2022-12-17 22 views
有香港大港站其實方便好多,最近就去咗近地鐵站嘅呢間——🌟TBC Cafe🌟食咗個Lunch,佢裝修好有打卡風格🌿裏面有唔少打卡位📷每個座位都有個打卡搖籃,坐係到食野都幾特別💕._.🍝|娘惹喇沙老虎蝦扁意粉|🍝呢個配搭好特別🤩娘惹喇沙湯底好濃味,啲汁多到唔止每條扁意粉都掛滿汁,多到仲係浸住啲意粉,好惹味呀😍·🥚|冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋|🥚呢個冬陰公湯底又係好特別好想試,估唔到味道咁夾,配埋班尼迪克蛋,蛋黃中和返煙三文魚嘅鹹味,味道層次豐富💕·🧇|海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕|🧇甜品亦係唔錯,花生醬味都係第一次食,好香濃又唔會過甜,仲有花生粒,配埋海鹽焦糖,香濃又好味🫣·🍋|冰檸檬氣泡咖啡|☕️呢個好驚喜,氣泡嘅時候咖啡真係第一次飲,但估唔到加埋酸酸地嘅檸檬,甜甜地嘅咖啡,又香味道層次豐富✨👍🏻·🌹|玫瑰蜜桃果茶(熱)|🍑熱飲嘅果茶,大大壺,甜甜地,有好香嘅蜜桃味🌟._.
._.
🍝|娘惹喇沙老虎蝦扁意粉|🍝
🥚|冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋|🥚
🧇|海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕|🧇
🍋|冰檸檬氣泡咖啡|☕️
🌹|玫瑰蜜桃果茶(熱)|🍑
熱飲嘅果茶,大大壺,甜甜地,有好香嘅蜜桃味🌟
._.
Tea
2022-12-16 18 views
呢間咖啡店有好多打卡位,值得一去!除咗打卡呢度嘅食物都相當唔錯!我哋每人叫咗一個意粉🍝同一杯飲品,再加左個甜品!餐廳門口有個打卡位,入邊亦都有好多藤籃櫈,坐得舒服又影相靚靚。▶️香草醬慢煮雞胸蝴蝶粉意粉賣相整得好靚,有朵玫瑰花🌹慢煮雞胸夠腍滑,而且蝴蝶粉煙煙韌韌,香草味濃郁,有驚喜!▶️娘惹喇沙老虎蝦扁意粉呢個真係要推介,因為好味道!喇沙味香濃,少少香辣夠多醬汁。扁意粉又好食!▶️檸檬氣泡咖啡檸檬味酸酸地,咖啡味又濃郁!▶️75%朱古力咖啡咖啡味突出,而且朱古力味香濃,但係唔會太甜!▶️海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫🧇配花生醬雪糕🍦呢個新鮮整起,牛角窩夫夠香脆!海鹽焦糖焦糖好香甜,花生醬雪糕好夾!呢間咖啡店影相靚、食物又好食,值得推介!

我哋每人叫咗一個意粉🍝同一杯飲品,再加左個甜品

▶️香草醬慢煮雞胸蝴蝶粉

▶️娘惹喇沙老虎蝦扁意粉
呢個真係要推介,因為好味道!喇沙味香濃,少少香辣夠多醬汁。
扁意粉又好食!

▶️檸檬氣泡咖啡
檸檬味酸酸地,咖啡味又濃郁!

▶️75%朱古力咖啡
咖啡味突出,而且朱古力味香濃,但係唔會太甜!

▶️海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫🧇配花生醬雪糕🍦

呢間咖啡店影相靚、食物又好食,值得推介!
2022-12-16 19 views
今日上完堂,同朋友諗住搵個地方食嘢,見地鐵站附近有間聖誕佈置幾吸引嘅cafe,行入去試吓。入到去裝修好靚,好chill,客人可以坐藤椅打卡食嘢,仲有幅靚靚嘅油畫係牆身,打卡一流🤭點餐好方便,直接係手機掃code 就得~先嚟係玫瑰蜜桃果茶,果茶香味好甜,飲落花香好濃,同出面飲開唔同,冬天推介大家一試👍🏻全日早餐🥗擺盤有心之餘,仲有令我驚喜嘅乳酪,乳酪上面有啲麥皮脆脆真係好脆口😋😋喇沙虎蝦扁意粉🍝第一次食喇沙味嘅意粉,味道好特別,推介👍🏻👍🏻朋友點咗75%朱古力咖啡,咖啡味道香濃甜品點咗士多啤梨麻糬窩夫,麻糬配窩夫🧇煙煙韌韌,好好咬😆而士多啤梨乳酪雪糕朋友同我都好中意食😆😆

點餐好方便,直接係手機掃code 就得~
玫瑰蜜桃果茶

全日早餐

喇沙苦夏扁意粉

75%  朱古力咖啡

朋友點咗75%朱古力咖啡,咖啡味道香濃
草莓、麻糬窩夫配草莓乳酪雪糕

2022-12-15
$212 (Tea)
玫瑰蜜桃果茶
全日早餐
喇沙苦夏扁意粉
75%  朱古力咖啡
草莓、麻糬窩夫配草莓乳酪雪糕
2022-12-16 67 views
到了位於西灣石塘咀的TBC Cafe♥️Cafe 內的裝潢、藤椅和植物裝飾充滿著東南亞渡假風情🏝️ 感覺好像每一個角落都是打卡位😍我們點了娘惹喇沙老虎蝦扁意粉和黑松露忌廉汁雜菌蝴蝶粉♥️喇沙醬夠哂惹味🤤 少少辣,好吃!黑松露忌廉汁雜菌蝴蝶粉味道反而一般般。不過餐牌相當貼心,有意粉加量的選項👍🏽飲品點選了75%朱古力咖啡和cappuccino♥️既好看,又好喝🤤甜品點了海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕,看名字都夠吸引了!花生醬雪糕好好吃啊!TBC cafe 營業時間挺早的,住附近或上班上學的朋友可以來吃早餐吧!這裡也是寵物友善餐廳,下一次還可以帶寵物🐶🐱呢!
到了位於西灣石塘咀的TBC Cafe♥️

我們點了娘惹喇沙老虎蝦扁意粉和黑松露忌廉汁雜菌蝴蝶粉♥️
喇沙醬夠哂惹味🤤 少少辣,好吃!

黑松露忌廉汁雜菌蝴蝶粉味道反而一般般。
不過餐牌相當貼心,有意粉加量的選項👍🏽

飲品點選了75%朱古力咖啡和cappuccino♥️
既好看,又好喝🤤

花生醬雪糕好好吃啊!

黑松露什菌忌廉汁蝴蝶粉
2022-12-14
黑松露什菌忌廉汁蝴蝶粉
2022-12-15 57 views
趁weekend放假想搵個地方嘆番個Brunch😆 突然間諗起呢間bookmark 咗好耐嘅cafe就去啦。Cafe地點非常接近地鐵站,由香港大學站行去幾分鐘就到。店鋪門口有張藤製搖凳,冇人坐嘅話可以打吓卡先入去😆如果有帶寵物嘅話坐室外座位就啱晒。呢間無論環境及食物都充滿東南亞風。Cafe裡面好多植物加上多個藤椅坐位,感覺令人真係好舒服㗎,睇嚟我今次冇揀錯地方喎😝😝食物選擇方面同其他cafe唔同,除咗比較常見嘅三文治、沙津、全日早餐外,我發覺意粉類帶有東南亞元素,兩款菜式「泰式辣肉碎炒螺絲粉配太陽蛋」及「娘惹喇沙老虎蝦扁意粉」都係典型東南亞菜式,鍾意食辣嘅話可以考慮吓。▫️南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇(HKD108) - 全素意粉,南瓜忌廉汁夠潤滑,每條扁意粉都掛滿熱辣辣嘅醬汁,咁啱呢幾日天氣變涼真係好暖胃呢。▫️藍莓香蕉燕麥乳酪 (HKD68) - 顏色好鮮豔尤其係粉藍色嘅乳酪😍必定係相機食先啦。▫️Nutella榛子醬牛角包窩夫配榛子雪糕 (HKD78) - 呢度嘅甜品選擇非常吸引🤩🤩麻糬窩夫….奶茶奶凍….牛角包窩夫…樣樣都想試呀。因為我都幾鍾意食Nutella 榛子醬先揀咗呢款個甜品😌

▫️Nutella榛子醬牛角包窩夫配榛子雪糕 (HKD78) - 呢度嘅甜品選擇非常吸引🤩🤩麻糬窩夫….奶茶奶凍….牛角包窩夫…樣樣都想試呀。因為我都幾鍾意食Nutella 榛子醬先揀咗呢款個甜品😌 牛角包窩夫新鮮即製,朱古力味夠濃郁。

▫️75%朱古力咖啡 (HKD52) - 白色泡沫襯托用朱古力醬製成嘅拉花,賣相好精緻。咖啡入口香醇濃郁,口感豐富。

▫️檸檬氣泡咖啡 (HKD58) - 汽水+咖啡嘅飲品,加咗檸檬入飲品裡面,感覺清新。
藍莓香蕉燕麥乳酪
南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇
餐廳門外放有籐製搖籃店内裝潢以大地色系為主調,並採用籐製座椅🪑甚有東南亞度假風🏖️店主更邀請了米芝蓮級數廚師作顧問,打卡之餘,食物和甜品都毫不遜色😆🔸娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 ($138)馬來西亞和新加坡的美食多不勝數🇲🇾當中有名的怎麼可以不提喇沙,喇沙通常使用多種香料🌿如:蝦羔、蒜茸、乾蔥、辣椒、香茅、南薑及椰奶做湯頭,湯底濃厚入味🤤這道fusion 菜式,盡把娘惹菜及西式意粉🍝特式溶合,每條扁意粉都掛上濃厚的喇沙湯,兩隻特大老虎蝦🦐盤據在意粉上,肉質新鮮彈牙簡單配上車厘茄🍅和香葉,濃郁的香味撲鼻而來,一道香濃惹味的娘惹喇沙老虎蝦扁意粉頗有驚艷感覺,值得推介。 🔸南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇 ($108)清甜的南瓜忌廉汁🎃伴以扁意粉,清新掛汁,配上煎香的portobello🍄配菜用上南瓜片與車厘茄🍅清新簡約,素食之選。  🔸75% Premium Chocolate Mocha ($58)以75%瑞士dark chocolate調配嘅濃厚朱古力醬🍫與啡底是以nutty 咖啡豆的espresso☕️非常搭配,互相配合又各有特色,加上軟滑奶泡,一杯香滑濃郁朱古力咖啡比咖啡店的出品更勝一籌👍🏻 🔸Co
餐廳門外放有籐製搖籃

🔸娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 ($138)
娘惹喇沙老虎蝦扁意粉

🔸南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇 ($108)
南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇
配菜用上南瓜片與車厘茄🍅清新簡約,素食之選。
南瓜忌廉汁扁意粉配大啡菇

75% Premium Chocolate Mocha  &  Coconut Latte

🔸Coconut Latte ($58)
半杯椰奶,配以nutty espresso☕️杯邊綴上一圈椰絲,淡淡椰香,頓時令人感覺置身於蕉風椰雨的南洋國度😋

🔸海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕 ($78)
韓國大熱甜品-牛角包窩夫Croffle,以酥脆的牛角飽為基調🥐令即叫即製的窩夫有多層酥皮,烤得外脆內軟,放上香蕉片🍌一球花生醬雪糕🍦繞上海鹽焦糖醬,再洒上花生碎🥜旁邊插上兩片烘得香脆的香蕉片,清甜的香蕉平衡牛角窩夫的牛油香,一啖入口冷熱香脆,多重口感。
  • 75%朱古力咖啡
  • Tiger Prawn Linguine with Laksa Sauce
2022-12-13 21 views
今個星期去咗HKU 探朋友,同佢食咗新開嘅東南亞渡假風cafe,入面大部分係藤椅座位,大量打卡位,感覺很chill,好似去咗旅行咁!娘惹喇沙老虎蝦扁意粉意粉掛汁力強,平時食開喇沙湯底,好少個汁係咁濃稠,所以幾特別和滋味,仲有少少辣,幾惹味。虎蝦中size,肉質頗爽口~Tbc 全日早餐人氣招牌菜之一!好少有乳酪提供,佢有啲nuts、提子乾,美味健康。令一驚喜位係麵包方面係croffle,少煙韌,又軟熟,比起bagel/多士,我更愛croffle~當然不少得有經典的三文魚、香腸、蕃茄、粟米、沙律菜。75%朱古力咖啡開頭飲會覺得少少苦,因為朱古力濃度好高,搞勻之後,就會balance 番!而且賣相好靚,有朱古力紋路畫係杯上。平白咖啡用上埃塞俄比亞的咖啡豆帶有花果香味,回味悠长。海鹽焦糖香蕉牛角包配花生醬雪糕花生醬雪糕🍦和焦糖係天生一對,甜度滿分!撒上花生水、香蕉、花瓣,令到甜品更有美感,視覺效果一流!

Tbc 全日早餐

平白咖啡
用上埃塞俄比亞的咖啡豆帶有花果香味,回味悠长。

海鹽焦糖香蕉牛角包配花生醬雪糕
2022-12-12 30 views
一直都好鍾意西環呢個地方有種令人好relax 既感覺🤩西環新開左一間小清新既cafe見到店門都有種渡假風以為自己去左旅行🫣✨海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕$78擺盤好得意用兩塊香蕉乾放係雪糕上面好似免仔咁充滿花生粒同花生醬我真係好鍾意啲花生醬🥹🥹🥹而且牛角包窩夫同出面唔同既係佢好脆✨南瓜忌廉菇扁意粉$108好大塊好多肉汁咁🤣🤣🤣忌廉味比南瓜味重但味道仍然出色同入味✨娘惹喇沙老虎蝦扁意粉$138冇諗過原來喇沙同扁意粉都可以咁夾架🥹估佢唔到喇沙味勁出同好入味蝦就有兩大隻🫶🏻多肉蝦✨椰子牛奶咖啡$63個杯邊充滿椰絲賣相出色 撈勻後椰子味都重本身掙扎徘徊係佢同朱古力咖啡中間但椰子較特別 所以簡左店內環境幾寬敞 坐位好多好舒服絕對適合瘋狂打卡🫶🏻仲有中間牆身漸變色都十分岩影相牆身中間仲有位坐Tim🤍
一直都好鍾意西環呢個地方

仲有中間牆身漸變色都十分岩影相
牆身中間仲有位坐Tim🤍
2022-11-14
2022-12-11 36 views
TBC Café西環山道38號佳景閣地下1號舖Shop 1, G/F, Jadeview Court, 38 Hill Road, Western DistrictTBC? To be continued 定是To be confirmed? 門口那個竹織吊櫈是一大打卡位之一。森林系, 旅行渡假風同波希米亞風格café是近幾年大熱,呢間更是PET FRIENDLY, 可與寵物一起在門口戶口位置享受美食。CAFÉ 位置由香港大學站 B2 出口轉左再轉左, 行幾分鐘就到達了。早上來到人流不多, 空間感更闊落, 晨光下拍照也美美的, 也不怕阻到其他客人。$108 All day breakfast ,早起good morning 之選,是配crossiant ,加上嫩水波蛋,portebello ,腸仔,yogurt (很健康)三文魚超豐富。$108 香草醬慢煮雞胸蝴蝶粉,彈牙Al dente ,雞胸肉嫩不會乾身,羅勒醬夠多每口都充斥芳香。甜品有花生醬口味雪糕,加海鹽焦糖香焦牛角包waffle 很好吃,個雪糕好重花生醬味,口味特別,而早上就是要用coffee叫醒自己, AMERICANO
TBC Café
西環山道38號佳景閣地下1號舖

早上就是要用coffee叫醒自己, AMERICANO

$58 Premium Chocolate Mocha 75%朱古力咖啡
朱古力漿好香唔苦,Nutty ,朱古力濃厚甘醇

門口位同狗狗一起吃早餐
2022-12-11 15 views
呢間咁Igable 嘅餐廳我bookmark咗好耐了❣️正正響香港大學站旁邊咁方便梗係要嚟下啦勁多籐椅~門口嘅outdoor位都絕對舒服當我影緊相之際店員好好咁召喚返我提我杯mocha要影先~唔係會塌返落去75%朱古力咖啡本身打咗少甜店員再解釋話75%其實本身唔太甜了果然飲落合晒心意芙香蘋果果茶冬天飲好清潤嘅感覺娘娘惹唎沙老虎蝦扁意粉意粉好彈牙個喇沙汁好濃郁夠晒開胃兩隻虎蝦煎到好香個蝦頭仲有勁多膏添TBC 全日旱餐有yogurt, 牛角包窩夫、冬陰公香腸、大啡菇、煙肉、流心蛋、煙三文魚、粟米個yogurt唔係好甜,配埋個酥脆嘅窩夫食一流最欣賞佢條冬陰公香腸好特別,第二度食唔到㗎隻大啡菇好juicy 係樣樣都啱食嘅all day breakfast 鮮芒果麻糬窩夫配椰子雪糕球椰子雪糕配埋芒果🥭呢個組合永遠冇得輸仲有麻糬窩夫呢個煙煙韌韌嘅texture真心正

呢間咁Igable 嘅餐廳我bookmark咗好耐了❣️

個喇沙汁好濃郁夠晒開胃
兩隻虎蝦煎到好香
個蝦頭仲有勁多膏添

TBC 全日旱餐
個yogurt唔係好甜,配埋個酥脆嘅窩夫食一流
最欣賞佢條冬陰公香腸
好特別,第二度食唔到㗎
隻大啡菇好juicy
係樣樣都啱食嘅all day breakfast

鮮芒果麻糬窩夫配椰子雪糕
球椰子雪糕配埋芒果🥭
呢個組合永遠冇得輸
仲有麻糬窩夫呢個煙煙韌韌嘅texture真心正
2022-12-11 42 views
lunchtime同事介紹嚟依到chilled吓天氣涼涼地 坐出嚟嘅話 應該都幾爽電話落完單就等食嚕冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋 $108Egg Benedict唔係用普通嘅muffin 而係用咗近年好興嘅croffle將牛角包壓成waffle嘅樣 食落口感好鬆脆冬蔭蛋黃醬都幾特別 酸酸辣辣咁 無平時嘅hollandaise咁易膩 估唔到又幾夾娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 $138一向好鐘意食喇沙🫶🏻用嚟整意粉一樣咁正 好惹味用咗比較闊身嘅意粉 有質感得嚟 又可以掛滿晒汁海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫 $78配花生醬雪糕雪糕 + 香蕉 + 牛角包 依個組合口感同味道都好夾而且唔算好膩(冰) 75%朱古力咖啡 $58朱古力味比較重 相當濃郁(冰)檸檬氣泡咖啡 $58不得不提 環境無得輸 啲搖籃坐得好舒服🫠🦦好想坐喺到瞓陣
lunchtime同事介紹嚟依到chilled吓

(冰)檸檬氣泡咖啡 $58
不得不提 環境無得輸 啲搖籃坐得好舒服🫠🦦好想坐喺到瞓陣
2022-12-08
Lunch
門外有藤製吊椅,可以帶埋竉物chill 下。入面樓底高,藤製座椅,加一棵棵綠色植物,有種渡假風情,無論環境定食物都好岩打卡。🔸冬陰功蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋 $108‼️推薦‼️酸辣開胃既冬陰功醬同鹹鹹既煙三文魚好夾,水波蛋呈完美既橢圓形態,蛋白嫩滑,蛋黃黏稠。用Croffle 做底,比傳統窩夫重牛油味,索晒蛋汁同蛋黃醬,邪惡十足,配鹹食都冇違和感。🔸娘惹叻沙老虎蝦扁意粉 $138叫埋試試冬陰功同喇沙既分別😂東南亞餐廳必叫既兩款菜式。個人認為一道好食既意粉,醬汁最重要‼️ 喇沙醬汁濃稠,掛汁能力高,入口散發陣陣香料味,辣中帶甜。大隻虎蝦烤至焦香,肉質彈牙,師傅貼心界開蝦背,輕鬆剝出蝦肉。🔸海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕 $78香蕉、花生醬係完美經典配搭,表面鋪滿海鹽焦糖醬同花生粒,非常闊綽,令味道、口感增添層次,有種拖肥糖味道。牛角窩夫外層微酥,中間咬落有軟腍。🔸75%朱古力咖啡 (凍)$58‼️推薦‼️ 表面沈滿朱古力粉,加埋澎湃滿瀉既奶泡,打卡一流!! 朱古力味濃郁甘甜,減低咖啡既苦,入口順滑。🔸椰子牛奶咖啡 $58杯邊沾滿椰子碎,咖啡帶清爽既酸味,同清甜既椰皇鮮奶幾match,係少見特

🔸冬陰功蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋 $108
‼️推薦‼️

🔸娘惹叻沙老虎蝦扁意粉 $138

🔸海鹽焦糖香蕉牛角包窩夫配花生醬雪糕 $78

🔸75%朱古力咖啡 (凍)$58

🔸椰子牛奶咖啡 $58
杯邊沾滿椰子碎,咖啡帶清爽既酸味,同清甜既椰皇鮮奶幾match,係少見特別既配搭。
椰子牛奶咖啡

2022-12-09
Lunch
椰子牛奶咖啡
2022-12-07 15 views
港大附近環境超級贊的 cafe,☀早上8點半就開始營業,非常適合 brunch。點的每種都好好食,👍唔洗驚中伏,咖啡更可以+$5轉燕麥奶💕🍫75%朱古力咖啡好用心嘅拉花,微甜奶沫,朱古力味非常濃郁。🥥椰子燕麥奶咖啡飲落好似生椰拿鐵,好香。🫐藍莓香蕉燕麥乳酪藍莓如油畫一樣的淺藍色,推薦!🥚冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋 waffle 煎得好酥脆,配料非常豐富,🐤香草醬慢煮雞胸蝴蝶粉 羅勒香草醬和雞胸幽香滋味,搭配perfect~

點的每種都好好食,👍唔洗驚中伏,咖啡更可以+$5轉燕麥奶💕

🍫75%朱古力咖啡
好用心嘅拉花,微甜奶沫,朱古力味非常濃郁。

🥥椰子燕麥奶咖啡
飲落好似生椰拿鐵,好香。

🫐藍莓香蕉燕麥乳酪
藍莓如油畫一樣的淺藍色,推薦!

🥚冬蔭蛋黃醬煙三文魚班尼迪克蛋
waffle 煎得好酥脆,配料非常豐富,

🐤香草醬慢煮雞胸蝴蝶粉
羅勒香草醬和雞胸幽香滋味,搭配perfect~
2022-12-06 25 views
西環自從開通左地鐵之後開左好多Cafe同餐廳。今日黎呢間係香港大學站B2出口後面嘅Cafe。地鐵站一出唔駛一分鐘就好似去左泰國渡假咁,好方便。Cafe位於近排好多新CAFE進駐嘅SouthLane附近。呢度嘅CAFE各有特色,而我今日去呢間就充滿泰國風情。Cafe大門有張搖搖椅,未入去已經感受到去左泰國沙灘渡假咁。Cafe嘅裝修係小清新,有好多大葉植物點綴,牆身就油左一幅巨型油畫,增添左一分藝術氣氛。座位方面,每一張枱都有藤椅同CUSHION同埋大理石枱仔,勁Chill!Cafe中間仲有個粉紅色窗口畀人打卡添!餐廳係QR Code落單嘅,黎到一間Cafe最緊要係試佢啲咖啡先啦。我點左Sparkling Lemonade Coffee,而友人就點左傳統嘅cappuccino。Sparkling Lemonade Coffee呢杯咖啡好有驚喜。店方用左自製Lemonade再加Espresso shot。估唔到味道清新嘅Lemonade同Coffee係咁夾嘅。佢地兩樣野都希苦澀味,但夾埋一齊之後反而令Espressshot多左一番清新感。佢哋嘅自製Lemonade好重檸檬味,啲一啲都唔似化學

Sparkling Lemonade Coffee
呢杯咖啡好有驚喜。店方用左自製Lemonade再加Espresso shot。估唔到味道清新嘅Lemonade同Coffee係咁夾嘅。佢地兩樣野都希苦澀味,但夾埋一齊之後反而令Espressshot多左一番清新感。佢哋嘅自製Lemonade好重檸檬味,啲一啲都唔似化學野。
Cappuccino
佢地嘅Cappuccino係好傳統意式Cappuccino,上面有一層厚厚嘅Form,唔係澳式Cappuccino。香港好似買少見少。媽咪話味道唔錯。

我一向好中意食南瓜,所以點左呢個意粉。意粉醬係好南瓜嘅南瓜醬,略嫌唔夠鹹。伴菜有薄片南瓜同大啡菇片,好Light好Healthy。順帶一提呢度嘅野食擺盤都好靚。
呢道意粉同頭先果道完全相反,佢將所有製作Laksa嘅材料Blend埋一齊整左個意粉汁,好惹味,好有層次感,完全唔馬虎!呢個意粉係絕對會令人一啖接一啖咁食唔停口。意粉上面有兩大隻虎蝦,已經開左邊,方便顧及儀態嘅女仔食,好細心。總括黎講呢個係一個好有水準嘅FUSION菜,媲美餐廳質素!
Mango  Mochi Wafle
呢個一食就有驚艷嘅感覺,絕對係全餐最好食嘅一個單點。Waffle上面擺左新鮮芒果,唔夠喉嘅話碟邊都有芒果醬畀你點Waffle食,真心芒果醬都好出色。Waffle係接近Croffle嘅口感,加埋入面嘅麻薯波波更加煙韌,連平時唔係好好甜品嘅媽咪都食唔停口。

呢間Cafe真係好Chill,比時放假唔想去郊外可以掂地鐵黎呢度,記得食完正餐唔好錯過佢嘅甜品
2022-11-20
  • Portobello Linguine with Roasted Pumpkin Sauce
香港大學站新開打卡咖啡店(冰)檸檬氣泡咖啡$58第一次飲用新鮮檸檬汁加氣泡水沖的果味風味咖啡豆☕️果香味非常濃,雖然配了新鮮檸檬🍋但完全沒有強烈的酸味,相反卻是酸酸甜甜的咖啡味非常有驚喜🫗(冰)75%朱古力咖啡朋友平日都不飲咖啡,但見到menu上的圖片非常吸晴新嘗試咖啡,絕對沒有令朋友失望😙 朋友都大讚好睇又好飲呢娘惹喇沙老虎蝦扁意粉 $138這個喇沙扁意粉非常有驚喜,雖然有少少辣但味道非常開胃,愈食愈惹味😆 仲有兩隻大大的蝦!廚師用刀切開了,輕輕用叉就可以處理到!TBC全日早餐 這個牛角包窩夫非常出色,雖然我們打卡已經拍了好一陣子的照片,吃的時候依然有外脆內軟的口感。乳酪亦加入燕麥片,口感層次比較豐富。野莓麻糬窩夫配野莓乳酪雪糕這個野莓麻糬窩夫🧇,每一啖都有麻糬的口感,窩夫的口感和味道都非常出色,我和朋友都吃到讚不絕口!大家都是麻糬愛好者,這個甜品極度推介性價比高😙這間咖啡店在香港大學站1分鐘內的路程,環境及味道都非常好,拍了不少漂亮的照片,推介和好朋友一起來👭
香港大學站新開打卡咖啡店
(冰)檸檬氣泡咖啡$58