🥤ᴅʀɪɴᴋ·茶王之王 $88﹟鬼叫自己係奶茶控, 唔飲唔舒服, 特別鐘情港式奶茶, 佢成個presentation都用上金色, 感覺好grand, 茶到既時候仲會有專人埋黎解釋一下「茶王」既特別之處, 建議係先飲一杯普通奶茶, 再用冰水漱下口, 最後先品嚐冠軍之作, 咁就可以對比到貴4倍貴錢既不同之處🤔﹟圖中左邊就係普通既絲襪奶茶, 係用2-3茶葉沖出黎, 而主角(右邊)就係用左6種不同茶葉作茶底沖成, 金茶既茶色望落比普通既淺色d, 聞落比起普通果杯更加香茶味, 聞到唔想停👃🏻😂飲落滑身, 而且個茶既回甘時間比普通果杯較長, 一開始可以唔好落糖飲, 更加品嚐到茶既香醇🤤👍鐘意奶茶既都建議一試, 但真係有d貴🙈😂▫️小插曲:作為一位唔專業既foodie, 要影到一張滿意既食野相當然會需要一d時間, 係到勸喻大家, 盡量減短影相既時間, 如果唔係會比收銀姐姐叫你快d飲茶嫁喇🤣因爲杯茶擺得耐會變色, 從而影響佢既味道!又或者希望佢地下次講解完再提提客人最佳飲用時間, 咁可能會更加好😊🥤ᴅʀɪɴᴋ·樽仔奶茶 $30﹟飲完未夠喉再買埋佢個外賣奶茶🥰欣賞佢呢個樽仔奶茶原來係用玻璃樽裝, 打開都聞
🥤ᴅʀɪɴᴋ·茶王之王 $88

▫️
小插曲:

🥤ᴅʀɪɴᴋ·樽仔奶茶 $30
﹟飲完未夠喉再買埋佢個外賣奶茶🥰欣賞佢呢個樽仔奶茶原來係用玻璃樽裝, 打開都聞到有茶味, 飲落好滑身, 絕對無鞋颯颯既口感, 甜味都唔會太誇張, 如果下次有埋無糖既選擇就更加好喇🙆🏻‍♀️👍
樽仔奶茶

樽仔奶茶
2019-11-15 254 views
🍴ᴍᴀɪɴ·沙嗲牛肉蛋包包 $48﹟d蛋既份量十足👍🏻都夠滑😋切開就係好熟口面既茶記沙嗲牛肉喇, 份量都好多, 佢仲有埋麵包夾住, 吸收哂個汁既精華, 但就覺得搞到個包有d淋曬過濕🤔口感就見人見智😂另外一提, 塊包係有細心地擦埋牛油😛🍴ᴍᴀɪɴ·脆脆豬扒包 $35 (下午茶餐)﹟個豬仔包烘到卜卜脆, 又唔會介口😍配上蕃茄生菜同千島醬, 雖然豬排唔算特別厚身, 但整體食落都係好味既☺️再配一杯奶茶, 係一個幾不錯既下午茶選擇👍
🍴ᴍᴀɪɴ·沙嗲牛肉蛋包包 $48
沙嗲牛肉蛋包包

🍴ᴍᴀɪɴ·脆脆豬扒包 $35 (下午茶餐)
脆脆豬扒飽
脆脆豬扒飽
2019-11-03 131 views
早去旺角和朋友見面,想簡單吃個早餐就決定來這間奶茶很出名的餐廳。餐廳比想像中小,很容易滿座,坐位間的空間也很狹窄,很難長時間坐在內。早餐C $38看見米粉是透明款色內心開心了一下,可惜它泡太久,已經沒有彈牙的感覺,大大片生菜我是很滿足,只是其他食材略嫌不足,午餐肉太油,蛋也未算滑,食物方面只能說是勉強及格。為了試一試招牌奶茶味道,我特別叫了熱奶茶,的確奶茶香是很濃郁,入口口感滑溜也不會有苦澀的餘味,或者下次來應該只和奶茶呢。

早餐C $38
早餐C
2019-10-24 182 views
茶王奶茶唔知係唔係真真茶王沖,定可能只係佢個徒弟沖。茶味唔算特濃特苦個隻,奶同茶既平衡度做得幾好,唔錯既。但如果要特登過黎飲杯奶茶又好似唔係好值。其他野正正常常
茶王奶茶唔知係唔係真真茶王沖,定可能只係佢個徒弟沖。

其他野正正常常
2019-10-11 183 views
久仰大名!今日出開旺角順道試吓佢杯奶茶,點左兩個下午茶餐✨豬扒包$35✨吉列魚柳配沙律$40✨.茶王之王索價$88,依家最低工資$37.5,用兩個幾鐘嘅工資去飲一杯奶茶 so crazy😂最終冇勇氣嘗試,點左普通嘅奶茶。.食物賣相同質素都唔錯,價錢都算合理,同快餐店差不多。本來想叫蛋包包,店員介紹話係用四隻蛋包住三文治🥪,好似好heavy🤭.環境都唔錯光猛明亮,牆身用咗白色嘅瓷磚,地磚嘅pattern好懷舊,最難忘係佢啲金燦燦嘅餐具,真係有王者氣派。.講番杯奶茶,入口真係好順滑。可能奶比較多,茶味唔太突出,重口味嘅我比較喜歡茶香多啲,下次要叫少奶!有機會honey冇黐住我的話,都有衝動試吓杯$88嘅茶王之王🙈.整體來講,行過路過都不妨一試嘅!

整體來講,行過路過都不妨一試嘅!
2019-10-08 190 views
[📍香港篇🇭🇰] 沙嗲牛肉蛋包包[📍Hong Kong🇭🇰] Omelette Satay Beef Sandwich蛋包飯聽過,蛋包包🥪你聽過未?😆爆多蛋!爆漿!蛋白質超標的一餐🙊蠻有創意既茶記食物🤪其實呢個就係喺沙嗲牛肉三文治上鋪滿滑蛋,目測應該用左4-5隻蛋🥚🥚🥚🥚🥚侍應教路先落少少黑椒再好似切蛋糕咁切🍴確保每啖都會有齊滑蛋、沙嗲牛肉同麵包喔😌 而且因爲滑蛋關係,底層麵包好正咁吸哂所有蛋汁💦唔好以為多蛋就無哂沙嗲牛啲味,你錯了🙅🏻‍♀️依然有啖啖肉同香濃沙嗲汁🤤圖2就見到層次分明既蛋包包😌個人小建議:可以落少少鹽調味,因為啲滑蛋本身食落無乜咸味的,所以可以落少少會無咁寡🤗
[📍香港篇🇭🇰] 沙嗲牛肉蛋包包
2019-09-15
$50 (Tea)
2019-09-29 122 views
朋友知道我每日必要一杯奶茶落肚,今日經過旺角洗衣街,即刻帶我入這間奶茶王 試試,還有這裏的 蛋包包和蛋炒飯都是非常出色呢!午餐叉燒奄列蛋飯有理由相信用了三隻大蛋呢, 滿滿的看不見飯啊! 叉燒大大件,飯的份量也不小 配上特製的甜豉油,真的很美味。隨餐附送一杯熱飲,當然點熱奶茶,茶味超香濃, 不用加糖,易入口 一滴也不留。

午餐叉燒奄列蛋飯

2019-09-21 143 views
如果不想捱餓,不想受氣,就不要再幫襯。食物質素已不是重點,叫外賣送餐,3個餐只送1個。打電話問茶王,那位沒有禮貌的女職員不但沒有一句不好意思,還滔滔不絕咁推卸責任給餐廳其他職員,還說已發現漏單(但明顯hea,否則不會是我發現再打給他們)。有這樣的員工,這樣的服務態度,這間茶餐廳還會做下去?
如果不想捱餓,不想受氣

有這樣的員工,這樣的服務態度,這間茶餐廳還會做下去?

2019-09-21
Waiting Time
45 Minutes (Delivery)
2019-09-21 135 views
好差服務第一次食,成班樓面掛住大聲講笑(得一個哥仔叫正路做野),野食來到,無餐具我自己去攞唔緊要,無提我自己攞仲要啤住我,差過澳奶(人地語氣差,但起碼真係做野有效率ㄚ)
好差服務

2019-09-20 147 views
專程嚟旺角試『茶王冰室』的“叉燒蛋包包”,之前喺網上見到係用滑蛋包著叉燒包時就覺得這道菜超有趣!今日決定慕名而來💓店鋪是新派裝修,仿傳統冰室設計。叉燒蛋包包:唔好以為只係普通叉燒包上面舖啲炒蛋咁簡單~滑蛋炒得好,很幼滑,中間包著的叉燒包可以見到叉燒很大舊,一塊塊的很完整,而不是比啲頭頭尾尾你一粒粒的,而且叉燒唔肥,肥膏很少,啱晒我呢啲怕肥嘅人。🙈奶茶:嚟茶王冰室點可以唔叫奶茶!?奶茶夠香夠滑,茶味夠香濃,沒有被奶味蓋過,調配比例剛剛好。必點之一~👍

2019-09-16 1962 views
茶餐廳的港式絲襪奶茶是不少香港人的至愛,同樣是筆者每日的精神食糧。今日行經旺角洗衣街見到有間【茶王冰室】,筆者被【茶王】二字所吸引,茶王每年報刊都有介紹,有一年為了品嚐茶王的味道,老遠跑到元朗再入的鄉郊品嚐。今日茶王竟然遠在天邊近在眼前,當然要品嚐一下。【茶王冰室】茶王陳子平師傅坐鎮作賣點,陳師傅在2019年贏得「國際金茶王大賽」。另外窗外貼上不少名人到此一遊的照片吸引客人。進店內有別傳統茶餐廳,水吧位於當眼位置為的是以陳師傅作招睞吧。餐廳雖然用上霓虹招牌、磚牆、格仔等地帶有懷舊冰室做設計,但望上去一點也不老土而且摩登時尚。最耀眼是金色的餐具,茶室用上浮誇的金色的餐具都係第一次見。餐牌上的食物都大都不包括餐飲,而且食物價格定位一點也不便宜,不似大眾化的茶餐廳價錢。單點食物加$20可以試下這裡名物 【樽仔奶茶 $30】飲不便宜的奶茶,但作為茶王的奶茶,絕對值得一試!奶茶放在玻璃瓶而且外型似個烈酒瓶,配上色澤金黃的奶茶,好吸引!(聽到店員同旁邊的客人話可以把這玻璃瓶帶走)。另外茶室用竹纖維飲管取代塑飲管,非常環保。入口濃滑香醇,帶有茶葉的甘香,層次豐富。以竹纖維飲管取代塑飲管,更為環保,奶

最耀眼是金色的餐具,茶室用上浮誇的金色的餐具都係第一次見。

奶茶放在玻璃瓶而且外型似個烈酒瓶,配上色澤金黃的奶茶,好吸引!(聽到店員同旁邊的客人話可以把這玻璃瓶帶走)。另外茶室用竹纖維飲管取代塑飲管,非常環保。入口濃滑香醇,帶有茶葉的甘香,層次豐富。以竹纖維飲管取代塑飲管,更為環保,奶茶入口不會過甜,而且茶味突出,味道非常清新。

焗豬扒飯是港式西餐廳、茶餐廳及港式快餐店在午飯和晚飯時段常見的主餐【鮮茄焗豬扒飯 $52】

這個焗豬扒飯表面沒有焗至微微燒焦又帶脆的效果。表面更加金黃的芝士,一看就知道趕時間出來的效果。好處是飯炒底每粒金黃,用新鮮蕃茄,味道不太酸甜味道剛好,豬扒軟腍而且已經預先切開。

到來為了那杯奶茶,果然名不虛傳!食物只是配角而已。
2019-08-28
$75 (Lunch)
  • 樽仔奶茶
聽同事講個奶茶好好飲,雖然話有D貴,但朋友係瘋狂奶茶fans就打算去試下啦點知夜晚六七點左右去到,話茶王唔係度,無個招牌奶茶😑😑再問先知其實阿茶王唔係成日係鋪頭😑😑其實時間限定都無問題,但要講明吖嘛,有D被騙感覺⋯⋯但都坐低左就繼續食啦跟店員推介,2個人叫左個滑蛋叉燒飯同西多士個滑蛋叉燒飯,首先個蛋唔好話滑,真係熟過老蛋,而且懷疑無落鹽,無味的......西多都算正常餐廳係裝修得幾靚,但最重要係嘢食好味,應該唔會再試😅😅
點知夜晚六七點左右去到,話茶王唔係度,無個招牌奶茶😑😑
但都坐低左就繼續食啦
跟店員推介,2個人叫左個滑蛋叉燒飯同西多士
西多都算正常
餐廳係裝修得幾靚,但最重要係嘢食好味,應該唔會再試😅😅
2019-08-25 120 views
今日同阿媽諗住食個下午茶,經過呢間冰室見到好多人,好似唔錯,就入去試下。食物質數真係好,招呼一流,價錢相當合理。地方干淨,侍應服務態度又好又快又和藹。選擇都幾多我自己就叫咗個叉燒意粉。佢哋啲叉燒又香又唔干,真係好食!日日去食都唔會厭!

我自己就叫咗個叉燒意粉。佢哋啲叉燒又香又唔干,真係好食!

日日去食都唔會厭!
2019-08-25 124 views
見到茶王諗住試下,叫左兩個早餐,一個餐早就齊晒。另一個餐冇左杯奶茶同炒蛋餐肉多士,催左4次,都叫我等等。到左第5次先發覺漏左單,翻轉頭問我叫左啲咩,問完都係再黎錯,對唔住唔好意思都冇句。茶王,食物唔係特別出色,憑咁既服務態度可以做到幾耐?
2019-08-25
Breakfast
2019-08-23 150 views
又係時候試新野~lunch time要等位,證明應該唔錯。茶王嘅奶茶飲唔到..唯有試佢常餐。 叫左個沙嗲牛通粉配奄列多士~ 沙嗲牛幾好食,唔會「鞋」,本身佢係配出前一丁,但我轉左通粉佢都照俾包麻油我~好貼心o(`ω´ )o 個奄列蛋乾啲同薄啲,多士算厚好好食(滿滿嘅牛油),成份餐好夠食,好飽!價錢都算正常,環境唔可以話坐得舒服,我覺得有啲熱...同迫。因為要搭枱,佢啲4人位都好細.. 同事試左佢普通奶茶都覺得有啲甜。下次要試試佢。
又係時候試新野~lunch time要等位,證明應該唔錯。
沙嗲牛通配奄列多士
同事嘅沙嗲牛丁
2019-08-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
沙嗲牛通配奄列多士