幾好真係有驚喜。白蝦。只用上魚子醬以咸味帶出蝦嘅甘甜。而深海池魚。因為柚子胡椒嘅辛辣,令魚油香味發揮晒出黎,好食。北海道馬糞海膽。一定要即刻食,因為包裹嘅紫菜真係好鬆脆,用上芥末莖增加味

兩人都揀咗雲-KUMO。主要睇下師傅手勢同功架。
高野豆腐/煙燻鴨胸/鱈魚白子
前菜三點。
煙燻鴨胸。淋上芥末醬配搭,甜辣得黎有啲似食緊燒鵝嘅味道。
牛柳配舞茸菇
北海道馬糞海膽
北海道馬糞海膽。一定要即刻食,因為包裹嘅紫菜真係好鬆脆,用上芥末莖增加味道,令甜味更明顯。
俄羅斯蝦。名符其實全蝦壽司。用上自家製蝦粉:將殼去眼烘乾磨粉再調味,配上爽身甘甜嘅蝦肉,味道真係無得彈。
大拖羅
大拖羅。油脂豐富入口即溶,蔥白及芥末莖微微刺激口腔,令魚油脂揮發得更充分。
金目鯛/石垣鯛。魚味淡所以檸檬皮嘅作用更重要,炙熱更帶出油香。
鯖魚。本身係魚味重嘅魚所以用上薑蓉/ 蔥調味,減腥提鮮。
鮑魚清湯
鮑魚清湯。鮑片煮出黎嘅青湯鮮甜濃郁,而蜜瓜超級香甜。為飯後帶黎一點暖意和甜蜜。
每款壽司都精心配上唔同佐料,令到食嘅時候有好多不同變化,完全食得出用心創作嘅努力。

另外幾鐘意呢度嘅子薑,腌得夠辛辣又酸甜。作為過場清一清味蕾好好食。
2019-01-17
$1080 (Dinner)
高野豆腐/煙燻鴨胸/鱈魚白子
北海道馬糞海膽
大拖羅
  • 雲-KUMO
2019-01-29 372 views
呢晚約左好朋友食飯,知道佢一向鍾情於食omakase,見佢就黎生日,咁就一於同佢黎食餐好架啦我地都揀左“雲.KUMO”HKd$1080+10%既Dinner Omakase先有三款精緻既前菜,由淡味既腐皮海至濃味既火炙芝士,三者味道分明而不俗跟住就係上半部份既壽司,先食六件,由左口魚打頭陣上半部份既六件壽司以白身魚為主,味道雖然較淡,但質量相相當好,每款都係新鮮甜美而無筋食完上半part既壽司之後就到熟食既料理呢晚既料理係燒白鰻,白鰻厚而肉嫩,燒而表層焦脆,食落無骨,無礙令人食得滿意跟住就開始食埋下半部份個六件壽司,由鮮濃既海膽壽司展開下半場既壽司之旅下半場既壽司較濃味,當中既火炙赤鯥同拖羅都係肥美既代表,兩者都近乎入口即溶最後既一件壽司就係火炙和牛,同樣係水準之作,令人回味食完和味既高質壽司之後就到湯品當晚既湯品係清鮮不寡既鮑魚高湯,簡單鮮味,一解剛才壽司既餘韻Last item以甜度甚高既香甜密瓜為甜品作結,的確令人滿心滿意

跟住就係上半部份既壽司,先食六件,由左口魚打頭陣

食完上半part既壽司之後就到熟食既料理

最後既一件壽司就係火炙和牛,同樣係水準之作,令人回味

食完和味既高質壽司之後就到湯品

Type of Meal
Dinner
因早前心情唔靚, 就想食好野令心情好轉,就獨自一人去鮨川食Dinner Omakase。*這店裝設不錯,好有日本風,好似置身於日本。**我選擇雲KUMO $1080/位 **<前菜3點>前菜好精美,蒟蒻上放了豐腴甘香的海膽,好滋味; 芝麻豆腐入口滑溜充滿芝麻香; 而栗子入口先嚐到焦糖甜香,美味極了。*** <壽司> ↑左口魚壽司~ 入口魚清淡,帶鮮甜味。   赤背壽司~赤貝入口爽脆,帶鮮甜美無比。 伊佐木壽司~入口微甜爽滑,味道清甜魚香。 ** ↑帶子壽司 ~ 帶子有著濃郁鮮甜,有彈滑爽嫩口感,配上甜甜袖子及炭鹽。 間八壽司 ~ 間八(紅鰤魚)上放咸香的烏魚子碎, 入口質感黏牙淡偏甜,有油脂香味。 海池魚壽司 ~ 池魚上有紫菜蓉,魚肉質感很嫩, 口感豐富魚油潤感。** <料理> ↑鐵板燒大蝦~ 蝦外皮酥脆不油,入口蝦肉質彈牙,非常令人著魔的口味。** <手卷+壽司> ↑北海道膽卷~海膽入口豐腴甘甜,鮮味濃郁帶海水味。  牡丹蝦壽司~ 牡丹蝦上配自制乾炒香蝦頭乾,肉質晶瑩剔 透,口感鮮甜彈牙。  金目鯛壽司~金目鯛輕
因早前心情唔靚, 就想食好野令心情好轉,
就獨自一人去鮨川食Dinner Omakase。
這店裝設不錯,好有日本風,好似置身於日本。
我選擇雲KUMO $1080/位
<前菜3點>
前菜好精美,蒟蒻上放了豐腴甘香的海膽,好滋味;
芝麻豆腐入口滑溜充滿芝麻香;
栗子入口先嚐到焦糖甜香,美味極了。

***
<壽司>
左口魚壽司~ 入口魚清淡,帶鮮甜味。
  赤背壽司~赤貝入口爽脆,帶鮮甜美無比。
 伊佐木壽司~入口微甜爽滑,味道清甜魚香。
↑帶子壽司 ~ 帶子有著濃郁鮮甜,有彈滑爽嫩口感,
配上甜甜袖子及炭鹽。
間八壽司 ~ 間八(紅鰤魚)上放咸香的烏魚子碎,
入口質感黏牙淡偏甜,有油脂香味。
海池魚壽司 ~ 上有紫菜蓉,魚肉質感很嫩,
口感豐富魚油潤感。
<料理>
鐵板燒大蝦~ 蝦外皮酥脆不油,
入口蝦肉質彈牙,非常令人著魔的口味。
<手卷+壽司>
北海卷~海膽入口豐腴甘甜,鮮味濃郁帶海水味。
 金目鯛壽司~金目鯛輕火槍燒,配上柚子胡椒味,
 魚味香濃, 帶豐富油脂。
赤鯥壽司~經輕燒的赤鯥,入口即溶,
魚油香四溢,口感細緻。
喜知次壽司~魚肉質細嫩,具油脂豐腴,
輕輕炙燒過魚皮帶出更濃油脂香氣撲鼻!
大拖羅壽司~魚肉質肥美油潤軟滑,
魚味濃郁豐腴,入口即化,充滿魚脂香。
<吸物>
以清酒煮蜆,引出蜆肉鮮甜味,連湯也是鮮甜。
<果物>
最後以生果香甜的士多啤梨及柿,
作因為晚飯完美句號。
$1188 (Dinner)
2019-01-28 290 views
最近尋尋覓覓發現香港的日本OMAKASE店很多,不查不知道一查卻發現吃也吃不完。為了荷包著想,今次我們只點了店內價位最平的 『雲KUMO』套餐,主打手握壽司,一邊欣賞師傅刀工手法,一邊細味手握壽司功藝。前菜三點湯葉海膽:腐竹薄滑細緻,以多層摺疊做出層次感,加上海膽濃滑而香稠,清新豆香與海膽在口中融化,味道出色。芝麻豆腐:芝麻咸香味重,入口質感軟滑,口感帶點綿絮。芝士西京燒:芝士半融香滑質感,芝香味濃,口感濃厚不咸大眾口味合適。八件白肉魚壽司🍣這店手握壽司飯入口鬆緊度適中,濕潤程度及味道比例剛好。每件比較精緻小巧,大小剛好成年人一口可以吃下,完整品味壽司的原有味道。師傅挑選時令白肉魚,由清淡口感及貝類開始上。針魚遍佈於中國、日本、香港和澳洲水域,盛產於春季約2月至5月,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,油分不會太多,適宜做刺身和壽司。左口魚師傅在左口魚底埋紫蘇葉,面點自家製梅醬,入口魚肉油脂豐富、入口帶油香化在嘴里,咬下卻滲出紫蘇葉那濃烈奇特的味道,清新回香。眼仁奈出沒在南部九洲一帶的海域,包括日本及香港。魚味較濃郁,質感軟韌適中。赤貝師傅大多會在最後拍打一下赤貝肉令肉身更具彈性,建議在三秒內

前菜三點
芝麻豆腐:芝麻咸香味重,入口質感軟滑,口感帶點綿絮。

八件白肉魚壽司🍣

針魚
遍佈於中國、日本、香港和澳洲水域,盛產於春季約2月至5月,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,油分不會太多,適宜做刺身壽司

左口魚

眼仁奈

赤貝
師傅大多會在最後拍打一下赤貝肉令肉身更具彈性,建議在三秒內吃掉,雖然如果相機食先的朋友必定難以做到😂。入口爽脆,味道清新自然,淡雅清澈。

帆立貝
師傅在底墊檸檬面灑抹茶鹽,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香帶檸檬香。

海膽
海膽份量很足個頭完整飽滿,濃滑而香稠,入口軟滑細緻,味道香濃富天然海水味,化在嘴間。

石垣鯛
石垣鯛屬深海鲷魚,魚身特別肥厚而油份充足,肉質緊實兼爽口煙韌、魚味入口極重。

牡丹蝦
外表晶瑩剔透飄紅,蝦頭帶透明感,肉質彈牙爽口重膠質,味道鮮甜。

食完清淡魚味白魚刺身壽司後來一個中場休息,吃一份燒物再來濃味魚。

燒白鰻
相信識食的朋友一定吃過燒白鰻,白鰻質感較柔軟,肥脂比例低,咬下外皮薄而香脆,魚肉肉質綿絮細緻。

甜蝦
甜蝦墊面再鋪上以昆布醃製的蝦籽,建議一開始先單吃蝦籽,嚐一下那獨特味道,再一口整件享用。

鯖魚
鯖魚刺身質量要求很高,所以大多店會以佐料腌制。該店家以無添加純鯖魚刺身壽司,咬下質感較為紮實密度高,濃厚魚味,鮮甜無腥味。

拖羅
肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內。

赤鯥魚
師傅以自家製咸蛋黃脆酥刨成粉末狀灑在魚肉面上,赤鯥魚肉質鮮甜無比與咸香衝擊,兩者味道兼容而沒被遮蓋。

鮑魚清湯
清湯入口鮮甜,鮑魚切片肉質爽口彈牙,味道較清淡,為吃完香濃魚味的口腔來個大休息。

日本蜜瓜
蜜瓜顏色較深色, 咬下柔軟細膩充滿水份, 那豐腴香甜的果汁,味道超甜甜度最少15度以上, 果香特別馥郁。
2019-01-28 1457 views
💃對於一個成日以日本為家鄉嘅人嚟講,食dinner omakase 係一件夢寐以求嘅事☺ 今晚就同好朋友嚟到呢間位於旺區嘅日本餐廳[ 鮨川] 一嚐廚師發辦🍣💃我地兩個都揀左♡雲 Kumo ♡ $1080👄前菜三點已經好有驚喜,擺盤美美噠😚 分別有海膽生腐皮,芝麻豆腐,芝士銀鱈魚西京燒🐟👄壽司有十二件🍣 食材新鮮,刺身好厚切好有質感😊1.左口魚壽司伴柚子胡椒🍋2.白蝦壽司🦐3.針魚4.伊左木魚5.深海池魚6.仿佛魚👄主食:白燒鰻魚🐟♡好有驚喜😚 魚油豐富,鰻魚燒至外脆內嫩,肉質有彈性😊7.海膽 ♡完全冇苦味同腥味😇鮮甜味美😎8.牧丹蝦9.鮑魚10.赤鯥11.拖羅♡實屬我的最愛💓💓💓油脂度爆登,仲要完全冇筋,入口即化😍12.和牛🐂 ♡炙燒過後牛味濃郁😋最後仲有鮑魚清湯🍜清一清味蕾,以清甜多汁既蜜瓜作甜點🍈 好圓滿既一餐啊🤗

💃我地兩個都揀左♡雲 Kumo ♡ $1080

👄壽司有十二件🍣 食材新鮮,刺身好厚切好有質感😊

1.左口魚壽司伴柚子胡椒🍋
2.白蝦壽司🦐
3.針魚
4.伊左木魚
5.深海池魚
6.仿佛魚
👄主食:白燒鰻魚🐟

♡好有驚喜😚 魚油豐富,鰻魚燒至外脆內嫩,肉質有彈性😊

7.海膽

♡完全冇苦味同腥味😇鮮甜味美😎
8.牧丹蝦
9.鮑魚
10.赤鯥
11.拖羅

♡實屬我的最愛💓💓💓油脂度爆登,仲要完全冇筋,入口即化😍
12.和牛🐂

♡炙燒過後牛味濃郁😋