夜晚十點幾黃埔周圍都冇嘢食,美食坊嘅阿姐叫我去黃埔新村搵吓~估唔到就係咁發掘到超好味嘅泰式街頭美食😋 其實老闆準備收工,佢好好人仲問我地想食乜,為咗唔好咁麻煩,簡簡單單地叫咗豬手米粉同埋海南雞金邊粉🤩真係好食到不得了!豬手夠稔又入味,雞夠滑又有雞味😍湯底一流!米粉同金邊粉都係咁好食!原來老闆原本諗住我地係外賣,結果佢都比我地繼續坐喺度食完佢先收工🥹❤️其實我今日連晏晝都未食,老闆應該都唔知佢救咗我一命呀!一路食就一路已經話要encore! 已經諗定下次來買外賣喇🤭真係抵食又好味👍🏼👍🏼
2024-05-22
2024-05-18 283 views
在德民街黃埔新村隱藏了不少民間小店,菜系選擇多如繁星,傳統小食、手拉腸粉、手撕雞、韓國餐廳、南亞菜、串燒和拉麵應有盡有🥰今次嚐了這家位於內街轉角的泰國外賣小店,有供應鴨肉湯粉、泰式雙丸、海南雞和泰式豬手配粉麵飯等等,還有名字有趣🐒綠色的瀨瀨屎燒賣、脆皮燒腩和泰式串燒午餐簡單地試了泰式海南雞飯($55),從保溫箱中拿浸透的雞肉切開,很快就打包好,回到公司享用時依然溫熱,雞肉份量頗多🐔不過肉質稍鞋而且味道不突出,主要依酸酸辣辣的泰式醬汁提味,雞油飯算香,街坊小店的飽肚之選😜

2024-02-21 362 views
食店得室外4張凳既 bar檯位有得坐住食,最好係春天有小小涼風既時候黎堂食試左串燒,豬雜湯河同海南雞飯,個人比較中意豬雜湯河,湯底胡椒味既重,幾㷫口,豬雜乾淨係燒肉瘦肉位干身左d。串燒落單要,雞全亦,豬筋丸,雞棗,燒肉同雞腎。雞腎欠缺爽脆,燒肉偏干,其他還好,最主要靠點個酸辣汁提升味道。海南雞飯,雞就普通,飯帶薑皇味,味道ok可惜質感偏干,醬汁調味可有改善空間。總括黎講,輕鬆食或者買小食都值得幫襯,多多支持小店
豬雜湯河
串燒
豬雜湯河
這間小食店真不愧是泰國人開的,口味超正宗‼️主打各款串燒,湯粉,燒賣,泰式飲料等等~價格實惠,吃完又讓人心心念念的街頭味道👍🏼$80五串泰式串燒,當中特別喜歡牛肉串和燒腩肉串,非常入味,配上沙嗲醬汁一流!❤️記得順便試下他們的香茅茶和龍眼冰,超級解膩超好喝的!每次經過紅磡都一定會來幫襯!
2023-12-05 545 views
尋晚嗌咗個海南雞飯食,唔錯,好味,性價比高比起附近啲餐廳要成70幾80幾90蚊個,呢間價錢合理,最重要係好味其他嘢就未試啦,因為尋日一心只想食海南雞飯啫下次俾啲機會啲串燒🤤
尋晚嗌咗個海南雞飯食,唔錯,好味,性價比高
其他嘢就未試啦,因為尋日一心只想食海南雞飯啫
下次俾啲機會啲串燒🤤
2023-12-04
📍Thai Hungry (紅磡)紅磡德民街29號德民大廈地下F3號舖==============================今日帶主子去美容,放低主子之後去附近搵野食,經過呢間小店比佢個瀨瀨屎燒賣吸引住,雖然要坐室外位都想坐低試吓😝😝==============================瀨瀨屎燒賣燒賣本身無咩味,個汁就係冬陰公湯汁味,好開胃😋正宗海南雞飯🐤🍚海南雞飯係油飯好香口,雞係全部去左骨,雞肉好滑,配埋個海南雞汁微辣微酸好開胃👍🏻唐人街魚肚羹🐟呢個魚肚羹有d似啖味版碗仔翅,入面有好多舊魚肚,菇🍄同半隻蛋🥚,老闆後來比左兜泰式酸醬汁我加落去,醬汁係有d似冬陰公味,加左落去之後即刻泰式左好多😂斑蘭香茅茶🍵呢支茶好重香芧味,好似泰國酒店d welcome drink,凍冰冰好正😊傷心椰子冰條🧊呢支雪條有兩層,外層有陣糯米糍外皮味道,內層有微微椰子雪糕味,都唔錯😍
📍Thai Hungry (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下F3號舖

瀨瀨屎燒賣
燒賣本身無咩味,個汁就係冬陰公湯汁味,好開胃😋

正宗海南雞飯🐤🍚

唐人街魚肚羹🐟

斑蘭香茅茶🍵

傷心椰子冰條🧊
2023-11-04
Lunch
2023-07-17 777 views
在紅磡德民街找到這間由泰國人開設的小食店💗有很多正宗的泰國風味街頭美食喔!小店以外賣為主,但旁邊也有兩三個座位,可以即場吃吃。還播放着泰文歌曲,很有街頭feel呢!其中泰式燒腩肉與泰式魚肚羹是店家的招牌菜色,另外也有很多泰式小吃和串燒選擇。🔶泰式豬肉粿粉$50在泰國叫做鬼汁,是充滿泰國風味的潮州粿粉,裏面有很多配料,包括有鵪鶉蛋丶雞翼丶豬紅等等,滑滑粿粉配以無加味精的骨湯底,香濃美味。🔶 瀨瀨屎燒賣$20/6粒 這個燒賣皮薄餡靚🥰裏面是豬肉和蝦米餡料,上面灑上了炸蒜粒,加埋辣汁很好吃。🔶韭菜熊 $28熊仔模樣的韭菜餅🥰配以秘製醬汁。一咬下去韭菜超多的,十分香口。🔶榴槤冰條 $38這裏還有泰國直送全果肉冰條🤤就像在吃冰凍了的新鮮水果,夏天啱晒啦!啖啖香濃榴槤果肉,果肉綿密香滑,超好吃。🔶芒果冰條 $25整條冰條都是全芒果果肉🥭香甜美味,果汁豐富。

🔶泰式豬肉粿粉$50

🔶 瀨瀨屎燒賣$20/6粒

🔶韭菜熊 $28

🔶榴槤冰條 $38

🔶芒果冰條 $25
整條冰條都是全芒果果肉🥭香甜美味,果汁豐富。

2023-07-16 507 views
今日去完黃埔探朋友途經這間泰式外賣店,覺得啲嘢食幾吸引,於是買啲返屋企加餸。串燒五串$80脆皮燒肉串賣相吸睛, 燒腩色澤均勻,肥瘦相間。咬下去,皮脆,肉質口感鬆軟,油脂甘香,肥而不膩。-牛(1串)-豬(1串)新鮮燒起嘅d串燒燒得火侯唔錯,豬同牛都唔會好乾,仍然有肉汁。而串燒嘅𩆜魂沙嗲醬好惹味,好香花生味。唐人街魚肚羹$60材料豐富,魚肚好多,厚身又大件,仲有豬紅同鵪鶉蛋,個湯羹仲有啲冬菇雞絲,清清地又好味嘅一個小食。玉泉青檸梳打$10 食串燒嘆凍飲,夏天真係好舒服。

串燒五串$80

脆皮燒肉串

-牛(1串)
-豬(1串)

唐人街魚肚羹$60

玉泉青檸梳打$10
食串燒嘆凍飲,夏天真係好舒服。
2023-07-12 388 views
最近發現黃埔有間好地道嘅泰國小店裡面嘅員工全部都係當地人除咗煮食同串燒之外仲有好多香港搵唔到去泰國必食嘅雪糕雪條✨鬼汁個名好特別原來係:脆肉豬雜粿粉一卷卷嘅 粿粉口感好特別裡面多款唔同配菜豬紅.脆豬腩.鵪鶉蛋... 好足料✨泰式鴨肉湯金邊粉鴨肉份量好多湯底清甜.拎到返去依然熱辣辣串燒 即叫即燒加上醬汁燒.好惹味✨泰式牛肉串✨雞全翼✨龍眼冰樽仔裡面有原粒龍眼肉味道唔會太甜餐廳外賣為主,旁邊都有少量座位路過口痕都可以坐低堂食

最近發現黃埔有間好地道嘅泰國小店

✨雞全翼

✨龍眼冰
樽仔裡面有原粒龍眼肉
味道唔會太甜

餐廳外賣為主,旁邊都有少量座位
路過口痕都可以坐低堂食
2023-07-10
Lunch
  • 鬼汁
👧🏻😋👅🍽✨唔太 hungry都食得好滋味🤭-Thai Hungry🇭🇰 紅磡德民街29號德民大廈地下F3號舖 🇭🇰-🇹🇭 產品款式極多, 串燒, 主食, 雪糕雪條, 飲品等, 好多包裝野都係我未見過! 🇹🇭 專營外賣, 袋鼠熊貓keeta都有, 但亦有幾個位俾客人坐底即食; 鋪頭一直播住好地道既泰文歌好有feel😆-🥥 椰青波波 $45💯打開保鮮紙開左個膠盒之後, 入面D椰青水係多到爆出黎; 椰青肉真係成個波咁, 完全搵唔到開口位, 究竟點整🤣💯重點講返味道, 超級清甜又夠凍, 椰肉仲好腍好滑; $45起埋肉, 大大個, 抵!-🍖西角耳散 $17✨又名泰北酸豬肉腸, 平時去九龍城都會篤串酸腸食下, 呢隻更正!! 冇咁炸, 烤既更juicy✨同埋陣味都冇咁搶咁辣, 突出返本身肉味; 有特製醬汁連埋子薑一齊食好惹味-🐖 泰脆燒腩肉 $60💯欣賞佢唔會太鹹, 皮脆肉滑, 又唔會成舊都係肥膏; 仲有D筋位煙煙韌韌咁-🥤龍眼冰 $20✨枝裝龍眼冰係冇冰, 原汁原味, 仲有勁多粒大大粒龍眼; 清甜解渴-
👧🏻😋👅🍽✨

龍眼冰 $20
龍眼冰

泰脆燒腩肉
龍眼冰
紅磡Thai Hungry是一間由泰國人開設的泰式外賣店,主打正宗泰國風味的小食,如粉麵、米線、串燒等。鬼汁泰國豬肉粿粉,店家的招牌菜之一。這碗粿粉的湯底是用豬骨熬成的,沒有加味精,清甜而不口渴。粿粉滑嫩,配上豐富的配料,如脆肉、豬雜、鵪鶉蛋和肉餅,每一口都有不同的口感和味道。店家還提供了泰式調味料可以增加泰國風味同味道嘅層次感。瀨瀨屎燒賣:瀨瀨屎其實是泰文的發音,意思是五顏六色。這些燒賣除了黃色,還有綠色和紅色,顏色來自於自然的食材,如菠菜和紅菜頭。這些燒賣都是用豬肉餡製成的,肉質鮮嫩多汁,皮薄而不硬。這些燒賣可以配上店家提供的酸辣汁,味道更美味。串燒80蚊有5串,串燒是即叫即燒的,帶有炭香味。泰式牛肉切得很厚實,但不柴,入口有嚼勁。脆皮燒腩豬肉串的五花腩表皮卜卜脆,肥肉香濃而不油膩,瘦肉嫩滑而多汁。西角耳散是一種泰北風味的酸豬肉腸,有點像臘腸,但更有香料味和酸度。串燒都可以沾上店家提供的花生沙嗲醬,味道更豐富

2023-07-01 182 views
首先,豬手飯非常好吃,豬手肉非常嫩且入味,搭配上飯和蔬菜,味道非常平衡。還有一個小瓶子的豬蹄膀湯,非常濃郁,讓我一口接一口地喝。豬手飯的份量也非常足夠,讓我吃得很滿足。接下來是串燒,我點了雞肉串和牛肉串。雞肉串非常嫩,牛肉串則是有一點嚼勁,非常好吃。每一串都烤得剛剛好,不會太乾也不會太油膩,搭配上辣椒醬,味道更加美味。最後是龍眼冰,這是我第一次嚐試這道甜點,但我非常喜歡。龍眼果實非常新鮮,甜度也非常適中,非常清涼解渴。

2023-06-30 126 views
紅磡呢面不嬲都有好多好野食,不過呢間新開既泰國野細鋪一直吸引住我,其實呢d細鋪都好有特色,呢種鋪頭賣既食物我通常都覺得比起可以坐低食既大鋪更加出色,好有去到泰國果d街邊檔既味道。見到佢係泰國人開既應該都唔會差,所以我今日忍唔住就買左返屋企食,果然無論款式同味道都真係好特別,好值得一試。首先呢個鬼汁已經好特別,其他地方好少機會食到,佢有燒肉,豬雜,鵪鶉蛋,肉餅等等,餸既款式都幾多份量都唔少,湯底味道好特別,好有泰式既味道,粿粉又係好特別,好出色值得一試。之後叫左5串串燒,其中有個泰北腸有少少酸酸地既味道,好正好特別,燒腩肉皮脆肉嫩,牛肉都好重牛味,雞腎牛筋丸都唔錯,最正係佢個醬真係好好味。最另我有驚喜既係燒賣,個肉好好味,個汁又係非常特別,未食過咁好食既燒賣。呢間thai hungry一定要再食。

1K
2023-06-20 182 views
今晚放工落車行過這裡見到在這區都有泰式口味選擇,這裡主打外面,就係咁點了份泰式燒腩肉,鬼汁泰國豬肉粿粉,同埋瀨瀨屎燒賣回家同家人分享,泰式燒腩肉會跟個汁,燒腩皮燒得十分香脆,配埋個汁入口味道十分配合,加埋腩肉肥瘦均勻,入口時口感十足!鬼汁泰國豬肉粿粉,內有脆肉、豬什、鵪鶉蛋、肉餅等配料再加上湯底用上豬骨熬製嘅香濃湯底,配埋滑溜煙韌嘅粿粉條,感覺又幾特別!同平時食物泰式口味又有唔同!瀨瀨屎燒賣上面有香脆炸蒜粒,燒賣內有滿滿的彈牙豬肉和蝦米餡料,加埋個燒賣豉油十分惹美!這裡還有不同泰式串燒選擇,下次可以再來試吓泰式串燒!
今晚放工落車行過這裡見到在這區都有泰式口味選擇,

這裡還有不同泰式串燒選擇,下次可以再來試吓泰式串燒!
Dinner
2023-06-18 155 views
瀨瀨屎燒賣($20 6粒)唔好依為係普通酒樓嘅豬肉燒賣,入面係包住醃製過嘅豬肉混合埋粉絲,好重香料食落好特別,同普通嘅豬肉燒賣唔同。鬼汁($50)有啲似食緊有湯嘅豬腸粉,湯底好特別有少少藥材味,喜歡肉骨茶嘅朋友仔,不妨試試,而當中嘅料都好豐,有豬肚、豬紅、豬肉、仲有兩隻鵪鶉蛋,份量足夠。另外仲揀咗幾串串燒($80 5串)有脆皮燒腩串、雞全翼、豬肉丸串,全部都燒得外焦內嫩。其中個人特別推介嘅就係豬肉丸串,好特別,因為豬肉混埋粉絲攪成肉丸,用腸皮包裹住,燒完之後、咬落腸皮彈牙,肉質結實,回味無窮串燒同沙嗲醬永遠係絕配,串燒沾上小店提供的沙嗲醬充滿香濃花生味,味道層次更豐富。
瀨瀨屎燒賣($20 6粒)

鬼汁($50)