2015-01-16 1655 views
由於生日關係,一月份飯局眾多,近期食過的好味推介是位於荔枝角億京廣場二期---外灘十號我地4個女仔食到encore再encore!先黎頭盤有:即使凍左都依然會脆嘅脆鱔、雞絲粉皮、黑魚子薰蛋同四喜烤麩,然後再黎小籠包、勁勁勁好味嘅蜜汁火方同蟹粉蟹腿炒露荀。至於湯呢有:雲吞雞湯同足料海鮮湯。不得不提餐廳細心的用了蠟燭持續地幫湯保溫,一盅海鮮湯內有半隻大閘蟹、三件魚塊同一隻大蝦,絕對有驚喜。仲未食完喎,主菜係片皮鴨同雪花牛肋條,牛肉的肥和瘦肉均勻分佈,加上煮得入味,好友們已經將澱粉質拋諸腦後加碗白飯撈埋d汁。好啦好啦,已經飽到上心囗都要試埋拔絲香蕉同蘋果,餐廳絕不馬虎的用了忌廉汽水過冷河!!滿足到呢⋯⋯
我地4個女仔食到encore再encore!
滿足到呢⋯⋯
2015-01-15
$320 (Dinner)
  • 黑魚子薰蛋
  • 蜜汁火方
2015-01-11 3044 views
沒想到在工廠區一帶的這家上海菜館,裝修竟是如此堂皇,在該區絕無僅有。沒問題,先點些冷盤和點心,邊食邊等另一位事忙的朋友。首先出場的燻蛋,蛋黃不會過份的流,亦唔係死實實,火候控制唔錯,煙燻味足,而且放了些墨魚籽作點綴,有個好開始。之後的醉雞,皮爽,肉質嫩滑,只是鮮味欠奉,同埋酒香不足,仍有改善空間。又揀了幾款滬式點心,小籠包是必然之選。都算是皮薄,湯汁豐盈,唯嫌收口位做得不夠好。蘿蔔絲酥餅的賣相,就很靚仔。金黃的色澤,一絲絲層次十足,咬落鬆化,要挑剔的是蘿蔔未夠清甜。四年前,主角曾經一口吞下整隻生煎包,令我眼都凸埋。是晚,想不出理由不再來一客,讓他再度表演。雖然,這的出品外觀麻麻,我亦沒有品嚐,但一口鯨吞的秘技能重現眼前,絕對開懷。是時候要來些熱菜。大家都好想食片皮鴨,那就太好了。是鄒鴨,燒得皮脆,卻有點肥,不過連同京蔥、鴨醬和餅皮,包起來吃,也十分滋味。還有叉子燒餅,鬆化的外殼,配以味道不錯的肉末,最重要是有我喜歡的松子,大致滿意。在座有人說想試芥香蝦球,大家沒有異議。蝦球巨大,爽脆彈牙,可是,日本芥末實在太搶,吃得人人標眼水,這味的外號是感動蝦球嗎?吃得豐富,也該有碟菜,就上湯豆苗。
吃得豐富,也該有碟菜,就上湯豆苗。不很嫩,果然是果苗,而不是豆胚,沒有騙人。
作結的,是甜品蘋果窩餅,豆沙及棗泥窩餅我吃不少,以蘋果茸作餡料,效果都唔錯。

愉快的一夜,希望主角吃得滿意。
2015-01-07 1218 views
期待已久的上海菜終於來到荔枝角,店鋪裝修都好有格調,樓底高,環境好舒服、仲以為好貴,一打開本menu真係嚇左一跳,比起其他所謂新派既上海菜價錢平左差唔多20%,淨係食裝修都唔止啦(我心諗)。講返啲食物,我最欣賞個脆鱔、黑魚子燻蛋、蜜汁火方、牛肋條.....不得不提係佢個水煮,好少地方個水煮係好食既而呢度個水煮就夠香夠辣夠麻,唔錯!小龍包個皮夠薄,夠多湯👍總括來講,外滩拾号可以算是一間認真既菜館!
2015-01-05
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary