2021-10-14 584 views
好失望,銅鑼灣壽司店林立真係唔需要揀呢一間。About 壽司師傅坐低唔夠5分鐘,就見到嗰壽司師傅好多小動作都好粗糙,已心知賴嘢,真係見微知著,果然完全反映到喺件壽司度。 我真係好後悔當時冇起身就走。 About 壽司1.魚肉同醋飯嘅平衡好差2.飯醋味不足,勁黏牙3.有啲魚fishy到吞唔落 4.魚肉嘅溫度錯晒5.整體份量細6.食咗15件好似食咗風咁7. 個師傅勁Chur一件未食完, 下一件就已經上嚟, 真係食壽司郎好過起碼節奏可以自己控制
好失望,銅鑼灣壽司店林立真係唔需要揀呢一間。

About 壽司師傅

5.整體份量細
6.食咗15件好似食咗風咁

2021-10-14
2021-10-04 525 views
專登request坐sushi bar,見住壽司師傅喺你面前預備,師傅係香港人,食omakase基本上最少都係過千一位,今次揀咗lunch時間嚟食,價錢相對化算。今次揀咗omakase sushi set,12件壽司加卷物,每個set都包咗沙律,茶碗蒸,烏冬,麵豉湯,甜品。不過打review時發現原來只係食咗11件壽司,大家食omakase時係咪都唔會數住自己食咗幾多件🌝由上至下,左至右介紹,加咗🌟代表推介,所有刺身都好新鮮,🌟只係個人喜愛1.🌟鹿兒島間八,上面灑咗柚子皮,好fresh2. 北海道帶子,對切完比較薄身3. 甜蝦,蝦肉剁碎,配上蝦頭膏及紫蘇花,比較偏好原隻上,因為剁碎咗嘅蝦肉口感欠奉4. 野生銀鱈魚,師傅強調係銀鱈魚bb5. 平靜魚 ,用櫻花木煙燻6. 🌟深海池魚7. 醬油漬吞拿魚,醃咗一晚,不過麻麻哋赤身8. 🌟拖羅 ,用炙燒方式處理,入口即融9. 中拖羅,半肥瘦10. 🌟鮟康魚魚肝,上面鋪咗銀箔,口感滑身,甜甜哋,以前未食過,幾特別11. 🌟北海道馬糞海膽,好鮮甜,份量好多,一啖放入口,超滿足。不過有個小插曲,兩件海膽一齊上碟,但師傅就話一件份量多啲一件份量冇咁多,我

由上至下,左至右介紹,加咗🌟代表推介,
所有刺身都好新鮮,🌟只係個人喜愛

1.🌟鹿兒島間八,上面灑咗柚子皮,好fresh

2. 北海道帶子,對切完比較薄身

4. 野生銀鱈魚,師傅強調係銀鱈魚bb

5. 平靜魚 ,用櫻花木煙燻

6. 🌟深海池魚

7. 醬油漬吞拿魚,醃咗一晚,不過麻麻哋赤身

8. 🌟拖羅 ,用炙燒方式處理,入口即融

9. 中拖羅,半肥瘦

11. 🌟北海道馬糞海膽,好鮮甜,份量好多,一啖放入口,超滿足。不過有個小插曲,兩件海膽一齊上碟,但師傅就話一件份量多啲一件份量冇咁多,我即刻黑人問號❓乜suppose唔係一樣份量🤨❓

食晒所有手握壽司之後,師傅會先問你食唔食紫蘇葉,因為最後嘅手卷會加入紫蘇葉。

手卷內包咗吞拿魚蓉,紫蘇葉,紫菜好夠脆,包好晒之後會喺上面鋪一塊金箔,係一塊,而唔係碎碎,金箔其實冇任何味道,都係裝飾用途為主,打卡🤣,呢款師傅直接遞比你而唔係放上碟。

另外總結返咁多件壽司,我覺得魚類太多件,因為見到隔離座位有赤貝/北寄貝望落好吸引,可能就係漏咗比我哋嗰件🥲🥲或者呢個就係omakase精粹,由廚師發辦,但事前都有職員問我哋有冇咩唔食。

餐廳環境好整齊乾淨,食嘅時候都感覺舒服,唯獨成個過程有少少急,壽司壽司之間嘅時間有啲短。
2021-09-24 554 views
今日來食lunch omakase餐牌總共有五種set lunch + 刺身我今日揀咗個628同個488嘅分別係15件壽司同12件壽司+各一件卷物前菜有沙律+蒸蛋後面都會有烏冬甜品同雪糕純粹我食唔到15件壽司咁多所以揀咗個12件嘅套餐差別果三件壽司都好抵食其中2件蟹肉蟹膏壽司同秋刀魚壽司我覺得最好食係海膽壽司,拖羅壽司同埋嗰卷物Lunch 經過食下都OK架🥰🥰服務亦好好😚😚唔知我今日係咪特別口渴好快飲完杯茶但好快就會有工作人員幫我加茶無限輪迴左四五次😂加茶都係非常快Recommend
今日來食lunch omakase

純粹我食唔到15件壽司咁多
所以揀咗個12件嘅套餐
差別果三件壽司都好抵食
其中2件蟹肉蟹膏壽司同秋刀魚壽司
我覺得最好食係海膽壽司,拖羅壽司同埋嗰卷物
Lunch 經過食下都OK架🥰🥰
服務亦好好😚😚

唔知我今日係咪特別口渴
好快飲完杯茶
但好快就會有工作人員幫我加茶
無限輪迴左四五次😂加茶都係非常快

Recommend

2021-09-24
$600 (Lunch)
  • Omakase
2021-09-20 508 views
之前見有多人ig打卡依間日本餐廳,就黎試下啦晚市有「悦」$1280、「和」$1580、「幸」$1880悦就正係得壽司,而和同幸嘅分別就係刺身同壽司嘅數目我地就簡左幸$1880/位當日嘅師傅非常親切,會同你傾計,講笑,睇下食物岩唔岩食前菜好精美刺身6点有幾款都包括海膽鍾意食海膽嘅話值得一黎蟹肉蟹糕配埋蟹盒仔😍🤣好cute生蠔好肥美依家好興嘅瑩光魷魚滿滿海膽季節料理壽司~當中較驚喜嘅2款,熊仔壽司好可愛,金箔壽司好igable睇得又食得另外,師傅亦有準備menu所講以外嘅料理:飯得嘅生魚仔咁非常有驚喜
之前見有多人ig打卡依間日本餐廳,就黎試下啦

晚市有「悦」$1280、「和」$1580、「幸」$1880
悦就正係得壽司,而和同幸嘅分別就係刺身壽司嘅數目

我地就簡左幸$1880/位

當日嘅師傅非常親切,會同你傾計,講笑,睇下食物岩唔岩食

前菜

季節料理

壽司
當中較驚喜嘅2款,熊仔壽司好可愛,金箔壽司好igable
睇得又食得

另外,師傅亦有準備menu所講以外嘅料理:
飯得嘅生魚仔咁
非常有驚喜

2021-09-18 3672 views
今日walk-in 到訪這鮨店,可惜bar 枱已經滿座了。餐廳的裝修簡潔明亮,是高級鮨店的和式裝修,柔和的燈光加上窗戶的日光,感覺開揚舒適。午餐有幾款選擇,由$298-$1380。 今日試吓壽司$488/12 件。魴鮄魚(柚子):這壽司都是第一次品嚐,這魚肉質扎實,味道鮮甜,還有陣陣柚子清香。深海池魚:這池魚肉質幼嫩鮮美,清甜爽脆,完全沒半點油膩感覺。油甘魚經炭火燒過,口感爽嫩,肉質柔軟,帶微微炭香。帶子:帶子帶一點厚度,味道相當清甜,帶貝類的鮮甜味。甜蝦蓉:蝦肉蓉口感幼滑,啖啖蝦肉滋味,味道鮮甜。鮟康魚肝:嘩,這鮟康魚肝相當甘香,有少少豐腴感,但又不油膩,好吃。海膽:這海膽味道相當甜香,而海膽味頗濃,口感creamy滑溜,而且有脆口的紫菜,味道不錯。鰤魚:這鰤魚肉質細嫩,有少少油香,肉質柔軟,魚味也突出。赤身背部:這赤身用了魚背的部分,魚肉又柔又軟,沒有油花,就是實在的吞拿魚風味。中拖羅:這中拖羅沒太多油花,沒有預期的油香,魚肉嫩、肉質軟,完全無筋,味道不錯,水準穩定。大拖羅:這大拖羅微微烤過,肉質軟柔,但油花不突出,介乎略為油潤和清爽口味,味道ok.蛋糕蛋/黑松露蛋: 這兩款超正,

柔和的燈光加上窗戶的日光,感覺開揚舒適。

魴鮄魚(柚子):

油甘魚經炭火燒過,口感爽嫩,肉質柔軟,帶微微炭香。

帶子:
帶子帶一點厚度,味道相當清甜,帶貝類的鮮甜味。

甜蝦蓉:
蝦肉蓉口感幼滑,啖啖蝦肉滋味,味道鮮甜。

鮟康魚肝:
嘩,這鮟康魚肝相當甘香,有少少豐腴感,但又不油膩,好吃。

海膽:

鰤魚:
這鰤魚肉質細嫩,有少少油香,肉質柔軟,魚味也突出。

赤身背部:

中拖羅:

大拖羅:

蛋糕蛋/黑松露蛋:
這兩款超正,估唔到兩款都軟得像旦糕一樣,而且旦味濃香,後者還有好濃的黑松露香,正!

中拖羅蓉卷:
這反卷用料十足,每一口滿滿是拖羅滋味,香滑帶魚香,不錯。

烏冬:這烏冬就是一口烏冬,湯汁清楚澈,烏冬口感滑溜,又半有半點酸味。

面鼓湯:這面鼓湯的味道🔟分溫和,味道淡淡然的,沒有太鹹。

甜品是柚子雪芭:有著清甜的柚子清香,滑滑又冰冰,十分消暑。

這一天的午餐十分滿足,十二件壽司對女生而言份量有點多,但九件又沒有海膽和拖羅,所以捧腹而回,不錯。
Type of Meal
Lunch
2021-09-12 649 views
這店已來過幾次,每次和不同朋友上來,每位都覺得很不錯👍🏻店內裝修簡潔舒適,每次都喜歡預訂bar table, 因可欣賞廚師們悉心製作料理。Lunch menu 有多款omakase set可選擇我們選了12貫和梵Gold食材全都很新鮮,特別喜歡這幾款北海道右口魚上面抹柚子皮汁,質感嫩滑清新甜蝦甜蝦剁碎,上面加上蝦膏和灑上一點紫蘇花味道很豐富北海道馬糞海膽海膽質素非常好,每件都放得滿滿的!完全想再單點幾份安康魚魚肝魚肝很香,配搭銀箔 ,令賣相更好看網燒全肥toro網燒令魚油更香濃,精華停留在口腔十分回味!除網燒外,還有醃製咗一晚的吞拿魚和半肥瘦Toro都很好吃紫蘇葉金箔toro手卷醃製過的Toto配紫蘇葉非常美味。手卷賣相平凡,只要花點心思(加上金箔),另平凡手卷變得矜貴。另外,亦點了他們推介的生蠔 - 宮城縣獨眼龍,配甜jelly非常鮮美,肉厚彈牙另外,兩款蛋亦很特色,濃濃蛋香,鬆軟總括而言,這店質素非常穩定!以omakase 來說,非常經濟
這店已來過幾次,每次和不同朋友上來,每位都覺得很不錯👍🏻

Lunch menu 有多款omakase set可選擇

我們選了12貫和梵Gold

食材全都很新鮮,特別喜歡這幾款

北海道右口魚

上面抹柚子皮汁,質感嫩滑清新

甜蝦

甜蝦剁碎,上面加上蝦膏和灑上一點紫蘇花
味道很豐富

北海道馬糞海膽

海膽質素非常好,每件都放得滿滿的!完全想再單點幾份

安康魚魚肝

魚肝很香,配搭銀箔 ,令賣相更好看

網燒全肥toro

網燒令魚油更香濃,精華停留在口腔十分回味!

除網燒外,還有醃製咗一晚的吞拿魚和半肥瘦Toro都很好吃

紫蘇葉金箔toro手卷

醃製過的Toto配紫蘇葉非常美味。

非常鮮美,肉厚彈牙

另外,兩款蛋亦很特色,濃濃蛋香,鬆軟

2021-08-03
2021-08-28 215 views
明明Book左坐bar枱,去到至話冇,重老屈話我聽錯,table同bar枱兩個英文我重識分,而且重未老到耳仔有問題,如果打電話訂枱時講明係坐table我肯定唔會訂,因為我有第二個選擇,所以我肯定冇聽錯。我覺得簡直係欺騙,做生意手法好有問題,最憎人唔老實,永遠唔會幫襯。
如果想喺銅鑼灣食Omakase嘅話,鮨幸係一個好選擇。餐廳環境優美,文師傅同waiter嘅服務唔錯幾有禮貌。Omakase 其中一個評分位就係餐廳所選用嘅器皿/器具/酒具夠唔夠正宗,佢地全部都係日本製造,賞心悅目,未開始食已經加左分😬食物質素真心幾好,睇得出食材新鮮之餘,文師傅和其他師傅亦對不同季節嘅時令食材都好到家,整體而言,物有所值!今次我哋就叫咗支”梵”大吟釀 (唔係藍色果支超吟…荷包唔夠深🥺)。點解會叫呢支而唔係其他”甘口”清酒,係因為”甘口”清酒通常會帶有生果果香,同食材襯得好就好;襯唔好就破壞哂師傅嘅心機和食材嘅鮮味,所以我哋play safe!講到酒,就不得不提佢哋嘅自家蒜頭,真心好食,又夾支力量充沛嘅大吟釀!成晚入面有好幾款都包含左海膽,鐘意食海膽嘅朋友仔真係要黎試下😂 (自己留意下係唔係海膽時令呀!)另外有驚喜嘅就係雞泡魚白子,因為好少遇到,難得訂位時師傅話有,即刻叫文師傅留番兩份先!仲有,佢地都有玩啲gimmick野好適合相機食先😂,就係熊仔威化餅鮟康魚肝,賣相係幾靚嘅,本來見到塊餅以為係gimmick野睇落得意但未必好食,點知一咬落去塊餅夠脆之餘同魚肝一齊食又幾夾
如果想喺銅鑼灣食Omakase嘅話,鮨幸係一個好選擇。
餐廳環境優美,文師傅同waiter嘅服務唔錯幾有禮貌。

仲有,佢地都有玩啲gimmick野好適合相機食先😂,就係熊仔威化餅鮟康魚肝,賣相係幾靚嘅,本來見到塊餅以為係gimmick野睇落得意但未必好食,點知一咬落去塊餅夠脆之餘同魚肝一齊食又幾夾喎

2021-08-08 1481 views
request 坐壽司bar 結果師傅係隔離檯整壽司 食物味道係不錯 但有d係預先整好左 (e.g.蝦壽司) 係後面 1位師傅同時serve 4檯omakase客 根本冇時間同食客交流 後來睇相先發現俾少左件壽司我地...失望 唔會再去 亦不推薦
2021-07-17 1659 views
Frd子生日佢話想食omakase.. 就同佢試下銅鑼灣哩間人氣嘅店入到去係充滿木色嘅日本簡約風坐低有3款menu.. 我地叫左中間價錢嗰款.. 有成十幾廿道菜😁每道菜上黎時都會介紹番係咩黎.. 而且每樣都打卡一流😈 好精緻好cute呀!!!!!😍有好幾味都有我最like嘅海膽.. 食得出係靚野日本貨我最鍾意係嗰味蟹肉.. 撈埋d蟹膏真係好鮮味🥰🥰最後食埋個甜品.. 碟上寫左happy birthday同畫左圖案好滿意嘅一餐😁 係貴左d兩個人成3千幾🙈 frd子生日無計啦
入到去係充滿木色嘅日本簡約風
有好幾味都有我最like嘅海膽.. 食得出係靚野日本貨
我最鍾意係嗰味蟹肉.. 撈埋d蟹膏真係好鮮味🥰🥰

2021-05-23 4321 views
此店開業約2年,主打Omakase(廚師發辦),晚餐有3款選擇,鍾情傳統江戶可選最便宜的「悅」,有壽司15貫;最貴的「幸」有刺身、熱食,一定飽肚。愛侣魚,少見,味道比較淡,安排在首件很合適。右口魚,近年流行,肉質較左口魚滑溜。海膽,份量夠足。Kinki,脂肪含量高(儲存足夠的脂肪以抵御深海嚴寒),肉質緊致。中、大トロ,魚脂鮮美。吧台位置若有10餘個,另有卡位及散坐,特別於玻璃窗后有大陽台,可以隨時「呼吸」呌氣。2人光顧,點餐如下:悅 x2Chita古梅酒順序:愛侣魚右口魚金目鯛銀雪魚池魚海膽蟹肉帶子赤貝Kinki 赤身中トロおトロ胺康魚手卷加一後,合共HK$3,080。
2人光顧,點餐如下:

中トロ
おトロ
胺康魚
手卷
加一後,合共HK$3,080。
2021-05-13
$1504 (Dinner)
2021-04-29 3825 views
We booked out the place for dinner omakase to celebrate for a friend's birthday! 🥳🎂There were around 12 of us and we could all comfortably fit at the sushi bar counter.There were around 20 courses 🍣 including toro, uni, abalone, oyster, Hokkaido crab 🦀 and many types of sushi $ sashimi Everything was fresh & delicious Especially loved their different types of uni As one of our friends knew the main chef, I think we got extra pieces too! We drank sake together with the chefs by the end of the ev

We drank sake together with the chefs by the end of the evening.

What a fun night with just us with the chefs
. The whole experience was very special and elevated when so much food was prepared in front of us at the same time! Just look at all the jumbo Hokkaido crabmeat sushi x 12
Definitely had numerous photo-worthy moments! 📸

Can’t wait to try their Omakase again!
2019-07-30
$1200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-04-22 2989 views
今次係我第二次食omakase,由於上次食完實在太難忘啦,所以就決定再戰。今次朋友搵嘅呢間鮨幸又係喺銅鑼灣,不過今次就食豪啲,食個海膽全宴,哈哈。佢幾乎每道菜都有加海膽喺上面,而且絕不手軟,但佢又唔會話為加而加,每樣食材都會同海膽夾到,食得出師傅係有花過心思落個menu度,值得加分。佢啲海膽一啲腥臭都冇,仲要係甜架!食得出係日本貨色黎,相當重本。但我估係海膽呢期當季所以先會有,如果係海膽迷嘅就快啲上去食啦, 真係極力推介呀!佢每一道料理都偏清淡為主,主要突出食材本身嘅味道,同埋防止其中一樣食材太搶會令到其他失色,真係調節得好完美。加上佢每一碟無論係個碟本身定個攞盤都整得好靚好有心思,顏色都襯得好好,影相出黎好睇又有日本傳統味道。最後佢個甜品一出黎我成個人溶左,注意係我溶,而唔係個甜品溶😂佢係一個鯛魚燒咁嘅物體,但特別係其中一隻居然係隻熊仔,可愛感滿分,女士們一定會好中意。

2021-03-14
$1200 (Lunch)
2021-03-15 3716 views
星期日下午去食lunch, 星期六訂枱有位不過冇bar枱坐...雖然冇乜特別食材,不過overall覺得幾好食。食咗12件set已經好飽個人幾鍾意佢啲壽司飯軟綿綿細細粒易入口又唔會好重醋味...比較深刻記得嘅係兩件煙燻味嘅壽司,味道幾特別。海膽亦好新鮮。唯一有啲失望嘅係最尾上嘅金泊拖羅卷,之前睇其他食評見到有一整條,但係我哋淨係得兩件...不過佢裏面加咗啲小黃瓜碎軟綿綿嘅魚溶裏面有D咬口都幾好食😋

2021-03-14
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
2021-03-08 3310 views
今日係我最好嘅朋友生日正日又要佢嘅老公唔喺香港咁就由我呢個best friend同佢過生日啦約咗夜晚八點早一日已經問定餐廳可唔可以早少少拎個蛋糕上嚟雪起佢所以當日4:30已經拎咗個蛋糕上嚟但係好唔好意思適逢落場時間阻到大家休息🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️但係師傅們都好好,好有禮貌佢哋夜晚嘅Omakase分咗三個價錢$1280, $1580, $1880我哋揀咗$1580嗰個幾乎每一道菜都有海膽馬糞海膽好新鮮食omakase通常有啲魚我覺得唔好食但係佢哋嘅每一道菜都好啱我胃口好新鮮,好鮮甜雖然而家疫情去唔到旅行但係每一道菜嘅質素都令你感覺置身於日本尤其是中途嘅時候師傅俾咗一杯好生猛嘅白魚入面有幾條跳黎跳去白魚佢哋嘅食法係加入sake或者醋師傅俾咗醋我哋而且教我哋要一啖倒入個口唔好吞住feel吓啲魚係個口入面跳下跳下,感受下佢哋有幾有活力,跟住先至咬佢哋個感覺好新奇好得意最重要係好好食師傅同待應好有禮貌咁介紹每一道菜令到你對每一道菜都有好深刻嘅印象其實有時食omakase都好講究師傅俾你嘅感覺到最尾嘅時候師傅會問我哋夠唔夠食仲問我哋需唔需要俾多一杯白魚我哋呢樣野真係好貼心由於我帶埋個蛋糕上去切
今日係我最好嘅朋友生日正日

又要佢嘅老公唔喺香港
咁就由我呢個best friend同佢過生日啦

約咗夜晚八點
早一日已經問定餐廳可唔可以早少少拎個蛋糕上嚟雪起佢
所以當日4:30已經拎咗個蛋糕上嚟
但係好唔好意思適逢落場時間
阻到大家休息🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
但係師傅們都好好,好有禮貌

佢哋夜晚嘅Omakase分咗三個價錢

師傅仲係個蛋糕上面放多一隻熊仔俾我朋友

Sushi Kou嘅Omakase CP值好高
朋友都食得好開心好滿意
我哋一定會再嚟

$1700 (Dinner)
Celebration
Birthday