Happy Friday既中午一大班同事出去食lunch,但由於我地8個太多人,所以要分開兩張枱坐。餐廳既裝修好有日式風格,木既設計,加上一入門口有張長嘅拉麵吧枱。我本身比較鐘意食辣,所以叫左個赤天王拉麵。一開始就食左粒蛋先,係真溏心蛋,唔係實心扮流心,正!有兩塊叉燒,唔會好油膩,但都比較薄。個湯底都好濃郁,辣度適中。成個麵既份量岩岩好,唔會太飽。建議大家可以食佢既免費side dish芽菜,醃得好入味,可以任添,我地添左2-3 round,因為真係好好食!宜間拉麵值得再試,不過美中不足係比較細間,太多人既話就唔可以一齊坐。

赤天王拉麵
2019-10-11
$90 (Lunch)
赤天王拉麵
2019-10-13 213 views
今晚和男友在黄埔覓食,吃了這家拉麵店覺得很高質,值得推薦。環境(5/5)典型日式裝修,乾淨衛生。店面不算很大,但也不會很擁擠。我坐在走廊旁,至少不用擔心中途手肘被人撞來撞去。食物(5/5)我們點了限定天王(胡椒天王),黑天王和烤餃子。胡椒天王是我近年吃過最好吃的拉麵湯底👍🏻👍🏻👍🏻沒想到芝士和胡椒的味道可以那麼搭。好吃到男友最後把湯底也喝光🤭黑天王是黑蒜湯底。它不是那種一端上桌就很重口味的拉麵,湯底有淡淡的黑蒜香味,吃完一整碗也不會覺得很膩。很多拉麵店的餃子都是炸的,或者烤得太脆太焦。我個人偏偏喜歡這家的烤餃子,烤得剛剛好,裹面的餡也很足料,值得一試再試。服務(5/5)整體都很殷勤。有個女服務生看到我抱著手袋,主動拿多一張椅子給我放,很貼心
今晚和男友在黄埔覓食,吃了這家拉麵店覺得很高質,值得推薦。

環境(5/5)

食物(5/5)
我們點了限定天王(胡椒天王),黑天王和烤餃子。

服務(5/5)

2019-10-13
$100 (Dinner)
  • 烤餃子
  • 限定天王
  • 限定天王-----胡椒芝士拉麵
2019-10-10 137 views
今日難得一個人可以去紅館睇show,喺附近又唔知食咩好,突然間好想食日本拉麵,就諗起拉麵天王,聽聞好多人推介過,今日就等我自己親身試吓先。有四隻款推介:我叫咗一個限定天王原來係一個黑椒湯底,好濃烈嘅豬骨湯底,黑椒味相當重,兩大片豬腩肉,肥瘦均勻,我揀咗普通林到面,當中加了一隻溫泉蛋,蛋黃煮成半生熟,夾埋芝士一齊食非常享受。烤餃子:皮薄餡靚,調味啱啱好,大大嚿豬肉,點小小醋就已經好滿足。其實佢哋仲有幾隻款嘅拉麵,下一次我一定會去試埋佢。

有四隻款推介:

烤餃子:
皮薄餡靚,調味啱啱好,大大嚿豬肉,點小小醋就已經好滿足。

其實佢哋仲有幾隻款嘅拉麵,下一次我一定會去試埋佢。
2019-09-25
Type of Meal
Dinner
2019-10-09 142 views
同事食完這間拉麵天王後回到公司讚不絕口,令我這幾天一直心痕痕,今日準時下班就逼她帶我來試了。餐廳的裝潢是好傳統的日式拉麵店風格,簡約舒服。餐廳的點菜單清晰易明,而且可以自由選擇湯底的口味及麵質的軟硬程度,非常貼心。看到牆上印有期間限定湯底的海報,原來這間拉麵店會定期替換期間限定的湯底,今期有咖喱紫薯拉麵及胡椒天王拉麵可以選擇,一向喜歡胡椒味的我就點了後者,同事就點了黑天王。黑天王一上菜已經傳來好香的蒜味,同事分了一些給我試,湯底濃郁而不油膩,用了幼身的麵條,更加索味。胡椒天王拉麵濃厚的豬骨湯配微刺激胡椒香味,味道非常配合又有層次。而且加了很多芝士,半溶的芝士沾在軟硬適中的拉麵上,口層豐富。燒過的五花叉燒肥瘦適中,另外半熟糖心蛋非常入味,有驚喜!另外再點了兩款小食。豚角煮本身一看到一層肥肉有點抗拒,但入口竟然一點油膩感都沒有,滿口都是肉味及焦香味,很特別。烤餃子皮薄足料,外皮脆口,比期望中更出色喔。果然高質,難怪同事食完讚個不停,有機會要再來試咖喱紫薯拉麵!
胡椒天王拉麵

另外再點了兩款小食。
烤餃子
皮薄足料,外皮脆口,比期望中更出色喔。

2019-09-15
$130 (Dinner)
2019-10-07 110 views
一碗好味的拉麵最重要的因素一定是湯底了,麵質也是同樣重要的.一碗拉麵的高低分別是很大的.經朋友介紹之下來到了,這紅磡的人氣拉麵食店試一試正宗的拉麵.拉麵的選擇有四款包括了豬骨,黑蒜等還有一個限定王.下單十分之方便,可自由選擇湯底的濃度及拉麵的硬度等.這個限定王拉麵湯底是黑胡椒,加上芝士,十分之有特色,令湯底十分之香濃,加上麵質十分之爽滑,水準之作.到主打的豚骨湯底,豬骨味十分之香濃,加上叉燒也是十分之香口的,湯底又夠熱水準十分之高,完全是日本的風味.

拉麵的選擇有四款包括了豬骨,黑蒜等還有一個限定王.

下單十分之方便,可自由選擇湯底的濃度及拉麵的硬度等.

2019-10-05 201 views
喺黃埔附近接男友放工,佢又話想食拉麵😂😂我發現佢10次出街食有8次話要食拉麵架🤣🤣🤣之前幾次都食左其他野,好啦,今次就如佢所願啦!細細個鍾意聽四大天王,鍾意聽歌嘅人總係對天王天后有情意結嘅😌😌 見到哩間拉麵天王,諗都唔洗諗都要試下先得😂😂😂四大天王分白天王,赤天王,黑天王同限定天王!我叫左黑天王,男友食赤天王,黑蒜油一向係我至愛,連男友至愛嘅辣湯都有👏🏾👏🏾👏🏾拉麵一到緊係要飲啖湯試一試豬骨湯底嘅濃郁情度,香濃美味👍🏾👍🏾👍🏾麵條彈牙有咬口,雖然係幼麵但都成功掛湯😋😋😋仲有半隻糖心蛋香滑美味😍😍😍炸餃子🥟香脆有肉汁,$30有交易👍🏾👍🏾👍🏾豚角煮🍖肥瘦有層次,煮到入哂味😋😋😋$25係好抵食😍😍😍值得一提係佢地嘅汽水係玻璃樽裝,特別有風味😌😌😌總括黎講就係:「會有下次」🥳🥳🥳

炸餃子🥟香脆有肉汁,$30有交易👍🏾👍🏾👍🏾
豚角煮🍖肥瘦有層次,煮到入哂味😋😋😋$25係好抵食😍😍😍
值得一提係佢地嘅汽水係玻璃樽裝,特別有風味😌😌😌

總括黎講就係:「會有下次」🥳🥳🥳
玻璃樽汽水
炸餃子
2019-09-23
$120 (Dinner)
玻璃樽汽水
炸餃子
2019-10-03 88 views
想試下佢限定拉麵,有兩款,我比胡椒天王吸引左,佢一碗唔算好大碗,女仔都可以食得哂。胡椒天王 $92 👍🏻推介!🥰相影出黎既芝士唔多,但食落其實算多,啖啖都有拉絲既芝士☺️湯濃但唔會好咸,湯好好味胡椒味香,有油但剛好,而且湯無一般大多數拉麵店既豚骨湯甘膩,配菜都出奇地幾夾😚溏心蛋都唔錯😊拉麵係比較幼身既,好掛湯👍🏻食完之後都無口渴👍🏻會再黎食!黑天王 $82 👍🏻豚骨湯無得輸,我男朋友飲哂成碗湯。正👍🏻

胡椒天王 $92 👍🏻推介!🥰

黑天王 $82 👍🏻
豚骨湯無得輸,我男朋友飲哂成碗湯。正👍🏻

• 溏心蛋
2019-09-29 136 views
今日一早起床突然很想吃日本拉麵,於是就上網搜尋🔍結果找到一間推出了期間限定-而且有我最愛紫薯為主題的拉麵🍜事不宜遲,立即出發!我當然是選了限定天王-沖繩紫薯配上咖喱豬骨湯底的拉麵。一開始會覺得紫薯是甜的配上拉麵感覺會不會很奇怪,一嚐之下發覺紫薯與咖喱的配合產生了一種順滑的口感,口味獨特,是創新的菜式!我朋友他點了黑天王-就是黑蒜油拉麵🍜可能他是選了味道淡的關係,他說比起其他日本拉麵店比較遜色。對一個男孩子而言份量不夠!小吃選了一個焗餃子🥟,日本餃子給人的感覺可能比較油膩;如果待久了不吃皮會變軟林林。但這款局的香脆可口一點也不感覺油,最適合我這些偽健康的食客!十分推🤞🏻🤞🏻🤞🏻

事不宜遲,立即出發!

我朋友他點了黑天王-就是黑蒜油拉麵🍜

焗餃子
2019-09-24 235 views
今日收工同朋友去左紅磡搵食,朋友話想食拉麵,之前聽過德民街果邊有幾間日本菜,所以就去睇下。去到見到一間拉麵小店,門口好有日本氣氛,同朋友睇一睇餐牌,覺得唔錯就入左去啦。入到入面地方唔算好大,但好有日本屋台既感覺。  拉麵有三款固定兩款期間限定,我地兩個今次叫左一個黑天王,一個白天王,小食方面就叫左一份烤餃子,一份芝士年糕。拉麵除左口味外,配料同味道都可以因應自已喜好黎揀。 我食果個係黑天王,湯底是係新鮮豬骨湯和黑蒜油混合,黑蒜油味道十分香,條條麵都吸收左黑蒜油既味道,味道偏濃,麵質揀咗適中,所以唔會太硬。  我朋友就食白天王,湯底係用新鮮豬骨淆製十幾個鐘,所以味道十分濃,啖啖都好香。麵底都係因應自己口味揀,所以一定啱自己胃口。  而烤餃子,餃子皮做到好脆口,但一咬開入面係充滿肉汁,所以要小心啲食。  最後芝士年糕,軟糯既年糕入面包住芝士,㕿口又唔會太膩,唔錯。  整體黎講,野食質素高,價錢合理,下次應該會黎試下佢地既期間限定拉麵。

白天王

芝士年糕

2019-09-10
白天王
芝士年糕
2019-09-14 166 views
這裏位於紅磡鬧市中的拉麵小店, 店外有一大紅燈籠高高掛, 十分易認店內走日式拉麵店風格, 地方尚算闊落餐牌掛在牆上, 提供數款拉麵, 我點了限定天王系列之胡椒天王, 一份烤餃子作為小食胡椒天王拉麵用上了上等黑胡椒粒和胡椒油, 混合了香濃豬骨湯底, 拉麵面上再鋪上了芝士碎, 芝士碎甚至可以做出拉絲的效果, 頓時間香濃撲鼻的味道籠罩了整個店內吃拉麵又怎能沒有一份日式餃子配送呢? 烤餃子一份共有五隻, 利用烤焗的方式令到餃子皮脆脆的, 點上日式餃子醋, 這就是正宗的拉麵配餃子下次有機會經過再嘗嘗他家的天王拉麵系列

店內走日式拉麵店風格, 地方尚算闊落

限定天王

吃拉麵又怎能沒有一份日式餃子配送呢?

下次有機會經過再嘗嘗他家的天王拉麵系列
2019-09-10
$132 (Lunch)
2019-09-12 142 views
今日收工突然想食拉麵🤤🤤見到呢間門面好有日式風情,又有唔少好評就試試。一入門口就見到有bar枱,坐喺bar枱會睇到師傅煮麵,好有日本小店嘅感覺。拉麵有四款,三款長期都有,另外有兩款期間限定😋😋 見到期間限定有紫薯咖喱湯拉麵,鐘意試新嘢嘅我就梗係要試下啦!另外仲加咗荀同叫咗小食,焗餃子。本身想試綠茶,不過賣晒無緣啦!有得揀口味濃淡,我就揀淡。拉麵嚟到賣相幾好,紫薯好似個雪糕球咁,起初有啲驚又紫薯又咖喱會好怪,點知又幾好食喎,紫薯好香,而湯底師傅都做到淡又不失香味,唔錯唔錯!食日或餃子最怕就係又硬又多油,但可能因為佢係焗唔係煎,所以一啲都唔油,皮都好脆👍🏻👍🏻👍🏻環境安靜,坐得舒服,食物唔錯,好滿意嘅一餐💖💖

有得揀口味濃淡,我就揀淡。

環境安靜,坐得舒服,食物唔錯,好滿意嘅一餐💖💖
2019-09-05 2016 views
呢日同屋企人行黃埔吉x島, 買完嘢之後去附近搵食, 經過一間拉麵店門口, 見到門口裝修都幾有日式風格, 睇完餐牌都覺得啱食就入去試下, 餐廳裝修和其他拉麵小店差不多, 有張長嘅拉麵吧枱, 然後有幾張四人枱, 擺設都算企理乾淨。烤餃子呢款餃子唔係煎嘅, 應該係用焗嘅方法嚟做, 令餃子比較少油, 健康啲, 可以保持到肉汁。迷你天王丼因為小弟比較大食嘅關係, 加上當日比較肚餓, 下一碗拉麵醫唔飽個肚, 所以小食都揀咗個迷你飯, 迷你飯都配咗半隻流心蛋和豚角肉, 豚角肉夠淋身入味, 上枱前仲用火槍燒過, 有多層焦香味。胡椒天王拉麵個胡椒湯底幾特別, 面層加咗芝士, 中和咗胡椒嘅辣味, 所以食落去我覺得唔算太辣, 叉燒都幾大片, 夠淋夠入味, 食到一半面層嘅芝士開始溶, 又做到拉絲嘅效果, 個麵身做到爽口彈牙。黑天王拉麵朋友叫咗個黑天王拉麵, 即係黑蒜油拉麵, 個湯底係用豬骨湯加黑蒜油, 我試咗少少, 豬骨湯底幾濃郁, 黑蒜油味道好香。

迷你天王丼

胡椒天王拉麵

黑天王拉麵

2019-09-04 148 views
係黃埔行行下街想食拉麵,即刻上網睇下有冇拉麵店介紹,見依家評價幾好,就起行去食返碗麵醫醫肚~鋪頭位於德民街,離地鐵站好近,位置都唔算難搵。佢menu選擇唔多,有四個選擇比你揀,分別係白天王(豬骨湯底)、赤天王(辣湯底)、黑天王(黑蒜油)同限定天王。我地分別叫左一配白天王同限定天王,我地個日佢個限定天王係胡椒湯底。白天王係最普通既豬骨湯底味,湯底濃郁,叉燒肥瘦適中,整體嚟講幾好食,不過不失。至於胡椒湯底,胡椒味真係好香,食落去有d辣,最特別既係放左芝士係面,本身以為個味會好怪好唔夾,點知唔會,芝士反而令成個湯變得creamy,口感豐富左,好味😋
鋪頭位於德民街,離地鐵站好近,位置都唔算難搵。

2019-09-02 142 views
餐廳地理位置好好,黃埔港鐵站一出行幾分鐘就到,我本身好鍾意食拉麵,見到呢度咁多正評梗係要試試!餐廳裝修樸實,但係好有日本拉麵店嘅感覺,入門口就有長bar枱,可以望住師傅煮麵添!黑天王拉麵湯底有好濃嘅黑蒜味,我揀咗較硬身嘅拉麵,軟硬度煮得啱啱好,流心蛋真係好流心,叉燒薄身有入口即溶嘅感覺。豚角煮三個字:好入味!一啖一粒岩岩好。限定天王拉麵唔同季節有唔同嘅食材去煮,今次就係用左胡椒再配上芝士,小小辛辣之餘拉麵又會有芝士拉絲,幾特別同好味嘅配搭。煎餃子一上枱就比男朋友食晒,煎得好香脆,餃子餡係用咗椰菜絲配豬肉,好地道嘅日本口味。

黑天王拉麵

豚角煮
三個字:好入味!一啖一粒岩岩好。

限定天王拉麵

煎餃子

2019-08-29
$100 (Dinner)
  • 豚角煮
2019-09-01 1121 views
今日難得嚟到黃埔行街,行得耐比較攰,唔想食太飽肚嘅食物見到呢度有間日式拉麵店,覺得係呢一刻唔錯嘅選擇,所以入去試一試拉麵嘅質素店舖入面好簡潔,一入門口已經見到煮麵嘅開放式廚房店舖主打四類拉麵至於限定天王,店舖推介咗兩款,一款係加咗紫薯同咖哩油喺豬骨湯底嘅拉麵, 呢一款係胡椒湯底拉麵呢度係自助落單,可以根據自己嘅口味同需要選擇拉麵見到調味架入面有自家製嘅配菜黑天王呢款拉麵一上枱就聞到好香嘅蒜味,麵質揀咗適中,所以唔會太硬赤天王食過出面一啲辣嘅拉麵,可能要配合香港人口味,實際上都唔算好辣不過呢個真係食到辣味,味道偏濃隻溏心蛋都做得好靚呢度嘅麵同平時食嘅唔同,係用左幼拉麵因為唔鍾意食太淋嘅麵,所以揀咗偏硬嘅麵食落爽滑有口感原來除咗拉麵,呢度仲有飯可以揀呢個係迷你天王丼,有幾片燒得好靚嘅五花肉, 配上甜甜地嘅醬汁同溏心蛋,成個飯非常好味豚角燒呢款肉同樣燒得好香脆,半肥瘦嘅肉質,食落爽口,非常好食
今日難得嚟到黃埔行街,行得耐比較攰,唔想食太飽肚嘅食物

店舖入面好簡潔,一入門口已經見到煮麵嘅開放式廚房

店舖主打四類拉麵

呢度係自助落單,可以根據自己嘅口味同需要選擇拉麵

見到調味架入面有自家製嘅配菜

黑天王
呢款拉麵一上枱就聞到好香嘅蒜味,麵質揀咗適中,所以唔會太硬

赤天王
不過呢個真係食到辣味,味道偏濃

隻溏心蛋都做得好靚

呢度嘅麵同平時食嘅唔同,係用左幼拉麵
因為唔鍾意食太淋嘅麵,所以揀咗偏硬嘅麵
食落爽滑有口感

原來除咗拉麵,呢度仲有飯可以揀

豚角燒
呢款肉同樣燒得好香脆,半肥瘦嘅肉質,食落爽口,非常好食
  • 迷你天王丼
  • 豚角煮