2015-04-20 2875 views
在放連假果幾日,終於得閒同一眾三五知己中午gathering 下。畢竟中餐先可以最方便大家坐低一齊傾下計。難得係荔枝角工業區都有一間上海菜新貴,所以就決定一戰啦。睇個門口完全唔似開係工廠區既格局,完全係別樹一格。而e度內裡裝修都幾高雅氣氛不錯,非常適合一眾茶客打凳。兩三個人食,所以唔係叫左好多野食ja。前菜 : 煙薰魚子蛋 賣相好好,蛋黃無煮得過老已經好考功夫。而且蛋白蛋黃無分離!仲係水汪汪既feel~好有糖心蛋既感覺~而調味唔算重,所以d魚子味好出,當然如果有更多魚子就仲抵仲正la點心 :小籠包 原來可以逐隻落單,都幾方便客人既。小籠包藥無因為過多既湯汁而蹋曬,証明d皮幾好。成粒份量十足,個人中意加辣醬,覺得仲正過點醋~不過相信未必係人手做,始終係差d鮮味既。主菜:蜜汁火方 E度餐廳主打之一。蒸熱的餅皮夾入火腿及素方,有d似片皮鴨既食法。唔同既係當然無片皮鴨既脆la,而且本身材料用左金華火腿,所以比較韌身同帶咸,好在有d蜜汁烤過會好入口d~沒有過份油膩,老人家也絕對適合!不過真係要趁熱食,如果唔係,,,==主菜 :原條內蒙雪花牛肋骨 帶d辣,好鬼惹味。不過未必個個受得。而且無乜騷味,

畢竟中餐先可以最方便大家坐低一齊傾下計。
難得係荔枝角工業區都有一間上海菜新貴,所以就決定一戰啦。
睇個門口完全唔似開係工廠區既格局,完全係別樹一格。
而e度內裡裝修都幾高雅氣氛不錯,非常適合一眾茶客打凳。
兩三個人食,所以唔係叫左好多野食ja。
而且蛋白蛋黃無分離!仲係水汪汪既feel~
好有糖心蛋既感覺~
點心 :小籠包 原來可以逐隻落單,都幾方便客人既。
小籠包藥無因為過多既湯汁而蹋曬,証明d皮幾好。
成粒份量十足,個人中意加辣醬,覺得仲正過點醋~
不過相信未必係人手做,始終係差d鮮味既。
主菜:蜜汁火方 E度餐廳主打之一。
蒸熱的餅皮夾入火腿及素方,有d似片皮鴨既食法。
唔同既係當然無片皮鴨既脆la,而且本身材料用左金華火腿,
所以比較韌身同帶咸,好在有d蜜汁烤過會好入口d~
沒有過份油膩,老人家也絕對適合!
不過真係要趁熱食,如果唔係,,,==
主菜 :原條內蒙雪花牛肋骨 帶d辣,好鬼惹味。不過未必個個受得。而且無乜騷味,相信調味已經好足夠la。
肉質鬆軟,而且無好‘痴’骨。
由於都幾多汁,都真係算有d重口味,個人建議食左其他淡味d既野先
茗茶費就略貴,不過服務態度幾好,而且d野食唔差,當俾多d貼士la,XD~
2015-03-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 煙薰魚子蛋
2015-04-17 2617 views
最近食晏食到唔知食咩, 朋友介紹下認識左外灘拾號!等左唔係好耐就有得食.我地兩個人叫左花雕醉雞,本幫脆鱔仲嗌左碗外灘蒙牛刀削麵一向對花雕頭盤好有要求, 皆因我是FANS!花雕醉雞最緊要係入味, 而外灘又做到喎!(當然冇醉到番唔到工) 味道不多不少而且抵食, 呢碟我地由頭食到尾都仲食緊!再來本幫脆鱔, 為左就我同事, 唔食鱔0既我都試左試.個色深左少少但唔腥亦唔會好咸, 仲要脆脆唔覺唔覺食左好多!P.S.佢冷盤其實唔算平但真係多同其實好抵食! 比起其他連鎖真係冇得比喎.讚!!食左碗牛刀削麵(由於太趕食就無影相), 兩個女仔午餐食其實都幾夠,我地選刀削麵因為出面好少有得食, 個湯又係濃濃牛味. 真係飽到無朋友!最後食埋高力香蕉豆沙, Perfect Lunch!香蕉唔係好濃, 反而咁就食到香蕉同豆沙味道. 好喜歡, 堅持食左兩粒!大家去呢間食LUNCH應該星期一去食, Blue Monday食完包令你變成Happy Monday!
最近食晏食到唔知食咩, 朋友介紹下認識左外灘拾號!
等左唔係好耐就有得食.
我地兩個人叫左花雕醉雞,本幫脆鱔仲嗌左碗外灘蒙牛刀削麵
一向對花雕頭盤好有要求, 皆因我是FANS!
花雕醉雞
花雕醉雞最緊要係入味, 而外灘又做到喎!
再來本幫脆鱔, 為左就我同事, 唔食鱔0既我都試左試.
本幫脆鱔
個色深左少少但唔腥亦唔會好咸, 仲要脆脆唔覺唔覺食左好多!
最後食埋高力香蕉豆沙, Perfect Lunch!

Other Info. : 值得一讚係, 選擇真係好多. 好開心!
2015-04-13
2015-04-15 2645 views
星期五晚同兩個同事趕工趕到8點幾,搞掂晒當然嗱嗱聲一齊食飯啦!公司附近選擇唔多,見有間新開嘅中菜門面幾靚仔,就入去試下。用得外灘嚟做名,似乎係對自己嘅上海菜有返咁上下信心,咁我就叫咗d我心目中嘅考牌菜試下佢哋水準。第一個,馬蘭頭百葉卷。呢味菜,大部分上海菜館都有,但大部分都唔好食!通常衰兩範,一:馬蘭頭太乾,二:百葉粗糙冇味。呢度嘅馬蘭頭,你從相都睇得到,濕潤嘅。但係咪濕就一定好食?又唔一定係㗎喎,有時d人落其他調味汁醬,就會蓋過咗馬蘭頭嗰朕特別嘅草青味,又或者馬蘭頭根本唔新鮮唔香,就特登加d汁呀油呀遮住佢。外灘拾號呢個,keep到朕味,抵讚。百葉爽嘅,豆味ok啦,整體都係好食嘅,贏過唔少鋪頭。第二個,醉雞。喂,唔使我講都知呢味嘢幾難整得好食啦!其實佢有醉鴿添嘅,不過鴿呢比較容易整得好食,雞會見到真章多d。老實講七十幾蚊嘅雞就唔好expect有鮮雞味,不過佢算整得滑,d骨又唔會出晒血水咁。酒香唔差,酒味入到雞肉之餘冇咩苦味,似乎喺調校個花雕方面都有花過小心思。如果用d再靚d嘅酒,真係賣貴d都唔驚冇人叫。第三個,紅燒獅子頭。佢又係有個蟹粉version嘅,我又係冇叫,我估你知點解啦。佢個
花雕醉雞
第三個,紅燒獅子頭。佢又係有個蟹粉version嘅,我又係冇叫,我估你知點解啦。佢個獅子頭,普通啦。佢行新派路線,少油,少肥,唔係我最鍾意嘅煮法,但絕對唔難食嘅,鍾意瘦d嘅人應該喜歡呢個多d。
最後,叫咗個陽澄湖海鮮湯,呢個唔係考牌菜,純粹因為見好多枱叫又跟下風。有蝦有蟹有魚,足料,係冇咩可能難飲嘅。佢屬於濃味嘅湯,我覺得撈飯都幾好喎。
陽澄湖海鮮湯
食物唔錯,價錢唔算貴嘅,而且環境幾舒服,唔侷促,絕對適合同同事辛苦完食個casual dinner,所以我認為係encore-able嘅。
Other Info. : 服務好!
2015-04-03
$150 (Dinner)
  • 馬蘭頭百頁卷,花雕醉雞
2015-04-13 2481 views
今天是爸爸生日,爸爸一直都好喜歡吃上海菜,再親友的推薦下,便帶他來,希望可以給他一個驚喜。第一道菜是片皮鴨,口感又薄又脆,再配以鬆化的薄餅,簡直是最佳配搭第二道菜是雲吞雞,我爸爸味精敏感,而這雞湯就正正是沒有味精的,雞肉也是非常滑第三道菜是小籠包,小籠包的肉質非常新鮮,而且很多汁,簡直是我的最愛第四道菜是蜜汁火方,甜甜的但也不太膩。這家餐廳食物美味,環境也很優雅別緻,值得再去。
砂鍋雲吞雞
蜜汁火方
第四道菜是蜜汁火方,甜甜的但也不太膩。
這家餐廳食物美味,環境也很優雅別緻,值得再去。

2015-03-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
砂鍋雲吞雞
2015-04-11 2356 views
Happy Friday約左朋友仔一齊食個晚飯,就諗住試下新野,估唔到喜出望外喎!先黎個花雕醉雞同蒜泥白肉做前菜。花雕醉雞份量比我想像中多,加上好有酒味,yum! 而蒜泥白肉不嬲都係我至愛,呢度都整得幾好食,值得一提。跟住黎個陽澄湖海鮮湯。見到隻陽澄湖蟹已經流曬口水食指大動!湯味濃、好鮮味呀!主菜有原條內蒙雪花牛肋骨,d汁又香又濃,牛肋骨煮得好lam,送飯一流。之後想同朋友坐多陣,所以叫埋酒釀丸子同薏米水。。丸子清清地又甜,好飽足!飲埋個薏米水即刻清新返喉嚨添~整體而言,都坐得幾舒服,環境又唔錯。。係一個可encore既good choice!

跟住黎個陽澄湖海鮮湯。見到隻陽澄湖蟹已經流曬口水

薏米水
2015-04-10
Dinner
薏米水
2015-04-09 1955 views
本人好少係荔枝角食野同埋印象似工業區以為無乜好野食la不過今日發現唔係wor~"外灘拾號"原來都幾骨子個酒櫃非常吸引~不過我唔太飲酒ge所以叫番傳統野食la~陽澄湖海鮮湯幾正wor足料之餘又熱辣辣上d蟹味真係嘴角流香a~我見中式都係油膩所以叫多d 菜食~清淡d~上湯菠菜都唔錯馬蘭頭百葉卷就比我想像中好a~包住d 菜都無索淋曬最正都係蜜汁火方個style 其實有d 似片皮鴨不過個皮厚d 唔會咁油感覺健康d 添~最尾食埋個酒釀丸子e 個堅正wor~因為唔會好似坊間果d無曬酒味得番d 桂花係度而且丸子幾煙Un, 又無一 pat pat 添~真係值得推介~!
本人好少係荔枝角食野
同埋印象似工業區
以為無乜好野食la
不過今日發現唔係wor~
"外灘拾號"原來都幾骨子
個酒櫃非常吸引~
不過我唔太飲酒ge
所以叫番傳統野食la~

陽澄湖海鮮湯幾正wor
足料之餘又熱辣辣上
d蟹味真係嘴角流香a~
我見中式都係油膩
所以叫多d 菜食~清淡d~
上湯菠菜都唔錯
馬蘭頭百葉卷就比我想像中好a~
包住d 菜都無索淋曬
最正都係蜜汁火方
個style 其實有d 似片皮鴨
不過個皮厚d 唔會咁油
感覺健康d 添~
最尾食埋個酒釀丸子
e 個堅正wor~
因為唔會好似坊間果d無曬酒味
得番d 桂花係度
而且丸子幾煙Un, 又無一 pat pat 添~
真係值得推介~!
2015-04-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2015-04-09 1471 views
一向都大愛上海菜, 又有間新滬菜開左邊可以置之不理?工廠區食上海野其實都幾unusual. 先講講餐廳裝修不錯喎.感覺真係好似去左上海, old old地懷舊色, 無論係枱定櫈還是個門口, 同平時連鎖店都大有不同, 有style!同朋友兩個人食得唔多但就點左推薦菜來試試先講講menu推介0既原條內蒙雪花牛肋骨!價錢唔平架, $280得幾件, 但口感好好喎, 夠「林」身 仲要味道濃, 愛牛之一must choose!然後叫左蜜汁火方, 我就最愛食薄餅, 質感唔錯, 唔會太厚火腿又唔會太咸, 加埋青瓜, 無得彈! 仲有塊炸左0既腐皮,層次感夠足, 兩個人其實可以叫一客但我地都叫左兩客四件, 食咁多塊又唔覺得好辛苦同齋喎!由於太愛吃餅類0野(咁先係食上海野嘛), 我地都order左家常餅。份量夠, 芝蔴味同葱味都好香!本人就好少食八寶飯, 但拾號個桂花八寶飯令到飽飽0既我同朋友起勢繼續食!桂花多得0黎唔會苦, 食完清清地仲嗌埋酒釀丸子, 小丸子做得唔錯, 有咬感, 配埋桂花香味我諗下次會叫多0的人0黎再encore!
一向都大愛上海菜, 又有間新滬菜開左邊可以置之不理?
同朋友兩個人食得唔多但就點左推薦菜來試試
先講講menu推介0既原條內蒙雪花牛肋骨!
原條內蒙雪花牛肋骨
然後叫左蜜汁火方, 我就最愛食薄餅, 質感唔錯, 唔會太厚
蜜汁火方
份量夠, 芝蔴味同葱味都好香!
家常餅
桂花八寶飯
2015-04-04
2015-04-09 1180 views
今晚一家5口出街食晚飯試新野,接完媽咪放工係長沙灣廣場行過去。店內裝修好靚又好舒服。叫左上湯菠菜,脆鱔,小籠包,內蒙雪花牛肋骨同賽螃蟹上湯菠菜,除左上湯仲加左D金蒜和金華火腿,好夠味,一D都唔單調。本幫脆鱔,以前未試過食,食落去好鬆脆,乾身,醬味濃,每條脆鱔外表都包圍著D醬好平均, 味道甜中帶酸, 沒有泥味, 送酒一流。小籠包 : 熱辣辣,皮薄餡正,勁多肉汁,不錯。內蒙雪花牛肋骨 : 成條牛肋骨甘上檯,好靚。未食以為好肥好膩,食落D肉出奇地腍,又好入味,冇咩肥既感覺,點埋D醬黎食冇得頂,送飯一流。最後一味 - 賽螃蟹,蛋白炒得好滑溜,蛋白亦好香,好好味。
招牌小籠包
小籠包 : 熱辣辣,皮薄餡正,勁多肉汁,不錯。
內蒙雪花牛肋骨
最後一味 - 賽螃蟹,蛋白炒得好滑溜,蛋白亦好香,好好味。
2015-03-30
內蒙雪花牛肋骨
2015-04-03 1759 views
近年荔枝角的食店無間斷地注入新血,而且質素越來越高,當中除了大家頗為熟悉的樓上咖啡店 Bondi Cafe 和西班牙菜餐廳 Rustico 之外,新店外灘十號同樣口碑不俗。外灘十號位於億京廣場的地下,門面一身落地玻璃,感覺十分搶眼。餐廳的佈局大走簡約時尚和高雅大方的路線,效果相當得體。唯一的美中不足是枱椅放得較迫,幸好訂位時預先訂了卡位,才得以找到比較寬敞的空間。餐廳的名字用得上「外灘」兩個字,便知這裡主打的是滬菜。聽說總廚之前效力過夜上海,做得一手出色的新派上海菜,加上京川湘菜的元素,準備給大家一個耳目一新的味覺享受。 醋香爽菜肚絲 ($52), 3/5先來一道醋香爽菜肚絲醒醒胃。豬肚絲入口爽滑,跟底層的椰菜絲 (餐牌説是椰菜絲,但味道較似蔥絲) 配搭出不錯的口感。但陳醋的醬汁調校得略為酸了一點,否則效果更佳。 陽澄湖海鮮湯 ($88), 4/5招牌菜之一的陽澄湖海鮮湯當然是這裡的必試之選。未喝美味的海鮮湯之前,單看豐富的材料已知不會欺場。海鮮湯的味道鮮甜,配以半隻小蟹、大蝦和魚塊等的食材一起吃,口感更突出。廚師為了令海鮮湯更濃更香,特別在湯內放入少許蟹膏和咸蛋黃,加上在加熱效果

醋香爽菜肚絲 ($52), 3/5
醋香爽菜肚絲
陽澄湖海鮮湯 ($88), 4/5
陽澄湖海鮮湯
海鮮湯的味道鮮甜,配以半隻小蟹、大蝦和魚塊等的食材一起吃,口感更突出。廚師為了令海鮮湯更濃更香,特別在湯內放入少許蟹膏和咸蛋黃,加上在加熱效果之下享用,濃湯吸引到海鮮的精華,味道自然更豐富。
外灘片皮雛鴨 ($168), 3.5/5
片皮雛鴨雖然沒有大都烤鴨的煙燻效果,但是勝在做得皮脆肉嫩,加上超值的價錢,的確是值得推介。
外灘片皮雛鴨
擔擔麵 ($42), 4/5
擔擔麵的味道同樣令人印象難忘。最值得欣賞的是那個醬汁,味道不會只偏重花生味,亦不會太黏稠,送麵一流。
擔擔麵
擂沙湯丸 ($48), 3/5
甜品的選擇頗多,但胃納已滿,所以只能承受得起一款擂沙湯丸。

這款湯丸是整晚的菜式之中最為普通的一款,味道雖然不差,但高力香蕉豆沙、拔絲香蕉等可能會是更好的選擇。
擂沙湯丸
外灘十號在食物的水準方面絕對超越了我們預期中的期望。既然還有其黑魚子燻蛋、原條內蒙雪花牛肋骨等的𢲡手小菜尚未有機會見識,相信重臨之期應該不遠了。

$240 (Dinner)
擔擔麵
陽澄湖海鮮湯
近年長沙灣有不少新式商業大廈落成,亦有高質素餐廳陸續進駐,是日就來試試剛開張不久的外灘拾號。在遠處已被雅緻特色的門面吸引,心中有點期待。進去餐廳就有種舊上海的華麗感覺,地磚、復古桌椅加上型格吊燈,裝潢頗有心思,但不會覺得太拘謹。花雕鴿。鴿肉肉質細緻,入口有陣陣花雕清香,因為經過一段時間的浸泡,就連鴿子的骨頭也充滿酒香。黑魚子燻蛋。半流心狀的黑魚子燻蛋賣相吸引,加上黑魚子感覺更矜貴。煙燻味不算太嗆,入口平易近人,加上蛋香混合黑魚子的鹹香,菜式頗有水準。陽澄湖海鮮湯。第一次見識用大閘蟹做湯料的海鮮湯,而除了大閘蟹,配料還有爽口的蝦肉與嫰滑的魚片。湯頭呈淡黃色,可見豐腴甘香的蟹膏已經滲進湯中,每口都鮮味十足。原條內蒙雪花牛肋骨。賣相非常有霸氣的巨型牛肋骨,牛肉入口鬆化軟腍,醬汁濃郁帶點甜味,而相比起正宗的滬菜,感覺是沒那麼重口味,這樣的話入口也沒那麼漏,多吃幾件也沒問題,另外這個菜的醬汁跟白飯也很搭,愛飯的人應該一試。原條水煮魚。看見浮著的辣椒會否擔心太辣?其實菜式的辣度很溫和,平常吃小辣的應該都接受到。桂花魚的魚片滑溜,不過愛吃辣的自己,最喜歡的還是墊在下面的薯粉、芽菜和萵筍,因為它們已吸
原條水煮魚。看見浮著的辣椒會否擔心太辣?其實菜式的辣度很溫和,平常吃小辣的應該都接受到。桂花魚的魚片滑溜,不過愛吃辣的自己,最喜歡的還是墊在下面的薯粉、芽菜和萵筍,因為它們已吸收了材料的精華。
酒釀丸子。最後當然少不了甜品,酒釀沒有帶上太重的酸味,酒香卻恰到好處,帶桂花幽香,加上香甜軟糯的丸子,再飽也吃了不少。

上海菜的特色是油重鹽多,色濃味甜,而經過大廚的改良,炮製出味道濃厚卻不油膩的菜式,並揉合京、川,湘等外省菜,食物有水準之餘環境又舒適,在同區確是不容易找到的。
2015-03-30 1287 views
在香港識飲識食的朋友,在工廠區覓食已是新趨勢,避過一般商業旺區昂貴租金,付出的價錢有較多的比例從租金放回食物本身,食物質素自然普遍較高。| 位置方便,鄰近地鐵站 |雖說在工廠區,但從荔枝角地鐵站,步行約3分鐘,在工廠區的橫街一角,冒出了一間門面敞大的新派上海菜餐廳 — 外灘拾號 。| 環境舒適闊落,適合一家人品嘗。|這裡樓底高、闊落,不似一般酒樓又迫又嘈吵。餐廳很多玻璃窗,採光做得好,有很多大卡位,讓食客可以靜靜的享受美點。一入門已看到大酒櫃,加上空間感,不其然讓我想起在上海外灘的餐廳用膳的情景。| 新派上海菜,媲美酒店中菜部的質素。|地方大、價錢合理當然是賣點,但選餐廳當然要集中到食物質素。這裡每一道上海菜有其特式,用料新鮮,由於屬新派,做法比較少油,調味亦較適中,食物質素佳,能做到味濃厚而不油膩。「花雕鴿」花雕雞吃得多,這味則用上鴿子,酒味香,肉嫩。「馬蘭頭百葉卷」本來很怕吃菜餃、菠菜麵,綠油油的小菜之類的,(最愛上湯煮菜)怕其青草苦澀味。這道小菜卻沒有這個煩惱,是道清爽適合夏天的醒胃菜式。馬蘭頭是上海的一種野菜,在香港較少機會品嘗。「黑魚子燻蛋」由於喜歡吃「溏心蛋」,這道「黑魚子

| 位置方便,鄰近地鐵站 |
| 環境舒適闊落,適合一家人品嘗。|

| 新派上海菜,媲美酒店中菜部的質素。|
地方大、價錢合理當然是賣點,但選餐廳當然要集中到食物質素。

「花雕鴿」

花雕雞吃得多,這味則用上鴿子,酒味香,肉嫩。
「馬蘭頭百葉卷」

「黑魚子燻蛋」
由於喜歡吃「溏心蛋」,這道「黑魚子燻蛋」是我的菜。賣相佳,一個一個的放著,可見廚師的巧手和創新。黑魚子味道鹹香,配上燻蛋嫩滑。
「本幫脆鱔」

這道脆鱔口感香脆,帶甜味,放涼了也不會腍掉。
陽澄湖海鮮湯
「陽澄湖海鮮湯」
小彤推薦這道海鮮湯,用料多元,除以蝦仁、魚做成金黃色的湯頭,更有原隻大閳蟹在湯內。海鮮湯最怕冷了有鯹味,店家則每一碗獨立的用小火爐溫熱著,這道湯香濃美味,小彤忍不住一啖一啖吃到落底。
「蜜汁火方」

食客把咸香火腿、腐皮、青瓜,夾在薄餅中食用,口感豐富。桂花汁配火腿,清甜不膩。
「原條內蒙雪花牛肋骨」

這道佳肴,一上檯讓我想起了路飛喜歡整塊肉拿著吃的情景。女生怕肥?這塊肉讓人覺得Quota用得很值得。表面是原條上,但廚師已把肉切成小塊,夾起沾點濃香醬汁,放進口內,肉竟出奇的腍,卻又做到入味的效果。
「原條水煮魚」

座上的友人怕辣,但這道用桂花魚做的餸菜剛剛好,惹味。彷間的水煮魚多用的魚不夠新鮮,企圖以辣味掩飾雪藏味。這裡的水煮魚則是在辣味底下,仍然吃得出桂花魚的鮮嫩。
「上湯菠菜」、「招牌小籠包」

這兩道菜都是上海風味,值得一試。
「桂花酒釀丸子」、「桂花八寶飯」

不得不讚的這裡用桂花入饌的菜式,清甜不膩,花味馥郁,賣相精緻,

女孩可以好好寵愛自己的視覺、味覺。
2015-03-14
  • 原條內蒙雪花牛肋骨
2015-03-30 294 views
今天朋友請吃飯,被帶左去一個工業區入邊既餐廳,完全估唔到呢個區會有咁樣既餐廳,本沒抱期望去吃,裝修都係豪豪地果隻。(利申:唔知點解openrice話我係店主....唔批我兩次....如果我係店主就好喇...) 一行5個人去到,十幾分鐘就來, 一計叫左7個菜式,我就寫晒出來!魚子薰蛋、小籠包、蔥油海誓頭、花雕蛋白蒸蟹、芝士海鮮煎飯糕、雪菜肉絲炒年糕同高力豆沙食左咁多,只想highligh 3個,黑魚子燻蛋 呢個係我叫的,所以一定係好食 ,煙燻味重,上面放左幾粒黑魚子當點綴,咸鮮加煙燻,老實,魚子D味就唔多覺,但蛋就真係煙得幾好。 小籠包 來上海菜館唔食小籠包不如唔好來!熱辣辣來到,肉汁豐盈,皮個人認為可以再薄等,特別是尖頭收鑽位,粗左少少,但因為夠晒熱,所以無吃唔到問題,但我肯定凍左就咬唔開。 高力豆沙 食左咁多,都幾飽,最後來個高力豆沙同豆沙鍋餅,個人係鍾意高力豆沙,雖則唔知高力呢個名邊度來,但呢個高力豆沙個面有點脆脆的,加上糖霜,好味花雕蛋白蒸蟹呢個唔記得影相,花雕味道不夠香濃,蛋白夠滑,但蟹肉都幾足。 總括來講,係幾有上海味道,但唔辣,個人推介個燻蛋同花雕蛋白蒸蟹。

食左咁多,只想highligh 3個,
黑魚子燻蛋 呢個係我叫的,所以一定係好食

魚子煙熏蛋
小籠包
花雕蛋白蒸蟹
呢個唔記得影相,花雕味道不夠香濃,蛋白夠滑,但蟹肉都幾足。

2015-03-03
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
Celebration
Anniversary
魚子煙熏蛋
小籠包
  • 黑魚子燻蛋
荔枝角長沙灣一帶,是KsMeow血拼之地!現在,還有不少餐廳進駐該工業區,尋寶後再尋吃,絕對是樂趣!那天中午,小妹品嚐了一頓具質素的上海菜!...每日即製的薏米水,喝來感覺滋潤!外灘拾號開設在大街上,從荔枝角港鐵站步行前來,路程約需5分鐘,頗便利的!裝潢以高雅大方為主調,配以高樓底及純白色的餐具,讓我感到舒適企理!.餐前先來杯熱飲,每日即製的薏米水,甜度不高,喝來感覺滋潤,天氣乍暖還寒,多喝清潤的飲品為佳!燻蛋煙燻味道濃厚酒香滿滿的花雕鴿花雕鴿脂肪少,皮亦薄,酒香更易的滲入,肉質結實,更是齒頰留香!煙燻味道濃厚的燻蛋,蛋白嫩,蛋黃幼滑香甜,面層放了點黑魚子,用來調味及增加口感,也是一絕!...原條內蒙雪花牛肋骨陽澄湖海鮮湯,湯鮮而不腥,更帶著濃重的蟹黃甘香味道!陽澄湖海鮮湯,絕對是當日其中一道亮眼點!海鮮湯以特製的器皿盛著,內里放了一個蠟燭,達到保溫之效!(讚!)湯鮮而不腥,更帶著濃重的蟹黃甘香味道,每口,也是幸福!.原條內蒙雪花牛肋骨,每塊牛牛都切得工整而份量相若,面層放滿辣椒,但以裝飾為主;醬汁濃惹帶甜,牛肉帶著筋膜,鬆化又充滿彈性,入味而具肉香,水準之作!..高力豆沙高力豆沙打得
荔枝角長沙灣一帶,是KsMeow血拼之地!

現在,還有不少餐廳進駐該工業區,尋寶後再尋吃,絕對是樂趣!

那天中午,小妹品嚐了一頓具質素的上海菜!

每日即製的薏米水,喝來感覺滋潤!

外灘拾號開設在大街上,

從荔枝角港鐵站步行前來,路程約需5分鐘,頗便利的!

餐前先來杯熱飲,

每日即製的薏米水,甜度不高,喝來感覺滋潤,

天氣乍暖還寒,多喝清潤的飲品為佳!
燻蛋煙燻味道濃厚
酒香滿滿的花雕鴿

花雕鴿脂肪少,皮亦薄,酒香更易的滲入,

肉質結實,更是齒頰留香!

煙燻味道濃厚的燻蛋,蛋白嫩,蛋黃幼滑香甜,

面層放了點黑魚子,

用來調味及增加口感,也是一絕!

原條內蒙雪花牛肋骨
陽澄湖海鮮湯,湯鮮而不腥,更帶著濃重的蟹黃甘香味道!

陽澄湖海鮮湯,絕對是當日其中一道亮眼點!

湯鮮而不腥,更帶著濃重的蟹黃甘香味道,

每口,也是幸福!

原條內蒙雪花牛肋骨,每塊牛牛都切得工整而份量相若,

面層放滿辣椒,但以裝飾為主;

醬汁濃惹帶甜,牛肉帶著筋膜,鬆化又充滿彈性,

入味而具肉香,水準之作!

高力豆沙

高力豆沙打得很具空氣感,

入口熱烘烘、軟綿綿的,內里的豆沙蓉香甜而不過甜!

更詳盡食記,可到部落格看看喔!
2015-03-26 785 views
家附近開了一間新的上海菜館,每次經過都見它燈火通明的,因為有著落地大玻璃,可以見到店內的食客都食得很滋味似的,一直都很想試試呀~所以就乘著新年跟親友食飯的機會,去試一試外灘拾號啦~早幾天訂了位,但到達的時候,也稍稍等了十分鐘呢~有長輩在場,今日就不用有選擇困難症的小妹煩點餐,即管把厚厚的餐牌掉給長輩們,小妹只管低頭食吧~跟親友傾著傾著,餸菜就送上啦~前菜黑魚子薰蛋,用了一個白色小匙來盛著,流心的蛋黃,但蛋黃的邊位有點兒過熟,加添了一點點黑魚子,添加了鹹香的味道,也不錯吃呀!小籠包小小的一顆,皮有點兒過厚,肉汁也只有一點點,吸引力大減呀~水煮魚有著滿滿的辣椒,看似很辣很辣,但原來也沒有很辣,是可以接受的~魚肉嫩滑嫩滑的,帶著微微的辛辣感,最喜歡是湯底有不少紅薯粉及芽菜,香辛惹味~紅燒元腣看似油膩膩,但其實非常下飯~ 肉質嫩嫩的,入口甘香豐郁,脂味非常,豬皮有嚼勁,醬汁甜甜的,調得剛好,一口元腣就有著多重滋味,很精彩呀! 原條牛肋骨上枱時把我們嚇了一跳,因為真的很大份呀!! 可惜這牛肋骨是虛有其表呀... 肉質頗為粗嚡,肉味亦不濃,還好醬汁味道還可以...崧子雞米配叉子燒餅,這個小妹沒有試
所以就乘著新年跟親友食飯的機會,去試一試外灘拾號啦~

早幾天訂了位,但到達的時候,也稍稍等了十分鐘呢~

跟親友傾著傾著,餸菜就送上啦~
黑魚子薰蛋

水煮魚

崧子雞米配叉子燒餅,這個小妹沒有試,但大胃王說味道不錯的呀~
蔥香化皮雞有大量的蔥段,香氣十足,而且肉質嫩滑,不錯吃~

當然少不免一些澱粉質啦~~ 點了肉絲兩面黃瑤柱蛋白炒飯外灘黃金炒飯,其中炒飯比較出色,飯炒得粒粒分明又乾身,無論是配清淡的瑤柱還是濃郁的鹹蛋黃都一樣好食~

纖維方面,則點了乾扁四季豆火腿津白~ 火腿津白最得小妹心,清淡之中又帶點鹹香,美味呀!!

最後是甜點環節,交由小妹發板,所以豪不客氣的點了酒釀小丸子、心太軟及香蕉高力豆沙~~
酒釀小丸子的桂花味濃,酒釀帶點微酸,小丸子煙韌,合格啦~~
最喜歡是這中式的心太軟,其實是紅棗中釀有一顆小小的糯米團子,面層再淋上一個桂花汁~ 紅棗甜美粉稔,糯米團子煙韌,兩種不同的口感揉合在一起,是說不出的和諧美味呀!!忍不住口,偷偷的多食了兩顆呀~
香蕉高力豆沙是店員的推介,蛋白層輕柔甜美,餡兒甜蜜,真的不錯呀!

就這樣,為我們畫上了完美的句號啦~~
2015-02-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
水煮魚
  • 心太軟
2015-03-26 1294 views
香港的租金昂貴,不少食肆因此進駐了工業區。九龍灣工商業區,現已儼如一個新興的美食天堂。另一邊廂,在長沙灣、荔枝角一帶,亦愈來愈精彩。某個周末下午,來到長裕街的「外灘拾號」午聚。這間裝修瑰麗的上海菜館,在無華的工業區裡,份外明亮。長裕街一帶平日熱熱鬧,今天卻無比寧靜。其實我蠻喜歡周末的工業區,沒有嘈吵的聲音,也不用排隊等候入座,可以放鬆地享受午後時光。 外灘拾號的裝修頗精緻,傳統之中有摩登的味道。一進門便見到偌大一個酒櫃,充滿時尚感的金屬四葉草吊飾引人注目,亦有古典味濃的陶馬擺設。座位方面,有圓桌、卡位,以及私人廂房,椅子全都是皮造的。而今天我們幾個朋友,被安排在一張大圓桌就坐。 這次午聚,我們點了一些前菜,以及服務員推介的一些菜色。先說說前菜,最早上桌的是「花雕鴿」。淺淺的花雕酒香,濃淡得宜,不會喧賓奪主。搭配乳鴿,跟平日常吃的醉雞比較,味道各有千秋,但鴿肉就多了一分嫩滑。 一向很喜歡「馬蘭頭百葉卷」這道上海前菜。有朋友問,馬蘭頭是甚麼?其實它是上海的一種野菜。加入麻油等調味料後,甘涼之中滲透陣陣清香,十分爽口。雖然只是簡簡單單的小菜,卻很美味。 不少上海菜館都能吃到燻蛋。外灘十號在傳

這次午聚,我們點了一些前菜,以及服務員推介的一些菜色。

花雕鴿

馬蘭頭百葉卷

不少上海菜館都能吃到燻蛋。外灘十號在傳統中創新,製作了「黑魚子燻蛋」。放在匙子上的燻蛋金黃剔透,賣相吸引。其嫩滑度、煙香度本就不錯,加入咸香出眾的黑魚子提味,層次立即變得更為豐富。
黑魚子燻蛋

另一道前菜是「本幫脆鱔」。無論口感和味道都值得一讚。脆得來帶點煙韌,甜甜酸酸的開胃滋味,恰到好處,是不俗的前菜選擇。
本幫脆鱔

外灘拾號走新派路線,味道較輕,比較少油。這道以桂花魚煮製的「原條水煮魚」很嫩,但只屬於小辣微麻的程度。如果想吃傳統風味,下單時要向服務員提出要求。
原條水煮魚

而咸甜交集的「蜜汁火方」,選用比較瘦而咸香的火腿,同時帶著誘人的冰糖和桂花甜味,吃起來不覺膩。
蜜汁火方

當日吃過的菜色之中,我最推薦「陽澄湖海鮮湯」和「原條內蒙雪花牛肋骨」。這個湯以小火爐保溫,確保客人能喝到最佳的風味。以蟹、魚、蝦仁等海鮮煮成的金黃色湯頭,用料十足,又鮮又濃,美味極了!而湯中的海鮮食材依然嫩滑,絕對不能錯過,要將湯和材料一同消滅。
陽澄湖海鮮湯

至於「原條內蒙雪花牛肋骨」連肉帶骨,外表霸氣十足。事實上,廚師早已起肉切件,非常貼心。而牛肋肉煮得入味而且非常鬆軟,入口即化,變成一絲一絲的牛肉。加上微甜的香濃醬汁,十分惹味。即使大大條亦很快被我們吃光。
原條內蒙雪花牛肋骨

最後,來一碟爽口鮮甜的「上湯菠菜」、「招牌小籠包」以及幾款甜品,作為飯聚的尾聲。其中,甜品試了家常餅、高力豆沙、桂花八寶飯等,最喜歡的是充滿濃厚酒香的「桂花酒釀丸子」呢,丸子數量很豐富,入口軟糯吸引。而健康味美的「桂花八寶飯」也值得推介。
桂花酒釀丸子
桂花八寶飯

小評:

外灘拾號的食物走新派路線,適合講究清淡少油的香港人。食物水準整體不俗,尤其推介「陽澄湖海鮮湯」和「原條內蒙雪花牛肋骨」。加上環境舒適,在周末更可以享受寧靜的時光,如果經過荔枝角,值得一試。
Other Info. : By Simon
黑魚子燻蛋