Restaurant: TAI CHA FAN (Park Central)
Terms & Details:
大茶飯自開張以來都係我既飯堂,試過幾款唔同類型既食物都幾唔錯。車仔面,最中意既面底係台灣面,份量多又好食,餸方面,牛筋真係好正!夜晚有火窩食,一食就知材料好高質,所以價錢相對其他地方既一人火窩較貴都係比較合理的。另外仲食左糖醋魚飯,魚肉好滑,好味。咖哩豬頸肉飯,呢個就比較普通,日式咖喱飯既味道。冬瓜茶係送既,幾好飲!如果去台式飲品店買都要廿蚊,所以送既真係好抵。將軍澳中心食嘢都幾貴,呢到比較平又好食,會繼續嚟!

另外仲食左糖醋魚飯,魚肉好滑,好味。

咖哩豬頸肉飯,呢個就比較普通,日式咖喱飯既味道。

將軍澳中心食嘢都幾貴,呢到比較平又好食,會繼續嚟!
2019-12-14 85 views
今晚收工去屋企附近選購聖誕禮物,行到咁上下黎左food park搵野食,朋友話要食台灣野,我地就揀左呢間大茶飯,裝修光亮整潔。<蒜炒雜菜>($68)有西蘭花、椰菜花、菇呢啲健康食物,先係飲食均衡既一餐。<沙茶牛肉> ($68)我同朋友都係菜寶寶,好慶幸呢味有咁多芥蘭配住牛肉。因為係沙茶醬煮,所以都比較油同濃味。<番茄豬軟骨配白飯> ($58)呢味比較失色,以為個汁會分開上,原來直接淋上白飯度。味道唔知點解比較鹹,無酸甜味。豬軟骨未加熱好,所以仲係有啲雪櫃既冰冷...<健康瘦身黑豆茶> ($22)、<薏米水> ($18)朋友揀左黑豆茶,味道就係比較健康既無加糖。我呢個薏米水微甜,都幾重薏米味,幾唔錯。<黑糖芋圓仙草凍3號> ($43)甜品方面都算幾足料,呢個三號就係紅豆、薏米、珍珠呢個配搭。口感豐富,唔會好甜。

<蒜炒雜菜>($68)
有西蘭花、椰菜花、菇呢啲健康食物,先係飲食均衡既一餐。
蒜炒雜菜

<沙茶牛肉> ($68)
沙茶牛肉

<番茄豬軟骨配白飯> ($58)
番茄豬軟骨配白飯

<健康瘦身黑豆茶> ($22)、<薏米水> ($18)

<黑糖芋圓仙草凍3號> ($43)
黑糖芋圓仙草凍3號
2019-12-13
$150 (Dinner)
蒜炒雜菜
沙茶牛肉
黑糖芋圓仙草凍3號
今日同朋友仔經過由藝人開設嘅台式餐廳。喺好奇心驅使底下+文青如我,當然要試吓佢味道如何。一試之下,果然冇令我哋失望啊!一坐低朋友即刻叫咗呢個大雞扒飯。本身冇諗到係配肉燥飯,好多肉啊!岩哂食肉獸!主角雞扒大份又juicy,肉燥肥膏唔太多,食落岩岩好,醬汁甜甜地我就點左嫩雞麻香拌麵,成日出街食麻辣麵都係齋辣唔麻,貨不對辦!但係呢個拌麵麻而不嗆,又麻又香。配上又嫩又滑嘅花雕醉雞真係好夾,俾個like佢鹽酥雞系台式菜嘅靈魂,所以又脆又嫩嘅雞肉相信係基本門檻!但係呢到嘅鹽酥雞唔單止份量夠多,而且調料十分出色!多人嚟食叫呢個開心share都十分之抵食食台灣菜緊係要配一杯珍珠奶茶!見佢有豆漿就一齊叫埋試下分別。黑糖珍珠唔洗驚太過甜膩,珍珠都好彈牙。如果鍾意飲甜野嘅話,強烈推介黑糖珍珠豆漿!又滑又甜又彈牙另外,呢到芋圓糖水好出色,芋圓QQ彈牙,食到唔停口。而且店員好體貼,知道係兩位share,送上嚟已經俾多個碗仔我地,貼心服務加分近月社會事件影響,大家嘅心情較為低落,一句齊上齊落,香港加油!真係令人覺得好warm
今日同朋友仔經過由藝人開設嘅台式餐廳。
喺好奇心驅使底下+文青如我,
當然要試吓佢味道如何。
一試之下,果然冇令我哋失望啊!

大茶飯雞扒飯配白飯

一坐低朋友即刻叫咗呢個大雞扒飯。
本身冇諗到係配肉燥飯,好多肉啊!
岩哂食肉獸!主角雞扒大份又juicy,
肉燥肥膏唔太多,
食落岩岩好,醬汁甜甜地

花雕嫩雞麻香拌麵

我就點左嫩雞麻香拌麵,
成日出街食麻辣麵都係齋辣唔麻,
貨不對辦!
但係呢個拌麵麻而不嗆,又麻又香。
配上又嫩又滑嘅花雕醉雞真係好夾,
俾個like佢

乘風破浪鹽酥雞

鹽酥雞系台式菜嘅靈魂,
所以又脆又嫩嘅雞肉相信係基本門檻!
但係呢到嘅鹽酥雞唔單止份量夠多,
而且調料十分出色!
多人嚟食叫呢個開心share都十分之抵食

黑糖珍珠豆漿、波濤洶湧奶茶

食台灣菜緊係要配一杯珍珠奶茶!
見佢有豆漿就一齊叫埋試下分別。
黑糖珍珠唔洗驚太過甜膩,
珍珠都好彈牙。
如果鍾意飲甜野嘅話,
強烈推介黑糖珍珠豆漿!
又滑又甜又彈牙

黑糖芋圓仙草凍

另外,呢到芋圓糖水好出色,
芋圓QQ彈牙,食到唔停口。
而且店員好體貼,知道係兩位share,
送上嚟已經俾多個碗仔我地,
貼心服務加分

近月社會事件影響,
大家嘅心情較為低落,
一句齊上齊落,香港加油!
真係令人覺得好warm
大茶飯雞扒飯配白飯
花雕嫩雞麻香拌麵
乘風破浪鹽酥雞
黑糖珍珠豆漿、波濤洶湧奶茶
黑糖芋圓仙草凍
2019-12-13 81 views
呢期都坑口揾食多今日Tea time朋友約我食大茶飯我開頭以為講笑 不停問餐廳名佢地話呢個就係餐廳名位置有d偏入 花左d時間去揾下午茶時間 唔太多人而且選擇都好多叫左幾樣野食+2杯飲品裝潢都好舒服 lighting都足夠佢地出菜都好快 番茄豬軟骨飯d軟骨好入味 又夠淋番茄味好出 份量因為下午茶sizefor我就剛剛好 咁就可以食下其他野又唔會太飽跟冬瓜茶味道偏淡 唔會好似台式飲品店咁濃滷水拼盤有蛋 有雞翼 有大腸 肚絲好足料仲好入味朋友同我講 呢個係平時佢食開台式紅豆冰原來特別地方 就係多左珍珠香煎餃子一放入口 立即拿返出來剛剛炸清炒A菜都係$175/位
呢期都坑口揾食多

剛剛炸

清炒A菜

都係$175/位
2019-12-12 84 views
見將軍澳中心開左好多新餐廳都未食,就試一試呢間大茶飯,12點幾去唔洗等位就有得入。我同朋友叫左一個鹽酥雞肉燥飯,同埋一個車仔麵,要17歲的麵小辣,麻辣鴨血,秘製豬頸肉同埋菠菜。個鹽酥雞都好多舊,而且啱啱炸起,熱辣辣好好食。車仔麵方面,個小辣比想像中更辣,好彩有叫到杯凍豆漿解到辣,而佢個湯係分開上,對於維持麵嘅質感相當好。另外,我地叫左一個遍地黃金哈哈蝦,好濃嘅蛋黃味,而且d蝦好爽口,我自己就用埋黎送飯食添。另外追加嘅糖心蛋有兩隻,每人一隻可以,再加埋醬汁都幾特別。
2019-12-12
Type of Meal
Lunch
2019-12-05 64 views
同媽媽二人世界,來到了大茶飯試試台式料理。餐廳環境光鮮明亮,是文青小清新風格,感覺很舒服。自選車仔麵當然要試試店家主打,17歲的麵(拌麵小辣),麵非常幼身有咬勁,加上特調醬汁十分惹味,小辣也算是bb級別,不錯吃。餸料方面,揀選了勁爆芝士丸和秘製辣魷魚。前者賣相極吸引,外表經過炙燒,內裡有大量濃郁芝士,味道偏甜,值得一試。而辣魷魚煮得軟淋入味,份量十足,與拌麵很搭配。台式炒米粉米粉屬於幼身,加上紅蘿蔔,蛋,蔥和豬頸肉等豐富配料,吃得很滿。值得一讚是米粉炒得很出色,每一口也吃到米粉和配料,加上面頭的蔥花和蒜,很台味。香炸拼盤貪吃的我,當然想一次試不同口味,拼盤有甜不辣,牛丸,豬肉餅等等,每一樣也有水準,沾上台灣獨有的醬油膏,香口惹味。芝士蘑菇雞翼雞翼包著滿滿的蘑菇和芝士,味道也是偏甜,個人覺得蠻搭配亦不油膩,而且啖啖肉很滿足。檸檬薏米水吃了炸物,再喝一啖薏米水,即時感覺很清新。而且內裡有滿滿的薏米,真材實料,是健康寶寶必點飲品喔!

自選車仔麵

台式炒米粉

香炸拼盤

芝士蘑菇雞翼

檸檬薏米水

2019-12-05 106 views
餐廳裝修好靚,檯都係以雲石系做主調,但張枱比較細。 食物種類都比較多,有火鍋,羊腩煲,車仔麵,各類台式小食主食等等。17歲的麵呢個係乾伴麵黎,小辣都會覺得辣辣地,唔太食得辣叫小辣OK了。呢個麵都可以加食送。我地叫左花膠,蝦餅,滷水雞翼。三款食送我都覺幾好,花膠係真係有平時食花膠既味道口感,蝦餅味道OK但口感係淋唔係彈牙,滷水雞翼好入味好嫩滑。麵底一般。7/10大茶飯雞扒一開始覺得雞扒好似細舊唔夠厚肉,但食落口有驚喜。一食已經覺得好香好惹味,係香矛椒鹽味,味道好好食,但肉唔夠厚同唔夠嫩。6/10乾煸四季豆同外邊食唔同,呢個係唔辣冇辣椒,反而多左分新清味道,因為除左肉碎外仲加左椰菜西芹蘿蔔絲等,我覺我幾特別幾鍾意呢個煮法。8/10
餐廳裝修好靚,檯都係以雲石系做主調,但張枱比較細。

大茶飯雞扒

乾煸四季豆
大茶飯人人都想食大茶飯,行過將軍澳中心,真係有一間叫做大茶飯,一於入去試吓😄兩個人叫了很多東西 :台式車仔麵,柱候牛筋,炆得唔會太冧,又唔太韌,啱啱好,非常有彈性,風浪三波,牛筋丸魚蛋芝士丸,粒粒都好食,加埋新鮮菠菜,配合麻辣湯底,簡直天衣無縫!台式牛肉麵,湯底夠正宗😋另外叫了三個小食,鹽酥雞,炸得啱啱好,又唔會太乾👍椒鹽豆腐,有六大件,外面脆博博,內裏軟綿綿,感覺一流!韭菜餅,外皮煙煙銀銀,咬落去充滿韭菜香味!食咗咁多,飲番啖檸檬薏米水,真係很滿足😄
兩個人叫了很多東西 :
台式牛肉麵,湯底夠正宗😋
另外叫了三個小食,鹽酥雞,炸得啱啱好,又唔會太乾👍
椒鹽豆腐,有六大件,外面脆博博,內裏軟綿綿,感覺一流!
韭菜餅,外皮煙煙銀銀,咬落去充滿韭菜香味!
食咗咁多,飲番啖檸檬薏米水,真係很滿足😄
2019-12-02
$130 (Lunch)
  • 自選車仔麵
週末除了是親子時間,亦是與朋友聚一聚的時光。小火子最近愛上了踏單車,將軍澳亦成了我們經常出沒的地方。剛好朋友說要在將軍澳聚一聚,更要帶我們去食大茶飯。大茶飯其實是位於將軍澳中心的台式餐廳,現在更有一人一鍋的打邊爐,打邊爐是小火子最愛呢!我們點了台式和蕃茄湯底各一,每個火鍋的份量也不少,而且價格十分親民,每個鍋都只是大概$100,配料料可再追加,連鴨血也可以點呢。喜歡香口食物的我,就十分欣賞鹽酥雞與酥炸蠔,小火子超愛這個鹽酥雞,不停吃了很多塊!酥炸蠔用的是製作蠔餅的小蠔,十分鮮味。惹味的小吃是一班朋友邊聊天邊吃的最佳拍檔。雖然已吃得很飽,但吃甜品仲有多一個胃,火箭爸的檸檬愛玉十分fresh! 而我點的芋圓仙草配紅豆除了賣相讚之外,也十分真材實料,不會太甜好吃!吃埋甜品就讓這個飯聚完美了。如果大家帶完小朋友去將軍澳玩,推薦大家去試試囉。幸福的話,可能有機會會遇上老闆娘美棋BB啊。

週末除了是親子時間,亦是與朋友聚一聚的時光。

2019-11-30 42 views
決定入黎呢度試下, 然後叫左:~~~~~~~~~~~~~~~~~~【花雕嫩雞麻香拌麵 ($62)】雞肉嫩滑, 份量都多, 雖然入味但唔夠熟(出血太多)P.S:希望能改善下, 不要靠快。~~~~~~~~~~~~~~~~~~【黑糖芋圓仙草3號 ($43)】食完覺得不錯, 有機會下次會再黎食~~~~~~~~~~~~~~~~
決定入黎呢度試下, 然後叫左:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
【花雕嫩雞麻香拌麵 ($62)】
雞肉嫩滑, 份量都多, 雖然入味但唔夠熟(出血太多)
P.S:希望能改善下, 不要靠快。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
【黑糖芋圓仙草3號 ($43)】
食完覺得不錯, 有機會下次會再黎食

~~~~~~~~~~~~~~~~
2019-11-30
$64 (Dinner)
2019-11-28 93 views
雞排配豬油飯見到有得加5蚊轉豬油飯咁當然試一試啦,雞排有好香既香茅味而且炸得岩岩好,有肉汁而外皮夠脆,豬油飯冇想像中咁濃味,感覺上冇咁肥膩同埋成口油既感覺,都值得一試!櫻花蝦蝦球粥櫻花蝦同埋蝦球既量都幾多,蝦球爽口彈牙,加埋粥食好有鮮味,另外蔥、花生同埋油炸鬼都係另一碟上,自己想加就加。個粥底都唔錯幾綿同埋水既比例都適中!煎蠔餅好傳統台灣既蠔餅,蠔仔係中間而蛋就係側邊。蛋煎得夠香又唔會太老,加埋蠔仔都好新鮮冇怪味,仲有跟埋既辣椒醬都好開胃,鍾意食蠔餅既要試下啦!黑糖芋圓仙草凍2號最後食咗呢款糖水,其實都真係好足料,有紅豆、綠豆、珍珠、仙草、芋圓同埋少少花奶,量夠多而且都係煙韌唔會粉哂既,甜度亦都岩岩好,下次經過就咁買個外賣糖水食都好滿足!
雞排配豬油飯

櫻花蝦蝦球粥

煎蠔餅

黑糖芋圓仙草凍2號

2019-11-21 124 views
下午茶去食,兩個唔同嘅店員都充滿自信咁落錯單,一句道歉都冇,自問講嘢唔係細聲,講得清清楚楚H餐鹽酥雞,第一個落咗D餐豬軟骨,第二個落F餐吉豬,個阿叔覆單答F餐個陣我提咗佢係H餐鹽酥雞,佢同收銀廚房都係話F餐,我openrice 搵返張tea set menu 放大指住問佢,係咪幫我落返H餐,佢兇我話咁而家要F定H餐🙄🙄韮菜餅係炸嘅,台式呢款叫韮菜餡餅,應該係煎嘅,味道不過不失,只係貪方便唔正宗,唔算難食鹽酥雞味道幾好,但都係廚房貪快,切到啲雞太細嚿太碎,入面乾爭爭,外貌似人地食淨,好唔吸引最難食係肉臊飯,嚴重懷疑個廚唔識分醋同豉油,或者冇食過台灣嘢,成兜嘢酸酸宿宿,我淨咗大半碗啃唔落黑糖珍珠豆漿冇乜特別,唔值得加15蚊

黑糖珍珠豆漿冇乜特別,唔值得加15蚊
2019-11-20 1691 views
近年越嚟越多明星開食店,美棋BB都唔執輸,喺將軍澳中心開咗間台式餐廳《大茶飯》!台灣嘢我成日都淨係識食肉燥飯、鹽酥雞呢啲,呢到菜式包羅萬有,名字特別。我哋就叫咗個台式一人火鍋同「17歲的麵」👅17歲的麵 ($23)• 風浪三波(牛丸、魚蛋、勁爆芝士丸) ($12)• 牛柏葉 ($14)• 生根 ($9)「17歲的麵」係餐廳嘅招牌,麻辣味道嘅拌麵加上經典配料,讓大家回想起自己人生嘅「17歲」、青春🥰麵身彈牙,帶有微辣刺激,配料自由配搭🤪養生花膠鍋 ($128)• 肥牛片/白肉片、黃金蝦天婦羅、花枝丸、蜂巢豆腐、炸支竹、清甜蘿蔔、雲耳、金針菇、冬菇、唐生菜、稻庭烏冬曾經一講「一人火鍋」就會諗起某連鎖日本食店,但原來外邊仲有好多好多選擇😆呢個養生花膠鍋相當足料,花膠大大塊,仲要一啲都唔孤寒!另外其他配菜都好夠份量,又新鮮,正正正👍面醬炒白菜仔 ($63)白菜仔新鮮爽口,味道偏咸。波濤洶湧奶茶 ($25)呢杯飲品就有啲遜色:< 「波濤洶湧」但珍珠唔算好多,而且偏硬;奶茶偏甜,尚有茶味。-Menu:

17歲的麵
17歲的麵 ($23)
• 風浪三波(牛丸、魚蛋、勁爆芝士丸) ($12)
• 牛柏葉 ($14)
• 生根 ($9)

麵身彈牙,帶有微辣刺激,配料自由配搭🤪
養生花膠鍋
養生花膠鍋 ($128)
呢個養生花膠鍋相當足料,花膠大大塊,仲要一啲都唔孤寒!
另外其他配菜都好夠份量,又新鮮,正正正👍
面醬炒白菜仔
面醬炒白菜仔 ($63)
白菜仔新鮮爽口,味道偏咸。
波濤洶湧奶茶
波濤洶湧奶茶 ($25)

Menu:
2019-11-19 51 views
今晚探索將軍澳中心嘅‘food corner’,雖然地方有少少隱蔽,但大茶飯係眾食肆裡面裝修得最清新嘅一間,台式文青小店。今晚試咗雞扒肉燥飯同花雕雞麻香拌麵。雞扒肉燥飯嘅雞扒炸得有少少硬,上面有啲香茅絲,味道偏咸,但佢配咗個幾好味嘅青瓜粒,都算唔錯。拌麵出乎意料地好味,有咬口(嚼勁),有好少好少麻辣味,而個花雕雞係完全無花雕味(我隔離嗰個話有少少,但完全唔覺),亦都無醉雞味。翼位碎骨比較多,但肉質算嫩。雖然唔係想像中咁但都唔係唔好食,味道幾特別。另外一杯珍珠奶茶(記得叫少甜?)都有驚喜,我唔鍾意甜野,但佢個黑糖入到口非常醇厚兼滑,有少少苦味,唔係齋甜。整體嚟講都算唔錯😋

花雕雞麻香拌麵
2019-11-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 波濤洶湧奶茶
走到將軍澳中心這邊才發現這間餐廳大茶飯。這是一間中菜台灣菜,已有好幾個食客在排隊,menu看起來款式不錯,一於試試。🌈花雕嫩雞麻香拌麵 $62一整碟送到眼前,賣相擺碟吸引!雞肉嫩滑,份量不少,啖啖肉味道入味。麻香拌麵比我想像中的稍辣,面上撒港花生碎增添層次,麵不只辣,還有麻的感覺,喜歡吃辣的朋友會吃得過癮!🌈自選車仔麵 $54 友人選了車仔麵,不只菜式選擇多,連麵的選擇也多!友人選了淮山麵,點了魚蛋魚片頭金錢肚,配上豬骨湯和沙爹汁,每一樣都可以自己選擇。味道不錯,份量十足,值得一試。🌈蒜香雜菜 $68 滿滿的西蘭花椰菜花,蔬菜新鮮,炒得好食又不會太咸太油膩,一下子被我們吃清光。🌈養生紅豆紫米糖水 $32 點品是紅豆糖水,不是煲得綿爛那種,糖水偏稀水,不會太飽肚,不會過甜,個人頗喜歡。食完覺得不錯,下次會再來吃!
走到將軍澳中心這邊才發現這間餐廳大茶飯。

🌈花雕嫩雞麻香拌麵 $62
一整碟送到眼前,賣相擺碟吸引!
雞肉嫩滑,份量不少,啖啖肉味道入味。

🌈自選車仔麵 $54

🌈蒜香雜菜 $68

🌈養生紅豆紫米糖水 $32

食完覺得不錯,下次會再來吃!