2024-07-18 38 views
榴槤班㦸🥜一上枱散發著濃郁的榴槤香氣🥜內餡柔軟綿密,顏色呈現出濃郁的暗黃色,質地細膩滑順,不會有過於黏稠的感覺,入口即化,還吃到一絲絲榴槤果肉🥜班㦸皮不會過薄過厚朱古力沙冰🥜呈現出深褐色,超濃郁的朱古力🥜質地細密柔滑,不會有任何冰粒感🥜淋上朱古力醬大加分,double濃芒果河粉🥜河粉造型嘅椰子蒟蒻啫喱QQ的,好有趣,好似真係食麵咁🥜芒果汁做湯底,非常消暑🥜芒果都非常香甜🥜份量好足,建議兩人share
榴槤班㦸
🥜一上枱散發著濃郁的榴槤香氣
🥜班㦸皮不會過薄過厚

朱古力沙冰
🥜呈現出深褐色,超濃郁的朱古力
🥜質地細密柔滑,不會有任何冰粒感
🥜淋上朱古力醬大加分,double濃

芒果河粉
🥜河粉造型嘅椰子蒟蒻啫喱QQ的,好有趣,好似真係食麵咁
🥜芒果汁做湯底,非常消暑
🥜芒果都非常香甜
🥜份量好足,建議兩人share
2024-07-18 52 views
首先是芒果河粉,每一口都飽含著香滑的芒果香氣,搭配清新的河粉,好濃郁!這道甜品既清新不膩,又能滿足對於芒果的渴望,堪稱是炎炎夏日的最佳解渴良品!另一道招牌榴槤班戟同樣讓人驚喜。外皮酥脆,內餡濃郁香滑,榴槤的香氣瀰漫整個口腔。這種對於榴槤迷的致命吸引,實在是難以抗拒。每一口都能享受到榴槤的絕妙滋味,回味無窮!甜源居還有很多其他創意十足的特色甜品, 無論是傳統港式甜品還是創新甜點,這裡都能滿足您對甜品的各種嚮往,若是去西貢行山或消暑,千萬不要錯過這個甜品天堂!期待下次要再來試試其他人氣甜品!

2024-07-14 42 views
經過西貢,見到一家小巧精緻的甜品店。店內裝潢簡約雅致,散發著濃濃的文青氣息😄同朋友一齊點了幾份甜品芒果河粉大塊的芒果果肉鋪在河粉上,淋上濃郁的椰奶,再撒上少許香甜的糖漿,完美融合了東南亞風味😉朱古力沙冰冰涼清爽的口感非常適合炎熱的夏日。濃郁的朱古力沙冰搭配沙冰,入口即化,輕柔醇厚的朱古力香氣更是讓人陶醉其中,完美地平衡了甜度和苦度😚招牌楊枝甘露透明晶瑩的楊枝甘露配上香濃的椰汁,層次豐富,清新爽口😎好味指數:8/10 性價比指數:8/10餐廳名稱:甜源居 餐廳地址:西貢西貢海傍街16號地舖 電話:27928533

招牌楊枝甘露
透明晶瑩的楊枝甘露配上香濃的椰汁,層次豐富,清新爽口😎

好味指數:8/10

2024-07-11
Dinner
  • 芒果河粉
2024-07-12 46 views
"朱古力沙冰" 這是一道經典的夏日消暑甜品,採用優質的可可粉和醇香的朱古力製作而成。一看到盤中那誘人的深褐色沙冰,頓時讓我食指大動。第一口入口,沙冰細緻綿密,絲毫不會有粒粒分明的顆粒感。可可的濃郁香氣立即在口腔中擴散開來,令人回味無窮。同時,適量加入的糖份恰到好處,不會讓人感到過於甜膩。最令我驚喜的是,沙冰內還藏有一些巧克力碎粒,在入口時爆發出濃濃的朱古力香氣,增添了整個甜品的層次感。整體來說,這道朱古力沙冰無疑是一絕,既解渴又能滿足對朱古力的渴望,堪稱完美。"芒果河粉" 這道甜品選用了當季最新鮮的芒果為主角,搭配Q彈可口的河粉,實在是一個絕妙的組合。首先,那顆粒飽滿多汁的芒果果肉,在入口時爆發出陣陣清甜,令人回味無窮。搭配綿密滑順的河粉,口感層次豐富,不會單調。另外,適量加入的楊枝甘露,為整道甜品增添了一股清新的酸甜,完美平衡了芒果的甜膩。這道芒果河粉無疑是一道夏日清涼解渴的絕佳之選。"抬牌楊枝甘露" 這是一道香港本地特色甜品,在這裡得到了淋漓盡致的詮釋。首先,那盤中晶瑩剔透的楊枝甘露,散發著淡雅的清香,令人垂涎欲滴。入口即化的質地,搭配香甜可口的糖漿,口感滑順綿密。最巧妙的是,甜品
"朱古力沙冰"

"芒果河粉"

"抬牌楊枝甘露"

這是一道香港本地特色甜品,在這裡得到了淋漓盡致的詮釋。首先,那盤中晶瑩剔透的楊枝甘露,散發著淡雅的清香,令人垂涎欲滴。入口即化的質地,搭配香甜可口的糖漿,口感滑順綿密。最巧妙的是,甜品中加入了不同的配料,包括嫩滑的芒果果肉、清脆爽口的西米,豐富了整道甜品的層次。單一的楊枝甘露已經足夠讓人回味,而這些配料的加入,更是提升了整體的味蕾體驗。我想,這樣的楊枝甘露定能滿足香港人對傳統甜品的眷戀。
2024-07-12 48 views
夏天熱辣辣,食完飯想食啲甜品消暑解膩🥵今日就黎到西貢食完飯,梗係要食埋甜品先走啦!呢間甜品鋪係海傍街,都好易搵架!榴槤班㦸超中意食榴槤!🤤呢個班㦸入面勁多榴槤果肉勁正🤩🤩榴槤肉仲好香好甜,而且班㦸皮唔厚,加埋入面既cream又香又甜,一啖咬落去食到一絲絲榴槤果肉同cream,好鬼正🤤朱古力沙冰見到咁大杯勁開心😍仲要裝備得好靚,令人好有食慾🤤朱古力味超香濃🤤上面仲淋上朱古力醬,令朱古力味更更更香濃😍食落去透心涼😌好岩夏天消暑🤭🤑 人均消費:~$60🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:甜源居 (西貢)西貢西貢海傍街16號地舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #西貢美食 #西貢甜品 #榴槤

榴槤班㦸
榴槤班戟

🤑 人均消費:~$60
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:甜源居 (西貢)
西貢西貢海傍街16號地舖

榴槤班戟
2024-07-11 22 views
一到夏天就好鍾意去西貢感受吓陽光,一家人到西貢嘅島仔玩完之後,當然喺西貢市中心搵食。食飽飯就去咗食糖水,因為個女至鍾意。招牌楊枝甘露楊枝甘露一入口全是的芒果肉,完全刺激咗我的味蕾,甜度適中唔會太甜。配上西米同埋柚子肉非常清爽可口, 港式甜品中我至愛。朱古力沙冰朱古力沙冰好大杯, 一眼望落去已經好吸引, 簡直係夏天嘅佳品,透心涼的沙冰入口有濃濃嘅朱古力味道飲完成個人冰涼晒。店員非常之有禮貌。因為太多選擇我地簡左好耐, 店員好有禮咁介紹比我地知。

食飽飯就去咗食糖水,因為個女至鍾意。

朱古力沙冰

在這酷熱的天氣之下入西貢,是愛還是責任呢?是瘋掉了才對😂😂。不找點冰的吃一下真的會死掉🥵🥵🥵。過了一排海鮮餐廳,走進了一條小巷就是甜源居了。終於可以續命了😁。一進去冷氣好足,不過還不够,要吃進去才能真正解得了我們的熱。事不宜遲,入正題,點了幾個冰凍甜品。🍧🍨朱古力冰沙💯😋😋😋😋😋外型超吸引的,朱古力冰沙再淋上朱古力醬,雙重朱古力的暴擊,朱古力愛好者,不能錯過,還有小粒的綿花糖,賞心悅目。🍧🍨招牌楊枝甘露💯😋😋😋😋😋新鮮芒果肉清甜,柚子肉甜中帶一點特有的酸澀,加上西米的軟滑,好清新好解暑。🍧🍨榴蓮班戟💯😋😋😋😋😋這個是解暑之後的bonus,忌廉及榴槤肉兩者都幼滑香甜。班戟皮煙軔,真的絕配。這家甜品真的救了我們一命,吃冰涼甜品果然可以冰涼一夏。

事不宜遲,入正題,點了幾個冰凍甜品

🍧🍨朱古力冰沙💯😋😋😋😋😋

🍧🍨招牌楊枝甘露💯😋😋😋😋😋

🍧🍨榴蓮班戟💯😋😋😋😋😋
榴蓮班戟

這家甜品真的救了我們一命,吃冰涼甜品果然可以冰涼一夏。
榴蓮班戟
2024-07-10 24 views
約左三五知己去西貢行下玩下食下野,食飽晚餐大家意猶未盡,下一站緊係食甜品啦。係西貢食甜品見到大家都比較推薦呢間甜品餐廳,大家就抱住試吓嘅心態食呢間的甜品啦。🍧楊枝甘露:是經典港式甜品,由芒果,西柚,西米三種主要食材,西柚甜中帶酸,椰漿中又帶出一點椰香,有芒果濃厚的香味,係具有酸甜,濃郁,清涼和爽滑感覺嘅甜品。🍧芒果河粉:用蒟蒻粉和椰漿做成的,食落滑溜順口,口感十足,搭配香甜的芒果冰沙,清涼滿口。🍧朱古力冰沙:每一口都是超濃朱古力同奶香味,一個透心涼嘅甜品,非常適合依家甘熱既夏天食。
2024-07-10 18 views
👩🏻同朋友去完西貢市中心玩,臨走去咗位於海傍街嘅甜品店食嘢。餐廳有室外位置,當日天氣唔熱都幾舒服,同埋氣氛好 chilled!我哋兩個人分別嗌咗朱古力沙冰🍫同埋芒果河粉🥭,呢兩款甜品凍冰冰特別啱夏天食😍😍!大大杯嘅沙冰打得好幼細,口感仲好綿滑☺️☺️。沙冰嘅朱古力味好香濃,加上棉花糖同埋朱古力🍫醬味道香甜。芒果🥭河粉味道特別清新。我鐘意呢個甜品芒果特別多😍😍😍,而「河粉」就好香滑。

夏日熱辣辣去完西貢玩水時間尚早就搵間甜品鋪食下🤭 呢間甜源居喺西貢海旁隔離 由碼頭一條直路行過去好容易搵 因為我哋時間尚早唔係高峰食完飯嘅時間所以都唔使等位🔸榴槤班戟夏天又喺度咗榴槤嘅季節 我自己超鍾意食榴槤,所以一見到榴槤甜品基本上都係必點 榴槤班戟入邊包住少少忌廉同埋榴槤肉喺中間 真係超香超好食🥹🔸朱古力沙冰而家天時咁熱真係要飲返杯冰去消暑 尤其仲要玩完水上運動出咗身汗(但係玩完先至有quota食甜品)🥵 飲完之後透心涼嘅感覺真係爽到震🔸芒果河粉芒果河粉又係冇得輸 片頭鋪住超多芒果果肉😱個底係芒果汁底 再用一條條嘅河粉沾住d芒果汁咁食 真係超級滿足強烈推薦喺西貢玩完一日嘅朋友仔可以嚟呢度食甜品chill 下😋

🔸榴槤班戟

🔸朱古力沙冰

🔸芒果河粉

2024-07-08 34 views
前幾日去西貢玩,天氣超級熱,經過見到呢一間糖水舖,就即刻入去食甜品解暑,估唔到佢哋嘅甜品都幾有驚喜喎!芒果河粉我好鍾意食芒果,所以就叫咗呢個芒果河粉,佢哋用嘅芒果係好新鮮同好甜嘅,而且個底有好多芒果汁,芒果控超鍾意!河粉就係滑捋捋,冰冰涼涼超級適合夏天!招牌楊枝甘露朋友嗌咗嘅楊枝甘露都好唔錯,芒果肉都係好甜,西柚好清新好Refreshing,西米露軟腍腍有咬口,好消滯解暑!喺西貢行完街或者玩完水上活動熱辣辣,入去食返碗冰冰涼涼嘅糖水真係好正!大家過去西貢玩嘅時候都可以留意吓呢間甜品舖!

2024-07-08 24 views
去西貢玩嘅時候,除咗食海鮮之外,記得要試吓當地嘅特色甜品,絕對值得一試!呢個甜品店位於海傍街,相當受歡迎!😋芒果河粉係非常有創意嘅一款甜品。佢由新鮮芒果、清甜爽口嘅芒果汁同軟滑嘅西米組成,配合有彈牙口感嘅蒟蒻河粉,令整個甜品嘅口感特別清新爽口。加埋椰汁嘅濃滑香氣,呢道甜品酸甜適中,非常清爽解暑,係夏天嘅絕佳選擇。😍另一個經典嘅甜品係楊枝甘露。新鮮芒果同柚子肉完美結合,加埋濃郁嘅椰汁同鮮奶,口感層次豐富。芒果嘅甜同柚子嘅微酸交織,軟糯嘅西米配上滑溜嘅椰汁,更令人難忘。👍🏻總之,無論係芒果河粉定係楊枝甘露都值得一試。下次去西貢玩時,一定唔可以錯過!

早前假日同朋友入左西貢,食完海鮮之後有D口痕,所以就去左【甜源居】食甜品。店入面幾靚、好打卡able、同傳統糖水舖完全唔同。招牌楊枝甘露:軟糯嘅西米同西柚果肉嘅酸甜交織、層次豐富、清新自然。細緻滑順嘅椰汁、恰到好處嘅甜度、滋潤喉嚨、消暑解渴。芒果果肉鮮甜多汁,散發清甜嘅香氣。整體口感清爽、滑嫩、酸甜並濟、能夠解渴消暑,甜而不膩。榴蓮班戟:外層軟熟嘅班戟、內裡柔軟綿密嘅榴蓮餡同鮮奶油。濃郁香甜嘅榴蓮香氣撲鼻而來,迷人而誘人。榴蓮嘅濃郁口感與軟熟嘅班戟交織、層次豐富、互相輝映。餡料綿密滑嫩、甜而唔膩、入口即化。整體口感香甜濃郁,回味無窮、令人難忘。呢個係一道集香氣、口感於一身嘅經典甜品。

〰︎✍🏻💭真心不騙的評價招牌楊枝甘露 是一款必點的經典港式甜品入口即化的凍凍布丁與鮮嫩多汁的楊桃碎交織形成了清新爽口 清涼怡人的味蕾體驗楊桃在甜品中扮演了關鍵角色為整個甜品增添了一抹自然清甜既不會過於膩口 又能帶來滿足感推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡榴槤班戟既濃郁又香醇對於喜愛榴槤的食客而言這道榴槤班戟绝對是不可錯過的必嚐之作外層酥脆的班戟皮完美包裹住內餡濃郁醇厚的榴槤餡料入口即化的口感讓人回味無窮推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

〰︎✍🏻💭真心不騙的評價

入口即化的口感讓人回味無窮
推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

2024-07-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2024-07-04 17 views
今晚食完晚飯去買左2個甜品回酒店食,芒果河粉味味正常幾好,芒果味唔錯河粉都彈牙,但係反而合桃露有益味而且有起晒沙仲要40蚊,食左兩啖唔敢再食落去,以後唔會再幫襯。
以後唔會再幫襯。
2024-07-04
TakeAway