泰排檔 / 渡船街新開泰國餐廳,主廚於Samsen出身 。餐廳食材九成以上包括蒜頭,都是由泰國直接進口 。不僅廚師來自泰國,連樓面員工也大多是泰國人,一秒身處曼谷街頭先來最愛必食生菜包香葉豬肉碎,由香嫩豬肉碎及充滿泰式香料的香葉製成,調味偏酸很喜歡,搭配清脆的生菜 。沙嗲雞豬拼盤有三種醬汁,沙嗲醬味道濃郁且不失層次,個人偏好清新的青檸海鮮汁飛天通菜炒得翠綠不失鮮爽,不太重口味 。招牌菜和牛醉貓炒河(Pad Kee Mao)以和牛片和香濃的醬汁為主,米製的寬河粉較大且富彈性,高溫快炒後,吸收炒鍋中的煙燻香氣和醬汁的味道,焦香風味超獨特!寬河粉柔軟但不失彈性,讓每一口都充滿住濃郁醬汁,好深層次的風味 。差不多夏天尾聲,新鮮椰青清甜消暑,椰肉超嫩滑!!!—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:生菜包香葉豬肉肉碎 ⁸⁸沙嗲雞豬拼盤 ⁹⁸飛天通菜 ⁶⁸和牛醉貓炒河 (pad kee mao) ⁹⁸新鮮椰青 ⁴⁸泰式奶茶 ³⁸—————————————————𖠿𖥣 泰排檔 (佐敦)〒 佐敦文苑街24號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkf

—————-

和牛醉貓炒河 (pad kee mao) ⁹⁸
新鮮椰青 ⁴⁸
泰式奶茶 ³⁸

—————————————————

𖠿𖥣 泰排檔 (佐敦)
〒 佐敦文苑街24號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-08-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 和牛醉貓炒河
  • 新鮮椰青
  • 生菜肉碎包
今日放工經過柯士甸 見到有新泰國餐廳開左餐廳入面仲要幾熱鬧 睇黎幾受食客歡迎 就決定試試佢餐廳既裝修偏向街頭風 餐廳牆身好有多裝飾所有既裝飾都係寫泰文 成件事好似真係去左泰國咁餐廳入面既員工 大部份都係泰國人啲員工之間都係用泰文溝通 感覺係非常正宗既泰國菜🍲醉貓炒河(虎蝦)炒河即叫即炒 一上枱好熱辣辣 好有獲氣炒河質地非常軟滑 煙韌 唔會炒到痴埋一舊舊味道非常惹味 味道唔太辣 食唔到辣既都可以一試虎蝦本身以為係普通雪藏蝦 但食落有驚喜虎蝦好有蝦味 而且好鮮甜 配料都咁有誠意 咁有質素 估佢唔到🦀啖啖蟹肉奄列呢道菜前排係泰國爆紅 暫時係香港都唔係好多餐廳有得食 呢到竟然有得食 一定要試試佢上到枱又係好鬼香 好夠熱辣辣雖然個樣平平無奇 但食落好有驚喜奄列真係做到啖啖蟹肉 係會見到一梳梳既蟹肉食落去蟹肉好有鮮味 配埋奄列既蛋香味 好味道奄列要半煎炸形式製作 所以好鬼香口食到最後 就算凍左 但依然香口 依然鮮味如果大家有機會黎到 真係要試試佢🐮燒和牛牛柳係門口見到今日既daily special係燒和牛牛柳Menu係揾佢唔到的 咁特別 決定又試下先和牛牛柳燒到半生熟 肉質好軟熟 一啲都唔靭咬落
今日放工經過柯士甸 見到有新泰國餐廳開左
餐廳入面仲要幾熱鬧 睇黎幾受食客歡迎 就決定試試佢

餐廳既裝修偏向街頭風 餐廳牆身好有多裝飾
所有既裝飾都係寫泰文 成件事好似真係去左泰國咁
餐廳入面既員工 大部份都係泰國人

啲員工之間都係用泰文溝通 感覺係非常正宗既泰國菜

🍲醉貓炒河(虎蝦)
炒河即叫即炒 一上枱好熱辣辣 好有獲氣
炒河質地非常軟滑 煙韌 唔會炒到痴埋一舊舊
味道非常惹味 味道唔太辣 食唔到辣既都可以一試
虎蝦本身以為係普通雪藏蝦 但食落有驚喜
虎蝦好有蝦味 而且好鮮甜
配料都咁有誠意 咁有質素 估佢唔到
醉貓炒河(虎蝦)
🦀啖啖蟹肉奄列

🍹熱情芒果冰沙 $48
🥤酸梅茉莉梳打 $38
2024-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
醉貓炒河(虎蝦)
飛天通菜
芒果糯米飯
熱情芒果冰沙 和 酸梅茉莉梳打
🥢佐敦最近新開了一間超正嘅泰式大排檔,裝修環境好靚好有泰國風味而且氣氛好好,廚師全部都係泰國人,其中一位仲係灣仔人氣米芝蓮船麵Samsen 師傅主理,採用泰國進口食材及調味料,味道夠曬水準又還原泰國大排檔風味🥢串燒 豬/雞 $98串燒全部即叫即燒,醃料味道好香濃惹味,同平時泰國食到嘅一樣,今次點了豬及雞串,口感軟熟夠香口惹味,由其特別嘅係自家製作嘅醬汁,甜甜的洋蔥青瓜醬汁,香濃沙嗲醬及辣椒醬汁都係有特別嘅香辣風味🥢泰式生蝦$118原隻厚肉嘅泰式生蝦,新鮮肉質爽脆,而且夠曬厚肉,醬汁辣度剛剛好,帶出生蝦原來嘅鮮味🥢泰式蠔餅$138炸雞碟脆可口的泰式蠔餅,一口咬落去非常鬆化,蠔仔size 大大隻新鮮飽滿,可以點泰式辣醬或者魚露🥢醉貓炒河 (和牛/虎蝦)$98帶少少微微辣的醉貓炒河,最上闊身泰國炒河粉,口感油潤感香滑,炒得好有鑊氣,配料上有爽脆虎蝦,蔬菜增加口感,味道真係好貼近泰國大排檔一樣咁正🥢泰式九層塔炒蜆 $98泰式炒蜆醬汁味道香甜中帶少少辣度,蜆肉無沙而且鮮甜,鐘意食蜆嘅朋友可以一試🥢和牛船麵 (金邊粉/蛋麵)$98呢到師傅係前泰麵samsen 米芝蓮船麵過嚟,所以呢碗船麵就係招牌必
串燒豬  ,串燒雞  ,  泰式蠔餅,  泰式生蝦  泰式炒蜆

🥢串燒 豬/雞 $98

🥢醉貓炒河 (和牛/虎蝦)$98
醉貓炒河

🥢泰式九層塔炒蜆 $98

🥢和牛船麵 (金邊粉/蛋麵)$98
呢到師傅係前泰麵samsen 米芝蓮船麵過嚟,所以呢碗船麵就係招牌必食之一,用上多個小時熬製招牌船麵濃湯,湯底非常之濃香惹味,和牛夠曬香濃嫩滑,蛋麵爽彈好掛湯,配料上仲有泰國魚丸及炸豬皮,整體真係非常美味可以飲曬成個湯底
和牛船麵  (  蛋麵)

🥢飛天通菜 $68
通菜好嫩,炒到夠曬鑊氣,夠香又惹味,帶蒜頭辣椒的香氣

🥢熱情芒果沙冰/ 椰子沙冰 $48
一定要飲呢到嘅沙冰,由新鮮芒果/ 椰子肉新鮮打製而成,由其推介椰子沙冰,椰子味道等等香濃,味道就同泰國平時飲到嘅一樣咁冰凍又解暑
熱情芒果沙冰,椰青

🥢新鮮椰青$48
特別揀選過大size 的新鮮椰青,椰青水特別多又青甜

🥢泰式斑斕/ 椰子雪糕$58
由店家自家製作的泰式雪糕,用上新鮮斑斕及椰子肉製作,味道來自原來食材嘅味道,夠曬天然,口感軟滑,旁邊配上香軟糯米飯,花生碎及配上椰子肉,增加口感
泰式斑斕/ 椰子雪糕

🥢鐘意食泰國大排檔嘅一定會對呢到非常滿意,皆因廚師全部泰國人,就連醬汁調味料都來自泰國進口,味道就係泰國食到嘅一樣咁,而且好有鑊氣,特別鐘意個串燒味道及非常高質嘅和牛船麵,環境裝修光猛舒適,仲有好多得意嘅泰國復古裝置,到晚餐時間好有氣氛,仲要洗手間都有裝修非常光猛乾淨係加分位,所以想食泰國嘢嘅朋友又多一個聚腳點了

🥢另外值得一提嘅係佢哋嘅lunch, 只需加$8 就可以泰國大桶裝嘅泰式奶茶,平時買一桶都要幾十蚊,夠曬打卡又抵飲
泰式串燒豬  串燒雞
泰式生蝦
醉貓炒河
泰式九層塔炒蜆
和牛船麵  (  蛋麵)
熱情芒果沙冰,椰青
  • 串燒豬
  • 串燒雞
  • 泰式蠔餅,  泰式生蝦  泰式炒蜆
  • 泰式串燒豬
  • 泰式串燒雞
  • 泰式蠔餅
  • 醉貓炒河 (虎蝦)
  • 和牛船麵 (蛋麵)
  • 飛天通菜
  • 熱情芒果沙冰
  • 椰子沙冰
  • 新鮮椰青
  • 泰式斑斕雪糕
  • 椰子雪糕
  • 泰式奶茶
又到咗每個月我同BFF飯局嘅日子,我地兩個都勁鍾意食泰國野,今次佢揀咗間新開位於佐敦嘅泰國菜「泰排檔」,餐廳老闆係泰國人,一入到去佢好熱情向我地推介咗幾款招牌菜,聽老闆講廚師係米芝蓮泰菜Samsen出身,品質一定有保證👍🏻睇睇個餐牌,價錢大眾化,唔怪得知全場爆滿🙌🏻一定要預先book位呀😆生菜包香葉豬肉碎香辣嘅豬肉碎加上九層塔炒香,再加上脆卜卜嘅炸豬皮,包上新鮮嘅生菜,入口酸酸辣辣十分開胃惹味,香口嘅炸豬皮更加令人食唔停口炸粟米蝦餅彈牙鮮味嘅蝦膠加入粟米粒製成蝦餅,每一件都勁厚身,爽甜嘅粟米粒令口感更加豐富,外面酥脆裡面Q彈,配上泰式酸甜醬別有一番風味黑豚肉船麵大大碗十分足料👍🏻黑豚肉口感爽嫩,豬肉丸彈牙爆汁,加上金黃香脆嘅炸豬皮、豬皮吸收晒船麵湯汁,湯底味道濃郁,再加入炸蒜、通菜同芽菜等配料,正宗泰國船麵風味😋泰式蠔餅推介👍🏻蠔餅炸得酥脆鬆化,入面嘅蠔仔每粒都肥肥飽滿,份量十足,蠔餅入面嘅粉醬亦夠薄身,每一啖都食到蠔仔嘅鮮味,令人回味無窮泰式九層塔炒蜆必點菜式👍🏻炒蜆嘅醬汁甜甜辣辣,配上九層塔獨特嘅香味同蜆嘅鮮味,辣得夠過癮,我同BFF都一致讚好椰奶沙冰夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰清爽一

生菜包香葉豬肉碎

炸粟米蝦餅

黑豚肉船麵

泰式蠔餅

椰奶沙冰
夏日炎炎梗係要嗌返杯沙冰清爽一下,椰汁味道香濃亦不會過甜,沙冰幼滑入口即溶,上面仲加上新鮮嘅椰子肉,勁fresh

青檸梳打
青檸梳打酸酸甜甜,COOL~泰菜嘅最佳配搭🙌🏻

📍泰排檔 (佐敦)
佐敦文苑街24號地舖

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
夜晚八點幾入到間舖都好多客嗰陣,未食已經知道間嘢一定唔差😂 好似去咗泰國咁,樓面同廚房都係泰國人,個樓面叔叔好客 推薦咗啲菜式。和牛船河:啲牛入口即溶,個湯底好香好濃郁,覺得佢啲調料同埋香料嘅比例融合得啱啱好燒豬頸肉次次食泰國菜都會叫,大大碟都幾好味,燒得啱啱好,表面有啲脆脆地,正泰式蟹肉奄列:同平時食開嘅奄列唔同,佢係有一層半煎炸嘅蛋包住啲蟹肉,感覺上要控制個火候都技巧功夫。呢間個蟹肉份量真係好多,食完都好飽好滿足飛天通菜:有好濃郁嘅泰式香料味,少少辣辣地,啲菜都keep到外脆內嫩椰子水&椰奶冰:叫咗杯椰子水同埋椰奶冰,夏天飲椰子水最爽,椰奶冰係有好濃郁嘅奶味,唔會太甜,好啱夏季消暑咁啱撞正有人生日,叔叔帶頭全場仲喺度唱生日歌😂氣氛好好

咁啱撞正有人生日,叔叔帶頭全場仲喺度唱生日歌😂氣氛好好
2024-08-06 2625 views
剛剛去咗佐敦一間叫「泰排檔」嘅泰國小店,真係幾正喎! 佢哋嘅廚師係米芝蓮出身,所以每道菜式都好地道,有位侍應好風趣好好笑,食得好開心。首先,先叫左個椰青又大又靚,一口飲落好清爽潤滑好甜。同樣厲害嘅係熱情芒果沙冰,酸酸甜甜, 芒果味好濃。跟住試左佢哋嘅泰式九層塔炒蜆, 個醬汁好香,真係幾好味。另外叫左碟飛天通菜炒得唔錯, 配埋佢哋特有嘅香料汁,好味。至於沙嗲串燒雞同豬,肉質好鮮嫩,燒得正好,配埋獨特有三款唔同嘅醬汁,配搭完美。主菜係啖啖蟹肉奄列,真係啖啖蟹肉架。甜品方面,芒果糯米飯配上香濃嘅椰汁,好令人流連忘返,糯米飯配上脆脆好特別。最後再試咗埋佢個泰式班蘭雪糕,冰涼爽滑, 班蘭味濃,仲有椰果同花生,好甜好香,實在太正。總括黎講, 呢間小店幾出色,無論係小食定主菜定甜品,全部都用心製作, 好地道正宗。我真心覺得佢哋應該多啲得到認同。

跟住試左佢哋嘅泰式九層塔炒蜆, 個醬汁好香,真係幾好味。

另外叫左碟飛天通菜炒得唔錯, 配埋佢哋特有嘅香料汁,好味。

主菜係啖啖蟹肉奄列,真係啖啖蟹肉架。

2024-08-06
Type of Meal
Dinner
簡直係香港最值得試嘅一間泰菜,原來廚師係喺米芝蓮泰菜samsen出嚟,難怪咁有質素!本身以為佢好casual嘅一餐dinner,估唔到發掘咗間好餐廳🌟.佢嘅價錢同佢嘅質素完全體驗到「性價比高」呢一個詞語,即係平民化嘅價錢都可以食到大師級嘅質素。.🌟香辣金邊換炒和牛呢個整得超香口,加碗白飯一流。雖然有啲辣,但係絕對值得一試。.🌟飛天通菜食落好有鑊氣,啲菜炒得啱啱好,食落仲keep到本身通菜嘅少少脆口感!.椰子雪糕個雪糕係佢地自己整,唔係買返嚟,可見其實間餐廳好用心。雪糕食落好滑同埋椰香味好重,仲配上一啲椰子碎同埋椰粒,落足料!雖然話係雪糕,但係佢一啲都唔會話「得個甜字」,強烈建議要嗌呢個!.沙嗲雞+沙嗲豬(各半串)配咗3款唔同嘅醬,各有風味。串燒整得好好,一啲都唔會太乾身,食落有juicy嘅感覺,而且好入味!.和牛船麵另一個主菜,船麵吸咗啲湯好入味~.青檸梳打
🌟香辣金邊換炒和牛

🌟飛天通菜

椰子雪糕

沙嗲雞+沙嗲豬(各半串)

和牛船麵

另一個主菜,船麵吸咗啲湯好入味~
青檸梳打
2024-08-04 2649 views
餐廳用咗泰國街頭大排檔/夜市嘅設計風格 風味十足-原來啲staff都係泰國人 廚房大廚仲係米芝蓮泰菜samsen出身 品質有保證-餐廳大部分嘅食材都係由從泰國直接入口 唔怪得之味道咁正宗啦 而食物種類以街頭美食為主-泰式蠔餅蠔餅十分香口 脆卜卜蠔仔唔單止幾大隻 仲充滿鮮味-香辣金不換炒和牛 & 白飯和牛粒肥瘦適中 醬汁辣辣地好惹味 送飯一流-啖啖蟹肉奄列一切開充滿蟹肉 真係名副其實每一啖都食到豐富嘅蟹肉-蟹肉炒飯蟹肉一啲都唔吝嗇 米飯都炒得粒粒分明 鑊氣十足-泰式奶茶茶同埋奶味香濃並且平衡 甜度都十分適中
餐廳用咗泰國街頭大排檔/夜市嘅設計風格 風味十足

蟹肉一啲都唔吝嗇 米飯都炒得粒粒分明 鑊氣十足

泰式奶茶
茶同埋奶味香濃並且平衡 甜度都十分適中

2024-08-04 2139 views
天氣好熱冇乜食慾,所以想食返啲酸酸辣辣嘅開胃上網搵到呢間小店新開張,喺柯士甸站附近大廚仲係米芝蓮餐廳出身星期六嘅中午時分嚟到都有唔少街坊坐喺度食老闆同店員都係泰國人十分熱情,推介咗食船麵*熱情芒果冰沙冰沙質感好濃稠,而且食到平衡咗熱情果同芒果嘅兩款味道份量十足,酸味味好解渴,夏天飲好消暑*椰奶冰沙因為係椰汁腔,所以就嗌咗椰奶冰沙一樣份量充足,十分消暑*黑豚肉船麵船麵湯底好濃稠,我仲加咗少少味架嘅醋,酸酸地好開胃上面仲有炸豬皮同埋幾粒豬肉丸揀咗金邊粉完美咁樣索晒啲入味嘅湯底*醉貓炒河(虎蝦)醉貓炒河十分驚喜佢嘅河粉係用咗平時喺泰國食到嘅大塊河粉,好地道泰國口味然後每一條河粉都炒得好入味仲有附上唔同嘅蔬菜虎蝦都好大隻,而且十分之彈牙*粟米蝦餅粟米蝦餅食到粒粒粟米,而且亦都咬到蝦膠好彈牙呀*沙嗲豬豬肉串嘅處理,感覺到肉質好鮮嫩*泰式椰子雪糕雪糕除咗有雪糕筒,仲有一啲椰汁糯米飯同椰果仲有花生搭配豐富口感*泰式斑蘭雪糕雪糕十分有驚喜充滿斑斕味又唔會好甜,同椰子雪糕一樣都係配有椰汁糯米飯椰果同花生*芒果糯米飯本身覺得有啲飽,但見到隔籬枱叫咗覺得賣相幾好,老闆仲話佢哋嘅椰汁係自己新鮮打而唔係罐頭開糯
天氣好熱冇乜食慾,所以想食返啲酸酸辣辣嘅開胃

上網搵到呢間小店新開張,喺柯士甸站附近
大廚仲係米芝蓮餐廳出身

星期六嘅中午時分嚟到都有唔少街坊坐喺度食
老闆同店員都係泰國人十分熱情,推介咗食船麵

*熱情芒果冰沙
冰沙質感好濃稠,而且食到平衡咗熱情果同芒果嘅兩款味道
份量十足,酸味味好解渴,夏天飲好消暑

*椰奶冰沙
因為係椰汁腔,所以就嗌咗椰奶冰沙
一樣份量充足,十分消暑

*黑豚肉船麵
船麵湯底好濃稠,我仲加咗少少味架嘅醋,酸酸地好開胃
上面仲有炸豬皮同埋幾粒豬肉丸
揀咗金邊粉完美咁樣索晒啲入味嘅湯底

*醉貓炒河(虎蝦)
然後每一條河粉都炒得好入味仲有附上唔同嘅蔬菜
虎蝦都好大隻,而且十分之彈牙

*粟米蝦餅
粟米蝦餅食到粒粒粟米,而且亦都咬到蝦膠好彈牙呀

*沙嗲豬
豬肉串嘅處理,感覺到肉質好鮮嫩

*泰式椰子雪糕

*泰式斑蘭雪糕

*芒果糯米飯
糯米飯軟糯亦兼有煙靭,椰汁唔會太甜
同時都仲食到芒果嘅香味,而且芒果亦都唔係死甜嘅
  • 醉貓炒河
2024-07-28 1659 views
見到新嘅本地小餐廳當然要去十卜一下。入面裝修好有氣氛,好似去咗泰國一模一樣,睇得出老闆好有心機。食物質素中上、通菜炒得好好味。炸雲吞亦都炸得相當脆口、就係餡料比較薄單薄一點。美中不足係碟炒蜆有差不多三分之一碟開不到。入面有有個泰國uncle店員相當風趣幽默好過癮,令到成餐食飯局大家都食得好開心!一定要返去再食!
2024-07-27
$200 (Dinner)
  • 炸雲吞
  • 炒通菜