聽講係一位難求嘅天婦羅廚師發辦果然係名不虛傳店內座位唔多L形席前設計讓食客們都可以欣賞到日籍大廚們專注製作嘅過程第一眼就被正中央嘅「金鐘罩」吸引原來係店內嘅靈魂 —— 炸爐耳聽著滋滋作響嘅聲音望住大廚從罩內撈起一件件炸物就好似變魔術咁,好有趣!枱上有松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、辣椒鹽同青檸先調好天婦羅汁,加上蘿蔔泥下一步就係靜待「好事來」~~~首先係開胃菜鹿兒島醬油漬吞拿魚赤身魚肉嘅鹹鮮出奇地有開胃作用第一道係花竹蝦呈上一隻薄漿一隻厚漿嘅組合炸漿火候控制得剛好前者爽脆,後者蘸點天婦羅汁餐廳嘅天婦羅汁味道較淡,略帶鮮香十分適合配搭海鮮最後再吃炸蝦頭似十足饞咀零食然後有松茸配銀杏、沙錐魚、栗子等當中要一讚個炸蕃薯外脆內軟,點上自己鍾意嘅鹽出嚟嘅效果味道鹹鹹甜甜,好正!另外牙帶魚同樣令我好難忘香嫩魚肉油脂飽滿配上酸汁蘿蔔蓉好解油膩亦體現到每道菜都有精心舖排巧思十足套餐唔夠喉可以選擇追加兩款招牌分別係海膽天婦羅同埋鮑魚天婦羅Lunch set 本身冇但可以加錢追加試咗個鮑魚好彈牙但又唔會太un配上鮑魚肝醬風味超濃郁作結滿滿嘅黑松露片底下係半熟流心蛋倒入醬油後將天婦羅蝦、松露同埋流心蛋拌勻呢個飯真係
聽講係一位難求嘅天婦羅廚師發辦

第一眼就被正中央嘅「金鐘罩」吸引
原來係店內嘅靈魂 —— 炸爐
耳聽著滋滋作響嘅聲音
望住大廚從罩內撈起一件件炸物
就好似變魔術咁,好有趣!

枱上有松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、辣椒鹽同青檸
先調好天婦羅汁,加上蘿蔔泥
下一步就係靜待「好事來」~~~

首先係開胃菜鹿兒島醬油漬吞拿魚赤身
魚肉嘅鹹鮮出奇地有開胃作用

第一道係花竹蝦
呈上一隻薄漿一隻厚漿嘅組合
炸漿火候控制得剛好
前者爽脆,後者蘸點天婦羅汁
餐廳嘅天婦羅汁味道較淡,略帶鮮香
十分適合配搭海鮮
最後再吃炸蝦頭
似十足饞咀零食

然後有松茸配銀杏、沙錐魚、栗子等
當中要一讚個炸蕃薯
外脆內軟,點上自己鍾意嘅鹽
出嚟嘅效果味道鹹鹹甜甜,好正!

另外牙帶魚同樣令我好難忘

Lunch set 本身冇但可以加錢追加
試咗個鮑魚好彈牙但又唔會太un
配上鮑魚肝醬風味超濃郁作結
滿滿嘅黑松露片底下係半熟流心蛋
倒入醬油後將天婦羅蝦、松露同埋流心蛋拌勻
呢個飯真係風味絕佳,入口香口無比

飲埋個味噌湯後就可以食、甜、品!
係抹菜栗子雪糕
同室外嘅秋意好夾
雪糕幾清爽亦唔會太甜
係圓滿嘅句點
  • 黑松露流心蛋飯
2024-08-13 1731 views
在香港要食正宗優質日式天婦羅選擇並不多,位於中環士丹利街的「Tempura Jiro 」必定滿足到有要求嘅朋友,這家由全日藉師傅主理的日式天婦羅專門店,午市和晚市都以廚師發辦為主,就是你必定會食到師傅推介最新鮮之選👍這裏連沾醬亦非常講究,分別有松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅鹽、檸檬、蘿蔔蓉、天婦羅醬汁,配合不同的食材達至最佳味道,另外不得不盛讃這裏的天婦羅脆槳,透薄得來好有口感,師傅仲會因應不同食材調校厚薄,而且係一啲都唔油膩,配合任何食材都一樣美味🌟Omakase Special Course ▪️鹿兒島新鮮吞拿魚赤身赤身用了醬油漬的方法,令魚肉更加鮮味,師傅添加了少少Wasabi,味蕾瞬間打開▪️熊本天草花竹蝦師傅特別用了兩款炸漿的方法,厚少少的炸漿可以沾上天婦羅醬汁,蝦肉超級爽口彈牙,而薄嘅一款可以沾上海藻鹽,另外炸蝦腳部份脆卜卜,充滿蝦的香氣▪️季節秋葵花時令蔬菜,入口甘甜又Juicy ▪️日本海苔魷魚魷魚厚身,中間部份仍然保持刺身級的狀態,脆漿再包住海苔和魷魚,香脆然後帶煙靭,極其鮮味▪️香魚小香魚主要在製作過程非常繁複,要去骨和去內臟,炸得非常香口,整條魚任何部位都可以食▪️北海道真蠔天

🌟Omakase Special Course

▪️鹿兒島新鮮吞拿魚赤身

▪️熊本天草花竹蝦

▪️季節秋葵花
時令蔬菜,入口甘甜又Juicy

▪️日本海苔魷魚

▪️香魚

▪️北海道真蠔
天婦羅炸蠔時間需要掌握得好好才達致外層香脆,中間保持半熟狀態,睇相就知道有多美味

▪️沖繩苦瓜配金山寺麥味噌
苦瓜甘香又Juicy 配合超級濃郁嘅麵豉味噌醬,這個組合非常好食

▪️金目鯛魚配酸汁蘿蔔蓉
魚肉剛剛熟,香嫩無比,配合師傅特製的酸汁蘿蔔蓉,味道酸酸咪咪更加開胃

▪️新鮮海苔蒸蛋
中段時間會食一個蒸蛋清清味蕾,蒸蛋極其香滑鮮味,配合清香嘅新鮮海苔,美味得越食越想食

▪️海苔三文魚籽
香脆可口嘅天婦羅海苔,配上大粒鮮味既三文魚籽,鮮味無窮

▪️炸北海道馬糞海膽
平時食生海膽就食得多,炸海膽都係第一次,外層香脆,海膽口感特別cream柔潤,味道甘香

▪️炸海鰻
海鰻啖啖肉,而且一啲腥味和細骨都冇,沾上松露海鹽,味道絕佳,仲有香脆的鰻魚骨,香口無比

▪️炸番薯
一口咬下去就是軟糯又清甜,師傅教落其中一件沾上海鹽鹹甜滋味在心頭

▪️天婦羅丼飯
這個飯幾飽都係可以食得落,天婦羅餅有鮮蝦和帶子,就是香脆和新鮮的味道,配上日本香飯和特調微甜的柚子拌飯醬汁,真係好味道難以形容

▪️大和蜆湯
用了無數咁多大和蜆肉熬製嘅濃湯,鮮甜到不得了

▪️芝士士多啤梨雪糕
最後奉上奶味和士多啤梨特別香濃嘅雪糕,非常完美的體驗

• 沖繩苦瓜配金山寺麥味噌
  • 海苔三文魚籽
  • 天婦羅丼飯
香港只有極少數高質數的tempura,中環這家主打不同種類tempura Omakase由日藉師傅主理,店內以精心設計的全木系簡約風格營造出雅靜感覺~Lunch Omakase HKD880/位,只供應12席,席前的調味盤很講究,從左至右排例是松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅子鹽、檸檬、黑松露鹽等,黑松露味較strong dd,除了味鹽外,天婦羅汁配蘿蔔蓉都有既~.🐟鹿兒島吞拿魚赤身養殖場,供貨品質比較穩定用醬油漬醃製過,魚味香濃,吃下去不會太油膩.🦪岩蠔帶有海水,體形巨大、肥美飽滿、肉厚滑,夠曬juicy!.🐚大蜆帶有海水味,超級肥美,外脆內Juicy,好好食!.🦐熊本花竹蝦先炸蝦頭,配搭海藻鹽吃蝦頭,而檸檬汁吃蝦身有兩款一款是用薄漿炸,薄漿香脆不油膩另外一款是厚漿炸,層次口感讓人難忘,脆炸蝦頭入口無比香脆,肉質彈牙而味鮮,一吃愛上.🍀秋葵花初次品嚐,吃起來帶甘味.🫑沖繩苦瓜配搭了金山寺麵豉醬,甜甜的鹹鹹的吃苦後帶少甘.🥚海帶茶碗蒸海帶鹹味突出,蛋口感嫩滑🐟BB鮎魚只限春天才有,連骨頭都可以一起吃,吃起來香脆,吃到魚肚會甘甘地,是源自於BB鮎魚在水中吃的食物.🥢天婦羅紫蘇葉馬糞海膽好吃到犯
🐟鹿兒島吞拿魚赤身
養殖場,供貨品質比較穩定
用醬油漬醃製過,魚味香濃,吃下去不會太油膩
🦪岩蠔
帶有海水,體形巨大、肥美飽滿、肉厚滑,夠曬juicy!
🐚大蜆
帶有海水味,超級肥美,外脆內Juicy,好好食!
🦐熊本花竹蝦
先炸蝦頭,配搭海藻鹽吃蝦頭,而檸檬汁吃蝦身
有兩款一款是用薄漿炸,薄漿香脆不油膩
🍀秋葵花
初次品嚐,吃起來帶甘味
🫑沖繩苦瓜
配搭了金山寺麵豉醬,甜甜的鹹鹹的吃苦後帶少甘
🥚海帶茶碗蒸
海帶鹹味突出,蛋口感嫩滑

🐟BB鮎魚
🥢天婦羅紫蘇葉馬糞海膽
好吃到犯曬規!軟滑的馬糞海膽包進紫蘇葉裡,外脆內軟滑,勁juice,吃下口中有陣陣紫蘇葉幽香,讓人念念不忘
🍘天婦羅紫菜三文魚籽
三文魚籽鹹鮮味很出,而且不腥,超級新鮮,天婦羅紫菜脆口,真的超滿足
🍠九洲番薯
裡面軟綿綿的感覺,超級甜糯
🍚最後還有天婦羅婦羅飯,可選丼飯或茶漬飯
帶子蝦天婦羅飯
丼飯比較香脆,可以配搭醬油讓它沒那麼乾身,這款口感就比較實在
🥣赤麵豉醬湯
飲完暖笠笠,jeng
🍨黑糖加綠茶雪糕
這雪糕一球兩款味道,黑糖味跟綠茶原來可以這麼夾
2024-07-17
  • 天婦羅馬糞海膽
  • 天婦羅三文魚籽
4 day(s) ago 0 views
朋友食過話一定要帶我去食嘅呢間天婦羅Omakase《次郎》每款食材新鮮又高質而且室內一啲都唔油煙👍🏻食完唔會成身臭味席前放咗青檸🍋‍🟩同四款鹽 有松露、綠茶、海藻同辣味 仲有天婦羅汁同蘿蔔蓉選擇ღ石川芋|花生🥜|粒貝|水雲先嚟幾款開胃前菜水雲入口酸酸甜甜.ღ花竹蝦蝦頭好酥脆😳可以完全成個食落肚🤤而蝦身嘅炸漿輕薄脆身,蝦肉食落爽彈.ღ銀杏、熊本栗子🌰銀杏食落冇苦澀味,仲好清香栗子麵衣炸得酥脆,質感綿滑.ღ 北海道蝦夷鮑魚配肝醬即叫即劏嘅蝦夷鮑魚,肉質彈牙鮮甜,點上鮑魚肝醬更香濃.ღ大蔥入口爽脆.ღ白飯魚用咗櫻花葉包住白飯魚清淡得嚟又不失鮮味.ღ茶碗蒸好滑嫩.ღ海苔魚子醬配紫海膽海膽味濃郁,口感較豐腴加上魚子醬做對比,鮮味強烈.ღ日本番薯🍠香甜軟糯.ღ黑松露蛋飯散發著迷人獨特香氣嘅新鮮松露片再加上濃郁順滑嘅雞蛋黃,口感層次豐富.ღ大和蜆湯-大和蜆好鮮甜.最後仲有雙色雪糕同日本香甜水果🍈🍇大滿足!
朋友食過話一定要帶我去食嘅
呢間天婦羅Omakase《次郎》
每款食材新鮮又高質
而且室內一啲都唔油煙👍🏻
食完唔會成身臭味

席前放咗青檸🍋‍🟩同四款鹽
有松露、綠茶、海藻同辣味
仲有天婦羅汁同蘿蔔蓉選擇

ღ石川芋|花生🥜|粒貝|水雲
先嚟幾款開胃前菜
水雲入口酸酸甜甜

ღ花竹蝦
蝦頭好酥脆😳可以完全成個食落肚🤤
而蝦身嘅炸漿輕薄脆身,蝦肉食落爽彈

ღ銀杏、熊本栗子🌰
銀杏食落冇苦澀味,仲好清香
栗子麵衣炸得酥脆,質感綿滑

ღ 北海道蝦夷鮑魚配肝醬
即叫即劏嘅蝦夷鮑魚,肉質彈牙鮮甜,點上鮑魚肝醬更香濃

ღ大蔥入口爽脆

ღ白飯魚
用咗櫻花葉包住白飯魚
清淡得嚟又不失鮮味

ღ茶碗蒸好滑嫩

ღ海苔魚子醬配紫海膽
海膽味濃郁,口感較豐腴
加上魚子醬做對比,鮮味強烈

ღ日本番薯🍠香甜軟糯

ღ黑松露蛋飯
ღ大和蜆湯-大和蜆好鮮甜

最後仲有雙色雪糕同日本香甜水果🍈🍇
大滿足!
今日食我最愛嘅天婦羅亦係我喺香港食過最有水準嘅一間呢間木系裝潢配上Omakase嘅Bar枱全部都係日本直送嘅新鮮食材我地坐在炸爐面前感受唔到溫熱嘅爐溫.而且零油煙.零氣味整個過程非常舒適由進食次序 到 每一道菜店員都會細心解說先品嚐三款口感味道各有特色嘅前菜✨石川芋.水雲.粒貝接下來...由來自日本師傅在面前即炸不同款式嘅天婦羅每道菜式都熱辣辣.最重要是不油不膩✨花竹蝦✨北海道蝦夷鮑魚 配 蝦醬✨ 大蔥✨白飯魚✨海苔 魚籽醬 紫海膽✨栗子✨日本蕃薯享受完超高質嘅天婦羅接著仲有...✨黑松露飯 配 日本蘭王蛋✨蜆肉味噌湯✨茶碗蒸✨日本水果 配 雪糕滿足滿意.服務貼心
今日食我最愛嘅天婦羅

✨日本水果 配 雪糕

滿足滿意.服務貼心
2024-10-29
Lunch
🐟鹿儿岛吞拿鱼赤身 用酱油腌制过,鱼味香浓,吃下去不会太油腻。🦐熊本花竹虾 先炸虾头,配海藻盐吃虾头,而柠檬汁吃虾身。 有两款,一款是用薄浆炸,薄浆香脆不油腻,可以点盐; 另外一款是厚浆炸,可以点天妇罗酱汁,层次口感让人难忘,脆炸虾头入口无比香脆,肉质弹牙而鲜美,一吃就爱上。🦪北海道真蚝 带有海水味,体形巨大、肥美饱满、肉厚滑嫩,十分Juicy!🥚蟹肉茶碗蒸 蟹肉鲜美,蛋口感嫩滑。🥢天妇罗紫苏叶马粪海胆 好吃到令人难以忘怀!软滑的海胆包进紫苏叶里,外脆内软滑,汁多,入口有阵阵紫苏叶的幽香,让人念念不忘。🍘天妇罗紫菜三文鱼籽 三文鱼籽鲜咸味很浓,而且不腥,超级新鲜,天妇罗紫菜脆口,真的超满足。🍠九洲番薯 里面软绵绵的感觉,超级甜糯。🐟天妇罗沙椎鱼&海鳗鱼外层酥脆,鱼肉鲜嫩,搭配盐后,能突出鱼肉的鲜味。鱼骨很脆,增添了口感的层次。咸香与淡淡的海味相结合,天妇罗酱则带来丰富的风味,提升整体体验。🍚黑松露虾天妇罗蛋饭天妇罗虾肉鲜嫩,黑松露的香气渗透到每一口,蛋黄米饭结合非常完美。黑松露的浓郁香气与虾的鲜味交融,带来独特的风味,酱汁的加入则使得整体味道更加丰富。🍦板栗雪糕绵密细
🐟鹿儿岛吞拿鱼赤身
用酱油腌制过,鱼味香浓,吃下去不会太油腻。
🦐熊本花竹虾
先炸虾头,配海藻盐吃虾头,而柠檬汁吃虾身。
有两款,一款是用薄浆炸,薄浆香脆不油腻,可以点盐;
🦪北海道真蚝
带有海水味,体形巨大、肥美饱满、肉厚滑嫩,十分Juicy!
🥚蟹肉茶碗蒸
蟹肉鲜美,蛋口感嫩滑。
🥢天妇罗紫苏叶马粪海胆
🍘天妇罗紫菜三文鱼籽

🍠九洲番薯
里面软绵绵的感觉,超级甜糯。

🐟天妇罗沙椎鱼&海鳗鱼
🍚黑松露虾天妇罗蛋饭
🍦板栗雪糕
绵密细腻,入口即化,带有微微的颗粒感,仿佛在咀嚼板栗的细腻。自然的板栗香甜味,清新而不腻,适合在餐后享用,带来一丝清凉的满足感。
2024-10-20 24 views
今次食咗lunch 再追少加蠔和海膽,好美味,超滿足!好似去咗日本一樣!食物: 材料靚,不油膩,粉亦不厚。每一款都令人回味。 之後加咗生蠔和海膽。生蠔超級大隻。 生蠔和海膽炸完亦不乾身,鮮味保留。師傅:技術好,有禮貌,有笑容。午餐都係日本師傅。師傅嘗試用間單英文解釋菜式。 服務:有禮貌的服務。每一道菜都會講解食法。亦都很細心留意客人是否需要加茶。 客人有問題亦樂意解答。環境:優質環境,優雅日式裝潢。配上輕柔嘅音樂,感覺舒服自然。整體清潔衛生。雖然附近嘅客人都在不斷傾偈,但未至於感覺騷擾。訂金:需在inline綁定訂金800多元。費用: 連埋追加最後$1600。感覺性價比高。物有所值。整體感覺,賓至如歸,美味滿足,值得推薦!

訂金:需在inline綁定訂金800多元。

費用: 連埋追加最後$1600。感覺性價比高。物有所值。

整體感覺,賓至如歸,美味滿足,值得推薦!

Tempura Jiro 📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖━想在香港吃到全天婦羅Omakase不是易事 高水准好食材更是罕見 試過jiro之後就知道 這才是天婦羅Omakase應該有的水平吧~ 餐廳板前位置不多 到訪前記得提前訂位!平日中午時段座無虛席~ 午市供應 $880 與 $580 兩款套餐 這個價錢在中環性價比很高! 而晚餐的話會有餐廳招牌海膽 和牛 生蠔 等菜品 若想吃的更滿足建議夜晚到訪~坐在板前的好處是可以看到師傅烹飪的過程 同時可以享受到食材最好的溫度與口感面前擺放著青檸與四款鹽 包括松露 綠茶 海藻 辣味 亦有天婦羅汁與蘿蔔蓉 上菜時店員會告知哪款更合適~ 亦可以根據自己口味選擇━🐟 醬油漬吞拿魚 ▶︎ 鹿兒島赤身部位冰爽中帶些軟糯 醬油漬味道剛好~ 好味指數:●●●●◯ ━🦐 花竹蝦 ▶︎ 熊本天草花竹蝦 鮮甜彈牙 蝦身二食 蝦頭酥脆▶︎ 其中一款師傅將蝦身裹上薄漿高溫油炸 因此外殼輕薄 更能吃到蝦的鮮味▶︎ 另一隻則以厚漿包裹再延長炸製時間 能感受到麵糊的蓬鬆感 沾上天婦羅醬汁正合適!好味指數:●●●●◐━🍡 銀杏 ▶︎ 愛知縣銀杏先是清甜 咀嚼下有回甘~好味指數:●

Tempura Jiro
📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖

🐟 醬油漬吞拿魚
▶︎ 鹿兒島赤身部位冰爽中帶些軟糯 醬油漬味道剛好~

🦐 花竹蝦
▶︎ 熊本天草花竹蝦 鮮甜彈牙 蝦身二食 蝦頭酥脆

🍡 銀杏
▶︎ 愛知縣銀杏先是清甜 咀嚼下有回甘~

🍄 冬菇
▶︎ 四國縣大冬菇味道超濃郁 天婦羅之後仍能保持juicy感!

🤍 白子
▶︎ 是日驚喜之炸北海道白子 比刺身白色似乎更加creamy 且以為會膩但其實完全不會 爆漿感很滿足!

🐟 秋刀魚
▶︎ 秋刀魚卷超漂亮~ 魚肉纖維感分明 微帶酸鹹 搭配蘿蔔蓉更解膩!

🐟 沙錐魚
▶︎ 三重縣沙錐魚天婦羅 搭配炸得酥脆的魚骨
▶︎ 似乎很多地方都會有沙錐魚天婦羅 但這裡是我最吃過魚肉口感最好的!

🥚 茶碗蒸
▶︎ 超滑蒸蛋搭配海苔醬 吃到這裡轉換一下口味~

🧡 海膽魚子醬紫菜
▶︎ 是日最期待的一款 把紫海膽與魚子醬放到天婦羅紫菜上 紫海膽很鮮甜 而魚子醬鹹鮮濃郁 不同層次感的鮮美 一口大滿足!
▶︎ 而炸紫菜與冰爽海膽形成冰火口感 愛海膽人士不能錯過~

🧡 紫蘇海膽
▶︎ 炸海膽用上紫蘇包裹馬糞海膽 炸過的馬糞海膽稍微凝固 卻不失甜香 搭配些許紫蘇更有層次感!

🐟 海鰻
▶︎ 超大條海鰻完全無刺 沾天婦羅汁解膩哦~

🌰 栗子
▶︎ 熊本栗子很甜呢~ 口感不錯

🍠 番薯
▶︎ 安立芋 超軟糯且完全沒有纖維感 甜香亦很夠

🍚 雞蛋黑松露飯
▶︎ 超有驚喜的炸溏心蛋 搭配黑松露 炸蝦 淋上醬油 攪拌均勻 一口大滿足
▶︎ 每一口裹滿蛋液與黑松露香氣 雖然是十成飽但會忍不住清空!

🫕 味噌湯
▶︎ 蜆味噌湯鹹香四溢~ 料很足!
好味指數:●●●◐◯

🍨 雪糕
▶︎ 栗子綠茶雪糕! 很神奇的搭配

2024-08-17 582 views
係香港小數主打天婦羅omakase既餐廳, 店內以日籍廚師主理食材, 全店只有12席, 可以近距離睇到師傅處理天婦羅既功架店舖提供左綠茶、松露、海藻等不同味道既鹽同天婦羅醬汁比你配襯, 而且每道料理店員都會清楚介紹返應該襯咩口味既配料.🍽️ 醬油漬赤身醬油帶出左赤身既鮮味, 吞拿魚肉質軟嫩無筋🍽️ 花竹蝦天婦羅分別有薄漿同厚漿炸蝦2種. 薄漿更食到蝦既實肉同彈牙. 厚漿則可沾天婦羅醬, 炸漿酥脆. 另外仲有炸蝦頭, 蝦味濃郁, 非常好食.🍽️ 辛子|茗荷兩種都係味道較辛香既食物, 辛子味道唔會太嗆辣, 反而帶小許甜味. 茗荷炸過後口感更爽脆, 味道清香.🍽️ 日本大蜆 超厚肉大蜆, 做到表層香脆, 咬落蜆肉汁既鮮味係口內爆發.🍽️ 海苔魷魚魷魚外層裹上海苔粉再沾上炸漿, 入口帶有香濃海苔味 , 而魷魚炸過後亦無變韌,仍然非常軟嫩, 火侯控制盡顯師傅功力🍽️ 味噌水茄子| 天婦羅茄子水茄子未經油炸, 味道較清甜, 天婦羅茄子則外層薄脆內裡juicy. 🍽️ 沙錐魚賣相勁吸引, 魚身炸至拱橋形狀上碟, 面頭再加上炸到脆卜卜, 魚味濃郁既脆魚骨.🍽️ 煮物 - 鱧魚冬瓜蒓菜湯🍽️ 紫蘇葉海膽 |海苔魚籽大推

🍽️ 醬油漬赤身
醬油帶出左赤身既鮮味, 吞拿魚肉質軟嫩無筋

🍽️ 花竹蝦天婦羅

🍽️ 辛子|茗荷

🍽️ 日本大蜆
超厚肉大蜆, 做到表層香脆, 咬落蜆肉汁既鮮味係口內爆發.

🍽️ 海苔魷魚

🍽️ 味噌水茄子| 天婦羅茄子

🍽️ 沙錐魚

🍽️ 煮物 - 鱧魚冬瓜蒓菜湯

🍽️ 紫蘇葉海膽 |海苔魚籽
大推天婦羅海膽, 外脆內嫩, 用紫蘇葉包裹住滿滿既足料海膽, 而海苔魚籽則係將脆炸紫菜加上咬開爆汁既三文魚籽結合, 口感豐富好味!

🍽️ 大和蜆味噌湯

🍽️ 天婦羅丼飯
店舖用上蝦、帶子等混和炸漿做成天婦羅脆餅, 舖係丼飯上面然後再刨上橘子皮作點綴. 脆餅食到啖啖海鮮, 而且炸至非常酥脆, 勁好食!!👍🏼

🍽️ 士多啤梨芝士雪糕
2024-07-28 525 views
My first ever tempura omakase at tempura jiro! was very much drawn to the cypress counter and warm lighting once entered. Things are sophisticated yet cozy. The chef carefully selected the finest ingredients from each season. From tempura batter, oil temperature, and timing, the chef weave every ingredient into a blissful taste with the skills that only craftsman knows. It was a full house on a weekday, do remember to book way advance to secure your seat!
2024-05-23 676 views
終於試到呢間人氣嘅天婦羅店,午市廚師發辦套餐共有12道菜店舖環境雖然唔大,但係非常光鮮企理而且全部吧枱正向師傅料理感官極好先有醬油漬赤身刺身為前菜接着一系列天婦羅,廚師採用薄漿高溫油炸嘅方式,所以天婦羅炸得香脆,又唔會覺得好油膩。天婦羅分別有車海老、蝦頭、沖繩苦瓜、炸魚天婦羅、新洋蔥、炸海膽比較特別之餘來自日本嘅食材都好鮮甜。最後有一碗煮食可以選擇茶泡飯或者天丼,連我選擇嘅天裏面包含海鮮都好出色,絕對值得再三到訪
終於試到呢間人氣嘅天婦羅店,午市廚師發辦套餐共有12道菜
店舖環境雖然唔大,但係非常光鮮企理
而且全部吧枱正向師傅料理感官極好
先有醬油漬赤身刺身為前菜
來自日本嘅食材都好鮮甜。
2024-04-29
2024-05-07 662 views
有幸4位日本師傅 我哋食當天都在場,最估唔到嘅位係第一次食到粉漿咁薄嘅天婦羅,原來好食嘅天婦羅係咁出色枱面會先放咗四款唔同嘅味鹽分別係黑松露,抹茶,海藻同梅子,四款嘅味道都好香,而且第一次唔係配天婦羅汁,而係配鹽咁樣食,果然出色嘅天婦羅加味鹽味道更香除咗味鹽之外,天婦羅汁配蘿蔔蓉依然有鹿兒島吞拿魚赤身用醬油漬醃製過,味道香濃魚味香濃,食落去滑溜,而且唔會太油膩熊本嘅天草花竹蝦可配搭海藻鹽食蝦頭而檸檬汁食蝦身食完呢個完全地改觀天婦羅蝦薄薄嘅粉漿想炸原來係可以依然香脆唔油膩,仲可以食到蝦嘅新鮮爽口空豆 螢光魷魚豆味濃 螢光魷魚脆炸之後反而冇咗本身嘅腥味Bb香魚只限春天先有食落香脆,食到魚肚會甘甘地沖繩苦瓜配搭咗金山寺面子,甜甜地咸咸地食苦後帶少甘,苦瓜食落唔會好乾身沙錐魚一年四季都有,本身沙錐魚啖啖肉而且冇魚腥味,口感非常之好蒸蛋用左新鮮紫菜,蛋香而且滑兩食海膽,用咗兩款唔同嘅海膽做兩道唔同既天婦羅海膽菜式第一款馬糞海膽用紫蘇葉包住,可配搭黑松露鹽或者海藻鹽食,濃郁嘅海膽再配搭紫蘇葉冇違和感天婦羅加紫海膽同魚子醬唔需要加任何醬料就咁食已經好滿足因為佢嘅紫海膽放入口超鮮甜,一放入口已經被海膽
枱面會先放咗四款唔同嘅味鹽
除咗味鹽之外,天婦羅汁配蘿蔔蓉依然有

鹿兒島吞拿魚赤身
用醬油漬醃製過,味道香濃
魚味香濃,食落去滑溜,而且唔會太油膩
熊本嘅天草花竹蝦
豆味濃
螢光魷魚脆炸之後反而冇咗本身嘅腥味
Bb香魚
只限春天先有
食落香脆,食到魚肚會甘甘地
沖繩苦瓜
配搭咗金山寺面子,甜甜地咸咸地
食苦後帶少甘,苦瓜食落唔會好乾身
沙錐魚
一年四季都有,本身沙錐魚啖啖肉而且冇魚腥味,口感非常之好
蒸蛋
用左新鮮紫菜,蛋香而且滑
兩食海膽,用咗兩款唔同嘅海膽做兩道唔同既天婦羅海膽菜式

天婦羅加紫海膽同魚子醬
唔需要加任何醬料就咁食已經好滿足
因為佢嘅紫海膽放入口超鮮甜,一放入口已經被海膽溶化我的心,邪惡但係鍾意海膽嘅真係冇辦法抗拒
額外先預訂咗新鮮毛蟹
師傅會先將毛蟹放喺我哋眼前望住佢郁,我懷疑佢地等我哋唔忍心食佢🫢🫢
手拆毛蟹做嘅天婦羅 ,食落啖啖肉
加埋三文魚子,柚子皮,感覺酸酸哋
番薯
平日嘅天婦羅番薯都比較油,但佢呢個番薯出奇地唔油仲食到裏面軟綿綿嘅感覺,甜甜地食完唔會好油膩
到最尾原來仲有個天婦羅飯
可選丼飯或者茶漬飯,兩個人緊係一人一半試晒佢
同朋友都表示比較鍾意茶漬飯,食落去冇咁乾身,出奇地浸腍咗嘅天婦羅反而食得到佢嘅蝦好爽口
而丼飯比較香脆,可以配搭醬油令佢冇咁乾身,呢款口感就比較實在
黑糖加綠茶雪糕
Omakase 最後梗係要有個甜品做結尾,呢個雪糕一球兩款味道,黑糖味同綠茶啱啱好兩者互補不足,黑糖嘅甜味令綠茶嘅苦澀味遮蓋咗,但又唔會冇咗原本兩隻既味道,令個雪糕不甜不苦,好滿足
2024-05-06 546 views
朋友帶路,第一次喺香港食天婦羅omakase🍤水準仲要係極高✨真係一試難忘呀😍餐廳位於中環士丹利街,位置十分方便,無論外觀與內在環境設計都咁日式🫶🏻今次仲好好彩有齊四位日本師傅坐陣,要讚一讚店員貼心嘅服務真係加哂分👍🏻🌿お昼のおまかせコース🥢醬油漬鹿兒島拖羅頭盤先黎一份黎自鹿兒島嘅拖羅,師傅已做了醬油漬,味道濃郁🥢熊本天草花竹蝦花竹蝦黎自熊本天草,外層天婦羅炸得好薄好脆,蝦肉非常爽口彈牙,蝦頭非常香脆,建議配海藻鹽一齊食用🥢空豆 螢光魷魚空豆就係我地平時講嘅蠶豆,配合螢光魷魚,原來用天婦羅做嘅螢光魷魚又幾夾喎呢個魚仔勁可愛呀!🥢沖繩苦瓜 金山寺麵豉沖繩苦瓜味道帶甘香,配合金山寺麵豉,味道甜甜地,令味道平衡得非常好🥢沙鎚魚 整塊魚肉啖啖肉,上面配有一條炸過嘅魚骨,食落去非常香脆,無論任何口味嘅鹽味都咁適合🥢蒸蛋加入新鮮紫菜,味道非常鮮甜,而蒸蛋亦口感細滑🥢炸紫蘇葉馬糞海膽係我最鍾意嘅紫蘇葉😍做成天婦羅之後包住馬糞海膽,真係香脆又creamy,口感層次非常豐富🥢紫海膽炸紫菜魚子醬另一款就係紫海膽,直接放上紫菜天婦羅一齊食用,上面仲加有魚子醬,非常鮮甜🥢毛蟹天婦羅毛蟹要預先訂先有架🫶🏻師傅將

🌿お昼のおまかせコース
🥢醬油漬鹿兒島拖羅
頭盤先黎一份黎自鹿兒島嘅拖羅,師傅已做了醬油漬,味道濃郁

🥢熊本天草花竹蝦

🥢空豆 螢光魷魚

呢個魚仔勁可愛呀!
🥢沖繩苦瓜 金山寺麵豉

🥢沙鎚魚

🥢蒸蛋
加入新鮮紫菜,味道非常鮮甜,而蒸蛋亦口感細滑

🥢炸紫蘇葉馬糞海膽

🥢紫海膽炸紫菜魚子醬

🥢毛蟹天婦羅
毛蟹要預先訂先有架🫶🏻師傅將毛蟹做左天婦羅,另一部份就拆左肉,再加左柚子及酸味醋醬汁調味,上面配有三文魚子,食落去啖啖肉又香脆,非常滿足😍

🥢蕃薯
番薯非常香甜,軟綿得來非常乾身,無任何油膩感

🥢天婦羅飯・天婦羅茶漬飯
同朋友一人揀左一款,咁就可以試晒兩款口味啦,我地大家都比較鍾意茶漬飯,即使用湯浸過嘅天婦羅都絕不失色,非常有驚喜
最後當然唔少得麵豉湯同埋甜品啦,真係大滿足呀🫶🏻
這家江戶前風味天婦羅店由日本廚師主理,店內以精心設計的全木系簡約風格營造出優雅寧靜的氛圍,讓人彷彿置身於古雅的日本傳統環境中。在這裡,只能偶爾聽到廚師們用流暢的日語交談的聲音,增添了一絲神秘感。進入店內,可以近距離目睹技藝高超的廚師和招呼周到的服務員熱情接待。他們以最優質的服務呵護每一位客人,讓你感受到無微不至的關懷。首先,品嚐鹿兒島油漬刺身赤身天婦羅。這道料理選用了新鮮的赤身刺身,以特製的油漬,每一口都帶來了滿滿的鮮味和豐富的風味。接下來是熊本天草花竹蝦天婦羅。這道料理選用了日本車海老,經過精心炸製後,外脆內嫩,保持了海蝦本身的鮮甜口感。可搭配松露鹽、抹茶鹽、海藻鹽或梅盬,增添了豐富的風味層次,讓每一口都令人驚艷。新洋蔥天婦羅來自靜岡縣,這道料理選用了新鮮的洋蔥,經過炸製後,外層酥脆,內部散發出洋蔥的甘甜香氣。每一口都帶來了滿滿的風味和口感,令人愛不釋手。沖繩苦瓜搭配香港的蠶豆是一道獨特的組合。沖繩苦瓜以其甘甜的味道而著名,搭配金山寺麵豉的面層,增添了豐富的口感。旁邊的香港蠶豆更加豐富了這道天婦羅的風味,炸製後獨特的口感令人難以忘懷。炸魚天婦羅是一道簡單而美味的料理。炸完出來更可以站

炸魚天婦羅是一道簡單而美味的料理。炸完出來更可以站立,魚肉經過炸製後外酥內嫩,保持了鮮嫩的口感,每一口都帶來了滿足感和豐富的風味。

海膽天婦羅是這家店的招牌之一。鮮嫩的海膽經過炸製後,外層酥脆,內部仍然保持著豐富的鮮味。每一口都散發著奢華的風味,絕對是海膽愛好者的絕佳選擇。

炸蝦天婦羅茶漬飯,更是鮮甜味美,帶來飽暖的感覺。

最後來了一球抹茶雪糕,作為完美美聲。

2024-04-29
$1000 (Lunch)
  • 花竹蝦
Tempura Jiro 📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖━大推の天婦羅Omakase! 食材與烹飪手法都有講究~上次吃全天婦羅宴應該是去年的事了! 想不到今年的第一次天婦羅就有驚喜呢最近Jiro超級旺場! 平日中午時段亦座無虛席~ 午市供應 $880 與 $580 兩款套餐 是日選擇 $880 +10% 主要包括 七款天婦羅&丼飯 是超滿足的午餐 本人想嘗試餐廳招牌而另外加點了不少~坐在板前的好處是可以看到師傅烹飪的過程 同時可以享受到食材最好的溫度與口感 聽著油鍋中滋滋作響的滿足感 不用多說了🥹面前擺放著四款鹽 包括松露 綠茶 海藻 梅子 亦有天婦羅汁與蘿蔔蓉 店員會告知哪款更合適~━🐟 醬油漬吞拿魚 ▶︎ 吞拿魚軟糯微鹹 不輸Omakase🫢好味指數:●●●●◯ ━🍤 花竹蝦▶︎ 有兩款做法的熊本花竹蝦~ 亦有超酥脆蝦頭▶︎ 彎曲的炸衣超薄 蝦的鮮味很突出! 而直的則裹上一層酥脆面衣 不同感受~好味指數:●●●●◐━🌿 艾草 ▶︎ 是第一次見和吃新鮮艾草🤣 面衣與艾草交融點天婦羅汁解膩!▶︎ 吃起來油香四溢 微微有艾草香味~好味指數:●●●●◐━🦑 熒光魷魚 ▶︎ 熒光魷魚咬口後超爆漿

Tempura Jiro
📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖

大推の天婦羅Omakase! 食材與烹飪手法都有講究~

🐟 醬油漬吞拿魚
▶︎ 吞拿魚軟糯微鹹 不輸Omakase🫢

🍤 花竹蝦
▶︎ 有兩款做法的熊本花竹蝦~ 亦有超酥脆蝦頭

🌿 艾草
▶︎ 吃起來油香四溢 微微有艾草香味~

🦑 熒光魷魚
▶︎ 熒光魷魚咬口後超爆漿 鮮味十足!

🥒 苦瓜
▶︎ 沖繩苦瓜搭配面豉醬 是第一次見的組合
▶︎ 入口先是麵豉醬的微鹹甜 而後勁苦瓜甘苦很突出

🐟 目光魚
▶︎ 魚肉超多汁~ 皮脆而內裡柔嫩 水準不錯!

🥚 茶碗蒸
▶︎ 超~滑溜的蛋! 搭配海苔醬剛剛好

🌿 紫蘇海膽 $380 +10%
▶︎ 炸衣 紫蘇 海膽實在是犯規的組合😎 爆漿感十足 像喝了一口海膽濃湯~

🍙 三文魚籽紫菜天婦羅
▶︎ 炸的酥脆的紫菜上堆放大量三文魚籽! 一口爆汁口感超豐富 冷與熱的交融亦是別出心裁的組合

🥩 和牛 $380 +10%
▶︎ 和牛用上宮崎A5和牛牛柳芯 肉味濃郁而汁水充足 是剛剛好的熟度! 搭配黃芥末更佳

🐟 海鰻
▶︎ 鰻魚肉質細膩 全無魚刺~ 個人更喜歡沾天婦羅汁!
▶︎ 鰻魚骨超酥脆!

🍠 番薯
▶︎ 九州番薯看似平平無奇 實則超級軟糯香甜 是暫時吃過最讚的番薯!
好味指數:●●●●●⭐

🍚 天丼
▶︎ 主食可以選擇這款帶子蝦餅飯或茶漬飯 店員推薦的果然不會出錯!
▶︎ 把超足料的蝦與帶子天婦羅與飯攪拌均勻 加上甜醬油 默默清空~

🫕 味噌湯
▶︎ 蜆味噌湯鹹香四溢~ 料很足!
好味指數:●●●◐◯

🍨 雪糕
▶︎ 抹茶配焦糖 苦配甜 個人很喜歡!
━━━