原來天丼是指天婦羅蓋飯(我還以為是神級丼飯😂)這家是日本知名連鎖天婦羅丼飯店𝑇𝐸𝑁𝑌𝐴(天丼てんや)🎏現時過江龍進駐香港有四間分店門口展示食物模型令人看見也想進店一嚐🤤 巨星天丼🍤🦪🦑🦀🍄巨星天丼是人氣之選👍賣相吸引,配料相當豐富🤩包括黑虎蝦🍤帆立貝🦪魷魚🦑蟹柳🦀本菇🍄紫菜及四季豆,所有天婦羅即叫即做,炸粉厚薄適中,麵衣香脆💯再配上特製醬汁和珍珠米風味十足😋丼飯還附送麵豉湯,吃完格外滿足鰻魚盛合丼🍱配料包括鰻魚,玉子及中華沙律,鰻魚本身烤得恰到好處,肉質嫩滑但就略嫌有少許魚骨,配沾上鰻魚汁的珍珠米更加惹味😋 日本半熟蛋天婦羅🥚還追加了一客日本半熟蛋天婦羅🥚但沒有我想像中的流心,稍為有少許失望部分食材由日本直送✈️每一碗丼飯用心製作❤而且價錢合理👍CP值高💯店員還推介一些小食,例如蒲燒鰻魚天婦羅及甲羅天婦羅,下次可再回訪這家店嘗試其他炸物及甜品☺️
原來天丼是指天婦羅蓋飯(我還以為是神級丼飯😂)
這家是日本知名連鎖天婦羅丼飯店𝑇𝐸𝑁𝑌𝐴(天丼てんや)🎏

鰻魚盛合丼

日本半熟蛋天婦羅🥚

2022-08-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
鰻魚盛合丼
2022-08-16 518 views
聽聞呢間係日本嘅過江龍,食過一次返尋味,又想食多次今次我哋嗌咗一個飯,入邊有天婦羅雞、蓮藕、椒,同埋蛋隻雞有啲鞋,下次都係食返正常嘅天婦羅蝦天婦羅茄子等等會好味啲,呢個飯加埋隻蛋食就幾好味,唔會太乾身另外一個係凍嘅蕎麥麵,食落口好新鮮,冷面汁好好味,佢仲有少少Wasabi 提升味道.天婦羅方面有兩隻蝦,茄子蟹柳蓮藕 兩個人食嘅晚餐大概係$80 1個,食到呢個質素嘅天婦羅我覺得物有所值!雖然佢嘅款式唔算太多,但係越專門嘅嘢通常就越有水準,而且員工服務質素都幾好
聽聞呢間係日本嘅過江龍,食過一次返尋味,又想食多次
今次我哋嗌咗一個飯,入邊有天婦羅雞、蓮藕、椒,同埋蛋

天婦羅方面有兩隻蝦,茄子蟹柳蓮藕
2022-08-15
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 天婦羅蕎麥麵
再訪天丼~甜品同樣出色🫶🏻🍨話說上次食完天丼既天婦羅覺得好好食,但因為時間太趕無試埋甜品,今日終於可以試到,同樣係CP值極高👍🏻😋❤️ 和麻糬 (凍) $17本身以為係偏煙韌既mochi, 但食落係比較軟糯,牛奶味都好出,配合埋芝麻碎感覺有D似凍版既糖不甩,幾新奇😙👍🏻店員都好貼心主動幫我地撈芝麻碎同整開一舊舊方便食👍🏻🥰❤️ 天婦羅菠蘿配雪糕 $21上碟前店員話因為天婦羅菠蘿係用180度高溫炸成,要將雪糕分開放然後先一齊食🤣🤣菠蘿好熱雪糕好凍,食落好大反差好大衝擊,但味道又出奇地夾,好有創意😆😆雖然呢間分店既天婦羅無上次炸得咁好食,但overall黎講估唔到天婦羅專門店連甜品都可以咁出色,價錢唔貴之餘款式特別,路過入去食既不妨可以試埋甜品😝😝味道:8.5/10性價比:9/10📍天丼 (將軍澳店)將軍澳坑口重華路8號東港城2樓216號舖📌人均消費: $51-100#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hk
再訪天丼~甜品同樣出色🫶🏻🍨

❤️ 和麻糬 (凍) $17

店員都好貼心主動幫我地撈芝麻碎同整開一舊舊方便食👍🏻🥰

❤️ 天婦羅菠蘿配雪糕 $21

味道:8.5/10
性價比:9/10

📍天丼 (將軍澳店)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓216號舖

📌人均消費: $51-100

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #港式美食 #日本菜 #日本甜品 #甜品 #dessert
#tempura #tenya #天婦羅 #天丼 #雪糕 #麻糬 #mochi
2022-08-10 300 views
這餐廳由開張到現在也是要大排長龍的,今天放工早了見到條龍不是太多人便和友人一起排一排,嘗一嘗。門外裝潢其實已經很吸引,即使食物模型是假的,也感受得到食物的美味,我們在排隊等候時間已想好了吃什麼😋等了半小時,終於可以入座🥳我的胃口比較細少,所以便選了天婦羅份量最少的一款上天丼 $63黑虎蝦兩隻,蟹柳,蔬菜,滿滿的一算盤,金黃色的,馬上食指大動,急不及待先嘗一口主角,黑虎蝦,麵衣香脆,不厚,薄薄的包著蝦仁,蝦仁爽口,豐富的蝦鮮味,咸淡適中,再配上特製的醬汁加白飯,越食越開胃,白飯是採用日本青森米,黏度剛剛好,帶有一點點白米甜,突顯天婦羅風味,炸蔬菜有四季豆,蓮藕,茄子,可以減膩。另加$9蚊加了一杯熱菊蜜,菊蜜甜甜的,更開胃。不槐是要排隊的餐廳,值得一嘗👍🏻

上天丼 $63

不槐是要排隊的餐廳,值得一嘗👍🏻
  • 上天丼
2022-08-08 214 views
久仰大名既天丼天婦羅終於可以一試,平時都幾多人排隊所以去既朋友要留意下時間。叫左一個烏冬一個蛋丼,真係唔錯,特別提一提烏冬,幾彈牙。要提一提呢間杭口店比較細,位比較逼。

要提一提呢間杭口店比較細,位比較逼。
2022-07-22 333 views
今日好開心,老公早收工,又可以陪我飲飲食食!今日繼續東港城!之前日日排長龍,今日竟然見到無人等位,立即九秒九入天丼試食天婦羅!其實之前不認識這間店,只見到它們說是"No. 1 Tempura Tendon In Japan",所以很想試試,想知道是否值得這個名聲(名附其實)!看餐牌好似好多選擇,但其實每款都差不多🤣最後選了 1. 天婦羅湯烏冬+豚骨白湯 & 2. 穴子海老天丼。1. 天婦羅湯烏冬+豚骨白湯黑虎蝦 x 2,蟹柳、茄子、蓮藕 & 四季豆各一。天婦羅唔錯,粉薄!湯底味道OK,但不夠濃。烏冬份量足夠,不是太大食的話,應該夠飽。2. 穴子海老天婦羅黑虎蝦、穴子、蟹柳、紫菜、本菇、茄子 & 四季豆,各一。天婦羅唔錯,但希望可以加多些少飯,否則不夠飽!之後加了小食:八爪魚天婦羅、茶碗蒸 & 櫻花蝦薯仔沙律。八爪魚天婦羅:店員推介,青森縣出產,刺身級!意外地覺得好好味,好鮮甜。可能因為八爪魚是刺身級,不用一定煮熟才可以食用,所以薄薄的加天婦羅粉炸一炸就可以了,推介!茶碗蒸:加了蟹籽,口感豐富了,好味!(基本上每間有茶碗蒸的店舖,我都一定會點!)櫻花蝦薯仔沙律:好味!本來薯仔沙律都悶悶地
今日好開心,老公早收工,又可以陪我飲飲食食!

今日繼續東港城!
之前日日排長龍,今日竟然見到無人等位,
立即九秒九入天丼試食天婦羅!

其實之前不認識這間店,
所以很想試試,想知道是否值得這個名聲(名附其實)!

看餐牌好似好多選擇,但其實每款都差不多🤣

1. 天婦羅湯烏冬+豚骨白湯
黑虎蝦 x 2,蟹柳、茄子、蓮藕 & 四季豆各一。
天婦羅唔錯,粉薄!
湯底味道OK,但不夠濃。
烏冬份量足夠,不是太大食的話,應該夠飽。

2. 穴子海老天婦羅
黑虎蝦、穴子、蟹柳、紫菜、本菇、茄子 & 四季豆,各一。
天婦羅唔錯,但希望可以加多些少飯,否則不夠飽!

之後加了小食:八爪魚天婦羅、茶碗蒸 & 櫻花蝦薯仔沙律。

八爪魚天婦羅:店員推介,青森縣出產,刺身級!
意外地覺得好好味,好鮮甜。
可能因為八爪魚是刺身級,不用一定煮熟才可以食用,
所以薄薄的加天婦羅粉炸一炸就可以了,推介!

茶碗蒸:加了蟹籽,口感豐富了,好味!
(基本上每間有茶碗蒸的店舖,我都一定會點!)

櫻花蝦薯仔沙律:好味!
本來薯仔沙律都悶悶地,但加了櫻花蝦後,增加了口 感,覺得好好味!

我不肯定這家是否做到 "No. 1 Tempura Tendon In Japan",
但下次想食天婦羅,我應該會想起這店!😊

2022-07-21
Type of Meal
Tea
2022-07-10 306 views
🕰平日午餐時段多數要排隊,甚至見過見過 下午5:30有人等佢開門。一個平日晚上6:30,直入,裏面8成滿,所以就試試佢。💲堂食設加一🕵🏻最後有服務上可以改善的地方,希望做餐飲業的你會睇到最後😔🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢<天婦羅蕎麥麵 $82>(天婦羅蝦2隻、蟹柳、茄子、蓮藕、四季豆)等左20分鐘,食物終於到了,食物份量是足夠的。粉漿調味、厚度得宜,而天婦羅裏面的蝦及蔬菜都可以,就咁直接食已經可以,如果點埋天婦羅汁就會咸左啲。最有驚喜的是蓮藕天婦羅,爽、脆、鮮甜蕎麥麵的擺盤就似日本地道吃的。<天婦羅烏冬 $82><淺草海老天丼 $78>🕵🏻食個晚餐45分鐘,已目睹3次職員問不同食客轉枱,多數是問剛入座/食物剛上枱的2人組轉位置,以騰出空間入3-4人枱。理解職員想入多張枱、做多單生意(人性化去諗想,縮短等候時間?)但由食客的角度,這絕非好的體驗,😕人人都有符最低消費、人人都有加一,人均消費近$100,仲要限時 45分鐘,但得來的是快餐的對待?更可況這體驗沒有比快餐優勝😕或者你入人前停一停,諗一諗,觀察一下、預計一下?
🕰
平日午餐時段多數要排隊,
甚至見過見過 下午5:30有人等佢開門。
一個平日晚上6:30,
直入,裏面8成滿,
所以就試試佢。
💲
堂食設加一
🕵🏻
最後有服務上可以改善的地方,
希望做餐飲業的你會睇到最後😔
🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
<天婦羅蕎麥麵 $82>
(天婦羅蝦2隻、蟹柳、茄子、蓮藕、四季豆)
等左20分鐘,
食物終於到了,
食物份量是足夠的。
粉漿調味、厚度得宜,
而天婦羅裏面的蝦及蔬菜都可以,
就咁直接食已經可以,
如果點埋天婦羅汁就會咸左啲。
最有驚喜的是蓮藕天婦羅,
爽、脆、鮮甜
蕎麥麵的擺盤就似日本地道吃的。
天婦羅蝦

🕵🏻
食個晚餐45分鐘,
已目睹3次職員問不同食客轉枱,
多數是問剛入座/食物剛上枱的2人組轉位置,
以騰出空間入3-4人枱。
但由食客的角度,
這絕非好的體驗,😕
人人都有符最低消費、人人都有加一,
人均消費近$100,仲要限時 45分鐘,
但得來的是快餐的對待?
更可況這體驗沒有比快餐優勝😕
或者你入人前停一停,諗一諗,
觀察一下、預計一下?
$100 (Dinner)
天婦羅蝦
天婦羅烏冬
淺草海老天丼
2022-07-04 193 views
第一次食呢一間嘢,原來係連鎖嘅,日本嚟嘅天婦羅店。假期lunch去到要排隊,但係都唔算好多張枱,因為佢限時每枱食45分鐘,所以都唔算要等好耐。但佢都有寫明,天婦羅係即叫即整,要等大概12至15分鐘左右,即係你大概只有半個鐘頭可以食嘢。我哋嗌咗兩個set﹐一個係我哋覺得最抵嘅 最普通天婦羅set. 入面有兩隻蝦,一片蓮藕,一片茄子,一條蟹柳,仲有條豆角同埋一碗麵豉湯。佢個醬油聲稱係"靈魂之醬油", describe得非常好,因為個汁真係好好味! 同埋熱辣辣都應該真係即刻整嘅。另一個set就加咗錢係配凍烏冬,啲餸都係相類似,但呢個就有一個蘿蔔蓉嘅汁去配嘅。 配飯覺得係啱口味啲,但食麵就會覺得清淡啲冇咁油膩,overall覺得幾好食,可以encore.
第一次食呢一間嘢,原來係連鎖嘅,日本嚟嘅天婦羅店。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
📍 天丼てんや (東港城)-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-華味鳥天丼 -$72入面有唔好款嘅天婦羅🍤 有炸雞 豆角 茄子 大家聽到會有炸蔬菜 可能會覺得蔬菜入邊嘅水份會炸到好乾 但係呢個完全唔會 食咗佢嘅炸茄子 都食到茄子嘅汁喺入邊 炸雞都唔會好乾 呢幾款天婦羅都唔會覺得食落去係成口都係油 但食得好多塊嘅話就會覺得好濟 始終呢啲都係炸嘅 佢嘅飯再配上佢哋自己買嘅天婦羅醬油 再加溫泉蛋係perfect match 🤤 係超好食!!!!!超級果種 好食到我已經買咗一支天婦羅醬油返屋企🙆🏻‍♀️😂🫶🏻麵豉湯 大家可能都會覺得係平時超級市場會買到開水沖果種 但佢呢個唔會覺得係用水開出嚟 飲落又唔會好咸 俾我哋嘅感覺係佢自己煲福碟 +$18因為嗰日好快父親節 所以佢哋推出呢個福碟 入面有天婦羅明太子 同埋天婦羅本菇 都幾特別 爸爸食得好開心🤫最後嗰張相 係店員推介我哋嘅試食 入面係天婦羅醬油再配白 再加埋平時天婦羅跌咗係油入邊嘅碎碎 好特別 係唔同嘅食法 P.s 店員超nice!!!!!!!! ⸜( ´ ꒳
📍 天丼てんや (東港城)
#5🫶🏻係最高
環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
華味鳥天丼 -$72

福碟 +$18

P.s 店員超nice!!!!!!!! ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎
  • 華味鳥天丼
最近遷移到將軍澳坑口番工Lunchtime 跟同事們係公司附近覓食呢間餐廳之前已經幫襯過一次果時係食有一大條魚果個餐非常好食 今次比隻蛋吸引左揀左雞肉丼點知就中左伏蛋是好食的!但雞天婦羅真係一般般因為口感好硬 味道都一般般我諗下次再去既話真係唔會再揀呢個餐海鮮既天婦羅始終係好食啲蝦天婦羅是ok 的魚都好食細食既人士可能揀冷麵會好啲無咁飽同事們反映番話跟飯同烏冬的話食完都比較飽滯下次有機會再去食番穴子果個餐好食好多
最近遷移到將軍澳坑口番工

同事們反映番話跟飯同烏冬的話
食完都比較飽滯

下次有機會再去食番穴子果個餐
好食好多

It is not very delicious I would say….. As many other 天丼shops, their bowls are specially designed to make it look big but indeed the bottom is very thick to make the volume much smaller than it looks. I ordered tempura chicken fillet as it is one of their recommendation but it turned out nothing special.Just the tempura pea has still got the fibrous string on the pod and this made every piece of pea stiff and tough to eat….Regardless of the above, they had excellent service. One of the staff was

Regardless of the above, they had excellent service. One of the staff was very attention to help you with your bags and umbrella.
Type of Meal
Dinner
最初係將軍澳開既時候真係好多人排隊試,隨著熱潮退後,已經唔難搵位。由於即叫即製,所以要等一陣,但每次上枱既擺設都好吸晴。試過幾次食唔同既野,本身menu既選擇都幾多,主要特式係天婦羅炸物既唔同配搭。天婦羅整體上都脆口和新鮮,天丼係日本都算係平民之選,黎到香港價錢會貴少少但都可以接受。而且份量以一個女生黎講已經好夠飽。本身都鐘意佢成set有埋前菜既配搭,玉子和蝦仔都好味道。而且侍應生服務都好好,不過外賣真係未試過,唔知番到屋企d天婦羅會唔會已經唔脆🤔

由於即叫即製,所以要等一陣,但每次上枱既擺設都好吸晴。

食天丼 就梗係想食飯點知廚房冇曬飯 得返烏冬/麵佢話煲飯要等20個鐘之後先有 廚房準備唔切咁我話可唔可以喺度坐20分鐘先落單點知佢話每個人限制堂食時間45分鐘全程個侍應都好好態度好好笑容嘅但係細心諗下 其實明明係你餐廳問題一間做天丼的店竟然無飯個客都已經唔介意等但你就話堂食時間限制45分鐘我明白你店舖出面有人等位但係可唔可以盡量配合下食客要求你準備唔切的飯係你廚房問題我嗰日心情好 加上全程個侍應都好好態度好好笑容 我冇再講落去 求其跟餐配麵算但當然唔使講 天婦羅梗係配飯先好食
食天丼 就梗係想食飯

但係可唔可以盡量配合下食客要求
你準備唔切的飯係你廚房問題

但當然唔使講 天婦羅梗係配飯先好食
2022-04-23 166 views
响坑口商場入面成日見到有人排隊已經好想試,今日有時間見人龍唔算長,等咗十分鐘左右就可以入座✌🏻店內環境同日本D店差唔多,乾淨衛生,不過唔算濶落因為本身鍾意麵食,所以叫咗個天婦羅蕎麥醬油麵餐,等咗十分鐘左右,有得食喇首先飲一啖醬油湯,呀~同我响日本飲到嘅味道一樣架~好懷念呀,食一啖蕎麥麵,有蕎麥味之餘,麵質軟硬度好適中👍🏻超正~然後就到天婦羅蝦🍤 個炸粉夠薄身好脆,其他炸物都一樣不過,個擺盆presentation唔夠靚,所以我影得唔夠吸引😣 我只可以用食到見碗底食埋條蝦尾黎表達我有幾欣賞同顯示佢個味道有幾好😅
店內環境同日本D店差唔多,乾淨衛生,不過唔算濶落
然後就到天婦羅蝦🍤 個炸粉夠薄身好脆,其他炸物都一樣
天婦羅醬油湯蕎麥麵餐
2022-04-23
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
天婦羅醬油湯蕎麥麵餐
  • 天婦羅醬油湯蕎麥麵
2022-04-16 190 views
難食到一個點,天婦羅炸得算快,但係最大個問題就係度,隻蝦同啲菜天婦羅需要時間炸,無催你,到係比出黎個天婦羅太難食,隻又淋又無蝦味,外賣我拿完儘量係已經五分鐘內食緊,🥲🥲🥲以後唔會食太恐怖,仲要係主打天婦羅,天婦羅都做唔好🥲個師傅係咪岩岩學?
2022-04-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)