2017-05-02 341 views
今日約左友人過海潮聖沾麵,晨早起床長途跋涉過海食,11:30已經有好多人在門外排隊,大家無懼晧熱ge天氣,很有秩序地等候等左大約四十五分鐘,我地就可以入座點餐我點了特制沾麵,麵條順滑口感,湯會掛在麵上,令麵有濃湯味,再加一隻蛋仲要係糖心蛋,好完滿足呀,絕不馬虎還有教導我呢個初哥食沾麵的「沾麵小知識」,好細心呀

等左大約四十五分鐘,我地就可以入座點餐

特製沾麵

還有教導我呢個初哥食沾麵的「沾麵小知識」,好細心呀
2016-07-10
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$82 (Lunch)
特製沾麵
2017-04-30 194 views
第一次吃沾麵一直以為日本出名的只是拉麵原來還有沾麵的大勝軒丸一原來在日本挺出名的因為就是出名而且我沒有吃過沾麵排了半小時也要吃呀點了客豚肉沾麵很特別原來有熱湯或冷湯可供選擇這裡還有教學教每位食客怎樣吃才是最正確的吃沾麵方式因為我怕怪怪的所以我點了熱湯的豚肉很厚的但好像不是我喜歡的一類湯頭有點杰撻撻的沾面口感不錯不會很淋的是粗身的麵條如果唔沾上熱湯麵條是沒有味道的沾麵要沾上熱湯我還是喜歡一碗有湯有麵的接麵😂
第一次吃沾麵

沾麵要沾上熱湯
我還是喜歡一碗有湯有麵的接麵
😂
2017-04-28 189 views
不只一次因為這家店的沾麵而來,但每次都因為入座而發生爭吵。外面有長人龍,店內卻有很多空枱。不是一次而是每次都這樣,若管理層不改善,很可能考慮不再來。最令人氣憤是,跟店員反映,他還跟你說我們會自己處理,不用你管,你係出面等啦。當時店內分別有3張分佈在不同位置的2人枱,前面有1組5人的客人,因此店員要全留起空枱,看那張能組成5人枱。當時正值午飯時間,外面的2位客人就只能一直的等⋯ 白白讓好食的沾麵被這種安排而犠牲。我之前有給這店好評但這樣的服務態度,真的要上來給希望下次再來的時間,服務質素能夠改善!

我之前有給這店好評

但這樣的服務態度,真的要上來給

希望下次再來的時間,服務質素能夠改善!
2017-04-28
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2017-02-15 1214 views
今日經過太古城,呢區有好多日本人住,令我想起好多去日本的美好回憶,再係open rice搜尋日本餐廳。見到一間食沾麵既餐廳。就係呢間,我係日本東京食過,一間係日本好有歷史好有名氣既沾面店想不到係香港都食到,好感動。本人喜愛沾面多於拉面,其實兩者都很愛。但係沾面的魅力就係個好濃郁的湯再加上比較爽的面好多款選擇。特別介紹返呢如果係食素的都冇問題。事緣當日有幾個外國人同店員講佢地食素的,面檔後師傅聽到,就話可以,點野菜拉面我點了特製沾面,面條選了普通份量,如果男性的話,應該選多嗰個,價錢一樣,但份量會多好多。叉燒有兩大塊,肥肉與瘦肉比例好好,另外隻蛋好溏心,值得一試,好食湯的溫度又好適中,整體好滿意。服務不錯,最後有主動問加唔加湯,由於太飽了,就冇試到。下次再食!
想不到係香港都食到,好感動。

湯的溫度又好適中,整體好滿意。

2017-01-08 1309 views
今次叫了一碗“大勝軒沾麵,250克大盛麵量”,從入單到端上麵食共用了12分鐘,時間合理,因為看到㕑師是一個人在煮麵的。麵身較平常的拉麵粗身圓潤,彈性較強。沾著吃的湯頭味道濃厚,有鰹魚乾及味噌的味道。按照餐廳介紹吃沾麵的方法,把麵沾上湯汁吃,到最後一口麵也沒有糊了。對比一般浸泡在湯裏的拉麵,很有咬口。價錢$62,另加一服務費,性價比合理。
2017-01-08
$68.2 (Dinner)
不是因為約了同事下班後晚飯也沒機會找到這家拉麵店呢即使平時上班下班也不會經過的位置,所以就算有地址也走了不少路才到達但幸好還是在需要排隊前便入座 ヽ(●´ω`●)同事說來這家的話,當然是要吃沾麵喔~在店外有Menu可以先參考看看不過在吃沾麵之前先點了一份 煎餃子 ($30/5隻)餃子皮不算太厚,肉餡如果可以再豐富一點~口感和味道應該會更好我點了的是 特制沾麵 ($62) 沾汁的味道很濃~但濃郁的程度是即使配上麵條一起吃也覺得極鹹!麵條我是選了微冷,硬度適中~用來掛湯的能力亦算不錯如果要說的話,整碗大概最為吸引是那厚切的叉燒喔 (・ω・`) 很肥美,帶軟綿的口感其次覺得不錯的就是那個半熟蛋~!!另外同事點的是 味噌沾麵 ($72) 可以選擇走蔥她這個的沾汁也很濃,而且比較杰身一點。沾麵吃完後還可以加木魚湯!我覺得加了湯後的味道好太多了最少那個鹹度大大被調整~最後完全喝光!
不是因為約了同事下班後晚飯也沒機會找到這家拉麵店呢

但幸好還是在需要排隊前便入座 ヽ(●´ω`●)

不過在吃沾麵之前先點了一份 煎餃子 ($30/5隻)

煎餃子 (5隻)
我點了的是 特制沾麵 ($62)

麵條我是選了微冷,硬度適中~用來掛湯的能力亦算不錯

其次覺得不錯的就是那個半熟蛋~!!
特制沾麵
另外同事點的是 味噌沾麵 ($72) 可以選擇走蔥

她這個的沾汁也很濃,而且比較杰身一點。
味噌沾麵
2016-11-24
Type of Meal
Dinner
成日見到咁多人排隊,抱住好奇心同朋友排埋一份試吓虛實,終於安排入坐,叫咗招牌嘅沾麵,麵質彈牙,幾多料,汁夠濃唔會好似其他日本拉麵湯底咁油,食完個麵,就叫店員加湯落食剩個汁到,成個感覺唔錯,以太古城嚟講,附近無正宗嘅拉麵店,所以都好受歡迎,成日都見到有人排,不過如果如果要排好耐,建議要三思
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
٩꒰৹৺৹ઌ꒱♡惠於太古城嘅大勝軒拉麵有好多5同嘅沾麵 我哋就食咗3款5同嘅沾麵🍜🎃🍜1款係香港先有既特製特製魚介沾麵🐟🍜 同拖羅叉燒沾麵🍜魚介沾麵當大家都覺得魚介沾麵味道比較淡口清啲嘅時候其實唔係的 因為魚湯加左大量既木魚再mix埋1齊 咩都係好特別 同埋唔同1般既魚介沾麵味 再加上我個人好中2就咁係超級市場都買包木魚食所以覺得佢好特別好好味😂 所以值得一試同埋只係香港先至有嘅沾麵黎 有8分🐟拖羅叉燒沾麵 大大嚿肥叉燒沛濃湯再食微冷嘅拉麵 味道相當唔錯因為拖羅叉燒嘅肥豬肉較大 要加上未冷嘅拉麵去襯托返 就肥已不留既感覺 同埋唔會太漏 有8.5❤️之後仲叫咗1個野菜拉麵味道好清新 為咗配合鍾意食多菜少肉嘅人野菜嘅份量非常夠食 一般拉麵都5會有菜係到 最多都會家後雲已之類 當然會有1塊的叉燒配上有7分 因為好小可拉麵有咁健康꒰ ´͈ω`͈꒱有7分拉麵同沾麵之外 仲有的小食有煎餃子同日式炸雞🐓兩樣之中我會選擇日式炸雞 因為我個人食餃子只係食餃子皮😂5食餃子個餡 但都幾唔錯因為皮好薄肉質好juicy😏🖖🏻 有5.5分至於日式炸雞 聽個名好似普通野 但要炸得好食其實係一件好難嘅事 首先5可能太多粉
٩꒰৹৺৹ઌ꒱♡惠於太古城嘅大勝軒拉麵

兩樣之中我會選擇日式炸雞 因為我個人食餃子
只係食餃子皮😂5食餃子個餡 但都幾唔錯因為皮好薄
肉質好juicy😏🖖🏻 有5.5分
至於日式炸雞 聽個名好似普通野 但要炸得好食
其實係一件好難嘅事 首先5可能太多粉 如果唔係渣到出嚟會似食粉多過食雞粒 仲有用既油都好重要
因為好容易會'益'左 即係啲油用得太多次或者5靚既油

1堆 所以食到底會有少量水係到 係1個好貼心嘅問題

面嘅口感我好中2 好彈牙同煙un
因為有啲人鍾意食比較林嘅面❤️
2016-11-30 625 views
平常經過都會見很多人排隊, 今天看不到人排隊所以一試, 但也要等約30分鐘.點了大勝沾麵+增量, 其後發現太多了, 其實不用增量都很足夠麵, 爽口彈牙, 帶很濃的蛋白味,  湯是太咸了, 也不是全味精湯底那種, 但吃完還是會感到一點口乾感湯底太咸關係所以也飲很多水才能中和, 豚肉鬆肉有質感, 不會太硬身, 流心蛋分三層, 外蛋白皮跟外蛋黃是熟透的, 但中心的則是流心, 能輕易食出三層口感, 不錯店內冷氣很大, 食物到來時建議盡快食, 好快就凍這炸雞很難食, 很乾, 肉也有點硬麵加一點胡椒可以提升口感

店內冷氣很大, 食物到來時建議盡快食, 好快就凍
炸雞很難食, 很乾, 肉也有點硬
麵加一點胡椒可以提升口感
2016-07-10
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-11-25 532 views
同事今天帶食呢間沾麵,12:45去到已經見人龍,不用取飛,排隊人齊才能入座,負責烹調的是三位日本師傅,除了沾麵還有拉麵,有多款湯底選擇,今次我地選擇食沾麵,分量有200g及母需加$的250g, 對女士們來說200g 已經很足夠!
介魚沾麵加义燒
南瓜沾麵+义焼+蛋
2016-11-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
介魚沾麵加义燒
南瓜沾麵+义焼+蛋
2016-10-27 881 views
放工後到這間路過了很多次的沾麵店,平時食飯就經過得多,今晚ot 後 終於有機會試試佢,八點鐘到,等左5分鐘就有位。難得黎到當然要試一試。果然沒有令人失望!微冷的麵配合濃濃的湯汁,入口濃淡剛剛好,最後加上魚介湯,用帶來了多一重鮮味,一飲而盡。值得一讚既係麵可以加量,所以想食多一點都是可以的。
2016-10-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2016-10-27 651 views
午餐在太古很難找食,想食好些,在星字閣樓下找到了一間幾吸引的拉麵舖,便試試看。叫了餃子,係平鍋地道餃子,皮薄塞滿料子,菜肉比例適中,味道得宜,不沾醬油也夠味。叫了它招牌拉麵,叉燒好有肉味,好吃但量少,可加錢追加,麵煮力適時,鰹魚湯底濃而香,誠意之作,價錢不太貴,六七十蚊收貨有餘
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2016-10-27 422 views
Thekittengirl好鐘意食沾麵。難得黎到太古,友人提議去食依間,我二話不說就答應左了去到太古因爲我唔識路出d1出口後都搵左陣,晚上7點幾去到門口都有人排隊中了。一路等一路揀,一直糾結喺拖羅叉燒定魚介沾麵好,等左20分鐘就入左去lu。最後嗌左個魚介沾麵加紫菜,非常唔錯。濃湯味道重,但如果再 傑 啲就完美了食完記得加湯,雖然好淡味但食完飲翻啖就有完成個meal既感覺
Thekittengirl好鐘意食沾麵。
難得黎到太古,友人提議去食依間,我二話不說就答應左了

魚介沾麵加紫菜
2016-10-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
魚介沾麵加紫菜
2016-10-24 807 views
是日男朋友去AEON STYLE買禮物比啊哥,啊哥就話帶我地去食沾麺。AEON STYLE行過黎都幾遠(可能我地唔識行捷徑),穿過太古城中心行過黎,應該都行左15分鐘。我地到達的時候沒有人在排隊,好輕鬆就入座了。店員講純正的日腔歡迎光臨,笑起來迷人的師傅,加上很日的裝修,覺得食都食得開心D  XD呢度有得免費叫拉麵增量!!另外面無得揀硬度同粗幼,但有得揀溫度,師傅推薦係微冷喔。我地研究左好耐究竟特製沾麺同拖羅叉燒拉麵有咩唔同,最後得出唔到咩結論,所以最後我地叫左三碗沾麺。每個湯底都可以選擇加錢加辛辣醬,當然唔少得其他配料。提提並不是每一個湯底都有味蛋喔!第一碗係辛沾麺,我叫左2辣。個辣度同譚仔既小辣差不多,我覺得較其他湯底濃味。配料有酸荀,蔥,魚片,少量叉燒。另外兩碗就係特製沾麺同拖羅叉燒沾麺我地發覺呢兩個的最大分別就係配料,特製沾麺少一塊肥叉燒,多一隻味蛋。而拖羅叉燒,顧名思義就係d叉燒真系肥叉燒,姐系最肥美的部分。我就咁直接飲個湯,係我接受到的鹹度。湯是濃豬骨湯,應該有加豉油同面豉醬。之後就係個麺底。齋食,有些少皂水味,但食到少少蛋味~挺驚喜。麵條的硬度剛好,但是面的形狀并不太掛湯

我地到達的時候沒有人在排隊,好輕鬆就入座了。

每個湯底都可以選擇加錢加辛辣醬,當然唔少得其他配料。

提提並不是每一個湯底都有味蛋喔!

第一碗係辛沾麺,我叫左2辣。
辛沾麺
個辣度同譚仔既小辣差不多,我覺得較其他湯底濃味。

配料有酸荀,蔥,魚片,少量叉燒。

另外兩碗就係特製沾麺同拖羅叉燒沾麺
拖羅叉燒沾麺

之後就係個麺底。
拉麵
齋食,有些少皂水味,但食到少少蛋味~挺驚喜。麵條的硬度剛好,但是面的形狀并不太掛湯。

我對味蛋是挺失望的,蛋熟的程度是完美的,但是不夠味道啊。食完沾麺,口腔已經充滿湯底濃濃的味道,蛋的味道都已經完全蓋過了 :(

另外我地叫左個餃子,用有蓋的鐵板爐煎的。挺香口。餃子皮夠薄,菜肉餡也夠調味的。點醋和豉油。
餃子
另外店裡還有其它的小食,例如魷魚鹽辛!!!!都係$25咋。
是日消費連服務費起頭$300。

走的時候,店外開始排起隊來了,也有見到有日本人的顧客,這間應該都算不錯吧。
其實哥哥以前食過覺得湯底不錯,但這次湯底已經沒有上一次好食了。
2016-10-22
$100 (Tea)
2016-10-15 408 views
以前有個食家,自稱是華仁神。見佢Facebook除咗鍾意食嘢之外食女都好叻。所以就咁佢介紹來呢間試吓食。我諗應該幾抵食吧因為條友係籃球隊嘅都幾大食。今次就叫左華仁食家介紹的木魚沾麵,無冇佢講到咁好食囉,不過不失。份量可免費加大,可能佢就係攤開免費加大啦。食完麵湯好鬼油膩。 我覺得就唔係咁健康啦

份量可免費加大,可能佢就係攤開免費加大啦。

食完麵湯好鬼油膩。 我覺得就唔係咁健康啦