今次山長水遠去到元朗食Omakase 順便去摘士多啤梨🍓好多朋友都高度推薦 質素好性價比高👍🏻等小妹今次去試吓究竟有咩龍撩🤣🤣🤣因為疫情今晚禁左晚市堂食既關係而家lunch係分左兩個時段 $780(15品)🍄茶碗蒸🍄3款刺身🍄12貫壽司🍄雪糕甜品首先用茶碗蒸來打開味蕾 鮮甜滑溜刺身其中一款係白子 好似軟綿綿豆腐配上酸汁非常開胃接着來是壽司 每一款都好新鮮🍣赤醋飯味道適中師傅手勢亦都好好 每件壽司都有明顯嘅沉降其中最深刻一款是冰見寒鰤 姐係非常肥美嘅油甘魚而且係季節限定 過咗就冇得食 油脂豐盈‼️仲要係一本釣 意思係人手用一支桿釣上黎 非常花功夫另外赤貝同太刀魚都處理得好出色赤貝完全冇腥味 鮮甜爽脆太刀魚燒完之後魚皮香脆 魚肉依然嫩滑 好高汁🥰整體而言 用餐體驗非常滿意👍🏻👍🏻食物質素、上菜節奏、環境衛生都對得住個價錢最重要係師傅好願意同客人溝通分享每一個食材背後點解要咁樣處理 同埋由來所以話一個好既師傅會令成餐飯加咗好多分🥳雖然地點隔攝 但係都會回訪嘅餐廳🤓🤓
今次山長水遠去到元朗食Omakase 順便去摘士多啤梨🍓
好多朋友都高度推薦 質素好性價比高👍🏻
等小妹今次去試吓究竟有咩龍撩🤣🤣🤣
因為疫情今晚禁左晚市堂食既關係
而家lunch係分左兩個時段 $780(15品)

🍄茶碗蒸

另外赤貝同太刀魚都處理得好出色
赤貝完全冇腥味 鮮甜爽脆
太刀魚燒完之後魚皮香脆 魚肉依然嫩滑 好高汁🥰

整體而言 用餐體驗非常滿意👍🏻👍🏻
食物質素、上菜節奏、環境衛生都對得住個價錢
最重要係師傅好願意同客人溝通
分享每一個食材背後點解要咁樣處理 同埋由來
所以話一個好既師傅會令成餐飯加咗好多分🥳
雖然地點隔攝 但係都會回訪嘅餐廳🤓🤓
2022-03-16 594 views
生日朋友話請我食OMAKASE,真係勁開心呢~平時出市區食開但原來元朗區卧虎藏龍都有好多隱世高質OMAKASE而舍利觰就係其中一間口碑唔錯嘅廚師發板餐廳,今次終於BOOK到嚟食返個生日大餐慶祝下前菜~蒸蛋好滑呢個魚唔記得叫咩魚但爽爽滑滑咁都幾開胃蛋黃醬甜蝦呢個真係超高質然後開始壽司之旅🤤🤤淨係壽司都食咗11件,全部都好新鮮好味!另外仲有生蠔,同好稀有嘅鱈魚白子,呢度嘅鱈魚白子有輕微炙燒過,食落暖暖地更添creamy口感有d仲有身份證嘅tim,真係估唔到一條魚都可以有身份證,咁尊貴呢🤣🤣🤣最後仲有飯,湯,蛋糕同水果作結尾無論用餐環境、氣氛、服務和食物質素,都是最高享受😍🤤給予高度推介!🥳
生日朋友話請我食OMAKASE,真係勁開心呢~

前菜~蒸蛋好滑

呢個魚唔記得叫咩魚但爽爽滑滑咁都幾開胃

蛋黃醬甜蝦呢個真係超高質

最後仲有飯,湯,蛋糕同水果作結尾

2022-01-18
2022-02-21 557 views
朋友吃過這家的Omakase,就性價比很高,就馬上訂位一起去吃$780/1人有17款食物,另外叫了一支「2粒米」清酒喝🍶食物:我很愛吃東西但不是什麼厲害的食評家。雖然舌頭不厲害,分不出品質高低,但這家的食材味道的確比其他地方的好吃,連我這個除了三文魚&帶子,不吃其他刺身的人,都喜歡這裏的食物環境:共有18個位子,所以要去吃必須提前2星期預訂服務:店員禮貌很好,洗手間在餐廳外,會親自帶我們去,廚師也很會聊,讚一個
$780/1人有17款食物,另外叫了一支「2粒米」清酒喝🍶

環境:共有18個位子,所以要去吃必須提前2星期預訂

2022-02-19
$780 (Tea)
2022-02-10 380 views
品嚐一頓完美的Omakase 過程猶如欣賞一場舞台表演 看見師傅利落的刀功 絕對是視覺的享受 舍利鮨主打熟成江⼾前壽司 此風格最著重魚的原有鮮味 為展示多重的層次變化 會加以適當調味和醃製技巧 甚至將魚肉熟成 令其口感更加柔軟🍣.除壽司外 開胃前菜的漬物和蒸蛋也能感受到師傳用心的製作 店內以雅緻的素木色為主調 設計純樸簡約 未能飛到日本 不妨到這兒感受濃厚地道的日本氛圍🍶.Lunch Omakase:岩手縣米崎蠔鱆紅魚剝皮魚鰆魚深海池魚秋刀魚白子備長炭燒天上鰤梭子魚帆立貝鯖魚 美國加州海膽熟成拖羅 牡丹蝦
Lunch Omakase:
鯖魚
美國加州海膽
熟成拖羅
牡丹蝦
$700 (Lunch)
2022-01-19 1258 views
最近生日同朋友book左呢間位於元朗嘅Omakase慶祝,但成個用餐體驗就唔係咁愉快🤧。因為疫情嘅關係,佢地嘅Lunch Set 就只做✨$780✨呢個價錢,其實同樣嘅價錢可以有好多唔同嘅選擇,但我地見餐廳網上嘅評價都唔錯,就照落訂。平心而論,餐廳嘅用料其實唔算差,全部都係日本進口有證書,食落都幾新鮮,但可能因為當日師傅發辦嘅魚類並唔係我鍾意食嘅,我就唔特別覺得Impressive. 當日我地嘅就食左:✨兵庫縣赤上生蠔/✨富山縣鰹魚刺身/✨九繪壽司/✨深海池魚壽司/✨春魚壽司/✨大分縣左口魚壽司/✨魷魚壽司/✨燒北海道帆立貝/✨天草縣池魚壽司/✨鰤魚壽司/✨長崎縣蛇腹大拖壽司/✨赤身壽司/✨北海道胺康魚肝/✨赤海膽軍艦/✨卷物咁多品料理當中點都有幾件係令我覺得impressive 嘅,例如春魚、鰤魚、鮟康魚肝等,但整體而言都係失望。首先佢地嘅飯係偏酸,搶晒魚生本身嘅鮮味。其次唔明點解會安排兩件池魚壽司😂師傅解釋就話係因為兩件來自唔同縣,但我自己就唔覺有明顯分別。第三係最令我期待嘅拖羅係食到有筋,以往我去其他價位較平嘅omakase都唔會有呢個問題。如果只係味道唔理想我都未至於會差評一間

春魚
北海道胺康魚肝
富山縣鰹魚刺身

大拖羅-蛇腹位

如果只係味道唔理想我都未至於會差評一間餐廳,但佢地嘅服務同樣不可恭維。一入到餐廳我地問職員大概會有咩食,佢地就只係簡短咁答師傅會安排。開始用餐後師傅都會大概咁介紹下每件壽司,我唔係經常食omakase,所以對一啲陌生嘅魚類都會想知多啲,但果位師傅比我嘅感覺就只係背左啲基本資料,問多幾句就唔太清楚咁。

第二個令人卻步嘅位就係餐廳對每枱客人有明顯嘅差別對待。首先我地見到隔離枱嘅海膽軍艦(圖3)分量係比我地多,色水亦明顯唔同。最後嘅卷物師傅安排左一款瓜類卷(圖4)比我地(其實我冇expect過食omakase係冇特別request嘅情況下會有素菜卷),但就整左拖羅卷(圖5)比隔離枱食🙄咁嘅情況下我地當然追問點解大家比嘅價錢一樣,食嘅野係唔同喇,而師傅嘅回應係「我地冇話唔食個瓜卷」。其實佢事先冇問我地想食拖羅多啲定瓜卷多啲,又整好係我地面前,我地點會知原來係可以轉其他🙄加上我地並無講過我地唔鍾意拖羅,正常人都會prefer拖羅卷多過瓜卷掛。雖然最後佢都有整番個拖羅卷比我地,但要開到口問個感覺都好差。

第三樣野係我地係落booking同confirm booking嘅時候都有講我地係去慶生嘅,但餐廳就一啲安排都冇,好似完全冇左件事咁。我唔肯定餐廳係唔記得左定對呢類慶祝活動冇特別安排,但同果係後者嘅話,落booking嘅時候係咪唔應該有呢個option 比客人揀呢?但因為食到最後其實我都唔特別想再係到留太耐,都冇特別去提醒佢地。

其實揀餐廳前我都有做足reseach先去,甚至有朋友食過都話係唔錯,所以我唔知今次係個別師傅問題定點,但只憑我自己嘅用餐體驗黎講,就覺得係有種貼錢買難受嘅感覺,唔推薦大家去試。

赤海膽
前菜-鰻魚BB
素菜卷
兵庫縣赤上生蠔
燒北海道帆立貝
2022-01-18
$780 (Lunch)
Celebration
Birthday
春魚
北海道胺康魚肝
位於元朗的•舍利鮨𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕊𝕙𝕒𝕣𝕚🔸•,是一間超高質的日本廚師發辦餐廳。店家希望提供一個猶如歌劇院的絕佳環境,在最好的用餐環境、氣氛、食物和服務底下,讓客人不論坐那個座位,亦能欣賞到主廚精彩絕倫的日本藝術宴~餐廳本店在元朗,大受歡迎後,決定進駐銅鑼灣。現在在新界港島各有分店,但聽說預約已去至幾個月後😳。想吃的朋友仔,馬上拿起你的電話打去訂座啦~適逢親人生日,我預早訂位,一同嚐試「 晚市廚師發辦ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 🌟 $1680/位」❣️廚師發辦有20項精選菜式,包含前菜、燒物、刺身、壽司、湯和甜品。師傅會因應季節變化,選擇時令食材製作料理~率先呈上的北海道新鮮帆立貝,又厚又鮮甜,不用多調味已能品嚐到海鮮的鮮美!熟成五天的富山韓獅魚🐟,魚味濃郁,口感柔軟,脂肪相當豐厚。來自鹿兒島的墨魚 🦑,比一般坊間的墨魚質感柔軟,口感特別。針魚魚味較淡,但含有質油質,用醬油調味就可以啦~稻草燒鰹魚,是高知縣的著名美食。撲鼻而來的香氣,令人難忘呀。馬冀海膽配水雲,簡單配搭,帶出馬冀的甜味。連皮炙燒的黑鯥魚😍,肉質鮮甜無比,炙燒後逼出魚油,深得我心。坊間的鮟鱇魚肝,主打滑嫩細滑、入口即化,而這𥚃的鮟鱇魚肝

適逢親人生日,我預早訂位,一同嚐試「 晚市廚師發辦ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 🌟 $1680/位」❣️廚師發辦有20項精選菜式,包含前菜、燒物、刺身壽司、湯和甜品。師傅會因應季節變化,選擇時令食材製作料理~

熟成五天的富山韓獅魚🐟,魚味濃郁,口感柔軟,脂肪相當豐厚。

來自鹿兒島的墨魚 🦑,比一般坊間的墨魚質感柔軟,口感特別。

針魚魚味較淡,但含有質油質,用醬油調味就可以啦~

馬冀海膽配水雲,簡單配搭,帶出馬冀的甜味。

坊間的鮟鱇魚肝,主打滑嫩細滑、入口即化,而這𥚃的鮟鱇魚肝則著重口感,結實又有咬口,好特別。

雖然鱈魚白子是補品🙊,但生的白子我還是不太愛吃。相反炸了之後,多了一層酥脆的薄皮,超美味的~

來自鳥取県的香箱蟹🦀️,蟹籽份量激多,蟹肉亦比松葉蟹鮮甜哦~

鮮甜不已的馬冀海膽,其實是產自俄羅斯的哦! 配上脆香紫菜,更能帶出海膽鮮味。

熊本県的天草車海老🥳,味道堪稱一絕呀! 肉質有彈性不在話下,蝦味濃郁,超級鮮甜,叫我如何不愛你呢~

猶如一塊大肉扒的巨型鮑魚,大得超級誇張🤩! 厚肉重手,熬煮入味,一邊吃彈牙的鮑魚,一邊吃用鮑醬調味的米飯,太滿足了~

來自靜岡県的野生吞拿魚😍,中拖羅脂肪分佈均匀,口感柔軟,好好吃呀。

是晚每項菜式都超級出色,原本以為已再沒某何驚喜。沒想到壓軸登場的炭燒活鰻🤤,好吃得令人一試難忘。鰻魚皮脆得不得了~ 清脆的咔嚓切菜聲,一下子捕捉全埸客人的目光😳,鰻魚又鮮又美味,要大力推介呀!

最後有江户前玉子燒和哈蜜瓜🍈。超級滿意的豐富盛宴,完美無瑕的日本料理藝術宴,絕對值得一試。
▫▫▫▫▫
📍#銅鑼灣 蘭芳道21號地舖
🔹#foodieyanyancwb
📍#元朗 安寧路38號世宙商場地下6號舖
🔹#foodieyanyantuenlong
▫▫▫▫▫
2021-12-07
聖誕節甘有feel梗係要食下Omakase🤪😽上次試左銅鑼灣嗰間 大滿足🎊今次專登出元朗試下晚市Omakase 睇下質素係咪都一樣甘高🥰呢間環境舒適 燈光柔和 裝修十分日式 放住唔同嘅酒 好想試下!望住師傅係面前預備食材同上菜 感覺格外親切💕——————————————————————————————✨大尾魷🦑睇落晶瑩通透🤪口感爽口彈牙而且好厚肉✨手釣池魚🐠鮮味十足!食落好鮮甜而且好清爽🥸✨江户前玉子燒🍳食落口感軟林林💕蛋香十足!帶有少少甜味✨生燒鰻魚🐟燒得好香🥰鰻魚好肥美而且個邊少少脆口🥸鍾意食鰻魚一定要試✨靜岡9日熟成吞拿魚大拖羅🐟大家見唔見到佢嘅色澤😍係深紅色油脂超級豐滿 十分甘香入口即融 肉質又嫩 正啊😙✨香箱蟹🦀冬天就係食蟹嘅季節由11月開始就一定要食香箱蟹 又名勢子蟹係雌性松葉蟹 通常佢哋體積都比較細但係滿腹蟹膏蟹卵👏💕 識落爽口 肉質鮮甜 蟹膏香

聖誕節甘有feel梗係要食下Omakase🤪😽

由11月開始就一定要食香箱蟹 又名勢子蟹
係雌性松葉蟹 通常佢哋體積都比較細
但係滿腹蟹膏蟹卵👏💕
識落爽口 肉質鮮甜 蟹膏香

$500 (Dinner)
  • 生燒鰻魚
  • 北海道海膽
2022-01-04 382 views
.話時話,攸桐媽最近都成日周圍去食今次好遠呀~去咗元朗呀~~~.舍利鮨📌元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖.我真係第一次食omakase但係個體驗斬好哈錯呀~我就點咗呢幾款啦~.♦️ 香箱蟹香箱蟹係期間限定架~牠是雌性的松葉蟹,體形只比手掌大一點,據說因牠滿肚蟹子,又有淡淡香味就好似寶藏箱子咁,所以就比咗個名佢叫”香箱”啦~講返蟹先,真係好香又好鮮蟹味~正~~.♦️ 稻草煙醺鰹魚可能你會問,點解燒鰹魚要用稻草呢?個原因就係用稻草煙醺可以僻去鰹魚腥味!所以食落外面係脆皮但裡面肉非常鮮嫩可口!!.♦️ 靜岡產 9日熟成吞拿魚大拖羅大拖羅就即係吞拿魚脂肪最豐富嘅地方,大拖羅一放入口即溶,滿滿嘅魚油香,真心好正!!.♦️ 鰤魚鰤魚麵包係期間限定架~因為冬季的鰤魚係最肥美架~鰤魚,以肉質緊實,體肥脂豐,味道鮮美而聞名!!所以食落好有口感又好有魚油香!.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣.總括嚟講,舍利鮨坐得好舒服真係好似去咗日本🇯🇵咁架~環境舒適,係一個唔錯嘅選擇。.

話時話,攸桐媽最近都成日周圍去食
今次好遠呀~
去咗元朗呀~~~
舍利鮨
📌元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
我真係第一次食omakase
但係個體驗斬好哈錯呀~
我就點咗呢幾款啦~
♦️ 香箱蟹
香箱蟹係期間限定架~
牠是雌性的松葉蟹,
體形只比手掌大一點,
據說因牠滿肚蟹子,
又有淡淡香味
就好似寶藏箱子咁,所以就比咗個名佢叫”香箱”啦~
講返蟹先,真係好香又好鮮蟹味~
正~~
♦️ 稻草煙醺鰹魚
可能你會問,點解燒鰹魚要用稻草呢?
個原因就係用稻草煙醺可以僻去鰹魚腥味!
所以食落外面係脆皮
但裡面肉非常鮮嫩可口!!
♦️ 靜岡產 9日熟成吞拿魚大拖羅
大拖羅就即係吞拿魚脂肪最豐富嘅地方,
大拖羅一放入口即溶,滿滿嘅魚油香,真心好正!!
♦️ 鰤魚
鰤魚麵包係期間限定架~
因為冬季的鰤魚係最肥美架~
鰤魚,以肉質緊實,體肥脂豐,
味道鮮美而聞名!!
所以食落好有口感
又好有魚油香!
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣
總括嚟講,舍利鮨坐得好舒服
真係好似去咗日本🇯🇵咁架~
環境舒適,係一個唔錯嘅選擇。
2022-01-01 317 views
前排難得放假就想去遠d既地方行下~~朋友話想試呢間既omakase,見咁耐冇食就決定食豪d啦🥳🥳-🍣Omakase Dinner $1680/位✨成個set包左前菜、湯、刺身、壽司、手卷同甜品,總共有20品~~整體十分豐富!當中重點介紹呢幾款👇🏻👇🏻-📍大尾魷色澤好靚!口感肥美鮮甜,帶點煙韌😋😋📍天草產 處女蠔咬落飽滿多汁,有淡淡海水味,唔錯~~📍秋山水產 馬糞海膽海膽味道甘甜濃郁,十分足料❤️❤️📍針魚肉質彈牙鮮甜,食完唔會覺得油膩👍🏻👍🏻📍渡蟹 生食肉質爽彈,好有鮮味,而且油脂香十足!!刺身整體質素唔錯,店員態度友善😚😚餐廳環境都好舒適,下次有機會想再黎試試~~
前排難得放假就想去遠d既地方行下~~
🍣Omakase Dinner $1680/位✨

成個set包左前菜、湯、刺身壽司、手卷同甜品,總共有20品~~
整體十分豐富!當中重點介紹呢幾款👇🏻👇🏻
📍大尾魷
色澤好靚!口感肥美鮮甜,帶點煙韌😋😋

📍天草產 處女蠔
咬落飽滿多汁,有淡淡海水味,唔錯~~

📍秋山水產 馬糞海膽
海膽味道甘甜濃郁,十分足料❤️❤️

📍針魚
肉質彈牙鮮甜,食完唔會覺得油膩👍🏻👍🏻

📍渡蟹 生食
肉質爽彈,好有鮮味,而且油脂香十足!!

刺身整體質素唔錯,店員態度友善😚😚
餐廳環境都好舒適,下次有機會想再黎試試~~
2021-12-30 230 views
今日黎元朗探朋友加慶祝生日知道朋友鐘意食日本菜所以選擇左一間有 廚師發辦嘅餐廳#半天然深海池魚日本深海池魚肉質厚而刺少鮮嫩肥美,脂厚油香入口魚油甘香細膩一啖放入口齒頰留香的油分令人好回味#江户前玉子燒蛋味極香濃 好細滑 微甜#香箱蟹每到冬天就是最岩食螃蟹嘅季節特別11月開始更是吃香箱蟹的時節香箱蟹其實係雌性松葉蟹體形雖小,但蟹卵蟹膏都好豐富別有一番滋味!#鮟鱇魚肝有海好creamy 味道好濃郁 口感滑嫩細滑 入口即化#鱈魚白子天婦羅炸得香炸而唔油膩整體黎講我同朋友都相當滿意環境舒適 食物精緻有質素廚師好照顧客人需要有傾有講好開心過左一個好滿足嘅晚上
今日黎元朗探朋友加慶祝生日

每到冬天就是最岩食螃蟹嘅季節
特別11月開始
更是吃香箱蟹的時節
香箱蟹其實係雌性松葉蟹
體形雖小,但蟹卵蟹膏都好豐富
別有一番滋味!

環境舒適 食物精緻有質素
廚師好照顧客人需要
有傾有講好開心
過左一個好滿足嘅晚上
聖誕節雖然過左,但食好西都唔一定係節日先食得嘅😆.📍舍利鮨.🥢Omakase ($1680/20品)成個dinner set包左前菜、刺身、壽司、湯同甜品,樣樣都好新鮮🥰最得到我歡心嘅係爽口嘅新鮮北寄貝、入口即融嘅靜岡9日熟成大拖羅壽司、鮮甜嘅鰤魚壽司、特別又香口嘅鱈魚白子天婦羅同埋個好濃郁好甜嘅魚湯呀!!!真係全部都好鮮甜~おいしい最好打去book定位😆又可以講定心目中想食嘅野睇下師傅安排~
聖誕節雖然過左,但食好西都唔一定係節日先食得嘅😆
📍舍利鮨
🥢Omakase ($1680/20品)

成個dinner set包左前菜、刺身壽司、湯同甜品,樣樣都好新鮮🥰最得到我歡心嘅係爽口嘅新鮮北寄貝、入口即融嘅靜岡9日熟成大拖羅壽司、鮮甜嘅鰤魚壽司、特別又香口嘅鱈魚白子天婦羅同埋個好濃郁好甜嘅魚湯呀!!!真係全部都好鮮甜~おいしい

2021-12-29 191 views
之前未有銅鑼灣店個時食過舍利鮨 覺得好高質 最近心思思再去食多次☺️☺️佢主打江戶前壽司 功夫比平時多🤩Lunch有3個set可以揀 今次揀左$650個set~有3款到刺身同12款壽司🍣▫🦪️蠔 - 好鮮甜好creamy 配埋少少蔥芯令到個鮮味好似仲突出☺️▫️魴鮄魚 - 昆布漬▫️深海池魚▫️春魚 (鮫魚) - 柚子胡椒▫️黃金池魚 ▫️赤貝▫️白子 - 肥美creamy 😍▫️梳子魚 - 油脂香重▫️天上鰤魚 - 熟成4日▫️黑鯥魚 - 真空熟成4日▫️秋刀魚 - 凍凍地秋刀魚當造 魚味比較重~▫️牡丹蝦 - 用蝦頭做蝦膏 加埋昆布漬 🥰好濃味!▫️海膽 - 好鮮甜▫️大拖羅 - 油脂感好重▫️鰹魚 -用燒稻草炙燒 煙薰個味入左個魚 好味🤩👍🏻師傅同我地逐樣介紹 仲同我地有傾幾句 個感覺好好😊食物質素 同環境都非常好❗️

▫️魴鮄魚 - 昆布漬

▫️白子 - 肥美creamy 😍

▫️梳子魚 - 油脂香重
▫️天上鰤魚 - 熟成4日
▫️黑鯥魚 - 真空熟成4日
▫️秋刀魚 - 凍凍地秋刀魚當造 魚味比較重~

▫️牡丹蝦 - 用蝦頭做蝦膏 加埋昆布漬 🥰好濃味!

▫️海膽 - 好鮮甜

▫️大拖羅 - 油脂感好重

▫️鰹魚 -用燒稻草炙燒 煙薰個味入左個魚 好味🤩👍🏻

性價比廚師發板 放假一人好去處~~~聖誕節去完朋友屋企,點知玩到一半,佢阿爸阿媽無啦啦殺上屋企,唯有識趣自行離去,好彩佢屋企附近咁啱有呢一間omekase,見還有一人位,就自己入去食下。~~~晚市黎講,價錢算OK,環境都幾靚最舒服,師傅態度亦不錯。過程有傾有講咁。~~~食物眾多,就不一一細講,當中最吸引我嘅就係以下呢幾種。~~~大尾魷天草產 處女蠔新鮮北寄貝手釣池魚秋山水產 馬糞海膽~~~大尾魷非常彈牙,顏色剔透。池魚鮮味十足,尾韻少少香甜。~~~處女蠔外形飽滿,無沙石,淡淡海水尾,一樣喺鮮中帶甜。~~~而北寄貝就爽口爽口的。要說最喜歡還是他們的馬糞海膽。每一瓣都顏色鮮艷,吃下去海膽味道好澎湃,甜味充斥味蕾。~~~舍利鮨 (元朗)元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
性價比廚師發板 放假一人好去處
~~~
食物眾多,就不一一細講,當中最吸引我嘅就係以下呢幾種。
大尾魷
天草產 處女蠔
新鮮北寄貝
手釣池魚
秋山水產 馬糞海膽
~~~
大尾魷非常彈牙,顏色剔透。池魚鮮味十足,尾韻少少香甜。
~~~
處女蠔外形飽滿,無沙石,淡淡海水尾,一樣喺鮮中帶甜。
~~~
舍利鮨 (元朗)
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖
2021-12-24 229 views
今日朋友帶咗我嚟呢間新開嘅日式餐廳今餐有老細請😆我有口福勒🤩呢間餐廳主打《Omakase 》🍣叫咗個$1600嘅dinner set,Omakase 20品 包咗啲咩呢⁉️有前菜、湯、刺身、壽司、手卷同甜品🍈當中有我最鍾意嘅生燒鰻魚,鰻魚邊燒到好香脆,肉質肥美,針魚味道鮮甜,靜岡產9日熟成吞拿魚大拖羅,油脂甘香,入口即溶😋靜岡產9日熟成吞拿魚赤身,油脂較少,肉質比較實,幾有咬口而甜品係哈蜜瓜同香印提子,好鮮甜今餐真係食得滿意又滿足☺️
今日朋友帶咗我嚟呢間新開嘅日式餐廳
今餐有老細請😆我有口福勒🤩
呢間餐廳主打《Omakase 》🍣

叫咗個$1600嘅dinner set,
Omakase 20品 包咗啲咩呢⁉️
有前菜、湯、刺身壽司、手卷同甜品🍈
甜品係哈蜜瓜同香印提子,好鮮甜
今餐真係食得滿意又滿足☺️
2021-12-23 229 views
今次去咗一間高質既omakase餐廳,佢就係位於元朗世宙商場地下-舍利鮨 。餐廳環境裝修非常日系,簡單得黎又舒服,真係有小小去咗日本的感覺呀!由於餐廳的座位有限,如果大家去食記得要預先訂位,如果唔係就可能會白行一趟架喇~江戶前玉子燒擺盆好精緻,玉子燒嘅份量啱啱好,厚厚的玉子食落口感軟熟,滿滿蛋香,甜而不膩😍稻草煙醺鰹魚鰹魚的表面用火槍燒過所以表皮帶點微熟,食到有烤過既味道,而裏面仍是魚生狀態,食落有2種口感,幾特別😋靜岡產9日熟成吞拿魚赤身 吞拿魚味濃鬱,肉質又軟又嫩,食落好有驚喜😍靜岡產9日熟成吞拿魚大拖羅大拖羅係吞拿魚脂肪最豐富嘅地方,大羅食入口即溶,滿口的魚油香,真係好正😍😍渡蟹啲蟹膏多到爆曬出嚟,勁正呀😍😍😍

江戶前玉子燒

稻草煙醺鰹魚

靜岡產9日熟成吞拿魚赤身
吞拿魚味濃鬱,肉質又軟又嫩,食落好有驚喜😍

靜岡產9日熟成吞拿魚大拖羅

渡蟹
啲蟹膏多到爆曬出嚟,勁正呀😍😍😍
2021-12-23
Type of Meal